Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @MEDVE1978: Szerintem ez egy rendszerhiba. Mivel mindig az aktuális érdekhez találják ki a magyar... (2024.09.28. 10:55) Orbannak igaza van, de melyiknek?
  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (34) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Orbannak igaza van, de melyiknek?

2024.09.27. 18:34 | Lord_Valdez | 3 komment

Címkék: fidesz

Egy jó ideje már ritkán üti meg a közélet az ingerküszöböm, de erre muszáj reagálnom. Orbán Balázs azt találta mondani, hogy Ukrajnának nem lenne szabad védekeznie és hogy Magyarország az 56-os tapasztalatok alapján biztos nem menne bele egy védekező háborúba.

Egyrészről, ezzel ő nem mondott semmi újat. Minden gondolkodó ember átlát a Fidesz "békepárti" retorikáján, ami valamiért mindig oda lyukad ki Ukrajna hibája, hogy még nem ért véget a háború, mert ellenállnak. Oroszország visszavonulása még felvetés szintjén se fordul elő.
Másrészről, nagyon szórakoztató látni, ahogy a Fideszes arcok próbálják kimagyarázni a mondatokat. Van, aki szerint 56-ot nem lehet párhuzamba állítani, mert Magyarország nem kapott NATO fegyvereket. Van, aki szerint azért, mert 56 emléke szent és sérthetetlen. Van, aki szerint az egész csak háborúpárti uszítás. Jól látszik, hogy a kommunikációs gépezetbe nem homok került, hanem egy 18-as villáskulcs. A gép koordinálatlanul vergődik és csak értelmetlen zaj jön ki belőle. Nem sikerül racionális indokot felhozni, hogy miért is más a két eset. Ugyanaz történik, mint a netadó esetében. Minden megszólaló rögtönözni próbál (Brüsszel miatt szükséges bevezetni, a hálózatfejlesztés szolgálja a dolog stb.), mert a központ nem látta el őket utasítással.
Persze, egyébként Orbán Balázsnak valamennyire igaza van, mert utólag visszanézve 56-nak valóban nem volt értelme. Az ilyesmi nem nagy felfedezés azonban. Nagyjából az a szint, hogy egy nem nyert lottószelvényt is kár volt megvenni. A bukott vizsgára is kár volt elmenni. Csak hát a kudarc önmagában még nem jelenti, hogy a próbálkozás rossz ötlet volt, vagy helytelen. Csupán azt, hogy sikertelen volt.

Viszont én nem Orbán Balázsnak akarok igazat adni, még csak nem is Viktornak, hanem Krisztiánnak.
Orbán Krisztián sok évvel ezelőtt írt egy publicisztikát, amiben elhangzott, hogy nagy baj, ha egy kormányzat hazugságra kezd el építeni, mert olyan nincs ,hogy egy rezsim kifelé hazudik, de befelé tökéletesen tisztában van az igazsággal. Csak idő kérdése és ő maga is hinni kezd abban, amit arra gyárt, hogy mások higgyenek benne.
Orbán Balázs ebbe a hosszú ideje szőtt hazugsághálóba gabalyodott bele. Az embernek nincs két agya, nincs két személyisége, nincs két világképe. Nem lehet egyszerre hinni az országok szuverenitásában és abban, hogy Oroszország egy megállíthatatlan erő, amivel szembe szállni őrültség. Nem lehet egyszerre hinni egymásnak ellentmondó dolgokban anélkül, hogy időről időre bele ne futnánk hasonló problémákba, mert az elemek összegabalyodnak.

Természetesen mindez nem szándékos dolog. Azzal kezdődött, hogy volt valami pillanatnyi érdek, amit úgy adtak el, mintha általános igazság lenne. Ez a Fidesz gyakori módszere, mert nagyobb retorikai súlyt a mondanivalónak. Aztán olyan sokszor használták az ad hoc elvek generálásának módszerét, hogy ezek egy kvázi ideológiává álltak össze. Viszont mivel mégiscsak egy spontán összeállt dologról beszélünk, a konzisztenciája esetleges.
Ha a Fidesz mögött tényleg létezne egy intellektuálisan komolyan vehető szellemi háttér (nem, Békés Mártonok, Szilvay Gergelyek meg Kohán Mátyások, de még nem is Schmitt Máriák, vagy G. Fodor Gáborok, hanem valódi intellektussal rendelkező gondolkodók), akkor gőzerővel dolgoznának azon, hogy az ideológia egységesedjen és eltűnjenek belőle az ellentmondások. Ehhez azonban nyílt viták szükségesek, amikre a Fideszen belül, illetve a környékén nem nagyon van fogadókészség. Nem egy fideszes influenszer bukott már abba, hogy valami, nem is feltétlenül kulcskérdésben, nem fogadta el egy az egyben a központi véleményt. Nagyjából L. Simon László a legalacsonyabb szint, ahol már eltűrik a kritikát. Nem foglalkoznak vele, de legalább megtűrik. Mondjuk ő csak elég szőr mentén kritizál bármit is.

