Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Az örök Soros

2020.06.09. 08:06 | Lord_Valdez | 54 komment

Címkék: gazdaság fidesz Soros

Megjöttek a következő Nemzeti "Konzultáció" kérdései. A tartalom szokás szerint hazug, de ez nem érdemelne szót. Az egyik ponttal kapcsolatban azonban annyira sok a hazugság, hogy mégis vesztegetnék rá néhányat:

"A koronavírus-járványt követő gazdasági válság kezelésére Soros György új tervvel állt elő. Ebben azt javasolja, hogy az Európai Unió tagországai vegyenek fel hatalmas kölcsönöket (örökkötvényeket), amelyek után generációkon keresztül, örökre kamatot kellene fizetni. A szakértők szerint ez adósrabszolgaságba taszítaná a nemzeteket.
Ön elutasítja Soros György tervét, mely beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat?"

1. Az örökkötvénynek valóban nincs lejárati dátuma, de nem igaz, hogy örökre adós leszel. Addig leszel adós, amíg vissza nem fizeted. Bármikor megteheted és akkor vége. Ez semmivel nem rosszabb, mint az, amikor 3 év múlva a hitelezők verik az ajtót és követelik a pénzüket.
2. Nem kötelező felvenni. Hitelt felvenni soha nem kötelező. Ez egy lehetőség, amivel nem muszáj élni.
3. Jelenleg az államadósság úgy működik, hogy az állam kibocsájtja a kötvényeket, és amikor lejárnak, a hitelezőket újabb hitelek felvételéből fizeti ki. Kérdés, hogy ez mennyivel jobb?

4. A javasolt kamat 0,5%. Ez a kamat igazából jelképes, igaz, hogy euróban értendő. Ha megnézzük a magyar állam által kibocsájtott eurókötvényeket, akkor azt látjuk, hogy a kamataik az eurózóna infláció+1%-tól indulnak (P€MAP-2022/X) egészen az eurózóna infláció+2,5%-ig. És ez most csak manapság van így. Régebben pl. 1999-ben bocsájtottunk ki 4,375%-s eurókötvényt is. Sőt 2011-ben 6%-osat (és, még ennek ellenek ellenére is majdnem becsődöltünk).
5. Amikor a Horn-kormány tárgyalt az egyházakkal a kommunizmus alatt államosított ingatlanok utáni kárpótlásról, akkor -mivel nem tudta volna egy összegben kifizetni- örökjáradékot vállalt. Az egykori vagyon után évi 5%-t fizet az egyházaknak. Érdekes módon ez nem számít adósrabszolgaságnak...

Ha félretesszük a Fidesz demagógiáját, akkor a Soros-féle javaslat tényleg nem annyira jó (nem rossz, de nem is annyira jó), de nem ezek miatt, hanem mert nem igazán oldja meg a problémákat. Ez nem egy likviditási válság. Ez nem egy hitelválság. Ha az lenne, akkor ez komoly segítség lenne. A fő problémák a reálgazdaságban jelentkeztek.
Sokszor mondtam már el, de nem lehet elégszer, hogy a pénz nem az érték maga, hanem csupán szimbóluma a reálgazdaságban létező értéknek. 10 ezer euró egy Suzukit szimbolizál. Ha azonban az a Suzuki soha nem készült el, mert leállt a termelés valamiért, akkor az a 10 ezer euró csak egy köteg papír, vagy néhány byte egy szerveren. Természetesen, ez most el van túlozva, mert a reálgazdasági visszaesés nem 100%, de a lényegen nem változtat. Nem pótolja a gazdaságból hiányzó reáljószágokat.
Akkor miért nyúl minden kormány a pénznyomtatáshoz? Mert erre képes. A kormányzati szerszámosláda meglehetősen üres. Rengeteg probléma van, amire nincsen egy kormánynak, vagy jegybanknak eszköze. Ő nem tudja legyártani a soha el nem készült autókat. Ő annyit tud tenni, hogy hígítja a pénzt és imádkozik, hogy jó helyre kerüljön.

Van egy olyan tétel, hogy egy gazdaságnak halál mindegy, hogy mennyi pénz kering benne, mert csak azt változtatja meg, hogy hány nulla van a bankjegyeken, de ez csak hosszútávon igaz. Rövid távon a pénzmennyiség azonban nem egyenletesen kerül be a gazdaságba, ezért egyes helyeken extra fizetőképesség tud keletkezni, azaz van gazdaságstimuláló hatása. Amiről a közgazdászok nem szoktak beszélni, hogy ez mások rovására történik. Ha egyik vállalatnak adok támogatást, a másiknak nem, akkor a másikat versenyhátrányba hozom, illetve az emelkedő infláció költségeit mindenki más is fizetni fogja. Azaz lényegében bár rövidtávon segítettem egy cégnek, de mindenki más fizeti az árát.
Erősen kétséges, hogy ez a rövidtávú segítség, segít-e hosszútávon. És, ekkor még nem is tételeztük fel, hogy létezik korrupció, ami miatt ez a pénz lehet, hogy meg se próbál majd odajutni, ahol szükség lenne rá...

