Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Hogy is vagyunk?

2021.09.13. 19:37 | Lord_Valdez | 255 komment

Címkék: gazdaság

Olvastam Szíjjártó Peti aktuális dicsekedését a fóliagyárról és nagyon nagy sikernek értékeli. Ez nem is meglepő. Mostanában nagyon repkednek a sikertörténetek, ami nem is csoda, hiszen választás lesz jövőre, de azért nézzük már meg kicsit jobban, hogy hogy is állunk.

Azt mondja, hogy azért, mert akkora siker a keleti nyitás, de ha tényleg az lenne, akkor miért kell egy ekkora támogatás? Már pedig egy 65 milliárdos projekten 13 milliárd támogatás igen nagy.
A támogatás azért kell, hogy idehozza a gyárat és ne másik országba. Minden híreszteléssel ellentétben a kínai befektetőt is az érdekli, mint a németet: Mekkora hasznot fog hozni a befektetés. A befektetett tőke arányos megtérülést jelentős javítja, ha a teljes befektetés 20%-t a magyar állam állja. 25%-t dob a megtérülési mutatón.
Ha a magyar diplomácia tényleg akkora csodát tett, akkor mi szükség van erre? Vagy, ha a magyar gazdaság tényleg úgy hasít?
Úgy állunk, hogy a kép nem annyira rózsaszín, mint ahogy ez kommunikálva van.
Az alapprobléma, hogy a magyar termelékenység messze nem emelkedik olyan tempóban, mint a fizetések. Ennek meg egyenes következménye, hogy a megtérülési mutatók romlanak, ezért kevésbé éri meg befektetni, sőt a már meglévő üzleteknél is el lehet gondolkodni azon, hogy nincs-e az a pénz valahol máshol jobb helyen.
Ezt a kormány több módon tudja kompenzálni és teszi is.
Az egyik, hogy közvetlenül támogatja a befektetéseket. Ezt látjuk most, vagy a BMW beruházásnál.
Egy másik, hogy csökkenti az adó terheket. Itt szoktak baromi büszkék lenni az alacsony társasági adóra, de azt már elfelejtetik hozzátenni, hogy ezt nem jófejségből csinálják, hanem muszájból. A kormány egyáltalán nem szereti azt, hogy egy multi profitjáért cserébe kevesebb pénzből gazdálkodhat, csak épp nem igazán tehet a kormány mást.
A harmadik, hogy csökkentik az élő munkát terhelő adókat. Ez nagyon jól hangzik, de az, hogy más adókat, mint mondjuk az áfa-t magasan tartanak azért mutatja, hogy ez nem azért történik, mert az állam annyira nélkülözni tudja a bevételeket, hanem mert nemigen van választása. Meg kell akadályoznia, hogy az emelkedő bérek a bérköltségben egy az egyben megjelenjenek és rontsák a profitot. Annyira, hogy már a 0%-s SZJA-t is felvetették, persze jól megideologizálva.
A negyedik pedig a pénz rontása. Ha megnézzük a forint hosszútávú árfolyamát, akkor láthatjuk, hogy 2010 után trendszerűvé vált. Javaslom ezt a forrást: https://arfolyamtudos.hu/hirek/9-erdekesseg-a-forintarfolyam-toertenetebol , vagy ezt: https://cryptofalka.hu/euro-forint-arfolyam-elemzes/ (a cikk egyéb tartalmához semmi közöm). Amit látunk arra emlékeztet, amit csúszó leértékelésnek hívnak (üdvözöljük Bokros Lajost), annak ellenére, hogy hivatalosan a jegybanknak nincs árfolyamcélja. Ezzel elérhető, hogy a bérek bár forintban emelkednek, de euróban ne emelkedjenek annyit, ezzel lenyomva a külföldi befektető bérköltségét.

Ez bármennyire is gáz, szükségszerű. A befektetésekért és munkahelyekért van egy nemzetközi verseny és azoknak van esélye, akik jó ár/érték arányt biztosítanak. Mivel értékben nem fejlődünk, kénytelenek vagyunk árban fejlődni.
Félreértés ne essék, ezen az ellenzék se tud változtatni. Rövid távon nem lehet kitörni a termelékenység csapdájából. Sőt, igazság szerint az ellenzéki elképzelés még rontana is a helyzeten. Ha bevezetnék az eurót, a forint folyamatos értéktelenedése nélkül veszítenénk a versenyképességünkből és ez a munkahelyek lassú elvesztéséhez vezet.
Nem tudom, hogy Matolcsy ezt ismerte-e fel, amikor közelmúltban azért kritizálta a kormányt, hogy betonba és vasba fektet a humán tőke helyett, de igaza volt. A termelékenység növelése nehezen képzelhető el a munkaerő képzettségének javítása nélkül és a termelékenység növelése nélkül elképzelhetetlen a jólét tartós növekedése.
Néha úgy tűnik, mintha a kormányban is megcsillanna ennek felismerése, de nem képes túllépni a régi beidegződésein. Nem csak arra a régi Hofi gondolatra gondolok, hogy a politikus legjobb barátja a beton, mert azt utólag senki se számolja meg, hanem arra, hogy oktatás terén értelmetlen reformoktól várja a kitörést. Egy egyetem nem attól lesz színvonalas, hogy alapítványi tulajdonba adom és az alapítványt kitömöm hűséges bólogatójánosokkal. Ahhoz verseny kell. Öldöklő verseny. De ezt már sokszor elmondtam, nem is vesztegetem rá a szót.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr7716688014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alöksz róz 2021.09.13. 23:23:12

"Az alapprobléma, hogy a magyar termelékenység messze nem emelkedik olyan tempóban, mint a fizetések." - nem ez az alapprobléma.

az az alapprobléma, hogy a jelenlegi gazdasági szerkezetben (és politikai keretek között) eleve nem is tud a termelékenység nagyobb mértékben növekedni, akármennyit is fektessenek az oktatásba.

midnight coder 2021.09.14. 09:11:12

"Az alapprobléma, hogy a magyar termelékenység messze nem emelkedik olyan tempóban, mint a fizetések."

A termelékenység igazából azt jelenti, hogy a cég a termék gyártási láncában milyen folyamatokat helyeznek ide. Az alacsony hozzádott értékû gyártások mennek a végekre (összeszerelés, off-shore fejlesztés, stb), a magasabbak pedig az anyacégnél vannak (menedzsment, marketing, fejlesztés near-shore része). Ez nem azért van, mert az adott országban hülyék vagy okosak az emberek, hanem azért, mert az adott cég központja általában ott van, ahonnan elindult, és ahol a csúcs menedzsereik laknak.

evilwolf 2021.09.14. 09:17:24

Sokmindent nem értenek a zemberek az ilyen beruházásokból.
Fóliagyártás: rengeteg víz kell hozzá, ráadásul ezeket a pazarló, szennyező cégek a normál ivóvízhálózatra vannak kötve.
Áder meg a népet baxtatja, hogy ne fürgyé le, ne pazarold a vizet.
Ez Áder tisztában van azzal amit mond, vagy abszolút nincs képben?
Nem én, nem mi, nem a NÉP pazarol, hanem azok a qrva cégek, amelyekre költ az állam.
Nem a népre költi a pénzt, hanem a gazdag multikra.
----------
Igen, Szijjártó, meg az egész fidesz qrmány avval dicsekszik, hogy
SOHA ENNYIEN NEM DOLGOZTAK AZ ORSZÁGBAN.
Ja, csak egyre több ukrán meg szlovák nyomul itt, kiszorítva a magyarokat.
Hamarosan, talán kb 2 év múlva már evvel dicsekedhet Szijjártó:
SOHA ENNYIEN NEM DOLGOZTAK AZ ORSZÁGBAN, SOKKAL TÖBBEN DOLGOZNAK, MINT AMENNYI LAKOSSÁGA VAN MAGYARORSZÁGNAK!

midnight coder 2021.09.14. 09:19:24

"Mivel értékben nem fejlődünk, kénytelenek vagyunk árban fejlődni.
Félreértés ne essék, ezen az ellenzék se tud változtatni. Rövid távon nem lehet kitörni a termelékenység csapdájából."

Igazából ezen max. azzal lehetne javítani, ha sok erõs hazai cég lenne. De az eléggé utópia. Egyrészt nincs tõke, másrészt nincsenek jó vezetõk a cégeknél sem, nem csak a politikában.

"A termelékenység növelése nehezen képzelhető el a munkaerő képzettségének javítása nélkül és a termelékenység növelése nélkül elképzelhetetlen a jólét tartós növekedése."

A gond ott kezdõdik, amikor a magyar egyetemrõl kijön a magyar adófizetõk pénzébõl kiképzett fiatal, és az elsõ útja valamelyik nyugat-európai országba vezet. Mert hogy arrafelé is fogy a népesség, és kell az európai civilizációval kompatibilis, képzett, fiatal munkaerõ. Az afgán kecskepásztorral nem lehet kiváltani a német mérnököt. A magyar mérnökkel viszont igen.

És ezen rohadtul nem segít, ha minden második embert kiképzünk bölcsésznek, médiapatkánynak vagy genderszakinak. Ezzel max. azt lehet elérni, hogy nálunk lesznek a legképzettebb szakik Európában az összeszerelõ üzemekben.

Ezen max. az segítene, ha ide lehetne hozni egy olyan nagyon magas színvonalú és elismert mûszaki egyetmet ami a környékrõl ide tudná vonzani a diákokat. Na, ezt fúrja az ellenzék ezerrel.

midnight coder 2021.09.14. 09:20:59

@evilwolf: Aki itt dolgozik, az itt adót, TB-t, fizet. Sokkal jobb felállás, mint a gengszterváltás után, amikor itt volt egy rakás ember és várta a segélyt, mert esélye nem volt elhelyezkedni.

Untermensch4 2021.09.14. 12:50:57

@midnight coder: "Ezen max. az segítene, ha ide lehetne hozni egy olyan nagyon magas színvonalú és elismert mûszaki egyetmet ami a környékrõl ide tudná vonzani a diákokat. Na, ezt fúrja az ellenzék ezerrel."

Fudan esetében a probléma a finanszírozással kapcsolatos homály, ha pénzügyi pórázzal biztosítják be hogy a magyar külpolitika ne mondjon ellent a kínai kommunista párt szavának, azt groteszk ha úgynevezett baloldali politikusok ellenzik, úgynevezett jobboldaliak meg támogatják.

Egyébként pont a kínaiak megmutatták már hogyan lehet felpimpelni a felsőoktatást, pénzt kell rá hatékonyan költeni, évtizedekig.

Untermensch4 2021.09.14. 12:58:59

@Lord_Valdez: Ez a termelékenység-probléma tényleg ilyen. Pl konkrét cégnek van egy európai országban is gyára (ami a központ) és itt is. Önmagában az lecsökkenti a hatékonyságot hogy egy bármelyik irodai számítógépről a 2 méterre lévő nyomtatóig a központ párezer km-re lévő szerverén keresztül gyalogolnak el a bitek. Az még jobban hogy a termékek közül a problémásabban gyárthatóakat (amibe több munkaórát kell belerakni) idehozzák mert költséghatékonyabb ha az olcsóbb munkaerőt használják fel rá, amit meg munkaerő-hatékonyan lehet gyártani az készül a központban. A K+F meg az alapanyagok transzfer-árbűvészkedésével meg át lehet lapátolni papíron hatékonyságot és nyereséget-veszteséget a központ és a leányvállalat között. És csodálkozunk hogy ha kimegy egy szaki vagy egy mérnök egy európai országba, varázslatos módon hatékonyabb munkaerővé változik...

Untermensch4 2021.09.14. 13:06:15

@evilwolf: " ráadásul ezeket a pazarló, szennyező cégek a normál ivóvízhálózatra vannak kötve"
Nem feltétlenül. Van olyan ipari park ahol épült külön vízmű-izé ami nem ivóvíz-minőségű vezetékes vizet ad a gyáraknak. Tképp logikus mert a cégeknél úgyis tartanak ivóvíz-automatákat munkavédelmi előírások miatt. Kivéve nertársi cégnél...

Reggelente el szoktam sétálni egy buszmegállónyi ukrán mellett. Azokat pont olyan cég alkalmazza ahol nem jöttek még rá hogy évi 11 hónapra, 1-3 hónapos szerződéssel kölcsönözni munkaerőt, a cég anyaországában ugyan jól működik, itt nem.

midnight coder 2021.09.14. 16:38:33

@Untermensch4: Ja, csak a kicsi kínaiak tudnak egy fontos dolgot amit mi nem: a túlzottan elpofátlanodott korrupt közszolgákat kivégzik. Viszont ha idehaza pimpelsz túl sok pénzzel túl sokáig valamit, az az pénz igen hamar elveszíti közpénz jellegét. És nem csak Orbánék alatt.

alöksz róz 2021.09.15. 00:02:25

@Lord_Valdez: a midnight coder meg az untermensch jókat írt, miért, nem akarom lényegében ugyanazt leírni kiegészítésekkel.
az ellene dolgozó politikai környezet az eu-s szabályozás, ahol szinte lehetetlen a saját hazád cégeit felfejlesztened, de még a versenyhátrányukat célzott intézkedéssel csökkenteni se egyszerű.
melyiken segít az oktatás?

a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy a szlovákok pont ugyanezt játszották mint mi, csak ezt az utolsó fázist 10 évvel korábban kezdték, és most már lassan kopogtatnak a plafonon a fejükkel. aztán elkerülhetetlenül jövünk mi is.
saját magunkat vittük bele a csapdába, először amikor mindent odaadtunk nekik, másodszor amikor beléptünk az unióba, harmadszor amikor még többet kértünk belőlük.

Untermensch4 2021.09.15. 07:21:43

@alöksz róz: "melyiken segít az oktatás?"
Közvetve mindkettőn. Egy konkrét EU-s pályázatnál pl. volt megfelelő képzettségű ember a papírmunkára, így kedvenc szakmámat a m.kir.hivatalok teljes megkerülésével az unió által finanszírozva szereztem.
Egy másik pályázatnál az EU-s kiírás alapján nem lehetett ugyan kerékpárút építésre pénzt kérni, de volt elég jól képzett ember a pályázati anyag előállítóinál, így építettek (vala) szervizutat, munkagépeknek, mer' árvízvédelem... közepesen képzett bürokraták ilyen lehetőségeket fantáziátlanságuk okán kihagytak volna.
Hazai KKV-től multihoz átigazolt mérnök kapott egy feladatot, bizonyos alkatrészek készítésére keressen külső beszállítót. Tudta hogy a volt munkahelyének ez könnyű meló, szólt hát kerülő úton hogy bátran írják az árajánlatot a vastagabbik ceruzával.
Ez utóbbi mutatványt, hogy a multi bennszülött alkalmazottai helyzetbe hozzák a helyi cégeket, egyébként európában más helyen is csinálják. De a helyi cég létrehozásához/működtetéséhez és a multi lokálpatrióta megfejéséhez is kell a képzett emberanyag.

"saját magunkat vittük bele a csapdába, először amikor mindent odaadtunk nekik, másodszor amikor beléptünk az unióba, harmadszor amikor még többet kértünk belőlük"
A "minden" egy része nem igazán volt piacképes, fejlesztésre meg pénz kellett volna. Az egykori orosz piac meg akkoriban sokkal kaotikusabb volt mint amennyire fizetőképes
EU-vámhatár szted mennyit számít? Svájc megengedheti magának hogy külsős legyen de kb senki más.
A csatlakozásunk előtt volt az íreknél népszavazás ami megvétózhatta volna. Előtte az egyik püspök ecsetelte a híveknek a szószékről hogy írország olyan jól megfejte a csatlakozása óta az eu-t, nem lenne keresztényi tett ebből a lehetőségből kizárni kelet-európai felebarátaikat :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.15. 07:28:48

@midnight coder:
Az a része feltétlen igaz, hogy az alacsony hozzáadott értékű munkákat hozzák ide, de a másik része csak kerülgetése a problémának. Miért nem indult innen? Vagy ahogy Jótündér kérdezte: miért magyarokat hallgatnak le izraeli kémprogrammal és nem izraelieket magyar kémprogrammal?

"a magyar egyetemrõl kijön a magyar adófizetõk pénzébõl kiképzett fiatal, és az elsõ útja valamelyik nyugat-európai országba vezet."
Ez megint csak kerülgeti. Miért nem akar itt maradni? Miért kellett egy Karikó Katalinnak elmennie? Ha megnézed az összes nagy elménket, szinte mindegyik egy senki volt amíg itthon volt és a külföldön tudott naggyá válni.

"ha ide lehetne hozni egy olyan nagyon magas színvonalú és elismert mûszaki egyetmet ami a környékrõl ide tudná vonzani a diákokat. Na, ezt fúrja az ellenzék ezerrel."
A Fudan aligha lenne ilyen.

@Untermensch4:
Energetikailag valóban kevésbé hatékony, hogy 1000 kilométert utazik az anyagcsomag, de gazdaságilag simán lehet hatékonyabb, ha kevesebb IT-ssal tudod az infrastruktúrát üzemeltetni.

Mivel nálunk alacsonyabbak a különféle vállalati adók, tehát ha trükköznek is, annak a haszna nálunk csapódik le.

@alöksz róz:
Ez rizsa. Finnországra, vagy Észtországra ugyanazok az EU szabályok vonatkoznak, tehát biztos, hogy nem az EU-s szabályozás az oka. Illetve, amikor az állam elkezdi fejleszteni a saját cégeit, azok meg szoktak hízni tőle és legyengülni.

Untermensch4 2021.09.15. 11:58:04

@Lord_Valdez: "Mivel nálunk alacsonyabbak a különféle vállalati adók, tehát ha trükköznek is, annak a haszna nálunk csapódik le."
Vagy offshore csapódik le, bukás esetén meg nem a központban hanem a leányvállalatnál kell fejeknek hullani... viszont ha a veszteséges anyacéget kell nyereségesre kozmetikázni akkor ide veszteséget írnak át.

Elvileg az itteni IT-varázsló gondozza a helyi infrastruktúrát. Ha nem lenne központon átfutó minden akkor ki kellene fizetni kb még egy k-európai IT-szakit, viszont ami fennakadást okoz havonta gyártásban-raktározásban-kiszállításban a mostani felállás... és akkor még a minőségbiztosítás szempontjából fontos időbélyeges adminisztrációt "nem vettük észre". Ha auditkor veszik észre akkor komplett megrendelők léphetnek le vagy kérhetnek csúnya kötbért. Nem annyira energetikai hanem adatvesztési probléma.

2021.09.15. 16:01:27

ez a kínai gyártó lényegében beruházási adómentességet kapott, ahogyan az összes betelepülő gyáriparos. és ebben van német, amerikai, kínai. ezt hívják úgy, hogy neoliberalizmus. ne azt nézzék, amit mondok, hanem azt, amit teszek. orbán előzetesen elmagyarázta a nagyköveteknek.

nem is a külföldi gyáriparosok problémáznak azon, hogy magyarországon nincs "jogállam" (értsd internacionalizálás). hanem a pénzügyi-kereskedelmi szolgáltató szektor. mert azt a fidesz nagyobbrészt nacionalizálni kívánja. mondván, hogy a bankszektor az övék, a kereskedelmi média, a kiskereskedelem, és a közművállalatok. orbán elmondta néhányszor, hogy ez a céljuk. és ennyiben ez egy illiberális gazdaságpolitika.

orbán a másik oldalról neoliberális. és ez adja a kétes megítélését. merkel mutti is ezért engedett neki. mert a német gyáripar (beleértve német középvállalkozói szektort is) erősen meg lett támogatva. készpénzzel. amit aztán a beruházás megvalósulásával visszakap a központi költségvetés. tehát csak átmenetileg képződik hiány, ami a növekvő gdp viszolatában nem túlzott mértékű. és mellé még átalakítják a szakképzést és megkönnyítik az engedélyezési eljárást.

cserébe a haverok kapják a megrendelést az építőiparban. a fidesz nevezi ki ezeknek a cégeknek a hr/pr vezetőit. tehát a fidesz rendelkezik a csr keretről. ezeknek a cégeknek a fidesz adja bérbe az irodaházat. szinte minden a fideszhez kötődik. a fidesz szállítja az irodába a klímát, a fidesz takarítja ki a mellékhelyiséget.

egy generikus megoldást kínálnak a betelepülő gyáriparnak. az infrastruktúra fejlesztésben, irodaházak üzemeltetésében, hr/pr és pénzügyi menedzsment területén a kommuniális szolgáltatásokig.

ha kell, akkor a szónak a szoros értelmében kinyalják a multik seggét. még egyszer a high tech iparban.

MEDVE1978 2021.09.15. 16:04:19

#termelékenység: a termelékenység jelentős korrelációt mutat a tőkeellátottsággal a fejlett országokban. Tehát, ha van egy rakat pénzbeli tőkéd, akkor abból könnyebben építesz fel nagyvállalatokat, olyanokat is, amelyeknek lerakataik, leányvállalataik stb. vannak külföldi országokban. Ha a központod berendezed nyugaton, keletre meg kiszervezed a gyártást, akkor 100%, hogy nyugaton termelékenyebb leszel. A következő aztán az lesz, hogy miért nem lesz a lusta magyar / görög / bolgár stb. termelékenyebb. Egyszerűen azért, mert az igazán jelentősen jövedelmező ágazatokban a piacra lépés minimális követelménye extrém magas. Ha autót akarsz gyártani és versenyre kelni a globális piacon mondjuk, akkor ahhoz több ezer milliárd forintos tőke kell. Egy távközlési szolgáltatónak milliárdos koncessziót kell megfizetnie ahhoz, hogy a piacra léphessen és a versenyképes technikai háttér és rendkívül drága. Egyébként meg ugye szabadpiaci verseny van, ezért az eleve jobban tőkeelátott nyugati cégek (államilag széttámogatott kínaiak) szét fognak szedni már egy regionális versenyben is. Ezért lényegében irreális azt várni, hogy a magyar termelékenység megugorjon valamiféle indogén folyamat (mondjuk a magyar vállalkozókedv, innováció megugrása stb. miatt). Erre ugyanis a tőkekörnyezet nem adott. Persze vannak kivételek, akik piaci fülkéket, "nichéket" ki tudnak tölteni és az adott szegmensben jól tudnak fejlődni, ezzel javítva a hazai termelékenységet. De rohadt kevesen vannak. Nem véletlen, hogy nem kapsz a boltban román telefont és bolgár gofrisütőt. Kivételek néha vannak, mint például van egy cseh mobiltelefonmárka, az Evolveo, ami a strapabíró telefonok kategóriájában versenyképes. De ez nagyon kevés és nyilván nem emel egyből óriásit a termelékenységet.

2021.09.15. 16:32:58

@alöksz róz:
a fidesz most annyit csinál, hogy a neoliberalizmust a gyáriparban járatja csúcsra. és ebben a szektorban eruházási adókezdvezményt adott boldog boldogtalannak. ha nem tenné, akkor még többen mennének romániába, vagy kelet-szlovákiába. ahol ezeket a kedvezményeket szintén megkapják. és ha ukraja eu/nato tag lenne, akkor ott is megkapnák. a gazdasági "liberalizmus" kényszerpálya a belépő tagországoknak.

a fidesz azt mondja, hogy ők a pénzügyi kereskedelmi szolgáltató szektorban a többséget nem engedik át. hanem létrehozzák a saját tanácsadó cégeiket. például debrecenben a potenciális ezzel az önkormányzati tulajdonú céggel tárgyalnak. éppen most is 50-60 vállalattal, akik érdeklődnek debrecen iránt.
edc.debrecen.hu/team
és mivel az európai bizottság azt mondja, hogy számukra ez a felállás elfogadhatatlan. mert ők társadalmi programokat meghirdető kockázati tőkealapokat is támogatnak (amire a fideszben azt mondják, hogy "soros ügynökei", a nép ellenségei, stb.) ezért a fidesz válasz az, hogy beengedik a kínai vagy a koreai gyáriparost is. és ha úgy adódna, akkor a németeket is megbasznák feltéve, hogy azok lobbiereje kevésnek bizonyul az európai bizottságban. és az építőiparban visszavették a strabag-ot. és a bankszektorban is tárva nyitva a kapu bécs előtt. tehát valaemennyit ebből is engednek. ez egy gazdasági háború. és ezek az óriásvállalatok is kényszerpályán vannak az eladósodás miatt.

és kérdés, hogy melyik omlik össze. a gyáripart kapja meg a bankár, vagy a gyáriparos szerzi meg bankot. és az nyer, amelyik szorosabban összefonódik az állammal, vagy aki a jogot dikálja. mert ugye a "baloldali" "liberálisok" azt mondják, hogy a jogot ők diktálják.

ebből újabb és újabb válságok adódnak. most adósságot és inflációt engedik el. de ezek után megint lesz egy hitelválság. orbán azt mondja, hogy ez esetben nacionalizálják a bankszektort. ebben legyen konszenzus.

2021.09.15. 17:08:34

@Lord_Valdez:
és a skandináv gyáripar (a volvo vagy a nokia) el is bukott. és az ikea is könnyen elbukhat. amint nem tud olcsón faanyagot vásárolni. és az elektrolux már részben kivonult magyarországról és a lego is bukhat. ha a játékok árai jelentősen megemelkednek, akkor majd a családok olcsóbb termékeket vesznek a gyerekeknek. és a nyíregyházi duplo gyárat egy fidesz közeli ügyes üzletembe könnyenszerheti feltéve, hogy a dán külügy feladja magyarországot. ha a norvég külügy feladja magyarországot, akkor a telenorból átváltozik telenerré.

persze ha időközben a szocik nyernék a választásokat, akkor a mediaworks a sanoma kezébe kerülne. és azt mondanák, hogy ezzel helyreállt a "jogállam". csak éppen a fidesz balhézna az utcákon a jobbik vidéki válaszóival karöltve, akiket hergelnének azzal, hogy ezek soros ügynökei, lmbtq aktivisták, stb. a sanoma kivenné a címlapra bélát, aki nővé operáltatná magát. mondván, hogy ez a kulturális progresszió.

orbán és társaik azt mondják, hogy ebből mindenütt jobber kormányok lesznek. a skandináv baloldal is elveszti a többségét. és baszott sok eurót kell majd nyomtatni. baszott nagy euró infláció lesz. és dollár infláció is. és forint is. ennek az átlakulásnak nem lesz valódi nyertese. nagyon nagy pénzügyi átcsoportosításokkal a veszteséget lehet majd minimalizálni. elkerülni a háborút.

alöksz róz 2021.09.15. 17:20:30

@MEDVE1978: nem írsz rosszat, de nemcsak erről van szó. pl egy multicég beszállítójának vagy egy multicég multi beszállítója beszállítójának mitől függ a termelékenysége?

alöksz róz 2021.09.15. 17:32:49

@Lord_Valdez: jó szar példák...

észtország eu-csatlakozáskori gazdasági elemzése lehet kicsit kimaradt az életemből... de gondolom alapvetően ugyanazok a gazdasági strukturális problémái, mint nekünk. meg ugyanúgy a többi újabban csatlakozott eu-s tagországnak. amin nem kell csodálkozni, nem az ő fejlődésükre lett az eu-bővítés kitalálva.

a finneknek nem kellett a jelenlegi feltételek egy saját gazdaságot felépíteniük. megtették korábban és nekik jóval kedvezőbb körülmények között.

"Illetve, amikor az állam elkezdi fejleszteni a saját cégeit, azok meg szoktak hízni tőle és legyengülni." - ez nem értem hogy jön ide, vagy nem tudom mit akarsz mondani vele

2021.09.15. 18:03:20

@alöksz róz:
elsődlegesen a államtól függ. ha valakit elfogad beszállítónak egy multi, akkor kap hitelt. és a német cégek nagyobb beszállítói hányadot akarnak. mert így látják a befektetéseiket biztosítottnak. ha betelepül a bmw, akkor a felfuttatják a bmw beszállítóit. és a márkakereskedéseket is. és ezek állami megrendelést kapnak. mert a piaci szereplőknek ez az elemi érdekük. és így a bmw szervizek is gazdagodnak.

mindez elsődlegesnen államtól függ. mert attól függ a jogrend. és utána leütik az entert. és ott a pénz. és abból gyártanak valami egyen-autót, amire ráütnek egy márkajelzést.

2021.09.15. 18:47:32

@alöksz róz:
amire a "liberálisok" azt mondják, hogy piac vagy piacok az a dollár diplomácia. egyesült államok. és dr. dobrev klárea szerint európai demokraták, az euro diplomácia is álljon az amerikai demokrata párt mellé. de ugyebár ezek is államokat jelenti. ők a tőkepiaci szereplőket védik elsősorban. orbán azt mondja, hogy a gyáriparosokat kellene. mert ők teremtik a munkahelyet.

budapesten szinte egyáltalán nincs gyáripar. és mégis van munkahely. döntően kereskedelm és szolgáltatás. és erre azt mondja orbán, hogy ők ezeket nagyrészt nacionalizálnák. és a működő tőkét a high tech ipari termelésben beengedik. valós áru export vezérelte gazdaságpolitika és ahhoz kapcsolódó munkaerő export és tőkeimport. iparosítás.

na most ez könnyen csődbe viheti budapestet. annak belső kerületeit. mert az nem jut egy fillér befektetéshez sem. amihez mégis csak az a kormányhoz közvetlen kötődő ügyes üzletemberek lesznek. ezek a befektetések, befektetési alapok eddig is az államtól függtek. csak most ezeket nacionalizálnák. és cserébe betelepítik a kínai fóliagyártót és a többit. koreaiakat. és ha ez a németeknek ez nem teszik, akkor azt mondhassák nekik, hogy aus.

az államtól függ a szabályozás, a jogrend. és elsődlegesen ettől függ a termelékenység. a kapitalizmusban a pénzteremtés elvben korlátlan. és a gyakorlatban is rengeteg fölösleges pénz van. a pénzteremtés jogát is egyre inkább az állam veszi át, illetve veszi vissza. mert az atlanti és a transzatlanti világban is egyre inkább a politikusok akarnak százcsillió eurót vagy dollárt szétosztani, megmenteni vállalatokat, ágazatokat. kitömni a haverok zsebét. a kapitalizmusban ez a bankárok privilégiuma. és ezt vennék vissza az államok európában. amit ázsiában nem engedtek át.

amerikában is az usától függ a gazdaság, csak ott egymással versengő tőkepiaci szereplők vannak és elsődlegesen azok irányítják a gazdaságot. a tőkepiaci verseny. ázsiában sose volt így. és kérdés, hogy európában hogy lesz.

2021.09.15. 19:34:33

@alöksz róz:
szerinted mitől függ egy német autógyártó? a német szövetségi államtól, azzal szövetségben álló visegrádi csoport országaitól, a kínai kommunista párttól. német-kínai vegyesvállalatok vannak ugyebár. a német gyáripar elsődlegesen az államoktól függ. közte a magyar államtól. és mondjuk a bmw csődbe megy és a többi megmaradt európai gyártó, akkor vajon miért hordja be az árut kína európába?

lehet mondani, hogy szolgáltatásokért cserébe. de azok állami is közszolgáltatások nagyrészt. lásd budapesti fudan egyetem. elsődlegesen az államtól függő közszolgáltatás.

elkezdődött az egyetemi tanév. több, mint 2 ezer külföldi elsőéves érkezett debrecenbe. lassacskán 10 ezer külföldi hallgatót jelent. és őket ki kell szolgálni. koncerttel. ma este lesz egyetemi buli.
youday.hu/
és ez kitől vagy mitől függ? az államtól. ehhez kell állami egyetem, állami stadion, ahol majka ugrabugrál. ezért keresi szíjjártó petya kegyeit. a fidesznek része a része a régi állampártihoz hasonló ori (országos rendezőiroda).

és budapesten is elsdőlegesen az állam mondja meg, hogy ki költözzön a várba és ott ki legyen a sztárséf. azért, mert a budai vár állami tulajdon. elvben megmondhatná a soros alapítvány vagy rtl klub is. csak ezt a jogot
az államhatalom miért engedné át akárkinek? ezt mondja a fidesz. és az ellenzék azt, hogy ők ebbe nem szólnak bele mert ez a "szabad piac". valójában csak egy másik kört engednének oda.

és lehet mondani, hogy ha elsődlegesen állami irányítás alá kerül a gazdaság, akkor az államok mind csődbe mennek. lehet. de ez esetben magyarország és németország egy eurázsiai gazdasági övezet részévé válhat. és az is államvezérelt lesz.

mai állásbörze debrecenben. 30 cég részvételével. nagyrészt multik.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/naploallasborze1.jpg
megnyitón a polgármester, országgyűlési képviselők, szakképzési centrum vezetői. ez ugye direkt állami befolyás. mellette az összes hr-es fideszes. mert a fideszben nem hülyék vannak. így adják a pénzt. a csr keretről is ők rendelkeznek. a válsággal egyre inkább állam kezébe kerül az idegenforgalom. az államtól függő csoportok kezébe. állami (önkormányzati) tulajdonú hotelek, gyógyfürdők (gyurcsányék kezdték el a nagy állami strandépítést). azt, hogy a nyugdíjasok kapjanak fürdőbelépőt. lehet mondani, hogy ez így csődbe megy majd. lehet.

a válság után jelenleg kb. 300 ezres a helyi kisrepülőtér forgalma. az állam felfuttatná évi 3 millióra. az állam, a wizz air valamint a lufthansa. a pandémia idején lufthansa gépek parkoltak a debreceni reptéren. ez az állami reptér volt a legolcsóbb.

a nagy idegenforgalmi eseményeket az állam szervezi. az állami kézben vannak a műemlékek. a sportlétesítmények. debrecenben és budapesten is ez van.

2021.09.15. 20:06:26

@alöksz róz:
tehát lehet egy elméleted a szabad piaci ellátási láncról. csak valójában ezt az egész globális láncolatot az államhatalom védi. a kolumbiai drogbárók, az egyesült államok szövetségi kormánya, az európai bizottság és a többi.

és az ellenzék lényegében azt mondja, hogy ennek a láncolatnak a magyar kormány ne legyen része, mert azt ők átengednék az amerikai demokrata pártnak, vagy az európai szocialisták és liberálisok koalíciójának, vagy akárkinek. az úgy továbbra is állami befolyást jelentene. csak az egyesült államokét, vagy az európai egyesült államokét. az is állami irányítás elsődlegesen, csak nem a magyar államé.

Untermensch4 2021.09.15. 20:53:23

@cvsvrs: Az úgy elméletileg elképzelhető hogy az aktív állami "szuverenitásvédelem" (ezt most nem gúnyos hangsúélynak szánom de ez kb a jó kifejezés) mellett ne legyenek olyan ideológiai-alattvalóidomítási zizik mint vasárnapi boltzár meg kötelező iskolai hittérítés?

2021.09.15. 22:54:24

@Untermensch4:
debrecenben a többség protestáns. ebből következően a vallás egy ateista számára se különösebben zavaró. errefelé nincs kultúrharc. jancsó miklós a napokban lenne 100 éves. errefelé a fidesz (!) tart megemlékezést a művész moziban.

Ünnepi vetítés és előadás Jancsó Miklós 100. születésnapja alkalmából!

A legendás magyar filmrendező, Jancsó Miklós 1927. szeptember 27-én született. Idén szeptember 27-én lenne 100 éves, amelyről egy vetítéssel és előadással emlékezünk meg!

A program:
Köszöntő - dr. Puskás István, Debrecen Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere tart rövid megemlékezést a rendezőről.

nem tudom, hogy budapesten az ellenzéki pártokból ki tart majd beszédet. tartok tőle, hogy senki.

vagy mondjuk egy mai hír a megyéből, hogy a derecskén a fidesz pályázatot hirdet pilinszky versek megzenésítésére. mert ő is 100 éve született. és ezeket aa költő születésnapján előadják helyi művelődési házban. ahol most éppen bajnokok ligája vetítés van.

a fidesz (túlárazott közbeszerzések mellett) olcsó szavazatvásárlásra van alapozva. tehát nekik lényegében mindegy, hogy pilinszky, vagy jancsó miklós, vagy bajnokok ligája. ennek van valamekkora szavazatvásárló ereje (ha úgy tetszik, akkor "piaca", csak ezt nem forintban mérik, vagy dollárban, vagy euróban, hanem emberfőben) és azt mondják, hogy az legyen. és van néhány tabu. nem lehet "meleg métóság menete" (pride). azt mondják, hogy a méltóság elsődlegesen a halottaké és a haldoklóké. és helyébe lép a "méltóság mezeje" (dignity) de ha megnézed ezt a kisfilmet, akkor ez az szdzs kultúrpolitikája narancsszinű köntösben.
www.youtube.com/watch?v=dqjw7GwSitY&ab_channel=DebreceniHospiceH%C3%A1z&loop=0
ezzel együtt a fidesz amit csak lehet leural. tehát egy klasszikus konszolidált állampárt, tömegpárt, néppárt. ami kulturálisan azért egy fokkal jobb, mint az ellenzék.

a napokban kezdődik a szabó magdáról elnevezett színházi fesztivál. ahol olyan darabokat mutatnak be, ahol címszerepben a nők vannak, nők az alkotók, az írók, a rendezők, a címszereplők. és a díszvendég egy román (!) hölgy, akinek kortárs darabját mutatják be. és ez is a fidesz. és ez azért egy fokkal jobb, mint a feminizmus. az is vallás. csak az nem templomi, hanem utcai.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.16. 07:31:54

@Untermensch4:
Az a következő lépés. Először valahol realizálni kell a profitot és azt ott érdemes, ahol a legalacsonyabb az adó. Ez meg mi vagyunk. Ezért tiltakozik a Fidesz ennyire minden adóharmonizációs lobbizás ellen, mert ez nekünk sok pénzt hoz.

Az anyacéget csak akkor éri meg nyereségesre kozmetikázni, ha el akarják adni.

@cvsvrs:
A neoliberalizmusban nincs cégenkénti megkülönböztetés.

@MEDVE1978:
"az igazán jelentősen jövedelmező ágazatokban a piacra lépés minimális követelménye extrém magas"
A piacra lépés költsége az érett piacokon magas. De folyamatosan nyilnak új piacok.

"Egy távközlési szolgáltatónak milliárdos koncessziót kell megfizetnie ahhoz, hogy a piacra léphessen"
Ez viszont kinek a hibája? A koncesszió tulajdonképpen legalizált korrupció.

Untermensch4 2021.09.16. 07:36:19

@cvsvrs: Vszeg nem jól tettem fel a kérdést, ezért adtál kitérő választ... úgyhogy részletezném:
Ami nekem furcsa,
1) önkormányzati fenntartású iskola nem kapja meg ugyanazt a normatív támogatást a diákok után mint egyházi fenntartású
1)a, egyházi fenntartású iskola szabályzata előírhatja az adott felekezethez tartozást és tagsági aktivitást (a szülőknek is, míg önkormányzatinál tudtommal nem feltétel hogy a polgármester pártjának szavazói legyenek a szülők)
2) kötelező a hittan vagy az "erkölcstan" mint tantárgy
2)a, az "erkölcs" etika néven a filozófia alterülete, a korábban elsorvadt középiskolai filozófiaoktatás kiterjesztése alapfokra nem lenne rossz ötlet de ez így nem az
2)b, ha ugyanaz a pap/lelkész mindkét tárgy tanára akkor vagy "erkölcstan" néven hittérít vagy nem jó pap/lelkész mert nem hirdeti az igét "alkalmas és alkalmatlan helyen és időben"
3) aki vallási okokból a hét bizonyos napján nem akar pl boltba menni, az nem fog
3)a, a hétvégi és a túlórában végzett munkavégzés a munka törvénykönyvében van szabályozva
3)b, ha a kereskedelmi alkalmazottak pihenőidejének a védelme a cél akkor egy külön jogszabály* kormányrendelettel ágazatonként és évenként a törvényi alapnál magasabb pótlékok megállapítását engedhetNÉ meg amely alapján
3)b/2 a kereskedelmi alkalmazottakra a következő évre ezen jogszabály alapján megtehetné a kormány hogy 3-4-500%os bérpótlékot ír elő, így tényleg csak kevés bolt lenne nyitva (mert nem éri meg)

*ehhez persze jogalkotói szándék ÉS szakmailag hozzáértő jogászok kellenek...

Egyébként papíron én is protestáns vagyok (ha úgy akarják írni a statisztikát), főleg hogy egyik dédnagyapám református lelkész volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.16. 07:39:57

@cvsvrs:
Senki se mondta, hogy a piaci versenyben vannak bérelt pozíciók. Vállalatok jönnek és mennek. De pont ez a lényeg. Ettől működik jól, hogy minden vállalat felett ott lebeg Damoklész kardja.

