Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Hogy is vagyunk?

2021.09.13. 19:37 | Lord_Valdez | 255 komment

Címkék: gazdaság

Olvastam Szíjjártó Peti aktuális dicsekedését a fóliagyárról és nagyon nagy sikernek értékeli. Ez nem is meglepő. Mostanában nagyon repkednek a sikertörténetek, ami nem is csoda, hiszen választás lesz jövőre, de azért nézzük már meg kicsit jobban, hogy hogy is állunk.

Azt mondja, hogy azért, mert akkora siker a keleti nyitás, de ha tényleg az lenne, akkor miért kell egy ekkora támogatás? Már pedig egy 65 milliárdos projekten 13 milliárd támogatás igen nagy.
A támogatás azért kell, hogy idehozza a gyárat és ne másik országba. Minden híreszteléssel ellentétben a kínai befektetőt is az érdekli, mint a németet: Mekkora hasznot fog hozni a befektetés. A befektetett tőke arányos megtérülést jelentős javítja, ha a teljes befektetés 20%-t a magyar állam állja. 25%-t dob a megtérülési mutatón.
Ha a magyar diplomácia tényleg akkora csodát tett, akkor mi szükség van erre? Vagy, ha a magyar gazdaság tényleg úgy hasít?
Úgy állunk, hogy a kép nem annyira rózsaszín, mint ahogy ez kommunikálva van.
Az alapprobléma, hogy a magyar termelékenység messze nem emelkedik olyan tempóban, mint a fizetések. Ennek meg egyenes következménye, hogy a megtérülési mutatók romlanak, ezért kevésbé éri meg befektetni, sőt a már meglévő üzleteknél is el lehet gondolkodni azon, hogy nincs-e az a pénz valahol máshol jobb helyen.
Ezt a kormány több módon tudja kompenzálni és teszi is.
Az egyik, hogy közvetlenül támogatja a befektetéseket. Ezt látjuk most, vagy a BMW beruházásnál.
Egy másik, hogy csökkenti az adó terheket. Itt szoktak baromi büszkék lenni az alacsony társasági adóra, de azt már elfelejtetik hozzátenni, hogy ezt nem jófejségből csinálják, hanem muszájból. A kormány egyáltalán nem szereti azt, hogy egy multi profitjáért cserébe kevesebb pénzből gazdálkodhat, csak épp nem igazán tehet a kormány mást.
A harmadik, hogy csökkentik az élő munkát terhelő adókat. Ez nagyon jól hangzik, de az, hogy más adókat, mint mondjuk az áfa-t magasan tartanak azért mutatja, hogy ez nem azért történik, mert az állam annyira nélkülözni tudja a bevételeket, hanem mert nemigen van választása. Meg kell akadályoznia, hogy az emelkedő bérek a bérköltségben egy az egyben megjelenjenek és rontsák a profitot. Annyira, hogy már a 0%-s SZJA-t is felvetették, persze jól megideologizálva.
A negyedik pedig a pénz rontása. Ha megnézzük a forint hosszútávú árfolyamát, akkor láthatjuk, hogy 2010 után trendszerűvé vált. Javaslom ezt a forrást: https://arfolyamtudos.hu/hirek/9-erdekesseg-a-forintarfolyam-toertenetebol , vagy ezt: https://cryptofalka.hu/euro-forint-arfolyam-elemzes/ (a cikk egyéb tartalmához semmi közöm). Amit látunk arra emlékeztet, amit csúszó leértékelésnek hívnak (üdvözöljük Bokros Lajost), annak ellenére, hogy hivatalosan a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Ezzel elérhető, hogy a bérek bár forintban emelkednek, de euróban ne emelkedjenek annyit, ezzel lenyomva a külföldi befektető bérköltségét.

Ez bármennyire is gáz, szükségszerű. A befektetésekért és munkahelyekért van egy nemzetközi verseny és azoknak van esélye, akik jó ár/érték arányt biztosítanak. Mivel értékben nem fejlődünk, kénytelenek vagyunk árban fejlődni.
Félreértés ne essék, ezen az ellenzék se tud változtatni. Rövid távon nem lehet kitörni a termelékenység csapdájából. Sőt, igazság szerint az ellenzéki elképzelés még rontana is a helyzeten. Ha bevezetnék az eurót, a forint folyamatos értéktelenedése nélkül veszítenénk a versenyképességünkből és ez a munkahelyek lassú elvesztéséhez vezet.
Nem tudom, hogy Matolcsy ezt ismerte-e fel, amikor közelmúltban azért kritizálta a kormányt, hogy betonba és vasba fektet a humán tőke helyett, de igaza volt. A termelékenység növelése nehezen képzelhető el a munkaerő képzettségének javítása nélkül és a termelékenység növelése nélkül elképzelhetetlen a jólét tartós növekedése.
Néha úgy tűnik, mintha a kormányban is megcsillanna ennek felismerése, de nem képes túllépni a régi beidegződésein. Nem csak arra a régi Hofi gondolatra gondolok, hogy a politikus legjobb barátja a beton, mert azt utólag senki se számolja meg, hanem arra, hogy oktatás terén értelmetlen reformoktól várja a kitörést. Egy egyetem nem attól lesz színvonalas, hogy alapítványi tulajdonba adom és az alapítványt kitömöm hűséges bólogatójánosokkal. Ahhoz verseny kell. Öldöklő verseny. De ezt már sokszor elmondtam, nem is vesztegetem rá a szót.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr4016688014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.09.22. 13:28:38

@Untermensch4:
nincs olyan, hogy az állam valamit nem haveri alapon vásárol meg. ez nem attól függ, hogy ki a miniszterelnök. kóka jános is haveri alapon üzletelt. puszi pajtása volt debreceni vagyonkezelő fideszes vezetőjének a gyurcsány kormány idején. a magyar bálint féle közbeszerzések is haveri alapúak voltak. ebből a szempontból mindegy, vagy majdnem mindegy, hogy liberális vagy illiberális az ideológia.

ha valaki mások pénzét másra költi (ez az állam alapműködése), akkor egy geci korrupt rendszerben agy valószínűséggel a veszteséget kell majd minimalizálni. és mindegy, hogy hánypártrendszer. fékek és ellensúlyok. joguralom, stb.

2021.09.22. 13:52:06

@Untermensch4:
a feudalizmus nem azt jelenti, hogy diktatúra van. hanem azt, hogy a hatalom a földre van alapozva. és az állampolgároknak feudális előjogaik vannak egy földterületen. azért, mert az az övék. ez a klasszikus liberális alapjogból fakad. a tulajdon szentségéből. és így jön létre az állam.

az emberi élet szentségét feudális alapokon is meg lehet hirdetni. ezt valamilyen ökumenikus államegyház hirdeti, ami hagyományosan a kereszténység. az általános emberség el van úgy nevezve, hogy kereszténység. ami tkp. a népvallás. amibe be van emelve hagyományosan a zsidókeresztény hagyomány. húsvérkor a többségnek a locsolkódás a lényeg. és pünkösdkor a többségnek fontosabb a fitness-wellness (a népvallás), mint a szentlélek kiáradása. azért, hogy a zsidókeresztények is örüljenek ez is meg van ünnepelve.

és ebből adódik a magyarok vezette multikulturalitás. az a tradicionális piac. vagy általánosságban valamilyen népcsoport. populáció vagy etnikum vezette. attól függően, hogy latinosan, vagy görögösen mondjuk. ezekre alapozva működik a világ az elemi biológia szerint. általános iskola. régen 3. osztályos környezetismeret. természeti környezet, populáció (nemzés, szaporodási közösség), fajta jelleg (humán populációban nemzet). újabban 5., majd 7. vagy 9. osztályos. a növékenyek és az állatok feudális alapokon léteznek. és az ember is a földkerekségen.

2021.09.22. 14:07:28

@Untermensch4:
ha a feudális alapokat elfogadjuk, akkor román többségű területeken román jogszolgáltatás adódik. erdély vegyes zóna. vannak magyar és román többségű vidékei, és kétnemzetiségűek a városok. amiben van két vallásfelekezet. a románok ortodoxok és a magyarok nem-ortodoxok (róm. kat, vagy ref. felekezetűek).

ezért van mai napig jelentősége a kereszténységnek. felekezeti alapokon a népcsoportokat megkülönböztette. azzal együtt, hogy lehetnek vegyesházasságok. és úgy lehet ökumenikus népegyház erdélyben. ami budapestról nézve nagy-magyar. bukarestből nézve nagy-román.

karácsonykor a román parasztok kolindálnak debrecenben. a görög katolikus egyház, amelyik bizánci rítusú befogadja őket. a román óvodások mennek a határszélen falusi templomba. és énekelnek. a magyar nénik fejkendőben sírnak, hogy jaj de szépen mondják a verset. egy mukkot nem értenek belőle. románul mondják. cserébe a fidesz építkezhet erdélyben. a magyar és a román politikusok is geci korruptak. összekacsintanak. és ennek az egésznek feudális alapjai vannak. tetszik, nem tetszik. a master business administration másodlagos.

és lehet mondani, hogy bécsben a nagy építési vállalkozók, vagy az ingatlanbefektetők nem ügyes üzletemberek és nem kormányközeliek. vagy amerikában az egyesült államokkal összefonódó tőkepiac nem geci korrupt. mert az a nyugat.

Untermensch4 2021.09.22. 23:03:29

@: Rájöttem. MINDEN feudális mert a föld felszínén van. :)

alöksz róz 2021.09.22. 23:04:45

@Lord_Valdez: a különböző rendszerek között tényleg az volt az egyik legfontosabb különbség. de a rendszeren belül nem az jelenti a különbséget.

korlátok és kényszerek létezését elfogadod már, vagy inkább ne is folytassuk?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.23. 07:30:46

@alöksz róz:
Hanem mégis mi jelenti a különbséget?

A korlátokkal és kényszerekkel az a baj, hogy többségükről belátható, hogy valójában nem azok. Adottságok, amiket ha akarnánk megváltoztathatnánk, vagy alkalmazkodhatnánk hozzá.
Például a magyar filmpiac kicsi, ez tény, nem is lehet megváltoztatni. Ezért hiába forgatsz egy magyar filmet az nem fogja visszahozni az árát. Ez úgy látszik, mint egy elkerülhetetlen végzet. Ugyanakkor mi akadálya annak, hogy olyan filmet forgass, amit más országokban is ért a közönség? Nincs akadálya. Ilyenkor szoktak jönni a politikusok, hogy akkor nem szolgálja a magyar kultúrát. Ez, történetesen, akár még igaz is lehet, de nem változtatja meg a tényt, hogy a magyar kultúrkör kicsisége nem determinálja, hogy a magyar filmipar életképtelen legyen.

Untermensch4 2021.09.23. 09:33:12

@Lord_Valdez: Ez érdekes ötlet, fokoznám. A filmforgatáskor sok anyagot felvesznek, ennek x%-a lesz összevágva "a" filmmé. De a rendezői változat mintájára lehetne x,y,z piaci változat is.

2021.09.23. 09:39:43

@Untermensch4:
a fedualizmus az, hogy a hatalom a földből, a föld tulajdonlásából ered. az apple appstore nem feudális. mert valaki akárhol van világban, vagy utazik az óceánon vagy légtérben ugyanazt az apple appstore-t használja. amelynek szabályait maga az apple diktálja. és ebből következően az apple appstore nem feudális alapokon működik. ez a neoliberalizmus.

a soros alapítvány és társai ugyanezt a világképet akarja kiterjeszteni a földkerekségre. az amerikai demokrata párt. ők azt mondják, hogy alapvetően koedukált iskolarendszer kell. én is azt mondom. a tálibok azt mondják, hogy őszerintük nem. a tálibok földjén a tálibok döntenek. ez a klasszikus liberalizmus. a neoliberalizmus azt mondja, hogy egy filozofikus mesterrassz által kifundált szabadságjogokat a tálibok földjén biztosítani kell. ha kell, akkor erőszakkal. ez eredményezte a gyarmatosítást. annak erőszakolt változatát.

az az európai bizottság, az amerikai demokrata párt azt mondja, hogy a labrisz egyesület érzékenyítsen az óvodákban. én nem mondom azt. a magyarok földjén ne érzékenyítsen ebben a formában. szerintük nincs ilyen jog. hogy a magyarok földjén. a neoliberálisok nem arra hivatkoznak, hogy az európaiak földjén. hanem arra, hogy egyetemlegesen. tehát a holdon, vagy a marson is érzékenyíteni kellene. ez a jog, ami egyben kötelesség nem a föld birtoklásából adódik. hanem ez az egyetemes jogrend része. ami az univerzum egészében érvényes. bárhol. a tálibok földjén. ők egy földi mennyországot hirdetnek. ami lehetséges, hogy a gonosz emberek számára maga a pokol. de ez legyen az ú problémájuk. ez a neoliberalizmus. aminek nincsenek feudális alapjai. és ez gerjeszti a fasizálódást.

az, hogy egy csoportosulás egy sehol sem létező világot kér számon a társadalmakon. azért, hogy felszámolja az államot. és lényegében anarchiát teremtsen. mondván, hogy ez sokkal jobb, mint az abszolút monarchia. azért, mert a neoliberalizmus felvilágosult, szemben a feudális tradícióval, ami sötét. és ebből adódi a neoliberalizmus keresztényellenessége is. a klasszikus liberalizmus nem volt az. megengedte, hogy legyen church of england, canterbury érsek, stb. ez a különbség.

és klasszikus liberális elvek szerint a fideszt le lehet váltani. kétharmados többséggel felül lehet írni az alkotmányt, stb. ez következik a jogállamiságból. neoliberális eszményképben erre nincs szükség. mert az orbánizmus egy sötét diktatúra. nincs sajtószabadság (értsd nincs totális sajtószabadság), nem tisztelik az egyént (értsd vannak közösségi normák és ebből adódóan társadalmi korlátok), a saját embereit ültetik be minden lehetséges pozícióban (ahogyan az összes többi párt). sötét diktatúra van (értsd nincs totális demokrácia). és egy ilyen autoriter rezsimmel szemben egy neoliberális kurzus bármit megtehet.

2021.09.23. 09:47:44

@Lord_Valdez:
ezek nehezen, vagy nem eldönthető problémák.

debrecenben fél évszázadon át vitatkozott a tanács, hogy építsen-e a város saját kőszínházat, tarton-e fent saját társulatot. és a liberálisok azt mondták, hogy legyen elegendő az, hogy vannak vándorszínészek a vásárban, és az, hogy a mezőgazdasági épületeket egy része időnként üres. és játszanak a művészek a kocsiszínben, a magtárban, a faraktárban. nem kell kőszínház. kibaszott sokba kerül megépíteni. és nem kell saját társulat se. azt is kurva sokba kerül fenntartani. a beruházás közvetlen sohasem térülne meg. és ez elég erős érv volt.

a városi legenda szerint a vita végül úgy dőlt el, hogy felállt egy konzervatív képviselő és az mondta: azért kell színház, ööö, azért kell, ööö, ööö. azért, hogy legyék. és a kultúra hívei felkiáltottak, hogy vivát. és a liberálisok azt mondták, hogy na jó. legyék.

2021.09.23. 10:08:27

@Lord_Valdez:
tehát leginkább csak lehet mondani, hogy azért kell magyar film, hogy legyék.

értsd magyar irodalom klasszikusait, a magyar történelem epizódjait nemzeti idealista módon bemutató műalkotásokat a nem-magyar érzelmű közönség nem hatja meg. az, hogy sinkovics imre elnéz a messzeségbe. bárdy gyuri bácsi félszemű jumurdzsák. ez nagyon tetszik a magyaroknak, de a világban nem érdekli az embereket, hogy mi lesz vicuskával. támogassunk ilyen filmeket?

és a pragmatikus politikusok szerint azért kell ezt államilag megtámogatni, mert ez két dolgot jelent. túlárazott közbeszerzést és olcsó szavazatvásárlást. valójában ezért kell a színház a poltiikának pragmatikus nézőpontból.

és a klasszikus liberalizmus még nem mondta azt, hogy nem lehet állam, vagy akár államegyház és az nem költhet kultúrára. a neoliberalizmus azt mondja, hogy ne költsön ilyen földi hívságokra. hanem ez is piac. és úgy ugyebár a szoft pornó lenne a befutó. a művészet valami olyasmi. csak a rendező ne fogja meg a színésznő fenekét.

a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy ha a rendező megfogja a színésznő fenekét, akkor az üsse pofon. és ha megint megfogja és azt nem akarja, akkor válasszon másik színházat. mert elfogadta, hogy a direktor van hatalmi helyzetben. ő rendelkezik a színház felett. a klasszikus liberalizmus valójában ezeket feudális viszonyokat kulturálisan konzerválta.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy ez szörnyűséges visszaélés. és ugye valóban nem szép dolog. és tényleg lehet, hogy egy olyan abúzus, ami egy nő életét tönkre teszi. lehet. de a klasszikus liberalizmus erre még azt mondta, hogy vannak közösségi normák, amiben a színház tagjai előzetesen megállapodnak. és ezt beszéljék meg a társulatban. a neoliberalizmusban ez össztársadalmi ügy. a neoliberalizmus egy forradalom, ami a világon végigsöpör. és a nyugati világban tényleg.

de ez kétféle liberalizmus. a neoliberalizmus az amerikanizmus. a klasszikus liberalizmus (szvsz) az európaiság.