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr6515756202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2020.06.09. 08:54:15

"10 ezer euró egy Suzukit szimbolizál. Ha azonban az a Suzuki soha nem készült el, mert leállt a termelés valamiért, akkor az a 10 ezer euró csak egy köteg papír..."

Gondolod, ezt érti Mari néni? A konzultációs kérdőívre viszont válaszolni fog, abból is csak az irányított kérdéseket olvassa el.

midnightcoder2 2020.06.09. 09:18:35

" Nem pótolja a gazdaságból hiányzó reáljószágokat. "
Ennél hosszabb távon még nagyobb gond lehet, hogy a reáljószágok sem önmagukban léteznek. Pl. a Suzukid csak egy vasdarab akkor, ha a fene se akarja megvenni. Ami Pl. bármelyik ma legyártott dízelautóval előfordulhat, legalábbis nyugaton, de előbb-utóbb itt is. Másrészt, mi itt elég kevés dolgot tudunk nulláról előállítani. Azaz, Pl. ha mi behozzuk a zoknit Kínából X euróért, teszünk rá egy márkajelet, és mondjuk eladjuk az USA-ba X+1 euróért, akkor ez a dolog kb. addig tart, amíg a kínaiak eladják a zoknit ennyiért, és az amcsik megveszik azt a magasabb áron. Ha ebből a kettőből valamelyik nem jön össze, akkor oda a minimális CO2 kibocsájtással járó, magas hozzáadott értéket produkáló iparág.

midnightcoder2 2020.06.09. 09:24:43

Szerintem az elkövetkező 30 év elég érdekes lesz. Egyrészt a mesterséges intelligencia előretörésével egy rakás munkahely fog megint megszűnni, ráadásul úgy, hogy nemigen keletkezik helyette olyan, amit nem lehet gépekkel kiváltani. Másrészt, a világ ismét ketté fog válni: lesz egy felemelkedő Ázsia, benne a kicsi kínaiak, de szerintem be fognak oda csatlakozni az indiaiak is. Sõt, talán az oroszok is. A másik oldalon pedig ott lesz a világuralmat egyre inkább elveszítő, és emiatt egyre hisztisebb USA, az oldaláról fityegő EU-val.
Nem tudom, a két félből melyik fog nyerni, de az biztos, hogy nem az amelyikhez mi csatlakozunk. Történelmi tapasztalat, hogy ha mi benne vagyunk egy szövetségi rendszerben, az előbb-utóbb bukni fog :-D

midnightcoder2 2020.06.09. 09:28:02

Ps. Ja, és a fentiekhez becsatlakozik még egy környezeti válság (globális felmelegedés), egy népességrobbanás itt a szomszédban Afrikában, egy előre törő iszlám szélsőség (pontosabban kettõ, mert van a sííta és a szunnita, és nekünk addig jó amíg ez így van), és persze nyersanyagból sem nagyon lesz több a következő pár évtizedben. Szóval, érdekes időszak előtt állunk.

2020.06.09. 09:29:46

nem az a probléma, hogy ennyi, vagy annyi a kamat. hanem az, hogy amíg semmit se adnak kölcsön, pontosabban a semmit adják kölcsön addig egyáltalán van kamat.

2020.06.09. 10:08:33

recesszióban az állam csökkenti a reálgazdaság adóterheit. na de ha csak a dologi kiadásokra szed pénzt, akkormégis hogyan fizesse a közalkalmazottak bérét. úgy, hogy leüti az entert és ott a pénz a kasszában. persze ezzel többlet pénz kerül a forgalomba. ez inflációt teremt. jön a konjunktúra. növekszik az állam bevétele. és kivonja a forgalomban levő pénz egy részét. így lesz a közoktatásban a tanárok fizetése nagyjából fix. a szabad piaci szereplőké váltakozó. és ezt ellensúlyozza az állam beavatkozva a piac működésébe. csak így a globális/totális kapitalizmusnak vége szakad.

soros bevetette az örökké kamatozó kötvények kibocsátását. orbán nem hülye. tudja, hogy ez néhány liberálist leszámítva senkinek se tetszik. mert hogy ez a liberális kapitalizmus alapvető visszásságáaira mutat rá, ami eltörpül ahhoz képest, hogy lölő lopik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.09. 12:26:34

@civisvaros___:
Ez az euró, pont ugyanolyan, mint bármelyik másik euró. Mint ahogy az egyik forint is tök ugyanolyan, mint a másik.

"kivonja a forgalomban levő pénz egy részét"
Ez, az ami soha nem történik meg. Tudod, hogy miért? Mert a kormánynak nem érdeke visszafogni a gazdaságot.

Orbánnak csak az a baja, hogy Soros.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.09. 18:06:55

@civisvaros___:
1. Nem Soros pénze, hanem az Európai Központi Banké. Annyira még Soros se menő, hogy ennyit tudjon hitelezni.
2. Annyira nincs rászorulva, hogy most 4.-n bocsájtott ki az Államadósság Kezelő Központ 245 milliárd forint értékben 3éves lejáratú eurókötvényt, az EU infláció+1%-os kamattal, valamint 5.-én 1500 milliárd forint értékben 15 éves euró államkötvényt 1,75%-os kamattal.