@alöksz róz:
Észtország radikális piaci reformokat hajtott végre, ezért már nincsenek. (7. legszabadabb gazdaság, mi az 55.-ek vagyunk)
Ne gondold, hogy a finnek gazdag ország volt 30 évvel ezelőtt. (17. legszabadabb gazdaság)

Arra, hogy semelyik cég nem fejleszti a szolgáltatásait, ha nem kényszerítik rá. Amikor egy cég sok állami támogatást kap, akár pénz, akár kedvező jogszabályok, akkor ez azt arra ösztönzi, hogy az erőforrásait arra fordítsa, hogy az államot masszírozza. Pont ez volt a szocializmus egyik nagy kudarca, hogy a vállalatok a politikai szféra kegyét keresték és nem a vevőkét.

Untermensch4 2021.09.16. 08:02:39

@Lord_Valdez: "Az anyacéget csak akkor éri meg nyereségesre kozmetikázni, ha el akarják adni."
Vagy a részvényeiből akarnak eladni. Vagy a többségi tulajdonosok éppen magasabb osztalékot akarnak és tudják hogy a periféria részben az ilyen bűvésztrükkök miatt is van tartva. Meg hogy az anyacégnél se nagyon ugráljon a humánerőforrás mert hipp-hopp kiszervezhetik a munkahelyét a balkánra.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.16. 08:19:03

@Untermensch4:
Részvényt ritkán bocsájtanak ki a cégek. Már csak azért is, mert a meglévő részvényesek utálják az ilyesmit.
Az osztalékkifizetéshez meg nem kell, hogy nyereséges legyen a cég. Ha a közgyűlés úgy határoz, akár veszteséges cégből is ki lehet venni.

MEDVE1978 2021.09.16. 09:13:59

@Lord_Valdez:

"A piacra lépés költsége az érett piacokon magas. De folyamatosan nyilnak új piacok."

Szerintem ez a gazdasági értelemben vett neoliberális fejlesztési doktrina egyik kudarcos pontja vagy szimplán az egyik olyan pont, ahol nem működik. Tehát ez az, amiért mondjuk Magyarország nagyon nagy eséllyel sohasem tud önerőből (= a magyar piacon megindult verseny, tőkebeáramlás, tehát piackonforman felépülő kapitalista gazdaság).

Mit mond a 90-es évek óta a mainstream nyugati gazdasági doktrina? Szüntesd meg a gazdasági korlátozásokat a külföldi tőke, import stb. előtt, nyisd meg a gazdaságodat és ez majd tőkebeáramláshoz vezet komparatív előnyök (pl: jobban képzett vagy olcsóbb munkaerő miatt stb.) olyan dolgokat kezdenek el termelni, szolgáltatni, ami megéri. Aztán know how-t eltanulod a külföldi tőkétől és hazai vállalkozásokat indítanak.

A probléma csak az, hogy ez egyedül ott működött, ahol konkrétan az állam brutálisan beavatkozott és fejlesztett (Dél-Kelet Ázsia), kezdetben rendkívül olcsó volt a munkaerő, utána pedig olyan tömeggyártást hoztak létre, amit méretgazdaságosság szempontjából nem lehetett überelni. A kétezres évek elején láttam talán a német Spiegel TV-ben egy interjút kínai befektetési lehetőségkről. Kiment a német riporter és érdeklődött egy parfüm gyártásáról. A feltevés az volt, hogy a licensz nála van és pénze is van a gyártás finanszírozásához. A kínai gyár 1-2 hónapon belül milliós darabszámot tudott volna havonta gyártani a parfümből. De gyakorlatilag a legtöbb termékkel ez a helyzet. Ezzel egy magyar gyár sohasem fog tudni versenyezni sem mennyiségben, sem árban, sem feltételekben.

Ezzel le is tudtuk, hogy masszív, óriási mennyiségű tőke nélkül nem lehet egyszerűen betörni hagyományos piacokra világszinten. Maradnak az új lehetőségek a piaci "niche-k". Ezekben azonban szintén óriási előnye van a tőkeerős, már kiépült nemzetközi vállalatoknak, amelyek főleg a fejlett országokban telepedtek le. Nem véletlen, hogy Karikó Katalin nem MAgyarországon fejlesztette ki a Pfizert vagy, hogy a Prezi sem itt tudott megvalósulni. Persze, lehet szidni a mindenkori magyar kormányt a mindenkori magas adók, ellenséges környezet stb. miatt, de az az igazság, hogy a magyar innovációknak minimális esélye van itt is maradni és kiterjedni utána a teljes világra, szektort felfelé húzni termelékenységben a relatív tőkeszegénység miatt. Persze részleges fejlődés elképzelhető, de irtózatosan lassan.

2021.09.16. 09:46:06

@Lord_Valdez:
a betelepülő cégek politikai kockázatot is válllalnak. a jelenlegi kormánypártnak is vannak üzleti partnerei. ezek döntően (európai (német) és ázsiai) gyáriparosok. és az ellenzéknek is. ezek amerikai demokrata párti kockázati tőkések.

az ellenzék úgy érvel, hogy előbbiek alacsony hozzáadott értékű összeszerelő üzemeket hoznak létre, utóbbiak pedig elsősorban a magas hozzáadott értékű szellemi munkát támogatják. csakhogy előbbiek nélkül rövid úton csődbe megy az állam. amire az ellenzék azt mondja: na és. utóbbi nélkül jelen állás szerint budapest nem lehet világváros. amire a kormánypárt azt mondja: na és. a nemzet fővárosa. és majd a haverok gründolnak informatikai cégeket is, akik a deutsche telekom puszi pajtásai lesznek. kb. ez a két elképzelés.

2021.09.16. 10:31:34

@Lord_Valdez:
a liberalizmus elvben szekorsemleges. csakhogy a klasszikus változata a szabad kereskedelmet preferálta a feudális céhes iparral szemben. tehát az sem volt szektorsemleges. a cipész vagy a szabó relatíve magas adót fizetett kincstárnak. a tőzsérek és a kalmárok arányaiban nem fizetettek annyit, mint az árutermelők. a feudális kisárutermelésből így jött létre a kapitalista tömegtermelés. tehát az nemcsak az ipari forradalom, a technológiai fejlődés következménye, hanem a szabad kereskedelem preferálása is egyben.

és a neoliberalizmus sem szektorsemleges. az a globális pénzügyi-kereskedelmi-szolgáltató központok kiépítését támogatja elsődlegesen. mondván, hogy a globalizáció megállíthatlan. és a neoliberalizmus célja az, hogy felszámolja az államot. mondván, hogy liberális kapitalizmus csak így győzhet véglegesen. de ez sem szektor semleges. mert ez a fővárosiasodásnak kedvez. a metropoliszok világának. a falunak nem kedvez annyira. mondván, hogy a mezőgazdaságnak egyre kisebb jelentősége. a falu technológiai értelemben fejletlen. és majd űrcéklát fogunk termelni a marson. azt hozzák az űrhajók a fény utcai piacra. és úgy lesz az olcsó. mert a marsi homokban óriás földbirtokok, izé marsbirtokok, lesznek. és azon a megvalósítható egy teljes körűen automatizált céklatermelés és kereskedelem. ez a koncepció. és lehet, hogy ez megvalósul. de ez is preferál valamit. a virtualizációt, a hipermodernizációt és az űreszközöket. az sem szektorsemleges.

és erre orbán azt mondja, hogy ő meg csinál falunapot. együtt főzték káposztát a közmunkások lázár séffel. és készítettek káposztás ételeket. és csonka andrás elénekelte a dingdong-ot. amire az ellenzéki értelmiség, vagy annak egy része azt mondja, hogy ezek "nácik".

a fidesz ezt nyújta hajdúhadházon.
www.programturizmus.hu/media/image/big/ajanlat/gasztronomiai-program/gasztronomiai-esemenyek/6/1561-hadhazi-kaposztas-napok-hajduhadhaz.jpg
és a kisebbségi önkormányzat veri az asztalt, hogy az értelmesebb cigány gyerekek nagyobb számban járjanak kéttannyelvű általános iskolába. hajdúhadházon. és a cigány gyerek megy a hadseregbe határvadásznak vagy a bocskai dandárba. onnan koszovóba békefenntartónak. és ez jobb, mintha rabolna. a cigányasszonyok termelik a káposztát közmunkában. és a médiaworks megírja, hogy ez milyen csodálatos. az egész környék a hadházi konyha csodájára járt. ez a főcím. íme.
haon.hu/wp-content/uploads/2016/10/+otf/1200x630/k0.jpg
ilyen fincsi káposztát kínálnak nagy feróval. és majd ilyen fincsi ételeket kínálnak a hajdúnánási motogp versenyen.
static.civishir.hu/ci/2015/09/75101_orig_kaposzta3.jpg
a cigánylány magyar népviseletben káposztás pogit árul. ezt tudja a fidesz egy medián méretű településen. ami egy elmaradt, lepukkant mezőváros és "polgárai".

és lehet mondani, hogy ez reménytelen. ebből nem lesz semmi, ami a 21. században globálisan versenyképes. a fidesz európa szegényházát építi. külső szerbiát, nyugat-romániát, észak-albániát. egy új ndk-t. ahol lehallgatják az ellenzéki újságírókat, mert meg akarja dönteni az államrendet.

oké. és mi az alternatíva? hajdúhadházon. adjunk feltétel nélküli alapjövedelmet. megemelt családi pótlékot. annál egy fokkal jobb a fidesz. a tehetségesebbek majd elvándorolnak amerikába. ahogyan karikó katalin is elment kisújszállásról. amerikai tőkealap ideköltözik. és ez miért is lenne jó a magyar népnek. amelyik adósságszolgálat címén fizeti az adót. és nem kap cserébe közszolgáltatásokat. értem, hogy ez amerikában bevált. de erre európában nem szavaz a köznép. se a franciák, se a németek, se a skandinávok. ezt mondja orbán. és tartok tőle, hogy ebben igaza van. és most ezzel szemben ez a balkanizáció az egyetlen alternatíva.

2021.09.16. 10:50:47

@Untermensch4:
debrecenben a városi tanévnyitó a 3-4 ezer főt befogadni képes nagytemplomban van. érthető legyen a világi iskolák számára is. kb. mintha budapesten elrendelnék, hogy mindenki menjen a baziliákba évnyitó misére. az ateista szülők gyerekei is. mert magyarország keresztény állam. és a magyar keresztény államnemzet.

budapesten ezt nem fogadnák el. százezres tömegtüntetés lenne. a 21. százatban ilyesmit nem rendelhet el egy kormány. ilyen a szekuláris törökországban sincs. ezek fidesz táliok, stb.

térjen át budapest "liberális" része a reformált hitre. abban meg lehet választani a főpapokat, majdnem úgy ahogyan az országgyűlési képviselőket. és azok majd predikálnak valamit, hogy a mennyben szűzmáriakisisten is azt mondja, hogy jól kell viselkedni. és ezt a reformált hitvilágban úgy hiszik a hívek, ahogyan a népmeséket, vagy a népies műmeséket. úgy hisszük a jézus sztorit, ahogyan a ludas matyit. hisszük a nem evilági bölcselet lelkiségét és azt, hogy mellette lehet világias szellemben nevelni a gyerekeket. és hazafias módon patrióta, lokálpatrióta jelleggel. hozzák az ország és a város zászlaját és hirdetik a magyar vallást.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/23428/1200x800/190831-varosi_tanevnyito_-pl-mj_5jp.jpg
ez ellen errefelé nem nagyon tiltakozik senki, vagy alig valaki. karigeri, hogy ez milyen borzalmas.

Untermensch4 2021.09.16. 11:36:35

@cvsvrs: "térjen át budapest "liberális" része a reformált hitre. abban meg lehet választani a főpapokat, majdnem úgy ahogyan az országgyűlési képviselőket"

"és hirdetik a magyar vallást"

Igen, az egyházak tényleg majdnem annyira demokratikusak mint a parlament... gerrymandering meg hasonlók mennyire vannak? Leszámítva hogy csak a papi kaszton belüli jelöltek indulhatnak?

"Japán vallás" a sintó. "Magyar vallás" Vajk szerint, akinek sikeresen végrehajtott puccsát (a fennálló jogrend erőszakos megdöntése ugyebár, főleg ha külföldi katonai erőt is felhasznál az elkövető... hogy is hívják ezt a jogban?) a katolicizmus amely szerint a protestánsok eretnekek. Korábbról is volt "magyar vallás" amit egyesek próbálnak feleleveníteni, ez az előző kettő szerint pogányság tehát üldözendő. Ebből azért nem lesz vallásháború (csak gumicsont amivel színesíteni lehet a bulvárt ha épp vmiről el kell terelni a figyelmet) mert a kézhez szoktatott egyházak kiváló támaszai a hatalomnak, jól bevált hagyományos virtuálisvalóság-szolgáltatók. Én mondjuk a jövedelmem 10%-ának és némi ingyenmunkának a felhasználásával bármely kisebb-nagyobb szekta segítsége nélkül is kiválóan gondoskodok a túlvilági hűdejóleszről, csak kicsit furcsa nézegetni az egyre több valláskárosultat.
De továbbra is kiváló terelő választ adsz, ironikus módon az általam említett filozófia eddigi terméséből a szofisztikusokra hajazol. :)

2021.09.16. 11:50:24

@Untermensch4:
a vasárnap elvben ugye a vásárnap. nem lenne olyan nagyon rossz az, hogy vasárnap a családok ne a külvárosi hipermarketekbe járjanak szórakozni, hanem legyenek kirakodó vásárok kulturális programokkal. ilyen az adventi vásár.
www.youtube.com/watch?v=GsdUcge5ShQ&ab_channel=Rendezv%C3%A9nyszervez%C5%91F%C5%91nix&loop=0
na most lehet mondani, hogy ez ez egy népies giccsparádé. és a karácsonyi hipermarket? az nem giccsparádé? miért ne lehetne annak alternatívája a tradicionalizmus. amit a globális tőkepiac nem preferál.

azért mert ez egy vertikálisan integrált agrárpiac. az ellátási lánc egésze egy vagy néhány család kézben van. ami a földhöz, a helyi gazdasághoz kötődik. és ez lokális kapitalizációt eredményez. ez lényegében a feudális céhes ipar restaurációja. és globalizált tőkealapok ezek időleges térnyerésében ellenérdekeltek. és ezért támogatják a földművelés helyett a nagyvárosi "zöld" mozgalmakat.

értem persze, hogy ezt a kézműves ipar nem nagyon szoríthatja ki az olcsó tömegtermékeket és a high tech cuccokat. és azt is értem, hogy ez a kulturális optimum. és feudális viszonyok között dől el a verseny. mert feudális önkényen alapul, hogy mennyi helypénzt szednek, vagy mennyi helyi adót.

most egy ilyen vásáron, vagy akármilyen kulturális programon időnként ismeretlen dolog a nyugtaaadás. olyankor tényleg szabad a vásár. és ha ezt a lángosos tudja, akkor nagyon sokat kereshet. ha tudja, hogy neki nem kell nyugtát adni, mert a polgármester kampányát támogatja. előfordul, hogy a mézeskalácsos nem is árul a piacon, mert az önkormányzati megrendelésből megél. a város vendégeiknek kirakják pogácsa helyett kalácsot raknak ki. és azt süti. és advent idején elkészíti a város szívét és azt kiállítja. és ebből házat épít. vagy van olyan, aki csak a városnak és az egyháznak varrja a tógát. az egyetemi tanácsnak a talárt. ez egy új feudális világ. amiben azért van piaci jelleg is. ez a kulturális optimum énszerintem.

és ezt vásári világot támogatja a vasárnapi boltzár. azzal, hogy korlátozza a külvárosi hipermarketeket. értem, hogy azzal csődbe menne budapest vagy budaörs, törökbálint. ezért lennék az egységállam helyett a nagyfokú önkormányzatiságnak híve.

nehéz egy 2,5 milliós fővrosi agglomerációra ugyanazt a szabályt megalkotni, ami egy 250 fős faluban is érvényes. elvben nem lehetlen persze olyan differenciált jogalkotás, ami ezeket egységes keretekbe foglalja. a globális tőkealapok a nagyvárosi létet preferálják. magyarországon ahhoz nincs elég ember. mert az londonban van, vagy bécsben, vagy berlinben, vagy new yorkban, vagy dubajban. ezek elszívták ezt a réteget.

persze nem lenne lehetetlen budapesten egy világvárosi technokrata réteget újrateremteni. de a jelenlegi pártok még erre is leginkább a fidesz vállalkozik. és nem a dk-jobbik koalíció. és nem a párbeszéd vagy a momentum. karigeri nem beszél idegen nyelvet. a tört angolt se, amit orbán. úgy nem nagyon lehet miniszterelnök (államfő lehetne), egy világváros polgármestere se. fegyőr nem tudja, hogy mi a különbség a napelempark és az atomerőmű között. mert hát nem kell tudnia mindent. valóban. de ugye ez nem egy technokrata világvárosi elit. tehát még az is a fidesz másod, harmadvonalából termelődhet ki, vagy a valódi függetlenek közül.

2021.09.16. 12:40:58

@Untermensch4:
a bigott katolikusok abban hisznek, hogy a keresztényeket az Isten küldte a népekhez azért, hogy valamilyen nem evilági bölcselettel árasszák el a földkerekséget. ez egy sémita származás, ezeknek az embereknek ez a törzsi tudatuk. és ebből adódik a szűzmáriakisisten. szerintük a szentlélek választja ki a szentatyát és a többi.

amire a reformáció azt mondja, hogy oké. ez a népmesékhez hasonló képzelgés. de ennek helye van a kultúrában. ahogyan a felvilágosodásnak is. amelyik azt mondja világias bölcseletre van szükség. de az is csak mese. a szabad piac totalitása. az is olyan, mint az égigérő fa. képzelheti valaki, de nincs olyan. vagy csak átmeneti időkben.

1541-ben nagy szulejmán elfoglalta budát. török bálintot a nádort isztambulba internálták. akkoriban ő volt debrecen földesura. a debrecen azzal egy uraság nélküli uradalommá vált. elvben török bálint fia török jános (az egri csillagokból ismert jancsi) lett a földesúr. de ő azt mondta, hogy inkább harcolna a törökkel, kiszabadítaná az apját, a hunyadi birtokát védené meg elsősorban. a debreceni polgárok csináljanak, amit akarnak. és azok kiterjedt önigazgatás mellett döntöttek. de az egyházat nem számolták fel. a nemesi családok privilégiumait eltörölték, de a nemeseket nem ölték meg. debrecen nemes városában minden polgári ház egyenrangúvá vált. minden polgári család a cselédeivel egy-egy szavazattal rendelkezett. és úgy hirdették a magyar vallást. az a reformáció.

a reformkorban azt mondták, hogy a jobbágyparasztság és a házzal nem rendelkező cselédek is kapjanak szavazati jogot. és a bérlők. és az se törölte el a kereszténységet, a királyságot se. hanem magyar vallás hirdetett. király nélküli királyságot. uraság nélküli uradalmat. a szent korona alattvalóinak.

ez a magyar polgári hagyomány. a reformáció és a reformkor. és ezzel szemben a felvilágosultak el végleg akarják törölni a kereszténységet. és a jakobinus diktatúra legitimálja a nemesség kiirtását. a kommunizmus rémtetteit. a gulágot. a németek pedig felvilágosult abszolutizmust akarnak. kívülről irányítsák az országot. bécsből, brüsszelből akárhonnan. abból adódnak a fasisták rémtette. abból, hogy a nácik feladták a keresztséget. feladták a német idealizmust, kantot.

2021.09.16. 13:09:10

@Untermensch4:
a protestantizmus azt mondja, hogy a keresztség kiindulási pontjában az őspogányság, és a népvallás áll. tűzimádás, napisten és effélék. ezt szelídítette meg a kereszténység. a napkeleti bölcselet. és effélék. de ezek mítoszok, legendék, népmesék. a három királyok is olyansmi, mint a csodaszarvas. egy reformált fiú úgy hiszi a jézus sztorit, ahogyan a lúdas matyit. de hiszi. egy reformált lány úgy hiszi szűzmáriát, ahogyan szabó magda abigéljét. lényegében ez naivitás. alázat. az, hogy hiszünk a mesékben. úgy, mint a jedi lovagokban. és ebben a világképben természetes módon helyük van a katolikusok képzelgéseinek is.

és ezeket a hiedelmeket az az általános emberség kapcsolja össze. semmi egyéb. tehát nem a szocializmus, vagy a liberális kapitalizmus.

errefelé a városi kórházat mohács után alapították. a boncmester lett a város leggazdagabb polgára. annyit kellett műtenie, amputálnia a csatatéren. a sebesültek minden aranyukat odaadták. az időlesen felállított tábori "kórházban" az orvosok meggazdagodtak. nagyon nagy volt a kereslet, és ugye nem kellett adót fizetni a királynak, aki a csatában szintén odaveszett.

csak ennek a hirtelen meggazdagodó boncmesternek nem volt gyereke. és a házát felajánlotta a városnak, hogy ispotály istápolja a szegényeket. a boncmester azzal oda a házát a városnak, hogy azt nehogy a papok kezére adják és úgy elenyésszen. a felesége azt is kikötötte, hogy a szegények közül is válasszanak egy képviselőt. ők felvilágosultak voltak? dehogy is. a városnak ajánlották a házukat és szent erzsébetnek építettek egy kápolnát. ezek az emberek szocialisták voltak? igen, a mai fogalmakkal keresztényszocialisták.

persze ezek a tanácsnak után újabb adókat kellett kivetni. elrendelték, hogy egy köböl, egy véka áru árából 1-1 dénárt fizetni kellett a szegényeknek. abból tartották fent az ispotályt. később a tanács elrendelte, hogy építetsenek egy külső ispotályt. a város árkán túl. oda menjenek a szegények lakni és gazdálkodni. és régi kórházat eladták, átalakították. mert a belvárosban túl sokba került fenntartani. nagyobb haszonnal működtették. ezek a polgárok liberálisok voltak? igen, a mai fogalmakkal libertárius keresztények. mert nem azt mondták, hogy a szegények pusztuljanak. hanem azt, hogy a város árkán túl kapnak egy szociális intézményt és szabadon gazdálkodjanak.

ehhez nem kellett a felvilágosodás.

2021.09.16. 18:32:04

@Untermensch4:
filozofikusan az ellentét.

keresztényellenes neoszocik vs. keresztény szocialisták
államellenes neokonok vs. állampárti konzervativiok
nemzetellenes neolibek vs. nemzeti liberálisok

és ugye a jobb oldali eszményképekből rendre a német, az angol és a francia polgárosodás adódik. tehát nem igaz, hogy ezek európa- vagy nyugat-ellenes elképzelések lennének. ezek egyesítése a keresztény államnemzetekbe vetett hit. ez az európai tradíció.

Untermensch4 2021.09.16. 20:17:31

@cvsvrs: " ez egy új feudális világ. amiben azért van piaci jelleg is. ez a kulturális optimum énszerintem"

" a debreceni polgárok csináljanak, amit akarnak. és azok kiterjedt önigazgatás mellett döntöttek. de az egyházat nem számolták fel. a nemesi családok privilégiumait eltörölték, de a nemeseket nem ölték meg. debrecen nemes városában minden polgári ház egyenrangúvá vált. minden polgári család a cselédeivel egy-egy szavazattal rendelkezett. és úgy hirdették a magyar vallást. az a reformáció."

Egy seggel nem lehet két lovat megülni. El kell döntened hogy a feudális vagy a polgári rendszer tetszik jobban.

" ezek egyesítése a keresztény államnemzetekbe vetett hit. ez az európai tradíció"
Az európai kultúra három fő pillérre épül. A zsidó-keresztény, a görög-római és a kelta-germán.

2021.09.16. 21:03:54

@Untermensch4:
a feudalizmus annyit tesz, hogy a hatalom alapja a földtulajdonlás. és ez a polgári társadalmak alapja klasszikus liberális elvek szerint. az nem számolta fel a feudalizmust.

a liberális kapitalizmus ha úgy tetszik, akkor semmi egyéb mint egy magánföldesúri rendszer. a makói continental gyárban az "uraság" azt parancsolja, hogy műszakváltás idején a dolgozók ne beszélhessenek egymással, mert úgy szakszervezetbe tömörülnek. ez a jog abból adódik, hogy makói földek egy részén a continental a tulajdonos. és azon a makói munkásoknak van egy választott földesuruk. és ha ez nem tetszik, akkor választhatnak maguknak másikat. ez a feudalizmus.

debrecent a tatárjárás után alapították. és három földesura volt. egy kereskedő báró, a király egyik zászlósa, akiknek kereskedő jobbágyokat fogadott. akiket a tiszai átkelőnél a kunok időnként kirabolták. ennek a bárónak volt egy unokatestvére. aki iparos jobbágyokat fogadott. és a városban fegyvereket kovácsoltak. és neki volt egy testvére, aki a földműveseket foglalkoztatta. a 13. századi debrecenben egyetlen család uralkodott. és abban volt három vállakozó.

ezek a bihari főispánnak és a váradi püspöknek voltak alárendelve. aztán a debreceni család egyik tagja, bizonyos jakab saját templomot emeltetett. és megüzente a pápának, hogy annyi adót fizet neki, amennyit a püspök. azért, hogy debrecennek saját egyháza legyen. a tizedet saját maga szedje. a templom építés s az felekezetek létrehozása felfogható úgy is, mint egy kulturális vállalkozás.

feudális viszonyok között választott papság, választott nemesség uralkodik. ez lényegében a klasszikus liberalizmus.

2021.09.16. 21:36:53

@Untermensch4:
a kereszténység is jelentősen hozzájárult a polgárosodáshoz. egy példa. lajos király 1361-ben elrendelte, hogy debrecen városa saját maga választhasson esküdteket és bírót. és az járjon el a peres ügyekben.

és aztán 1410-ben luxemburgi zsigmond debrecent eladta egy felvidéki oligarchának. és erre a polgárok azt mondták, hogy ő nem hozhat idegen bírót. hanem azt a város maga választja. az ugyanis egy az Isten kegyelméből uralkodó lajos király által van elrendelve. és azt a feudális polgárjogot nem írja felül luxemburgi zsigmond. és az oligarchát szanaszét perelték. az úriszékbe ő jelölt főbírát. de a köznépet ellene hangolták és idegen nem uralkodhatott a város felett, akkor a magánföldesúr kénytelen volt engedni.

de előtte 1407-ben luxemburgi zsigmond elrendelte, hogy debrecenbe szabadon lehet költözködni a környékbeli jobbágyoknak. és utána a többi királynak azt mondták, hogy ez az utasítás a teremtőtől érkezett a magyar királyi udvarba. ahhoz tartsa magát a többi király.

és ez nem működött az iszlám esetén. a debreceni polgárok megvásárolták szulejmán oltalomlevelét. és amikor az szultán meghalt, akkor az új budai pasa azt mondta, hogy az a szerződés nem ér semmit. mert az oltalmi jog nem a termető nem a termető atyaúristentől volt elrendelve, hanem a szultántól, a fényességes nagyvezértől.

és a felvilágosodás azt mondta, hogy vannak absztrakt jogelvek, amelyek minden emberre egyetemes módon érvényesek. tehát a tálibokra ugyanúgy, mint akárkire. ezek ugye a kereszténység hitelvei is egyben. de ezeknek leginkább feudális módon lehet érvényt szerezni.

az amerikai hadsereg is feudális módon uralkodott afganisztában. és a tálibok is feudális módon uralkodnak. és az arab emirek is feudális módon uralkodnak az egyesült emirátusokban. hét földesúr közül lehet választani. vagy el lehet költözni egy másik földbirtokra. ahol a dán korona uralkodik. vagy a brit. vagy a francia köztársaságiak. az is egy feudális uradalom egy nemzetgyűléssel. és legfőbb főuraság president marcon.

2021.09.16. 21:50:49

@Untermensch4:
most az van, hogy a felvilágosultak azt mondják, hogy ők egy filozofikus mesterrassz. és akkor ők diktálják a jogot. new york 57. utcájában kitalálják, hogy a transznemű migránsok mellékhelyiség használati jogát ki kell terjeszteni. nem választott papság, vagy választott nemesség. mert az feudalizmus és kereszténység. hanem azt mondják, hogy ők ezt már meghalaták. ők a mesterrassz. a szakma. a "liberálisok". és ők elrendelik, mert levezették jogelvekből. ez a felvilágosult abszolutizmus.

ki mondja meg. new york, brüsszel, berlin, bécs, vagy kicsoda, micsoda. a velencei kalmárok eldönti, hogy mi az alkotmányos. döntsék el velencében a velencei alkotmány szerint. feltéve, hogy ők a választott nemesek. úgy elrendelhetik. ez a feudalizmus.

alöksz róz 2021.09.16. 23:38:41

@Lord_Valdez: az hogy hányadik legszabadabb, az pont nem igazol és nem is cáfol semmit.
meg az se, hogy a finnek se voltak mindig gazdagok. a finneknek nagyrészt önálló, saját tulajdonú gazdasága van, nekünk meg nincs ilyenünk. amikor a 90-es években ki kellett volna építeni és nem is kötöttek volna az uniós szabályozások, akkor más utat választottunk.

javíts ki, ha tévedek, de az észtek hasonlóan gondolkodtak és intézkedtek, mint a szlovákok meg mi, csak különböző időben.
és ott is hasonlóan magas a külföldi vállalatok aránya.

Untermensch4 2021.09.17. 07:14:16

@cvsvrs: Feudalizmus az amikor föld alapú a hatalom, valóban. És van hűbéri lánc is, hierarchikusan. A legalsó szinten a jobbágyok (a nulladikon rabszolgák), kevesebb joggal mint a felsőbb szintek nemessége.
A polgári jogban a törvény előtt mindenki egyenlő jogokkal (és kötelességekkel) bír, a törvények hatálya lehet területi alapú (mivel az adott jogszolgáltatási rendszer a fennhatósága alatti területeken tud jogi értelemben hatalmat gyakorolni) és ezzel párhuzamosan lehet személyi hatályú is ami azt jelenti hogy egy adott ország polgárára pl külföldön tartózkodva is vonatkoznak az állampolgársága szerinti ország(ok) törvényei, vagy azok egy része.
A makói akármelyik gyár/földterület jelenleg magyarisztán joghatósága alatt van, a jogszabályi hierarchiából következően az országgyűlés által hozott törvények erősebbek mint egy magánterület tulajdonosának a rendelkezései. Így tehát a helyzet az hogy bár meg lehet tiltani ugyan a dolgozóknak hogy műszakváltáskor beszélgessenek, szakszervezet alapítását nem lehet megtiltani. Vannak viszont jogi lehetőségek hogy több mint másfél évig szabályosan ne álljon szóba a munkáltató a szakszervezettel...

A középkorban még a "kormányt" kinevező királyok legitimációját az "isteni felhatalmazás" adta, ezért volt jól működő a szimbiózis a katolikus egyházzal. Jattot megkapták (ha kellett segítettek beszedni a védelmi pénz nem nekik jutó részét is), a királyi hatalmat támogató propagandát szervezetten szolgáltatták.
Mostanság a választójoggal bíró polgárok vmiféle többségének a támogatása adja a legitimációt (még a briteknél is).

Gondolom te arra spekulálsz hogy ha nem is nemes vagy annak polgárjogú csatlósa hanem jobbágy is leszel az új feudalizmusban, a jobb módúak közül az egyik. Abban az esetben ha tényleg elhiszed az előbbi levezetésedet arról hogy mindenhol minden feudalizmus (és akinek nem tetszik annak el lehet menni... nahát, ez gyurcsány szövege, nem?) akkor ha jobbágy leszel, mindenképpen hangsúlyozd a lojalitásodat, az agyafúrtságodat legfeljebb neked alávetettekkel szemben akik a hatalmad miatt nem tiltakozhatnak. ;)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.17. 07:38:23

@MEDVE1978:
Ez nem kudarc. Ez teljesen természetes. Ahogyan érik egy piac, úgy egyre komplexebbek a termékei és emiatt egyre nehezebben gyárthatóak. Ha most 1900-t írnánk, akkor te egy faluvégi pajtában le tudnál gyártani egy repülőgépet. Most meg csak egy maréknyi cég van, aki képes.

Magyarországon simán tudna önerőből is felépülni, mivel a kapitalizmus olyan, hogy folyamatosan jönnek létre újabb és újabb piacok, amik még éretlenek. Hol volt a repülőgép gyártás 1850-ben? Hol volt a számítógép 1950-ben? Hol volt a mobiltelefon 1990-ben? Folyamatosan keletkeznek azok a piacok, ahol sikeresek lehetnénk.

"ez egyedül ott működött"
Félreértés ne essék, ez Magyarországon is működött. Magyarországon az életszínvonal hatalmasat emelkedett. Rohadtul nem ott vagyunk, ahogy 1990-ben voltunk.

A 90-es években Kína lehet, hogy baromi olcsó volt, de rohadtul nem tudott minőséget gyártani. Simán tudtunk vele versenyezni számos területen. Kína viszont már nem csak árban jobb, mint mi, hanem minőségben is. Épp ezért mondják, hogy most már ideje tovább lépni a fejlődésben.
Erre a bérgyártásra épülő gazdasági modellre érdemes úgy gondolni, mint a középiskolára. Ez a gazdaság középiskolás fejlődési stádiuma. Fontos, hogy az ember eljusson odáig, de nem az a cél, hogy örökre ott ragadjon.

De pont ezeket a "niche"-ket kell megragadni. Ezekben van növekedési potenciál. Egy már kiépült kiépült piac nem fog nőni. Hiába alapítod meg az N+1. futócipőmárkát, ezen a piacon már csak egymás rovására lehet fejlődni.

Magyarországnak nem a tőkeszegénység a legnagyobb problémája. Ez inkább csak egy kényelmes kifogás. Miért nem lett magyar Skype? Magyar Angry Birds? Ne mond nekem, hogy pénz kérdése volt, mert ezek korai fejlesztése nem került annyiba, mint egy-egy köztéri szobor.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.17. 07:43:14

@cvsvrs:
"a feudális céhes iparral szemben. tehát az sem volt szektorsemleges"
A céhes ipar nem egy szektor. És nem szektor semlegeset mondtam, hanem úgy általában semleges, de legesleginkább szereplő semleges. Nincs olyan, hogy Petinek 10% adókedvezmény.

A neoliberalizmus nem támogat és nincs végső célja sem. Pláne, nem az állam felszámolása. Van olyan is, úgy hívják, hogy anarcho-kapitalizmus, de az egy tök más dolog.

@alöksz róz:
De nagyon fontos. Azért fontos, mert azt mutatja, hogy az állami mennyire akadályozza a gazdaság fejlődését. Igen, az állam akadályozza.

Irreleváns, hogy mekkora a külföldi vállalatok aránya. Az a fontos, hogy mennyi értéket termelnek.

2021.09.17. 09:53:33

@Lord_Valdez:
a feudális céhes ipar jelenleg is egy szektor: kézművesség, háziipar, falusi vendéglátás.

ezt a pártok közül kizárólag a fidesz preferálja. korábban a jobbik szinte kizárólag ezt preferálta. és a pártfinanszírozás alapja az etnobiznisz volt. ezen szektor szervezését vette át a fidesz. és már ők lovasíjászkodnak, ők szervezik a kurultáj-at, falunapokat. ezt a feudális össznépi retyerutyát. ez a klasszikus céhes ipar. egy működő gazdasági szektor, amit a globális tőkepiac nem preferál mondván, hogy az ipari forradalom ezt meghaladta.

állami gazdaságok, nemzeti parkok,egyházi birtokok, szövetkezetek, feudális céhes ipar. ez tkp. ez a hagyományos agrárium. és a jelenleg uralkodó politikai gazdaságtan azt mondja, hogy ennek a szerepe a modernizációval egyre csökken. ezt kiszoítja a modern élelmiszeripar. ezért a ezt a feudális világot diszpreferálja.

2021.09.17. 10:08:42

@Lord_Valdez:
ha valaki 10-20-30 exportképes ipari termelő munkahelyet hozott létre akárhol az országban, akkor beruházási adómentességet kaphat, kapott, kaphatott. ehhez meg kellett keresnie az országgyűlési képviselőjét. és az átadásra kivonult legalább egy államtitkár azzal, hogy állam és a piaci szereplők bevonásával munkahelyet teremtett.

a multinacionális gyáripar és beszállítóik lényegében beruházási adómentességet kaptak a külgazdasági minisztériumtól. és bárki jelentkezhetett beszállítónak. azzal, hogy gyártana gumibiszbaszt. amit persze nem egyszerű olcsón, megfelelő minőségben előállítani. kurva sok ilyen üzem épült.

ez egy klasszikus exportvezérelt gazdaságpolitika. eközben leértékelik a forintot. a reálbérek forintban szárnyalnak, euróban stagnálnak. és ezt eladják úgy, hogy ez CSODA. az ellenzék azt mondja, hogy ez CSŐD. és ugye egyik se.

Untermensch4 2021.09.17. 10:21:28

@cvsvrs: "ez a klasszikus céhes ipar. egy működő gazdasági szektor, amit a globális tőkepiac nem preferál mondván, hogy az ipari forradalom ezt meghaladta"

Az látszik hogy az egyik kedvenc szavad a "feudális" de nem kéne elkoptatni, nem jó mindenre.
A céh, egy zárt termelői kör monopóliuma egy adott területen, bizonyos áruk gyártására illetve forgalomba hozatalára. Hogyan tudna a "globális tőkepiac" részt venni egy ilyen műsorban? A kézműves teljesítményének van egy határa, kb heti 60 munkaóra/kopf. Ha megnöveli a létszámot akkor átváltozik manufaktúrává, még nagyobb létszámmal meg csodák csodája, itt egy gyár ami már nem kézműves. De ha a tőkés megveszi a márkanevet és legyártja egy másik gyárban nagy darabszámban és ugyanolyan jó minőségben, aztán eladja a világ távoli tájain, az gondolom nem tetszik... szóval hogyan tudna egy céhesnek látszó (vagy akár egy ténylegesen céhes, monopóliummal bíró) helyi izét támogatni egy külső befektető aki szeretne profitot? Ha "ez a klasszikus céhes ipar. egy működő gazdasági szektor" akkor nyilván nyereséges, hogyan lehet ilyesmibe nagyobb összeget befektetni úgy hogy maguk a kézművesek (ami ugye a lényeges összetevő) ne tűnjenek el a képletből?

2021.09.17. 10:49:12

@Lord_Valdez:
és ez a beruházásösztönző politka elnyerte a nyugat egy részének tetszését. a gyáriparosokét, akik a közvetlen tőkebefektetésben érdekeltek. debrecen a világon a 10. legjobb stratégiával rendelkező város a financial times szerint.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/fdi4.jpg
ami azért talán túlzás. de nyilván mutatja a fidesz gazdasági sikerét bizonyos üzleti körökben.

vagy mondjuk a debreceni egyetemen a bosztoni mit irodát nyitott. a ge healthcare és egy amerikai kockázati tőkealap támogatásával. john malkovich is fellépett debrecenben.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2406768

általában véve azok támogatják a fideszt, akik a gyártásban, a termelésben, termékfejlesztésben közvelten érdekeltek. mert a fidesz is támogatja őket. szijjártó ehhez adókedvezményet, adómentességet biztosít. (nyilván nem lehet bármennyi összeget is kiszórni.) ehhez kapcsolódóan próbálják az alkalmazott tudományok irányítását átvenni palkovics vezetésével. lásd akadémiai intézetek, egyetemek modellváltása. amivel a bölcseleti intézeteket is átszervezhetik. harcolhatnak a gender tudósokkal, stb.

2021.09.17. 11:04:41

@Untermensch4:
a globális tőkepiac ezt a szektort diszpreferálja. tehát ha marika néni bemegy az unicredit bankba, hogy ő szeretne káposztás pogácsát sütni a káposztás napokra és ehhez szeretne hitelt, akkor körberöhögik. ha még azt is mondja, hogy ezt megálda a főtisztelndő úr is, akkor különönsen.

és azt mondják, hogy drága marika ön ehhez személyi kölcsönt kaphat. amiből vehet háztartási gépet. mert ezt eleve nem tekintik vállalkozásnak. azt mondják, hogy ezekben nincs potenciál. marika nénit megkérdik, hogyan lesz ebből globális vagy legalább regionális üzletlánc. marika néni olyat nem akar. ő a káposztás napokra pogácsát sütögetne a kisunokájával hajdúhadházon. amire az unicredit bank azt mondja, hogy ez nem vállalkozás.