Sőt, még tovább megyek. A probléma még ennél is mélyebben gyökerezik, abban, hogy a Fidesz vezérkarának van egy instrumentalista felfogása. Azaz mindent eszköznek tekint a cél érdekében. Nem csak az állami szerveket, a jogrendszert, de magát a szellemi életet is. Nem a politika célja, hogy megvalósítson valami filozófiát, ideológiát, hanem az értelmiség a célja, hogy alátámassza a politikát. Ez a top-down gondolatvilág nem tud konzisztens szellemi hátteret kialakítani, még akkor se, ha kompetens lenne, mert mindig alkalmazkodnia kell az aktuális politikai széljáráshoz. Úgyhogy sok ilyenbe fogunk még belebotlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr4518504716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2024.09.27. 21:43:24

Az igazság az, hogy Orbán Balázs ezt elkúrta. Valószínűleg egyébként a gondolatmenetével oda akart kilyukadni, hogy hasonló helyzetben Magyarország nem menne bele egy ilyen mértékű áldozatokkal (az USA források szerint sebesültekkel együtt 200.000 vesztesége volt az ukránoknak, ha eltekintünk a barátságos elfogultságtól, akkor reálisan ez talán 2-300.000 fő közé tehető, amiből mondjuk 100.000 a halott. Emellett az infrastruktúra is nagy mértékben elpusztult) járó háborúba. Ami még ebben a formájában is gáz, ugyanis, ha a nemzeti szuverenitásról van szó, akkor az sokat megér.

Igazából ez az egész a savanyú a szőlő jelenség. 1956-ban ugyanis a nyugat egyértelműen feladta Magyarországot. Az oroszok jól vették észre, hogy a szuezi válság miatt Magyarországból nem lesz igazi "ügy". Persze szócsaták, hangos kiállás, meg magyar szabadságharcos a TIME magazin címoldalán lett, de pl. Korea szerű beavatkozás nem. Itt jön be a képbe a politikai tőke kérdése is. A szuezi válság arról szólt, hogy Egyiptom a pánarab álmokkal rendelkező Nasszerrel az élén államosította a Szuez csatornát, ahol ugye nagyon jelentős brit / francia érdekeltségek voltak. A britek és franciák aztán rácsatlakozva az izraeliekre elfoglalták a csatornát. A cél Nasszer megbuktatása volt. A probléma egyszerűen az volt, hogy az amcsik egy dologtól eléggé féltek, attól, hogy az arab országok feladják a függetlenségüket és csatlakoznak a szovjet blokkhoz, mert a nyugatiakat továbbra is gyarmatosítóknak látják. Az azt megelőző években az amcsik azon dolgoztak, hogy egy orosz ellenes arab szövetséget hozzanak létre. Ebbe szart bele egyrészt Izrael, másrészt a pánarab törekvéseivel Nasszer, aki nyitott az oroszok felé is.
Az amcsik végül attól tartva, hogy ha hagyják a brit/francia szövetségnek megbuktatni Nasszert és egy bábot ültetni a helyébe, akkor az arab országok ismét a gonosz gyarmattartókat látják majd a nyugatiakban és a szovjetekhez rohannak, visszafogták az inváziót és kivonultatták a brit / francia haderőt Szuezből. Ez viszont így is, úgy is egy hülye helyzetet eredményezett, az arabok nyilván teli szájjal ordítottak, hogy rohadt nyugatiak és ez lebénította a nyugati egységet. Egyben Hruscsov látta, hogy az USA nem akar eszkalálni, fél az eszkalációtól.
Ezzel egy időben zajlott az 56-os forradalom. És Hruscsov reálpolitikailag jól látta, hogy a nyugat nem fog beavatkozni, hiszen a brit / francia erők éppen befejezték a harcot Szueznél, az amcsik meg éppen a semleges országok hisztijét próbálták csillapítani. Politikailag tehát egy "morálisan vert" helyzetben voltak éppen az amerikaiak sütötték rá a francia / brit seregre a bélyeget, hogy egy szuverén országot meg akartak szállni.
Egy esetleges amcsi katonai fellépést Magyarországon így a szovjetek a gonosz imperialista nyugat újabb megnyilvánulásaként tudtak volna eladni. (Nem beszélve ugye arról hogy közvetlenül álltak volna szemben orosz és amerikai csapatok, ami nagyon veszélyes volt az atomrakéták árnyékában).

Az egész lényege, hogy a globál reálpolitika miatt megszívtuk. Most itt van az ukrán helyzet, amikor részben más történt.