Gungnir 2020.06.10. 14:20:50

@civisvaros___:
Ahogy fentebb Valdez leírta:
"Ha félretesszük a Fidesz demagógiáját, akkor a Soros-féle javaslat tényleg nem annyira jó (nem rossz, de nem is annyira jó), de nem ezek miatt, hanem mert nem igazán oldja meg a problémákat. Ez nem egy likviditási válság. Ez nem egy hitelválság. Ha az lenne, akkor ez komoly segítség lenne. A fő problémák a reálgazdaságban jelentkeztek."
Szóval végső soron ebben egyetértésben vagytok, s valamilyen szinten így ő is egyetért Orbánnal abban, hogy erre nincs szükség.
Valaki nem attól lesz "náci"*, hogy ezt ellenz az örökkötvények kibocsájtását, hanem attól, hogy mindössze " a gonosz, zsidó bankár kamattal akar minket kizsákmányolni!4!!" az érvéinek a lényege.

*Nyilván nem szó szerint a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt támogatója, inkább képletesen szólva, de úgyis érti aki akarja

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.10. 20:17:20

@civisvaros___:
1. Ez az 1000 milliárd euró nem országonként értendő.
2. Ez egy opció. Ha nem tetszik, nem veszed fel, de akár azonnal vissza is adhatod. Vagy csak egy részét veszed fel.
3. Most is veszünk fel euróhiteleket és lényegesen rosszabb feltételek mellett.
Mennyivel jobb 1,75%-os kamatra felvenni egy hitelt, mint 0,5%-ra?

A mögött, hogy a kormány ennyire elutasítja, nem gazdasági okok vannak, hanem az, hogy Soros vetette fel és ő az aktuális ellenségkép.

kvadrillio 2020.06.11. 10:57:28

ÜGYESEK AZ AMCSIK....NA !!!:o)

JAHHH---DE A MAI 1 %......,.AZ MEGMARAD UGYE ???!!! :o))())))))) 

Már nem büntetik a himnusz alatt térdelő amerikai futballistákat George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések után visszavonták a korábbi szabályt. jún 11. Ledöntöttek, lefejeztek, felgyújtottak és tóba is dobtak Kolumbusz-szobrokat az USA-ban A tüntetők azt mondják, így akarják kifejezni szolidaritásukat az amerikai őslakosokkal. jún 11. Trump nem akarja átnevezni a déli parancsnokokról elnevezett katonai támaszpontokat Az úgynevezett konföderáció a rabszolgatartó államok szövetsége volt az 1800-as években, most fellángolt a vita a történelmi személyiségeikről.

kvadrillio 2020.06.11. 10:59:21

NA...ENNEK IS ANNYIHHH ! :o)

Ledöntöttek, lefejeztek és tóba dobtak Kolumbusz-szobrokat az USA-ban

kvadrillio 2020.06.11. 11:00:07

?o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

IdomitottFoka 2020.06.11. 11:04:54

@Lord_Valdez: "Orbánnak csak az a baja, hogy Soros. "
Dehogy baja, prímán elvan vele zabálják a hívek a gonoszzsidó mesét (lásd az ügyeletes trollt), mindennap imádkozik a z egészségéért.

sas70 2020.06.11. 11:46:57

Mi azért is drágábban veszünk fel hitelt!
Így mulat a magyar.

Arról van itt szó, hogy nehogy már számon kérje ez a gonosz eju, hogy mire költjük a lóvét!

Andy73 2020.06.11. 12:32:20

"az örökjáradék-kötvényekért az EU pénzt kapna azonnal, a tőkét soha nem kellene visszafizetni, a kamatokat viszont előre meghatározott összegben örökké."

Ezt azért nem ártana tudni, ha valaki hozzá akar szólni - vagy komoly cikket akar róla írni.

hvg.hu/gazdasag/20200424_orokjaradek_kotveny_soros_orban_eu_koronavirus_valsag

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.06.11. 12:47:00

Na!!! Régen láttam egy poszt alatt ilyen értelmes vitát! Na jó, páran még nincsenek itt a "törzsgárdából", talán azért. És még össze sincs matyizva a poszt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.06.11. 13:04:59

A kérdéshez nem kell mélyelemzés.

Amit Soros akar, az alapból rossz. Pont.

Soros gazda térségünk legaktívabb háttérhatalmista rombolója, minden esetben keresztbe kell tenni neki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.06.11. 14:18:58