és fidesz azt mondja, hogy ebből lesz a magyar csoda. és ők majd a káposztás napokra odaszervezik celebeket, vagy egy részüket, lázár séfet, majkát és aki még oadmegy. és marikanéni sütögeti a kaposztás pogit. kap hozzá kis összegű hitelt, alacsony kamat, adómentességet, mert egy ilyen a fidesz önkormányzat által felügyelt rendezvényen nem nagyon van nyugtaadás. a polgármester köszöntőt mond. és ebből lesz egy össznépi retye-rutya. ami poltikai szempontból olcsó szavazatvásárlás.

és ez nem egy gazdasági szektor. a hagyományos agrárium. amit a globális tőkepiac diszpreferál. azaz az sem szektorsemleges.

2021.09.17. 11:52:30

@Untermensch4:
az a feudalizmus, hogy a makói földek (beleértve a hagymaföldeket és a continentál gyárat is) a magyar országgyűlésnek vannak alárendelve. a hatalom alapja a földterület, annak birtoklása. a makó a szent korona birtokteste. tehát annak választott hites képviselői rendelkeznek felette. ez a feudalizmus.

a felvilágosodás azt mondta, hogy nem kell külön jogrend a szent korona birtoktestének, csanád megyének és a makói földeknek. erre nincs szükség. ugyanis van egy egyetemes jogrend, ami érvényes magyarországon, csanád megyében, makón ugyanúgy, ahogyan new york városában, vagy pápua új guineában is. amire a kereszténység azt mondta, hogy ez az általános emberség. semmi egyéb. és az, hogy aki jól viselkedik az majd a mennyországba kerül. ahol van a teremtő atyaúristen, a jobbján krisztus urunk, és ott van még szűz mária. ő is felszállt a mennyekbe. és ott van még szent péter. és szent jános pál. és a reformáció azt mondja, hogy ez egy mesevilág. az általános emberség az, ami egyetemes. és azt tautológiák írják le. bizony mondom néktek, hogy a jó az a jó. és a rossz a rossz. és ezért törekedjetek a jóra, mert az a jó. és ne a rosszra, mert az rossz. értitek-é testvéreim. és akkor ezt érti a nép. erre van alapozva a keresztény népnevelés. magyar vallás. és ugyanezt tanítják a koreai és a japán gyerekeknek. mert egy az Isten. mondja a kereszténység.

de ebből nem következik konkrét, univerzális jogrend. a felvilágosodás azt mondja, hogy de következik. például az, hogy házasodhassanak az egynemű párok is és nem csak makón, hanem pápua új guineában is. és akár a holdon, vagy a marson is. mert ezt meghirdették a felvilágosultak. a bécsi kör, a frankfurti iskola, new york 57. utcája.

a kereszténység azt hirdeti, hogy az általános emberségen túl nincs egyetemes jogrend. hanem az egyik keresztény államban ez esetleg meg van engedve, a másikban nincsen. és ezek nincsenek a vatikán államnak alávetve. azért mondja azt a fidesz, hogy magyarország a vatikán által elismert apostoli szent királyság, mert az apostoloknak nincs szükségük külső térítőkre. a vatikántól való állami függetlenedést jelenti. tehát ezt nem ferenc pápa dönti el, hanem a magyar országgyűlés. ez is a feudalizmus része.

aki feudális az területi alapon akar dönteni az uralkodó jogrendről. aki felvilágosult azt mondja, hogy az megengedhetetlen, hogy a tálib fiúk délelőtt és a lányok délután járnak iskolába. mert így rendelkezett az afgán rezsim birtokolva a földet. ez egy feudális gondolkodás. a felvilágosult ezzel szemben az, hogy alapvetően koedukált oktatásra van szükség. szerintem is. de mondjuk torna óra nem koedukált. mert a lányok általában gyengébbek. némelyek persze nem. a tornatermi öltözők sem koedukáltak. mert nem cél a túlzott mértéke szexualitás. miközben lehetne. a gender "tudósok" megállapítják, hogy nem is két nem van, hanem 27 a "tudomány" jelenlegi állása szerint. és ők meg vannak győződve arról, hogy az ő bölcseletüknek univerzálisan érvényt kell szerezni. és ezt diktálhatják bécsből a magyaroknak. vagy berlinből, vagy brüsszelből vagy new york-ból, vagy akárhonnan. a szabad kereskedelmi törvényeket, a pénzügyi szabályokat, vagy bármi egyebet. mondván, hogy a feudalizmust a felvilágosodás meghaladta.

és nyilván általában az hivatkozik a felvilágosult hitelvekre, akinek éppen a legerősebb a hadserege. a brit birodalom, német-római birodalom, szovjet megszállás idején erre hivatkoztak a kommunisták, hogy ők fel vannak világosodva. csak nekik az jött ki, hogy világ proletárjai egyesülnek. és nem a világ burzsoáziája. és a rendszerváltás után az amerikiaknak volt a legnagyobb hadserege. és ugyanaz a filozófuskör azt mondta, hogy a nyugat fel van világosodva. és meghirdették az amerikanizmust. az amerikai demokrata párt diktálja a demokráciát az európai demokratákkal. brüsszel nato/eu központ.

a felvilágosodásból adódik a totális, globális, birodalmi jelleg. és a feudalizmusból a partikulárs, lokális uradalmi.

2021.09.17. 12:27:22

@Untermensch4:
feudalizmus (terület alapú jogrend) vs. felvilágosodás (univerzális jogrend).

és a klasszikus liberalizmus feudális alapokból indult ki. és azt mondta, hogy a nagyfokú önkormányzatiság biztosítja a legnagyobb szabadságot. a neoliberalizmus abból, hogy van mondjuk a master business administration és az biztosítja a legnagyobb szabadságot. mert a neoliberális közgazdaságtan erre az eredményre jutott. és azt tanulják meg a táliboik. és úgy lesznek felvilágosult hr/pr vezetőik (aminél emberségesebb nincsen), lesz üzleti etikájuk (aminél etikusabb nincs), jogrendjük (aminél szabadabbn nincsen), ellátási lánc menedzsmentjük (aminél hatékonyabb nincsen), stb.

és ha a tálib vezérek ezt elfogadják, akkor követik a felvilágosult abszolutizmus neoliberális eszményét. ha nem, akkor nem. klasszikus liberális elvek szerint a tálibok mondhatják akár azt is, hogy a tálib fiúk délelőtt járjanak iskolába, a lányok délután. és akinek ez nem tetszik az menjen a szomszédos pakisztánba ahol az oktatás koedukált. és esetlegesen egyes pakisztániak azt gondolják, hogy nekik sokkal jobb a tálib uralom. a klasszikus liberalizmus alapja az, lehetőség szerint a legkülönfélébb rezsimeknek legyen ellenpróbája. és ezt egy partikuláris jogrend valósítja meg nagyfokú önkormányzatiság mellett.

ha világban mindenhol egy akkreditált mba kurzus valósul meg, akkor nincs szükség országgyűlésre, önkormányzatokra se. hanem adva van egy kézikönyv, írva van a best practice, legjobb gyakorlat, amire a master busisness akadémisták jutottak. és ők diktálnak. abból következik a felvilágosult jogrend.

a feudalizmus és a klasszikus liberalizmus is azt mondja, hogy ezt majd megmondja makói makói márk választott csanádi nemes, aki a magyar országgyűlés választtott képviselője, a választott hites közönség, a szent korona alattvalói. és ez is lehet szabad. a klasszikus liberális hitelvek szerint.

Untermensch4 2021.09.17. 13:13:46

@cvsvrs: "2021.09.17. 11:04:41"
Tehát Marika néninek nincs üzleti terve ezért nem kap hitelt... sztem semmilyen méretű vállalkozás nem kap hitelt ha annyit tud mondani hogy "Ööö... hát ennyi fedezetem van ha jelzáloghitel... ööö... ezt a sok mindent akarom csinálni mer' sztem jó lesz, meg a helyi sámán szerint is"
De öröm hallani hogy a kormánypárt szervez az adófizetők pénzét költve olyan rendezvényt ahol lehet a kiválasztott jobbágyoknak adót csalni. Na EZ a feudalizmus (a joguralom helyett) amikor Döbrögi a törvény és akivel kegyet gyakorol arra nem vonatkozik pl az adózási törvény. Vagy a munkavédelmi törvények a gyárában (ez korrelál azzal hogy a cég tulaja az örömapával egy asztalnál ült ráhelke esküvőjén). Csak majd ne sírj jobbágy ha a gyerekedet elgázoló hintóban ülő uraságra meg nem vonatkozik a kresz...
Egyébként ezzel hogy nálam is többet tudsz hülyeséget beszélni, legfeljebb pillanatnyi érdekesség lehetsz, és mivel ennyire rajongsz a feudalizmusért (bár a jelentését kissé maszatolod) meg az "apostoli" és egyéb ezo-szövegek egy részéért, halld hát szavam: néhai atyámtól örököltem (vala) a vitézi címet, ő pedig még néhaibb nagyapámtól. Ha a szövegkörnyezet s illem lehetővé teszi, szólíthatnál így: "Vitéz Uram".

Vagy csak túltoltad karakterszámilag a trollkodást, tképp humornak szépen kimunkált amit írsz, bár van még mit csiszolni rajt'.

2021.09.17. 13:37:02

@Untermensch4:
ez "egyháztáji" vásárról egy kép.
haon.hu/wp-content/uploads/2021/04/8662474P4172204-scaled.jpg
a templom oldalában az udvaron egy kézműves vásár. gyik árusnál sincs pénztárgép, se nyugtömb. megáldja őket a pap. és nincsenek nav ellenőrök.

erre mondhatod, hogy ez adócsalás, szervezett bűnözés, intézményesített korrupció és azt is, hogy ez a szabad piac. ez esetben az egyház feudális módon (időlegesen egy területre korlátozva) biztosítja a szabadságot az árusoknak. és bárki odamehet.

2021.09.17. 14:20:23

@Untermensch4:
nem rajongok a feudalizmusért. hanem csak azt gondolom, hogy a piac szerveződése ez esetben kétségkívül a nem minden esetben a felvilágosult hitelvek szerint történik, de mégis ez is eredményezhet polgárosodást feltéve, hogy a klasszikus liberális elvek többé kevésbé érvényesülnek.

ugye az üzleti tervben nem tényező az áruk lelkészi támogatása. mert a felvilágosodás abból indul ki, hogy az egyháznak nincs világias hatalma. tehát az lényegtelen, hogy marika néni káposztás pogácsáját megáldják-e a papok. cserébe és visz belőle a szegény kis papnénak. ez ugye nem számít elvben. a gyakorlatban nagyon is számít különösen vidéken. mert a parókia hatalmi tényező.

és nem az a valódi liberalizmus, hogy az egyháznak ne legyen szerepe a közéletben, mert a hit magánjellegű. hanem az, hogy lehet így is, lehet úgy is. és persze lehet, hogy a papságnak nincs keresnivalója a piac szervezésében, és az is lehet, hogy értintőlegesen mégis csak lehet keresnivalója. mert adott esetben biztosíthatja a szabadságot az államhatalommal szemben. lásd a fenti példát. és ez nem egyszeri eset. mit gondolsz, hogy miért van a fidesznek annyi szavazója.

az árusok felajánlanak valamennyi jószágot a gyülekezetnek. és azt szétosztják a szegények között. az állam lemond minimális adóbevételről. vagy nem mond le szinte semmiről. mert nem mennének ki néhány darab sajttal a piacra. és ugye azzal esélyük nincs bekerülni a hipermarketekbe. vannak, akiknek ez a rendszer biztosítja a nagyobb gazdasági szabadságot és nem az mba. csak ennyit állítok.

és lehet mondani, hogy ez az össznépi retyerutya csődbe viszi az országot. mert így nem lehet költségvetést tervezni, így nincs kiszámíthatóság, nem lehet jogállam, a működő tőke menekülőre fogja. és ennek egyetlen kimenetele a totális államcsőd. lehet. de a fidesz valamivel jobban teljesített eddig legalább is.

alöksz róz 2021.09.17. 15:34:59

@Lord_Valdez: "De nagyon fontos." - csak a téma szempontjából pont nem jelent semmit.

"Irreleváns, hogy mekkora a külföldi vállalatok aránya. Az a fontos, hogy mennyi értéket termelnek." - nem irreleváns, ha egyszer ezt az értéket oda könyveli, ahova akarja és olyan belső elszámoló árakkal dolgozik, amilyenekkel akar. ezzel ő maga a jövedelmi korlát, vagy az ún. termelékenység korlátja.
és közben kiszúrja a szemedet a termelékenység-lózunggal.

alöksz róz 2021.09.17. 15:38:05

@Lord_Valdez: "Magyarországon simán tudna önerőből is felépülni, mivel a kapitalizmus olyan, hogy folyamatosan jönnek létre újabb és újabb piacok, amik még éretlenek." - nem tudna önerőből, mert nincs se tőke, se kapcsolat, se jogi környezet hozzá.

2021.09.17. 16:06:02

@Lord_Valdez:
azért, mert a magyarok többségének nem célja az, hogy világvállalatokat hozzanak létre.

izraelben azzal lehet választást nyerni, hogy a zsidóság a választott nép, és a zsidóság elsődleges célja, hogy gazdasági értelemben behálózzák a földkerekséget. mindezt a zsidó államból kiindulva. miközben az egy főre jutó gdp vonatkozásában izrael nem tartozik a legfejlettebb országok közé. de kis túlzással a céljuk a "világuralom öt éven belül". így szocializálódnak, ez a törzsi tudatuk. a globalizáció a zsidóság többsége számára természetes. nem azt mondják, hogy a földközi tengeri kereskedelmet akarnak (amire a természeti adottságaik predesztinálnák őket), hanem világkereskedelmet, globális pénzügyi szektor felett való uralmat. (újabban már szemben amerikával).

ilyenek a szlovének is? nem, ők azt mondják, hogy ausztria árnyékában jól elvannak. úgy fejlődnek. olyan nagyon ők se akarnak világvállalatokat. így szocializálódtak, evolválódtak az évezredes történelmükben feltéve, hogy van ilyesmi.

és a magyar gazdasági (birodalmi) elképzelés kb. az, hogy a kárpát-medence urai leszünk és és a kapcsolódó adriai tengermellékkel nyitunk a világra. és az eurázsiai kontinensen nyugat és kelet között a híd szerepet töltjük be, stb. és erre azt mondják budapesten, hogy ez nem jó.

telavivban elfogadják az átlag zsudó elképzelését a világról. ljubjanában elfogadják az átlag szlovén elképzelését. budapesten nem fogadják el az átlag magyarét. hanem az van, hogy ezek a magyarok. mintha budapesten tényleg nem magyarok lennének többségben.

legutóbb karigeri írt erről, hogy itten kérem szépen az orbán natív populista. és az államalkotó többségi népcsoportort képviseli szinte kizárólagosan (a magyarokat értelemszerűen, és cigányságot, minden felmérés azt mutatja, hogy a cigányság többsége fideszes, és a magyarországi németeket, mert a nemzetiségi önkormányzatuk fideszt támogatja. és az izrealita zsidók és izrael is a fideszt támogatják) és kik vannak még? a "liberálisok". ők egy identitását vesztett népcsoprt, vagy micsoda?

Untermensch4 2021.09.17. 18:07:08

@cvsvrs: "ez esetben az egyház feudális módon (időlegesen egy területre korlátozva) biztosítja a szabadságot az árusoknak. és bárki odamehet"
"az árusok felajánlanak valamennyi jószágot a gyülekezetnek. és azt szétosztják a szegények között"
" és ez nem egyszeri eset. mit gondolsz, hogy miért van a fidesznek annyi szavazója"
Jó kommunikáció (kiválóan megteremtik a kádár-rendszer illúzióját az ilyen "összekacsintva hagyjuk lopni a keményen dolgozó kisembert" -trükkökkel)

Igen, ez az intézményesített korrupció és a feudalizmus modern ötvözete. Legyen csak meg a jobbágyban a fenyegetettség érzése (mert azért mégiscsak szabályosan megbüntetheti a nemzetiávéhá) és szokja hogy kegyet gyakorolnak vele amikor hagyják élni.

"az állam lemond minimális adóbevételről. vagy nem mond le szinte semmiről. mert nem mennének ki néhány darab sajttal a piacra. és ugye azzal esélyük nincs bekerülni a hipermarketekbe."
Svájcban az iskolai étkezésben helyi termelőktől vesznek alapanyagot, ha létezik ilyen, akkor is ha olcsóbb lenne a hiperben. A német állam úgy mond le a némi adóról (ami lehet hogy nem is keletkezne) hogy mikrovállalkozás havi 600 euró árbevételig csak bejelentésköteles de nulla az adó. Ehhez képest én azért hagytam abba a magyarisztáni kézműves tevékenységemet mert amikor a havi 4000 (azaz négyezer) forintosra nőtt bevételből adót szándékoztam fizetni, kiderült hogy ennél több lenne a könyvelői költség és a tevékenységre fordított időnél jóval több az adminisztráció... én meg ilyen rebellis magyar nemes vagyok hogy akkor ferencjóska baxódjon meg a németes túlbonyolításával, akkor is ha viktornak híjják', a népek majd a kézműves holmim helyett rendelnek vmit kínából, oszt' jónapot.

"a magyarok többségének nem célja az, hogy világvállalatokat hozzanak létre"
Ha, estleg, talán, időnként elképzelhetőnek tartanád hogy a világ egyes bonyolultabb dolgai (pl emberek akkora csoportja amire már alkalmazható a "nemzet" elnevezés) nem írhatóak le egyszerű egybites értékekkel, ajánlanék egy könyvet.
muvelodestortenet.weebly.com/uploads/3/1/6/3/3163669/samuel-p-huntington-a-civilizaciok-osszecsapasa.pdf
...egyrészt a megírása óta kirajzolódni látszanak jelenkorunk történelmében olyasmik amiket jósol, másrészt sztem megvan a megfejtés hogy mi a magyar átok és áldás egyszerre, nemzetkarakterológiai szempontból. Spoiler: mindegyik politikai pártunk xarul áll hozzá a jövőnk építéséhez.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.17. 18:07:10

@cvsvrs:
A feudalizmus nem egy szektor.

Minden embernek célja, hogy sikeres legyen. A magyar embernek is.

@alöksz róz:
""De nagyon fontos." - csak a téma szempontjából pont nem jelent semmit."
Nagyon is jelent. A magyar állam az egyik legnagyobb kerékkötője a felzárkózásunknak.

Akkor nem érted a termelékenység fogalmát. A kreatív könyvelés az adórendszernek szól, de ha egy cég belül se tudja, hogy hol mekkora értéktöbblettel számolhat, akkor az a cég hamar le fogja húzni a rolót, mert az értelmesebb cégek kiszorítják. Egyszerűen így nem lehet termelési láncot optimalizálni.

Jaj, dehogyisnem. Vannak sikertörténeteink is ám. Ilyen pl. Docler. Lehet, hogy az online pornó nem számít nemzeti büszkeségnek, de komoly gazdasági sikertörténet. A Hell Energy világcég. Baromi sok mindent meg tudunk csinálni, ha akarunk, csak nagyon ritkán akarunk.

Untermensch4 2021.09.17. 18:34:12

@Lord_Valdez: "Baromi sok mindent meg tudunk csinálni, ha akarunk, csak nagyon ritkán akarunk."
Van egy kisebb világhódító gerilla-projektem. Pályakezdő programozóknak tanítom hogy a magyar mint szigetnyelv és a kultúra is egy kód. Egyfajta titkosítás amit programon belüli címkéknél/útjelzőknél (label) fel lehet használni.
Ha hősünk cége lecserélné a magyar IT-harcost, sajna egy nem magyar nagyon nehezen fog boldogulni (még akkor is ha egy most még +5-10 évnyire lévő AI segít neki visszafejteni).

2021.09.17. 19:25:35

@Lord_Valdez:
a klasszikus agrárium (háziipar, falusi vendéglátás, őstermelői piacok) egy szektor. és ezt a neoliberalizmus diszpreferálja. mondván, hogy ezeket kiszorítják a hipermarketek olcsó tömegtermékekkel.

marika néni pogácsát süt a hajdúhadházon a káposztás napokon. és erre lehet mondani, hogy az ilyen típusú gazdasági tevékenység olyan alacsony termelékenységű és hozzáadott értékű az ipar 4.0 teljesítményéhez képest, hogy ezt is nem nagyon is érdemes számításba venni. ezt felszámolja a modernizáció. ezt hívják úgy, hogy progresszió. fejlődés.

csakhogy ezzel a az össznépi falunaposdival kibaszott sok szavazót szerez a fidesz. (korábban a jobbik. egyébként ez a népi baloldal szavazóbázisa lenne. csak ugye a budapesti "baloldal" "felvilágosult" ebből következően urbánus és nem népi, mert az nekik pfúj.).

ez az etnobiznisz magyarországon egyáltalán nem elhanyagolható szektor. a magyar település szerkezet miatt. a magyar népesség fele mezővárosias környezetben él.

2021.09.17. 19:47:38

@Lord_Valdez:
vagy egyszerű dolog. a globális tőkepiac inkább preferálja a (kapitalista) nyrt-t, mint a (feudális) zrt-t. utóbbinak hitelezhet ugyan, de abban nem tud tulajdonrészt szerezni.

orbánista gazdaságpolitika kb. az, hogy a kormányfő a magyarország zrt. igazgatósági elnöke. egy feudális birtoktest, egy zártkörű részvénytársaság ura és parancsolója. szijjártó vezeti a külgazdasági részleget. a kormány stratégiai partnerei tulajdont szerezhetnek. készpénz támogatást is kaphatnak feltéve, hogy létesítenek egy (exportképes) "élüzemet" . varga a pénzügyi főosztályvezető. a propaganda minisztérium felel a közkapcsolatokért.

a globális tőkepiacnak inkább tetszene magyarország nyrt. vagy még annél is jobban magyarország f.a. (felszámolás alatt). úgy minden eladó.

2021.09.17. 19:57:49

@Untermensch4:
nézd, ezt azért fel lehet mérni, hogy jelenleg hány magyar főiskolás álma, hogy világvállalatot hozzon létre. és szerintem elég alacsony ez a szám a magyar főiskolások körében. sokkal alacsonyabb, mint izraelben.

és a rendszerváltás után 30 évvel aligha lehet azt mondani, hogy ez a kádár rendszer öröksége. ez a szám a rendszerváltás után születettek körében is nagyon alacsony. lehet mondani, hogy mert a szüleiktől kapták a mintákat. a budapesti értéktőzsdére (leszámítva lölő cégét az opus-t) nem került egyetlen olyan vállalat sem, ami legalább 1%-os index súlyt elérné. magyarország 30 év alatt nem termelt ki lényegében egyetlen kapitalista vállalkozást sem. hanem a régi állami vállalatok vannak (richter, otp, mol) és egy német lányvállalat (magyar telekom). schluss.

Untermensch4 2021.09.17. 20:10:19

@cvsvrs: "a propaganda minisztérium felel a közkapcsolatokért"
Amikor a nacionalizmus paranoiával van felütve abból olyan sovinizmus lesz ami a sok stressz miatt az összes résztvevő várható élettartamát csökkenti és addig is rontja az életminőséget. Nagyon lelkesítő ugyan folyamatos hadiállapotban élni, de megviseli az embert ha nem az a hivatásos forradalmár típus.
" egy feudális birtoktest, egy zártkörű részvénytársaság ura és parancsolója"
A 2010-ben ígért és aztán elmaradt nagy elszámoltatás után még mindig volt olyan volán zrt ahol a vörösdiplomás bányamérnök(! közlekedési mérnök ohne) vezérkar simán elcseszte az évek óta nyereséges bérelt vonalat amit a gonoszmultik fizettek hogy a hipermarket és környékéhez legyen buszjárat. Utána már az önkormányzat fizeti mert a nép azért közlekedni akar. Tehát gonoszmulti hajlandó fizetni buszjáratért úgy hogy ez a zrt-nek nyereséges de mivel "nincs alternatíva" a tömközl. koncessziós jellege miatt, úr és parancsoló emeli az árat mert csak. Azt meg nem fizetik ki, nincs üzlet de helyi adóból azért ki kell fizetni a buszjárat költségét... ugyanez országos léptékben tényleg hiányzik.

Untermensch4 2021.09.17. 20:24:00

@cvsvrs: "magyarország 30 év alatt nem termelt ki lényegében egyetlen kapitalista vállalkozást sem."
Igazad van, merjünk kicsik lenni. Azért ebben a harminc évben olyan érdekességek is kitermelődtek mint pl Győr környékén egy kis üzem, kis szériában trike-okat építettek. Csak a német piacra, magyarországon el sem próbáltak adni, pedig vmekkora kereslet itt is lett volna. Mert a német túlszabályozás egy teljesíthető feladvány, a magyar meg csak egy túlbonyolított akadály. Normális országokban hagyják élni (nem feltétlenül támogatják, csak hagyják élni) a cégeket amik a belföldi piaccal párhuzamosan exporttal is próbálkoznak (és ha ez utóbbi sikerül akkor annak már van értelme némi hátszelet adni).

"lehet mondani, hogy mert a szüleiktől kapták a mintákat"
Igen, lehet is. Rendszerváltás után született két arccal beszélgettem kb 8 éve. Világnézetük a "kádár idején jobb vót" és a "el kéne venni a gyár menedzserének az audiját és szétosztani a melósok között" szintjén mozgott. Oké, azt nem mesélték nekik hogy amikor egy új autó áráért is lehetetlen vezetékes telefont bekötni, mert hiánygazdaság... de egy db prémium autót száz felé osztva akármilyen módszerrel mi is jut egy-egy embernek!? Na az ilyen szellemi színvonalú szavazókból élnek parazita politikusaink.

Ez nem csak a kádár-rendszer öröksége, ez az elcseszett feudalisztikus gondolkodásmód hosszabb ideje épül, a kádár-nosztalgia csak a legutolsó réteg vakolat rajta.

2021.09.17. 20:28:15

@Untermensch4:
errefelé a városi fidesz kitalálta, hogy fizessen az auchan egy rakás pénzt azért, mert használja a város buszöbleit.

amire azt mondta a vidéki (megyei) fidesz, hogy ők kevesebbel is megelégednek. debrecen városán áthaladó főutak a megyei tulajdonban vannak. módosítsák az útvonalat. és ők olcsóbban bérbeadják a buszöblöket. a nagyfokú önkormányzatiság volt a megoldás a problémára. ez a klasszikus liberalizmus.

a neoliberalizmus az lenne, hogy az auchan nem köteles fizetni semmit se, hiszen ő is ugyanúgy használja a közutat, mint akárki. ergo nem lehet tőle személyre szabottan többletet kérni. de lehet. azért, mert az auchan nem tulajdonosa a közútnak szemben a helyiekkel.

a közbirtokon a helyiek nyilván előnyt élveznek. hiszen az a saját tulajdonuk.

2021.09.17. 20:31:37

@Untermensch4:
közműprivatizációt láttam közelről. és a multi élén az aláíró faszkalap nem tudta, hogy egy vagy két vállatot vesznek. hülyék vannak mindenhol. a multinacionális vállalatok felsővezetői, igazgatótanácsai tele vannak hozzá nem értőkkel.

Untermensch4 2021.09.17. 20:45:03

@cvsvrs: "hülyék vannak mindenhol. a multinacionális vállalatok felsővezetői, igazgatótanácsai tele vannak hozzá nem értőkkel"

A példám középvezetői szintű és elegánsan átsiklottál a kádertemetős részlet felett.

"ez a klasszikus liberalizmus"
Ez a piaci verseny. Ha már van két eladó akkor beindul az árverseny. Neoliberalizmus az lenne hogy legfeljebb minimális állami/önkormányzati védelmi pénz megfizetése mellett egy mindenkire érvényes általános szabály alapján bárki használhassa az utakat és buszmegállókat.
A "közbirtok" ha jól értem az önkormányzat tulajdonában lévő buszmegálló-öblöket jelenti. Ha a helyiek tulajdona lenne akkor bárki el tudná adni a tulajdonrészét de ez nem lehetséges.
Most már tényleg érdekel, neked ilyen a humorod vagy tényleg hiszel ebben a szofista paradigmában amit előadsz?

2021.09.17. 20:49:11

@Untermensch4:
a gyáripar nem nagyon engedheti meg magának, hogy hozzá nem értő vezetőik legyenek. a kereskedelmi, szolgáltató szektorben nem szakemberek irányítanak, hanem kormányközeli ügyes üzletemberek, a politika közelében levők.

egy autót előállítani kibaszott bonyolult. kósa lajos aligha tudna felépíteni és elvezetni egy autó-motor gyárat. akkor se kapna hozzá hitelt. de autót eladni már nem annyira bonyolult. kósa lajos simán fel tudna építeni és el tudna vezetni egy bmw autó-motor kereskedést. az egyik fejlesztői készségeket igényel a kereskedelemben felhasználói készségek elegendőek. kósa lajos be tudja mutatni a motort. el tudja mondani, hogy ez mennyire szuper. nyilván kósa érti valamennyire könyvelést. és jogászokkal képes kötni egy szerződést. egy kereskedés élén ez bőven elegendő.

de ahhoz, hogy te az atomokból előállítsd azt az autót, ami aztán elég olcsó és mellette elég biztonságos, ahhoz felsőbb matematika, bonyolult fizika vagy kémia kell. és ezt engedik át a fideszben. hogy jöjjön a bmw és gyártson. és utána motorozni, eladni az "élményt". azt már tudja a fidesz. az már politika. propaganda főosztály. nagyon fasza a bmw. a magyarok is nagyon fasza gyerekek. ezt kell mondani. elsődlegesen ezzel lehet választást nyerni.

az ellenzék azt mondja, hogy ne akarjál már gyárat. ezek a magyarok földet akarnak művelni. ne akarjanak már termelni.

hanem a kibaszott sok árut hordják be a fővárosba és azt nagy haszonnal elfogyasztják. az milyen kibaszott nehéz. a sztárséfek dolga. nem olyan nagy kunszt high tech eszközökkel sütni. olcsó és jó lisztet előállítani a termőföldből az kibaszott nehéz. utána már a legjobb alapanyagból sütni egy piskótát. az már piskóta.

alöksz róz 2021.09.17. 21:25:58

@Lord_Valdez: "A magyar állam az egyik legnagyobb kerékkötője a felzárkózásunknak" - az lehet, csak nem úgy, ahogy gondolod
"Akkor nem érted a termelékenység fogalmát" - szerintem meg te nem érted. hát miben mérik az értéket?
"A kreatív könyvelés az adórendszernek szól" - vagy nem. erről már volt szó fentebb, nem akarok elkezdeni ismételgetni. (ráadásul úgy tűnik h semmi gyakorlati ismereted nincs a témában.)

vannak sikertörténetek, nálunk is meg más országokban is. de nem furcsa, hogy valamiért sehol sem az az általános az eu-hoz újabban csatlakozott országokban? hogy sehol se tudott kibontakozni az a fantasztikus nagy siker, akárhanyadik a ranglistádon?

a chilei sztorit ismered? bő 40 év liberalizmusának végeredményét? egetverő vagyoni/jövedelmi egyenlőtlenség (a világon az egyik legnagyobb), szegénységben élő lakosság, éhhalálhoz elegendő nyugdíjak, lerohadt közegészségügy (a magánra meg nincs pénze a lakosságnak), és így tovább... pedig még ásványkincsei is vannak bőven.
a szabadságlistán is milyen jól állnak, oszt mégis milyen szar lenne most hirtelen cserélni velük.

megnézheted hogy néz ki a nagy gazdasági csodatortájuk egy szelete (gdp/fő) velünk összehasonlítva az elmúlt 25 évben, tökugyanonnan indulva:
tradingeconomics.com/chile/gdp-per-capita
(bejelölöd a 25 évet, compare hungary)
és megnézheted hogy nézett ki közben a gazdasági szabadság pontszám:
www.heritage.org/index/visualize
(a contries by listnél kiválasztod chilét és magyarországot és csinál egy összehasonlítást)
szólj ha látsz összefüggést...

alöksz róz 2021.09.17. 21:38:40

@alöksz róz: ez lemaradt: pick indicator - gdp per capita

2021.09.17. 22:00:41

@Untermensch4:
a fideszhez kötődő gazdasági érdekkör messze értelmesebb, mint a dk-hoz, a jobbikhoz, vagy a momentumhoz kapcsolódó.

a debreceni egyetemen a bosztoni mit nyitott irodát. a termelésben érdekelt ge healthcare és ahhoz kapcsolódó kockázati tőkealap. john malkovich-ot elhozták.
mad-hatter.it.unideb.hu/portal/displayDocument/id/2406768
nyilvánvaló, hogy tarlós is messze értelmesebb volt, mint karácsony gergő. ha budapest 19 őszén nem ad még egy esélyt az "összefogásnak" és váltja le a fideszt, akkor a fővárosban nem folyna ez a kóklerkedés. és most egy új ellenzék hívhatná ki orbánt. nem feltétlen nyernének azonnal, de a fidesznek már lennének értelmes kihívói.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.18. 08:20:37

@cvsvrs:
A neoliberalizmus nem diszpreferál semmit. Az emberek azok, akik ezt teszik. Amikor bemész a boltba és választhatsz a 40 forintos és a 60 forintot tojás között, akkor kevés vásárló van, aki a drágábbat választja, csak azért, mert gondol Mari néni jólétére.

Nem a "globális tőkepiacnak" árt a feudális szerkezet, hanem az országnak, mert gazdasági kérdéseket politikai logikával döntenek el.

@alöksz róz:
Csak egy néhány multinál dolgoztam eddig, honnan is lehetne...

Mit jelent, hogy újonnan csatlakozott? Észtország velünk együtt csatlakozott 2004-ben. A Skype egy észt cég volt. Világsiker volt, mi kellene még? A Hell Energy is világsiker. Mi kellene még?

Chilét ne hozzánk hasonlítsd, hanem a környező országokhoz és akkor rögtön kiderül nem is csinálják rosszul.

2021.09.18. 09:51:39

@Lord_Valdez:
ne viccelj már. nincs olyan ideológia, ami nem preferál vagy nem diszpreferál semmit se.

a neoliberalizmus akar céheket, kézművességet, háziiparosságot, népi kultúrát, partikuláris jogrendet? nem. globális kapitalizmust akar, szabad tőkepiacot, világvárosokat mondván, hogy az teremti meg a legnagyobb szabadságot.

a földműveseknek nyilván nem ez teremti a legnagyobb szabadságot. hanem a feudalizmus. az iparosoknak sem ez teremti ez legnagyobb szabadságot. hanem klasszkus liberalizmus. a neoliberalizmus a kalmárok és a tőzsérek szabadságát teremti meg elsősorban. a kapitalizmus a főváros (das capital) szabadságát teremti meg elsősorban.

és ez akkor tartható fent ha az adott állam nettó befektető, nettó tőkeexportőr. és most ilyen oroszország és kína. ők neoliberálisak. és nem ilyen az usa, az egyesült királyság, franciaország. németország, ausztria, svájc lehet neoliberális, de magyarország nem lehet.

nem tudunk tőkét exportálni. ezért munkaerőt exportálunk. ezt mondja a fidesz. csak ők ezt úgy fordítják le, hogy munkahelyet teremtünk. és multinacionális vállalatok bevonásával növeljük az áruexportot. és a szolgáltató szektorban egyre nagyobb az állami befolyás. mert a tőkeexport minimális. a neoliberalizmus kényszerpálya.

persze erre lehet mondani, hogy alakítsuk át az oktatást és akkor majd az átlag magyar átszellemül és világvállalatokat akar létrehozni, vagy legalább az átlag fiatal. meg lehet hirdetni "budapest világváros" programot. azt, hogy legyen húzóágazat a szoftver. és példa a prezi. lehet, hogy az amerikában kiugró nyereséget produkál. nem tudom. a prezi magyarország a top 100 vállalatba se nagyon férne be hajdú-bihar megyében, amelyik magyarországon az egyik legfejletlenebb. nem azt állítom, hogy nem kell szoftver, hanem azt, hogy az önmagában kevés.

2021.09.18. 10:17:55

@Lord_Valdez:
az átlag észtnek mennyi haszna volt abból, hogy a microsoft felvásárolta a skype-ot? az átlag észt nem attól gazdagabb. azzal lehet, hogy jól járt néhány befektető. de az átlag észtnek az miért sikertörténet?

ha létrejött volna egy telecom skandinávia (symbaian, skype, opera, nokia, ericsson, tele2, telenor) és az okostelefonjaival a gyerek irányítja a lego technic robotokat, drónokat, az sszony az electrolux háztartási gépeket, a férj a barkácsgépeket és abból lehet ikea okos háztartás, h&m ruhaneműkkel, jysk lakástextiliákkal, volvo családi autóval akkor az fenntartja a skandináv jóléti államot.

csak ebből azt ami high tech azt eladtak. és kaptak érte kis színes papírokat. növekednek az ingatlanárak. szuper az ingatlanbefektetőknek. de nem túl jó a lakosságnak. cserébe kaptak szegény kis migránsokat. mert eddig stockholm vagy malmö egy "élhetetlen" város volt. mivel szinte csak "kirekesztő" keresztények lakták. az a kereszt a zászlóikban a "kireskesztés" szimbóluma. cseréljék le szivárványosra. és telepítsék be az iszlám államot. greta thunberg megmenti a bolygót. és adjanak el mindent. a szocik eladósítják az államot, a libek eladják. ezt kínálja a neoliberalizmus.

2021.09.18. 10:29:24

@Lord_Valdez:
a skandináv országok még is tudnak tőkét exportálni, de egyre kevésbé. ha szijjártó petya begurul, akkor a maradék electrolux gyárakat nacionalizálják. és válsághelyzetben el is adnák. a technológia fejlődés abba az irányba hat, hogy minden állam, akár minden fejlett város előállítsa a háztartási gépeit. űrhajózáshoz talán kell nemzetközi együttműködés a 21. században is. de közönséges mosógép gyártáshoz nem nagyon kell.

Untermensch4 2021.09.18. 10:35:05

@cvsvrs: "ez az etnobiznisz magyarországon egyáltalán nem elhanyagolható szektor. a magyar település szerkezet miatt. a magyar népesség fele mezővárosias környezetben él"

"az ellenzék azt mondja, hogy ne akarjál már gyárat. ezek a magyarok földet akarnak művelni. ne akarjanak már termelni."

Minden politikus szeret gyáravatón szalagot átvágni, az "ellenzéki" is. Anno horngyuszi is örömmel nyammogott gyáravatón ahol az olcsó munkaerő örült hogy van munka.

"legyen húzóágazat a szoftver. és példa a prezi. lehet, hogy az amerikában kiugró nyereséget produkál. nem tudom. a prezi magyarország a top 100 vállalatba se nagyon férne be hajdú-bihar megyében, amelyik magyarországon az egyik legfejletlenebb. nem azt állítom, hogy nem kell szoftver, hanem azt, hogy az önmagában kevés"

"Önmagában" igen mert a céget és a jogokat még startup korában felvásárolná egy nagyobb hal. De ha magyarországi központtal szolgáltat a szoftveres cég az egész világra akkor abból itt fog adózni. Az alkalmazottai meg ha akarnak akkor hétvégén elmennek a falunapra venni kézműves cuccokat.

Untermensch4 2021.09.18. 10:43:30

@cvsvrs: "űrhajózáshoz talán kell nemzetközi együttműködés a 21. században is. de közönséges mosógép gyártáshoz nem nagyon kell"
Hol gyártott alkatrészekből állítja elő "akár minden fejlett város" a háztartási gépeit? Csak mert ahol nincs helyi rézbánya ott már a villanymotorok tekercselésénél bukik a mutatvány. Nem technolgiai lehetetlen ség vagy gonosz összeesküvés miatt nincs autarchiát művelő állam hanem mert anyagilag nem éri meg. Stratégiai okokból aránylag drágán illik fenntartani némi saját kapacitást hogy elkerülhető legyen a 100%-os függés de a te bezárkózó feudalista elképzelésed csak olyan középkori szintű életszínvonalhoz elegendő gazdaságot tud működtetni mint a tálibok vagy a kövérhülyegyerek koreában. ÉS még ők sem tudják teljesen elvágni a külkereskedelmet.

2021.09.18. 11:47:30

@Untermensch4:
nyilván nem lehet a helyi gazdaság teljesen zárt. ahogyan a földkerekség egésze sem teljesen zárt, de majdnem. a föld gazdasága alapvetően zárt. a föld társadalma alapvetően zárt. a nasa eltiltkolja az ufó aktákat, pataki attilát időnként elrabolják az ufólányok. de ezektől eltekintve a föld társadalma alapvetően zárt. a föld úgy általában. és ami nyitott az az űr. a (majdnem teljesen) nyílt társadalom sehol sincs világ. a virtualitásban létezik. és a nyitott gazdaság is leginkább az interneten szerveződik. a valóságban kurvára nem lehet alapjaiban nyitott.

egy mosógépnek megfelelő szervizelés mellett kb. 20-30 évig üzemképesnek kellene lennie. és van egy rakás hulladék réz. nyilván kell bánya is. de nagy nemzetközi együttműködés a mosógép gyártásához nem kell. nemzetközi űrállomáshoz, holdra szálláshoz, masutazáshoz esetleg.