2021.09.23. 10:50:50

@Lord_Valdez:
tegnap debrecenben magyar-német üzleti konferencia volt, ahol beszállítókat kerestek. ezt a kamarai elnök nyitotta meg. aki a fideszben van.

e mellett tegnap volt egy european business connect címmel szintén üzleti konferencia, ahol online bejelentkezett az európai gazdasági és szociális bizottságból egy fickó. aki szerint a világban legyen 15% a társasági adó. ezeket a polgármester nyitotta meg. aki fideszes.

valamint országos szövetkezeti tanács elnökeként felszólalt kósa lajos. az, hogy a szociális szövetkezetekben 15% az egyszerűsített vállalkozói adó. amit szja címén kell befizetni. és ez milyen csodálatos a diákoknak, a kismamáknak és a nyugdíjasoknak. többek között ebben rejlenek a gazdaság tartalékai. a diákszövetkezetek 200 ezer főt, a nyugdíjas szövetkezetek jeleneleg 80 ezer főt számlálnak. és ehhez társul még az induló kismama biznisz. az inaktívakat is bevonják a foglalkoztatásba. és ez a réteg állami feladatokat is el tud látni. a nagymami a szociális szövetkezetben főzi az ebédet az unokáknak. és úgy nem kell állami konyha. a kismama hivatalnok dolgozik home office-ban, stb.

ez három nyilvános üzleti előadás, megbeszélés tegnapi napon debrecenben. ezt a fidesz simán eladhatná úgy, hogy ez klasszikus liberalizmus.

körösszegapátiban román hetet tartottak. a mediaworks munkatársai szerint a közönség imádják a román farsitot, a micset. és arra számítanak, hogy így a románok megveszi azt a rétest, amit a faluban ők állítanak elő. a polgármester vezetésével. és a gyerekek vidáman tollaslabdáztak templomkertben. így számol be az eseményről a fidesz. ez ugye egy új feudalizmus. klasszikus liberális elvek szerint ez többé kevésbé rendben van. legitim módon meg van választva.

neoliberális elvek szerint nem élhet vissza a hatalmával és nem költhet a közös kasszából azért, hogy román hetet szervezzenek. és ezek után a rokonai, ismerősei, barátai nem szervezhetik meg az árucserét a kishatárátkelőn. a haverjaikkal a román oldalon. akkor mégis mi a francnak van polgármester. értem, hogy aki ezt megszervezni annak a családja fogja uralni azt a falut, vagy faluközösséget. és ez valójában egy új feudalizmus. klasszikus liberális hitelvekből vidékies környezetben ez adódik.

2021.09.23. 12:40:49

@Untermensch4:
a magyar filmeket azért nem veszik meg, mert az európai nemzeti idealizmus nem érdekli amerikát, az európai társadalmi realizmus nem érdekli ázsiát. afrikát egyik se érdekli.

tehát valójában nemcsak a magyar, hanem általaában az európai filmeket nem veszik meg a nagyvilágban. sose vették meg. csak amikor a kontinensek versenyében európa úgy volt első, hogy nem volt második, addig ez nem számított. amíg európa a legfeljlettebb volt addig a belső piac is elegendő volt ahhoz, hogy fenntartsa a kultúrát.

csakhogy ez már nem áll fent. és ebből adódik egy probléma. és erre a nyugati válasz, hogy akkor legyen egységes európai filmipar. egységes belső piaccal. de a jobbos/keleties nemzeti idealista filmeket sem nagyon veszik meg legfeljebb keresztény köntösbe bújtatva. ebből lesz zoro, tulipános fanfan és társaik. a balos/nyugatos a társadalmi realitást bemutató műalkotásokat egyáltalán nem veszi meg a közönség. európában se. hiába nyernek el nemzetközi díjakat.

ezért mondja azt a "európai" "baloldal", hogy a filmgyártás legyen piaci alapú. mert úgy ők nem veszítenek el túl sokat. mert a balos kormányok persze ilyenkor is támogatják a haverok művészfilmjeit mondván, hogy ők nemzetközi díjakat nyernek el, világhírű művészek bár a kutya se nézi a filmjeiket. és ez számukra egy fokkal jobb, mint a nemzeti filmgyártás. amiből lehetnek helyi szinten népszerű filmek. a keresztény köntösbe bújtatott kosztümös lehetnének népszerűek európában.

de ez nem jó a keresztényellenes "urbánus" baloldalnak. ellenben jó lenne a népi baloldalnak, mert ez tetszik a pórnépnek. és ez jó keresztényszocialistáknak. de nem jó a kommunistáknak és a neoliberálisoknak.

tehát az európai balliberálisok is meghirdetik az amerikanizmust. azt, hogy lehetne teljesen szabad piaci filmgyártás. állami támogatás nélkül. tessék. lehet ilyen filmeket csinálni. a youtube-on lehet filmeket fikázni. az lehet nyereséges. illetve még a cgi filmipar. ahol egy kattintással le lehet cserélni a jelmezeket. ahhoz színészek nem kellenek. ha már valódi ruhákban, valódi sminkkel, valódi lámpákkal világítanak, valódi díszletek között, akkor legfeljebb csak közhasznú filmgyártást lehet csinálni. egyik film kicsit nyereséges lesz, a másik kicsit veszteséges. és a hollywoodi filmipar is ebbe az irányba meg. a leginkább nyereséges a disney stúdió. keleties mesékkel. és ezt eladják úgy, hogy ez a nyugat győzelme. kínai számítógépen keleties meséket forgalmaznak.

Untermensch4 2021.09.23. 12:50:32

@cvrs: "ők azt mondják, hogy alapvetően koedukált iskolarendszer kell. én is azt mondom. a tálibok azt mondják, hogy őszerintük nem. a tálibok földjén a tálibok döntenek"
Afganisztán attól "a tálibok földje" hogy katonailag elfoglalták, annak ellenére hogy ők maguk kisebbségben vannak a teljes lakossághoz képest. A többség "sajnos" olyan békés ember aki nem akar és nem tud háborúzni, a félanalfabéta valláskárosult csürhe meg vmennyire tud. A valóban liberális megoldás az lett volna hogy a tálibok alapítanak a hitelveiknek megfelelő szabályzatú egyházi iskolát, ha sokan akarják oda járatni a gyerekeiket akkor pedig bővítik.
Az hogy túszul ejtik a teljes civil lakosságot, nem feudalizmus (tudom, neked minden az) mert még azt is erőszakkal akadályozzák amit te is elismertél az alattvalók jogának, hogy elmenjenek egy másik országba.
A te logikádat követve az ehemalige DDR telejsen rendben volt mert "feudális alapon" a területet uraló bolsik csináltak egy komcsi államot. Mindig győztek is a választásokon, megvédték a népet a gonosz neoliberális nyugati mumusoktól, stb.

"értsd magyar irodalom klasszikusait, a magyar történelem epizódjait nemzeti idealista módon bemutató műalkotásokat a nem-magyar érzelmű közönség nem hatja meg"
A "nemzeti idealista" az olyan amikor a pozsonyi csatában harci muflonon lejtenek eleink..? A film kultúra ÉS szórakoztatás. Ha az egyiket mellőzöd akkor nem lesz jó, ez ilyen egyszerű. Esetleg megelőlegezehtnél a magyar filmművészet művelőinek annyi bizodalmat hogy képesek művészi és szórakoztató tartalmat egyszerre megvalósítani.

"neoliberális elvek szerint nem élhet vissza a hatalmával és nem költhet a közös kasszából azért, hogy román hetet szervezzenek. és ezek után a rokonai, ismerősei, barátai nem szervezhetik meg az árucserét a kishatárátkelőn. a haverjaikkal a román oldalon. akkor mégis mi a francnak van polgármester. értem, hogy aki ezt megszervezni annak a családja fogja uralni azt a falut, vagy faluközösséget. és ez valójában egy új feudalizmus. klasszikus liberális hitelvekből vidékies környezetben ez adódik"
Ha úgy lesz teljhatalmú földesúr hogy már akkor visszaél a hatalmával amikor annak még vannak választási rendszerből adódó korlátai akkor vissza fog élni akkor is amikor korlátok nélkülibb lesz a hatalma. A ludasmatyi eredetileg egy román népmese, "én vagyok a törvény"-döbrögire gondolom emlékszel...

2021.09.23. 12:57:09

@Untermensch4:
és erre válasz a koprodukciós filmgyártás. az, hogy a magyar és a bajor kormány gyárt egy filmet a pozsonyi csatáról és ausburgról. úgy, hogy azok a magyar és német gyerekeknek is tessék. de ez is kurva sokba kerülne. mert egy vezető német színész kurva sokba kerülne. német díszlet. német precizitással díszletet építeni, és orgatni. jól van az már jóska, hagyjad már azt, legfeljebb kivágjuk. katonpapírra felfestjük, legfeljebb utómunkával valóságosabbá tesszük. ezt a német nem fogadja el. mert ő abban érdekelt, hogy vegyék meg a gondosan megtervezett középkori díszletet.

német-magyar koprodukciókból horror összegek jönnének ki. és a nézőközönség nem lenne ennyivel nagyobb. tehát egy ilyen pozsony, vagy ausburg nem lenne üzletileg sikeres. politikai értelemben pedig elsősorban a jobboldal profitálna. tehát balról marad az, hogy az állam ne szóljon bele. és az alternatíva a feudális, vagy félfeudális koprodukciós filmgyártás.

Untermensch4 2021.09.23. 12:59:51

@cvrs: Esetleg a nagy ideológiai világháborús víziód közepette nem jutott eszedbe a legegyszerűbb megoldás? Mármint a második legegyszerűbb, az első nyilván az "ellenség" eltüntetése/betiltása...
Piacképes filmeket kell csinálni és azzal feldobni hogy van benne művészi tartalom is. Meg akár több rendezői változat. Sőt, CGI kapcsán minden filmnek el lehet készíteni a szivárvány összes lmtqstb színében színezett színészes változatát IS. A közönség meg majd a pénztáraknál és a letöltéseknél szavaz.
A honfoglalás pl tarantinosabb rendezésben akkorát kaszálhatna mint a gyűrűk ura (csak muflonok nélkül, muflonok nélkül!!! egy sejtelmesebb csodaszarvas-figura pont elég lenne elgondolkodtató misztikumnak). Tekintve hogy tetemes élőerő-vesztesége volt a hadműveletnek, nem is igazán lehet túlzásba vinni a vérfürdőt.

Untermensch4 2021.09.23. 13:04:33

@cvrs: " a magyar és a bajor kormány gyárt egy filmet a pozsonyi csatáról és ausburgról. úgy, hogy azok a magyar és német gyerekeknek is tessék. de ez is kurva sokba kerülne"
Biztosan tolonganak majd a németek megnézni ahogy leamortizálja az akkori wehrmachtot a magyar sereg...
A legjobb "válasz" az lenne ha nem kéne feltenni a kérdést: ki volt az az idióta aki egy történelminek szánt filmbe belerakott egy még mitológiai szinten sem létezett, nagyon feltűnő baromságot, a harci muflonokat?! CGI nincs muflon nélkül, vagy mi van?! Komolyan azt gondolod hogy ezt a filmet elqró nertársadat meg kell védened?

2021.09.23. 13:13:25

@Untermensch4:
a hindukus hegyei közt élő népesség döntő többsége momentán nem akar koedukált oktatási rendszert. és a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy jogukban áll ezt gondolni. ugyanis a klasszikus liberalizmusnak egyáltalán nem volt célja egy majdnem teljesen uniformizált nemzetközi oktatási rendszert bevezetni. amire egyesek azt mondják, hogy a "best practice". mert azt ők kiokosodták. ezt csak a neoliberalizmus mondja.

lehet, hogy egy afgán kislány egyáltalán nem járna iskolába, afgán anyuka és nagymama is így élt. ezt a mintát látta. és lehet, hogy őszerintük ez így van jól. persze én is azt mondom, hogy a lányok járjanak mégis oktatási intézménybe, kézenfogva a tálib fiúval. akinek a válláról szedjék le a gépfegyvert. a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy nem feltétlen kell így lennie. valójában nagyon sokféle "jó" iskolarendszer létezik. és nem feltétlen az a legjobb, ami a pisa felmérés szerint az első. mert ezt így nem lehet eldönteni. a klasszikus liberalizmus még értette ezeket a természetes korlátokat.

a neoliberalizmus nem nagyon érti. lehet persze, hogy nekik van igazuk. és valóban létezik "best practice". amit a nemzetközi iskolarendszerben kimódoltak. hiszen azért fizetnek a leggazdabb családok szerte a világban. de nem azért, mert ez az abszolút legjobb rendszer. hanem mert ez a rendszer tartja fent nekik a gazagságot.

debrecenben is épült nemzetközi iskola. a bmw vezér kedvéért. és odajár a polgármester kislánya. ösztöndíjprogramot hirdettek. és nem nagyon akar oda járni szinte senki. ingyen se. és a német cégek is azt mondják, hogy épüljön deutsche schule svábföldi tanrenddel. mert a német cégek helyi vezetői is oda járatnák a gyerekeiket. és nem feltétlen a nemzetközi iskolába.

2021.09.23. 13:22:27

@Untermensch4:
a németek azért is tolonganak, hogy a vörös hadsereg leamortizálta a wermacht-ot. azért, mert abban romantikus elemek és úgy állítják be a vesztest, hogy többségében ők is emberséges katonák voltak, derék családapák a bajtársaisságban, stb. és megnézik az ilyen filmet sztálingrádról a németek és az oroszok koprodukcióban. és elnyeri a nagydíjakat ebben a két országban. schluss. ugyanígy a magyarok is megnéznének egy magyar-orosz koprodukciós filmet a don-kanyarról. csak az a jobboldalt erősítené. a nemzeti liberalizmust.

a balliberális társadalmi drámákat hiába támogatják meg, azt nem nézik meg. ellenben nem kerülnek sokba az adófizetőknek. a nemzeti romantikázós kosztümös filmekkel ellentében. amelyek viszont azért bevételt is eredményeznek.

2021.09.23. 13:37:55

@Untermensch4:
értsd már meg, hogy európa nem gyárt piacképes filmeket. sose gyártott. amire régebben azt mondták, hogy piacképes azt legalább részben államilag finanszírozták. másnem úgy, hogy kelet-európában megvette őket az állam.
a francia film, belmondo, alain delon, jean marais és louis de funes se voltak világhírűek. hanem a francia politikai osztály úgy állította be, hogy ezek "a" kultúra. ezért van az, hogy a diplomácia nyelve a francia. a gaumont kb. úgy független filmgyár, ahogyan andy vajna féle korda stúdió. legfeljebb az államtól nem kaptak kaszinó koncessziót.

2021.09.23. 14:14:29

@Untermensch4:
ezen a kulturálisan töredezett piacon sose jöttek létre az államtól független szupernyereséges filmgyárak. aztán te gondolhatod, hogy mert nem értenék hozzá. arról van szó, hogy hülyék a producerek. lehet. csinálj ilyen az államtól független nem-cgi filmgyárat. nincs betiltva. tessék.

európában legalább részben államilag támogatott filmipar van. és a kérdés az, hogy mit támogassanak inkább. a baloldali értelmiségi szavazatokat hozó társadalmi drámákat. ez nem kerül sokba. és a bevétel lényegében nulla. a nemzeti idealizmust. azt, hogy a magyarok/németek/stb. fasza gyerekek. és ha időnként vesztenek, akkor is rendkívül emberségesek. hitler lehet, hogy őrült volt, de körülötte csupa emberséges német vette körül a bunkerben. hazafias német gyerekek. és göringné tudta, hogy mi a kötelessége.

szabó magda háborús lányregényében a magyar férfiak megtévedt hazafiak. kalmár tanár úr, kuncz feri. és vannak akikátlátják a világpolitikát. garas dezső a latin tanár. kőnig. és ruttkai éva eljátssza a nagypolgárt. horn micit. és básti lajos a kemény, ámde emberséges papot. piros ildikó zsuzsánna nővért. dúl a háború. a magyarok veszítenek. de mindenki nagyon nagyon emberséges. amilyen a szomszédok. lehet, hogy magyarország elvesztette a hidegháborút. de a szocialista lakótelep nagyon nagyon emberséges. és amíg ez hozta a balos szavazókat addig támogatták a szomszédokat. amit persze nem nagyon néznek meg másik országban.

éppenséggel játszódhatna egy német lánynevelő intézetben. de nagyon voltak ilyenek. debrecenben volt ilyen intézet. a határmenti árkod. árkádia. az a dóczy gedeon. ő volt a "nőnevelés apostola". és szabó magda szerint az milyen jó volt. a nem koedukált iskola. az képviselte az emberséget. az is. a "felvilágosultak" szerint az nem.

szabad piac = emberség képlet mégis miből következik? a szabad piacon lopni, csalni, hazudni is szabad.