Na! Erre megjött a bégető, hogy etesse a google robotot a linkjével, a semmitmondó beröfögései segítségével :-((

kvadrillio 2020.06.11. 14:21:24

A ZINTERNET MINDEN ÜGYNÖKÖT LEBUKTAT....ELŐBB VAGY UTÓBB...:o)))))Könnyű dolguk van a közéleti szélhámosoknak Dezső András követés 2020.06.11. 13:28 Van, amikor a politika találja meg a közéleti szélhámost, de a leggyakrabban fordítva van: utóbbi kapaszkodik rá a politikára. Sokszor elég a tizenöt perc hírnév, máskor egyértelműen haszonszerzés, vagy valamilyen remélt haszon áll a háttérben. Néhány nap alatt összedőlt a magára mentősként hivatkozó Németh Athina sztorija a médiában – legalábbis a történet azon része, amiben magáról beszél. Németh a Facebook-oldalára április 15-én tette ki az első felhívást, amiben leírta, hogy ápolást vállal, másnap ugyanezt még egyszer megosztotta, április 22-én pedig közölte, hogy kilenc beteg ápolását teljesítette. A sikeres ápolásról szóló posztja után mindössze két nappal, április 24-én a Pesti Hírlap aznapi számában már arról beszélt, hogy a kilencből három beteg elhunyt. Újabb két nap múlva, április 26-án pedig már azt írta ki közösségi oldalára, hogy tíz betegből kilenc halt meg. A nő nyilatkozott a Klubrádiónak is, majd múlt vasárnap már egy MSZP által közzétett videóban válaszolt Korózs Lajos szocialista politikusnak, ezúttal is mentősként, mint mentőtiszt. Korózs a kormány által korábban elrendelt kórház-kiürítések áldozatairól beszélt vele. A nőt úgy állította be a videóban az MSZP, mintha az Országos Mentőszolgálatnál dolgozna, a vágóképeken az OMSZ mentőkocsijai voltak.  Csakhogy a videót azóta már eltávolította az MSZP, merthogy a megjelenés után Németh Athina hiteltelenné vált: először az Országos Mentőszolgálat cáfolta, hogy Németh náluk dolgozna;ezt a cáfolatot Korózs azzal védte ki, hogy a nő sosem állította, hogy az OMSZ-nél mentőzne, mert valójában egy magánmentős cégnél dolgozik. Korózs és Németh még az ATV-be is bement, ahol a nő azt állította, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek óta dolgozik a magánmentős cégnél. Ennek egyetlen szépséghibája van: akkoriban még nem voltak privát mentős társaságok Magyarországon.És ha mindez még nem lenne elég: az a cég is cáfolta, hogy náluk dolgozna, akit Németh korábban megnevezett. Ezután pedig nem árulta el, hogyha ott ne, akkor mégis hol dolgozik. A történet vége: az Emmi rémhírterjesztés miatt feljelentést tett.

kvadrillio 2020.06.11. 14:32:08

AZN OROSZLÁNYI 37 ÉVES FIATALEMBER MEGHALT COVID 19-BEN, PEDIG SEMMIFÉLE BETEGSÉGE NEM VOLT.....

A tisztifőorvos hozzátette, bár a fertőzés főként az idős, krónikus betegekre veszélyes, az sem példa nélküli, hogy fiatalok is áldozatául esnek. Náluk rendkívül gyorsan zajlik le a betegség. A 37 éves férfi esetét már vizsgálják.

A WESCAST GYÁRÁBAN DOLGOZOTT...MOST A GYÁR MINDEN KAPCSOLATÁT SZIGORÚAN FIGYELIK , ADOLGOZÓKAT TESZTELIK...

NABAZMEG CICINÉNI ! ÉS ORBÁNBÁCSI ! EZÉRT KELL A LAZÍTÁS A PROFITÉRT, HOGY EMBEREK DÖGÖLJENEK MEG MIATTA ???!!! KURVÁRA KÖLLLLL A PROFIT A RÁHELKE TUÚÚÚÚÚRISZMUSÁNAK MEG A ZSEBÉBE ???

BASSZAMEG !

kvadrillio 2020.06.11. 14:34:22

... nemcsak az idősek,,,,,,hanem a fiatalok is áldozatul esnek és náluk rendkívül gyorsan zajlik le a betegség, avagy TÖBBHETES HÖRGÉS NÉLKÜL, GYORSAN DÖGLENEK BELE !

BAZDMEGORBÁN !

nemecsekerno_007 2020.06.11. 14:36:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ez szakmai kérdés, de a kormány dönt. Persze el lehet róla vitázni, ingyen van.

kvadrillio 2020.06.11. 14:36:50

INDESX-CIKK...Egy oroszlányi gyárban dolgozott a 37 éves, koronavírusban meghalt férfi

minggyááá fölrobbanok mérgemben !!!

Gungnir 2020.06.11. 15:07:08

Az állatkertet elnézve gondolom ez a bejegyzés is kikerült az indexre :)

AngeI 2020.06.11. 15:50:19

@sas70:

valasz.hu/uzlet/atveres-az-olcso-imf-hitel-66852

"Az IMF-hitel visszafizetésének ideje többnyire három év, de ha az Orbán-kormány előtörlesztés helyett inkább úgy döntött volna, hogy egy évvel meghosszabbítja a futamidőt, akkor ez plusz egy százalékos kamattöbbletbe került volna. Így máris 4 százalék fölött lenne a hitelkamat.