2021.09.18. 12:00:10

@Untermensch4:
ezen az ábrán láthatod a gazdaság nyitottságát. a kereskedelem részarányát.
data.worldbank.org/indicator/NE.TRD.GNFS.ZS
és ennek növekedése az elmúlt évtizedben megtorpant. ahol a trade to gdp arány 100% feletti és az ország nettó tőkeimportőr ott kifosztják az országot. és állítólag még nyitottabbnak kellene lenni. lófaszkarikát. a helyi gazdaságot kellene megszervezni elsődlegesen.

2021.09.18. 12:28:34

@Untermensch4:
debrecen a tisza medence közepén van.
farm1.staticflickr.com/629/31545658313_ff90d44850_o.jpg
a környéken van bánya. ezekben debrecennek lehetnek érdekeltségei. résztulajdona. a városnak vannak külbirtokai. a debreceni "uradalom" hagyományosan elért a tiszáig. debrecen része a hortobágy. a "szőlőskertje" az érmellék.

budapest a kárpát-medence és a duna-medence központja.
cdn.britannica.com/75/375-050-A9137BE0/basin-Danube-River-drainage-network.jpg
csak a duna medencében elég erős a konkurencia. bécs, münchen. ezért első körben kárpát-medencei összefogásra volna szükség. arra, hogy a tátra teherautó után kössék a mátra pótkocsit. persze ehhez kellenek német főalkatrészek. amit bérmunkáért cserébe meg lehet kapni.

kínai fóliagyár, ázsiai ipar azért kell, hogy ha a németek kizárnának bennünket az eu-ból, vagy elszigetelnék magyarországot (ahogyan a fideszt is kirakták a néppártból, mint macskát szarni), akkor kivonulhat a nyugati tőke és úgy maradjon keleti. ne omoljon össze az ország. persze ezek után cudar idők jönnének. a németek se járnának jól. mert úgy tényleg leépülne a jogállam és nem maradna más választás, mint kibaszni velük, ahogyan ők is kibasztak velünk.

alöksz róz 2021.09.18. 12:34:02

@Lord_Valdez: mégse hallottál semmit a fentebb említett gyakorlatról...

most kié a skype és kinek hozza a hasznot?
az újakon a velünk egyszerre vagy később csatlakozott országokat értem. mint mondtam, vannak mutatóba sikertörténetek, de valahogy érdekes módon sehol se az lett az általános.

miért ne velünk hasonlítanám, ha cáfolja az elméletet akkor nem igazi skót? mindig ez van, amikor valaki egy színnel akarja kiszínezni a kifestőt...
chile tök jó példa, igazi liberális bezzegország és velünk volt egy szinten. és meg lehet nézni hova jutott két pont ugyanolyan gazdasági fejlettségű ország a gazdasági szabadság különböző szintjein.
azt tudta elérni ez a liberális bezzegország, a világ élmezőnyében a gazdasági szabadság listán és a versenyképességi listán, természeti erőforrásokkal bőven ellátva, hogy nem cserélnénk velük mert ott szarabb.

2021.09.18. 13:06:19

@Untermensch4:
a kapitalizmus az, hogy szükséged van rézre? keresd meg a világ legolcsóbb rézbányáját. ahol a kitermeléshez a bankok adnak hitelt. korlátozott felelősségvállalaással vásárolhatsz. úgy, hogy a bankok ehhez is adnak hitelt. tehát nem kell előzetesen előállítani semmit se. hanem temérdek pénzt teremtenek a semmiből. úgy, hogy ab start minden a bankok tulajdonában van. és visszavásárhatod tőlük a vagyontárgyakat. ezért melózhatsz. ez a neoliberalizmus. ez nyilván überfasza akkor ha te vagy a bank. vagy ha az adott állam tőkeexportőr. akkor ez a rendszer jó összességében jó a társadalomnak. különben nem.

a feudalizmus a másik opció. az azt mondja, hogy szükséged van rézre? keresd meg a környéken azt a rézbányát, ahol abból fölöslegük van és megvennék tőled azt, amiből neked van fölösleged. mondjuk agrárterményt. lehet, hogy nem a te búzád a legjobb, és lehet, hogy nem az a réz a legolcsóbb, de ez mégis kölcsönösen előnyös lehet mindkettőtök számára. és ezek után az árut esetlegesen pénz közvetítésével cseréljétek el. ez a klasszikus liberalizmus. önkéntes árucsere. ezek a barter ügyletek kurvára nem jók a kereskedelmi bankoknak.

a feudalizmus az, hogy a rokonaid élnek a szomszédos bányavidéken. familiárisak álljanak össze. a családok vegyenek földet, bányát és szervezzék a helyi gazdaságot úgy, hogy a földtulajdonra alapozva uralják a jogot. és abban van egy választott papság és nemesség. azért kell papság, mert a globális kapitalisták azt mondják, hogy ehhez neked nincsen jogod. mert korlátozod a kereskedelmet. a saját földbirtokod nem engeded át ingyen és bérmentve az illegális migránsoknak, az állam ellenes "ceu" aktivistáknak (akiknek semmi közük közép-európához), nem korlátozhatod a luxemburgi és a beverly hills-i ügyvédeket, mert úgy leépíted a jogállamot. george clooney felesége felszólal az ensz-ben, hogy észak-korea mellett most magyarország a legveszélyesebb a világbékére, mert olyan sötét a diktatúra. hanem csak azt teheted, hogy budapestről elzavarsz 100-200-300 ezer embert, akik ezt nem értik. és ehhez kell kisvasutat építeni, stadiont, eukarisztikus kongresszon felléptetni egy hülye picsát matyóhímzésben, ehhez kell habonyárpi, lölő és a többi. mert az andrássy úton felvonuló szivárványos menetet karikás ostorral nem lehet elűzni.

és nem azt állítom, hogy feudalizmust kell csinálni. mivel én liberális vagyok. hanem azt, hogy az az egyik opció. és a kapitalizmus egy másik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.19. 10:25:09

@cvsvrs:
Hogyne preferálna? A piaci versenyt. Azaz döntsenek a fogyasztók. Ők tudják, hogy mire van szükség, nem az állam.

@alöksz róz:
Most a Microsofté és
1. mindenkinek, aki használja
2. mindenkinek, aki neki dolgozik (és ezek közt minden bizonnyal még elég sok észt van)
3. mindenkinek, aki Microsoft részvényeket birtokol

Azért ne, mert hülyeség.
Van értelme összehasonlítani egy farkast és egy kutyát, de nem sok van összehasonlítani egy farkast és egy medúzát. Rohadtul más környezetben élnek és más evolúciós utat jártak be.
Ha egyetlen tényezőt akarsz megvizsgálni, akkor olyan alanyokat kell keresned, amik lehetőleg ebben az egyben különböznek. Ilyet nem nagyon fogsz találni, ezért arra kell törekedned, hogy minél kevesebb dologban különbözzön.
Minél több tényezőben különböznek, annál kisebb konfidenciával lehet bármit is kijelenteni a megvizsgálandó tényező hatásáról.
Chile soha nem volt szocialista ország, cserébe soha nem volt közel a világ negyedik legnagyobb gazdaságához se. Soha nem vett részt nagy háborúban, de soha nem volt tagja az EU-nak se. stb. Lényegében csak annyiban hasonlítanak Magyarországra, hogy ott is csak emberek élnek.
Hasonlítsd össze Csehországgal, Szlovákiával, Lengyelországgal, vagy épp Észtországgal. Rengeteg ország van, akivel sokkal több közös pontunk van. Volt szocialista országok, 2004-ban csatlakoztak az EU-hoz. Ennek ezerszer több értelme van, mint egy Dél-Amerikai hegyi országnak. Hasonlítsd össze a környező országokkal, akik hasonló háttérrel rendelkeznek, csak épp más döntéseket hoztak. Ebből több releváns információt kapsz a döntések hatására.

alöksz róz 2021.09.19. 11:58:36

@Lord_Valdez: na, ez már egész másképp hangzik, mint a gazdasági szabadság helyezésből levezetni a dolgokat...

2021.09.19. 13:22:00

@Lord_Valdez:
a neoliberalizmus sem ideológiamentes és nem szektorsemleges. az a szabad tőkepiacot preferálja szemben a klasszikus liberalizmussal.

a korai liberalizmus a szabad piacot, az önkéntes árucserét és ebből következően a termelői érdekeket védte elsősorban. hiszen maguk a termelők, vagy a termelői érdekvédők (céhek) döntötték el, hogy mit és mennyiért visznek ki a piacra. és erről feudális jellegű szabályozás mellett döntöttek. pl. debrecen városa a hortobágyi kilenc lyukú hidat azért építette, hogy azon vámot szedjen. és ezek után az árusok a híd előtt lerakták az árut. mondván, hogy túl magas a vám. és ezek után a polgárok kikocsikáztak. és ezek után a város úgy döntött, hogy engedélyezi a hidi vásárt. és építettett egy városi fogadót. ez a klasszikus liberalizmus. vannak vámok, de ha azok túl magasak, akkor polgárság avámmenetes övezetekben vásárol, vagy ott ahol alacsonyabbak az adók. a klasszikus liberalizmus feudális alapokon nyugvó szabályozási versenyt eredményez.

a neoliberalizmusban nincs ilyen. a neoliberálisok nem fogadják el a partikuláris szabályozást. azt, hogy a hortobágyon kiállnak a hajdúk és azt mondák, hogy fizessél vámot. bármi effélét. azt mondják, hogy ehhez nincs joga az államhatalomnak, a városnak, a vidéki (magyarországon klasszikusan megyei) önkormányzatoknak, se az országgyűlésnek.

hanem tőkepiaci érdekcsoportok totális versenyt hirdetnek a termelők körében. olcsó tömegtermékekkek árasszák el a piacot. ez a hipermarketek célja. neoliberális érdekcsoportok rengeteg pénzt generálnak ki maguknak, a háztartások, a vállalkozásokok és a kormányzat is nettó módon eladósodnak. ilyenformán a kereskeedelmi bankok az államoknak diktálhatnak. és a keresekdelmi média a fogyasztói társadalom propangda gépezete.

ez két merőben eltérő liberális irányzat.

Untermensch4 2021.09.19. 14:12:15

@cvsvrs: "ahol a trade to gdp arány 100% feletti és az ország nettó tőkeimportőr ott kifosztják az országot"

Ausztria, Bahrein, Belgium, Brunei, Ciprus, Dánia, Feröer-szk, Hong-kong, Írország, Luxemburg, Makaó, Hollandia, San Marino, Szingapúr, Svájc, EAE,

...gondolom a "nettó tőkeimportőr" az eredendő gonosz, a tőke befektetésének a mikéntje lényegtelen is.

"a kapitalizmus az, hogy szükséged van rézre? keresd meg a világ legolcsóbb rézbányáját. ahol a kitermeléshez a bankok adnak hitelt"
"a feudalizmus az, hogy a rokonaid élnek a szomszédos bányavidéken. familiárisak álljanak össze. a családok vegyenek földet, bányát és szervezzék a helyi gazdaságot úgy, hogy a földtulajdonra alapozva uralják a jogot"
Az első verzióban sem kötelező hitelt felvenni ha van elég tőkéd megvenni a rézbányát és a másodikban is szövetkezeti bankot hozol létre ahol a te családod lesz a helyi "háttérhatalom" ami uralkodik...
Egyébként ha szükséged van rézre és azt egynél több szereplő árul is akkor (ha piaci verseny van) tudsz venni akkora mennyiséget ami neked kell, a lehető legolcsóbban.
"választott papság és nemesség"
Nem csak egy köztársaság politikai tisztségére hanem papi és nemesi pozíciókra is ugyanúgy megválasztathatják magukat opportunista pszichopaták. A "választás" nem önmagában varázsszer, a "fékek és ellensúlyok" tesznek működőképessé egy rendszert. Pl a "választott papság és nemesség" milyen hosszú ciklusra kapja a kinevezését? Ha menet közben kiderül az alkalmatlansága, hogyan lehet leváltani egy alkalmasra?

"a saját földbirtokod nem engeded át ingyen és bérmentve az illegális migránsoknak"
Örülök hogy tetszik a propaganda a maga paradigmaalkotó nyelvezetével. Az azért megvan hogy egykor illegális migránsok tömege érkezett szervezetten és egy csalárd szerződéssel (a homályos apró betűs részek ugyebár) megvették az egész földterületet? Egyetlen fehér lóért. :)

2021.09.19. 14:15:14

@Lord_Valdez:
a feudális céhes világban is volt verseny ágazaton belül is. pl. debrecenben volt mészáros és hentes céh. vagy bőr és cipőiparban volt önálló varga, tímár, csizmadia céh és amikor a katolikusok visszatelepedhettek azok létrehoztek egy újabb céhet. a textiliparban volt gubacsapó, szűrszabó, önálló szabó, takács, szűcs és katolikus szabó céh.

és valaki vásárolhatott a hajdúvárosok céheitől, vagy a szomszédos váradon bihar megyében, ungváron, kassán, budán, vagy akárhol. hozathatott árut a bécsi vagy a müncheni vásárból. a magánimport szabad volt. csak a kereskedőknek kellett vámot fizetni. a verseny korlátozott volt a termelői érdekvédelem következtében.

a neoliberális világban is korlátozott a verseny a fogyasztói érdekvédelmből adódóan. amire azt mondják, hogy az még nagyobb szabadságot teremt. nem, nem feltétlen. ma sincs sokkal több egymástól független ruhamárka a plázában. a verseny erősen leszűkíti a piaci szereplők számát. tehát nem feltétlen növeli szabadságot.

a klasszikus liberalizmus korrekt volt, neoliberális gazdaságpolitikai filozofikusan hazug.

Untermensch4 2021.09.19. 14:18:22

@cvsvrs: "olcsó tömegtermékekkek árasszák el a piacot. ez a hipermarketek célja. neoliberális érdekcsoportok rengeteg pénzt generálnak ki maguknak, a háztartások, a vállalkozásokok és a kormányzat is nettó módon eladósodnak. ilyenformán a kereskeedelmi bankok az államoknak diktálhatnak. és a keresekdelmi média a fogyasztói társadalom propangda gépezete."

Kezdeném az utolsó mondattal. Nem nézek tévét, így reklámot sem. Mivel így a kormánypropagandától (és a többitől) is kényelmes távolságot tartok, nem vagyok olyan paranoid mint te és az olcsó tömegtermékek vásárlását vhogy meg tudom úgy oldani hogy nem adósodok el... ez mégis hogyan illeszkedik az univerzálisnak gondolt világképedbe?

Untermensch4 2021.09.19. 14:25:05

@cvsvrs: "a magánimport szabad volt. csak a kereskedőknek kellett vámot fizetni"
Most meg a magánimportra is kell vámot fizetni. És még így is olcsóbb a kínában tömeggyártott bármi mint ha egy helyi céh tagjai állítják elő. Amiről te beszélsz a termelés és kereskedelem korlátozásával védett magas árszint. Most sem tiltja semmi hogy a cipész csináljon jó minőségű cipőt és megpróbálja eladni drágán, csak kevesen akarnak ilyet ha megfelel nekik egy olcsóbb rosszabb minőségű is, meg pénzük sincs rá esetleg.

2021.09.19. 14:28:55

@Untermensch4:
debrecenben 1332 óta van választott tanács. lehet, hogy korábban is volt, mert tatárjárás idején, tűzvészekben oklevelek megsemmisültek. és az úriszék 1552-ben szűnt meg. 1567 óta van választott papság.

a város polgárai megválasztották a szenátorokat, a város politikusait, attól függetlenül a papokat, és attól függetlenül az esküdtbírákat. és az utcaszerben választották kapitányt. közvetlen. és a kollégiumban diákköztársaság volt. a reformáció szétválasztotta a hatalmi ágakat elég rendesen. mindez egy akkora népességű városban, amilyen most mondjuk nagykovácsi.

a klasszikus liberalizmus és a feudalizmus sokkal nagyobb szabadságot biztosított, mint ma. nagykovácsi nem választhat saját bírót, esküdtbíróságot, stb. egyik párt sem biztosít ilyen mértékű szabadságot, amit mondjuk a reformáció idején a polgárok kétfelé hódolt területen elértek. vagy akár a reformkori szabadságot meg sem közelíti a jelenlegi. akkor se ha a dk és a jobbik nyerne koalícióban momentummal. akkor se.

2021.09.19. 14:48:50

@Untermensch4:
ezt a pénzpiac határozza meg. mert ha 1 euro cca. 500 forint lenne, akkor már lenne versenyképes magyar ipar feltéve, hogy az unió megvámolná kínát. ez politikai szándék kérdése.

és ugye a fidesz ebben az irányba akarja terelni a tőkepiacot. azért, mert gazdaságilag ez támogatja meg a fidesz vidékies hátországát. és ez jó a betelepülő gyáriparosoknak. mert a munkabérek euróban nem növekednek. csak ugye az infláció növekszik. arra meg azt mondják, hogy soha nem látott mértékű a nominális értékű nyugdíj emelés. a nyugdíjak euróban mérve valójában leértékelődnek.

viszont a nyugdjísok tömegével kimentek a múlt héten a gourmet fesztiválra, ezen a héten a zamat fesztiválra. kínálják a debrecenit. ők a termelők.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4807/210917zamatfesztival_ksz_(22).jpg
és ők a fogyasztók.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4807/210917zamatfesztival_ksz_(9).jpg
és kapnak koncerteket, rúzsa magdit, majkát és a többieket, akik beálltak a ner-be. és ugye a családok nem a hipermarketekben eszik a sült krumplit és isszák a kólát.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/4807/210917zamatfesztival_ksz_(3).jpg
és ezek a debrecenben heti rendszerességgel szervezett fesztiválokat, vásárokat helyi támogatják. ezt a tranzit-food és a hajdúhús. a múlt hetit a bmw magisz márkakereskedés.

valójában nem arról van szó, hogy brutálisan megnövekedett az életszínvonal (amiről a kormánypropaganda szól). hiszem azért láthatod, hogy ezek a sátrak elég póriasak. hanem arról, hogy a helyi termelők, a helyi kereskedők és a helyi vendéglátósok diktálnak. és szó nincs arról, hogy mély szegénységben, leszakadva élnek az emberek (amit ellenzéki propaganda állít)

és ez nem a hipermarket és a kínai büfé. az is van.

Untermensch4 2021.09.19. 14:51:21

@cvsvrs: A papok megválasztásánál milyen feltételeket kellett teljesítenie annak aki indult jelöltként?

" vagy akár a reformkori szabadságot meg sem közelíti a jelenlegi. akkor se ha a dk és a jobbik nyerne koalícióban momentummal. akkor se. "
Valóban, én is csak a fideszből nézem ki hogy előjogokkal bíró nemesi réteget akar csinálni és nagyrészt egyházi tulajdonba adni az oktatást.

Untermensch4 2021.09.19. 15:00:45

@cvsvrs: "ezt a pénzpiac határozza meg. mert ha 1 euro cca. 500 forint lenne, akkor már lenne versenyképes magyar ipar feltéve, hogy az unió megvámolná kínát. ez politikai szándék kérdése"

Ez most komoly? A forint leértékelése jó dolog? Amikor Bokros és az mszp csinálja akkor nem az, amikor a fidesz akkor igen... hát ezt teszi ha túl sokat kap az ember agya BÁRMILYEN propagandát.

2021.09.19. 15:03:00

@Untermensch4:
ez egy mai napi fesztivál. egy másik mai rendezvény. csapókerti szomszédsági napok.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3663/dsc_2387.jpg
a kertvárosi szomszédok kimennek az utcára. tehát nem a plázába mennek, hanem van termelői piac. a képen a háttérben láthatod. és főzőcskéznek.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3663/dsc_2471.jpg
és a helyi zeneiskolát kirendelik. azok zenélnek a szüleiknek, a nagyszüleiknek, a rokonaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek.

és nem a hipermarketben. és autómentes hétvége van. erre is programokat szerveznek a helyőrség. a helyi rendőrség kresz oktatás, tűzoltoság. a közlekedési társaság nosztalgia villamosokkal, stb.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/automentes.jpg
és ezekkel ugye mind-mind csökken a pláza forgalma. és ezek után a hipermarketek megvásárlására a fidesz potentátok vételi ajánlatot adnak. és ez nyilván nem nagyon tetszik azok tulajdonosainak.

a fidesz előzetesen megosztja őket, mert a fidesz propaganda közponjának, a köztévének a főszponzora az aldi és a lidl. célkeresztben a tesco, az interspar és az auchan. és erre lehet mondani, hogy ez illiberális demokrácia. a hipermarketek nézőpontjából valóban az. a csapókerti kertbarátok körének nézőpontjából a neoliberalizmus antidemokratikus.

2021.09.19. 15:22:01

@Untermensch4:
az euro világpénz. és aki az európai és a világpiacra termel annak az euro felértékelődése (a forint leértékelődése) nyilván megfelel. az exportképes gyáriparnak, az alacsony importhányaddal dolgozó parasztoknak persze, hogy jó.

kb. 500 forintos euróárfolyamon lenne versenyképes a hajdúsági kötszövő feltéve, hogy az ez eu vámokkal megvédi a piacait. tehát nem arról van szó, hogy a helyi kisipar abszolút versenyképtelen. hanem arról, hogy ez politikai kérdés. a kínai kommunista kormány azt hangoztatja, hogy megemelték a béreket. az európai állampártok azt, hogy munkahelyet teremtenek. és ezt elfogadják a jegybankok és a spekulánsok, akkor restaurálják a feudalizmust és létrejön egy modern kori céhes ipar és a debreceni ruhagyár új gyáregysége megtölti a centrum áruházak polcait. élüzem.

ez nem teljesen irrreális forgatókönyv. a politika ebbe az irányba mutat. és erre nemcsak a fidesz, hanem a jobbik és részben a dk szavazói is elfogadnák. mert ez egy erősen uniformizált szocialisztikus kis világ.

2021.09.19. 16:05:26

@Untermensch4:
a fidesz államegyházat épít. debrecenben az összevont városi tanévnyitó a nagytemplomban van. a világi iskoláknak is.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/23447/1200x800/190831-varosi_tanevnyito_-pl-mj_202jp.jpg
a város és az ország zászlajával a debreceni diákok hirdetik a keresztény államnemzetbe vetett hitet. az első padsorban a polgármester, az országgyűlési képviselők, tankerületi vezetők, a zsinati elnökök, a piac képviseletében a kamara elnöke. ez a gyerek verset mond. háttérben a biblia.
www.debrecen.hu/assets/media/gallery/hu/23442/1200x800/190831-varosi_tanevnyito_-pl-mj_197jp.jpg
ez ugye ellenkezik a felvilágosodás hitelveivel. de a klasszikus liberalizmussal nem ellentétes. mert a padsorokban választott állami, egyházi és a piaci szereplők képviselői foglalnak helyet. egymástól függetlenül vannak megválasztva. ezzel csak egy probléma van. mind fideszes. (a fidesznek ez nyilván nem probléma).

a dk, a momentum és a párbeszéd aligha támogatná, hogy a budapest belvárosi iskoláinak összevont tanévnyitója a szent istván bazilikában legyen. és a szent korona alattvalóinak ünnepi misét celebrál erdő péter bíboros.

ez errefelé a katolikus bál. szandi is fellépett.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal-16.jpg
ők a legfőbb hívők. a püspök és a kulturális alpolgármester. már megittak néhány pohár pezsgőt.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=103455&v=0&img=o_bal5.jpg

tehát az iskola nem az egyházé, hanem az államegyházé. és a fideszben azt mondják, hogy ez a népvallás. ez a szandi-mandi.

Untermensch4 2021.09.19. 17:14:42

@cvsvrs: "ez ugye ellenkezik a felvilágosodás hitelveivel. de a klasszikus liberalizmussal nem ellentétes. mert a padsorokban választott állami, egyházi és a piaci szereplők képviselői foglalnak helyet"

Eléggé homályos fogalmaid vannak a felvilágosodásról... mivel a "választott" szó mágikus erejét is próbálod használni, megismételném a kérdést:

A papok megválasztásánál milyen feltételeket kellett teljesítenie annak aki indult jelöltként?

Untermensch4 2021.09.19. 17:22:27

@cvsvrs: "a dk, a momentum és a párbeszéd aligha támogatná, hogy a budapest belvárosi iskoláinak összevont tanévnyitója a szent istván bazilikában legyen. és a szent korona alattvalóinak ünnepi misét celebrál erdő péter bíboros"

Miből is következik hogy egy templomban kell tanévnyitót tartani? Ki dönti el hogy melyik szektáéban?

"tehát az iskola nem az egyházé, hanem az államegyházé. és a fideszben azt mondják, hogy ez a népvallás"

Papíron a lakosság 52%-a katolikus. Nyilván ennél csak kevesebben lehetnek (szintén papíron) a protestánsok. Nem azt látom hogy minden második ember a katolikus hitelveknek megfelelően tengetné mindennapjait, a protestantizmus hasonlóan (nem) látszik. Miből gondolod hogy ha egyházi fennhatóság alá vannak kényszerítve a népek akkor azt jobban meg fogják szeretni mint a kommunista pártot (pedig ott a stockholm-szindróma erősebben bejátszott, és még így sem...) vagy akár kevésbé lesznek kiábrándultak az egyházból mint a katolikus spanyolok a spanyol katolikus egyházból miután megtapasztalhatták milyen jó emberek is a papok és apácák ha kapnak némi hatalmat cserébe azért hogy támogatják a rezsimet Franco idején?

2021.09.19. 17:53:06

a fidesz lényegében az mszp-szdsz és az mdf programját gyúrta egybe. a katolikus bálon felléphetne a padödö zenekar is. ez görög katolikus bál hajdúdorogon. kis grofóval.
www.magyarkurir.hu/img1.php?id=84324&v=1&img=o_bal2.jpg
ezt a szent bazil (!) oktatási központ szervezi. egy görög katolikus iskola. ez ugye olyasmi, mint a fásy mulató és a zeneexpress. és annyit csinálnak, hogy a mulatóst megáldják a papok. és azzal a szavazóbázist átpozícionálják. többek között ez a fidesz "újítása". az egyház valójában államegyház. népvallás. és ebből adódik a populizmus.

a példában a most futó zamat fesztivál egy rentábilis szabad piaci rendezvény. (nincs nyugtatömb, ettől szabad piaci.) a termelői piacon többek között a környékbeli mezővárosokban futó állami közmunkaprogramok kézműves termékeit értékesítik. a fesztivál keretében az egyetem 20 nemzetközi csapata főzőcskézik, döntően iszmaelita. a kóstolójegyek bevételét felajánlják a gyermekklinikának. az átadón majd a keresztény lautitia kórus énekel. és ez ugyebár szinkretizmus. csak a felvilágosodás hitelveivel ellenkezik. mert ebbe bevonják az államegyházat annak termelői piacát (az meg micsoda kérdezi egy felvilágosult) (eleve államegyház nem lehet.)

összességében ez a gazdasági-kulturális katyvasz nehezen átlátható keresztfinanszírozásra van alapozva. és lehet mondani, hogy sokkal egyszerűbb, átláthatóbb lenne ha az államegyház nem lépne be a piacra, annak csr tevékenységéhez nem csatlakozna az egyház, stb. az a neoliberalizmus. klasszikus liberalizmus ezeket megengedi. mondván, hogy ha itt nagy disznóság van, akkor ez rövid úton államcsődöt eredményez. kiüresedő sátrakat és éhes szájakat. és a népharag elsöpri kormányt.

2021.09.19. 18:08:57

@Untermensch4:
ez egy ökumenikus mise. a ref. lelkipásztor mellett világias módon beszédet mond a gör.kat. polgármester, a róm.kat. tankerületi igazgató. a kamarai elnök lehet akár zsidó is. az összes "szekta" felvonul. a hívek aránya 50% alá csökkent ezért ökumenikus imahetet tartanak. ez olyan, mint az "összefogás" az ellenoldalon.

2021.09.19. 18:45:09

@Untermensch4:
egy ref. lelki pásztornak ref. teológiát kell végeznie. az egyház világi képviselője a gyülekezet bármelyik tagja lehet. kb. mint egy önkormányzati képviselő.

elvben ez teszi lehetővé, hogy a politikusok és a papok egymástól függetlenül legyenek kiválasztva. van egy városi államtanács. a magisztrátus. annak élén áll a főpolgármester.

és a világi egyháztanács választja a főpapokat. (ez az ami a római katolikusoknál nincs. mert őket a szentatya nevezi ki a szentszékből. a reformációban azonban a papok választott teológusok.) a 1567-es debreceni zsinat ezeket különválasztotta.

és a reformáció idején ezektől függetlenül választottak esküdtbírákat. és azok a város tekintetes főbíráját. és ezektől függetlenül választották az országgyűlés belügyi küldötteket (akik mentek erdélybe) és a külügyi követeket, akik mentek bécsbe a császárhoz, budára esetlenként isztambulba a török portához.

a reformáció idején nem politikai pártokra szavaztak, hanem politikai tisztségekre választottak ki embereket.

2021.09.19. 19:33:19

@Untermensch4:
a 16. század második felének debreceni főbírái. fél évszázad alatt 20 bíró. és két egymás követő évben csak elvétve választották ki ugyanazt a személyt. akkor, amikor a török elrabolta az egyiket és amikor kiszabadult, akkor nem választottak másikat. hol van most ilyen mértékű hatalommegosztás?

jánosdeák mátyás 1549 1551
bakóci istván 1550
ferenci péter 1552
kalmár istván 1553 1556
deák gergely 1554
tassi istván 1555
literátus balázs 1558 1559 1560 1564
literáti gergely 1565
szabó dávid 1566 1568 1574 1578
duskás ferenc 1567 1570 1572
gombos bálint 1571
nagy balázs 1573
szabó miklós 1575 1576 1580
csorba lászló 1580 1581 1582 1583 1586
nagy gál istván 1587 1597 1599
mészáros benedek 1588 1590 1593
tóthfalussy istván 1589 1592
thuri györgy 1591
duskás istván 1594 1596 1598
kolcs mihály 1595

Untermensch4 2021.09.19. 21:23:00

@cvsvrs: Tényleg jól beleélted magad... ez az ökomenikus "államegyház" igazán érdekes. Ha a katolikusok, görögkatolikusok és a protestánsok közötti teológiai ellentéteket sikerült megszüntetni akkor nyilván ez iránti hálájuk kifejezéseként viktor lesz az ajatollah.

2021.09.19. 22:10:08

@Untermensch4:
nem lesz, hanem 2010 óta az. a külső kertségekben megindult egy óvodaépítési program. azok szinte kizárólag egyházi fenntartásúak. és a határon túl is épül egy hálózat. szlovákia és a románia területén építkezik a magyar államegyház. vagy mondjuk debrecenben nemrég épült orosz ortodox templom ami a moszkvai pátriarkának van alárendelve, vagy kárpátalján kétnyelvű ószláv-magyar imakönyvvel téríik a ruszinokat.

hogy ez a feudális restaurációs projekt mennyire lesz sikeres azt nem nagyon tudom megítélni. de van egy ilyen törekvés és elég erőteljes.

2021.09.19. 22:32:14

@Untermensch4:
ilyen egy (többségében) nyugdíjasoknak szánt kínált buszos kirándulás nagyváradra. (amit úgy neveznek, hogy szent lászló zarándoklat)
www.youtube.com/watch?v=Ha9-ZFSI-7E&ab_channel=Rendezv%C3%A9nyszervez%C5%91F%C5%91nix&loop=0
vagy ilyen egy (többségében) fiataloknak szánt magyar államegyházi program nagyváradon.
www.youtube.com/watch?v=y573qMyuZgM&ab_channel=SzentL%C3%A1szl%C3%B3Napok&loop=0
főtámogató otp és a mol.

szent lászló "casino twist".
www.youtube.com/watch?v=Z8pgEGxqm9U&ab_channel=SzentL%C3%A1szl%C3%B3Napok&loop=0
tehát ez egy egy posztmodern kulturális katyvasz. népegyház, amibe zsidókesztény hagyomány be van emelve. és van ennek egy letisztultabb premodern változata. az a hagyományőrző egyesületek és az etnobisz. állam-egyház-közösségi (termelői) piac összefonódásra van alapozva.

Untermensch4 2021.09.20. 01:55:53

@cvsvrs: "nem lesz, hanem 2010 óta az"

"vagy mondjuk debrecenben nemrég épült orosz ortodox templom ami a moszkvai pátriarkának van alárendelve"

Oké. Viktor nem soros köpönyegéből bújt elő és ki tudja játszani az eddigi legravaszabb kgb-s arcot IS. Te pedig nem vagy őrült ahogy én sem. Oké.

2021.09.20. 09:49:21

@Untermensch4:
nézd meg ezt a rövid videót. úgy tűnik, hogy a soros alapítvány terméke. pedig a fidesz egyetemi propaganda központjáé.
www.youtube.com/watch?v=DH-ObwazZYA&ab_channel=DebreceniEgyetem&loop=0
ázsiakak és afrikaiak tömegkelege gróf tisza és gróf klebelberg szobrának árnyékában. és erre az ellenzék azt mondja, hogy a fidesz xenofób. tényleg? a fidesz mindezt a nagy bevándorlás ellenesség közepette szervezte. tömegével képzi ki a muszlimokat nyugat-európának. mert ezek a fiatalok amint megkapják a diplomájukat mennek nyugatra. és helyükre jönnek újabbak. idén 2,200-an csak debrecenbe. ennyi csak az első éves. xenofóbok. aha. orbán azt mondja, hogy szorítsák ki sorost és majd ő kiszolgálja őket.

Untermensch4 2021.09.20. 16:26:30

@cvsvrs: "a fidesz mindezt a nagy bevándorlás ellenesség közepette szervezte. tömegével képzi ki a muszlimokat nyugat-európának"

Ezt gondolom nem úgy érted hogy muszlim teológia szakon végeznek sokan... a képzés finanszírozásával pedig nagyvonalúan nem foglalkozol. Az ilyen csúsztatásos kommunikáció így írásban nem kimondottan retorikai bravúr.

2021.09.20. 16:56:24

@Untermensch4:
a magyar állami egyetem képzi. jelentős részben a magyar állam költségén. fully funded government scholarship.

2021.09.20. 16:58:07

@Untermensch4:

Study in Debrecen (Hungary, Europe) for free with the Stipendium Hungaricum Scholarship
The Hungarian government provides the Stipendium Hungaricum academic scholarship for international students.
Stipendium Hungaricum full scholarship includes:

Free tuition for the entire duration of studies.
Monthly grant for students of Bachelor, Master or PhD program.
Contribution to accommodation
Free medical insurance for the entire duration of a BSc, MSc or PhD program.

With the Stipendium Hungaricum scholarship you can study at the University of Debrecen for free.

2021.09.20. 17:36:08

@Untermensch4:
a debreceni egyetemre idén 3,735 külföldi vettek fel. ebből 2,200 fő kezdi meg a tanulmányait. 1,074 fő stipendium hungaricum ösztöndíjprogramjjal. még egyszer ők az első évesek és csak debrecenben.

debreceni egyetemen jelenleg 7,500 fő külföldi hallgató tanul. (nem határon túli magyarok, mert ők magyar állampolgárként érkeznek.) és ez a szám folyamatosan növekedszik, mert egyre több külföldi hallgatót vesznek fel. a diákoknak hallgatói részönkormányzatuk van.

összehasonlításként a ceu-n 1,300 felvett diák van. nem elsőéves. összesen ennyi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.20. 19:39:13

@alöksz róz:
Azért vedd észre, hogy nem egymástól nagyon távoli országok közt hoztam fel.

@cvsvrs:
A klasszikus liberalizmus is a szabad tőkepiacot preferálta. Nincs különbség egy láda dió és egy részvény között. Az más kérdés, hogy akkoriban még gyerekcipőben járt a tőkepiac.

Nem védte jobban a termelői érdeket, mint a fogyasztóit.

A neoliberalizmus jórészt a klasszikus liberalizmushoz való visszatérés.

A céhes ipar lényege a verseny megszüntetése. Azért hozod létre a céhet, hogy ne kelljen versenyezni.

2021.09.20. 20:33:29

@Lord_Valdez:
debrecenben a gubacsapók és a szűrszabók is ruhát készítettek. és volt önálló szűcs, szabó, katolikus szabó, takács céh. ezek versenyeztek. ezek klasszikus liberális elvek szerint működő vállalkozások.

ez a gubacsapók árlistája:
debreceni cselédnek való fürtös vásári legnagyobb guba 5,06
kisebb 4,30
sima hosszú guba 3,-
rima-Szombati cselédnek való fürtös nagy guba 5,-
kisebb 4,-
kurta fürtös guba 2,-
ungvári, beregi legnagyobb guba 4,-
kissebb szerűbb 3,-
annál kisebb 2,16
rövid fürtös guba 1,42
rövid sima guba 1,25
gyermeknek való fürtös guba 1,25
gyermeknek való sima guba -,51
két szélbe való sima pokrócz 1,25
három szélbe való pokrócz 2,16
egy pár gyapjú 1 ,-

egy debreceni, rimaszombati, ungvári, beregi cseléd vehetett akárhol gubát. nemcsak a debreczeni csapó útczában. ennyi volt az ára. és ha nem vett gubát, akkor vásárolt a szűcsöktől valamit télire.

értem persze, hogy a céhes ipar a feudális termelői érdeket védve korlátozta a versenyt. és ez a klasszikus liberalizmus. a debreceni gubacsapók a saját közbirtokain tudták az árakat meghatározni. a debreceni csapó utcában. és ha elmentek nagyváradra, vagy ungvárra, akkor már voltak előjogaik. csak a saját közbirtokaikon. mert az ottani céhek birtoktestére léptek be. amikor a hajdúk elhajtották a marhát a müncheni vásárba, akkor vállalták azt a kockázatot, hogy ott münchen polgárai diktálták a szabályokat. klasszikus liberális elvek szerint azok is korlátozhatták a piacot a saját földbirtokukon. elsődlegesen a termelői érdekeket vették figyelembe.

a neoliberalizmus azt mondta, hogy a termelőknek nincsen joga a közbirtokon limitációkra. akkor se ha ezt elhatározza a szenátus. mert ez ütközik a szabad kereskedelm felvilágosult hitelvével. és ez elsődlegesen a fogyasztók érdekeiből indult ki.

2021.09.20. 20:56:07

@Lord_Valdez:
a debreceni szenátus a fogyasztók jogait a török időkben például úgy védte, hogy amikor úgy látták, hogy elegendő hús van a piacon, akkor azt átmenetileg szabad árassá tették. az egyes mészárosok annyiért adhatták amennyiért akarták. és a polgárok annyiért vagy megvették, vagy nem vették meg. és ha beállt az egyensúlyi ár, akkor azt mondták, hogy rögzítették. azért, hogy ha élelmiszerhiány lépne fel, akkor a mészárosok céhe ne emelje egekbe a hús árát.

egy feudális szabályozás volt érvényben. és a klasszikus liberalizmus ez megengedte. mert azt mondta, hogy a város polgárai a saját közbirtokaikon szabadon alakíthatják a szabályokat. elvben lehetne úgy is, hogy a szenátus havonta egyszer elrendeli a próbavágást. eés utána annyi az ár egy hónapon át. ha egy város polgárai ezt akarják, akkor ez meg van nekik engedve a saját piacukon, ami egy közbirtok.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy ezt nem lehet megtenni. ez tilos. az árupiacot teljesen szabaddá kell tenni különben a kereskedők folyatosan kiszámíthatatlan akadályokba ütköznek. a termelői érdekvédelemből feudális jelleggel partikuláris szabályozások adódnak.

alöksz róz 2021.09.20. 21:34:52

@Lord_Valdez: vedd észre, hogy egy sor olyan dolog van, ami befolyásolja az országok helyzetét és fejlődését, és amik közt a gazdasági szabadság listán való helyezés sokadrangú.

vagy ez neked még túl nagy lépés egyszerre? megértem ha nehéz egy hívőnek olyan dolgokkal találkozni, amik szembemennek a hitével

Untermensch4 2021.09.21. 10:07:29

@cvsvrs: "a magyar állami egyetem képzi. jelentős részben a magyar állam költségén"

Ügyesen kerülöd a számokat. Ha a magyar állam fizeti a képzést de lelép európába akkor ugyebár ki kell fizetnie az "állami ösztöndíj" -nak nevezett tandíjat. A stipendium hungaricum ösztöndíjprogram pedig a hallgatói normatívával korrelál, sztem ugyanúgy élnek ezek a külföldiek mint a magyar hallgatók. Azaz vagy dolgoznak egyetem mellett (=termelnek GDP-t) vagy a családjuk finanszírozza őket vmekkora mértékben (=termelnek GDP-t mert cashflow szempontjából úgy működnek mint a turizmus).