2021.09.23. 14:59:36

@Untermensch4:
a honfoglalás lehet, hogy tetszene a világnak. a magyar honfoglalást már nem nagyon néznék meg a külfdöldeik. tehát ha az fiktív népcsoport emberséges, ámde heroikus küzdelmét jelentenené meg úgy esetleg megnéznék. ha mindebben a magyarok viszik a prímet, akkor már messze nem néznék meg annyian. legfeljebb cgi változatban valamilyen mesevilággal vegyítve.

az árpád ház történét megéznék úgy, mitha az a trónok harca lenne. de ha az a magyar királyi udvar története úgy már nem néznék meg.

a magyarok vezette multikulturalitás (ami a magyar kultúra) elsődlegesen a magyarokat, vagy a magyar érzelműeket érdekli. és még akik ebben részt vállaltak. a környező szlávok, szövetségi németek, szomszédos románok (feltéve, hogy ők is nagyon nagyon emberséges parasztoknak vannak beállítva). a magyarok is megnéznék egy trianon filmet az "impériumváltásról" feltéve, hogy abban a románok azt mutatják be, hogy a magyar urak nagyon nagyon kulturáltak voltak. nemesebbek, a nemeseknél. és a magyar lányok csodaszépek. úgy egy román trianon filmet is megnéznének. de ez már nem nagyon érdekelné a franciákat, a németeket vagy a briteket.

a románok megnéznének egy filmet a tiszántúl megszállásáról úgy, hogy dumitrescu tábornok, vagy michaescu kormányzó parancsnoknak a segédtisztje nagyon nagyon emberséges volt. és a magyarok őket állítanák a középpontba. nem mellékesen kifosztták az osztrák-magyar bankházat. a történeti hűséget követve bemutatnák azt, hogy a püspök megáldotta a román királyi párt nagykárolyban, mert a román megszállók leverték a tanácsköztársaságot. és a püspöki palotában mégis csak jobb egy hohenzollern uralom, mint a kommunisták. ugyanez a püspök tiltakozott a zsidótörvények ellen. tehát azért nem volt egy tökfej. együtt ültek a rabbival a haladás páholyban.

bonyolult történeti időket úgy lehet bemutatni, hogy a többség nagyon nagyon emberséges volt. a hétköznapi hősök. miközben kibaszott embertelen volt, hogy debrecen népességének tizede meghalt tüdőbajban. dokumentumfilm is sikeres lenne. a magyarok körében, hogy mennyi baj, rontás, szenvedés közepette megmaradt a nép. és megmaradt magyarnak. és ez csudijó.

ezeket nézik meg és azt, hogy fiktív népcsoportok heroikus küzdelmét feltéve, hogy vannak benne természet feletti erők. sárkányok és effélék. és van benne szoft pornó. soft az szaftos. mert a magyar az ősnyelv. a magyarok a három királyok. a magyar napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földműveseké. és ezek a vélelmezett mesevilágokból lehet népszerű filmeket gyártani magyarországon. amire te azt mondod, hogy hülyeség.

ezeket a könyveket veszik meg a szabad piacon. amik a magyarokat szuperásznak állítják be. és amire a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy ez hülyeség. mert ezeket krónikák félmondataiból fikciós jelleggel kanyarítják a néptanítók. mitikus történetírás. a magyar történelem asztálmítoszi foglalatban. ezek a népszerű előadások. ami olyan, mint a görög-római történelem. csak ez magyar.

alöksz róz 2021.09.23. 15:06:51

@Lord_Valdez: elfáradt az ujjam, mire ideértem

Untermensch4 2021.09.23. 23:38:48

@cvrs: "a hindukus hegyei közt élő népesség döntő többsége momentán nem akar koedukált oktatási rendszert"

Én ilyen sommás kijelentéseket nem tennék. Egy részük akar, egy részük nem, az arányokat nem tudjuk megállapítani. Ha mindenki járathatja olyan iskolába a gyerekét amilyenbe akarja, az kb mindenkinek jó is lenne, olyan értelemben biztosan hogy senkinek sem lenne rossz.

"a francia film, belmondo, alain delon, jean marais és louis de funes se voltak világhírűek. hanem a francia politikai osztály úgy állította be, hogy ezek "a" kultúra. ezért van az, hogy a diplomácia nyelve a francia"

Már a mozgókép feltalálása előtt is a francia volt a diplomácia nyelve. KB akkor váltotta le a latint amikor Franciaország a kontinens legaktívabb diplomáciát vivő nagyhatalma volt és kulturálisan is amolyan "divatdiktátor" szerepet töltött be.

"hülyék a producerek. lehet. csinálj ilyen az államtól független nem-cgi filmgyárat. nincs betiltva. tessék"
Az usa nagyobb és egységesebb piac, a fő bevételt ott lehet előállítani. A feladvány az hogy európában IS piacképes legyen a film. A CGI-t milyen alapon tiltod meg?

"szabad piac = emberség képlet mégis miből következik? a szabad piacon lopni, csalni, hazudni is szabad."
Ahogyan a szabadosság nem egyenlő a szabadsággal, úgy a proletár öntudat sem azonos a proli önteltséggel.

"ezeket nézik meg és azt, hogy fiktív népcsoportok heroikus küzdelmét feltéve, hogy vannak benne természet feletti erők. sárkányok és effélék. és van benne szoft pornó. soft az szaftos. mert a magyar az ősnyelv. a magyarok a három királyok. a magyar napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földműveseké. és ezek a vélelmezett mesevilágokból lehet népszerű filmeket gyártani magyarországon. amire te azt mondod, hogy hülyeség."

Kezdesz belezavarodni. Egy történelmi film felpimpelése harci muflonokkal nagyon nem az a mitológiai csomag és nézőcsalogatás amit felsorolni próbáltál. Mellesleg a szoft pornó inkább erotikus mint "szaftos" de koncentráljunk a lényegre, igen, a szex mindent IS elad, és az emberek szeretik a nagy ívű meséket, nagy-nagy mesehősökkel. Az ismeretterjesztő filmekben viszont lényeges a realizmus.

Mivel kommentelésnél a sebesség nem szempont, ha kérhetlek próbáld meg jobban rendezni a közléseidet. Ez a csapongás olyan hatást kelt mintha te is azok közé tartoznál akiknek a facebook-adatlapján a legmagasabb iskolai végzettsége az élet iskolája ahol isten a tanár, sok felkiálltójel.

2021.09.24. 16:41:14

@Untermensch4:
a diplomácia nyelve a francokat volt a francia. így állították be. meg hogy ők diktálják a divatot. az olaszokkal. és volt amikor bundesliga frizura volt a divat. az összes nép azt állítja, hogy ők a fasza gyerekek. a francia konyha az milyen világhírű. mert van mislencsillag és bokuszdor. a világ nagy részén azt sem nem tudják, hogy az micsoda.

a youtube-on láttam egy beszélgetést. egy pakisztáni iskolában azt a feladatot kapták, hogy egy 20. századi híres európai vagy amerikai művész egy darabját mutassák be. és ennek a pakisztáninak tetszett marlene dietrich. where have all the flowers gone című dal. csak azt nem tudta, hogy marlene dietrich elég híres-e. addig sose hallotta a nevét.

és egy német gyerek azt írta neki, hogy ők nem tanulták az iskolában. úgy, hogy nem lehet híres. és egy amerikai gyerek azt mondta, hogy ő nem is hallott róla. egyáltalán nem híres. és csak 30 éve halt meg. és ugye az atlanti-transzatlanti világ egyik legnagyobb ikonja. és a német gyerek azt mondta, hogy marlene kicsoda? az nem híres.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.24. 19:40:15

@Untermensch4:
Érdekes lenne, bár első tippem az, hogy csak kivételes esetekben megvalósítható.

Untermensch4 2021.09.26. 10:07:27

@cvrs: "azt is elhiszik, hogy a francia a diplomácia nyelve. mert egyes orosz diplomaták is franciául beszélnek. az angolok meg nem. a németek se. az olaszok se. vagy a kínaiak. vagy az indiaiak. a diplomaták többsége sose beszélt franciául"

Úgy nézem 20+ felkiáltójeles vagy... Napjainkban leginkább az angol a diplomácia közös nyelve, korábban az európai kontinensen a francia volt. Ez az ókorra és a korai középkorra vonatkozó fantáziáláshoz képest kimondottan jól dokumentált történelmi valóság, akkor is ha neked nem tetszik.

"a római és a görög történelemben szinte mindenki félisten volt"
Összekevered a történelmet a mitológiával, a genetikát a nyelvészettel. Feltételezem hogy csak egy nyelven beszélsz ami nem baj,de megpróbálhatnád elképzelni hogy vannak és voltak emberek akik több nyelven is beszélnek. A törzsszövetségi és a letelepedett de többféle nyelvű népességből álló államokban az általános a többnyelvűség volt, az etnikailag és nyelvileg homogén nemzetállam egy modern társadalmi fejlemény, a történelem nagy részében nem volt ilyen.

Untermensch4 2021.09.26. 10:13:23

@Lord_Valdez: Éppen hogy kb mindig megvalósítható lenne, a filmmel együtt a feldolgozások is elkészülnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.27. 10:09:25

@Untermensch4:
Lehet, hogy én fantáziám szegényes.
Nem tudom elképzelni, hogy hogy lehetne egy Dallast, vagy egy Twin Peakset, vagy egy Miért éppen Alaszkát átültetni kínai viszonyokra.
Mert oké, egy Mátrixot gond nélkül. Az nem épít semmilyen formában sem a helyi kultúrára, vagy folklórra.
Illetve bár nem vagyok filmesztéta, de van pár elképzelésem a filmekről. Úgy képzelem el, hogy ahhoz, hogy egy film befogadható legyen vagy az kell, hogy kapcsolódjon ahhoz a kultúrához, ahol a néző él annyira, hogy ne legyen idegen, vagy rugaszkodjon elég távol ahhoz, hogy meg se próbálja összevetni a saját élettapasztalatával. Egy Mátrixról ordít, hogy meg se próbáld. Ha tudod, hogy mi az a telefon és számítógép, akkor már ezt is be fogod tudni fogadni.

Oké, az is igaz, hogy Kína egy speciális eset, mert ők nagyon szeretnek kínai arcokat látni és Párt is megmondja, hogy mi lehet a filmben.

Azt kell, hogy mondjam, hogy ki kellene próbálni. Én szkeptikus vagyok. Még az olyan filmek, mint a Múlt karácsony is értetlenséget váltott ki Magyarországon, pedig csak bugyuta romantikus vígjáték. Azt furcsállották, hogy miért van ennyi kisebbség. Nem hiszik el, hogy London tényleg ilyen.

2021.09.28. 20:42:59

@Untermensch4:
a honfolgaló magyarok milyen származásúak, milyen vallásuk volt és milyen nyelven beszéltek. erre a kérdésre kellene felelni.

elemi közelítéssel a válasz nyilván az, hogy magyar, magyar, magyar. hiszen ha magyarisztánt hoztak létre, akkor vélhetően nem csehszlovákok voltak. magyar volt a nyelvük, magyar az istenük. és magukat magyarnak vallották. ez elemi közelítéssel.

az akadémia szerint ezek egy ősfinn nyelvjárást beszéltek. mivel a finnugor őshazából vándoroltak ki. utóbbit már nem mondják.

a magyarságkutatók az mondják, hogy ez egy multietnikumú, a népfőiskola szerint az őspogányságot is magába foglaló szinkretikus vallású és a magyarhoz hasonló ősi nyelven beszélt, szittya katonai előkelők vezették, a legenda szerint a hunokkal rokonságba álltak rokonságban és amely csoportosulás a kárpát-medence középével keveredve vált magyarrá.

amire a "liberálisok" azt mondják, hogy ez egy "náci" beállítás. és azt se nézik meg külföldön. mert ez nem érdekel egy észak-amerikai vagy egy nyugat-európai családot, akik a disney stúdió filmjeit nézik. vagy a dél amerikai, vagy kelet ázsiai filmsorozatokat.

a honfoglalók az íj és a nyíl ösvényén haladtak? van aki ezt látja bele. van aki szerint a napkeleti bölcselet nyelvét beszélték. a három királyokét. van aki szerint kőkori földművesek ősnyelvét. a termékeny félhold, a civilizáció bölcsője, a kánaán ősnyelve a magyar. noé bárkai nyelve. ezzel multietnikumú lehet tenni. vagy azzal, hogy a honfoglaló vezérek indoszkíták voltak. az eurázsai steppére különféle népelemekkel lehet tarkítani.

tiltakozna az akadémia. és nem adná le a budapest film. és erre a fidesz azt mondja, hogy mert soros ügynökei. úgy, hogy átrendezi ezeket. majd beül káel csaba a mozik élére. és úgy az elkúrtuknak milliós nézettsége lesz. a magyarságkutatók beülnek az akadémia intézetekbe. az elte btk-n végrehajtják a modellváltást. lánczi professzor rendet vág a corvnuson. amire a "liberálisok" azt mondják, hogy ez a "fasizmus". most kb. itt tartunk.

2021.09.29. 00:22:17

@Untermensch4:
ez az eurázsiai steppe.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
a honfoglalók kb. ezen az óriástájon és környezetében mozogtak. ezen a füves és erdős puszták övezte környezetben lovagoltak egy hordában. jelenleg ebben van egyetértés.

az akadémia szerint átvették a honfoglalók ős obi ugorok nyelvét. a térképen fu2-fu3-mal jelölt népcsoportét.
www.nyest.hu/media/az-urali-nyelvek-egy-pontosabb-terkepe-a-fu3-jeloli-a-hantit.png?large

a régi elmélet az, hogy a honfoglaló magyarok a finnugor "őshazából" vándoroltak ki. nem volt semmilyen steppei vándorlás.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hungarian-language.jpg
de ezt vetették el. mert az archeogenetika azt mondta, hogy a honfoglaló magyarok egy a kárpát-medencei köznéphez képest kisebb létszámú multietnikumú félázsiai félkatonai alakulat. ez elég egyértelmű a sírokból. és az, hogy árpád ház egynes férfiági őseredetében keleti hinduárja. amire a régész azt mondja: indoszkíta. és ez nagyon valószínűtleg, hogy a finnugor őshazából eredjen több ezer éves együttélést feltételezve a kőkortól kezdve. az antropológusok is azt mondták, hogy ez egy hülyeség. a koponyák ránézésre nem hasonlítanak. a kultúrantropológusok azt, hogy ők lennének a honfoglalók legközelebbi rokonai.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
a hantik és a manyisik a nagy hidegek elől időnként délebbre vándorolva találkoztak a steppei nomád népekkel. és átvették a magyar számolást. ez egy eltérő éghajlati öv, eltérő életmód, eltérő hanglejtés. a számolás és néhány ősi szó hasonló.

kala. kala. hozták halat. ez három hal. hurum kala. adj még egy halat és kapsz egy nyilat. nyila. látom van még halad. öt. hat. at. hot. hanti-manyinszk ősi neve szamarovo piacán. rokonság. az addig rendben van.

de az akadémia azt mondja, hogy ezt vagy egy ehhez egy az egyben átvették a honfoglaló magyarok. hogy a faszomba? nézz bele abba a mesébe. ilyesmi szöveget mond valaki. és ezt átvette egy katonai előkelők vezette lovas nomád horda? hogy a faszomba? csak utána ez a nyelv eltörökösödött.

és amíg ez a hivatalos nyelvelmélet addig bármit lehet mondani. mert a finnugrizmust nehéz túlszárnyalni. noé nő. kínaiul a nő: nü. itt az ősnyelv. lehet? hogyne lehetne. és a férfi. azzal mi újság? az nem stimmel, de az nem számít. finnül az apa isa. ősapáink finnek voltak. tehát a magyarok zsidó finnek kis kínai beütéssel. a rokonságot szinte minden relációban be lehet "bizonyítani". amíg nincs olyan hiteles krónika, ami magyarhoz hasonló nyelvezetű és a régész szerint ez asszír, vagy akármilyen. vagy nyenyec. addig csak az van, hogy az alapszókincsben van 5 p-f hangváltásra példa. 15 ellenpélda. azt nem mondják a finnugristák.

vagy hogy a finn mássalhangzó ábécé köszönő viszonyban nincs a magyarral. a régi finnben nincs bé, cé, ef (ugye ők soumi-t mondanak), nincs gé csak engé, nincs es és zé. és nem lehet azt mondani, hogy basszus a finnugrizmus egy hülyeség. nem a rokonság, mert az összes nép és az összes nyelv rokon. hanem az, hogy ez a magyar nyelv eredete.

a ragok közül 1 hasonló. a melléknév középfoka -mpi. ami hasonló ahhoz, hogy -(b)b. és ennyi. a többi raggal mi újság? azok lecserélődtek.

és aki finnugrista az gyurcsányista. ebben ez a szép.

Untermensch4 2021.10.08. 14:47:31

@cvsvrs: "de az akadémia azt mondja, hogy ezt vagy egy ehhez egy az egyben átvették a honfoglaló magyarok. hogy a faszomba?"

"az archeogenetika azt mondta, hogy a honfoglaló magyarok egy a kárpát-medencei köznéphez képest kisebb létszámú multietnikumú félázsiai félkatonai alakulat. ez elég egyértelmű a sírokból. és az, hogy árpád ház egynes férfiági őseredetében keleti hinduárja. amire a régész azt mondja: indoszkíta. és ez nagyon valószínűtleg, hogy a finnugor őshazából eredjen több ezer éves együttélést feltételezve a kőkortól kezdve."