Ráadásul ehhez még az is hozzátartozik, hogy a Valutaalap hitele négyféle devizából - angol fontból, euróból, japán jenből és amerikai dollárból - áll össze, amit az Államadósság Kezelő Központnak kell „átkonvertálnia" euróhitelre úgy, hogy egyharmad része változó, kétharmad része fix kamatozású legyen (előbbi alacsonyabb, utóbbi magasabb kamatokat jelent). Így kamatok összehasonlításának egyébként sincs túl sok értelme, másrészt viszont nem lehet eltekinteni a keresztárfolyamok alakulásából eredő kockázatoktól."

vénkujon 2020.06.11. 15:51:49

hatházzynak fogom viszaküdeni a kérdöivet. aztán remélem kivárja, mig a fidesz behazudja, hogy menyit kapot vissza, hatházy meg rátromfol egymilloval. hahahahahaha!!! alig várom a konszultáciot

kvadrillio 2020.06.11. 16:06:04

Felfüggesztette járatain a létszámkorlátot a Volánbusz
insz
insz
követés
2020.06.11. 14:23

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs jóváhagyásával felfüggesztette járművein a maximum 30 százalékos telítettségre vonatkozó szabályt a Volánbusz Zrt. – jelentette be csütörtökön a cég a Facebook-oldalán. Emellett továbbra is arra kérnek mindenkit, hogy az utasok – a legfiatalabbak kivételével – a buszon takarják el az arcukat.

AHHHA,,,,,NA ITT IS LESZ HAMAROSAN SZOROS MEGFIGYELÉS !!! ZSÚFOLTSÁG, LEHELET, FERTŐZÉS..., GYORSAN LEZAJLÓÓÓÓÓ.....HALÁL. ....HMMM.... a fiatalok ne takarják el az arcukat ???!

kvadrillio 2020.06.11. 16:25:07

ÉN EZT LESZAROM ! DE ! AZT NAGYON REMÉLEM, HOGY A 3-AS METRÓ LÉGKONDIJA IDÉN MEGLESZ !!!!!!!

Debrecen 3 év alatt majdnem 29 milliárd forintot kap ...

kvadrillio 2020.06.11. 16:27:13

MOSSA MEG ORBÁN A SZEMEIT, MERT A SOKFILLÉRES CSIPÁTÓL, NEM LÁTJA A LÉNYEGET !...

OCCT RENDESEN OSZTOGASSA A MILLIÁRDOKAT...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.11. 17:00:02

@Andy73:
Csak, hogy tiszta legyen: az EU nem az államoktól kapná a pénzt!
Hanem, az EKB-tól és neki is adná vissza (nagyjából a végtelenben).
Ez lényegében egy trükkös pénznyomtatási módszer.
Értsd: az EU kap 1000 milliárd eurót most, és minden évben kivon a forgalomból 5 milliárdot, legalábbis addig, amíg vissza nem fizeti.

@Gungnir:
Nem nagyon szoktam moderálni, de ezen a kvadrillio gyereken gondolkozom.

kvadrillio 2020.06.11. 18:18:38

ORBÁN FOCI-BUZI, KARÁCSONY MEG BICIKLI-BUZI, A 3-AS METRÓ LÉGKONDIJA MEG SEHOL ???!!!ORBÁN SPORTRA 51 MILLIÁRDOT...A munkahelyvédelemnél is többet költött sportra a kormány a járványvészhelyzet időszakábanNeuberger Eszter POLITIKA ma 12:37 2043

51,1 milliárd forintot, vagyis napi 695 millió forintot

csoportosított át a kormány valamilyen sporttal összefüggő célra március 20-a és június 2-a között, azaz lényegében a március 11-e óta tartó járványvészhelyzet ideje alatt - írja az Mfor,
KARÁCSONY MEG BICIKLIÚTAKRA...új buszsávok létesülnek a Hegyalja úton és a Baross utcában,a Bartók Béla úton a buszok a vágányokon fognak közlekedni,megkezdődött a Pesti fonódó villamoshálózat kiépítése a ferencvárosi szakasszal és a Soroksári út - Haller utcai deltavágány építésével,közvetlen, átszállásmentes kapcsolat lesz Pesterzsébet és a belváros, illetve a Nagyvárad tér és a Jászai Mari tér között,újabb ideiglenes kerékpársávokat alakítanak ki a Baross utcán az Orczy térig, a Nagykörút még hiányzó szakaszain, a forgalmi sávok számának csökkentése nélkül.Emellett a kerékpárszállítás lehetősége is bővülni fog: a budai fonódó után az összes Pesten közlekedő Tátra típusú villamoson is lehetséges lesz, illetve a szükséges hatósági engedélyeztetést követően az M4-es metró vonalán. Emellett az emberek komfortigénye is egyre nő, nem feltétlenül száll már fel nyári melegben az ember egy nem légkondicionált villamosra például.PLÁNEHHH  EGY NEM LÉGKONDÍCIONÁLT 3-AS METRÓRA !!!!!!!! :)
"Ha nem csinálunk semmit, akkor a olyan városunk lesz, ahol se megállni, se haladni nem lehet" - mondta Karácsony, aki szerint sokat segíthet ezen, ha belenyúlnak néhány helyen a közlekedésbe, lásd a fentebb bejelentett változtatások.
A 3-AS METRÓ LÉGKONDIJA A LEGFONTOSABBBBB !

kvadrillio 2020.06.11. 18:46:15

HMMMM...ÉS NÁLUNK MÉG NEM TŰNTETNEK ???!!!
VIKTORKA ? GERGELYKE ???