" a céhes ipar a feudális termelői érdeket védve korlátozta a versenyt. és ez a klasszikus liberalizmus"
A klasszikus liberalizmus és a feudalizmus összemosására tett erőfeszítéseid a klasszikus szofizmust idézik.

2021.09.21. 10:36:29

@Untermensch4:
ne viccelj már. ezek az ösztöndíjasok ha lelépnek nyugatra (vagy esetleg hazamennek, a legritkább esetben maradnak magyarországon), akkor sem kell visszafizetniük semmit se. a tanulmányaik önköltségét a magyar állam állja. vannak keretszámok. államközi egyezmények. mondjuk kazahisztánból hány diákot fogad magyarország. vagy koreából.

ezek a diákok kb. magyar felsőközéposztálybelinek számítanak. nem túl szegények. mert ki kell fizetniük az albérleti díjat fizetni egy idegen országban. (ehhez kaphatnak támogatást, de nem ez a jellemző). munkát nem nagyon tudnak vállalni, mivel nem beszélnek magyarul. angol nyelvű elődásokra járnak. nem túl gazdagok, mert úgy nyilván nem debrecenbe jönnnek. hanem londonba vagy párizsba. mondjuk egyiptomi lány, akinek a papája építési vállalkozó (nem szegény, de nem is dúsgazdag). török fiú, akinek az apja minisztériumi főosztályvezető.

2021.09.21. 10:41:57

@Untermensch4:
a klasszikus liberalizmus alapja a feudalizmus. és feudalizmus annyit tesz, hogy a hatalom a földre, a föld tulajdonra van alapozva. debrecenben 1552-ben szűnt meg az úriszék. az utolsó földesúr török jános volt (az egri csillagokból ismert "jancsi"). utána megmaradt a feudális világ. csak nem volt uraság. nem voltak kereskedelmi bankok, tőkepiac, stb. azok a kiegyezés után jöttek létre.

2021.09.21. 11:09:36

@Untermensch4:
mi a különbség a klasszikusliberalizmus és a neoliberalizmus között? ha nem az, hogy előbbi még feudális alapokon nyugszik. vannak helyhatóságok, törvényhatósági jogkörrel felruházva. és a szabadság nagyfokú önkormányzatiság mellett érvényesül szabályozási versenyben.

a neoliberalizmus a választott helyhatóságokat, helyi hatalmasságokat (local autorities) akaráják eltörölni mondván, hogy ezek is csak korlátozzák a piacot. és helyükbe lép a fogyasztói társadalmat hirdető helytartó elit. a neoliberálisok mondják azt, hogy nincs jogállam magyarországon. és ezt washington és brüsszel tudja helyreállítani. az amerikai és az európai "demokraták".

pl. ma debrecenbe látogatott egy spanyol oktatási biztos. és találkozott magyar-spanyol iskolába járó diákokkal és a klebelsberg központ tankerületi vezetőivel. mindez egy államközi megállapodás eredménye. amelyet bármelyik fél bármikor felmondhat. ez ugye klasszikus liberalizmus. ezek feltételeiről, a spanyol királyság, magyarország, debrecen megyei jogú városa állapodtak meg. feudális alapokon. és ehhez nem feltétlen kell király, magyarországon olyan nincsen. és nem feltétlen kell földesúr olyan debrecenben nincsen. a feudális alapok megmaradtak.

a neoliberális elképzelés az, hogy a spanyol nyelvű oktatás egy szabad piaci szolgáltatás. és ennek dolgába a spanyol királyság ne szóljon bele. hanem majd szabad piaci szereplők közül lesz, aki spanyol nyelven tanítana és lesz, aki spanyol nyelven tanulna. és ne szedjék el a pénzt a spanyol polgároktól azért, hogy megtámogassák a szegény kis magyarokat. mert így azok összebeszélnek a spanyol nagykövettel, az oktatási biztossal. és akkor ezek feudális alapokon építgetik a magyar-spanyol kapcsolatokat. lehet, hogy ez az európai keresztény tradíció, de ezt a neoliberalizmus már meghaladta.

2021.09.21. 11:32:42

@Untermensch4:
a neoliberalizmus tkp. az amerikanizmus. az amerikai liberális demokrata párt neoliberális. mondván, hogy őnekik van a legnagyobb hadseregük. és amire ők azt mondják, hogy azt szabad az a szabad. mert ha nem, akkor az sötét diktatúrát jelent.

ha orbán lenne us army főparancsnoka, akkor ő is neoliberális lenne. mondván, hogy amit ő mond az a szabadság. igaz, hogy nincs megválasztva a világon, de mit számít az. elég sok vadászgépe van. és ha kell, akkor háborúban dönti meg az autoriter rezsimeket. vagy kereskedelmi háborúkban azért, hogy szabaddá tegye a piacot.

a klasszikus liberalizmus azt mondja, hogy ez egy szabályozási versenyben dől el. ezek a gyerekek a spanyol adófizetők támogatásával táncikálnak.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3349/190405-enibe-pl-mj_36.jpg
mert megválasztották a kormányt. és az azt mondja, hogy ők támogatják a latin kultúrát. klasszikus liberalizmus. jogukban áll feudális alapokon adót szedni. és támogatást nyújtani. cserébe a spanyol nagykövet közbenjár és képviseli a spanyol vállalati érdekeket. ugyanaz a spanyol nagykövet a polgármesterrel.
www.dehir.hu/upload/images/galeria/3949/200129strandbejaras_ksz_(1).jpg
mert ebben a strandberuházásban spanyol cégek kapják a magyar állami megrendelést. és ezért adnak pénzt arra, hogy azok a gyerekek a fenti képen táncikáljanak. ez összefonódás korlátozza a szabadságot. mondják a neoliberálisok. a klasszikus liberalizmus azt mondta, hogy ez egyeseknek jó, másoknak nem annyira. és szabályozási versenyben dől el, hogy végül mi szabad és mi nem. tehát beavatkozhat az állam. és annak összességében lehet több nyertese, mint vesztese. nem lehet. mondják a neoliberálisok. mert így a kormányok és nem különféle tőkealapok diktálnak. azok majd építenek strandot, táncstúdiót. ez a különbség.

Untermensch4 2021.09.21. 11:32:45

@cvsvrs: "ezek az ösztöndíjasok ha lelépnek nyugatra (vagy esetleg hazamennek, a legritkább esetben maradnak magyarországon), akkor sem kell visszafizetniük semmit se. a tanulmányaik önköltségét a magyar állam állja. vannak keretszámok. államközi egyezmények. mondjuk kazahisztánból hány diákot fogad magyarország. vagy koreából"

A keretszámok olyan kölcsönösségen alapulnak amiben van olyan hogy a fogadó ország vhány diák képzésének költségét fizeti és cserébe a másik ország is vhány diákkal ugyanúgy tesz ebből az országból. ÉS van olyan hogy a fogadó országbeli képzés költségét a diákot kibocsájtó ország fizeti (vagy a diák családja).
Függetlenül attól hogy mennyit bűvészkedsz a szavakkal, ez jó dolog mert közvetlenül a hétköznapi emberek között épít ki kapcsolatokat, az EU-n belül az erasmus is erre szolgál.

"a fogyasztói társadalmat hirdető helytartó elit" nemesség aminek hűbérbirtoka a terület, hűbérura a "brüsszeli és vwashingtoni demokraták" akiknek a hűbérura meg a "háttérhatalom". A fogyasztók pedig nem jobbágyokként kényszerítve vannak ingyen munkára (a jobbágytelek miatt)* és védelmi pénz fizetésére (amit adónak neveznek)** hanem eldönthetik hogy vesznek-e autót-ájfónt-nagyházat-hitelt, vagy addig nyújtózkodnak amíg a takarójuk ér.

* egy ingatlan esetében a helyi önkormányzat kötelező utcatakarítási szabálya pont ez. reggel hétre LEGYEN eltakarítva a hó, oldd meg. A nátrium-kloridot a járda és az út közötti fűsáv csak az út felől tolerálja (biológiai nonszensz). LEGYEN gondozva ez a biológiai nonszensz növényzet. Ha nincs az ingatlan előtt mindez akkor az utca túloldalán kell robotolni.

** nyugdíj-adó. nem járulék mert azért cserébe követelhető ellentételezés. Az adó az védelmi pénz amiért egy ígéretet kapsz hogy az állam TÖREKSZIK nyugdíjat fizetni.

Untermensch4 2021.09.21. 11:36:25

@cvsvrs: "a neoliberalizmus tkp. az amerikanizmus"

Az az igazi "amerikanizmus" hogy a demokrata-republikánus egybites hamis dilemmás politikai rendszert lemásoljátok fidesz-ellenzék egybites hamis dilemmás politikai rendszerként. Aztán csodálkoztok hogy ha a két "oldal" vezetői együtt lopnak akkor nem buktatják le a bűntársaikat.

2021.09.21. 11:47:05

@Untermensch4:
a klasszikus liberalizmus azt mondja, hogy kormányközi megállapodások eredményeként el lehet szedni a pénzt a magyar adófizetőktől. és megtámogatni egy koreait. mert cserébe majd valamit nyújt a koreai kormány. vagy az azzal összefonófó koreai vállalatok. és erre lehetőség van. aminek ugyebár továbbra is feudális alapjai vannak. erről a koreai félsziget déli hadura és a magyarországi népvezér és az küldöttségük állapodik meg. hogy legyen mondjuk ezer koreai cserediák. számolnak, számolnak, vagy a hasukra ütnek, hogy legyen ennyi. ez a klasszikus liberalizmus.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy ezt majd eldönti az oktatási piac. ha egy koreai tanulni akar magyarországon, akkor maga fizesse meg a tanulmány önköltségét. vagy vannak magánalapítványok, akik megfizetik helyette. és így afilantrópok irányítják majd az egyetemi képzést és nem a feudális parlamentáris kormányok. helyükbe lépnek az ngo-k. mert másképp a kapitalizmus nem győzhet véglegesen. ez a neoliberális álláspont.

300 piacvezető óriásvállalat igazgatanácsa jobban működtené a világot, mint az ensz 200 tagországának kormányai. a klasszikus liberalizmus azt mondta, hogy majd lesz több ezer, vagy tízezer önkormányzat. és a hanza városok kitalálják azt a szabályozást, ami nekik jó. a lufthansa egy globális szabad piaci vállalkozás. és az majd leszállhat a budapesti magánrepülőtérre. amit londonból irányítanak. ehhez a brit kormánynak semmi köze. és a lufthansa dolgaiba a német szövetségi kormány ne szóljon bele. mert vannak egymással versengő tőkealapok. és azok majd eldöntik.

2021.09.21. 12:20:05

@Untermensch4:
errefelé az épségben megmarad mezővárosi jegyzőkönyvek 1548-tól datálódnak.

Érdemes Szűcs Ferenc birósága idején 1548-ban keletkezett bírósági határozatok

1548. április 24.
Deső Péter letiltotta Erdélyi Miklós házának házi eszközeit nyolc forint értékben mindenki mást megelőzve.
Kádas György tiltja Lökös Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét 10 dénár hiján 17 forintig mindenki más előtt.
Srangli János és Haraszti Márton özvegyének férje között a biróság ugy határozott, hogy az adóslevél Kalmár János neve és pecsétje alatt lett kiadva, és őt tartozik perelni .
Szijjártó Tamás felesége zár alá veszi Lökös Pálnak Horvát Orbánnál levő pénzét husz forintig.
Szűcs Benedek a jelen bzonyságlevéllel mindenkit eltilt attól a résztől, amely feleségét Szűcs Gáspár leányát öröklési jogon illetné, hogy azt senki idegen, tartozásáért el ne adhassa vagy meg ne becsültethesse.
Szent György napján Szűcs Márton megbecsültetett két hordó bort Kalmár Márton részére egy hiján harminc forintra, amelyhez Kalmár Márton még négy forintot tartozik adni és fizetni. Ugyanaz a Kalmár Márton Kozma Ferencnek megengedte, hogy felvegye.
Nagy György és Fekete Márton letiltják Kádas Istvánnak Kalmár Istvánnál levő javait, amig a számadást meg nem ejtik, a többi hitelezőt megelőzve.
Gyenge Máté özvegye vallotta, hogy tartozik Rózsa László szegedi lakosnak 105 forinttal. Ennek felerészét a jövő május 10-re vagy augusztus 15-re igérte megfizetni, más részét a jövő október 26-ra oly feltétellel, hogy házát lekötötte. Ha igéretét nem teljesítené, a határidő letelte után az Rózsa László örök tulajdonában maradjon.

1548. április 26. Feria quinta post festum Georgii

Cserkó András megegyezett Szűcs István somogyi lakossal negyven bőrben, amelyet Veres András kezéhez igért adni.
Csapó Antal kötelezvényénél fogva házát köteles Fazekas Imrétől visszaváltani tizenötöd napig. Hogyha pedig ez meg nem történne, akkor a házat becsüljék meg.
Szijjártó Miklós felesége vallotta, hogy Szűcs István váradi lakossal ugy egyezett, hogy ami árut az eladásra hitelezett neki, csupán emberségére bizta, amit ha eladhat, nem fogja őt zaklatni.
Erdélyi Miklós megegyezett Szabó Benedekkel 25 forint ötvenkilenc dénár miatt, hogy június 24-ig husz forinttal kötelessége szerint ki fogja elégiteni, a többit pedig aratás után fizeti meg.
Szabó Pál megegyezett Alagoz Lajossal két ezüst kehely árában, kilenc forintban, amelyet jövő november 30-ig igért megadni. Ha igéretét nem teljesítené, kötelezte magát, hogy kétszeresen fogja megfizetni tartozását.
Budai István tartozik a tanácsot holnapra összehivni, ha harmadnapra az elégtételnek meg kell lenni.
Kalmár Demeter és Cigány Ferenc ügyében a biróság ugy határozott, hogy a ház árát, amellyel Cigány azt megvette, Kalmár Demeter tartozik neki letenni, és ha valamit még reá épitett, becsű szerint vizsgálják meg és azt tartozzék Kalmár Demeter kifizetni.
Szabó Pál letiltja Bodonyi Gergely házrészét, minden más hitelezőt megelőzve, mig a 430 forintról és a szülőkről maradt ezüst javakról számot nem ad.
Sánta Ambrus vallotta, hogy a Kerezsi Ferenctől kiváltott kötelező levelet Bakóczi István neki visszaadta, és erről őt mentesiti.
Kalmár Demeter kezességet vállalt Kozma Ferenc javára 25 forintért, ugy ha Szűcs Márton vagy Szűcs Gergely őt május 20-ig nem fizeti ki, akkor a következő héten ő "fogja megfizetni.

1548. ápr. 28. Sabbato post festum beati Georgii
...

és ez évben 522 ilyen típusú bírói határozat. nagyrészt jelzálogügyletek. ez ugye klasszikus liberalizmus azért, mert ezeket érdemes szűcs ferenc előtt jegyeztek be a debreceni polgárok. és ezek ugye különféle céhek tagjai voltak. szerintetek nem volt verseny. nem volt totális verseny. mert igazodniuk kelllett a váradi, ungvári, vagy a kassai polgárok kénye kedvéhez. mert a debreceni céheknem csak debrecenben voltak előjogaik. a kassaiaknak kassán, stb. ez a klasszikus liberalizmus.

a neoliberalizmus az, hogy ezeket az ügyleteket majd intézi a tőkepiac. és a kereskedelmet nem lehet korlátozni. céhek szabályzatát el kell törölni. mert ezekkel elsődlegesen a helyi termelők érvényesítik az érdekeiket. a neoliberálisok globális fogyasztói társadalmat akarnak.

lokális kapitalizáció vs. globális kapitalizmus.

2021.09.21. 12:34:17

@Untermensch4:
a klasszikus liberalizmus megengedte, hogy a helyhatóság előírja a hóeltakarítást. és ha nem tetszik, akkor költözhetsz máshová. ahol nem írja elő.

azt mondta, hogy vélhetően a többség el akarja takarítani a havat a háza előtt. ha nem, akkor ez aligha lehet egy tartós rendszabály. és aki nem akarja maga eltakarítani a havart, az takaríttassa el a cselédeivel vagy egy hóeltakarító vállalkozással. és ha ez a feudális, partikuláris szabályozás nem szolgálja a közösség érdekeit, akkor azt majd a helyi polgárok eltörlik. és ha nem, akkor az ezzel egyet nem értők költözzenek egy másik elektori körzetbe ahol nekik tetsző szabályokat alkot a helyhatóság.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy a probléma a közbirtok. tehát ha eladják a járdát egy vállalkozónak, aki vállalja, hogy majd eltakarítja a havat. tehát egy vállalkozás fogja a havat takarítani anélkül, hogy a helyhatóság erről rendelkezne. és a polgároknek így ugyan lesz saját utcájuk, de mit számít az. így minden magántulajdonba kerül. és ha mégis valami probléma adódik, akkor az ngo-khoz fordulhatnak. akik a jogaikban megvédik. és ők majd globális döntéseket hoznak. tehát ha úgy döntenek, hogy a transzneműek mellékhelyiség használati jogai sérülnek a kocsmában, akkor a kocsmáros építse át retyót, hogy a ratyik és a travik jogai se sérüljenek. mert így rendelkezett kicsoda? new york 57. utcájában így döntöttek, hogy ez nem lehet másként. és ha mégis, akkor az a szörnyű fasizmus.

a neoliberalizmus azt mondta, hogy a totális piacosítás a megoldás. a klasszikus liberalizmus azt, hogy nem feltétlen. vannak jól és rosszul működő kommunális vállalatok. és ezek is versenyeznek. mert ha nem tetszik az egyik városkerület, akkor költözhetsz a másikba. a magyar királyságban költözködhetsz 64 vármegyében. és azok választott főispánjai majd döntenek a hóeltakarítás joga és kötelmes felől. ez egy feudális, vagy félfeudális szabályozásai verseny.

Untermensch4 2021.09.21. 12:35:20

@cvsvrs: "a neoliberalizmus azt mondja, hogy ezt majd eldönti az oktatási piac. ha egy koreai tanulni akar magyarországon, akkor maga fizesse meg a tanulmány önköltségét. vagy vannak magánalapítványok, akik megfizetik helyette. és így afilantrópok irányítják majd az egyetemi képzést és nem a feudális parlamentáris kormányok. helyükbe lépnek az ngo-k"

A liberális felállásban semmi nem tiltja hogy államok, hadurak vagy adófizetőeik pénzét költő populisták finanszírozzanak egyetemeket és ösztöndíjakat.

"300 piacvezető óriásvállalat igazgatanácsa jobban működtené a világot, mint az ensz 200 tagországának kormányai"
"céhek szabályzatát el kell törölni. mert ezekkel elsődlegesen a helyi termelők érvényesítik az érdekeiket. a neoliberálisok globális fogyasztói társadalmat akarnak"
Attól rettegsz hogy 300 cég (a "háttérhatalom") az egész világon megvalósítja a saját céhét...

Untermensch4 2021.09.21. 12:47:57

@cvsvrs: "a klasszikus liberalizmus megengedte, hogy a helyhatóság előírja a hóeltakarítást. és ha nem tetszik, akkor költözhetsz máshová. ahol nem írja elő. "

A klasszikus feudalizmus engedi meg hogy a jobbágy vehet korlátozott jogokat a jobbágytelek használatára, a pénzbeli áron túl pedig évi jobbágyi robottal tartozik.

"azt mondta, hogy vélhetően a többség el akarja takarítani a havat a háza előtt."
Ha így van akkor el fogják takarítani akkor is ha nem suhogtat senki korbácsot. Az viszont hogy az utca túloldalán el akarja vki takarítani a havat és gondozni a gyepet, ugyanígy megtörténhet. Az ha a jobbágy egyik földesúrtól a másikhoz költözhet, nem liberalizmus hanem feudalizmus ha mindenhol van jobbágyi robot.
Megpróbálod megmagyarázni hogy viktorék illiberális demokráciának nevezett hibrid rendszere valójában liberalizmus lenne. Ugyanolyan szánalmas mint amikor az szdsz-es maoista megmagyarázta hogy ők a valódi liberálisok.

2021.09.21. 13:04:27

@Untermensch4:
pl. debrecen a kommunális szolgáltatások ellátásval megbízott egy gráci központú céget. és ugyanezt a céget megbízta a hódmezővásárhelyi önkormányzat. majd ez a cég létrehozott egy telephelyet gyálon. csakhogy ezt a céget felvásárolták madridi központtal. és ezt a céget londoni központtal.

tehát a london -> madrid -> grác -> gyál -> debrecen láncon döntöttek. majd ezek után az önkormányzat azt mondta, hogy a kommunális munkák többségét kiadja haveroknak, akik olcsóbban és hatékonyabban látják el ugyanazt a feladatot. amire a neoliberálisok azt mondják, hogy az nem lehet. hiszen így korlátoznak egy szegény kis multit.

a klasszikus liberalizmus azt mondta, hogy a polgárok válasszanak egy olyan pártot, vagy klikket, vagy olyan vezetőket, akiknek a haverjai eben a legjobbak. és így is lesz verseny. mert majd valaki azt mondja, hogy ha kassán eltakarítják a havat, akkor debrecenben is takarítsák el, vagy megfordítva. önkormányzati tulajdonú kommunális válallatok ilyenformán versenyeznek. nagyfokú önkormányzatiság mellett. akár az egyik falugondnoki szolgálat a másikkal.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy nem kell falu. mert abban akárkit is választanak az nem lehet csak egy sötét, elnyomó földesúr. láttuk, hogy mi következett ebből. auschwitz birkenau. és ezért majd lesznek globális piacvezető kommunális vállalatok és azoknak kell kiszerezni a kommunális feladatokat. és ez a rendszer nem lesz korrupt. hiszen egy global company nem baszhatja át, vagy kenheti meg, a főpolgármestert. vagy ha mégis, akkor a gonosz államot kell megszüntetni. ami a globális kapitalizmus végső győzelmét jelenti. és ezt akadolyázza meg néhány sötét diktatúra észak korea és magyarország. george clooney és kedves felesége szerint.

debrecenben ma átadtak egy üzemet. ezt.
www.dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/sensirion_7.jpg
ezt a xanga Ventures magántőkealap-kezelő zrt., a szinorg universal cagyonkezelő zrt. építette. ezek a fideszben orbán haverjai.

Patrick Good, a Sensirion Holding karbantartási és infrastrukturális igazgatója magyarul köszöntötte a résztvevőket, majd előadásában elmondta, számos lehetséges helyszínt megvizsgáltak beruházásuk helyszínéül, s Debrecenben találtak rá arra a városra, ahol a következő szintre tudják emelni a Sensiriont. Johannes Bleuel, a Sensirion Holding alelnöke azt emelte ki, hogy a gyár nagyon rövid idő alatt készült el, s hogy Debrecenben kiváló csapatot tudnak építeni az induláshoz.

Ábrahám László, a Sensirion Hungary Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja, ennél a vállalatnál rendkívül inspiráló a környezet, mely arra ösztönzi a dolgozókat, hogy együtt álljanak helyt egy változó iparában. Az ügyvezető elmondta, hogy nemcsak már futó termékek gyártását hozzák Debrecenbe, hanem új termékek gyártása is indul majd itt magyar mérnökök közreműködésével.

A Sensirion debreceni álláshirdetéseit ezen az oldalon találják meg.
www.sensirion.com/en/career/career-openings/employee/

ez a klasszikus liberalizmus. hogy a svájci cég körbenézett. és úgy látta, hogy nekik magyarország és debrecen a legmegfelelőbb. de ők ezzel kockázatot vállalnak. mert elfogadták a magyar kormány és a debreceni önkormányzat szabályozási tervét. és egy esetleges kormányváltás esetén dönthetnek úgy is, hogy felszámolják az üzemüket. amikor úgy gondolják, hogy ez a vidék sötét diktatúrába borul. de jelenleg nem ezt képzelik.

Jean-François Paroz, Svájc magyarországi nagykövete felidézte, hogy évekkel korábban már részt vett Debrecenben egy másik svájci cég, a Neopac debreceni gyárának átadásán, s örömét fejezte ki, hogy egy újabb svájci vállalat választotta beruházása helyszínéül ezt a várost, ami nagyon közel áll a szívéhez.

a svájci követ szerint szinte minden überfasza.

2021.09.21. 13:19:02

@Untermensch4:
a feudalizmus az, hogy a jogrend feudális. és abban vannak földesurak jobbágyokkal, polgári családok a cselédeikkel. vagy van király, vagy nincsen. a lényeges elem az, hogy a jogrend területi alapú (feudális vagy félfeudális). mert egy debreceni polgár időnként szerződést kötött egy bécsi üzletemberrel, vagy egy hajdú eladott egy marhát a münheni hentesnek. és tette mindezt a szent korona alattvalójaként a német-római császárság joghatósága alatt. ez is meg volt engedve. ez klasszikus liberalizmus.

a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy lehet valaki jobbágy is. luxemburgi zsigmond 1404-ben szabolcs és bihar megye jobbágyai számára elrendelte a szabad költözködést. és ezek után ez a két megye nem ürült ki. pedig szabadon lehetett költözködni. mert valaki a jobbágysort választotta a szabad város helyett. ahol lehetett gazdagabb, de szegényebb is. és volt aki azt mondta, hogy ő inkább a váradi püspök és a bihari főispán joghatósága alá akar tartozni. és francot akar ő szabad várost. neki megfelel a vármegye.

és a klasszikus liberalizmus ezeket nem akarta eltörölni. olyannyire, hogy a szabad városok tkp. feudális rendszabályokat teremtettek. szappanosok céhének előírták, hogy a lúgot nem önthetik z utcára. és effélék. milyen jogon korlátozták szegény kis szappanosokat? azon a jogon, hogy debrecen városa felett annak választott vezetői továbbra is feudális módon ítélkeztek.

a neoliberálisok azt mondják: feudalizmus = jobbágysor. nincs verseny, nincs szabad piac, stb. mert nincs totális verseny, nincs totálisan szabad piac.

Untermensch4 2021.09.21. 23:07:41

@cvsvrs: "a kommunális munkák többségét kiadja haveroknak, akik olcsóbban és hatékonyabban látják el ugyanazt a feladatot."

Amire pedig felhatalmazást kap a választott önkormányzat az az hogy azzal végeztessen el egy-egy feladatot aki a minőség és ár szempontjából is a legoptimálisabb. Akkor is ha nem haver.

"a klasszikus liberalizmus azt mondta, hogy a polgárok válasszanak egy olyan pártot, vagy klikket, vagy olyan vezetőket, akiknek a haverjai eben a legjobbak. és így is lesz verseny. mert majd valaki azt mondja, hogy ha kassán eltakarítják a havat, akkor debrecenben is takarítsák el"

Amiről te beszélsz mint hűdejó rendszer az a crony capitalism, a haveroknak jó, az adófizetőknek kevésbé. Verseny így legfeljebb abban lesz hogy ki kinek a haverja, garantált a korrupció kialakulása de legalább viszonylag közeli ismerősök között. Még jó hogy a helyi ügyészt és bírót is haveri alapon akarod megválasztatni...

"ez a klasszikus liberalizmus. hogy a svájci cég körbenézett. és úgy látta, hogy nekik magyarország és debrecen a legmegfelelőbb. de ők ezzel kockázatot vállalnak. mert elfogadták a magyar kormány és a debreceni önkormányzat szabályozási tervét. és egy esetleges kormányváltás esetén dönthetnek úgy is, hogy felszámolják az üzemüket. amikor úgy gondolják, hogy ez a vidék sötét diktatúrába borul. de jelenleg nem ezt képzelik"

"klasszikus liberalizmus" az amikor idejön svájcból Ganz Ábrahám és felépít egy műhelyt bármilyen állami támogatás nélkül, amiben olyan jól dolgozik hogy egyre több alkalmazottat is tud fizetni, gyárrá növeli, majd amikor ferencjóska ellátogat megnézni ennek a derék adófizetőnek a gyárát akkor ebből az alkalomból a magyar zászlót teszi ki mert a pestbudai magyarok közé való beilleszkedést választja identitásképzésre mint a k.u.k. uralkodó alattvalójakénti öndefiníciót.
A befektető multi pedig megtérülést néz, ha nem okoz neki anyagilag hátrányt hogy egy pénzügyi tervezés szempontjából kiszámítható diktatúrában fektet be akkor mehet az üzlet. Viktorék meg garantálják hogy évről évre ugyanannyi euró lesz a munkaerő-költség, oszt' jónapot.

"a neoliberálisok azt mondják: feudalizmus = jobbágysor. nincs verseny, nincs szabad piac, stb. mert nincs totális verseny, nincs totálisan szabad piac"
A totális feudalizmushoz közelibb állapot rosszabb mint a totális szabad piachoz közeli. Nem csak a két véglet létezik, a kettő között van egy optimum, közelebb a totális szabad piachoz mint a totális feudalizmushoz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.22. 07:23:34

@alöksz róz:
Az állítás első része igaz: sok tényező befolyásol. A második része téves: a gazdasági szabadság az egyik legfontosabb dolog.
Ez különösen olyankor szembetűnő, amikor közeli országokat hasonlítasz össze, mint Észak- és Dél-Korea, ahol nincs különbség sem a földrajzi adottságokban, sem az etnikai összetételben, sem a korábbi történelemben. Vagy épp ugyanaz az ország reform előtti és utáni állapota ld. Kína 1978-as reformja, vagy Lengyelország 1989-es.

2021.09.22. 08:22:08

@Untermensch4:
ne viccelj már. a ganz művek elsődleges megrendelője a magyar állam volt.

2021.09.22. 08:42:42

@Untermensch4:
schulek frigyes, lechner ödön, hauszmann alajos és társaik kiváló építészek volt. csodálatos épületeket terveztek. csakhogy szinte kizárólag állami megrendeléseket kaptak. és így futtatták fel zsolnay vilmos kerámiagyárát. ezeket valójában nem a kapitalizmus teremtette, hanem a feudális magyarország.

a magyar állam volt weiss manfréd vagy a golberger elsődleges megrendelője . többek között azért kellett hadba vonulnia a monarchiának, hogy eladják a hadseregnek a ruhát, az ágyut, a konzervet. azért, hogy megtérüljenek a nagyipari beruházásaik és úgy visszafizessék a hiteleket. mondván, hogy a háború nagy üzlet. a magyar nemességnek különösebb érdeke nem fűződött ahhoz, hogy annektálja boszniát. melyik magyar nemes akart bosnyák külbirtokokat? és ezt a történetírás úgy állítja be, hogy itten kérem szépen a magyar királyi nemesség akart háborút. meg a német császár és a német polgárság? lófaszkarikát. a neoliberalizmus miatt kellett háborúzni. azért, mert az egyesek számára üzletnek tűnt. a bankok számára különösen.

és azért, hogy a cár vagyonát el lehessen venni. ehhez kellettek a kommunisták. az új baloldal. nem szociáldemokraták, akik jobb feltételeket akartak a munkahelyeken, szociális önsegélyezést, társadalombiztosítást, hanem a világforradalmat, proletárdiktatúrát hirdettek. és ez egy politikai platform. magyarországon a mai napig.

és ez eredményezi a társadalom fasizálódását. az antikommunizmus, az antikapitalizmus. és ebből lesz a náci párt. mondván, hogy ezeket "a" zsidók szervezik. a jelenkori magyarországon a vicc az, hogy újfasiszták is beálltak a posztkommunista-neolib koalícióba.

2021.09.22. 10:11:11

@Untermensch4:
a totális feudalizmus az abszolút monarchia. a totális szabad piac az anarchia. hogy melyik a jobb? kinek-kinek az ő hite szerint. vannak monarchisták és vannak anarchisták is. jelenleg a leggazdagabb államok abszolút monarchiák. és a legszegényebbek államok többségében dúl az anarchia. és lehet mondani, hogy mert előbbiekben olaj van. és a szegény államokban is van ásványkincs. csak azokban az anarchia tombol. nincs feudális (időleges, terület alapú) szabályozás.

a virtualitásban éppenséggel működhet az anarchia. de a valóságban nem nagyon lehet békés és tartós. a feudális alapoktól nem nagyon lehet elszakadni. még magyarország is úgy lehetne erős szoftverben, hogy lenne egy .hu appstore. és előírná a magyar kormány, hogy az apple magyarország, a google magyarország és a microsoft magyarország köteles egy elérhetőséget a kezdőképernyőre kirakni. és a telekom magyarország köteles ezeknek ingyenes adatkapcsolatot biztosítani havi 1GB forgalomig. és mondjuk 10 millió forint bevételig 1% az egyszerűsített vállalkozói adó. 100 millióig 10%.

ez egy feudális szabályozás. mert elrendeli az országgyűlés elrendeli, hogy a szent korona alattvalói privilegizált helyzetben vannak a saját földjükön. és előnybe kerülnek a külföldi gyártókkal szemben. a google, az apple és a microsoft nyilván pampogna, hogy mindenki az ő alkalmazásboltjukból rendeljen. mert ez az ő platformjuk. nem lehet olyan, hogy .hu appstore. különösen nem úgy, hogy azoknak ingyenes adatforgalmat biztosít a matáv. na ne. az nem lehet. ez lenne neoliberális álláspont. a magyarok ne akarjanak már előnyökhöz jutni a saját földbirtokaikon. hanem engedjék be a világ összes szoftvergyártóját. ez a legjobb a fogyasztónak.

a magyarországi szoftvergyártók többségének lehet, hogy az lenne a jobb ha mégis csak lenne .hu appstore. magyar gyerekek magyar játékokkal játszanának akár ingyen a matáv hálózatán. cserébe az állam nyilván előírná, hogy a játék nem lehet erőszakos, pornográf, stb. amit az apple és a google és a microsoft is előírnak. csak a feudalizmus nem jó a piacvezetőknek. de jó a feltörekvőknek. és ezek után lehet, hogy lesznek olyan gyártók, akik a cseh vagy a lengyel gyerekeknek is tudnak játékot gyártani. és a kormányok megállapodnak, hogy legyen visegrádi appstore. vagy .eu appstore. ez ugye feudális alapokat jelentene még virtualitásban is. azt, hogy van egy .uk appstore az egyesült királyságban.

Untermensch4 2021.09.22. 11:54:58

@cvsvrs: "a totális feudalizmus az abszolút monarchia. a totális szabad piac az anarchia"
Az abszolút monarchia joguralom nélküli feudalizmus, totális diktatúra. Az anarchia totális demokrácia de mint utaltál rá csak elméletileg lehetséges, a gyakorlatban a mérethatékonyság miatt vmekkora fegyveres elnyomó csoportok fejlődnek ki.

" többek között azért kellett hadba vonulnia a monarchiának, hogy eladják a hadseregnek a ruhát, az ágyut, a konzervet. azért, hogy megtérüljenek a nagyipari beruházásaik és úgy visszafizessék a hiteleket. mondván, hogy a háború nagy üzlet. a magyar nemességnek különösebb érdeke nem fűződött ahhoz, hogy annektálja boszniát. melyik magyar nemes akart bosnyák külbirtokokat? és ezt a történetírás úgy állítja be, hogy itten kérem szépen a magyar királyi nemesség akart háborút. meg a német császár és a német polgárság?"
Ha jól emlékszem egy kivétellel az összes megszavazta a hadba lépést a budapesti parlamentben... most akkor kilóra megvette őket a "háttérhatalom" vagy mi van?!
Vicces ahogy megpróbálod az internetet is belegyömöszölni a feudalizmus-mániádba. Abban az értelemben hogy nevetséges.

2021.09.22. 12:28:19

@Untermensch4:
a joguralom (rule of law) azt jelenti, hogy nincs uralkodói önkény. tehát a király házasságtörésért nem fejeztetheti le a feleségét legfeljebb csak akkor ha ez a szokásjog. vagy mert így rendelkezik a törvény. az uralkodó legfeljebb csak felmentést ad. megkegyelmez az alattvalóknak. úgy, hogy a törvények brutálisan szigorúak. amit hagyományosan a papok igenelnek. ők hirdetik az igét. és a nemesség ellenez. attól nemesek, hogy az uralkodó elképzeléseivel szemben jogukban áll ellenállni. és jön létre az az állapot, amikor nincs abszolút monarchia, de nincs anarchia.

---

a magyar nemesség célja az volt, hogy a belső birtoktesteit megtartsa. a szlovák többségű felvidéken, vagy a román többségű erdélyben. és ezt a monarchiában való maradás biztosítota számukra. kossuth aki a "háttérhatalom" embere volt előzetesen megírta a levelében, hogy az országot szét akarják verni.

2021.09.22. 12:38:21

@Untermensch4:
te azt mondod, hogy a .hu appstore nem lenne kedvező a magyar szoftverfejlesztőknek. ez hit kérdése. te neoliberális vagy. azt mondod, hogy sokkal jobb az, hogy ha nincs országos bajnokság, hanem csak világbajnokság. mert úgy van totális verseny. és ebben is lehet hinni. ez azoknak az államoknak kedvez, akik eleve fejlettek. az amerikaiaknak ez nem lenne jó. hiszen az apple 65 milliárd dollár saját tőkével rendelkezik és mellette van 258 milliárd dollár kintlévőségük.

és egy magyar szoftverfejlesztőnek lehet 65 millió forint (nem milliárd dollár, hanem millió forint) vagyona. de mellette nem akar 258 millió forint kintlévőséget. a cégében se. tehát esély nincs versenyezni az apple-lel. egy lehetősége van, a neoliberálisokat elűzze az országból a kommunistákkal. és úgy a gyerekének teremthet nagyobb szabadságot. ezért választják a fideszt vagy valódi függetlenek. nincs dk-s szoftverfejlesztő, nincs jobbikos se. legfeljebb momentumos. ők is nagyrészt külföldön. a budapesti momentum hülyékből áll. nem tudják megkülönböztetni a napelemparkot az atomerőműtől.

ez egy hitvita. elvben lehetnek feudális alapok a szoftverfejlesztésben is. és az a klasszikus liberalizmus. a .hu appstore. és az apple appstore a neoliberalizmus. annak nincs feudális alapja. nem egy állam szabályozza annak a működését, hanem maga az apple.

Untermensch4 2021.09.22. 12:50:34

@cvsvrs: "a magyar nemesség célja az volt, hogy a belső birtoktesteit megtartsa. a szlovák többségű felvidéken, vagy a román többségű erdélyben. és ezt a monarchiában való maradás biztosítota számukra. kossuth aki a "háttérhatalom" embere volt előzetesen megírta a levelében, hogy az országot szét akarják verni."

Ez arra hogy az első világháborús hadbalépést megszavazta a teljes magyar parlament, mennyiben is válasz?

A reformkorban egyébként mindenki elkezdett nacionalizálódni. Képzeld, formálódott a szlovák és a román nemzet is. Meg lehetett volna próbálni úgy kezelni őket mint az angolok tették az írekkel, csak egy világbirodalomnyival kevesebb erőforrással sokkal rosszabb eredménnyel. Mellesleg a te feudalizmusból leszármaztatott "klasszikus" liberalizmusod alapján az adott területet lakók nemzetiségéből származik a terület nemzeti szuverenitását meghatározó jogszolgáltatás, a román többségű terület bizony román leend. HA pedig "történelmi jog"-ra hivatkozol (mert fogsz) akkor kéretik pannónia provincia helyzetét rendezni... ó, jajj! A vatikánnak akarod adni a dunántúlt?! Vagy törökországnak ("Rumi szultánja" címet kivívta a szultán, az ottomán birodalom jogutódja pedig törökország)... :)

Szóval visszatérve a terelésed előtti kérdéshez: ha a magyar parlament (benne az imádott nemeseiddel) egyetlen ellenszavazat mellett megszavazta az első világháborús hadüzenetet miközben a status quo volt az érdekük amin egy győzelem is csak rontott volna, akkor az a parlament meg volt véve kilóra a "háttérhatalom" által vagy mind ennyire ostobák voltak?