Igen, valóban érdekes hogy a "multietnikumú" (bocs, nekem ez fircsa kifejezés pedig szeretek latinos szavakkal dobálózni) törzsszövetségen belül hogyan lesz végül egy olyan nyelv domináns ami nem a domináns vezető réteg elsődleges anyanyelve. Ugyanis továbbra sem veszed figyelembe hogy akkoriban kb csak elszigetelten élő kis népecskék tudtak egynyelvűek lenni, a k-európa - ny-ázsia régió nomád-posztnomád alakulatai pedig mind többnemzetiségűek és így több nyelvűek is voltak.
A kérdés még nyitott, az én légből kapott hipotézisem az hogy egyrészt a kevésbé harcias finnugor nyelvű törzsek kevésbé darálódtak le a csatározásokban, így a nyelvük is életképesebb maradt hosszú távon, másrészt ha a posztnomád korszakra kialakult az a szokás hogy törszszövetségen belül "lingua franca" a "magyar" nyelv mert ez csökkenti a belső feszültségeket ahhoz képest ha az éppen dominánsabb törzs nyelvét használván nem tudják eldönteni hogy pont melyik az, aztán ezen összeverekednének... de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés.

Untermensch4 2021.10.08. 14:54:56

@Lord_Valdez: Nem feltétlenül ENNYIRE kiélezetten gondoltam hogy az egész filmet ki kell cserélni egy kínai filmre... :) inkább olyasmire hogy ha egy másfél órás filmet tíz órányi anyagból vágnak össze akkor abból több rendező több "rendezői változatot" is tudna csinálni, vagy egy változatot más arcokkal.
Pl ilyesmi:
www.youtube.com/watch?v=Uj6G1C6c0uw
www.youtube.com/watch?v=alageedEW80

2021.10.09. 14:07:38

@Untermensch4:
ez az N jelű egyenes férfiági eredettel rendelkező népcsoport földrajzi eloszlása jelenleg.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
és ez a finnugor nyelvek elterjedtése.
m.nyest.hu/media/az-urali-nyelvek-egy-pontosabb-terkepe-a-fu3-jeloli-a-hantit.png?large
ezek ugye elég erősen korrelálnak leszámítva a magyart.

és erre azt mondja az mta, hogy ez nem számít, mert a nyelv és a néperedet nem keverendő össze. de innentől kezdve nyilvánvaló, hogy nem nagyon mondható finnugor népnek a magyar. "nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk" mondják. ez esetben nincs szó finnugor őshazáról, évezredes együttélésről a prehisztorikus időkben. mert az megmutatkozna a genetikai összetételben. a finnugrizmust korábban az antropológia és a kultúrantropológia is vitatta.

és erre a válasz az, hogy a finnugor nyelvcsaládból az ősobi ugort a honfoglaló magyarok ősei átvették kr. e. 500 környékén. ez ugye a régi történeti beosztás. amiből a finnugor őshaza elméletét elvetették.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hungarian-language.jpg
marad az, hogy a steppei lovas nomádok átvették az ős-obi ugort. és mégis miért és mégis hogyan? ez ugye eurázsiában a bronzkor középső vagy inkább kései időszaka. katonai előkelők vezette lovas nomád horda fejlett fémművességgel mi a francért venné át egy olyan gyűjtögető életmódot folytató népcsoport nyelvezetét, akik ráadásul egy másik éghajlati övben élnek. akik tagjai, tundrai népek és nem a steppén élnek, legfeljebb a nagy hidegek elől vándorolnak időnként délebbre. és utána vonulnak éjszakra. a magyar nyelv finnugor eredete egy történeti nonszensznek tűnik.

ha az árpád ház egyenes férfiági eredetében indoszkíta, keleti hinduárja (és most ez tűnik a legvalószínűbbnek, akkor a magyar egy ilyen típusú, ősinodeurópai nyelvezet lehet feltéve, hogy ez a közösség a vezető réteg nyelvét beszélte. és ez megmagyarázza, hogy a magyar miért hasonlít egy kicsit az összes indoeurópai nyelvre. azért, mert annak ősével rokon. nem feltétlen "az" őse, hanem azzal rokon. és a kárpát-medencei köznép a honfoglalás előtt vélhetően egy kevert indoeurópait, vagy annak egy régi változatát beszélte. és ezek csiszolódtak össze.

2021.10.09. 14:41:41

@Untermensch4:
ha csak a nyelvtant nézzük.
- who. kwo. ~ ki?
- what ~ mit? this ~ eztet. that ~ aztat.
- when? ~ men? mikor? what time? ~ milyen tájban?
- how? ~ hogy?
- many? ~ mennyi? some ~ számos. anyi ~ annyi.
- where? hol? merre? in ~ itten. on ~ ottan. at ~ át. out ~ ott.
- of. övé. (owe ~ birtokol. övé)
mintha ez egy régi angol lenne. az -ing az -ikes ragozás rokona. folyamatosságot fejez ki. nem csak úgy esz-esz-eszeget, hanem éppen eszik. eat. étek. vagy az -ed és a múlt idő jele: -t, -tt. értem, hogy az angolban flektálás. és rendhagyó: go. went. ment. magyarul is. house ház. field föld. child család. és lehetne ezeket sorolni. sail az szél szóval lenne rokon, stb.

és erre az akadémia azt mondja, hogy ez egy kibaszott nagy baromság, egy orbitális faszság. belemagyarázás. ez nem lehet. dehogy nem lehet. ezt nem tudjuk. hogy a francba találkozhattak anglik őseivel.

a nyugati árják ázsiából vándoroltak európába. egy szibériai mammut vadász fiúnak a csontjában találták meg a nyugat-indoeurópában domináns férfieredet legrégebbi változatát. másrészt a hunok együtt harcoltak az angolszászokkal. harmadrészt a kárpát-medencében élők szomszédai germánok. tehát nem olyan nagy meglepetés, hogy a nyelvezetük hasonló. a meglepő inkább az, hogy jelentős mértékben eltérő. azért, mert ez egy régi alakváltozat, vagy egy kevert nyelv.

pír, pirosz. és görögül is. vagy pisztos az biztos. a business az a bízik igével is lehet rokon. lehet mondnai, hogy hiszi a piszi. de nem kizárt. és ezért honosodik meg a "biznisz". mert valójában rokonszó. vagy mondjuk a "lájk". tetszik: illik. hasonló: illeszkedik. ez illik-illik-illik. azt lájkoljuk. és lehet mondani, hogy ez egy kibaszott nagy baromság, idióta, kripli, kretén, náci elképzelés, délibábos nyelvészkedés. a finnugor nyelvelméletet 150 év tudományos nemzetközi nyelvészeti konferenciáin senki se vonta komolyan kétségbe. rendben, de a magyar nép sose hitte el. amire azt mondták, hogy a laikusok, stb.

a gyügyei paraszt azt mondta: délen süd a nap day-ben. mintha a magyarnak rokona lenne az angolszász. nippon a felkelő nap hazája. nap-hon? home az hon? és lehet, hogy ezek véletlen hasonlóságok, belemagyarázások. és a ház szónak a house szóhoz nincs köze, hanem a finn kota szóból ered. ez már aztán biztos. hogy a francba lenne már biztos. ez hit kérdsée. a finnugrista megmagyarázza, hogy ezt finnül is lehet olvasni. de angolul is lehet, vagy németül. legalább annyira. a nyelvtani elemeket és az alapszókincset is.

Untermensch4 2021.10.09. 18:23:45

@cvsvrs: " "nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk" mondják. ez esetben nincs szó finnugor őshazáról, évezredes együttélésről a prehisztorikus időkben. mert az megmutatkozna a genetikai összetételben. a finnugrizmust korábban az antropológia és a kultúrantropológia is vitatta"

Még mindig kevered... A jelenlegi genetikai állományon szerinted egy hipotetikus 1500 évvel ezelőtti szétválás esetén mennyi nyomot hagyott a két terület elmúlt 1500 évnyi történelme ha egy csapat ott maradt az urál keleti részén, egy másik pedig idáig jutott, kb 400 év alatt egy olyan nomád zónán keresztül ahol akkoriban nagy volt a fluktuáció..? Az az N haplocsoport amivel hadonászol, éppenséggel a szamojédokkal korrelál a legjobban. Minő véletlen, azon a tájon a leggyakoribb ahol a legkevesebb teljes népességletarolás volt az elmúlt kb 2000 évben...
Egy, már nevében is tíz törzsből összeállt "nemzet" vezető rétege vszeg hamarabb elkopik a harcok során mint a hátországbeli köznép, ha nincs totális népirtás. Őserdőben kergetni a helyieket lóról szállva rossz ötlet. Sztem ez volt a "nagy trükk", az erdős sztyeppe határvidékén élő törzsszövetség egy lovasnomád harcászkodási arcra esés után bemehet az erdőbe a törzsszövetség ott lakó népeihez sebeit nyalogatni, akik csak a pusztában tudnak nyargalászni azokat addig kergetheti egy másik, erősebb nyargalászó csapat amíg kijön a matek és lenullázzák őket. Ez egyszerre magyarázza meg hogy akár hun birodalom méretű, nyargalászásra specializált népek hogyan nullázódtak le sorban, és azt is hogy miért maradt fenn stabilan a törzsszövetségen belül pont egy finnugor nyelv, ennek a beszélői soha nem haltak ki, más nyelvek beszélői meg igen.

" a nyelvezetük hasonló. a meglepő inkább az, hogy jelentős mértékben eltérő. azért, mert ez egy régi alakváltozat, vagy egy kevert nyelv"
Akkor kisebb időbeli és térbeli távolsággal, egy elvileg megváltoztathatatlanul azonos tartalmú könyvön keresztül nézzük meg mennyire válik szét egy nyelv két nyelvjárása 200-250 év alatt:
www.youtube.com/watch?v=yTZEYNi-ykc

"ez megmagyarázza, hogy a magyar miért hasonlít egy kicsit az összes indoeurópai nyelvre. azért, mert annak ősével rokon. nem feltétlen "az" őse, hanem azzal rokon"
A matematika ugyebár eléggé egzakt, nem nagyon lehet rámondani hogy "hit kérdése". A programozás matematikai alapon működik. A fordítóprogramok is. Korábban ha pl a gugli fordító indoeurópai nyelvről próbált magyarra fordítani (vagy fordítva), éppen a hasonlóság HIÁNYA miatt sokszor teljesen érthetetlen jelentést állított elő, miközben két indoeurópai nyelv között kisebb zökkenőkkel de jól működött a fordítás. Ellenben amikor huszonéve úgy próbáltam meg részegen beszélgetni egy finnel angolul hogy én NEM tudtam angolul (csak vmennyi szókincs rakódott rám, főleg számítógépes játékokból, kisebb részt a közoktatásból) akkor a tankcsapda dalszövegek majdhogynem szinkronfordításáig fajult a társalgás miután a történelmi témákat már kimerítettük. És amikor megkérdeztem hogy tényleg beszélgetünk vagy csak én vagyok annyira részeg hogy nekem úgy tűnik akkor mondta hogy ő jól tud angolul és tökéletesen érti mit akarok mondani mert pont úgy töröm az angolt mint egy kezdő finn... Empirikus bizonyíték, a három józan szemtanú (akik ismertek és azért is figyelték a produkciót mert pontosan tudták hogy NEM tudok angolul) megerősítette az észlelésemet. Namármost a legplauzibilisebb magyarázat az hogy bizony a finn (aki beszélt angolul) és én, a magyar (aki meg nem beszélt angolul) azért tudtunk beszélgetni angolul mert az anyanyelveink rokonsága miatt hasonló "nyelvi logikával" torzítjuk fejben ezt az idegen nyelvet.

"de a magyar nép sose hitte el. amire azt mondták, hogy a laikusok, stb.
"
A hit nem érv, hanem hit. Ezért van kb 3500 olyan különböző vallás a bolygón amik összeférhetetlenek, egy kivételével mind tévedés. Nem tudjuk eldönteni melyik az az egy, lehet hogy mind tévedés. A hit erre azt a "megoldást" tudja csak generálni hogy vallásháborúban kiirtják egymást és a túlélő vallás a túlerő jogán kijelenti hogy mi az abszolút igazság.

Untermensch4 2021.10.09. 18:25:23

@cvsvrs: Nézd, abban a bizarr helyzetben vagyunk hogy az a magyarosch-paranoid produkció amit művelsz (és még sokan mások is), nagyjából ugyanaz amit nagyobb térképen az oroszok művelnek birodalmi paranoiaként. Felesleges és kontraproduktív.

Sztem azt a stílust írod le ami élő beszédben bevált mások meggyőzésére, és frusztrált vagy mert vhogy nem működik, így ezen a szűk kommunikációs csatornán keresztül. Hiányzik a hangsúly, hanglejtés, hangerő, testtartás, a másik szavába vágás és a szemkontaktus... ellenben visszaolvasható minden korábban leírt... ööö... szóval minden. Esetleg megpróbálkozhatnánk a hittérítés mellőzésével, beleértve azt hogy egy tudományos ELMÉLETET és egy vallási DOGMÁT nem tekintünk minőségileg egyforma dolognak. Mármint egyikünk sem...

Lenne két kérdésem, ha van rá válaszod akkor kérlek indokold meg:

Sztem a nacionalizmus jó dolog, a sovinizmus rossz. Szted hol lehet meghúzni a határt a kettő között?

Benyovszyi Móricz szted magyar volt, szlovák, lengyel, mindhárom, vagy a háromból kettő?

2021.10.09. 21:35:44

@Untermensch4:
az angol foot (jelentése láb, igei értelemben gyalogol) a magyar fut szó rokona? hogy döntöd el? valaki erre azt mondja, hogy dehogy is. hiszen a magyar nyelv finnugor eredetű. a másik azt, hogy könnyen lehet, mert a magyar nyelv eredetében ősi. az angol run rokona a magyar rohan. és erre lehet mondani, hogy te idióta, kripli, kretén, fasiszta, náci, kókler, sarlatán. a migráns szó latin eredetű. migro, meo. na de az miből ered. az indoeurópai nyelvekből rekonstruált ősi szó.
*hmeygʷ
to change, exchange
to change places → to wander
ez nagyon úgy hangzik, mint a megy és a magyar vándor.
még a migráció is magyar. valaki mondhatja: hiszi a piszi. vagy azt, hogy ez fasizmus.

2021.10.09. 22:08:50

@Untermensch4:
a formális nyelvek és automaták elmélete természettudomány. az akadémikus nyelvészet bölcselet. van aki elhiszi, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű, van aki nem. ez hit kérdése. nincs semmilyen leszámlálás, algoritmus, program, ami azt mondaná, hogy igen, az nem.

nincs matematikai jellegű bizonyítás. bizonygatás van. hogy az alapszókincsben p/f hangváltásra van 5 példa. és 15 ellenpélda. csak azt nem mondják. eleve problémás az, hogy a régi finn mássalhangzó készlete köszönőviszonyban nincs a magyarral. nincs bé, cé, ef (ugye suomi a nép és a nyelv neve, mert azt ugye ki gondolja egyeznek, például a finnek), nincs gé csak szó végén -ng, a régi finnben nincs zé és es hang. a kettős hangzókról nem beszélve. a mássalhangzó készlet felében harmadában nem egyezik. amire az akadémia azt mondja, hogy mit számít az. mássalhangzó vázakat hasonlítunk, csak éppen a mássalhangzó készletek különböznek. na és? az elte bölcsészkarán is papolnak, hogy ez finn és kész. nem lehet máshogy.

a nyelvtan. az eurázsiai nyelvek mind ragozók. a magyar-finn relációban 1 rag hasonló. a melléknév középfok. ez hasonló. a többi különböző. miért? mert lecserélték a ragokat. valaki hiheti, hogy ez így van. de hihet mást is.

van aki szerint a tapéta az tapad. ez is magyar. és nem tudja, hogy ez latin-görög tapete, tapesz. tap-tap-tapicskolással nem függ össze. vagy a tape azzal, hogy a szalagot tépték. és lehet mondani, hogy ki ne találd már. mi köze lenne már hozzá?

ez egy gyenge kapcsolat. jelentésátmenetek. a gyenge rokona az angol young. a régi angolban ġeong. gyönge. így írták át. aztán átírták úgy, hogy young. jung. és a j-t franciásan is ejtették. ȝeonge, zsenge. ez is magyarul van. mondhatod, hogy hiszi a piszi. ez csak belemagyarázás. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 22:25:15

@Untermensch4:
te azt mondod, hogy szerinted a steppéről elmentek a tajgába "nyelvet tanulni". és ezt hogy kell elképzelni. lovakkal, állatokkal, sátrakkal nekiindultak egy olyan területre ahol ma is 1 fő/km2 a népsűrűség. azért, hogy onnan átvegyék a magyar nyelvet? kinek-kinek az ő hite szerint.