Fiatal vagy? Az pech

Ahogy az lenni szokott, a tüntetők között felülreprezentáltak a fiatalok, az Y- és Z-generáció tagjai. Azon felül, hogy a lázadás részben korosztályos sajátosság, a 40 alattiak nagy részének minden oka megvan rá, hogy mindenből elege legyen. A Washington Post a napokban közölt részletes összeállítást az angolul millennialnak nevezett generáció gazdasági helyzetéről, és az adatok alapján a

mind közül a legszerencsétlenebb generációnak titulálta az 1981 és 1996 között születetteket.

A probléma már ott kezdődik, hogy ennek a generációnak az esetében volt a legalacsonyabb gazdasági növekedés a munkaerőpiacra lépésük utáni 15 évben. Ebben szerepet játszik a 2008-as válság is, ami sok Y-generációs munkavállalót rosszabbul érintett, mint az idősebbeket, mert pályakezdőként kellett érvényesülniük egy nagyon rossz állapotban lévő munkaerőpiacon.

A válság utáni munkanélküliség őket érintette a leginkább, és egyes számítások szerint 2007 és 2013 között az átlagos millennial elvesztette a keresete 13 százalékát, többet, mint bármelyik másik generáció az akkori munkaerőpiacon. A foglalkoztatási mutatók azóta helyreálltak, de azoknak az embereknek, akik válság alatt állnak munkába, jó eséllyel egész életükben meglátszik majd a fizetésükön a kezdeti hátrány. Generációs összevetésben élesen kijön, mennyit nehezedett az előrejutás, míg az 1940-es években születetteknek 92 százalék esélye volt, hogy többet keressenek, mint a szüleik, az 1980-as években születetteknél már csak 50 százalék ugyanez az arány.

Mindeközben az Y-generáció az is, amelynek egyetemet végzett része úszik a diákhitel-adósságban, amely számára az ingatlantulajdonlás elérhetetlen álommá vált. A 35 év alattiak korcsoportjának vagyona pedig jelentősen csökkent az elmúlt 30 évben. Nem véletlen az sem, hogy a fiatal amerikaiak körében rendkívül népszerűvé vált a szocializmus. (Amit az amerikaiak így neveznek, az Európában leginkább a szociáldemokráciának feleltethető meg, vagyis a fiatal amerikaiak többsége nem a pártállami diktatúrát, de még csak nem is a piacgazdaság megszüntetését óhajtja, pusztán kiterjedtebb jóléti államot. És már nem csak a fiatalok vannak így ezzel, az elmúlt pár hónapban több ezren léptek be a demokratikus szocialista pártba.)
Bizonytalan foglalkoztatás

Az USA-ban az elmúlt években egyre nagyobb szeletet hasított ki a munkaerőpiacból az alkalmi gazdaság (gig economy), ide tartoznak az Uber és hozzá hasonló cégek dolgozói, akik nagyrészt formális munkaviszony nélkül, egyéni vállalkozóként dolgoznak egy-egy cégnek, de egyéb önfoglalkoztató kényszervállalkozók is. Foglalkoztatásuk rugalmas, ugyanakkor semmilyen munkahelyvédelmi garanciával nem rendelkeznek, jövedelmük bizonytalan és gyakran elég alacsony is.

Statisztikák szerint tízből egy amerikai dolgozó keresi a kenyerét főként az alkalmi gazdaságból. Ennek a foglalkoztatási formának a terjedése eleve problematikus, de a koronavírus okozta válság még súlyosabban érintette az alkalmi dolgozók rétegét, mint más társadalmi csoportokat. Az Appjobs felmérése szerint a szektorban dolgozók nagy része igen sebezhető pénzügyi helyzetben van, és

a koronaválság miatt több mint a felük elvesztette a munkáját.
1

PEDIG Y ÉS Z GENERÁCIÓ ITT IS VAN ÁÁÁÁM !!!

sóhegy049 2020.06.11. 18:53:46

Ki kell baszni a picsába! ))) LOL (((

blah 2020.06.11. 19:06:05

a legjobb kérdés a sarcoljuk-e a multikat és bankokat, miközben a lölö hozzájárulásának a kérdését is leszavazták. ezen a ponton jól megmutatkozik micsoda hazafiak.