Untermensch4 2021.09.22. 13:03:28

@cvsvrs: "te azt mondod, hogy a .hu appstore nem lenne kedvező a magyar szoftverfejlesztőknek. ez hit kérdése. te neoliberális vagy"

Nem. Azt mondom hogy hülyeség a megközelítésed, nem egy területet kell körbehugyozni az interneten hanem felnyergelni a lovakat és keresztül nyargalni a négy égtájon... konkrétan ha bárki pályázhat oktatási vagy játék szoftver írására amit (nem haveri hanem minőségi alapon) megvesz a magyar állam és azzal a feltétellel engedi bárkinek használni hogy feliratozást lehet hozzá készíteni más nyelveken de az eredeti gyártmány magyar narrátor-hangja nem változtatható meg, az többet ér.
Hited neked van (több mint elég), én liberális nacionalista vagyok (ha feltétlenül címkézni akarsz) és az alkotmányos monarchia híve.

Az apple használata ugyebár nem kötelező. A feudális alapról digitális diktatúrát építő kínában az állami kémprogram(ok) telepítése a telefonodra kötelező. Nekem úgy tűnik hogy szted a kínai út jobb.

2021.09.22. 13:21:17

@Untermensch4:
az a neoliberalizmus, hogy nem kell körbehugyozni a kárpát-medencét, vagy annak belső részét, hogy ez itten kérem kis magyarország és itten a magyar szoftvergyártóknak feudális előjogaik vannak. hanem azt mondani, hogy van a világ vezető vállalata 68 milliárd dollár saját tőkével. és 258 milliárd dollár kintlévőséggel.

csakhogy az átlag magyar szoftverfejlesztő 68 millió forint mellé nem akar 258 millió forintos kintlévőséget. és nem is feltétlen jutna ennyi hitelhez különösen vidéken. tehát kicsiben sem arra a pályára áll, amire az apple.

2021.09.22. 13:28:38

@Untermensch4:
nincs olyan, hogy az állam valamit nem haveri alapon vásárol meg. ez nem attól függ, hogy ki a miniszterelnök. kóka jános is haveri alapon üzletelt. puszi pajtása volt debreceni vagyonkezelő fideszes vezetőjének a gyurcsány kormány idején. a magyar bálint féle közbeszerzések is haveri alapúak voltak. ebből a szempontból mindegy, vagy majdnem mindegy, hogy liberális vagy illiberális az ideológia.

ha valaki mások pénzét másra költi (ez az állam alapműködése), akkor egy geci korrupt rendszerben agy valószínűséggel a veszteséget kell majd minimalizálni. és mindegy, hogy hánypártrendszer. fékek és ellensúlyok. joguralom, stb.

2021.09.22. 13:52:06

@Untermensch4:
a feudalizmus nem azt jelenti, hogy diktatúra van. hanem azt, hogy a hatalom a földre van alapozva. és az állampolgároknak feudális előjogaik vannak egy földterületen. azért, mert az az övék. ez a klasszikus liberális alapjogból fakad. a tulajdon szentségéből. és így jön létre az állam.

az emberi élet szentségét feudális alapokon is meg lehet hirdetni. ezt valamilyen ökumenikus államegyház hirdeti, ami hagyományosan a kereszténység. az általános emberség el van úgy nevezve, hogy kereszténység. ami tkp. a népvallás. amibe be van emelve hagyományosan a zsidókeresztény hagyomány. húsvérkor a többségnek a locsolkódás a lényeg. és pünkösdkor a többségnek fontosabb a fitness-wellness (a népvallás), mint a szentlélek kiáradása. azért, hogy a zsidókeresztények is örüljenek ez is meg van ünnepelve.

és ebből adódik a magyarok vezette multikulturalitás. az a tradicionális piac. vagy általánosságban valamilyen népcsoport. populáció vagy etnikum vezette. attól függően, hogy latinosan, vagy görögösen mondjuk. ezekre alapozva működik a világ az elemi biológia szerint. általános iskola. régen 3. osztályos környezetismeret. természeti környezet, populáció (nemzés, szaporodási közösség), fajta jelleg (humán populációban nemzet). újabban 5., majd 7. vagy 9. osztályos. a növékenyek és az állatok feudális alapokon léteznek. és az ember is a földkerekségen.

2021.09.22. 14:07:28

@Untermensch4:
ha a feudális alapokat elfogadjuk, akkor román többségű területeken román jogszolgáltatás adódik. erdély vegyes zóna. vannak magyar és román többségű vidékei, és kétnemzetiségűek a városok. amiben van két vallásfelekezet. a románok ortodoxok és a magyarok nem-ortodoxok (róm. kat, vagy ref. felekezetűek).

ezért van mai napig jelentősége a kereszténységnek. felekezeti alapokon a népcsoportokat megkülönböztette. azzal együtt, hogy lehetnek vegyesházasságok. és úgy lehet ökumenikus népegyház erdélyben. ami budapestról nézve nagy-magyar. bukarestből nézve nagy-román.

karácsonykor a román parasztok kolindálnak debrecenben. a görög katolikus egyház, amelyik bizánci rítusú befogadja őket. a román óvodások mennek a határszélen falusi templomba. és énekelnek. a magyar nénik fejkendőben sírnak, hogy jaj de szépen mondják a verset. egy mukkot nem értenek belőle. románul mondják. cserébe a fidesz építkezhet erdélyben. a magyar és a román politikusok is geci korruptak. összekacsintanak. és ennek az egésznek feudális alapjai vannak. tetszik, nem tetszik. a master business administration másodlagos.

és lehet mondani, hogy bécsben a nagy építési vállalkozók, vagy az ingatlanbefektetők nem ügyes üzletemberek és nem kormányközeliek. vagy amerikában az egyesült államokkal összefonódó tőkepiac nem geci korrupt. mert az a nyugat.

Untermensch4 2021.09.22. 23:03:29

@: Rájöttem. MINDEN feudális mert a föld felszínén van. :)

alöksz róz 2021.09.22. 23:04:45

@Lord_Valdez: a különböző rendszerek között tényleg az volt az egyik legfontosabb különbség. de a rendszeren belül nem az jelenti a különbséget.

korlátok és kényszerek létezését elfogadod már, vagy inkább ne is folytassuk?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.23. 07:30:46

@alöksz róz:
Hanem mégis mi jelenti a különbséget?

A korlátokkal és kényszerekkel az a baj, hogy többségükről belátható, hogy valójában nem azok. Adottságok, amiket ha akarnánk megváltoztathatnánk, vagy alkalmazkodhatnánk hozzá.
Például a magyar filmpiac kicsi, ez tény, nem is lehet megváltoztatni. Ezért hiába forgatsz egy magyar filmet az nem fogja visszahozni az árát. Ez úgy látszik, mint egy elkerülhetetlen végzet. Ugyanakkor mi akadálya annak, hogy olyan filmet forgass, amit más országokban is ért a közönség? Nincs akadálya. Ilyenkor szoktak jönni a politikusok, hogy akkor nem szolgálja a magyar kultúrát. Ez, történetesen, akár még igaz is lehet, de nem változtatja meg a tényt, hogy a magyar kultúrkör kicsisége nem determinálja, hogy a magyar filmipar életképtelen legyen.

Untermensch4 2021.09.23. 09:33:12

@Lord_Valdez: Ez érdekes ötlet, fokoznám. A filmforgatáskor sok anyagot felvesznek, ennek x%-a lesz összevágva "a" filmmé. De a rendezői változat mintájára lehetne x,y,z piaci változat is.

2021.09.23. 09:39:43

@Untermensch4:
a fedualizmus az, hogy a hatalom a földből, a föld tulajdonlásából ered. az apple appstore nem feudális. mert valaki akárhol van világban, vagy utazik az óceánon vagy légtérben ugyanazt az apple appstore-t használja. amelynek szabályait maga az apple diktálja. és ebből következően az apple appstore nem feudális alapokon működik. ez a neoliberalizmus.

a soros alapítvány és társai ugyanezt a világképet akarja kiterjeszteni a földkerekségre. az amerikai demokrata párt. ők azt mondják, hogy alapvetően koedukált iskolarendszer kell. én is azt mondom. a tálibok azt mondják, hogy őszerintük nem. a tálibok földjén a tálibok döntenek. ez a klasszikus liberalizmus. a neoliberalizmus azt mondja, hogy egy filozofikus mesterrassz által kifundált szabadságjogokat a tálibok földjén biztosítani kell. ha kell, akkor erőszakkal. ez eredményezte a gyarmatosítást. annak erőszakolt változatát.

az az európai bizottság, az amerikai demokrata párt azt mondja, hogy a labrisz egyesület érzékenyítsen az óvodákban. én nem mondom azt. a magyarok földjén ne érzékenyítsen ebben a formában. szerintük nincs ilyen jog. hogy a magyarok földjén. a neoliberálisok nem arra hivatkoznak, hogy az európaiak földjén. hanem arra, hogy egyetemlegesen. tehát a holdon, vagy a marson is érzékenyíteni kellene. ez a jog, ami egyben kötelesség nem a föld birtoklásából adódik. hanem ez az egyetemes jogrend része. ami az univerzum egészében érvényes. bárhol. a tálibok földjén. ők egy földi mennyországot hirdetnek. ami lehetséges, hogy a gonosz emberek számára maga a pokol. de ez legyen az ú problémájuk. ez a neoliberalizmus. aminek nincsenek feudális alapjai. és ez gerjeszti a fasizálódást.

az, hogy egy csoportosulás egy sehol sem létező világot kér számon a társadalmakon. azért, hogy felszámolja az államot. és lényegében anarchiát teremtsen. mondván, hogy ez sokkal jobb, mint az abszolút monarchia. azért, mert a neoliberalizmus felvilágosult, szemben a feudális tradícióval, ami sötét. és ebből adódi a neoliberalizmus keresztényellenessége is. a klasszikus liberalizmus nem volt az. megengedte, hogy legyen church of england, canterbury érsek, stb. ez a különbség.

és klasszikus liberális elvek szerint a fideszt le lehet váltani. kétharmados többséggel felül lehet írni az alkotmányt, stb. ez következik a jogállamiságból. neoliberális eszményképben erre nincs szükség. mert az orbánizmus egy sötét diktatúra. nincs sajtószabadság (értsd nincs totális sajtószabadság), nem tisztelik az egyént (értsd vannak közösségi normák és ebből adódóan társadalmi korlátok), a saját embereit ültetik be minden lehetséges pozícióban (ahogyan az összes többi párt). sötét diktatúra van (értsd nincs totális demokrácia). és egy ilyen autoriter rezsimmel szemben egy neoliberális kurzus bármit megtehet.

2021.09.23. 09:47:44

@Lord_Valdez:
ezek nehezen, vagy nem eldönthető problémák.

debrecenben fél évszázadon át vitatkozott a tanács, hogy építsen-e a város saját kőszínházat, tarton-e fent saját társulatot. és a liberálisok azt mondták, hogy legyen elegendő az, hogy vannak vándorszínészek a vásárban, és az, hogy a mezőgazdasági épületeket egy része időnként üres. és játszanak a művészek a kocsiszínben, a magtárban, a faraktárban. nem kell kőszínház. kibaszott sokba kerül megépíteni. és nem kell saját társulat se. azt is kurva sokba kerül fenntartani. a beruházás közvetlen sohasem térülne meg. és ez elég erős érv volt.

a városi legenda szerint a vita végül úgy dőlt el, hogy felállt egy konzervatív képviselő és az mondta: azért kell színház, ööö, azért kell, ööö, ööö. azért, hogy legyék. és a kultúra hívei felkiáltottak, hogy vivát. és a liberálisok azt mondták, hogy na jó. legyék.

2021.09.23. 10:08:27

@Lord_Valdez:
tehát leginkább csak lehet mondani, hogy azért kell magyar film, hogy legyék.

értsd magyar irodalom klasszikusait, a magyar történelem epizódjait nemzeti idealista módon bemutató műalkotásokat a nem-magyar érzelmű közönség nem hatja meg. az, hogy sinkovics imre elnéz a messzeségbe. bárdy gyuri bácsi félszemű jumurdzsák. ez nagyon tetszik a magyaroknak, de a világban nem érdekli az embereket, hogy mi lesz vicuskával. támogassunk ilyen filmeket?

és a pragmatikus politikusok szerint azért kell ezt államilag megtámogatni, mert ez két dolgot jelent. túlárazott közbeszerzést és olcsó szavazatvásárlást. valójában ezért kell a színház a poltiikának pragmatikus nézőpontból.

és a klasszikus liberalizmus még nem mondta azt, hogy nem lehet állam, vagy akár államegyház és az nem költhet kultúrára. a neoliberalizmus azt mondja, hogy ne költsön ilyen földi hívságokra. hanem ez is piac. és úgy ugyebár a szoft pornó lenne a befutó. a művészet valami olyasmi. csak a rendező ne fogja meg a színésznő fenekét.

a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy ha a rendező megfogja a színésznő fenekét, akkor az üsse pofon. és ha megint megfogja és azt nem akarja, akkor válasszon másik színházat. mert elfogadta, hogy a direktor van hatalmi helyzetben. ő rendelkezik a színház felett. a klasszikus liberalizmus valójában ezeket feudális viszonyokat kulturálisan konzerválta.

a neoliberalizmus azt mondja, hogy ez szörnyűséges visszaélés. és ugye valóban nem szép dolog. és tényleg lehet, hogy egy olyan abúzus, ami egy nő életét tönkre teszi. lehet. de a klasszikus liberalizmus erre még azt mondta, hogy vannak közösségi normák, amiben a színház tagjai előzetesen megállapodnak. és ezt beszéljék meg a társulatban. a neoliberalizmusban ez össztársadalmi ügy. a neoliberalizmus egy forradalom, ami a világon végigsöpör. és a nyugati világban tényleg.

de ez kétféle liberalizmus. a neoliberalizmus az amerikanizmus. a klasszikus liberalizmus (szvsz) az európaiság.

2021.09.23. 10:50:50

@Lord_Valdez:
tegnap debrecenben magyar-német üzleti konferencia volt, ahol beszállítókat kerestek. ezt a kamarai elnök nyitotta meg. aki a fideszben van.

e mellett tegnap volt egy european business connect címmel szintén üzleti konferencia, ahol online bejelentkezett az európai gazdasági és szociális bizottságból egy fickó. aki szerint a világban legyen 15% a társasági adó. ezeket a polgármester nyitotta meg. aki fideszes.

valamint országos szövetkezeti tanács elnökeként felszólalt kósa lajos. az, hogy a szociális szövetkezetekben 15% az egyszerűsített vállalkozói adó. amit szja címén kell befizetni. és ez milyen csodálatos a diákoknak, a kismamáknak és a nyugdíjasoknak. többek között ebben rejlenek a gazdaság tartalékai. a diákszövetkezetek 200 ezer főt, a nyugdíjas szövetkezetek jeleneleg 80 ezer főt számlálnak. és ehhez társul még az induló kismama biznisz. az inaktívakat is bevonják a foglalkoztatásba. és ez a réteg állami feladatokat is el tud látni. a nagymami a szociális szövetkezetben főzi az ebédet az unokáknak. és úgy nem kell állami konyha. a kismama hivatalnok dolgozik home office-ban, stb.

ez három nyilvános üzleti előadás, megbeszélés tegnapi napon debrecenben. ezt a fidesz simán eladhatná úgy, hogy ez klasszikus liberalizmus.

körösszegapátiban román hetet tartottak. a mediaworks munkatársai szerint a közönség imádják a román farsitot, a micset. és arra számítanak, hogy így a románok megveszi azt a rétest, amit a faluban ők állítanak elő. a polgármester vezetésével. és a gyerekek vidáman tollaslabdáztak templomkertben. így számol be az eseményről a fidesz. ez ugye egy új feudalizmus. klasszikus liberális elvek szerint ez többé kevésbé rendben van. legitim módon meg van választva.

neoliberális elvek szerint nem élhet vissza a hatalmával és nem költhet a közös kasszából azért, hogy román hetet szervezzenek. és ezek után a rokonai, ismerősei, barátai nem szervezhetik meg az árucserét a kishatárátkelőn. a haverjaikkal a román oldalon. akkor mégis mi a francnak van polgármester. értem, hogy aki ezt megszervezni annak a családja fogja uralni azt a falut, vagy faluközösséget. és ez valójában egy új feudalizmus. klasszikus liberális hitelvekből vidékies környezetben ez adódik.

2021.09.23. 12:40:49

@Untermensch4:
a magyar filmeket azért nem veszik meg, mert az európai nemzeti idealizmus nem érdekli amerikát, az európai társadalmi realizmus nem érdekli ázsiát. afrikát egyik se érdekli.

tehát valójában nemcsak a magyar, hanem általaában az európai filmeket nem veszik meg a nagyvilágban. sose vették meg. csak amikor a kontinensek versenyében európa úgy volt első, hogy nem volt második, addig ez nem számított. amíg európa a legfeljlettebb volt addig a belső piac is elegendő volt ahhoz, hogy fenntartsa a kultúrát.

csakhogy ez már nem áll fent. és ebből adódik egy probléma. és erre a nyugati válasz, hogy akkor legyen egységes európai filmipar. egységes belső piaccal. de a jobbos/keleties nemzeti idealista filmeket sem nagyon veszik meg legfeljebb keresztény köntösbe bújtatva. ebből lesz zoro, tulipános fanfan és társaik. a balos/nyugatos a társadalmi realitást bemutató műalkotásokat egyáltalán nem veszi meg a közönség. európában se. hiába nyernek el nemzetközi díjakat.

ezért mondja azt a "európai" "baloldal", hogy a filmgyártás legyen piaci alapú. mert úgy ők nem veszítenek el túl sokat. mert a balos kormányok persze ilyenkor is támogatják a haverok művészfilmjeit mondván, hogy ők nemzetközi díjakat nyernek el, világhírű művészek bár a kutya se nézi a filmjeiket. és ez számukra egy fokkal jobb, mint a nemzeti filmgyártás. amiből lehetnek helyi szinten népszerű filmek. a keresztény köntösbe bújtatott kosztümös lehetnének népszerűek európában.

de ez nem jó a keresztényellenes "urbánus" baloldalnak. ellenben jó lenne a népi baloldalnak, mert ez tetszik a pórnépnek. és ez jó keresztényszocialistáknak. de nem jó a kommunistáknak és a neoliberálisoknak.

tehát az európai balliberálisok is meghirdetik az amerikanizmust. azt, hogy lehetne teljesen szabad piaci filmgyártás. állami támogatás nélkül. tessék. lehet ilyen filmeket csinálni. a youtube-on lehet filmeket fikázni. az lehet nyereséges. illetve még a cgi filmipar. ahol egy kattintással le lehet cserélni a jelmezeket. ahhoz színészek nem kellenek. ha már valódi ruhákban, valódi sminkkel, valódi lámpákkal világítanak, valódi díszletek között, akkor legfeljebb csak közhasznú filmgyártást lehet csinálni. egyik film kicsit nyereséges lesz, a másik kicsit veszteséges. és a hollywoodi filmipar is ebbe az irányba meg. a leginkább nyereséges a disney stúdió. keleties mesékkel. és ezt eladják úgy, hogy ez a nyugat győzelme. kínai számítógépen keleties meséket forgalmaznak.

Untermensch4 2021.09.23. 12:50:32

@cvrs: "ők azt mondják, hogy alapvetően koedukált iskolarendszer kell. én is azt mondom. a tálibok azt mondják, hogy őszerintük nem. a tálibok földjén a tálibok döntenek"
Afganisztán attól "a tálibok földje" hogy katonailag elfoglalták, annak ellenére hogy ők maguk kisebbségben vannak a teljes lakossághoz képest. A többség "sajnos" olyan békés ember aki nem akar és nem tud háborúzni, a félanalfabéta valláskárosult csürhe meg vmennyire tud. A valóban liberális megoldás az lett volna hogy a tálibok alapítanak a hitelveiknek megfelelő szabályzatú egyházi iskolát, ha sokan akarják oda járatni a gyerekeiket akkor pedig bővítik.
Az hogy túszul ejtik a teljes civil lakosságot, nem feudalizmus (tudom, neked minden az) mert még azt is erőszakkal akadályozzák amit te is elismertél az alattvalók jogának, hogy elmenjenek egy másik országba.
A te logikádat követve az ehemalige DDR telejsen rendben volt mert "feudális alapon" a területet uraló bolsik csináltak egy komcsi államot. Mindig győztek is a választásokon, megvédték a népet a gonosz neoliberális nyugati mumusoktól, stb.

"értsd magyar irodalom klasszikusait, a magyar történelem epizódjait nemzeti idealista módon bemutató műalkotásokat a nem-magyar érzelmű közönség nem hatja meg"
A "nemzeti idealista" az olyan amikor a pozsonyi csatában harci muflonon lejtenek eleink..? A film kultúra ÉS szórakoztatás. Ha az egyiket mellőzöd akkor nem lesz jó, ez ilyen egyszerű. Esetleg megelőlegezehtnél a magyar filmművészet művelőinek annyi bizodalmat hogy képesek művészi és szórakoztató tartalmat egyszerre megvalósítani.

"neoliberális elvek szerint nem élhet vissza a hatalmával és nem költhet a közös kasszából azért, hogy román hetet szervezzenek. és ezek után a rokonai, ismerősei, barátai nem szervezhetik meg az árucserét a kishatárátkelőn. a haverjaikkal a román oldalon. akkor mégis mi a francnak van polgármester. értem, hogy aki ezt megszervezni annak a családja fogja uralni azt a falut, vagy faluközösséget. és ez valójában egy új feudalizmus. klasszikus liberális hitelvekből vidékies környezetben ez adódik"
Ha úgy lesz teljhatalmú földesúr hogy már akkor visszaél a hatalmával amikor annak még vannak választási rendszerből adódó korlátai akkor vissza fog élni akkor is amikor korlátok nélkülibb lesz a hatalma. A ludasmatyi eredetileg egy román népmese, "én vagyok a törvény"-döbrögire gondolom emlékszel...

2021.09.23. 12:57:09

@Untermensch4:
és erre válasz a koprodukciós filmgyártás. az, hogy a magyar és a bajor kormány gyárt egy filmet a pozsonyi csatáról és ausburgról. úgy, hogy azok a magyar és német gyerekeknek is tessék. de ez is kurva sokba kerülne. mert egy vezető német színész kurva sokba kerülne. német díszlet. német precizitással díszletet építeni, és orgatni. jól van az már jóska, hagyjad már azt, legfeljebb kivágjuk. katonpapírra felfestjük, legfeljebb utómunkával valóságosabbá tesszük. ezt a német nem fogadja el. mert ő abban érdekelt, hogy vegyék meg a gondosan megtervezett középkori díszletet.

német-magyar koprodukciókból horror összegek jönnének ki. és a nézőközönség nem lenne ennyivel nagyobb. tehát egy ilyen pozsony, vagy ausburg nem lenne üzletileg sikeres. politikai értelemben pedig elsősorban a jobboldal profitálna. tehát balról marad az, hogy az állam ne szóljon bele. és az alternatíva a feudális, vagy félfeudális koprodukciós filmgyártás.

Untermensch4 2021.09.23. 12:59:51

@cvrs: Esetleg a nagy ideológiai világháborús víziód közepette nem jutott eszedbe a legegyszerűbb megoldás? Mármint a második legegyszerűbb, az első nyilván az "ellenség" eltüntetése/betiltása...
Piacképes filmeket kell csinálni és azzal feldobni hogy van benne művészi tartalom is. Meg akár több rendezői változat. Sőt, CGI kapcsán minden filmnek el lehet készíteni a szivárvány összes lmtqstb színében színezett színészes változatát IS. A közönség meg majd a pénztáraknál és a letöltéseknél szavaz.
A honfoglalás pl tarantinosabb rendezésben akkorát kaszálhatna mint a gyűrűk ura (csak muflonok nélkül, muflonok nélkül!!! egy sejtelmesebb csodaszarvas-figura pont elég lenne elgondolkodtató misztikumnak). Tekintve hogy tetemes élőerő-vesztesége volt a hadműveletnek, nem is igazán lehet túlzásba vinni a vérfürdőt.

Untermensch4 2021.09.23. 13:04:33

@cvrs: " a magyar és a bajor kormány gyárt egy filmet a pozsonyi csatáról és ausburgról. úgy, hogy azok a magyar és német gyerekeknek is tessék. de ez is kurva sokba kerülne"
Biztosan tolonganak majd a németek megnézni ahogy leamortizálja az akkori wehrmachtot a magyar sereg...
A legjobb "válasz" az lenne ha nem kéne feltenni a kérdést: ki volt az az idióta aki egy történelminek szánt filmbe belerakott egy még mitológiai szinten sem létezett, nagyon feltűnő baromságot, a harci muflonokat?! CGI nincs muflon nélkül, vagy mi van?! Komolyan azt gondolod hogy ezt a filmet elqró nertársadat meg kell védened?

2021.09.23. 13:13:25

@Untermensch4:
a hindukus hegyei közt élő népesség döntő többsége momentán nem akar koedukált oktatási rendszert. és a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy jogukban áll ezt gondolni. ugyanis a klasszikus liberalizmusnak egyáltalán nem volt célja egy majdnem teljesen uniformizált nemzetközi oktatási rendszert bevezetni. amire egyesek azt mondják, hogy a "best practice". mert azt ők kiokosodták. ezt csak a neoliberalizmus mondja.

lehet, hogy egy afgán kislány egyáltalán nem járna iskolába, afgán anyuka és nagymama is így élt. ezt a mintát látta. és lehet, hogy őszerintük ez így van jól. persze én is azt mondom, hogy a lányok járjanak mégis oktatási intézménybe, kézenfogva a tálib fiúval. akinek a válláról szedjék le a gépfegyvert. a klasszikus liberalizmus még azt mondta, hogy nem feltétlen kell így lennie. valójában nagyon sokféle "jó" iskolarendszer létezik. és nem feltétlen az a legjobb, ami a pisa felmérés szerint az első. mert ezt így nem lehet eldönteni. a klasszikus liberalizmus még értette ezeket a természetes korlátokat.

a neoliberalizmus nem nagyon érti. lehet persze, hogy nekik van igazuk. és valóban létezik "best practice". amit a nemzetközi iskolarendszerben kimódoltak. hiszen azért fizetnek a leggazdabb családok szerte a világban. de nem azért, mert ez az abszolút legjobb rendszer. hanem mert ez a rendszer tartja fent nekik a gazagságot.

debrecenben is épült nemzetközi iskola. a bmw vezér kedvéért. és odajár a polgármester kislánya. ösztöndíjprogramot hirdettek. és nem nagyon akar oda járni szinte senki. ingyen se. és a német cégek is azt mondják, hogy épüljön deutsche schule svábföldi tanrenddel. mert a német cégek helyi vezetői is oda járatnák a gyerekeiket. és nem feltétlen a nemzetközi iskolába.

2021.09.23. 13:22:27

@Untermensch4:
a németek azért is tolonganak, hogy a vörös hadsereg leamortizálta a wermacht-ot. azért, mert abban romantikus elemek és úgy állítják be a vesztest, hogy többségében ők is emberséges katonák voltak, derék családapák a bajtársaisságban, stb. és megnézik az ilyen filmet sztálingrádról a németek és az oroszok koprodukcióban. és elnyeri a nagydíjakat ebben a két országban. schluss. ugyanígy a magyarok is megnéznének egy magyar-orosz koprodukciós filmet a don-kanyarról. csak az a jobboldalt erősítené. a nemzeti liberalizmust.

a balliberális társadalmi drámákat hiába támogatják meg, azt nem nézik meg. ellenben nem kerülnek sokba az adófizetőknek. a nemzeti romantikázós kosztümös filmekkel ellentében. amelyek viszont azért bevételt is eredményeznek.

2021.09.23. 13:37:55

@Untermensch4:
értsd már meg, hogy európa nem gyárt piacképes filmeket. sose gyártott. amire régebben azt mondták, hogy piacképes azt legalább részben államilag finanszírozták. másnem úgy, hogy kelet-európában megvette őket az állam.
a francia film, belmondo, alain delon, jean marais és louis de funes se voltak világhírűek. hanem a francia politikai osztály úgy állította be, hogy ezek "a" kultúra. ezért van az, hogy a diplomácia nyelve a francia. a gaumont kb. úgy független filmgyár, ahogyan andy vajna féle korda stúdió. legfeljebb az államtól nem kaptak kaszinó koncessziót.

2021.09.23. 14:14:29

@Untermensch4:
ezen a kulturálisan töredezett piacon sose jöttek létre az államtól független szupernyereséges filmgyárak. aztán te gondolhatod, hogy mert nem értenék hozzá. arról van szó, hogy hülyék a producerek. lehet. csinálj ilyen az államtól független nem-cgi filmgyárat. nincs betiltva. tessék.

európában legalább részben államilag támogatott filmipar van. és a kérdés az, hogy mit támogassanak inkább. a baloldali értelmiségi szavazatokat hozó társadalmi drámákat. ez nem kerül sokba. és a bevétel lényegében nulla. a nemzeti idealizmust. azt, hogy a magyarok/németek/stb. fasza gyerekek. és ha időnként vesztenek, akkor is rendkívül emberségesek. hitler lehet, hogy őrült volt, de körülötte csupa emberséges német vette körül a bunkerben. hazafias német gyerekek. és göringné tudta, hogy mi a kötelessége.

szabó magda háborús lányregényében a magyar férfiak megtévedt hazafiak. kalmár tanár úr, kuncz feri. és vannak akikátlátják a világpolitikát. garas dezső a latin tanár. kőnig. és ruttkai éva eljátssza a nagypolgárt. horn micit. és básti lajos a kemény, ámde emberséges papot. piros ildikó zsuzsánna nővért. dúl a háború. a magyarok veszítenek. de mindenki nagyon nagyon emberséges. amilyen a szomszédok. lehet, hogy magyarország elvesztette a hidegháborút. de a szocialista lakótelep nagyon nagyon emberséges. és amíg ez hozta a balos szavazókat addig támogatták a szomszédokat. amit persze nem nagyon néznek meg másik országban.

éppenséggel játszódhatna egy német lánynevelő intézetben. de nagyon voltak ilyenek. debrecenben volt ilyen intézet. a határmenti árkod. árkádia. az a dóczy gedeon. ő volt a "nőnevelés apostola". és szabó magda szerint az milyen jó volt. a nem koedukált iskola. az képviselte az emberséget. az is. a "felvilágosultak" szerint az nem.

szabad piac = emberség képlet mégis miből következik? a szabad piacon lopni, csalni, hazudni is szabad.

2021.09.23. 14:59:36

@Untermensch4:
a honfoglalás lehet, hogy tetszene a világnak. a magyar honfoglalást már nem nagyon néznék meg a külfdöldeik. tehát ha az fiktív népcsoport emberséges, ámde heroikus küzdelmét jelentenené meg úgy esetleg megnéznék. ha mindebben a magyarok viszik a prímet, akkor már messze nem néznék meg annyian. legfeljebb cgi változatban valamilyen mesevilággal vegyítve.

az árpád ház történét megéznék úgy, mitha az a trónok harca lenne. de ha az a magyar királyi udvar története úgy már nem néznék meg.

a magyarok vezette multikulturalitás (ami a magyar kultúra) elsődlegesen a magyarokat, vagy a magyar érzelműeket érdekli. és még akik ebben részt vállaltak. a környező szlávok, szövetségi németek, szomszédos románok (feltéve, hogy ők is nagyon nagyon emberséges parasztoknak vannak beállítva). a magyarok is megnéznék egy trianon filmet az "impériumváltásról" feltéve, hogy abban a románok azt mutatják be, hogy a magyar urak nagyon nagyon kulturáltak voltak. nemesebbek, a nemeseknél. és a magyar lányok csodaszépek. úgy egy román trianon filmet is megnéznének. de ez már nem nagyon érdekelné a franciákat, a németeket vagy a briteket.

a románok megnéznének egy filmet a tiszántúl megszállásáról úgy, hogy dumitrescu tábornok, vagy michaescu kormányzó parancsnoknak a segédtisztje nagyon nagyon emberséges volt. és a magyarok őket állítanák a középpontba. nem mellékesen kifosztták az osztrák-magyar bankházat. a történeti hűséget követve bemutatnák azt, hogy a püspök megáldotta a román királyi párt nagykárolyban, mert a román megszállók leverték a tanácsköztársaságot. és a püspöki palotában mégis csak jobb egy hohenzollern uralom, mint a kommunisták. ugyanez a püspök tiltakozott a zsidótörvények ellen. tehát azért nem volt egy tökfej. együtt ültek a rabbival a haladás páholyban.

bonyolult történeti időket úgy lehet bemutatni, hogy a többség nagyon nagyon emberséges volt. a hétköznapi hősök. miközben kibaszott embertelen volt, hogy debrecen népességének tizede meghalt tüdőbajban. dokumentumfilm is sikeres lenne. a magyarok körében, hogy mennyi baj, rontás, szenvedés közepette megmaradt a nép. és megmaradt magyarnak. és ez csudijó.

ezeket nézik meg és azt, hogy fiktív népcsoportok heroikus küzdelmét feltéve, hogy vannak benne természet feletti erők. sárkányok és effélék. és van benne szoft pornó. soft az szaftos. mert a magyar az ősnyelv. a magyarok a három királyok. a magyar napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földműveseké. és ezek a vélelmezett mesevilágokból lehet népszerű filmeket gyártani magyarországon. amire te azt mondod, hogy hülyeség.

ezeket a könyveket veszik meg a szabad piacon. amik a magyarokat szuperásznak állítják be. és amire a magyar tudományos akadémia azt mondja, hogy ez hülyeség. mert ezeket krónikák félmondataiból fikciós jelleggel kanyarítják a néptanítók. mitikus történetírás. a magyar történelem asztálmítoszi foglalatban. ezek a népszerű előadások. ami olyan, mint a görög-római történelem. csak ez magyar.

alöksz róz 2021.09.23. 15:06:51

@Lord_Valdez: elfáradt az ujjam, mire ideértem

Untermensch4 2021.09.23. 23:38:48

@cvrs: "a hindukus hegyei közt élő népesség döntő többsége momentán nem akar koedukált oktatási rendszert"

Én ilyen sommás kijelentéseket nem tennék. Egy részük akar, egy részük nem, az arányokat nem tudjuk megállapítani. Ha mindenki járathatja olyan iskolába a gyerekét amilyenbe akarja, az kb mindenkinek jó is lenne, olyan értelemben biztosan hogy senkinek sem lenne rossz.

"a francia film, belmondo, alain delon, jean marais és louis de funes se voltak világhírűek. hanem a francia politikai osztály úgy állította be, hogy ezek "a" kultúra. ezért van az, hogy a diplomácia nyelve a francia"

Már a mozgókép feltalálása előtt is a francia volt a diplomácia nyelve. KB akkor váltotta le a latint amikor Franciaország a kontinens legaktívabb diplomáciát vivő nagyhatalma volt és kulturálisan is amolyan "divatdiktátor" szerepet töltött be.

"hülyék a producerek. lehet. csinálj ilyen az államtól független nem-cgi filmgyárat. nincs betiltva. tessék"
Az usa nagyobb és egységesebb piac, a fő bevételt ott lehet előállítani. A feladvány az hogy európában IS piacképes legyen a film. A CGI-t milyen alapon tiltod meg?

"szabad piac = emberség képlet mégis miből következik? a szabad piacon lopni, csalni, hazudni is szabad."
Ahogyan a szabadosság nem egyenlő a szabadsággal, úgy a proletár öntudat sem azonos a proli önteltséggel.

"ezeket nézik meg és azt, hogy fiktív népcsoportok heroikus küzdelmét feltéve, hogy vannak benne természet feletti erők. sárkányok és effélék. és van benne szoft pornó. soft az szaftos. mert a magyar az ősnyelv. a magyarok a három királyok. a magyar napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földműveseké. és ezek a vélelmezett mesevilágokból lehet népszerű filmeket gyártani magyarországon. amire te azt mondod, hogy hülyeség."

Kezdesz belezavarodni. Egy történelmi film felpimpelése harci muflonokkal nagyon nem az a mitológiai csomag és nézőcsalogatás amit felsorolni próbáltál. Mellesleg a szoft pornó inkább erotikus mint "szaftos" de koncentráljunk a lényegre, igen, a szex mindent IS elad, és az emberek szeretik a nagy ívű meséket, nagy-nagy mesehősökkel. Az ismeretterjesztő filmekben viszont lényeges a realizmus.

Mivel kommentelésnél a sebesség nem szempont, ha kérhetlek próbáld meg jobban rendezni a közléseidet. Ez a csapongás olyan hatást kelt mintha te is azok közé tartoznál akiknek a facebook-adatlapján a legmagasabb iskolai végzettsége az élet iskolája ahol isten a tanár, sok felkiálltójel.

2021.09.24. 16:41:14

@Untermensch4:
a diplomácia nyelve a francokat volt a francia. így állították be. meg hogy ők diktálják a divatot. az olaszokkal. és volt amikor bundesliga frizura volt a divat. az összes nép azt állítja, hogy ők a fasza gyerekek. a francia konyha az milyen világhírű. mert van mislencsillag és bokuszdor. a világ nagy részén azt sem nem tudják, hogy az micsoda.

a youtube-on láttam egy beszélgetést. egy pakisztáni iskolában azt a feladatot kapták, hogy egy 20. századi híres európai vagy amerikai művész egy darabját mutassák be. és ennek a pakisztáninak tetszett marlene dietrich. where have all the flowers gone című dal. csak azt nem tudta, hogy marlene dietrich elég híres-e. addig sose hallotta a nevét.

és egy német gyerek azt írta neki, hogy ők nem tanulták az iskolában. úgy, hogy nem lehet híres. és egy amerikai gyerek azt mondta, hogy ő nem is hallott róla. egyáltalán nem híres. és csak 30 éve halt meg. és ugye az atlanti-transzatlanti világ egyik legnagyobb ikonja. és a német gyerek azt mondta, hogy marlene kicsoda? az nem híres.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.24. 19:40:15

@Untermensch4:
Érdekes lenne, bár első tippem az, hogy csak kivételes esetekben megvalósítható.

Untermensch4 2021.09.26. 10:07:27

@cvrs: "azt is elhiszik, hogy a francia a diplomácia nyelve. mert egyes orosz diplomaták is franciául beszélnek. az angolok meg nem. a németek se. az olaszok se. vagy a kínaiak. vagy az indiaiak. a diplomaták többsége sose beszélt franciául"

Úgy nézem 20+ felkiáltójeles vagy... Napjainkban leginkább az angol a diplomácia közös nyelve, korábban az európai kontinensen a francia volt. Ez az ókorra és a korai középkorra vonatkozó fantáziáláshoz képest kimondottan jól dokumentált történelmi valóság, akkor is ha neked nem tetszik.

"a római és a görög történelemben szinte mindenki félisten volt"
Összekevered a történelmet a mitológiával, a genetikát a nyelvészettel. Feltételezem hogy csak egy nyelven beszélsz ami nem baj,de megpróbálhatnád elképzelni hogy vannak és voltak emberek akik több nyelven is beszélnek. A törzsszövetségi és a letelepedett de többféle nyelvű népességből álló államokban az általános a többnyelvűség volt, az etnikailag és nyelvileg homogén nemzetállam egy modern társadalmi fejlemény, a történelem nagy részében nem volt ilyen.

Untermensch4 2021.09.26. 10:13:23

@Lord_Valdez: Éppen hogy kb mindig megvalósítható lenne, a filmmel együtt a feldolgozások is elkészülnek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.09.27. 10:09:25

@Untermensch4:
Lehet, hogy én fantáziám szegényes.
Nem tudom elképzelni, hogy hogy lehetne egy Dallast, vagy egy Twin Peakset, vagy egy Miért éppen Alaszkát átültetni kínai viszonyokra.
Mert oké, egy Mátrixot gond nélkül. Az nem épít semmilyen formában sem a helyi kultúrára, vagy folklórra.
Illetve bár nem vagyok filmesztéta, de van pár elképzelésem a filmekről. Úgy képzelem el, hogy ahhoz, hogy egy film befogadható legyen vagy az kell, hogy kapcsolódjon ahhoz a kultúrához, ahol a néző él annyira, hogy ne legyen idegen, vagy rugaszkodjon elég távol ahhoz, hogy meg se próbálja összevetni a saját élettapasztalatával. Egy Mátrixról ordít, hogy meg se próbáld. Ha tudod, hogy mi az a telefon és számítógép, akkor már ezt is be fogod tudni fogadni.

Oké, az is igaz, hogy Kína egy speciális eset, mert ők nagyon szeretnek kínai arcokat látni és Párt is megmondja, hogy mi lehet a filmben.

Azt kell, hogy mondjam, hogy ki kellene próbálni. Én szkeptikus vagyok. Még az olyan filmek, mint a Múlt karácsony is értetlenséget váltott ki Magyarországon, pedig csak bugyuta romantikus vígjáték. Azt furcsállották, hogy miért van ennyi kisebbség. Nem hiszik el, hogy London tényleg ilyen.