üljél fel egy lóra bazdmeg és menjél el a tajgába, eléd ugrik egy obi ugor. tanuld meg a nyelvét. nincs internet, nyelviskola, stb. hogy a francba vette volna át? ehhez az kell, hogy ez a kis nép meghódítsa a steppét. inkább fordítva lehetett. volt kapcsolat, kölcsönösen hatottak egymásra, vagy inkább az obi ugor volt az átvevő. az akadémia azt mondja, hogy lófaszkarikát. átvették az ős obi ugort. csak aztán kicserélték a szavakat és a ragokat. ez nagyon valószínű. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 22:35:42

@Untermensch4:
a bevezető példa. van az a finn szó, hogy sää. azt jelenti időjárás. és ennek rokona a magyar ég szó. az ős finnugorok még azt mondták säŋe. csak aztán a magyarok felültek a lóra. és elhagyták a szó elejét. és az lett, hogy äŋe. finnek ültek a tűz körül és ők trükkösen a szó végét hagyták el. és így lett sää. csak az már nem az eget jelentette, hanem az időjárást. lehet? hogyne lehetne. de ha ezt megengedjük, akkor lehet a punci fasz is. p/f hangváltással.

Untermensch4 2021.10.09. 22:42:27

@cvsvrs: " cvsvrs 2021.10.09. 22:25:15 "
Magadban beszélsz. Nem fogod fel annak a jelentését amit leírok.

"Egy, már nevében is tíz törzsből összeállt "nemzet" vezető rétege vszeg hamarabb elkopik a harcok során mint a hátországbeli köznép, ha nincs totális népirtás. Őserdőben kergetni a helyieket lóról szállva rossz ötlet. Sztem ez volt a "nagy trükk", az erdős sztyeppe határvidékén élő törzsszövetség egy lovasnomád harcászkodási arcra esés után bemehet az erdőbe a törzsszövetség ott lakó népeihez sebeit nyalogatni"

ez a te fejedben azt jelenti hogy:

"te azt mondod, hogy szerinted a steppéről elmentek a tajgába "nyelvet tanulni". és ezt hogy kell elképzelni. lovakkal, állatokkal, sátrakkal nekiindultak egy olyan területre ahol ma is 1 fő/km2 a népsűrűség. azért, hogy onnan átvegyék a magyar nyelvet?"

Így egymás mellé téve látod a különbséget? NEm? Na kb ennyire homályos a nyelvészeti eszmefuttatásod is.

Lenne két kérdésem, ha van rá válaszod akkor kérlek indokold meg:

Sztem a nacionalizmus jó dolog, a sovinizmus rossz. Szted hol lehet meghúzni a határt a kettő között?

Benyovszyi Móricz szted magyar volt, szlovák, lengyel, mindhárom, vagy a háromból kettő?

2021.10.09. 23:09:59

@Untermensch4:
ez egy hanti mese. nézzél már bele.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
árpád vezér felmenői eltanulták ezt a nyelvet. úgy, hogy feladták azt, amit korábban használták. és ebből lett a magyar. értem, hogy a számolás hasonló. de az ugye lehet úgy is, hogy ezek a hantik vették. és esetleg átvehettek szavakat egymástól. ez ugye magyar-finnugor nyelvrokonság. ami még elég sok relációban fennáll. ugyanígy lehet magyar-török rokonság is, vagy szinte akármilyen relációban fel lehet tételezni, hogy kérem. az úgy volt. egyszer régen nagyon régen sűrű erdő közepében. így volt nem így volt égből pottyant mese volt. csak ezt a honfoglalók ősei még úgy mondták még, säŋe-ből pottyant.

potty-potty-potty. annak rokona a point. pont. pöttyöket pöttyintettek. paint. putty. lerakták, vagy bele a puttonyban. put. ősi hangfestés. platty. abból lett a platt. az német. placcs. abból a palacsinta. az szláv. de ennek eredete ősi hangfestés. a magyar ősi hangutánzó hangfestő igékre van alapozva. ííím-íme ah-allah. így hívtak háladó imára az imámmok. ez is magyarul van. az eredete ősi hangfestés. vagy átvették a hantiból. az is lehet. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 23:17:13

@Untermensch4:
benyovszki móricz nekem magyar, de egy lengyelnek lehet felőlem lengyel. nekem bem józsef is magyar, de egy lengyelnek nyilván lehet lengyel és egy töröknek lehet felőlem török. nekem von neumann jános magyar nemes. de egy amerikai lehet amerikai. és egy amerikai zsidónak amerikai zsidó. egy világpolgárnak világpolgár. ha valaki azt mondja, hogy ő magyar keresztény és neki a szűzanya magyar. akkor lehet neki magyar. ahogyan egy zsidókereszténynek lehet zsidó. kinek kinek az ő hite szerint. libertárius keresztség.

Untermensch4 2021.10.10. 00:22:46

@cvsvrs: "árpád vezér felmenői eltanulták ezt a nyelvet. úgy, hogy feladták azt, amit korábban használták"

Attól hogy manapság felénk sokan csak egy nyelven beszélnek, ez a kivétel, nem ez az általános. Megpróbálnád felfogni hogy ahogyan egy belga cégnél találsz olyan "belgát" aki 10-15 éve ottani állampolgár, megtanult már flamandul, beszél magyarul és románul is mert erdélyben nőtt fel, és még angolul is tud (mert az meg eléggé eltrjedt a tágabb környéken), úgy egy képzeletbeli 1500 évvel ezelőtti, a mai ukrajna keleti vidékén, erdős sztyeppe határzónában lakó illető bírja annak a 2-3 törzsnek a nyelvét aminek a beszélőivel egy "járásban" lakik, dolgozik, kereskedik, és esetleg egy távolabbi nyelvet (görög és/vagy skandináv) az átutazó kereskedők miatt?
Többes identitás. Szerb apa, horvát anya. Mondjuk hozzád hasonló nagyonokosok miatt egyik országba sem mehettek a kettő közül szarajevóból, mert a nem oda dedikált nemzetiségű házastársat érte volna némi megölés (szarajevóban meg mindkettőt, ugyanilyen logika mentén), így egy németországi menekülttáborba költöztek.
Látod, a Benyovszky-s példából látszik hogy balkáni a gondolkodásmódod, szlovák nem lehet... mert a balkáni logika az hogy "minden szomszéd ellenség, minden szomszédon túli második szomszéd barát".

Ajánlanám ezt:
muvelodestortenet.weebly.com/uploads/3/1/6/3/3163669/samuel-p-huntington-a-civilizaciok-osszecsapasa.pdf

2021.10.10. 00:42:52

@Untermensch4:
te azt állítod, hogy a MAGYAR FINNUGOR EREDETŰ. szerinted és úgy vált azzá, hogy a magyarok lovagoltak a steppén és makogtak. mak-mak. fejbe verte őket valaki. és ezek után elvágtattak a tajgába "sebet nyalogatni". és megtanultak ős obi ugorul. lehet? lehet. hogy szerinted így volt. egyszer régen, nagyon régen sűrű erdő közepében. ez egy mese.

a finnugrizmusnak semmiféle krónikás hagyománya nincs. írásos emléke az ókorból. egy fél mondat. annyi se. tárgyi emléke sincs. nincs feltárt finnugor őshaza, vagy magyar-obi ugor falu. nicnsenek tárgyak. amire azt mondanák, hogy ez a finnugor. élettani nyoma nincsen. növényi, állati, emberi lenyomata. semmi. hanem te úgy képzeled. vagy a magyar tudományos akadémián úgy képzelik. az elte bölcsészkarán a nyelvészek úgy képzelik. merjenek mást képzelni.

Untermensch4 2021.10.10. 09:16:09

@cvsvrs: "te azt állítod, hogy a MAGYAR FINNUGOR EREDETŰ. szerinted és úgy vált azzá, hogy a magyarok lovagoltak a steppén és makogtak. mak-mak. fejbe verte őket valaki. és ezek után elvágtattak a tajgába "sebet nyalogatni". és megtanultak ős obi ugorul"

Nem, ez a mese a TE elméd szüleménye. A magyar (nyelv) finnugor eredetű és a benne található jelentős ótörök állományból sejthető hogy több más nyelvvel együtt élt, de azok kivesztek. Csak egy példa: a rovásírás jelkészletében van kétféle "K" hang jelölésére mód, de a magyar nyelvben nincs magas és mély "K", az egyik kihalt nyelvben meg volt.

2021.10.10. 09:43:29

@Untermensch4:
ez a sokszor emlegetett kettős mérce. az akadémia azt mondja, hogy ők "bebizonyították", hogy a magyar szókincs 60-80%-a finnogor eredetű. nem azzal rokon, vagy rokonítható, hanem finnugor eredetű.

PFU (proto-finn-ugric) *säŋe
-> HU äŋe -> ég
-> FI sää (időjárás)
lehetett egy ilyen hangváltás és jelentésátmenet 5 ezer év alatt? lehetett persze. biztos? hogy a fenébe lenne már biztos. ha ez meg van engedve, akkor kérem szépen

PIE (proto-indo-european) köd
-> EN cloud (felhő)
-> HU köd
a köd népi etimológia szerint onnan kapta a nevét, hogy a párolgó pára a lebegő levegőben megköt.

PIE köt
-> EN clot
-> HU köt.
rendszeres hangmegfelelés. az "l" vendéghang. például clap - csap. vagy clip - csip(tet). vagy mondjuk wild - vad. vagy old - ód(on). vagy mondjuk a szlikk gumi az sík gumi. sik-sik-sik-sikál. ősi hangutánzás, hangfestés.

és erre a finnugristák azt mondják, hogy ez baromság. lehet, hogy baromság, de úgy tűnik, hogy a magyarnak erősebb a kapcsolata az angolszásszal, mint a finnel. és feltehető, hogy ezek a szavak egy tőről fakadtak. nem tudjuk, mert lehetnek ezek véletlenek, belemagyarázások. jelentésátmenetek ezeknek elég tág teret engednek.

el kell dönteni, hogy melyik a nagyobb baromság. nekem a finnugrizmus tűnik annak. különösen úgy, hogy a finnugristák kizárólagos rokonságról beszélnek. amellett, hogy hülyék még gonoszak is. mert mondhatnák azt is, hogy oké, legyen rokon az angolszász is. és a finn is. és a turkológusok "bebizonyíthatják", hogy a török is rokon. úgy, hogy ezt előfeltételezik. ahogyan a finnugristák.

és persze lehet, hogy a slick gumi neve nem onnan ered, hogy régen sik-sik-sikáltak. ez nem ősi hangfestés. és a smooth sem a magyar sim-sim-simít, simogat rokona. de nagyon úgy hangzik. simán lehet. csak erre az akadémián azt mondják, hogy ez a "fasizmus". fasizmus?

2021.10.10. 10:13:41

@Untermensch4:
te elhiszed azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és ha nép nem az, akkor a makogó magyarok egy az egyben átvettek egy finnugor alakváltozatot, egy finn nyelvjárást. ami aztán eltörökösödött. ez az akadémikus nyelvelmélet.

és az az ezzel szemben álló reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. a magyar nyelv hangutánzó, hangfestő szavakból ered. van egy nyilvánvaló kapcsolat az angolszásszal. vannak vegyes szóképeink, amiket a szláv szomszédainkkal közösen alakítottunk ki. és rokonítható a török és a finn. a szóösszetételeken kívül is van egyezés a latinnal és a göröggel. ez egy másik hitvilág.

ez elmélet úgy magyarázza a business szót, hogy bi-bí. volt egy ilyen dicsekvés. és abból létrejött a bízik ige. és ezzel rokon az angolszász business. amit az akadémikus nyelvészet nem fogad el. mondván, hogy ez nevetséges állítás. a sing-sang-sung az nem a magyar zeng-zsong rokona. mert az angol az flektál. és a magyar nem flektál. tele van ilyen csűrés-csavarással. screw = csűr. latin átírással és hangátvetéssel.

de ezt is csak hihetjük. lehet mondani, hogy ezek ezek nem valódi rokonszavak, hanem csak véletlen hasonlóságok, belemagyarázások. és lehet. nyilván ha több ezer ilyen van, akkor kétségessé válik a finnugor eredet. és ugye valakik nem értik a magyar nyelv szóképző rendszerét, vagy a gyügyeik, vagy az akadémián és az elte bölcsészkarán a főokosok. valakik nem magyarok, vagy értik ezt pontosan, mert ez óvodás is érti, ehhez nem kell érettségi, hanem magyar ellenesek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.10. 17:32:26

@Untermensch4:
Megint olyan területre tévedünk, amihez nem értek. Szerintem a reklám, mint műfaj megtévesztő.
Egyrészről, a reklámhoz leforgatott filmanyag fajlagos költsége sokkal kisebb, mint egy nagyjátékfilmnél, ahol komoly színészek és komoly technika van felvonultatva.
Egy filmnél csupán pár kisebb jelenetet szoktak kivágni, itt meg akár 50% extra anyagról is beszélhetünk. Úgy hiszem, hogy egy ilyen "moduláris" film előállítási költsége minimum duplája lenne. Elképzelhető, hogy be tudja hozni, de kockázatosnak látom.

Untermensch4 2021.10.10. 17:55:58

@cvsvrs: "ez a sokszor emlegetett kettős mérce. az akadémia azt mondja, hogy ők "bebizonyították", hogy a magyar szókincs 60-80%-a finnogor eredetű. nem azzal rokon, vagy rokonítható, hanem finnugor eredetű"

A bizonyítás és az igazolás közötti jelentésbeli különbséget sztem ugyanolyan elnagyoltan kezeled mint a nyelvészkedési hasonlítgatásokat.

" úgy tűnik, hogy a magyarnak erősebb a kapcsolata az angolszásszal, mint a finnel. és feltehető, hogy ezek a szavak egy tőről fakadtak"

Több mint 1500 éven keresztül volt vmiféle kapcsolat a magyar népesség és a körülöttük (utóbb köztük) előforduló germánokkal, akik közül az anglik viszonylag időben áthajóztak a csatornán (jelzem, a "kanális" és a "canal" mindkét nyelvbe a latinból került), a szászokból nem olyan rég távolították el az utolsó nagyobb létszámot a románok. Eközben a finnugor nyelveket beszélő egyéb népekkel kb nulla kapcsolatunk volt.

"a finnugristák kizárólagos rokonságról beszélnek. amellett, hogy hülyék még gonoszak is."
A nagy nyelvészkedés közben nem esett még le hogy a "rokonság" kifejezés mást jelent genetikai mint nyelvi értelemben. Majd idővel.

"te elhiszed azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és ha nép nem az, akkor a makogó magyarok egy az egyben átvettek egy finnugor alakváltozatot, egy finn nyelvjárást. ami aztán eltörökösödött. ez az akadémikus nyelvelmélet"

Ez továbbra is a TE rögeszméd. Egyrészt agnosztikus vagyok. Amikor vmire a hétköznapi nyelvhasználatnak megfelelően az "azt hiszem" szófordulatot használom, az NEM vallásos értelemben vett avagy ilyen jellegű hit hanem vmekkora, SOHA nem száz százalékos valószínűségű FELTÉTELEZÉS. Amíg nem találok egy nagyobb valószínűségű feltételezést az adott, nem száz százalékosan ellenőrizhető/bizonyítható dologról, addig is az ismert "legkevésbé rossz" elméletet fogadom el. De mivel valláskárosult üzemmódban csinálom ezt, az elfogadás NEM azt jelenti hogy örök igazságként hiszek a dogmában hanem hogy érdeklődve várom mikor kerül elő jobb (azaz nagyobb valószínűségű, a valóságra jobban reflektáló) elmélet.

Én továbbra is azt FELTÉTELEZEM hogy együtt élő 10+x nép által beszélt nyelvek közül az marad fenn hosszabb távon amelynek a beszélői nem halnak ki, illetve amelyikhez vmilyen praktikus okból jobban tudnak ragaszkodni mint a többi nyelvhez amelyek így eltűnnek a süllyesztőben. A nemkihalásos gondolatmenetből következik hogy az erdő mint egy megsemmisítéssel fenyegető lovasnomád néppel szemben hadászati értelemben vett "leküzdhetetlen stratégiai mélység" a (nyelvében mindenképpen) finnugor erdei népesség mindenkori túlélését garantálja, miközben az erdei srácok számára a lovasnomádok feletti dominancia kivívásának a lehetetlensége jó garancia arra hogy a törzsszövetségen belül a mindenkori éppen legerősebb, a vezetői elitet adó törzs hegemóniára való törekvését megelőzendő, ezt a nyelvet használják "lingua franca"-ként. Nem meglepő módon a teljes populáció több nyelvet is használ továbbra is, így a ez a finnugor nyelv "eltörökösödik" valamelyest az idők során, de mivel a dolog működik, működik.

"nyilván ha több ezer ilyen van, akkor kétségessé válik a finnugor eredet. és ugye valakik nem értik a magyar nyelv szóképző rendszerét, vagy a gyügyeik, vagy az akadémián és az elte bölcsészkarán a főokosok. valakik nem magyarok, vagy értik ezt pontosan, mert ez óvodás is érti, ehhez nem kell érettségi, hanem magyar ellenesek"

Mi az a "gyügyeik"?
Utána ez a két és fél sor eléggé sokat elmond rólad.

