Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A dolgok mélye

2011.02.08. 20:57 | Lord_Valdez | 17 komment

Címkék: populizmus nyugdijrendszer

Azt mondja a kedves hozzászóló, hogy a dolgok mélyére hatolt, pedig csak a felszín felszínét kapirgálta MNYP ügyben.
Megmutatnám, hogy mi is van a dolgok mélyén.

Van egyszer a demográfia. Amikor a felosztó-kirovó rendszert kitalálták, 4-5 gyerek volt családonként és tíz emberből jó, ha 1 megérte a nyugdíjkorhatárt. A rendszer remekül működött. Ma viszont családonként 1-2 gyerek van és az emberek 75%-a éri meg. Így a rendszer nem működik jól. Ezért van szükség arra, hogy a fizetések 1/3-át nyugdíjra fordítsák és a még így is hiányzó összeget (mert így is hiányzik 250 milliárd 1, MNYP-vel 600), az állam kipótolja adókból. Nem mellesleg ez azt jelenti, hogy az élő munkát magas adókkal kell terhelni, és ezáltal csökkenti a foglalkoztatottságot.

Aztán itt az implicit adósság kérdése. Ez az az összeg, amivel az állam a jövő nyugdíjasainak tartozik. Ez egyre meredekebben emelkedik és nyilvánvaló, hogy idővel maga alá temeti az államot. Az MNYP rendszer nagy hátránya, hogy az implicit adósságot explicitté alakítja. Azaz láthatóvá teszi ezt, ugyanakkor persze előny is, mert lehetővé teszi, hogy a jelenben megfizessük azt. A politikus azonban jobban szereti az implicit adósságot, mert azt egy már egy másik kormánynak kell kifizetnie.

Harmadsorban itt a populizmus kérdése. Mivel a nyugdíjas, mint szavazóréteg igen széles, ezért szeretik őket megcélozni a kormányok. Annak idején, amikor az első Orbán-kormány befagyasztotta a nyugdíjakat és az MSZP azzal támadta sikeresen, hogy elvett tőlük 19 ezer forintot. Aztán amikor az MSZP megemelte, sőt bevezette a 13. havi nyugdíjat, a Fidesz megígérte a 14. havit is. Fedezet természetesen egyikre sem volt. Bámulatos, hogy milyen könnyedén dobálóztak a számokkal úgy, hogy nyugdíjas ellátásra költi a legtöbbet az állam: évi 3000 milliárdot, ezért a plusz egy hónap 250 milliárdot jelent évente. Összehasonlításként a teljes magyar államadósság, amitől most a nagy rettegés megy: 21000 milliárd.

A másik oldalon ott a kormány. Van neki egy víziója, amit alighanem még magától Keynestől örökölt. Egy vízió, miszerint az állami kiadások jól felpörgetik a gazdaságot és utána tej, méz, Kánaán. Ez egy igen költséges dolog 2. Ehhez pénzt kell szerezni.
Mert bár elődjétől egy többé-kevésbé rendbe rakott államháztartást örökölt, abban nem igazán voltak felesleges pénzek, amiket erre lehetne fordítani. Ezért kreativitásra volt szüksége. Lehetőség szerint olyan adókra, amik nem a szavazókat terhelik.
Ettől részben független dolog, hogy a Bajnai-kormány törvénybe iktatott egy SZJA csökkentést. Ez a 17 %-os alsó kulcsot kitolta volna egészen 15 millió forintig. Ezáltal az emberek 99%-a 17%-on adózott volna. Ugyanakkor meghagyta volna a magas kulcsot az emberek egy kis százalékának, akikről kevesen tudják, de a teljes SZJA bevételnek meglehetősen nagy százalékát fizetik. Mondjuk az egy negyedét. Mivel a demokrácia logikája, hogy légy népszerűbb, mint mások, ezért mindig felül kell licitálni az ellenfelet. Az nagyon rossz üzenet lett volna, ha úgy hagyja, mert akkor az emberek az ellenfélhez kötik a boldogító intézkedést. Ha visszacsinálja, mondván, hogy így jut pénzhez, az még rosszabb. Tehát felül kellett licitálni. Ezt csak úgy lehetett, hogy 16%-os és egykulcsos adót vezettek be. Ezzel viszont elvesztették a legnagyobb befizetők által fizetett összeget. Emellett bevezettek egy komoly adókedvezmény, minek következtében kiesett több százmilliárd forint.