kvadrillio 2020.06.11. 19:15:30

ORBÁN !+ EZT NEM LEHET CSINÁLNI A BALATONNAL !!!VAGY FÖL LESZNEK ROBBANTVA A LUKSZUSZ-SZÁLLODÁID !!!!!
Varga Mihálytól kérik, hogy ne legyen a Balaton-part végig fizetős Csatári Flóra Dóra követés 2020.06.11. 16:14 Kapcsolódók (1) Pusztul a nád a Balatonon, és ez nem jó Az építkezések és a mesterséges vízszint sem tesz jót a balatoni nádnak. És ha eltűnik a nádas, csőstül jöhet a baj az MTA kutatói szerint. Több ezren csatlakoztak a korábbi petíciójukhoz, most Varga Mihálytól és a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kéri az Összefogás a Balatonért Egyesület, hogy ne szorítsák ki a Balatonnál élőket és az odalátogatókat a szabadstrandok fizetőssé tételével - írja a hvg.hu. Az Összefogás a Balatonért Egyesület nyílt levele szerint: a jelenleg hivatalosan is szabadstrandként nyilvántartott fürdőhelyek fizetőssé tétele nemcsak a Balatonnál élőket, hanem az odalátogatókat is kiszoríthatja a szabad fürdőzés lehetőségéből! Az egyesület ezért arra kéri a levél címzettjeit, hogy ne járuljanak hozzá a vissza nem térítendő állami támogatásból felújított szabadstrandok fizetőssé tételéhez. A nyílt levél arra is kitér, hogy tavaly több mint ötezren írták alá a szabadstrandok védelméért indított petíciójukat. Ennek ellenére az egyesület szerint folytatódik a megközelíthető partszakaszok, kempingek beépítése, a helyükre pedig főként olyan lakóparkok és luxusingatlanok kerülnek, amelyekhez tartozó partszakaszok egyike sem használható már szabadon." "A Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára" - vallja az egyesület, amelyekhez a most azt követeli, hogy ne csökkenjen tovább az elérhető partszakaszok, és a szabadstrandok száma!

11 Favágó 2020.06.11. 19:51:08

@kvadrillio:
te teljesen behergelted magad

NABAZMEG CICINÉNI ! ÉS ORBÁNBÁCSI ! EZÉRT KELL A LAZÍTÁS A PROFITÉRT, HOGY EMBEREK DÖGÖLJENEK MEG MIATTA ???!!! KURVÁRA KÖLLLLL A PROFIT A RÁHELKE TUÚÚÚÚÚRISZMUSÁNAK MEG A ZSEBÉBE ???

Orbán tenyészti a vírust? A lazítás miatt betegedett meg Oroszlányban az elhunyt? Papírod van róla?

kvadrillio 2020.06.11. 19:53:10

ORBÁN A SOROS !!!

Így vált a NER játszóterévé a Balaton

Mázsár Tamás újságíró. 2017. 12. 28. 10:54 A Balaton mindenkié, ez a legfontosabb kormányzati álláspont, hozzáférhetőnek kell maradnia a tónak– mondta Lázár János december közepén a kormányinfón.Nem ez volt az első eset, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyugtatni igyekezett a Balatonért aggódókat. Már 2015-ben azt nyilatkozta, hogy a tó körbesétálásával kapcsolatos új területrendezési terv 2017. december 15-ig elkészül. A miniszter szavai azért is érdekesek, mert2016-ban éppen az ő javaslatára módosították a Balaton-törvényt. A változtatás pedig szabad utat adott az új beruházásoknak, a part menti részek beépítésének.Most már nincs szükség vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekre, kiemelt beruházások esetén csak partvonal-szabályozási tervet kell készíteni, amelynek a kötelező tartalmi elemei kikerültek a törvényszövegből. Ráadásul a miniszter most már többszöri ígérete ellenére az a tendencia látszik, hogykormányközeli és eddig ismeretlen vállalkozók vásárolják fel Balaton-part legértékesebb telkeit.Mi lesz a kempingekkel?Lázár azt is határozottan kijelentette, hogy a kempingek kempingek maradnak, lakóparkok vagy lakóházak nem lehetnek belőlük. Ez már csak azért is érdekes, mert a balatonakali Strand Holiday kempinget tavaly féláron eladták, idén pedig már le is pusztították a területet. Építkezni viszont nem kezdtek el, noha az új tulajdonos apartmanházakat építene a korábbi kemping helyére.Hasonló sorsra juthat a balatonszemesi Lidó és a szepezdi Venus kemping is, ahol szintén lakóházak, apartmanházak épülhetnek majd a tervek szerint.otó: H. Szabó Sándor/MTIA balatonfüredi kemping területén egy 64 lakásos luxusapartmant kezdtek el felhúzni. A tulajdonos az önkormányzat, de földhaszonbérleti jogot szerzett a VEX-Holding Zrt., amely erre az beruházásra jött létre öt különböző cégből. Az egyik az önkormányzati tulajdonú Gótika Kft., amelynek 15 százalékos részesedése van a vállalatban. A kéthektáros területet az önkormányzat csippentette le a kempingből, a tulajdonosoknak saját partszakaszuk lesz, emellett örökpanorámájuk a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre. A Carina Residencben a legolcsóbb lakás ára 64 millió forint, a legdrágábbé 309 millió.Emlékeztetőül, idén Mészáros Lőrinc cége felvásárolta a balatoni kempingek üzemeltetését végző Balatontouristot (aligha függetlenül a kempingfejlesztésre szánt ötmilliárd állami forinttól). A felcsúti milliárdos polgármester nem győzte hangsúlyozni, hogy cége, a Konzum Nyrt. nem megvette, csupán működteti a balatoni kempingeket. Aztán cikkünkből később csak kiderült, hogy a vízparti akali Strand kempinget az a Zion Europe Kft. vásárolta meg, amelynek ügyvezetője Linczényi Aladin Ádám a Konzum Nyrt. egyik igazgatósági tagja.Nem csak nyert, bukott is egy kempinget Mészáros, igaz nem vízpartit, így valószínűleg ennek az üzemeltetése nem fog különösebben hiányozni a Balatontouristnak. A siófok-sóstói Ifjúság kemping az idén még a Balatontourist szálláshelyeként működött, azaz a BLT Group Zrt. felelt az üzemeltetésért. Az új tulajdonos viszont eldönthette, hogy a továbbiakban maga szeretné-e üzemeltetni a kempinget, vagy másra bízza, és az előbbit választotta. Érdekesség, hogy lapunk kérdésére akkor az új tulajdonos, a Retro Motors Company azt közölte, a terület továbbra is kempingként működik majd, cikkünk megjelenése után viszont a kormányközeli Magyar Idők már arról számolt be, hogy valószínűleg nem szálláshelyként tervezik újranyitni a más típusú fejlesztésre is alkalmas területet.Vagyis Lázár János mondatai és a kormány látszatintézkedései ellenére úgy tűnik, a siófoki kemping sem nyit már ki a következő évben. Nemcsak Mészáros, Tiborcz István is beszállt a kempingbizniszbe, a keszthelyi Zala Kemping a miniszterelnök vejének köreihez került, a meghirdetett irányár töredékéért. A közelmúltban alapított Standful Property a pécsi többszörös trafiktulajdonos Czéh-Tóth Márk érdekeltsége, ő pedig Tiborcz Hamar Endre nevű ifjúkori barátjának a társaként bukkant fel más cégekben. Kikötők uniós milliárdokbólA kempingnél is nagyobb üzlet a vitorláskikötők építése uniós pénzből. Ahogy a Szabadstrand Megóvó Baráti Kör közérdekű adatigényléséből kiderült, jelenleg 500 kikötőférőhely van kivitelezés vagy engedélyeztetés alatt..................................