Untermensch4 2021.10.10. 18:15:15

@Lord_Valdez: "Egyrészről, a reklámhoz leforgatott filmanyag fajlagos költsége sokkal kisebb, mint egy nagyjátékfilmnél, ahol komoly színészek és komoly technika van felvonultatva."

A fajlagos költséget tekintve amikor egy éppen megszorult komoly színész árfolyama lemegy akkor olyan teszkógazdaságos esetek is előfordultak már mint amikor a ponyvaregény neves színészgárdája kevesebbe került mint egyes filmekben egyetlen nagy név néhány perces feltűnése... a technika meg már kezd eljutni oda hogy a világ lakosságának meglepően nagy hányada tud a telefonján fake-pornót készíteni bárkiről akiről szerez egy portrét és bárkinek az arca behelyettesíthető mimikával és szájmozgással zoom-on.

A kilencvenes években volt egy magyar reklám, vmi biztosítóé. Az egyik hegymászó segítő kezét nyújtva felhúzta kollégáját benne egy betű tetejére, ez a felfelé fordulás közben eltávolodó kamera jóvoltából vált láthatóvá. A kamerát mozgató trükkös állványzat napi bérleti díja 10millió HUF volt. A kevesebb mint egy perces reklámot összevetve egy játékfilmmel, a konkrét számok ismerete nélkül merek fogadni rá hogy pl az Üvegtigris leforgatása nem került több mint egymilliárdba.

Nem feltétlenül kell sok anyag, apróságok is jelentős különbségeket eredményezhetnek, de így hogy én sem értek hozzá nem akarlak meggyőzni semmiről, csak feldobtam mint ötletet.

2021.10.10. 18:35:13

@Untermensch4:
a hantit kb. 10 ezer, a manysit kb. 1 ezer ember beszélik. 3 hanti és 4 manysi nyelvjárásterületet különböztetnek meg. és ezek a népcsoportok egymást se értik. nincs egységes nyelvük. a beszélőik mostoha körülmények között egymástól távol eső falvakban élnek a tajgában. 1930-as években készült el az ábécéjük. addig nem írtak.

lehet mondani, hogy mert a ruszik kisszorítják őket. de a kazahokat se szeretik. az ő nyelvük köztörök. 13 millióan beszélik. az üzbéget 43 millióan, a türkmént 11 millióan.

tehát ha abból indulunk ki, hogy ebben a térségben melyik nyelvcsalád a legsikeresebb, akkor elég egyértelműen a türkök. ha ebből indulsz ki, akkor az a magyar-türk rokonságot erősíti.

Untermensch4 2021.10.10. 20:20:42

@cvsvrs: Nem látod a fától az erdőt. Nem a nyelvcsalád önmagában a siker titka. És a létszám önmagában nem siker.

2021.10.10. 21:12:25

@Untermensch4:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és úgy nincs vita.

Untermensch4 2021.10.10. 23:26:38

@cvsvrs: Amíg hittéríteni próbálsz addig van vita. És engem érdekel hogy hogyan tudnék vmit az eddigiek közül úgy leírni hogy meg is értsd.

És tényleg érdekel mi az a "gyügyeik"?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.11. 07:37:48

@Untermensch4:
A Ponyvaregény elkészülte egy kisebbfajta csoda és nem is sikerül reprodukálni valami gyakran.

De az Üvegtigris se volt nyereséges.

Az én tapasztalatom az -igaz teljesen más területekről-, hogy nem lehet modulárissá tenni azt, amit nem modulárisnak terveztél már az elejétől fogva, illetve, hogy a modularitás számos kompromisszumot követel meg.
Úgy érzem, hogy ez a filmeknél se lenne nagyon másként.

Beszélni kellene filmes emberekkel, hogy mikor és mennyire megvalósítható.

2021.10.11. 08:43:59

@Untermensch4:
a bölcselet alapja a hit.

a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy
ad 1) a magyar nyelv eredetében ősi (ez ugye egy hittétel, ti. nem vagyunk ősemberek, nem tudjuk, hogy az ősiségben beszéltek-e olyan nyelvet, ami a magyarhoz csak egy kicsit is hasonló. de éppenséggel hihetjük.)
ad 2) a magyarnak rokona a földkerekség. (ez is egy hittétel. azt állítani, hogy minden nyelv minden másik nyelvnek rokona. ahogyan minden nép minden másik népnek rokona)
ezek az axiomák. de ezeket pl. az akadémikus nyelvelmélet hívei elutasítják. mondván, hogy a magyar nyelv eredetében obi-ugor. és a magyar nyelvnek nem rokona pl. a török. ők ezt nem hiszik, hanem "bebizonyították". hogy a faszomba? mi a bizonyítás?

2021.10.11. 09:05:50

@Untermensch4:
és ezek a hittételek nemzetiek, keresztényiek, és liberálisak. mert a legkülönfélébb nyelvi relációkban megengedi a kutakodást. egy ausztráliában élő hölgy hallott két aboriginal-t beszélgetni. és az egyik használta azt a szót, hogy "nyurga". és megkérdezte tőlük, hogy az mit jelent az ő ősi nyelvükön. mire azt felelték, hogy az magas vékony ember. az a nyurga? magyarul is.

és ezek után kutatta a magyar-aboriginal nyelvrokonságot. és ugye reformkori nyelvelmélet hittételei szerint szabadon kutathajta. találhat olyan szavakat, amelyek jelölésben és jelentésben legalább is hasonlók magyar és az aboroginal nyelv, vagy valamely nyelvjárás relációjában. ez meg van engedve. ennek alapja a libertárius keresztény hit.

az akadémikus bölcselet szerint a magyar nyelv finnugor eredetű. mivel a finnugor őshaza elméletet elvetették, obi-ugor átvétel egész pontosan. de ezt ti nem hiszitek. hanem szerintetek ez be van "bizonyítva". és az is, hogy a magyar nyelvnek nem rokona a török. az is be van "bizonyítva". mert ezt eldöntötte vámbéri ármin és budenz józsef. egy német azt mondta egy zsidónak, hogy a németnek van igaza. mindezt a bach korszakban. és aki a reformkori nyelvelmélet alapján szótárt író bencés papköltőt bebörtönözték. csak azért nem végezték ki, mert jedlik ányos unotestvére volt. de erre az mta azt mondja, hogy ez nem számít. mert a finnugor eredet elméletet 150 év nemzetközi nyelvészeti konferenciáin elfogadták. az ellen akadémikus nyelvész legfeljebb csak elvétve tiltakozott. de ez egy tekintély elvű érvelés. amelyik azt mondja, hogy ez be van bizonyítva és kész úgy, hogy ennek alapjai nem hittételek.

akkor mégis micsoda?

Untermensch4 2021.10.11. 10:06:07

@Lord_Valdez: Az üvegtigris vszeg a magyar piac mérete miatt nem lett nyereséges, a sikerességét sztem jól mutatja a kulturális beágyazottsága.
Le lehet forgatni eleve modulárisra a filmeket, a "Vissza a jövőbe" három részéhez egyszerre leforgattak mindent.
Egyetlen ismerősöm van aki korábban filmes területen is előfordult, ha összefutok vele akkor feldobom neki a témát.

2021.10.11. 10:08:34

@Untermensch4:
valaki állíthatja, hogy a magyar nyelv afrikai eredetű. mert a biológusok szerint az emberiség afrikából ered. a magyar nyelv is onnan ered, ahonnan az emberiség. az ősafrikai ősiségben hisz.

de valaki állíthatja azt is, hogy a magyar nyelv az őslégkörből ered. mert a kémikusok szerint az élet az őslégkörből ered. addig-addig kavargott az őslégkör, vegyült-vegyült amíg egyszer csak létrejött a magyar nép és a magyar nyelv. az őslégkörből.

vagy a csillagokból. mert a nyelvek emberektől erednek. az emberek atomokból. az atomok a csillagokból. a magyar nyelv a csillagokból ered. ez ugye a fizika és elemi logika. vagy az őrobbanásból ered. onnan is eredezteti.

és valaki eredeztetheti szűzmáriától. vagy három királyoktól. a magyar a napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földművesek nyelve. kánaán ősnyelve. ezek különféle hitvilágok. a mta nyelvészei azt mondják, hogy a magyar nyelv eredetében ős-obi-ugor. ennek alapja a hit. az 1. axióma.

és 2. axióma alapjván valaki kutathatja a rokonsági az obi-ugor nyelvjárásokkal, vagy akármivel. de ahhoz előfeltételezni kell azt, hogy a magyarnak a földkerekség összes nyelvének rokona. mert máskülönben valaki azt mondja, hogy ez obi-ugor eredetű és nem rokona a török. punktum. és ez be van "bizonyítva".

ennél egy fokkal jobbak az előbbiek, akik azt mondják, hogy ők azt hiszik. és mondható, hogy hiszi a piszi.

a csillagok háborújában a császár angolul azt mondja: dark side:
static.wikia.nocookie.net/starwars/images/d/d7/Dark_Lightning.jpg
ezt magyarul is lehet érteni. dörrrr. dörög. dörög az ég elsötétül. daaark. vill-vill. villámlik. szétveti a villámokat. száájd. két oldalra. szét. meg akarja ijeszteni a jedi lovagokat. ezek szerint a jedi lovagok nyelve is lehetett a magyar? hogyne. és lehet a magyarnak rokona az angol? hogyne lehetne. ezeket mind hiheti valaki. és azt is, hogy ős obi ugor. árpád vezér felmenői a sebüket nyalogatva tanulták a tajgában. lehet? hogyne lehetne. valaki ezt képzelheti, hiheti.

és ezek után mondatja, hogy itt van mindjárt a számolás. egyes esetekben rokonítható a hangzás. más esetekben nem. de valaki azt mondja, hogy kettwo. az a kettő. és mindjárt rokonítható az angol is. vagy a viking, avagy normann, avagy rusz főisten: odin. és hogy mondják az oroszok azt, hogy egy? od'in. ogyin. és ezzel rokonítható a magyar egy. ugye? és lehet magyar-viking kapcsolat?

a kisgyerek angolul kid. az ónorvégül kiskecske. a kecske volt a totemállatuk. hogy mondják magyarul a kiskecskét. gida. kid-gida mindjárt itt van egy kapcsolat. és erre a finnugrista azt mondja, hogy ez hülyeség. mert az apa finnül isa. ősapa. és a dad lehet dédapa? az nem. a kid-gida se jöhet szóba. miért? mert ők azt hiszik, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és nem rokona az óangolszász vagy az ónorvég. ezt hiszik.

különféle hitvilágok közül választhatnak az államalkotók. ez a liberális demokrácia. valaki azt mondja, hogy vikike te egy kid-gida vagy. kid-viking testvéreid laknak malmőben és kalmárban. megyünk majd falunba is. tuskóhalmán száll le a repülő. stock az tényleg tuskót jelent. és holm az tényleg halom. az éjszakiakkal a kapcsolat. és lehet mondani, hogy ez már rendszer. vagy még nem rendszer.

és a libertáriusság az, hogy ez mind meg van engedve. a populizmus az, hogy az államalkotók választan egy elméletet. és arről papolnak az iskolában a néptanítók. ezt hívják úgy, hogy bölcselet.

2021.10.11. 10:14:00

@Untermensch4:
csak amikor az első része volt, akkor nem tudták, hogy feltétlen sikeres lesz. és lesz még harmadik része is. ilyen alapon le lehetne forgatni az összes történelmi filmet egyszerre. felvesznek egy jelenetet, amiben van kardozás. egy másikban, amiben van koronázás. egy harmadik, amiben megölik a királyt, stb. és összevágják.

Untermensch4 2021.10.11. 10:21:09

@cvsvrs: " ők ezt nem hiszik, hanem "bebizonyították". hogy a faszomba? mi a bizonyítás?"

Nem érted a tudományos értelemben vett "bizonyítás" és "igazolás" közötti különbséget és ezért össze is mosódik a fejedben a kettő.
Ha nem értesz meg bonyolult dolgokat akkor és megpróbálod vallásos hittel kiegészíteni a hiányzó tudásodat akkor az külső szemlélők számára ilyen viccesen néz ki:

lemil.blog.hu/2011/02/15/john_frum_day

"a bölcselet alapja a hit"
A hit a hiszékenység alapja. A hit a teljes bizonyosság illúzióját adja, kényelmesen. A bölcselet alapja a gondolkodás amit a hit ellenjavall, legkésőbb akkor amikor vitatni kezd egy dogmát.

Untermensch4 2021.10.11. 10:43:23

@cvsvrs: "különféle hitvilágok közül választhatnak az államalkotók. ez a liberális demokrácia"

Ha jól értem ez azt jelenti hogy liberális demokráciában a vallásszabadság joga miatt az államot alkotó polgárok bármilyen hittel élhetnek azon a határon belül hogy mások jogait nem korlátozzák.

" holm az tényleg halom."
helm meg sisak...

Van egy ismerősöm aki több év alatt nulla előrelépést ért el pedig élő beszédben és akkora karakterszámban próbált engem erre a te vallásodra megtéríteni hogy így kommenteken keresztül évtizedes munka amíg hasonló mennyiségű közlést át tudsz adni.

"csak amikor az első része volt, akkor nem tudták, hogy feltétlen sikeres lesz. és lesz még harmadik része is. ilyen alapon le lehetne forgatni az összes történelmi filmet egyszerre"

Az "összes" esetében azért a díszletezés kicsit változatosabb a különböző történelmi korokban. De a CGI és a többi felfejlődő technika kb annyira megváltoztatja a filmkészítés világát mint a zene világával már megtette.

2021.10.11. 10:57:47

@Untermensch4:
az is egy világkép, és ahhoz is kapcsolódik egy hitvilág, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és rokona az összes többi nyelv. ez a reformkori bölcselet.

és az is egy hitvilág, hogy, hogy a honfoglalók felmenő csak makogtak és menekülés közben, vagy szerinted a sebeiket nyalgotva átvették az obi ugorok nyelvét. az is lehet.

2021.10.11. 11:02:12

@Untermensch4:
és az első világkép a liberális. mert az a legkülönfélébb kutakodást megengedi. és az akadémia vagy a te elképzelésed illiberális. mert az azt mondja, hogy ez így van és kész.

az első azt mondta, hogy a magyar nyelv ősi. rokona az finn is, a török is és a többi. az ónorvég is rokona. szegről végről minden nép és minden nyelv rokon. és szabadon kutatható. ki lehet találni akármilyen baromságot. és ezek után valamely elméletre, vagy elméletekre azt mondjuk, hogy az államalkotók többsége ebben hisz. és az lesz a hivatlos nyelvelmélet. és a többi az alternatív.

2021.10.11. 11:07:49

@Untermensch4:
és mi az igazolás? nem arra, hogy a magyar és a finn rokon nyelvek. és vannak rokonszavak. minden nyelvvel vannak rokonszavaink az alapszókincsben is. ház - house/haus.

erre az akadémia azt mondja, hogy ez egy véletlen hasonlóság. mert a magyar ház szó a finn kota szóból ered. ez be van bizonyítva, vagy igazolva van. hogyan? mi a bizonyítás, avagy az igazolás? mégis micsoda?

és erre azt mondják, hogy mert a házépítés szavai egyeznek. például mordvin nyelven (hoppá, egy másik nyelv, mit számít az) a päl azt jelenti sövénykaró. és? mi lehet még sövénykaró: ajtfófélfa. päl-fél. p/f hangváltással. ilyen alapon a punci lehet fasz is. p/f hangváltással.

2021.10.11. 11:10:51

@Untermensch4:
és ezzel nem a magyar és a finnugor nyelvek rokonságát "bizonyítják", vagy "igazolják" hanem azt, hogy ez a magyar nyelv eredete. újabban azt, hogy a honfoglalók átvették az ős-obi ugort. de ez nem egy hiedelem az bölcsészkarán, hanem ezt ők tudják "bizonyítani", vagy "igazolni". hogyan?

2021.10.11. 11:29:53

@Untermensch4:
ezek az ősi obi ugor falvak fent vannak éjszakon a tajga és a tundra határán. kik, mikor vándoroltak oda. hányan lehettek. értem, hogy 1 menekült eltanulhatja a nyelvüket egy az egyben. ha már néhányan vannak, akkor csak néhány szót vesznek át. mert egymás között a maguk nyelvén beszélnek. és aztán ez az 1 (vagy mégis mit tippelsz hány ember) visszamegy a steppére és obi ugorul beszélve szervez egy baszott hadsereget. hogyan? mennyél már ki az európai steppére és kezdjél egy hadsereget toborozni ős obi ugorul? és azt a nyelvet beszélték.

és te ezt nem csak hiszed, hanem ezt te képes vagy igazolni. hogyan? ennek van írásos vagy tárgyi emléke, élettani nyoma, vagy ezt csak úgy kitaláltad, hogy szerinted így van. de ezt nem hiszed, hanem te ezt tudod igazolni. hogyan?