Ezzel előállt egy csapdahelyzet. A Nagy Tervhez több pénzt kell költeni, de máris mínuszban van.
Ekkor kézenfekvő volt a hiánycél megemelése, de ezt Brüsszel soha nem fogadná el, ezért úgy kellett tenni, mintha a hiány már eleve meglenne. Ezért hozták létre a csontvázkereső bizottságot, ami sajnálatos módon nem talált semmi olyat, amit ráfoghattak volna az elődre és számottevő összeget hozott volna.
A helyzetet súlyosbította az IMF kudarc. Minden híreszteléssel szemben a gazdasági szabadságharc ideológiája úgy alakult ki, hogy a kormány nem tudott épkézláb tervet bemutatni, hogy miként képzelik el a költségvetést 2011-re. Ezért ment haza eredménytelenül a tárgyaló küldöttség és halasztották el többször is a költségvetés határidejét. Ezzel az ország elesett az olcsó hiteltől és így még inkább szükségessé vált a pénzszerzés.
Ekkor vetik ki a különadókat a bankszektorra, távközlésre és energiaiparra. Viszont ebből nem jött össze elég pénz, ezért megszületik a gondolat, hogy a magánnyugdíjakra szánt befizetéseket elterelik 14 hónapra. Cserébe később az állam 14 havi állami szolgáltatást nyújt. Figyelem: itt adósság konverzió történt! Az állami nyugdíjrendszer tartozásának egy részét implicitté konvertálták. Ez azért fontos, mert mint említettem, a politikus szereti az implicit adósságot, mert azt majd valamikor másnak kell megfizetnie és nem rajta kérik számon. Sőt elkezdik pedzegetni, hogy talán államosítani kellene őket.
Megpróbálkoznak még az EU-nál, hogy elszámolhassák a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, mint költségvetési bevételt, ezáltal felszabadulna pénz, amit el lehetne költeni. Ezt azonban az EU elutasítja, mert az egy magánszemély és egy magáncég közötti pénzmozgás.
Ezután határoznak az államosítás mellett és kezdik el kitalálni, hogy miért is rossz a rendszer.
Mindezt azért volt fontos elmondani, hogy lássuk, hogy a dolgok egymásutániságát. Ebből látszik, hogy a valódi ok nem az, amit mondanak. Nem a magas költség, kockázat vagy az, hogy emiatt veszteséges a nyugdíjkassza, hanem az, hogy sürgősen pénzre volt szüksége az államnak, mert elhamarkodott pár dolgot.
Ezt remekül illusztrálja, hogy emellett bevezettek egy korkedvezményes nyugdíjat nőknek, ami sajnos az amúgy is problémás nyugdíjhelyzetet csak rontja. Ez azért fontos momentum, mert ha a kormánynak tényleg a nyugdíjrendszer fenntarthatósága lenne a fontos, akkor ezt például nem lépi meg, vagy akkor eltörli a kötelező nyugdíjemelésre vonatkozó törvényt, vagy nem emelik meg a magánnyugdíjpénztári hányadot. De mint mondtam a valódi ok nem a fenntarthatóság volt.

  1. Mivel nehéz elképzelni, hogy ez mekkora összeg képzeljük el, hogy ez 22 ezer darab X3-as BMW. De felfogható úgy is, hogy a befizetések csak 11 hónapnyi kifizetést tesznek lehetővé, a 12. hónapot már hitelből fizetjük.
  2. és az eredmény elég vegyes. Többnyire a felesleges beruházások irányába való elmozdulással jár.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr622647730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.02.09. 11:46:44

Ráadásul ha annyira veszteséges a nyugdíjkasza, akkor miért kellett januárban a 3.8%-os nyugdíjemelés? adohirek.hu/friss-hirek/nyugdijemeles-2011-emelkednek-a-nyugdijak.html

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.02.10. 11:42:28

Miért nem lehet itt lájkolni?

mobo 2011.02.10. 13:26:27

Nagyon jó elemzés, és sikerült kiemelni a kulcsmomentumot: "A politikus azonban jobban szereti az implicit adósságot, mert azt egy már egy másik kormánynak kell kifizetnie."
Így néz ki a dolog csupaszon, a sok hülye ideológiai sallang nélkül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.10. 20:17:53

@NaP:
Több oka is van. Az egyik, hogy kicsit amatőr blogger vagyok és nem tudom, hogy kell. A másik, hogy nem vagyok regisztrálva. Valahogy ez a social networking dolog nem igazán fogott meg, de ha tényleg van rá igény elgondolkozom rajta.