Itt most az oroszok játszottak meg egy hasonló lépést, inváziót indítva Ukrajna ellen. Persze így összehasonlítva savanyú a szőlő, hiszen a nyugat lényegében pislogás nélkül feladott bennünket, míg az ukránokat nem.
Ráadásul Európának gazdaságilag ez a háború nagyon fáj, elsősorban az elkezdett klímaátmenet miatt. A reálpolitika ugyanis ebben az esetben is azt diktálta volna, hogy az egyébként globális szinten nem túl jelentős, egyedül az afrikai gabonaexportjuk miatt releváns ukránokat a nyugat ugyanúgy szarban hagyja, mint minket (és a cseheket 68-ban, a lengyeleket a 80-as években, a grúzokat 2004-ben stb.). Ehelyett az USA vezetés rájött, hogy mennyire megváltozott a világ. Bidenék legprofibb lépése a háború mediatizálása volt: az, hogy hónapokon keresztül szőtték a gonosz orosz agresszor megtámadja a szent ukrán harcosokat narratívát. Azért volt a dolog rendkívül profi, mert egy ideológiai szintre emelte az egész diskurzust, eltávolítva a reálpolitikától. Az ideológiai szint pedig a szuverenitás, a népek önrendelkezése. A média ezt az ideológiai üzenetet az egész globális nyugatra (+ az amerikai szövetségesekhez) elvitte és elültette az egyszerű médiafogyasztóban. Ezt követően amikor tényleg kitört a háború az európai vezető politikusok keze meg volt kötve. Nem folytathattak reálpolitikát, Scholz nem mondhatta azt, hogy fú, nekünk orosz gáz kell, amikor az egész német közvélemény ordította mögötte, hogy az orosz szörnyetegek támadnak. Talán még Macron tudott a legfüggetlenebb maradni, ő egy ideig még próbált egyeztetni Putyinnal (értelmetlenül, hiszen a szekér már futott). Így viszont közvetetten a háború Európa versenyképességének jelentős visszaesését okozta az energiahordozók drágulása miatt. Folyt köv

MEDVE1978 2024.09.27. 21:51:42

Folytatás:
A versenyképesség visszaesése egyértelmű gazdasági válságot eredményezett, a javulásnak pedig semmi jele. Az USA a COVID utáni években 1,5-3,6%-al nőtt talán. Európa még az 1%-ot sem éri el, inkább a nulla tájékán van. A maradék iparágak versenyképességére óriási negatív hatással volt az energiahordozók drágulása, ami továbbgyűrűzött a szolgáltató szektorra és a mezőgazdaságra, majd rekord inflációt okozott.

Orbánék észlelik ezt és rögtön azt látják, hogy emiatt az érdekünk a gyors béke és az oroszokkal való viszony helyreállítása. És abban igazuk van, hogy reálpolitikailag ez lenne a helyes lépés (Magyarország szemszögéből főleg). Katonailag ugyanis az oroszok nem fenyegetik Magyarországot és nem is nyernének semmit azzal, hogy ha valahogy megtámadnának minket. A történelmi tapasztalatok is azt mutatják, hogy az orosz agressziók a Szovjetúnió bukása után általában a helyi orosz kisebbségek "védelem" ürügyén indultak. A második világháború idején a finn háborút (közelség Szentpétervárhoz) és a balti államok megszerzését (tengeri kijárat) is stratégiai okokkal indokolták az oroszok. Magyarország esetében nincs stratégiai ok.

Az orbáni gépezet tehát nem érti, hogy a nyugat miért nem tér végre vissza a reálpolitikához.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2024.09.28. 10:55:18

@MEDVE1978:
Szerintem ez egy rendszerhiba. Mivel mindig az aktuális érdekhez találják ki a magyarázatot, ezért az nem mindig passzol a többi elemhez.
Az is tanulságos ahogyan ezt kezeli: telex.hu/belfold/2024/09/27/orban-balazs-kormanybarat-sajto-szovegertes-hianya-hiba-elnezes-orban-viktor
Tulajdonképpen az egész mindenki más hibája.

Az 56-tal való összevetésről meg Ungvári Krisztián írt egy egész jót. 56-ban az USA-nak meg kellett volna szegnie korábbi szavát. Most viszont ahhoz kellene, hogy tétlen maradjon.

Okot mindig lehet találni, de Magyarországon nem a katonai megszállás az elsődleges veszély, hanem a fennhatóság. Hogy Oroszország vazallusállama leszünk, nagyjából annyira függetlenek, mint a Magyar Népköztársaság volt. (Az oroszok már bejelentették az igényüket arra, hogy Magyarország hagyja el a NATO-t.)

A nyugat épp, hogy most folytat reálpolitikát. Az oroszoknak 92-ben kellett volna tökükre lépni, amikor Moldáviában elkezdték felépíteni az oroszbarát szakadár államukat, ahol nem hivatalos orosz békefenntartók állomásoznak a mai napig. Viszont mivel a nyugat magával volt elfoglalva, ezért az oroszok azt látták, hogy ezt meg lehet úszni. Aztán jött Csecsenföld (ez mondjuk kilóg, mert itt jogilag nem vált függetlenné), Grúzia (kétszer), Ukrajna (első felvonás) és a nyugat mindig csak morgott, de sose csinált érdemben semmit. Naná, hogy úgy érezhetik, hogy ezt nekik szabad. Reálpolitikai szemmel teljesen érthető, hogy meg akarják állítani ezt a trendet.
süti beállítások módosítása