2021.10.11. 11:58:28

@Untermensch4:
nem inkább az a valószínű, hogy az obi ugorok a nagy hidegek elől az ősi falvaikból időnként délebbre húzódtak, illetve a kereskedőik találkoztak steeppei lovas nomádokkal. és úgy átvették részben a számolást. és lehet, hogy tőlük is vettek át szavak. vagy voltak, amelyek eleve hasonlóak voltak. az lehet. könnyen lehet. ebből egy magyar-finn rokonság elméletet lehet fabrikálni. azt, hogy rokonaink ők is. nyelvrokonok, néprokonság is van. mert lehet, hogy egy halász-vadász beállt a lovas nomádok közé, vagy beházasodott. elképzelhető. és ezt a sztorit a többség hiheti éppenséggel. de ez esetben rokon nép/nyelv a török az összes többi környező kultúra rokonítható. legjobb tudásunk szerint az indiánok is ázsiából a bering szoroson keresztül mentek át amerikába. ők is lehetnek rokonaink szegről végről. a nyugati árják legjobb tudásunk szerint eurázsiából erednek. és ugye az európai többség által nyelvcsalád hindueurópai.

és ehhez tartozó axiómák (azonosan igaznak elfogadott hittételek) az, hogy a magyar nyelv eredetébe ősi. és rokona a földkerekség. ez a kiindulási pont. vagy persze el lelet indulni "a sebet nyalogatós" állításból mint axiómából is. az a te hited.

Untermensch4 2021.10.11. 12:08:36

@cvsvrs: "az is egy világkép, és ahhoz is kapcsolódik egy hitvilág, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és rokona az összes többi nyelv. ez a reformkori bölcselet"

Attól hogy rögeszmésen bölcseletnek nevezel egy vallást, még nem lesz az. Az 1800-as évek elején még esélyük sem volt a nyelvi és a genetikai történelem szétválogatására mert a genetika mint tudományterület még nem létezett, az antropológia sokkal elnagyoltabb és pontatlanabb eredményekhez elég, és kevesebb régészeti és nyelvi adatuk volt.

"és az is egy hitvilág, hogy, hogy a honfoglalók felmenő csak makogtak és menekülés közben, vagy szerinted a sebeiket nyalgotva átvették az obi ugorok nyelvét. az is lehet"

Ez már a negyedik alkalom... próbáljuk máshogy. Tehát az egyszerűség kedvéért a mai magyar nyelv mindenkori beszélőit az időben visszafelé haladva nevezzük minden történelmi korban magyarnak.
A magyarok között egy időben származásilag volt tíz törzs. Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy hogy egy törzsben az anyanyelvük a "magyar" volt, nyolc törzsben "ótörök" egyikben meg "germán".
Ezek az emberek éldegéltek szépen és egy nomád majd posztnomád államszerű képződményt hoztak létre, ahogyan a térségben mások is. Ezek a létrehozások meglehetősen dinamikusan zajlottak, gyakoriak voltak a harcok, amiatt is hogy a téli-nyári szálláshelyváltás kapcsán az egymással átfedésbe kerülők összevesztek időnként.
Egy ilyen összeveszés után ha pl a magyarok vesztettek akkor nem utolsó emberig harcoltak hanem stratégiai visszavonulást hajtottak végre a sűrűbb erdős és mocsaras folyóparti területekre. Mivel a vereség a lábasjószág és a sátrak, egyéb nehezebben mozgatható ingó vagyon jelentős részének az elvesztésével is járt, a maradék cuccal be tudtak menni az őserdőbe mert az egyik állam/népalkotó törzs eleve ott lakott. Ellenben az ellenben csupa lovasnomád, akiknek nem laktak az erdőben rokonai, nem tudta nagy erőkkel üldözni és bekeríteni őket, meg mivel az őserdő alkalmatlan nagy számú ló legeltetésére, kb meg is felelt nekik hogy ők elfoglalták a legelőket amiket akartak, a magyarok meg "lementek a térképről" ebből a szempontból.
Matuláék egy-két szezonnyi intenzívebb halászgatással azért tudták addig etetni az őket meglátogató rokonságot, aztán pedig soraikat rendezve mentek legelőt és ingóságokat szerezni.
A magyarokkal ellentétben egyéb népeknek, helyi kapcsolati tőke helyett ellenséges helyi lakosokkal, ilyen mozgásterük nem volt, akik őket legyőzték azok be is olvasztották.

"az akadémia vagy a te elképzelésed illiberális. mert az azt mondja, hogy ez így van és kész"
"Ez továbbra is a TE rögeszméd. Egyrészt agnosztikus vagyok. Amikor vmire a hétköznapi nyelvhasználatnak megfelelően az "azt hiszem" szófordulatot használom, az NEM vallásos értelemben vett avagy ilyen jellegű hit hanem vmekkora, SOHA nem száz százalékos valószínűségű FELTÉTELEZÉS. Amíg nem találok egy nagyobb valószínűségű feltételezést az adott, nem száz százalékosan ellenőrizhető/bizonyítható dologról, addig is az ismert "legkevésbé rossz" elméletet fogadom el. De mivel valláskárosult üzemmódban csinálom ezt, az elfogadás NEM azt jelenti hogy örök igazságként hiszek a dogmában hanem hogy érdeklődve várom mikor kerül elő jobb (azaz nagyobb valószínűségű, a valóságra jobban reflektáló) elmélet."

Untermensch4 2021.10.11. 12:21:14

@cvsvrs: "és ezzel nem a magyar és a finnugor nyelvek rokonságát "bizonyítják", vagy "igazolják" hanem azt, hogy ez a magyar nyelv eredete"

Nyelvi értelemben ez leszármazási rokonság.

"és te ezt nem csak hiszed, hanem ezt te képes vagy igazolni. hogyan?"
" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés"

"és ehhez tartozó axiómák (azonosan igaznak elfogadott hittételek)"
A kalapácsos embernek minden probléma egy szög, ami nem szög az egy másik kalapács aminél az övé jobb... az axióma nem dogma hanem előfeltevés. El kell vetni ha sikerül jobb axiómát találni.

2021.10.11. 13:05:12

@Untermensch4:
ez egy mesevilág a tíz törzsről. kitalálsz valamit. majd ezek után nem azt állítod, hogy te ezt hiszed, hanem azt, hogy ez így van. tehát.

2021.10.11. 13:08:50

@Untermensch4:
a reformkori nyelvelmélet axiómái:
1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség.
és ez ugye két hittétel. mert ezt pl. te nem fogadod el.

hanem szerinted az ősmagyart az obi ugoroknak nevezett népcsoporttol vették át. kik voltak ezek? hányan lehettek nagyjából? hol és mikor vették át? hogyan? miért?

2021.10.11. 13:23:13

a reformkori nyelvelmélet egy korrekt formális axiomatikus elmélet. azonosan igaznak tartott állításokból indul ki. hitbéli alapja van, ahogyan általában a bölcseletnek. és a fenti axiomákat lehet vitatni.

az mta axiómája az, hogy a magyar nyelv valamilyen átvétel. a honfoglalók előbb ős obi ugorból vették át a szavakat. ez az eredet. utána átvették a törököt. aztán átvették a szlávot. a germánt és a latint. ha ezekben a nyelvekben akad hasonlóság a magyarral, akkor az mind átvétel. és ha nincs és nyelvújítás, akkor az adott szó ismeretlen eredetű. ebből következően a magyarban magyar eredet nincs. ez az akdémikus nyelvelmélet. de ez is egy hitvitlág.

még egy ilyen szemét fővárosi elit és tudományos akadémia nincsen, amelyik azt mondaná, hogy egy államalkotó népcsoport a 9. és a 19. század között képtelen volt az önnálló fogalomalkotásra. ezer év alatt minden egyes szó átvétel. és előtte is minden szó átvétel. azelőtt se alkottak szavakat. miközben a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. ehhez képest a 19. századig minden szó átvétel vagy ismeretlen eredetű.

2021.10.11. 13:38:03

@Untermensch4:
az axióma azonosan igaznak tartott állítás. és ha ez egy humán populációra vonatkozik, akkor egy hittétel. azt gondoljuk, azt hisszük, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. hihetjük éppenséggel.

és valaki azt is hiheti, hogy az magyar az obi-ugorból ered. azt is hiheti. fingod nincs, hogy kik, hol, mikor vették át. hogyan, miért. csak hiszed. mondhatod, hogy előfetételezed. az az axiómád, hogy a magyarban minden csak átvével. obi-ugor, török, szláv, latin, germán. és ami nem nyelvújítás az ismeretlen eredetű.

a sima ismeretlen eredetű. vagy a sík szó is ismeretlen eredetű. sik-sik-sikál. ás sim-sim-simít-simogat. hangfestés. és ennek rokona az angol slick és smooth. a reformkori nyelvelméletből adódóan. ősi hangfestésből erednek a nyelvek és egymás rokonai a földkerekségen.

2021.10.11. 13:49:00

@Untermensch4:
sül a palancsinta a platton. miből ered a palacsinta szó? a reformkori nyelvelmélet szerint ez abból ered, hogy "placcs". a platt abból, hogy "platty".

és egyébként van ilyen szó a románban, de ezt mi magyarok az édes anyanyelvben a placcs szóból származtatjuk, a magyar anyukák oda placcsintják a palacsintát a platton. és azt mondják, platty, oda placcsintottuk, és ezek a szavak ebből az ősi hangutánzásból, hangfestésből erednek. ez a magyar nyelv eredete. érthető ez a baszott egyszerű dolog?

csak te vélhetően nem magyar anyától tanultad meg a nyelvet, vagy már a nagymama se volt magyar és nem így gügyögött, ahogyan a gyügyeiek. hogy na pistika, platty, ott a placcs, placcsintsál te is. jaj. ű, de ügyi vagy. mert akihez így gügyögtek az ezt érti. akihez nem, az nem.

2021.10.11. 14:17:33

@Untermensch4:
tehát az a magyar szókincs, ami ebből levezethető. amit egy anyuka a gyerekének el tud magyarázni. nyeee. ez a nyeeelv. nyúúúlik, nyáálas. húzd vissza nyel. az apuka azt mondja, hogy ííííj. íígy felajjzod az íjat. és nyíííllll. az a nyíl. ami ebből az ősiségből ered, vagy eredeztethető az a magyar szókincs. és ugye érthető, hogy ez egy hitvilág.

az angolok szerint a door szónak semmi köze ahhoz, hogy dörömbölnek rajta. az angol anyukák nem így tanítják a nyelvet. dörr-dörr. ez a door. haj-haj. hajtó. ajtó. csapp. csapóajtó. csukk. becsukkjuk. nyi-nyi-nyi. nyílik. nyikorog.

oll-oll-oll. így vág az olló. nagyanyámtól kérdeztem, hogy miért nem inkább nyissz-nyissz-nyissz. lehetne nyisszor, vagy nyiszoló is. és az iskolában megtanultam, hogy a sciscor az olló. nyiszor, nyiszoló az olló. de az angol anyuka nem ebből eredezeti. mert az anglik hitvilágában ez nem ősi hangfestés.

és mivel a magyar szókincs jelentős része az ősiségből eredeztethető, hihetjük, hi-hi-hi, hihetjük csak, mert van ebben valami csacskaság, csalafintaság, cselszövés, hogy ez mind magyar lenne, de hi-hi-hi. hihetjük éppenséggel. na ez a magyar.

és erre mondhatod, hogy pfúj. úgy nem vagy magyar, vagy magyar érzelmű. feltéve, hogy ezt nem ééérzed.

2021.10.11. 15:33:22

érthető ugye, nem kell magyarázni, hogy ez egy érzelmi kérdés.

vallási kérdés. magyar az, aki magyarnak vallja magát. azaz magáénak vallja a magyar vallást. már ezt nem értik egyesek, hogy miféle magyar vallás? aki magyarnak vallja magát az vélhetően vallja a magyar vallást. és aki nem magyar, vagy nem magyar érzelmű már ezt nem érti. egy magyar a magyart a magyarnak magából a magyarból magyarázza. ez a kultúra. kultusz. a kelet. őseink a napfelkeltét várták vártán. süss fel naagy. napp. és feel keelt. csooodáltos. éééddes anyanyelvünk.

és ez ugye elsősorban a bölcsődei és az óvodai nevelésre hat. de lehet mondani, hogy ebből a mondókákból adódó érzelmi többlet helyett az óvodások kapják az lmbtq érzékenyítést. nem váltó műtéteket vezessék be a gender tudósok. mert a németek ezzel vetnék le a náci billogot.

Untermensch4 2021.10.11. 23:22:07

@cvsvrs: "ez egy mesevilág a tíz törzsről. kitalálsz valamit. majd ezek után nem azt állítod, hogy te ezt hiszed, hanem azt, hogy ez így van. tehát. "

"" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés""

Tehát továbbra sem fogod fel a leírt szavak összesített értelmét. Nem HISZEK benne hanem egy ÖTLET, igazoltság szempontjából mese. Csak én nem várom el hogy bárki higgyen benne.

"1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség.
és ez ugye két hittétel. mert ezt pl. te nem fogadod el"

1, az időben visszafelé haladva (mint a csángós példán is láthattuk) a nyelv nem ugyanaz. Mekkora különbség kell hogy egy másik nyelvnek tartsuk?
2, abban az értelemben hogy vmikor volt egy "első" nyelv, és tképp mindegyik mai ebből származik, minden nyelv rokona minden másiknak, csak ez így vallásos tevékenységre használható állítás, tudományos következtetések levonására viszont alkalmatlan. De kétségkívül jól hangzik.
Nem attól hittétel vmi hogy én vagy akárki más elfogadja vagy sem. Ha nem igazolható és nem is cáfolható vmi tudományos módszertannal (azaz hit alkalmazása nélkül) még elméletileg sem, akkor csak hinni lehet benne vagy nem hinni.

" hitbéli alapja van, ahogyan általában a bölcseletnek"
Nevezheted a hitet és a vallást bölcseletnek vagy bazinagyigazságnak is, ami hiten alapul az vallás.

"az mta axiómája az, hogy a magyar nyelv valamilyen átvétel. a honfoglalók előbb ős obi ugorból vették át a szavakat. ez az eredet. utána átvették a törököt. aztán átvették a szlávot. a germánt és a latint"

Ha "a honfoglalók" alatt azokat az embereket érted akik vmikor a 9.században kelet felől érkezve elfoglalták a kárpát-medencét és akiket nyelvi és kulturális értelemben magyaroknak tartunk akkor kicsit összezavartad magadat az időskálán. Sztem a 9.században nem volt olyan hosszú a várható életkora egy embernek hogy 300-600 éves legyen és még foglalgasson is.
És továbbra sem tudod feldolgozni azt a koncepciót hogy emberek tudhatnak több nyelven is beszélni és ezeket párhuzamosan évszázadokig megtarthatják egy többnyelvű népességben ("az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő") főleg egy pusztai nomád államban ahol a fejedelmi hatalom mértéke a népek száma, nem pedig a jóval későbbi modern nacionalizmus logikája szerint a homogén nemzet lakosságszáma...

"csak te vélhetően nem magyar anyától tanultad meg a nyelvet, vagy már a nagymama se volt magyar és nem így gügyögött"

Ezt a "gyügyei"-témában feltett kérdésemre adott kacifántos válaszodként értelmezem.

Az látszik az össze-vissza csapongó írásodból hogy rengeteg közölnivalód lenne, sztem írnod kellene egy saját blogot. Nem ennyire kapkodva, és nem ártana ha vki átnézné amit írsz mert egy-egy mondatod olyan hatású mint a nigériai levelek.

" egy magyar a magyart a magyarnak magából a magyarból magyarázza. ez a kultúra"
Ez inkább szofizmus és tautológia for dummies.

2021.10.12. 10:35:50

@Untermensch4:
a tudományosság alapja nem az ötletelés, hanem az, hogy adva van egy formális axiomatikus elmélet, amiben az axiómákból kiindulva formális módon levezetsz tételeket, vagy te is gyártasz egy elméletet.

a reáliákban az elméletet összevetik a valóssággal. és ha a természetben nem találnak ellenpéldát, vagy találnak, de kidumálják, hogy mérési hiba, vagy valótlan képzelgés, akkor az elmélet megáll. humán területen elsődegesen az számít, hogy elhiszik a mondókádat, vagy nem hiszik.

fingunk nincs arról hogy a honfoglalók hogyan is beszéltek. a honfoglalók felmenői 20-30 generációval korábban krisztus korában hogy beszéltek. egyáltalán nem biztos, hogy egy helyen éltek, egy nyelvet beszéltek. és ugye az sem biztos, hogy kizárólag a honfoglalók nyelvezetéből áll a magyar. nekem inkább egy kétfelől eredő nyelvnek tűnik (a kárpát-medencéből és az eurázsiai steppéről) és az van összekovácsolva. de ez is csak hit. én azt hiszem. de valójában a franc se tudja. nincs időgépünk. és ha lenne, akkor is vélhetően összevitatkoznának a vezérek, hogy ez most török, vagy micsoda.

egy török ismerősöm azt mondja, hogy a sapka az egy török szó. mert náluk is sapka. és a papucs is. de a sapka oroszul is шапка. szerb-horvátul is. az mta szerint ez egy szláv jövevényszó. és azt átvették az oroszok. de az oroszok szerint francia eredetű. chapel. mert az orosz elit hagyományosna frankofil. az mta szerint ez szerb-horvát. nyilván tőlük vették át az oroszok. csakhogy ez az perzsában is šâbgâ.