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.02.11. 07:09:57

@Lord_Valdez: Hát, hogy ha lájkolom a bejegyzésed, akkor azt az összes ismerősöm látja. Így lehet terjeszteni a hírt.

Lacóka 2011.02.11. 14:29:01

@NaP: belinkelni kb 3 kattintással jelent többet, szóval sztem majdhogynem mindegy :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 12:11:00

Nekem nem tűnik úgy, hogy a fidesz bármiféle nyomás alatt volt, hogy szja-ban alullicitálja Bajnait. Akkor ők azt tehettek volna, amit akartak.
Mondjuk most is azt tehetnek.
Szerintem ott valami más nagy eszme volt a háttérben. Lehet, h Friedmant olvastak (16% flat rate) és igenis próbálnak valamiféle haladást produkálni?

Persze akkor Friedmantól pont kihagyták a későbbi, magánnyugdíjról szóló részeket :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.13. 20:04:00

@King Size Lobster:
Politikai szempontból nem mindegy, hogy kinek a nevéhez kötsz egy intézkedést.

Meg lennék lepve, ha ott bárki is Friedmant olvasna.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.13. 22:09:00

@Lord_Valdez: politikailag az átlag választó 2 hónap távolságra képes visszaemlékezni.

szóval, ha a fidesz elvrendszerében vizsgáljuk, akkor is butaság.

még az átlag mszp szavazó sem tudja megmondani, hogy milyen volt a bajnai féle adórendszer. max azt tudja, hogy neki csökkent, vagy nőtt a fizuja.

Friedment meg senki sem olvas, ezért is vannak a buborékok meg a válságok. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.14. 20:28:37

@mcs:
Az lehet, de mindig akadnak emberek, akik emlékeztetik az ilyesmire a zembereket.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.02.14. 21:59:12

@Lord_Valdez: jah.

kapcsolódó kedvenc:

"ez a világ nem érdemli meg, hogy 100 felett legyen az iq-m!"

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.07.31. 10:24:38

Utálom azt mondani, hogy igazam volt (na jó nem, de jobb lett volna, ha nincs), de igazam volt:
velemenyvezer.blog.hu/2012/07/31/nyugdij_a_kormanynak_tenyleg_csak_a_penzunk_kellett

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.07.31. 10:35:19

@Lord_Valdez: volt egyszer egy (szűkített) gazdasági jellegű népszavazás.

3 millió szavazásra jogosult dönthetett arról, hogy elhiszi a kormánynak, hogy jobb gazdaságpolitikát fog-e folytatni, mint néhány manyup alapkezelő. jobban bízik-e benne, nehát jobban fél-e a kormánytól, mint attól, hogy nem lesz nyugdíja.

nem kétharmaddal nyertek, hanem 96%-al.

akár bizalomról, akár a félelemről, akár a rezignáltságról szólt, jól mutatja, hogy kb. 100000 ember volt az, aki értelmes és átgondolt döntést tudott hozni az ügyben.

pedig ez nem csak elvi kérdés volt. pénzről szólt, sok pénzről.

az ember azt gondolná ezután, hogy lett a kormánynak 2,9m kőkemény ellenfele, akit átvert, megfélemlített, megalázott.

nos, hol vannak ezek az emberek?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.07.31. 11:02:58

@Lord_Valdez: lehet, hogy különc vagyok, de ha tőlem loptak volna el 10-15 évnyi megtakarítást, sok minden lennék, de pont rezignált nem annyira.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.07.31. 20:17:03

@mcs:
Eleinte engem is megütött a guta, de az ember nem élhet folyamatos gutaütés állapotában.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.07.31. 22:36:14

@Lord_Valdez: nálam lassan átvált a gutaütés egyre fokozódó politikai tettvágyba, amivel szerintem többet veszítenek.

elég fura dolog, de néha úgy tűnik, hogy az emberek zöme csak a legutolsó pillanatban veszi észre, hogy az állam működésében alapvető zavarok áltak be, és ennek a folyamatnak van egy konkrét kiváltó oka.
süti beállítások módosítása