2021.09.28. 20:42:59

@Untermensch4:
a honfolgaló magyarok milyen származásúak, milyen vallásuk volt és milyen nyelven beszéltek. erre a kérdésre kellene felelni.

elemi közelítéssel a válasz nyilván az, hogy magyar, magyar, magyar. hiszen ha magyarisztánt hoztak létre, akkor vélhetően nem csehszlovákok voltak. magyar volt a nyelvük, magyar az istenük. és magukat magyarnak vallották. ez elemi közelítéssel.

az akadémia szerint ezek egy ősfinn nyelvjárást beszéltek. mivel a finnugor őshazából vándoroltak ki. utóbbit már nem mondják.

a magyarságkutatók az mondják, hogy ez egy multietnikumú, a népfőiskola szerint az őspogányságot is magába foglaló szinkretikus vallású és a magyarhoz hasonló ősi nyelven beszélt, szittya katonai előkelők vezették, a legenda szerint a hunokkal rokonságba álltak rokonságban és amely csoportosulás a kárpát-medence középével keveredve vált magyarrá.

amire a "liberálisok" azt mondják, hogy ez egy "náci" beállítás. és azt se nézik meg külföldön. mert ez nem érdekel egy észak-amerikai vagy egy nyugat-európai családot, akik a disney stúdió filmjeit nézik. vagy a dél amerikai, vagy kelet ázsiai filmsorozatokat.

a honfoglalók az íj és a nyíl ösvényén haladtak? van aki ezt látja bele. van aki szerint a napkeleti bölcselet nyelvét beszélték. a három királyokét. van aki szerint kőkori földművesek ősnyelvét. a termékeny félhold, a civilizáció bölcsője, a kánaán ősnyelve a magyar. noé bárkai nyelve. ezzel multietnikumú lehet tenni. vagy azzal, hogy a honfoglaló vezérek indoszkíták voltak. az eurázsai steppére különféle népelemekkel lehet tarkítani.

tiltakozna az akadémia. és nem adná le a budapest film. és erre a fidesz azt mondja, hogy mert soros ügynökei. úgy, hogy átrendezi ezeket. majd beül káel csaba a mozik élére. és úgy az elkúrtuknak milliós nézettsége lesz. a magyarságkutatók beülnek az akadémia intézetekbe. az elte btk-n végrehajtják a modellváltást. lánczi professzor rendet vág a corvnuson. amire a "liberálisok" azt mondják, hogy ez a "fasizmus". most kb. itt tartunk.

2021.09.29. 00:22:17

@Untermensch4:
ez az eurázsiai steppe.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
a honfoglalók kb. ezen az óriástájon és környezetében mozogtak. ezen a füves és erdős puszták övezte környezetben lovagoltak egy hordában. jelenleg ebben van egyetértés.

az akadémia szerint átvették a honfoglalók ős obi ugorok nyelvét. a térképen fu2-fu3-mal jelölt népcsoportét.
www.nyest.hu/media/az-urali-nyelvek-egy-pontosabb-terkepe-a-fu3-jeloli-a-hantit.png?large

a régi elmélet az, hogy a honfoglaló magyarok a finnugor "őshazából" vándoroltak ki. nem volt semmilyen steppei vándorlás.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hungarian-language.jpg
de ezt vetették el. mert az archeogenetika azt mondta, hogy a honfoglaló magyarok egy a kárpát-medencei köznéphez képest kisebb létszámú multietnikumú félázsiai félkatonai alakulat. ez elég egyértelmű a sírokból. és az, hogy árpád ház egynes férfiági őseredetében keleti hinduárja. amire a régész azt mondja: indoszkíta. és ez nagyon valószínűtleg, hogy a finnugor őshazából eredjen több ezer éves együttélést feltételezve a kőkortól kezdve. az antropológusok is azt mondták, hogy ez egy hülyeség. a koponyák ránézésre nem hasonlítanak. a kultúrantropológusok azt, hogy ők lennének a honfoglalók legközelebbi rokonai.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
a hantik és a manyisik a nagy hidegek elől időnként délebbre vándorolva találkoztak a steppei nomád népekkel. és átvették a magyar számolást. ez egy eltérő éghajlati öv, eltérő életmód, eltérő hanglejtés. a számolás és néhány ősi szó hasonló.

kala. kala. hozták halat. ez három hal. hurum kala. adj még egy halat és kapsz egy nyilat. nyila. látom van még halad. öt. hat. at. hot. hanti-manyinszk ősi neve szamarovo piacán. rokonság. az addig rendben van.

de az akadémia azt mondja, hogy ezt vagy egy ehhez egy az egyben átvették a honfoglaló magyarok. hogy a faszomba? nézz bele abba a mesébe. ilyesmi szöveget mond valaki. és ezt átvette egy katonai előkelők vezette lovas nomád horda? hogy a faszomba? csak utána ez a nyelv eltörökösödött.

és amíg ez a hivatalos nyelvelmélet addig bármit lehet mondani. mert a finnugrizmust nehéz túlszárnyalni. noé nő. kínaiul a nő: nü. itt az ősnyelv. lehet? hogyne lehetne. és a férfi. azzal mi újság? az nem stimmel, de az nem számít. finnül az apa isa. ősapáink finnek voltak. tehát a magyarok zsidó finnek kis kínai beütéssel. a rokonságot szinte minden relációban be lehet "bizonyítani". amíg nincs olyan hiteles krónika, ami magyarhoz hasonló nyelvezetű és a régész szerint ez asszír, vagy akármilyen. vagy nyenyec. addig csak az van, hogy az alapszókincsben van 5 p-f hangváltásra példa. 15 ellenpélda. azt nem mondják a finnugristák.

vagy hogy a finn mássalhangzó ábécé köszönő viszonyban nincs a magyarral. a régi finnben nincs bé, cé, ef (ugye ők soumi-t mondanak), nincs gé csak engé, nincs es és zé. és nem lehet azt mondani, hogy basszus a finnugrizmus egy hülyeség. nem a rokonság, mert az összes nép és az összes nyelv rokon. hanem az, hogy ez a magyar nyelv eredete.

a ragok közül 1 hasonló. a melléknév középfoka -mpi. ami hasonló ahhoz, hogy -(b)b. és ennyi. a többi raggal mi újság? azok lecserélődtek.

és aki finnugrista az gyurcsányista. ebben ez a szép.

Untermensch4 2021.10.08. 14:47:31

@cvsvrs: "de az akadémia azt mondja, hogy ezt vagy egy ehhez egy az egyben átvették a honfoglaló magyarok. hogy a faszomba?"

"az archeogenetika azt mondta, hogy a honfoglaló magyarok egy a kárpát-medencei köznéphez képest kisebb létszámú multietnikumú félázsiai félkatonai alakulat. ez elég egyértelmű a sírokból. és az, hogy árpád ház egynes férfiági őseredetében keleti hinduárja. amire a régész azt mondja: indoszkíta. és ez nagyon valószínűtleg, hogy a finnugor őshazából eredjen több ezer éves együttélést feltételezve a kőkortól kezdve."

Igen, valóban érdekes hogy a "multietnikumú" (bocs, nekem ez fircsa kifejezés pedig szeretek latinos szavakkal dobálózni) törzsszövetségen belül hogyan lesz végül egy olyan nyelv domináns ami nem a domináns vezető réteg elsődleges anyanyelve. Ugyanis továbbra sem veszed figyelembe hogy akkoriban kb csak elszigetelten élő kis népecskék tudtak egynyelvűek lenni, a k-európa - ny-ázsia régió nomád-posztnomád alakulatai pedig mind többnemzetiségűek és így több nyelvűek is voltak.
A kérdés még nyitott, az én légből kapott hipotézisem az hogy egyrészt a kevésbé harcias finnugor nyelvű törzsek kevésbé darálódtak le a csatározásokban, így a nyelvük is életképesebb maradt hosszú távon, másrészt ha a posztnomád korszakra kialakult az a szokás hogy törszszövetségen belül "lingua franca" a "magyar" nyelv mert ez csökkenti a belső feszültségeket ahhoz képest ha az éppen dominánsabb törzs nyelvét használván nem tudják eldönteni hogy pont melyik az, aztán ezen összeverekednének... de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés.

Untermensch4 2021.10.08. 14:54:56

@Lord_Valdez: Nem feltétlenül ENNYIRE kiélezetten gondoltam hogy az egész filmet ki kell cserélni egy kínai filmre... :) inkább olyasmire hogy ha egy másfél órás filmet tíz órányi anyagból vágnak össze akkor abból több rendező több "rendezői változatot" is tudna csinálni, vagy egy változatot más arcokkal.
Pl ilyesmi:
www.youtube.com/watch?v=Uj6G1C6c0uw
www.youtube.com/watch?v=alageedEW80

2021.10.09. 14:07:38

@Untermensch4:
ez az N jelű egyenes férfiági eredettel rendelkező népcsoport földrajzi eloszlása jelenleg.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3f/Haplogrupo_N_%28ADN-Y%29.PNG
és ez a finnugor nyelvek elterjedtése.
m.nyest.hu/media/az-urali-nyelvek-egy-pontosabb-terkepe-a-fu3-jeloli-a-hantit.png?large
ezek ugye elég erősen korrelálnak leszámítva a magyart.

és erre azt mondja az mta, hogy ez nem számít, mert a nyelv és a néperedet nem keverendő össze. de innentől kezdve nyilvánvaló, hogy nem nagyon mondható finnugor népnek a magyar. "nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk" mondják. ez esetben nincs szó finnugor őshazáról, évezredes együttélésről a prehisztorikus időkben. mert az megmutatkozna a genetikai összetételben. a finnugrizmust korábban az antropológia és a kultúrantropológia is vitatta.

és erre a válasz az, hogy a finnugor nyelvcsaládból az ősobi ugort a honfoglaló magyarok ősei átvették kr. e. 500 környékén. ez ugye a régi történeti beosztás. amiből a finnugor őshaza elméletét elvetették.
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/Hungarian-language.jpg
marad az, hogy a steppei lovas nomádok átvették az ős-obi ugort. és mégis miért és mégis hogyan? ez ugye eurázsiában a bronzkor középső vagy inkább kései időszaka. katonai előkelők vezette lovas nomád horda fejlett fémművességgel mi a francért venné át egy olyan gyűjtögető életmódot folytató népcsoport nyelvezetét, akik ráadásul egy másik éghajlati övben élnek. akik tagjai, tundrai népek és nem a steppén élnek, legfeljebb a nagy hidegek elől vándorolnak időnként délebbre. és utána vonulnak éjszakra. a magyar nyelv finnugor eredete egy történeti nonszensznek tűnik.

ha az árpád ház egyenes férfiági eredetében indoszkíta, keleti hinduárja (és most ez tűnik a legvalószínűbbnek, akkor a magyar egy ilyen típusú, ősinodeurópai nyelvezet lehet feltéve, hogy ez a közösség a vezető réteg nyelvét beszélte. és ez megmagyarázza, hogy a magyar miért hasonlít egy kicsit az összes indoeurópai nyelvre. azért, mert annak ősével rokon. nem feltétlen "az" őse, hanem azzal rokon. és a kárpát-medencei köznép a honfoglalás előtt vélhetően egy kevert indoeurópait, vagy annak egy régi változatát beszélte. és ezek csiszolódtak össze.

2021.10.09. 14:41:41

@Untermensch4:
ha csak a nyelvtant nézzük.
- who. kwo. ~ ki?
- what ~ mit? this ~ eztet. that ~ aztat.
- when? ~ men? mikor? what time? ~ milyen tájban?
- how? ~ hogy?
- many? ~ mennyi? some ~ számos. anyi ~ annyi.
- where? hol? merre? in ~ itten. on ~ ottan. at ~ át. out ~ ott.
- of. övé. (owe ~ birtokol. övé)
mintha ez egy régi angol lenne. az -ing az -ikes ragozás rokona. folyamatosságot fejez ki. nem csak úgy esz-esz-eszeget, hanem éppen eszik. eat. étek. vagy az -ed és a múlt idő jele: -t, -tt. értem, hogy az angolban flektálás. és rendhagyó: go. went. ment. magyarul is. house ház. field föld. child család. és lehetne ezeket sorolni. sail az szél szóval lenne rokon, stb.

és erre az akadémia azt mondja, hogy ez egy kibaszott nagy baromság, egy orbitális faszság. belemagyarázás. ez nem lehet. dehogy nem lehet. ezt nem tudjuk. hogy a francba találkozhattak anglik őseivel.

a nyugati árják ázsiából vándoroltak európába. egy szibériai mammut vadász fiúnak a csontjában találták meg a nyugat-indoeurópában domináns férfieredet legrégebbi változatát. másrészt a hunok együtt harcoltak az angolszászokkal. harmadrészt a kárpát-medencében élők szomszédai germánok. tehát nem olyan nagy meglepetés, hogy a nyelvezetük hasonló. a meglepő inkább az, hogy jelentős mértékben eltérő. azért, mert ez egy régi alakváltozat, vagy egy kevert nyelv.

pír, pirosz. és görögül is. vagy pisztos az biztos. a business az a bízik igével is lehet rokon. lehet mondnai, hogy hiszi a piszi. de nem kizárt. és ezért honosodik meg a "biznisz". mert valójában rokonszó. vagy mondjuk a "lájk". tetszik: illik. hasonló: illeszkedik. ez illik-illik-illik. azt lájkoljuk. és lehet mondani, hogy ez egy kibaszott nagy baromság, idióta, kripli, kretén, náci elképzelés, délibábos nyelvészkedés. a finnugor nyelvelméletet 150 év tudományos nemzetközi nyelvészeti konferenciáin senki se vonta komolyan kétségbe. rendben, de a magyar nép sose hitte el. amire azt mondták, hogy a laikusok, stb.

a gyügyei paraszt azt mondta: délen süd a nap day-ben. mintha a magyarnak rokona lenne az angolszász. nippon a felkelő nap hazája. nap-hon? home az hon? és lehet, hogy ezek véletlen hasonlóságok, belemagyarázások. és a ház szónak a house szóhoz nincs köze, hanem a finn kota szóból ered. ez már aztán biztos. hogy a francba lenne már biztos. ez hit kérdsée. a finnugrista megmagyarázza, hogy ezt finnül is lehet olvasni. de angolul is lehet, vagy németül. legalább annyira. a nyelvtani elemeket és az alapszókincset is.

Untermensch4 2021.10.09. 18:23:45

@cvsvrs: " "nem mi vagyunk finnugorok, hanem csak a nyelvünk" mondják. ez esetben nincs szó finnugor őshazáról, évezredes együttélésről a prehisztorikus időkben. mert az megmutatkozna a genetikai összetételben. a finnugrizmust korábban az antropológia és a kultúrantropológia is vitatta"

Még mindig kevered... A jelenlegi genetikai állományon szerinted egy hipotetikus 1500 évvel ezelőtti szétválás esetén mennyi nyomot hagyott a két terület elmúlt 1500 évnyi történelme ha egy csapat ott maradt az urál keleti részén, egy másik pedig idáig jutott, kb 400 év alatt egy olyan nomád zónán keresztül ahol akkoriban nagy volt a fluktuáció..? Az az N haplocsoport amivel hadonászol, éppenséggel a szamojédokkal korrelál a legjobban. Minő véletlen, azon a tájon a leggyakoribb ahol a legkevesebb teljes népességletarolás volt az elmúlt kb 2000 évben...
Egy, már nevében is tíz törzsből összeállt "nemzet" vezető rétege vszeg hamarabb elkopik a harcok során mint a hátországbeli köznép, ha nincs totális népirtás. Őserdőben kergetni a helyieket lóról szállva rossz ötlet. Sztem ez volt a "nagy trükk", az erdős sztyeppe határvidékén élő törzsszövetség egy lovasnomád harcászkodási arcra esés után bemehet az erdőbe a törzsszövetség ott lakó népeihez sebeit nyalogatni, akik csak a pusztában tudnak nyargalászni azokat addig kergetheti egy másik, erősebb nyargalászó csapat amíg kijön a matek és lenullázzák őket. Ez egyszerre magyarázza meg hogy akár hun birodalom méretű, nyargalászásra specializált népek hogyan nullázódtak le sorban, és azt is hogy miért maradt fenn stabilan a törzsszövetségen belül pont egy finnugor nyelv, ennek a beszélői soha nem haltak ki, más nyelvek beszélői meg igen.

" a nyelvezetük hasonló. a meglepő inkább az, hogy jelentős mértékben eltérő. azért, mert ez egy régi alakváltozat, vagy egy kevert nyelv"
Akkor kisebb időbeli és térbeli távolsággal, egy elvileg megváltoztathatatlanul azonos tartalmú könyvön keresztül nézzük meg mennyire válik szét egy nyelv két nyelvjárása 200-250 év alatt:
www.youtube.com/watch?v=yTZEYNi-ykc

"ez megmagyarázza, hogy a magyar miért hasonlít egy kicsit az összes indoeurópai nyelvre. azért, mert annak ősével rokon. nem feltétlen "az" őse, hanem azzal rokon"
A matematika ugyebár eléggé egzakt, nem nagyon lehet rámondani hogy "hit kérdése". A programozás matematikai alapon működik. A fordítóprogramok is. Korábban ha pl a gugli fordító indoeurópai nyelvről próbált magyarra fordítani (vagy fordítva), éppen a hasonlóság HIÁNYA miatt sokszor teljesen érthetetlen jelentést állított elő, miközben két indoeurópai nyelv között kisebb zökkenőkkel de jól működött a fordítás. Ellenben amikor huszonéve úgy próbáltam meg részegen beszélgetni egy finnel angolul hogy én NEM tudtam angolul (csak vmennyi szókincs rakódott rám, főleg számítógépes játékokból, kisebb részt a közoktatásból) akkor a tankcsapda dalszövegek majdhogynem szinkronfordításáig fajult a társalgás miután a történelmi témákat már kimerítettük. És amikor megkérdeztem hogy tényleg beszélgetünk vagy csak én vagyok annyira részeg hogy nekem úgy tűnik akkor mondta hogy ő jól tud angolul és tökéletesen érti mit akarok mondani mert pont úgy töröm az angolt mint egy kezdő finn... Empirikus bizonyíték, a három józan szemtanú (akik ismertek és azért is figyelték a produkciót mert pontosan tudták hogy NEM tudok angolul) megerősítette az észlelésemet. Namármost a legplauzibilisebb magyarázat az hogy bizony a finn (aki beszélt angolul) és én, a magyar (aki meg nem beszélt angolul) azért tudtunk beszélgetni angolul mert az anyanyelveink rokonsága miatt hasonló "nyelvi logikával" torzítjuk fejben ezt az idegen nyelvet.

"de a magyar nép sose hitte el. amire azt mondták, hogy a laikusok, stb.
"
A hit nem érv, hanem hit. Ezért van kb 3500 olyan különböző vallás a bolygón amik összeférhetetlenek, egy kivételével mind tévedés. Nem tudjuk eldönteni melyik az az egy, lehet hogy mind tévedés. A hit erre azt a "megoldást" tudja csak generálni hogy vallásháborúban kiirtják egymást és a túlélő vallás a túlerő jogán kijelenti hogy mi az abszolút igazság.

Untermensch4 2021.10.09. 18:25:23

@cvsvrs: Nézd, abban a bizarr helyzetben vagyunk hogy az a magyarosch-paranoid produkció amit művelsz (és még sokan mások is), nagyjából ugyanaz amit nagyobb térképen az oroszok művelnek birodalmi paranoiaként. Felesleges és kontraproduktív.

Sztem azt a stílust írod le ami élő beszédben bevált mások meggyőzésére, és frusztrált vagy mert vhogy nem működik, így ezen a szűk kommunikációs csatornán keresztül. Hiányzik a hangsúly, hanglejtés, hangerő, testtartás, a másik szavába vágás és a szemkontaktus... ellenben visszaolvasható minden korábban leírt... ööö... szóval minden. Esetleg megpróbálkozhatnánk a hittérítés mellőzésével, beleértve azt hogy egy tudományos ELMÉLETET és egy vallási DOGMÁT nem tekintünk minőségileg egyforma dolognak. Mármint egyikünk sem...

Lenne két kérdésem, ha van rá válaszod akkor kérlek indokold meg:

Sztem a nacionalizmus jó dolog, a sovinizmus rossz. Szted hol lehet meghúzni a határt a kettő között?

Benyovszyi Móricz szted magyar volt, szlovák, lengyel, mindhárom, vagy a háromból kettő?

2021.10.09. 21:35:44

@Untermensch4:
az angol foot (jelentése láb, igei értelemben gyalogol) a magyar fut szó rokona? hogy döntöd el? valaki erre azt mondja, hogy dehogy is. hiszen a magyar nyelv finnugor eredetű. a másik azt, hogy könnyen lehet, mert a magyar nyelv eredetében ősi. az angol run rokona a magyar rohan. és erre lehet mondani, hogy te idióta, kripli, kretén, fasiszta, náci, kókler, sarlatán. a migráns szó latin eredetű. migro, meo. na de az miből ered. az indoeurópai nyelvekből rekonstruált ősi szó.
*hmeygʷ
to change, exchange
to change places → to wander
ez nagyon úgy hangzik, mint a megy és a magyar vándor.
még a migráció is magyar. valaki mondhatja: hiszi a piszi. vagy azt, hogy ez fasizmus.

2021.10.09. 22:08:50

@Untermensch4:
a formális nyelvek és automaták elmélete természettudomány. az akadémikus nyelvészet bölcselet. van aki elhiszi, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű, van aki nem. ez hit kérdése. nincs semmilyen leszámlálás, algoritmus, program, ami azt mondaná, hogy igen, az nem.

nincs matematikai jellegű bizonyítás. bizonygatás van. hogy az alapszókincsben p/f hangváltásra van 5 példa. és 15 ellenpélda. csak azt nem mondják. eleve problémás az, hogy a régi finn mássalhangzó készlete köszönőviszonyban nincs a magyarral. nincs bé, cé, ef (ugye suomi a nép és a nyelv neve, mert azt ugye ki gondolja egyeznek, például a finnek), nincs gé csak szó végén -ng, a régi finnben nincs zé és es hang. a kettős hangzókról nem beszélve. a mássalhangzó készlet felében harmadában nem egyezik. amire az akadémia azt mondja, hogy mit számít az. mássalhangzó vázakat hasonlítunk, csak éppen a mássalhangzó készletek különböznek. na és? az elte bölcsészkarán is papolnak, hogy ez finn és kész. nem lehet máshogy.

a nyelvtan. az eurázsiai nyelvek mind ragozók. a magyar-finn relációban 1 rag hasonló. a melléknév középfok. ez hasonló. a többi különböző. miért? mert lecserélték a ragokat. valaki hiheti, hogy ez így van. de hihet mást is.

van aki szerint a tapéta az tapad. ez is magyar. és nem tudja, hogy ez latin-görög tapete, tapesz. tap-tap-tapicskolással nem függ össze. vagy a tape azzal, hogy a szalagot tépték. és lehet mondani, hogy ki ne találd már. mi köze lenne már hozzá?

ez egy gyenge kapcsolat. jelentésátmenetek. a gyenge rokona az angol young. a régi angolban ġeong. gyönge. így írták át. aztán átírták úgy, hogy young. jung. és a j-t franciásan is ejtették. ȝeonge, zsenge. ez is magyarul van. mondhatod, hogy hiszi a piszi. ez csak belemagyarázás. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 22:25:15

@Untermensch4:
te azt mondod, hogy szerinted a steppéről elmentek a tajgába "nyelvet tanulni". és ezt hogy kell elképzelni. lovakkal, állatokkal, sátrakkal nekiindultak egy olyan területre ahol ma is 1 fő/km2 a népsűrűség. azért, hogy onnan átvegyék a magyar nyelvet? kinek-kinek az ő hite szerint.

üljél fel egy lóra bazdmeg és menjél el a tajgába, eléd ugrik egy obi ugor. tanuld meg a nyelvét. nincs internet, nyelviskola, stb. hogy a francba vette volna át? ehhez az kell, hogy ez a kis nép meghódítsa a steppét. inkább fordítva lehetett. volt kapcsolat, kölcsönösen hatottak egymásra, vagy inkább az obi ugor volt az átvevő. az akadémia azt mondja, hogy lófaszkarikát. átvették az ős obi ugort. csak aztán kicserélték a szavakat és a ragokat. ez nagyon valószínű. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 22:35:42

@Untermensch4:
a bevezető példa. van az a finn szó, hogy sää. azt jelenti időjárás. és ennek rokona a magyar ég szó. az ős finnugorok még azt mondták säŋe. csak aztán a magyarok felültek a lóra. és elhagyták a szó elejét. és az lett, hogy äŋe. finnek ültek a tűz körül és ők trükkösen a szó végét hagyták el. és így lett sää. csak az már nem az eget jelentette, hanem az időjárást. lehet? hogyne lehetne. de ha ezt megengedjük, akkor lehet a punci fasz is. p/f hangváltással.

Untermensch4 2021.10.09. 22:42:27

@cvsvrs: " cvsvrs 2021.10.09. 22:25:15 "
Magadban beszélsz. Nem fogod fel annak a jelentését amit leírok.

"Egy, már nevében is tíz törzsből összeállt "nemzet" vezető rétege vszeg hamarabb elkopik a harcok során mint a hátországbeli köznép, ha nincs totális népirtás. Őserdőben kergetni a helyieket lóról szállva rossz ötlet. Sztem ez volt a "nagy trükk", az erdős sztyeppe határvidékén élő törzsszövetség egy lovasnomád harcászkodási arcra esés után bemehet az erdőbe a törzsszövetség ott lakó népeihez sebeit nyalogatni"

ez a te fejedben azt jelenti hogy:

"te azt mondod, hogy szerinted a steppéről elmentek a tajgába "nyelvet tanulni". és ezt hogy kell elképzelni. lovakkal, állatokkal, sátrakkal nekiindultak egy olyan területre ahol ma is 1 fő/km2 a népsűrűség. azért, hogy onnan átvegyék a magyar nyelvet?"

Így egymás mellé téve látod a különbséget? NEm? Na kb ennyire homályos a nyelvészeti eszmefuttatásod is.

Lenne két kérdésem, ha van rá válaszod akkor kérlek indokold meg:

Sztem a nacionalizmus jó dolog, a sovinizmus rossz. Szted hol lehet meghúzni a határt a kettő között?

Benyovszyi Móricz szted magyar volt, szlovák, lengyel, mindhárom, vagy a háromból kettő?

2021.10.09. 23:09:59

@Untermensch4:
ez egy hanti mese. nézzél már bele.
www.youtube.com/watch?v=kOoCdTUHUFM
árpád vezér felmenői eltanulták ezt a nyelvet. úgy, hogy feladták azt, amit korábban használták. és ebből lett a magyar. értem, hogy a számolás hasonló. de az ugye lehet úgy is, hogy ezek a hantik vették. és esetleg átvehettek szavakat egymástól. ez ugye magyar-finnugor nyelvrokonság. ami még elég sok relációban fennáll. ugyanígy lehet magyar-török rokonság is, vagy szinte akármilyen relációban fel lehet tételezni, hogy kérem. az úgy volt. egyszer régen nagyon régen sűrű erdő közepében. így volt nem így volt égből pottyant mese volt. csak ezt a honfoglalók ősei még úgy mondták még, säŋe-ből pottyant.

potty-potty-potty. annak rokona a point. pont. pöttyöket pöttyintettek. paint. putty. lerakták, vagy bele a puttonyban. put. ősi hangfestés. platty. abból lett a platt. az német. placcs. abból a palacsinta. az szláv. de ennek eredete ősi hangfestés. a magyar ősi hangutánzó hangfestő igékre van alapozva. ííím-íme ah-allah. így hívtak háladó imára az imámmok. ez is magyarul van. az eredete ősi hangfestés. vagy átvették a hantiból. az is lehet. kinek kinek az ő hite szerint.

2021.10.09. 23:17:13

@Untermensch4:
benyovszki móricz nekem magyar, de egy lengyelnek lehet felőlem lengyel. nekem bem józsef is magyar, de egy lengyelnek nyilván lehet lengyel és egy töröknek lehet felőlem török. nekem von neumann jános magyar nemes. de egy amerikai lehet amerikai. és egy amerikai zsidónak amerikai zsidó. egy világpolgárnak világpolgár. ha valaki azt mondja, hogy ő magyar keresztény és neki a szűzanya magyar. akkor lehet neki magyar. ahogyan egy zsidókereszténynek lehet zsidó. kinek kinek az ő hite szerint. libertárius keresztség.

Untermensch4 2021.10.10. 00:22:46

@cvsvrs: "árpád vezér felmenői eltanulták ezt a nyelvet. úgy, hogy feladták azt, amit korábban használták"

Attól hogy manapság felénk sokan csak egy nyelven beszélnek, ez a kivétel, nem ez az általános. Megpróbálnád felfogni hogy ahogyan egy belga cégnél találsz olyan "belgát" aki 10-15 éve ottani állampolgár, megtanult már flamandul, beszél magyarul és románul is mert erdélyben nőtt fel, és még angolul is tud (mert az meg eléggé eltrjedt a tágabb környéken), úgy egy képzeletbeli 1500 évvel ezelőtti, a mai ukrajna keleti vidékén, erdős sztyeppe határzónában lakó illető bírja annak a 2-3 törzsnek a nyelvét aminek a beszélőivel egy "járásban" lakik, dolgozik, kereskedik, és esetleg egy távolabbi nyelvet (görög és/vagy skandináv) az átutazó kereskedők miatt?
Többes identitás. Szerb apa, horvát anya. Mondjuk hozzád hasonló nagyonokosok miatt egyik országba sem mehettek a kettő közül szarajevóból, mert a nem oda dedikált nemzetiségű házastársat érte volna némi megölés (szarajevóban meg mindkettőt, ugyanilyen logika mentén), így egy németországi menekülttáborba költöztek.
Látod, a Benyovszky-s példából látszik hogy balkáni a gondolkodásmódod, szlovák nem lehet... mert a balkáni logika az hogy "minden szomszéd ellenség, minden szomszédon túli második szomszéd barát".

Ajánlanám ezt:
muvelodestortenet.weebly.com/uploads/3/1/6/3/3163669/samuel-p-huntington-a-civilizaciok-osszecsapasa.pdf

2021.10.10. 00:42:52

@Untermensch4:
te azt állítod, hogy a MAGYAR FINNUGOR EREDETŰ. szerinted és úgy vált azzá, hogy a magyarok lovagoltak a steppén és makogtak. mak-mak. fejbe verte őket valaki. és ezek után elvágtattak a tajgába "sebet nyalogatni". és megtanultak ős obi ugorul. lehet? lehet. hogy szerinted így volt. egyszer régen, nagyon régen sűrű erdő közepében. ez egy mese.

a finnugrizmusnak semmiféle krónikás hagyománya nincs. írásos emléke az ókorból. egy fél mondat. annyi se. tárgyi emléke sincs. nincs feltárt finnugor őshaza, vagy magyar-obi ugor falu. nicnsenek tárgyak. amire azt mondanák, hogy ez a finnugor. élettani nyoma nincsen. növényi, állati, emberi lenyomata. semmi. hanem te úgy képzeled. vagy a magyar tudományos akadémián úgy képzelik. az elte bölcsészkarán a nyelvészek úgy képzelik. merjenek mást képzelni.

Untermensch4 2021.10.10. 09:16:09

@cvsvrs: "te azt állítod, hogy a MAGYAR FINNUGOR EREDETŰ. szerinted és úgy vált azzá, hogy a magyarok lovagoltak a steppén és makogtak. mak-mak. fejbe verte őket valaki. és ezek után elvágtattak a tajgába "sebet nyalogatni". és megtanultak ős obi ugorul"

Nem, ez a mese a TE elméd szüleménye. A magyar (nyelv) finnugor eredetű és a benne található jelentős ótörök állományból sejthető hogy több más nyelvvel együtt élt, de azok kivesztek. Csak egy példa: a rovásírás jelkészletében van kétféle "K" hang jelölésére mód, de a magyar nyelvben nincs magas és mély "K", az egyik kihalt nyelvben meg volt.

2021.10.10. 09:43:29

@Untermensch4:
ez a sokszor emlegetett kettős mérce. az akadémia azt mondja, hogy ők "bebizonyították", hogy a magyar szókincs 60-80%-a finnogor eredetű. nem azzal rokon, vagy rokonítható, hanem finnugor eredetű.

PFU (proto-finn-ugric) *säŋe
-> HU äŋe -> ég
-> FI sää (időjárás)
lehetett egy ilyen hangváltás és jelentésátmenet 5 ezer év alatt? lehetett persze. biztos? hogy a fenébe lenne már biztos. ha ez meg van engedve, akkor kérem szépen

PIE (proto-indo-european) köd
-> EN cloud (felhő)
-> HU köd
a köd népi etimológia szerint onnan kapta a nevét, hogy a párolgó pára a lebegő levegőben megköt.

PIE köt
-> EN clot
-> HU köt.
rendszeres hangmegfelelés. az "l" vendéghang. például clap - csap. vagy clip - csip(tet). vagy mondjuk wild - vad. vagy old - ód(on). vagy mondjuk a szlikk gumi az sík gumi. sik-sik-sik-sikál. ősi hangutánzás, hangfestés.

és erre a finnugristák azt mondják, hogy ez baromság. lehet, hogy baromság, de úgy tűnik, hogy a magyarnak erősebb a kapcsolata az angolszásszal, mint a finnel. és feltehető, hogy ezek a szavak egy tőről fakadtak. nem tudjuk, mert lehetnek ezek véletlenek, belemagyarázások. jelentésátmenetek ezeknek elég tág teret engednek.

el kell dönteni, hogy melyik a nagyobb baromság. nekem a finnugrizmus tűnik annak. különösen úgy, hogy a finnugristák kizárólagos rokonságról beszélnek. amellett, hogy hülyék még gonoszak is. mert mondhatnák azt is, hogy oké, legyen rokon az angolszász is. és a finn is. és a turkológusok "bebizonyíthatják", hogy a török is rokon. úgy, hogy ezt előfeltételezik. ahogyan a finnugristák.

és persze lehet, hogy a slick gumi neve nem onnan ered, hogy régen sik-sik-sikáltak. ez nem ősi hangfestés. és a smooth sem a magyar sim-sim-simít, simogat rokona. de nagyon úgy hangzik. simán lehet. csak erre az akadémián azt mondják, hogy ez a "fasizmus". fasizmus?

2021.10.10. 10:13:41

@Untermensch4:
te elhiszed azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és ha nép nem az, akkor a makogó magyarok egy az egyben átvettek egy finnugor alakváltozatot, egy finn nyelvjárást. ami aztán eltörökösödött. ez az akadémikus nyelvelmélet.

és az az ezzel szemben álló reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. a magyar nyelv hangutánzó, hangfestő szavakból ered. van egy nyilvánvaló kapcsolat az angolszásszal. vannak vegyes szóképeink, amiket a szláv szomszédainkkal közösen alakítottunk ki. és rokonítható a török és a finn. a szóösszetételeken kívül is van egyezés a latinnal és a göröggel. ez egy másik hitvilág.

ez elmélet úgy magyarázza a business szót, hogy bi-bí. volt egy ilyen dicsekvés. és abból létrejött a bízik ige. és ezzel rokon az angolszász business. amit az akadémikus nyelvészet nem fogad el. mondván, hogy ez nevetséges állítás. a sing-sang-sung az nem a magyar zeng-zsong rokona. mert az angol az flektál. és a magyar nem flektál. tele van ilyen csűrés-csavarással. screw = csűr. latin átírással és hangátvetéssel.

de ezt is csak hihetjük. lehet mondani, hogy ezek ezek nem valódi rokonszavak, hanem csak véletlen hasonlóságok, belemagyarázások. és lehet. nyilván ha több ezer ilyen van, akkor kétségessé válik a finnugor eredet. és ugye valakik nem értik a magyar nyelv szóképző rendszerét, vagy a gyügyeik, vagy az akadémián és az elte bölcsészkarán a főokosok. valakik nem magyarok, vagy értik ezt pontosan, mert ez óvodás is érti, ehhez nem kell érettségi, hanem magyar ellenesek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.10. 17:32:26

@Untermensch4:
Megint olyan területre tévedünk, amihez nem értek. Szerintem a reklám, mint műfaj megtévesztő.
Egyrészről, a reklámhoz leforgatott filmanyag fajlagos költsége sokkal kisebb, mint egy nagyjátékfilmnél, ahol komoly színészek és komoly technika van felvonultatva.
Egy filmnél csupán pár kisebb jelenetet szoktak kivágni, itt meg akár 50% extra anyagról is beszélhetünk. Úgy hiszem, hogy egy ilyen "moduláris" film előállítási költsége minimum duplája lenne. Elképzelhető, hogy be tudja hozni, de kockázatosnak látom.

Untermensch4 2021.10.10. 17:55:58

@cvsvrs: "ez a sokszor emlegetett kettős mérce. az akadémia azt mondja, hogy ők "bebizonyították", hogy a magyar szókincs 60-80%-a finnogor eredetű. nem azzal rokon, vagy rokonítható, hanem finnugor eredetű"

A bizonyítás és az igazolás közötti jelentésbeli különbséget sztem ugyanolyan elnagyoltan kezeled mint a nyelvészkedési hasonlítgatásokat.

" úgy tűnik, hogy a magyarnak erősebb a kapcsolata az angolszásszal, mint a finnel. és feltehető, hogy ezek a szavak egy tőről fakadtak"

Több mint 1500 éven keresztül volt vmiféle kapcsolat a magyar népesség és a körülöttük (utóbb köztük) előforduló germánokkal, akik közül az anglik viszonylag időben áthajóztak a csatornán (jelzem, a "kanális" és a "canal" mindkét nyelvbe a latinból került), a szászokból nem olyan rég távolították el az utolsó nagyobb létszámot a románok. Eközben a finnugor nyelveket beszélő egyéb népekkel kb nulla kapcsolatunk volt.

"a finnugristák kizárólagos rokonságról beszélnek. amellett, hogy hülyék még gonoszak is."
A nagy nyelvészkedés közben nem esett még le hogy a "rokonság" kifejezés mást jelent genetikai mint nyelvi értelemben. Majd idővel.

"te elhiszed azt, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és ha nép nem az, akkor a makogó magyarok egy az egyben átvettek egy finnugor alakváltozatot, egy finn nyelvjárást. ami aztán eltörökösödött. ez az akadémikus nyelvelmélet"

Ez továbbra is a TE rögeszméd. Egyrészt agnosztikus vagyok. Amikor vmire a hétköznapi nyelvhasználatnak megfelelően az "azt hiszem" szófordulatot használom, az NEM vallásos értelemben vett avagy ilyen jellegű hit hanem vmekkora, SOHA nem száz százalékos valószínűségű FELTÉTELEZÉS. Amíg nem találok egy nagyobb valószínűségű feltételezést az adott, nem száz százalékosan ellenőrizhető/bizonyítható dologról, addig is az ismert "legkevésbé rossz" elméletet fogadom el. De mivel valláskárosult üzemmódban csinálom ezt, az elfogadás NEM azt jelenti hogy örök igazságként hiszek a dogmában hanem hogy érdeklődve várom mikor kerül elő jobb (azaz nagyobb valószínűségű, a valóságra jobban reflektáló) elmélet.

Én továbbra is azt FELTÉTELEZEM hogy együtt élő 10+x nép által beszélt nyelvek közül az marad fenn hosszabb távon amelynek a beszélői nem halnak ki, illetve amelyikhez vmilyen praktikus okból jobban tudnak ragaszkodni mint a többi nyelvhez amelyek így eltűnnek a süllyesztőben. A nemkihalásos gondolatmenetből következik hogy az erdő mint egy megsemmisítéssel fenyegető lovasnomád néppel szemben hadászati értelemben vett "leküzdhetetlen stratégiai mélység" a (nyelvében mindenképpen) finnugor erdei népesség mindenkori túlélését garantálja, miközben az erdei srácok számára a lovasnomádok feletti dominancia kivívásának a lehetetlensége jó garancia arra hogy a törzsszövetségen belül a mindenkori éppen legerősebb, a vezetői elitet adó törzs hegemóniára való törekvését megelőzendő, ezt a nyelvet használják "lingua franca"-ként. Nem meglepő módon a teljes populáció több nyelvet is használ továbbra is, így a ez a finnugor nyelv "eltörökösödik" valamelyest az idők során, de mivel a dolog működik, működik.