és a reformkori nyelvelmélet erre azt mondta, hogy ez hangutánzás, hangfestés, ez egy szókép. az óvodában volt egy gyerek, akit supka attilának neveztek. és a többiek "sapka" attilának nevezték, mert az anyukája folyton aggódott, hogy vegyen sapkát, kössön sálat. és azt mondta neki attila: zsupsz, a fejedre teszünk egy sapkát. érted te kis supka. a reformkori nyelvelmélet szerint ennek alapja a "zsúp". mint a zsúpfedél. zsupsz. és az kicsinyítő képzővel könnyebb kiejthetőség végett "sapka". de ez egyáltalán nem biztos. supka attila kisóvodás anyukája szerint van így. népi etimológia.

de úgy egyébként nincs akadémikus magyarázat. mert azt mondják, hogy ez francia, chape. az azonban köpenyt jelent. és erre azt mondják, hogy ez régen a papi köpenyhez (cope) tartozó kalap (cap). abból lett a francia. és azt vették át a szlávok. hogy a francba került a törökbe és a perzsába? átvették. lehet, de nem tudjuk, hogy hol és mikor. és ha elfogadjuk, hogy ez a latin-keresztény egyházi megnevezésből szármatatható, akkor az honnan ered.

2021.10.12. 11:30:34

@Untermensch4:
melyek az axiómák. az, hogy emberek erendeően sokféle nyelven beszéltek. rendben. ezek szerint az obi ugorok is sokféle nyelven beszéltek. hiszen a mai napig is sokfélék. a 2010-es népszámlálás szerinti 950 anyanyelvi beszélő 4 nyelvjárásterületre oszlik. és ezek nem értik egymást. és a 9600 hanti 2 vagy 3 nyelvet beszél. a nyelvészek szerint egyik már lehet, hogy kihalt. a a kelet-hantit nem érti a nyugat-hanti és utóbbiak között az északi a délit.

és azt is tudjuk, hogy ez a népcsoport ennél is több egymástól elkülönülő dialektust beszélt a 20. században. 1930-as években rögzített ábécéjük szerint. csak ezek nagyjából fele mára már kihalt.

mi az, amire te azt mondod, hogy az magyar nyelv eredete. kik, mit, hol, mikor, hogyan, miért vették át?

Untermensch4 2021.10.12. 11:35:40

@cvsvrs: "a tudományosság alapja nem az ötletelés, hanem az, hogy adva van egy formális axiomatikus elmélet, amiben az axiómákból kiindulva formális módon levezetsz tételeket, vagy te is gyártasz egy elméletet"

"a reformkori nyelvelmélet axiómái:
1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség"

a magyar helyére bármelyik nyelv behelyettesíthető...

"a reformkori nyelvelmélet erre azt mondta, hogy ez hangutánzás, hangfestés, ez egy szókép. az óvodában volt egy gyerek, akit supka attilának neveztek. és a többiek "sapka" attilának nevezték, mert az anyukája folyton aggódott, hogy vegyen sapkát, kössön sálat. és azt mondta neki attila: zsupsz, a fejedre teszünk egy sapkát. érted te kis supka. a reformkori nyelvelmélet szerint ennek alapja a "zsúp" "

Vagy a soup, suppe mert akin nincs sapka hidegben annak megleves(es)edik az orra... az óvoda mint intézmény feltalálása előtti ovisgyerekes sztorid kb annyi tudományos értékkel bír mint az én erdei visszavonulós nomádjaim... NULLA.

2021.10.12. 11:38:23

@Untermensch4:
ez kb. olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy kérem az angol nyelv eszkimó eredetű. csak időközben elszászosodott és elnormannosodott.

kérem az úgy volt, egyszer egy vagy néhány ősangli megvertek az erdőben és ők a sebeit nyalogatva valamilyen úton módon az eszikmók közé kerültek. hogy mikor azt nem tudjuk. azt sem, hogy merrefelé. csak azt, hogy a korábbi nyelvüket elfeledve megtanulták az eszkimók nyelvezetét. és ebből ered az angol. és ez már tuti. és hiába hasonlít inkább a szászok és a normannok nyelvére az nem számít. mert az angol az eszkimóból ered.

Untermensch4 2021.10.12. 11:46:11

@cvsvrs: Ha most 9ezren vannak akkor SOHA nem is lehettek többen korábban, értem...

"mi az, amire te azt mondod, hogy az magyar nyelv eredete. kik, mit, hol, mikor, hogyan, miért vették át?"

Nem valószínű hogy megpróbálok egy kommentbe sűríteni olyan terjedelmű választ aminél jóval rövidebb közlést is csak negyedik-ötödik alkalommal tudsz nagyjából megérteni.

Untermensch4 2021.10.12. 11:54:08

@cvsvrs: Az a baj hogy te olyan típus vagy akinek a pohár féig üres. Nekem félig tele van, mi vagyunk az egykori pusztai lovasnomád népek közül az egyetlenek akik sikeresen túlélték az azóta eltelt történelmet.

Tévedtem, ötödik nekifutásra sem tudod felfogni. Próbáljuk újra...
Több nyelv. Idővel egyik-másik háttérbe szorul a dominánssá váló nyelvvel-nyelvekkel szemben. Ahogyan a jászok nyelvéből sem maradt szinte csak egy zárt "e" hang, azért a kivesző nyelvek hagynak nyomot a megmaradó és tovább élő nyelven.

2021.10.12. 12:05:22

@Untermensch4:
attól univerzális nyelvelmélet, hogy ezt az iskolát követhetik az angolok is.

csak az angol nem ezt követik. mert egy átlagos angol családban az átlagos angol szülő azt mondja a gyerekének. "this is your leg." "that is your foot".

de az átlagos magyar családban az átlagos anyuka azt mondja: "lóg a lába lóga. nincsen semmi dó'ga." és a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy ebben a mondókákban ott rejlenek a rokonszavak. az angol. LEG (az a lógó láb) vagy a DO/DOES szavak (rokona a dolgoz). az, hogy "fut, fut, fut, fuss, fussál, gyerünk" a magyarban hanfestésnek tűnik. az angol nem képzeli, hogy a FOOT hangfestő lenne.

ők azt mondják, hogy az van a szótárban, hogy YES. és kész. lehetne akármi. a magyarban már a "jessz" hangfestés. az átlag magyar már úgy mondja, mint azt, hogy "jesszus". a anyanyelvhez adódik egy érzelmi többlet. de erre az oxfordiak azt mondják, hogy ez egy hülyeség. nincs ilyen. azt mondjuk, hogy "yes". lehetne "ja" vagy az is, hogy "da", vagy az, hogy "igen". vagy akár az is, hogy "nein", vagy hogy "nem", vagy az, hogy "kutyafüle". az is lehetne.

a reformkori nyelvelmélet azt monda, hogy lófaszkarikát lehet. ez egy hanfestés, hogy igen, megcsináltuk, "jesssz". ahogyan kevin mondja a reszkessetek betörőkben, amikor jól kupán veri a rablókat. a magyar igen, az égi ige. azzal függ össze az igen, az igével, ami az égből ered. és resszket is hangutánzó, az is törrrr. és az is jól kupán koppintja, vagy az, hogy vrrr, veri és a rablókat, akik robajjal jönnek. ROB ugye angolul. TERROR. betörők, törrnek zúznak. a magyar tör latinosan t(h)error. az ősiségnek a latinos átírása. és ez egy hitvilág.

szerinted ezeket a szavakat az ősmagyarok a tagja és a tundra határán egy faluban tanulták. és csak véletlen egyezések vannak mondjuk angolal. az akadémikus nyelvelmélet is ezt mondja egyébként. és az egy másik hitvilág.

egyik sincs bizonyítva. előbbinek alapja a magyar népi kultúra. utóbbi nemzetközileg elfogadott. és egy liberális demokráciában a "gyügyei" nyelvelmélet lenyomná az akadémiát. ezt pontosan tudják. ezért kell irtani a népiességet. és ebből adódik a kultúrharc.

de ugye gyügyei nyelvelmélet az univerzális és az a nyugatos (ami keleties is egyben). az mondja azt, hogy a magyar nyelvnek rokona az angolszászok. a fallow az angol ugar. és annak rokona a magyar falu. ez ugye nyugatosság, népiesség, keletiesség.

Untermensch4 2021.10.12. 12:16:10

@cvsvrs: "szerinted ezeket a szavakat az ősmagyarok a tagja és a tundra határán egy faluban tanulták"

Hét. Mármint hetedik nekifutásra sem sikerült felfognod. Sztem a szándék és a képesség egyaránt hiányzik. :(

"ahogyan kevin mondja a reszkessetek betörőkben, amikor jól kupán veri a rablókat. a magyar igen, az égi ige. azzal függ össze az igen, az igével, ami az égből ered"

Angol nyelven forgatták a filmet te nagyonokos. Annyi szájmozgásra nem tudsz jobb szinkront ráilleszteni.

2021.10.12. 12:16:16

@Untermensch4:
a krónikás hagyomány azt mondja, hogy a honfoglaló magyarok az eurázsiai steppei lovas nomád horda utolsó leszármazottai. mert ezek után ez a törzsszövetség felbomlott.

még az 1823-as himnuszban is ez van. a második strófa.
őseinket felhozád / karpát szent bérczére, / általad nyert szép hazát /
bendegúznak vére. / ’s merre zúgnak habjai / tiszának, dunának, / árpád hős magzatjai / felvirágozának.

attila király bendegúz fia volt. és az ő "vére" érkezett a kárpát-medencébe. a krónikás hagyomány szerint az a magyarok második bejövetele. a legenda szerint csaba királyfi ment el megkeresni az őseit. és ők úgy érkeztek ide, hogy a káprát-medence a steppe nyugati végpontja.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
és ez a népcsoport az indoeurópainak egy ősi változatát beszélhette. (az indoeurópai nyelv legvalószínűbben a steppén jött létre. európa és india közepette.) és a kárpát-medencei köznép is vélhetően egy kevert indoeurópait. és ez kapcsolódott össze a steppe nyelvezetével (amiben jelentős számú volt török és kevés finn elem. népelem, nyelvelem.)

ez a krónikás hagyománnyal összhangban van, az archeogenetikával összhangban van, csak így bukik a finnugrizmus.

2021.10.12. 12:22:14

@Untermensch4:
ahogy kevin, vagy ahogy kevin magyar szinkronja. ösztönösen rájátszik a szinkronszínész. ezt az érzelmi többletet adja hozzá az angolhoz.

Untermensch4 2021.10.12. 12:26:21

@cvsvrs: "ez a krónikás hagyománnyal összhangban van, az archeogenetikával összhangban van, csak így bukik a finnugrizmus"

A nyelv nem genetikailag determinált. Egy kiásott csontról nem tudod a dns-e alapján megmondani hogy milyen nyelveken beszélt.

"a honfoglaló magyarok az eurázsiai steppei lovas nomád horda utolsó leszármazottai. mert ezek után ez a törzsszövetség felbomlott"

Felbomlott?! Éppen hogy összeolvadt, Vajk puccsa modernizálta az államhatalmat és azóta még legalább három egykori pusztai népet is beolvasztottunk-asszimiláltunk.

A saját kisebbrendűségi koplexusodat sovinizmussal ellensúlyozni nem jó ötlet mert akárki is volt vmely távoli ősöd, attól te csak az vagy amit te magad csinálsz és ahogyan csinálod.

2021.10.12. 12:27:49

@Untermensch4:
van egy elméleted. melyek az alapfeltevései. mik az axiómák. amit azonosan igaznak gondolsz és amiből le akarod vezetni az elméleted tételeit. annak főtételét. nevezetesen azt, hogy a "magyar nyelv finnugor eredetű".

melyek az axiómák, mi a formalizmus és mi a levezetés, bizonyítás, igazolás, nevezheted bármelyiknek.

Untermensch4 2021.10.12. 12:30:40

@cvsvrs: "ahogy kevin, vagy ahogy kevin magyar szinkronja. ösztönösen rájátszik a szinkronszínész. ezt az érzelmi többletet adja hozzá az angolhoz"

A magyar zinkron azért jó mert olyan színészek csinálják akik a színművészet elnevezésből tényleg adják a művészeti részt. De az érzelmi többlet egy része aból fakad hogy a te anyanyelveden hallod a filmet.
Al Pacino monológját az "Ördög ügyvédje" végén pl nem lehetett tartalmilag tökéletesen lefordítani ("I am a humanist. The last humanist.") de egészen jól megoldották.

Untermensch4 2021.10.12. 12:35:40

@cvsvrs: "van egy elméleted. melyek az alapfeltevései. mik az axiómák. amit azonosan igaznak gondolsz és amiből le akarod vezetni az elméleted tételeit. annak főtételét. nevezetesen azt, hogy a "magyar nyelv finnugor eredetű".

melyek az axiómák, mi a formalizmus és mi a levezetés, bizonyítás, igazolás, nevezheted bármelyiknek"

" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés""

Tehát továbbra sem fogod fel a leírt szavak összesített értelmét. Nem HISZEK benne hanem egy ÖTLET, igazoltság szempontjából mese. Csak én nem várom el hogy bárki higgyen benne.

Az ötletem azon alapul hogy ahol be lehet azonosítani az őseinket, az többször is az akkori erdős-sztyeppe határvidék. A csodaszarvas története és a gyepürendszer későbbi szakszerű használata, mintha kimondottan nagy hagyománya lett volna, más lovas népeknél nem tudok ilyesmiről.

Untermensch4 2021.10.12. 23:06:09

@cvsvrs: "a honfoglaló magyarok a csodaszarvast kergetve hogy a francba kerültek a tagjába az ősi hanti-manysi falvakba?"

Egy mitológiai történetben a vadászat motívuma, egy erdős-mocsaras tájon mégis hogyan utalhatna vagy lehetne kapcsolatba hozható egy erdős-mocsaras tájon élő, alapvetően vadászatból élő népcsoporttal...?

"és ha egyesek arrafelé kalandoztak, akkor hogy tanulták el ezeknek tundrai-tagjai a falvaknak a nyelvezetét. és ha eltanulták, akkor miért hagyták el az ősi nyelvüket teljes egészében."

Nyolcadik, vagy talán kilencedik nekifutásra sem...

"hogyan tették kötelezővé a használatát? ha kötelezővé tették, akkor utána mi a francért dobálták ki a hanti-manysi szavak tömkelegét?"

Tényleg elpazarolt idő amit nyelvészettel töltesz. Nyest.hu-t is ilyen részleges értelmezéssel olvasod?

" te nem egy hülye német vagy? "
A "németség" hogyan mérhető? Ha sikerülne kimérnünk hogy német vagyok akkor ezzel a hírrel meg akarom keresni egyik egykori német nyelvi tanáromat, akit még nem láttam nevetni.

" csak ezek a hülye németek németül se beszélnek már."
Ahhoz képest egészen jól elnémeteskednek európa legerősebb gazdaságát működtetve. Nem tudom hány németet ismersz a kb 80 millióból, de ilyen sommás megállapításhoz sztem keveset.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.13. 07:26:41

@Untermensch4:
Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt. Szerintem az a film bárhol eladható kellett volna, hogy legyen Közép-Európában.

Ha jól tudom, akkor azt filmet eleve 3 részre tervezték. Viszont ez egyúttal bazi nagy kockázat is. A 2016-os Szellemirtókat is 3 részre tervezték, de hatalmas bukás lett. Ha akkor leforgatják a 3 filmre elegendő anyagot, akkor tripla bukás lett volna.

Untermensch4 2021.10.13. 08:56:04

@Lord_Valdez: "Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt."

Tképp ugyanaz... Láttam egy interjú-szerűséget Reviczky Gáborral, mondott vmi olyasmit hogy a hagyományos 2-3 néző/vetítéses hűdeművészfilmekhez képest eleve közönségfilmet akartak forgatni.

Untermensch4 2021.10.13. 23:11:05

@cvsvrs: Egyezzünk meg abban hogy bárki visszaolvashatja melyikünk mennyire idióta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.14. 07:41:05

@Untermensch4:
Ez sikerült is, épp ezért nem értem.
Nem tudom, hogy mennyire próbálták keményen, de nehezemre esik elhinni, hogy az Üvegtigrist nem sikerült eladni külföldön. Kellően univerzális közönségfilm. Ha egy Macskajaj megbukik külföldön, azt megértem, mert az nagyon rétegfilm -az a kultúrkör már Magyarországon is egzotikusnak számít-, de egy Üvegtigrisnél nem.

Untermensch4 2021.10.14. 09:45:52

@Lord_Valdez: Wiki barátnőnk szerint csak a cseheknél forgalmazták. Ha ez a szinkron/feliratozás elrontása miatt bukás volt és így máshol meg sem próbálták az sztem életszerű.

Jut eszembe, vszeg nehezen hihető de állítom hogy ez egy jól sikerült háborús film amit magyarok csináltak:
www.youtube.com/watch?v=qw66xe8iVRQ

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.15. 07:26:26

@Untermensch4:
Nem is nagyon próbálkoztak, ezek szerint. Ezzel visszajutunk az eredeti állításomhoz, hogy sorsszerűnek tűnik, de igazából rajtunk múlik...

Nem is hallottam róla.
süti beállítások módosítása