kvadrillio 2020.06.11. 19:54:32

Narancs címlap Orbán emberei megszereznek mindent Az ellopott Balaton szerzőKeller-Alánt Ákospublikálva2018/6. (02. 08.)

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni. A tömegek nyaralóhelyéből az elmúlt években egyre inkább a kiváltságosok pihenőhelyévé vált a Balaton. Kormányközeli és egyéb jól menő vállalkozók vásárolják fel a legjobb telkeket, hogy oda luxusapartmanokat húzzanak fel. Eltűnőben vannak a szabadstrandok, a kempingeket beépítik, ezzel pedig egyértelműen a szegényebb rétegek szorulnak ki a tó mellől. Az új szabályozás az építkezéseknek kedvez a zöld felület és a szabadon hozzáférhető vízpart kárára, a következő években pedig több százmilliárd forintot költ a kormány a Balaton fejlesztésére. A legnagyobb beruházó és a változások legnagyobb nyertese természetesen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István. A kormányfő jó barátja és a veje már 14 kemping és 10 szálloda tulajdonosa a Balaton körül, de a portfólióban van borászat, kikötő és golfpálya is. Az ingatlanpiacon általában úgy tartják, érdemes Mészárosék közelébe költözni, vagy a szomszédjukban befektetni, mert az ilyen környék biztosan fejlődni fog – a Balatonnál sincs ez másképp.

kvadrillio 2020.06.11. 19:56:28

jajjj...mellik SZABADKŐŐŐŐMŰŰŰŰŰVES PÁHOLY TAGJA IS VIKTORKA ?????, :))))

ASSSZISSSZI MINDENT MEGKAPARINTHAT ???

LEFELÉ TAPOS A LELKEM, DE ECCER KIRÁN TJÁK A JOBB LÁBÁT OCCT SEGGREÜL A DRÁÁÁGAHHH ! :o)

kvadrillio 2020.06.11. 20:05:57

Előd Fruzsina
Előd Fruzsina
Fortyogó kuktát hevített tovább George Floyd és a koronavírus

EZ EGY NAGYON JÓL MEGÍRT CIKK !!!!!

2020.06.11. 20:13:24

@kvadrillio: Kristóf bá az ő Stalinjuk

2020.06.11. 20:16:10

@Lord_Valdez: @IdomitottFoka: úgy kell a csutinak Gyuri bácsi, mint románnak a székely, legyen kivel ijesztgetni a rosszalkodó gyermeket.

2020.06.11. 20:19:57

@kvadrillio: vigyázz, mert ezek kínaiak. Még a végen fejen találnak egy extra méretű illatosított rózsaszíb-türkiz radírgumival

2020.06.11. 20:21:23

@vénkujon: ez baromi jó ötlet!

sas70 2020.06.12. 10:59:14

@/\ngel:
Azért a szezont, a fazonnal ne keverjük!

Amikor az IMF hitelről volt szó, akkor a piacról csak drágábban tudtuk magunkat finanszírozni. Ékes példája volt annak, amikor a politikai célok túlmennek a józan ész és a gazdasági racionalitás határain.

Most szerencsére ez sokkal olcsóbban történik.
Most bocsájtottunk ki euro-kötvényeket, viszont annak is magasabb a kamata, mint a tervezett EKB-kötvény. Persze a lóvé most kell, nem jövőre, tehát túl sok választási lehetőségünk nincs. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ez a legjobb döntés!
süti beállítások módosítása