"nyilván ha több ezer ilyen van, akkor kétségessé válik a finnugor eredet. és ugye valakik nem értik a magyar nyelv szóképző rendszerét, vagy a gyügyeik, vagy az akadémián és az elte bölcsészkarán a főokosok. valakik nem magyarok, vagy értik ezt pontosan, mert ez óvodás is érti, ehhez nem kell érettségi, hanem magyar ellenesek"

Mi az a "gyügyeik"?
Utána ez a két és fél sor eléggé sokat elmond rólad.

Untermensch4 2021.10.10. 18:15:15

@Lord_Valdez: "Egyrészről, a reklámhoz leforgatott filmanyag fajlagos költsége sokkal kisebb, mint egy nagyjátékfilmnél, ahol komoly színészek és komoly technika van felvonultatva."

A fajlagos költséget tekintve amikor egy éppen megszorult komoly színész árfolyama lemegy akkor olyan teszkógazdaságos esetek is előfordultak már mint amikor a ponyvaregény neves színészgárdája kevesebbe került mint egyes filmekben egyetlen nagy név néhány perces feltűnése... a technika meg már kezd eljutni oda hogy a világ lakosságának meglepően nagy hányada tud a telefonján fake-pornót készíteni bárkiről akiről szerez egy portrét és bárkinek az arca behelyettesíthető mimikával és szájmozgással zoom-on.

A kilencvenes években volt egy magyar reklám, vmi biztosítóé. Az egyik hegymászó segítő kezét nyújtva felhúzta kollégáját benne egy betű tetejére, ez a felfelé fordulás közben eltávolodó kamera jóvoltából vált láthatóvá. A kamerát mozgató trükkös állványzat napi bérleti díja 10millió HUF volt. A kevesebb mint egy perces reklámot összevetve egy játékfilmmel, a konkrét számok ismerete nélkül merek fogadni rá hogy pl az Üvegtigris leforgatása nem került több mint egymilliárdba.

Nem feltétlenül kell sok anyag, apróságok is jelentős különbségeket eredményezhetnek, de így hogy én sem értek hozzá nem akarlak meggyőzni semmiről, csak feldobtam mint ötletet.

2021.10.10. 18:35:13

@Untermensch4:
a hantit kb. 10 ezer, a manysit kb. 1 ezer ember beszélik. 3 hanti és 4 manysi nyelvjárásterületet különböztetnek meg. és ezek a népcsoportok egymást se értik. nincs egységes nyelvük. a beszélőik mostoha körülmények között egymástól távol eső falvakban élnek a tajgában. 1930-as években készült el az ábécéjük. addig nem írtak.

lehet mondani, hogy mert a ruszik kisszorítják őket. de a kazahokat se szeretik. az ő nyelvük köztörök. 13 millióan beszélik. az üzbéget 43 millióan, a türkmént 11 millióan.

tehát ha abból indulunk ki, hogy ebben a térségben melyik nyelvcsalád a legsikeresebb, akkor elég egyértelműen a türkök. ha ebből indulsz ki, akkor az a magyar-türk rokonságot erősíti.

Untermensch4 2021.10.10. 20:20:42

@cvsvrs: Nem látod a fától az erdőt. Nem a nyelvcsalád önmagában a siker titka. És a létszám önmagában nem siker.

2021.10.10. 21:12:25

@Untermensch4:
egyezzünk meg abban, hogy kölcsönösen idiótának tartjuk egymást. és úgy nincs vita.

Untermensch4 2021.10.10. 23:26:38

@cvsvrs: Amíg hittéríteni próbálsz addig van vita. És engem érdekel hogy hogyan tudnék vmit az eddigiek közül úgy leírni hogy meg is értsd.

És tényleg érdekel mi az a "gyügyeik"?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.11. 07:37:48

@Untermensch4:
A Ponyvaregény elkészülte egy kisebbfajta csoda és nem is sikerül reprodukálni valami gyakran.

De az Üvegtigris se volt nyereséges.

Az én tapasztalatom az -igaz teljesen más területekről-, hogy nem lehet modulárissá tenni azt, amit nem modulárisnak terveztél már az elejétől fogva, illetve, hogy a modularitás számos kompromisszumot követel meg.
Úgy érzem, hogy ez a filmeknél se lenne nagyon másként.

Beszélni kellene filmes emberekkel, hogy mikor és mennyire megvalósítható.

2021.10.11. 08:43:59

@Untermensch4:
a bölcselet alapja a hit.

a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy
ad 1) a magyar nyelv eredetében ősi (ez ugye egy hittétel, ti. nem vagyunk ősemberek, nem tudjuk, hogy az ősiségben beszéltek-e olyan nyelvet, ami a magyarhoz csak egy kicsit is hasonló. de éppenséggel hihetjük.)
ad 2) a magyarnak rokona a földkerekség. (ez is egy hittétel. azt állítani, hogy minden nyelv minden másik nyelvnek rokona. ahogyan minden nép minden másik népnek rokona)
ezek az axiomák. de ezeket pl. az akadémikus nyelvelmélet hívei elutasítják. mondván, hogy a magyar nyelv eredetében obi-ugor. és a magyar nyelvnek nem rokona pl. a török. ők ezt nem hiszik, hanem "bebizonyították". hogy a faszomba? mi a bizonyítás?

2021.10.11. 09:05:50

@Untermensch4:
és ezek a hittételek nemzetiek, keresztényiek, és liberálisak. mert a legkülönfélébb nyelvi relációkban megengedi a kutakodást. egy ausztráliában élő hölgy hallott két aboriginal-t beszélgetni. és az egyik használta azt a szót, hogy "nyurga". és megkérdezte tőlük, hogy az mit jelent az ő ősi nyelvükön. mire azt felelték, hogy az magas vékony ember. az a nyurga? magyarul is.

és ezek után kutatta a magyar-aboriginal nyelvrokonságot. és ugye reformkori nyelvelmélet hittételei szerint szabadon kutathajta. találhat olyan szavakat, amelyek jelölésben és jelentésben legalább is hasonlók magyar és az aboroginal nyelv, vagy valamely nyelvjárás relációjában. ez meg van engedve. ennek alapja a libertárius keresztény hit.

az akadémikus bölcselet szerint a magyar nyelv finnugor eredetű. mivel a finnugor őshaza elméletet elvetették, obi-ugor átvétel egész pontosan. de ezt ti nem hiszitek. hanem szerintetek ez be van "bizonyítva". és az is, hogy a magyar nyelvnek nem rokona a török. az is be van "bizonyítva". mert ezt eldöntötte vámbéri ármin és budenz józsef. egy német azt mondta egy zsidónak, hogy a németnek van igaza. mindezt a bach korszakban. és aki a reformkori nyelvelmélet alapján szótárt író bencés papköltőt bebörtönözték. csak azért nem végezték ki, mert jedlik ányos unotestvére volt. de erre az mta azt mondja, hogy ez nem számít. mert a finnugor eredet elméletet 150 év nemzetközi nyelvészeti konferenciáin elfogadták. az ellen akadémikus nyelvész legfeljebb csak elvétve tiltakozott. de ez egy tekintély elvű érvelés. amelyik azt mondja, hogy ez be van bizonyítva és kész úgy, hogy ennek alapjai nem hittételek.

akkor mégis micsoda?

Untermensch4 2021.10.11. 10:06:07

@Lord_Valdez: Az üvegtigris vszeg a magyar piac mérete miatt nem lett nyereséges, a sikerességét sztem jól mutatja a kulturális beágyazottsága.
Le lehet forgatni eleve modulárisra a filmeket, a "Vissza a jövőbe" három részéhez egyszerre leforgattak mindent.
Egyetlen ismerősöm van aki korábban filmes területen is előfordult, ha összefutok vele akkor feldobom neki a témát.

2021.10.11. 10:08:34

@Untermensch4:
valaki állíthatja, hogy a magyar nyelv afrikai eredetű. mert a biológusok szerint az emberiség afrikából ered. a magyar nyelv is onnan ered, ahonnan az emberiség. az ősafrikai ősiségben hisz.

de valaki állíthatja azt is, hogy a magyar nyelv az őslégkörből ered. mert a kémikusok szerint az élet az őslégkörből ered. addig-addig kavargott az őslégkör, vegyült-vegyült amíg egyszer csak létrejött a magyar nép és a magyar nyelv. az őslégkörből.

vagy a csillagokból. mert a nyelvek emberektől erednek. az emberek atomokból. az atomok a csillagokból. a magyar nyelv a csillagokból ered. ez ugye a fizika és elemi logika. vagy az őrobbanásból ered. onnan is eredezteti.

és valaki eredeztetheti szűzmáriától. vagy három királyoktól. a magyar a napkeleti bölcselet nyelve. vagy a kőkori földművesek nyelve. kánaán ősnyelve. ezek különféle hitvilágok. a mta nyelvészei azt mondják, hogy a magyar nyelv eredetében ős-obi-ugor. ennek alapja a hit. az 1. axióma.

és 2. axióma alapjván valaki kutathatja a rokonsági az obi-ugor nyelvjárásokkal, vagy akármivel. de ahhoz előfeltételezni kell azt, hogy a magyarnak a földkerekség összes nyelvének rokona. mert máskülönben valaki azt mondja, hogy ez obi-ugor eredetű és nem rokona a török. punktum. és ez be van "bizonyítva".

ennél egy fokkal jobbak az előbbiek, akik azt mondják, hogy ők azt hiszik. és mondható, hogy hiszi a piszi.

a csillagok háborújában a császár angolul azt mondja: dark side:
static.wikia.nocookie.net/starwars/images/d/d7/Dark_Lightning.jpg
ezt magyarul is lehet érteni. dörrrr. dörög. dörög az ég elsötétül. daaark. vill-vill. villámlik. szétveti a villámokat. száájd. két oldalra. szét. meg akarja ijeszteni a jedi lovagokat. ezek szerint a jedi lovagok nyelve is lehetett a magyar? hogyne. és lehet a magyarnak rokona az angol? hogyne lehetne. ezeket mind hiheti valaki. és azt is, hogy ős obi ugor. árpád vezér felmenői a sebüket nyalogatva tanulták a tajgában. lehet? hogyne lehetne. valaki ezt képzelheti, hiheti.

és ezek után mondatja, hogy itt van mindjárt a számolás. egyes esetekben rokonítható a hangzás. más esetekben nem. de valaki azt mondja, hogy kettwo. az a kettő. és mindjárt rokonítható az angol is. vagy a viking, avagy normann, avagy rusz főisten: odin. és hogy mondják az oroszok azt, hogy egy? od'in. ogyin. és ezzel rokonítható a magyar egy. ugye? és lehet magyar-viking kapcsolat?

a kisgyerek angolul kid. az ónorvégül kiskecske. a kecske volt a totemállatuk. hogy mondják magyarul a kiskecskét. gida. kid-gida mindjárt itt van egy kapcsolat. és erre a finnugrista azt mondja, hogy ez hülyeség. mert az apa finnül isa. ősapa. és a dad lehet dédapa? az nem. a kid-gida se jöhet szóba. miért? mert ők azt hiszik, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű. és nem rokona az óangolszász vagy az ónorvég. ezt hiszik.

különféle hitvilágok közül választhatnak az államalkotók. ez a liberális demokrácia. valaki azt mondja, hogy vikike te egy kid-gida vagy. kid-viking testvéreid laknak malmőben és kalmárban. megyünk majd falunba is. tuskóhalmán száll le a repülő. stock az tényleg tuskót jelent. és holm az tényleg halom. az éjszakiakkal a kapcsolat. és lehet mondani, hogy ez már rendszer. vagy még nem rendszer.

és a libertáriusság az, hogy ez mind meg van engedve. a populizmus az, hogy az államalkotók választan egy elméletet. és arről papolnak az iskolában a néptanítók. ezt hívják úgy, hogy bölcselet.

2021.10.11. 10:14:00

@Untermensch4:
csak amikor az első része volt, akkor nem tudták, hogy feltétlen sikeres lesz. és lesz még harmadik része is. ilyen alapon le lehetne forgatni az összes történelmi filmet egyszerre. felvesznek egy jelenetet, amiben van kardozás. egy másikban, amiben van koronázás. egy harmadik, amiben megölik a királyt, stb. és összevágják.

Untermensch4 2021.10.11. 10:21:09

@cvsvrs: " ők ezt nem hiszik, hanem "bebizonyították". hogy a faszomba? mi a bizonyítás?"

Nem érted a tudományos értelemben vett "bizonyítás" és "igazolás" közötti különbséget és ezért össze is mosódik a fejedben a kettő.
Ha nem értesz meg bonyolult dolgokat akkor és megpróbálod vallásos hittel kiegészíteni a hiányzó tudásodat akkor az külső szemlélők számára ilyen viccesen néz ki:

lemil.blog.hu/2011/02/15/john_frum_day

"a bölcselet alapja a hit"
A hit a hiszékenység alapja. A hit a teljes bizonyosság illúzióját adja, kényelmesen. A bölcselet alapja a gondolkodás amit a hit ellenjavall, legkésőbb akkor amikor vitatni kezd egy dogmát.

Untermensch4 2021.10.11. 10:43:23

@cvsvrs: "különféle hitvilágok közül választhatnak az államalkotók. ez a liberális demokrácia"

Ha jól értem ez azt jelenti hogy liberális demokráciában a vallásszabadság joga miatt az államot alkotó polgárok bármilyen hittel élhetnek azon a határon belül hogy mások jogait nem korlátozzák.

" holm az tényleg halom."
helm meg sisak...

Van egy ismerősöm aki több év alatt nulla előrelépést ért el pedig élő beszédben és akkora karakterszámban próbált engem erre a te vallásodra megtéríteni hogy így kommenteken keresztül évtizedes munka amíg hasonló mennyiségű közlést át tudsz adni.

"csak amikor az első része volt, akkor nem tudták, hogy feltétlen sikeres lesz. és lesz még harmadik része is. ilyen alapon le lehetne forgatni az összes történelmi filmet egyszerre"

Az "összes" esetében azért a díszletezés kicsit változatosabb a különböző történelmi korokban. De a CGI és a többi felfejlődő technika kb annyira megváltoztatja a filmkészítés világát mint a zene világával már megtette.

2021.10.11. 10:57:47

@Untermensch4:
az is egy világkép, és ahhoz is kapcsolódik egy hitvilág, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és rokona az összes többi nyelv. ez a reformkori bölcselet.

és az is egy hitvilág, hogy, hogy a honfoglalók felmenő csak makogtak és menekülés közben, vagy szerinted a sebeiket nyalgotva átvették az obi ugorok nyelvét. az is lehet.

2021.10.11. 11:02:12

@Untermensch4:
és az első világkép a liberális. mert az a legkülönfélébb kutakodást megengedi. és az akadémia vagy a te elképzelésed illiberális. mert az azt mondja, hogy ez így van és kész.

az első azt mondta, hogy a magyar nyelv ősi. rokona az finn is, a török is és a többi. az ónorvég is rokona. szegről végről minden nép és minden nyelv rokon. és szabadon kutatható. ki lehet találni akármilyen baromságot. és ezek után valamely elméletre, vagy elméletekre azt mondjuk, hogy az államalkotók többsége ebben hisz. és az lesz a hivatlos nyelvelmélet. és a többi az alternatív.

2021.10.11. 11:07:49

@Untermensch4:
és mi az igazolás? nem arra, hogy a magyar és a finn rokon nyelvek. és vannak rokonszavak. minden nyelvvel vannak rokonszavaink az alapszókincsben is. ház - house/haus.

erre az akadémia azt mondja, hogy ez egy véletlen hasonlóság. mert a magyar ház szó a finn kota szóból ered. ez be van bizonyítva, vagy igazolva van. hogyan? mi a bizonyítás, avagy az igazolás? mégis micsoda?

és erre azt mondják, hogy mert a házépítés szavai egyeznek. például mordvin nyelven (hoppá, egy másik nyelv, mit számít az) a päl azt jelenti sövénykaró. és? mi lehet még sövénykaró: ajtfófélfa. päl-fél. p/f hangváltással. ilyen alapon a punci lehet fasz is. p/f hangváltással.

2021.10.11. 11:10:51

@Untermensch4:
és ezzel nem a magyar és a finnugor nyelvek rokonságát "bizonyítják", vagy "igazolják" hanem azt, hogy ez a magyar nyelv eredete. újabban azt, hogy a honfoglalók átvették az ős-obi ugort. de ez nem egy hiedelem az bölcsészkarán, hanem ezt ők tudják "bizonyítani", vagy "igazolni". hogyan?

2021.10.11. 11:29:53

@Untermensch4:
ezek az ősi obi ugor falvak fent vannak éjszakon a tajga és a tundra határán. kik, mikor vándoroltak oda. hányan lehettek. értem, hogy 1 menekült eltanulhatja a nyelvüket egy az egyben. ha már néhányan vannak, akkor csak néhány szót vesznek át. mert egymás között a maguk nyelvén beszélnek. és aztán ez az 1 (vagy mégis mit tippelsz hány ember) visszamegy a steppére és obi ugorul beszélve szervez egy baszott hadsereget. hogyan? mennyél már ki az európai steppére és kezdjél egy hadsereget toborozni ős obi ugorul? és azt a nyelvet beszélték.

és te ezt nem csak hiszed, hanem ezt te képes vagy igazolni. hogyan? ennek van írásos vagy tárgyi emléke, élettani nyoma, vagy ezt csak úgy kitaláltad, hogy szerinted így van. de ezt nem hiszed, hanem te ezt tudod igazolni. hogyan?

2021.10.11. 11:58:28

@Untermensch4:
nem inkább az a valószínű, hogy az obi ugorok a nagy hidegek elől az ősi falvaikból időnként délebbre húzódtak, illetve a kereskedőik találkoztak steeppei lovas nomádokkal. és úgy átvették részben a számolást. és lehet, hogy tőlük is vettek át szavak. vagy voltak, amelyek eleve hasonlóak voltak. az lehet. könnyen lehet. ebből egy magyar-finn rokonság elméletet lehet fabrikálni. azt, hogy rokonaink ők is. nyelvrokonok, néprokonság is van. mert lehet, hogy egy halász-vadász beállt a lovas nomádok közé, vagy beházasodott. elképzelhető. és ezt a sztorit a többség hiheti éppenséggel. de ez esetben rokon nép/nyelv a török az összes többi környező kultúra rokonítható. legjobb tudásunk szerint az indiánok is ázsiából a bering szoroson keresztül mentek át amerikába. ők is lehetnek rokonaink szegről végről. a nyugati árják legjobb tudásunk szerint eurázsiából erednek. és ugye az európai többség által nyelvcsalád hindueurópai.

és ehhez tartozó axiómák (azonosan igaznak elfogadott hittételek) az, hogy a magyar nyelv eredetébe ősi. és rokona a földkerekség. ez a kiindulási pont. vagy persze el lelet indulni "a sebet nyalogatós" állításból mint axiómából is. az a te hited.

Untermensch4 2021.10.11. 12:08:36

@cvsvrs: "az is egy világkép, és ahhoz is kapcsolódik egy hitvilág, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. és rokona az összes többi nyelv. ez a reformkori bölcselet"

Attól hogy rögeszmésen bölcseletnek nevezel egy vallást, még nem lesz az. Az 1800-as évek elején még esélyük sem volt a nyelvi és a genetikai történelem szétválogatására mert a genetika mint tudományterület még nem létezett, az antropológia sokkal elnagyoltabb és pontatlanabb eredményekhez elég, és kevesebb régészeti és nyelvi adatuk volt.

"és az is egy hitvilág, hogy, hogy a honfoglalók felmenő csak makogtak és menekülés közben, vagy szerinted a sebeiket nyalgotva átvették az obi ugorok nyelvét. az is lehet"

Ez már a negyedik alkalom... próbáljuk máshogy. Tehát az egyszerűség kedvéért a mai magyar nyelv mindenkori beszélőit az időben visszafelé haladva nevezzük minden történelmi korban magyarnak.
A magyarok között egy időben származásilag volt tíz törzs. Az egyszerűség kedvéért vegyük úgy hogy egy törzsben az anyanyelvük a "magyar" volt, nyolc törzsben "ótörök" egyikben meg "germán".
Ezek az emberek éldegéltek szépen és egy nomád majd posztnomád államszerű képződményt hoztak létre, ahogyan a térségben mások is. Ezek a létrehozások meglehetősen dinamikusan zajlottak, gyakoriak voltak a harcok, amiatt is hogy a téli-nyári szálláshelyváltás kapcsán az egymással átfedésbe kerülők összevesztek időnként.
Egy ilyen összeveszés után ha pl a magyarok vesztettek akkor nem utolsó emberig harcoltak hanem stratégiai visszavonulást hajtottak végre a sűrűbb erdős és mocsaras folyóparti területekre. Mivel a vereség a lábasjószág és a sátrak, egyéb nehezebben mozgatható ingó vagyon jelentős részének az elvesztésével is járt, a maradék cuccal be tudtak menni az őserdőbe mert az egyik állam/népalkotó törzs eleve ott lakott. Ellenben az ellenben csupa lovasnomád, akiknek nem laktak az erdőben rokonai, nem tudta nagy erőkkel üldözni és bekeríteni őket, meg mivel az őserdő alkalmatlan nagy számú ló legeltetésére, kb meg is felelt nekik hogy ők elfoglalták a legelőket amiket akartak, a magyarok meg "lementek a térképről" ebből a szempontból.
Matuláék egy-két szezonnyi intenzívebb halászgatással azért tudták addig etetni az őket meglátogató rokonságot, aztán pedig soraikat rendezve mentek legelőt és ingóságokat szerezni.
A magyarokkal ellentétben egyéb népeknek, helyi kapcsolati tőke helyett ellenséges helyi lakosokkal, ilyen mozgásterük nem volt, akik őket legyőzték azok be is olvasztották.

"az akadémia vagy a te elképzelésed illiberális. mert az azt mondja, hogy ez így van és kész"
"Ez továbbra is a TE rögeszméd. Egyrészt agnosztikus vagyok. Amikor vmire a hétköznapi nyelvhasználatnak megfelelően az "azt hiszem" szófordulatot használom, az NEM vallásos értelemben vett avagy ilyen jellegű hit hanem vmekkora, SOHA nem száz százalékos valószínűségű FELTÉTELEZÉS. Amíg nem találok egy nagyobb valószínűségű feltételezést az adott, nem száz százalékosan ellenőrizhető/bizonyítható dologról, addig is az ismert "legkevésbé rossz" elméletet fogadom el. De mivel valláskárosult üzemmódban csinálom ezt, az elfogadás NEM azt jelenti hogy örök igazságként hiszek a dogmában hanem hogy érdeklődve várom mikor kerül elő jobb (azaz nagyobb valószínűségű, a valóságra jobban reflektáló) elmélet."

Untermensch4 2021.10.11. 12:21:14

@cvsvrs: "és ezzel nem a magyar és a finnugor nyelvek rokonságát "bizonyítják", vagy "igazolják" hanem azt, hogy ez a magyar nyelv eredete"

Nyelvi értelemben ez leszármazási rokonság.

"és te ezt nem csak hiszed, hanem ezt te képes vagy igazolni. hogyan?"
" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés"

"és ehhez tartozó axiómák (azonosan igaznak elfogadott hittételek)"
A kalapácsos embernek minden probléma egy szög, ami nem szög az egy másik kalapács aminél az övé jobb... az axióma nem dogma hanem előfeltevés. El kell vetni ha sikerül jobb axiómát találni.

2021.10.11. 13:05:12

@Untermensch4:
ez egy mesevilág a tíz törzsről. kitalálsz valamit. majd ezek után nem azt állítod, hogy te ezt hiszed, hanem azt, hogy ez így van. tehát.

2021.10.11. 13:08:50

@Untermensch4:
a reformkori nyelvelmélet axiómái:
1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség.
és ez ugye két hittétel. mert ezt pl. te nem fogadod el.

hanem szerinted az ősmagyart az obi ugoroknak nevezett népcsoporttol vették át. kik voltak ezek? hányan lehettek nagyjából? hol és mikor vették át? hogyan? miért?

2021.10.11. 13:23:13

a reformkori nyelvelmélet egy korrekt formális axiomatikus elmélet. azonosan igaznak tartott állításokból indul ki. hitbéli alapja van, ahogyan általában a bölcseletnek. és a fenti axiomákat lehet vitatni.

az mta axiómája az, hogy a magyar nyelv valamilyen átvétel. a honfoglalók előbb ős obi ugorból vették át a szavakat. ez az eredet. utána átvették a törököt. aztán átvették a szlávot. a germánt és a latint. ha ezekben a nyelvekben akad hasonlóság a magyarral, akkor az mind átvétel. és ha nincs és nyelvújítás, akkor az adott szó ismeretlen eredetű. ebből következően a magyarban magyar eredet nincs. ez az akdémikus nyelvelmélet. de ez is egy hitvitlág.

még egy ilyen szemét fővárosi elit és tudományos akadémia nincsen, amelyik azt mondaná, hogy egy államalkotó népcsoport a 9. és a 19. század között képtelen volt az önnálló fogalomalkotásra. ezer év alatt minden egyes szó átvétel. és előtte is minden szó átvétel. azelőtt se alkottak szavakat. miközben a magyar nyelvnek van egy belső szóképző rendszere. ehhez képest a 19. századig minden szó átvétel vagy ismeretlen eredetű.

2021.10.11. 13:38:03

@Untermensch4:
az axióma azonosan igaznak tartott állítás. és ha ez egy humán populációra vonatkozik, akkor egy hittétel. azt gondoljuk, azt hisszük, hogy a magyar nyelv eredetében ősi. hihetjük éppenséggel.

és valaki azt is hiheti, hogy az magyar az obi-ugorból ered. azt is hiheti. fingod nincs, hogy kik, hol, mikor vették át. hogyan, miért. csak hiszed. mondhatod, hogy előfetételezed. az az axiómád, hogy a magyarban minden csak átvével. obi-ugor, török, szláv, latin, germán. és ami nem nyelvújítás az ismeretlen eredetű.

a sima ismeretlen eredetű. vagy a sík szó is ismeretlen eredetű. sik-sik-sikál. ás sim-sim-simít-simogat. hangfestés. és ennek rokona az angol slick és smooth. a reformkori nyelvelméletből adódóan. ősi hangfestésből erednek a nyelvek és egymás rokonai a földkerekségen.

2021.10.11. 13:49:00

@Untermensch4:
sül a palancsinta a platton. miből ered a palacsinta szó? a reformkori nyelvelmélet szerint ez abból ered, hogy "placcs". a platt abból, hogy "platty".

és egyébként van ilyen szó a románban, de ezt mi magyarok az édes anyanyelvben a placcs szóból származtatjuk, a magyar anyukák oda placcsintják a palacsintát a platton. és azt mondják, platty, oda placcsintottuk, és ezek a szavak ebből az ősi hangutánzásból, hangfestésből erednek. ez a magyar nyelv eredete. érthető ez a baszott egyszerű dolog?

csak te vélhetően nem magyar anyától tanultad meg a nyelvet, vagy már a nagymama se volt magyar és nem így gügyögött, ahogyan a gyügyeiek. hogy na pistika, platty, ott a placcs, placcsintsál te is. jaj. ű, de ügyi vagy. mert akihez így gügyögtek az ezt érti. akihez nem, az nem.

2021.10.11. 14:17:33

@Untermensch4:
tehát az a magyar szókincs, ami ebből levezethető. amit egy anyuka a gyerekének el tud magyarázni. nyeee. ez a nyeeelv. nyúúúlik, nyáálas. húzd vissza nyel. az apuka azt mondja, hogy ííííj. íígy felajjzod az íjat. és nyíííllll. az a nyíl. ami ebből az ősiségből ered, vagy eredeztethető az a magyar szókincs. és ugye érthető, hogy ez egy hitvilág.

az angolok szerint a door szónak semmi köze ahhoz, hogy dörömbölnek rajta. az angol anyukák nem így tanítják a nyelvet. dörr-dörr. ez a door. haj-haj. hajtó. ajtó. csapp. csapóajtó. csukk. becsukkjuk. nyi-nyi-nyi. nyílik. nyikorog.

oll-oll-oll. így vág az olló. nagyanyámtól kérdeztem, hogy miért nem inkább nyissz-nyissz-nyissz. lehetne nyisszor, vagy nyiszoló is. és az iskolában megtanultam, hogy a sciscor az olló. nyiszor, nyiszoló az olló. de az angol anyuka nem ebből eredezeti. mert az anglik hitvilágában ez nem ősi hangfestés.

és mivel a magyar szókincs jelentős része az ősiségből eredeztethető, hihetjük, hi-hi-hi, hihetjük csak, mert van ebben valami csacskaság, csalafintaság, cselszövés, hogy ez mind magyar lenne, de hi-hi-hi. hihetjük éppenséggel. na ez a magyar.

és erre mondhatod, hogy pfúj. úgy nem vagy magyar, vagy magyar érzelmű. feltéve, hogy ezt nem ééérzed.

2021.10.11. 15:33:22

érthető ugye, nem kell magyarázni, hogy ez egy érzelmi kérdés.

vallási kérdés. magyar az, aki magyarnak vallja magát. azaz magáénak vallja a magyar vallást. már ezt nem értik egyesek, hogy miféle magyar vallás? aki magyarnak vallja magát az vélhetően vallja a magyar vallást. és aki nem magyar, vagy nem magyar érzelmű már ezt nem érti. egy magyar a magyart a magyarnak magából a magyarból magyarázza. ez a kultúra. kultusz. a kelet. őseink a napfelkeltét várták vártán. süss fel naagy. napp. és feel keelt. csooodáltos. éééddes anyanyelvünk.

és ez ugye elsősorban a bölcsődei és az óvodai nevelésre hat. de lehet mondani, hogy ebből a mondókákból adódó érzelmi többlet helyett az óvodások kapják az lmbtq érzékenyítést. nem váltó műtéteket vezessék be a gender tudósok. mert a németek ezzel vetnék le a náci billogot.

Untermensch4 2021.10.11. 23:22:07

@cvsvrs: "ez egy mesevilág a tíz törzsről. kitalálsz valamit. majd ezek után nem azt állítod, hogy te ezt hiszed, hanem azt, hogy ez így van. tehát. "

"" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés""

Tehát továbbra sem fogod fel a leírt szavak összesített értelmét. Nem HISZEK benne hanem egy ÖTLET, igazoltság szempontjából mese. Csak én nem várom el hogy bárki higgyen benne.

"1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség.
és ez ugye két hittétel. mert ezt pl. te nem fogadod el"

1, az időben visszafelé haladva (mint a csángós példán is láthattuk) a nyelv nem ugyanaz. Mekkora különbség kell hogy egy másik nyelvnek tartsuk?
2, abban az értelemben hogy vmikor volt egy "első" nyelv, és tképp mindegyik mai ebből származik, minden nyelv rokona minden másiknak, csak ez így vallásos tevékenységre használható állítás, tudományos következtetések levonására viszont alkalmatlan. De kétségkívül jól hangzik.
Nem attól hittétel vmi hogy én vagy akárki más elfogadja vagy sem. Ha nem igazolható és nem is cáfolható vmi tudományos módszertannal (azaz hit alkalmazása nélkül) még elméletileg sem, akkor csak hinni lehet benne vagy nem hinni.

" hitbéli alapja van, ahogyan általában a bölcseletnek"
Nevezheted a hitet és a vallást bölcseletnek vagy bazinagyigazságnak is, ami hiten alapul az vallás.

"az mta axiómája az, hogy a magyar nyelv valamilyen átvétel. a honfoglalók előbb ős obi ugorból vették át a szavakat. ez az eredet. utána átvették a törököt. aztán átvették a szlávot. a germánt és a latint"

Ha "a honfoglalók" alatt azokat az embereket érted akik vmikor a 9.században kelet felől érkezve elfoglalták a kárpát-medencét és akiket nyelvi és kulturális értelemben magyaroknak tartunk akkor kicsit összezavartad magadat az időskálán. Sztem a 9.században nem volt olyan hosszú a várható életkora egy embernek hogy 300-600 éves legyen és még foglalgasson is.
És továbbra sem tudod feldolgozni azt a koncepciót hogy emberek tudhatnak több nyelven is beszélni és ezeket párhuzamosan évszázadokig megtarthatják egy többnyelvű népességben ("az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő") főleg egy pusztai nomád államban ahol a fejedelmi hatalom mértéke a népek száma, nem pedig a jóval későbbi modern nacionalizmus logikája szerint a homogén nemzet lakosságszáma...

"csak te vélhetően nem magyar anyától tanultad meg a nyelvet, vagy már a nagymama se volt magyar és nem így gügyögött"

Ezt a "gyügyei"-témában feltett kérdésemre adott kacifántos válaszodként értelmezem.

Az látszik az össze-vissza csapongó írásodból hogy rengeteg közölnivalód lenne, sztem írnod kellene egy saját blogot. Nem ennyire kapkodva, és nem ártana ha vki átnézné amit írsz mert egy-egy mondatod olyan hatású mint a nigériai levelek.

" egy magyar a magyart a magyarnak magából a magyarból magyarázza. ez a kultúra"
Ez inkább szofizmus és tautológia for dummies.

2021.10.12. 10:35:50

@Untermensch4:
a tudományosság alapja nem az ötletelés, hanem az, hogy adva van egy formális axiomatikus elmélet, amiben az axiómákból kiindulva formális módon levezetsz tételeket, vagy te is gyártasz egy elméletet.

a reáliákban az elméletet összevetik a valóssággal. és ha a természetben nem találnak ellenpéldát, vagy találnak, de kidumálják, hogy mérési hiba, vagy valótlan képzelgés, akkor az elmélet megáll. humán területen elsődegesen az számít, hogy elhiszik a mondókádat, vagy nem hiszik.

fingunk nincs arról hogy a honfoglalók hogyan is beszéltek. a honfoglalók felmenői 20-30 generációval korábban krisztus korában hogy beszéltek. egyáltalán nem biztos, hogy egy helyen éltek, egy nyelvet beszéltek. és ugye az sem biztos, hogy kizárólag a honfoglalók nyelvezetéből áll a magyar. nekem inkább egy kétfelől eredő nyelvnek tűnik (a kárpát-medencéből és az eurázsiai steppéről) és az van összekovácsolva. de ez is csak hit. én azt hiszem. de valójában a franc se tudja. nincs időgépünk. és ha lenne, akkor is vélhetően összevitatkoznának a vezérek, hogy ez most török, vagy micsoda.

egy török ismerősöm azt mondja, hogy a sapka az egy török szó. mert náluk is sapka. és a papucs is. de a sapka oroszul is шапка. szerb-horvátul is. az mta szerint ez egy szláv jövevényszó. és azt átvették az oroszok. de az oroszok szerint francia eredetű. chapel. mert az orosz elit hagyományosna frankofil. az mta szerint ez szerb-horvát. nyilván tőlük vették át az oroszok. csakhogy ez az perzsában is šâbgâ.

és a reformkori nyelvelmélet erre azt mondta, hogy ez hangutánzás, hangfestés, ez egy szókép. az óvodában volt egy gyerek, akit supka attilának neveztek. és a többiek "sapka" attilának nevezték, mert az anyukája folyton aggódott, hogy vegyen sapkát, kössön sálat. és azt mondta neki attila: zsupsz, a fejedre teszünk egy sapkát. érted te kis supka. a reformkori nyelvelmélet szerint ennek alapja a "zsúp". mint a zsúpfedél. zsupsz. és az kicsinyítő képzővel könnyebb kiejthetőség végett "sapka". de ez egyáltalán nem biztos. supka attila kisóvodás anyukája szerint van így. népi etimológia.

de úgy egyébként nincs akadémikus magyarázat. mert azt mondják, hogy ez francia, chape. az azonban köpenyt jelent. és erre azt mondják, hogy ez régen a papi köpenyhez (cope) tartozó kalap (cap). abból lett a francia. és azt vették át a szlávok. hogy a francba került a törökbe és a perzsába? átvették. lehet, de nem tudjuk, hogy hol és mikor. és ha elfogadjuk, hogy ez a latin-keresztény egyházi megnevezésből szármatatható, akkor az honnan ered.

2021.10.12. 11:30:34

@Untermensch4:
melyek az axiómák. az, hogy emberek erendeően sokféle nyelven beszéltek. rendben. ezek szerint az obi ugorok is sokféle nyelven beszéltek. hiszen a mai napig is sokfélék. a 2010-es népszámlálás szerinti 950 anyanyelvi beszélő 4 nyelvjárásterületre oszlik. és ezek nem értik egymást. és a 9600 hanti 2 vagy 3 nyelvet beszél. a nyelvészek szerint egyik már lehet, hogy kihalt. a a kelet-hantit nem érti a nyugat-hanti és utóbbiak között az északi a délit.

és azt is tudjuk, hogy ez a népcsoport ennél is több egymástól elkülönülő dialektust beszélt a 20. században. 1930-as években rögzített ábécéjük szerint. csak ezek nagyjából fele mára már kihalt.

mi az, amire te azt mondod, hogy az magyar nyelv eredete. kik, mit, hol, mikor, hogyan, miért vették át?

Untermensch4 2021.10.12. 11:35:40

@cvsvrs: "a tudományosság alapja nem az ötletelés, hanem az, hogy adva van egy formális axiomatikus elmélet, amiben az axiómákból kiindulva formális módon levezetsz tételeket, vagy te is gyártasz egy elméletet"

"a reformkori nyelvelmélet axiómái:
1. a magyar nyelv eredetében ősi.
2. a magyarnak rokona a földkerekség"

a magyar helyére bármelyik nyelv behelyettesíthető...

"a reformkori nyelvelmélet erre azt mondta, hogy ez hangutánzás, hangfestés, ez egy szókép. az óvodában volt egy gyerek, akit supka attilának neveztek. és a többiek "sapka" attilának nevezték, mert az anyukája folyton aggódott, hogy vegyen sapkát, kössön sálat. és azt mondta neki attila: zsupsz, a fejedre teszünk egy sapkát. érted te kis supka. a reformkori nyelvelmélet szerint ennek alapja a "zsúp" "

Vagy a soup, suppe mert akin nincs sapka hidegben annak megleves(es)edik az orra... az óvoda mint intézmény feltalálása előtti ovisgyerekes sztorid kb annyi tudományos értékkel bír mint az én erdei visszavonulós nomádjaim... NULLA.

2021.10.12. 11:38:23

@Untermensch4:
ez kb. olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy kérem az angol nyelv eszkimó eredetű. csak időközben elszászosodott és elnormannosodott.

kérem az úgy volt, egyszer egy vagy néhány ősangli megvertek az erdőben és ők a sebeit nyalogatva valamilyen úton módon az eszikmók közé kerültek. hogy mikor azt nem tudjuk. azt sem, hogy merrefelé. csak azt, hogy a korábbi nyelvüket elfeledve megtanulták az eszkimók nyelvezetét. és ebből ered az angol. és ez már tuti. és hiába hasonlít inkább a szászok és a normannok nyelvére az nem számít. mert az angol az eszkimóból ered.

Untermensch4 2021.10.12. 11:46:11

@cvsvrs: Ha most 9ezren vannak akkor SOHA nem is lehettek többen korábban, értem...

"mi az, amire te azt mondod, hogy az magyar nyelv eredete. kik, mit, hol, mikor, hogyan, miért vették át?"

Nem valószínű hogy megpróbálok egy kommentbe sűríteni olyan terjedelmű választ aminél jóval rövidebb közlést is csak negyedik-ötödik alkalommal tudsz nagyjából megérteni.

Untermensch4 2021.10.12. 11:54:08

@cvsvrs: Az a baj hogy te olyan típus vagy akinek a pohár féig üres. Nekem félig tele van, mi vagyunk az egykori pusztai lovasnomád népek közül az egyetlenek akik sikeresen túlélték az azóta eltelt történelmet.

Tévedtem, ötödik nekifutásra sem tudod felfogni. Próbáljuk újra...
Több nyelv. Idővel egyik-másik háttérbe szorul a dominánssá váló nyelvvel-nyelvekkel szemben. Ahogyan a jászok nyelvéből sem maradt szinte csak egy zárt "e" hang, azért a kivesző nyelvek hagynak nyomot a megmaradó és tovább élő nyelven.

2021.10.12. 12:05:22

@Untermensch4:
attól univerzális nyelvelmélet, hogy ezt az iskolát követhetik az angolok is.

csak az angol nem ezt követik. mert egy átlagos angol családban az átlagos angol szülő azt mondja a gyerekének. "this is your leg." "that is your foot".

de az átlagos magyar családban az átlagos anyuka azt mondja: "lóg a lába lóga. nincsen semmi dó'ga." és a reformkori nyelvelmélet azt mondta, hogy ebben a mondókákban ott rejlenek a rokonszavak. az angol. LEG (az a lógó láb) vagy a DO/DOES szavak (rokona a dolgoz). az, hogy "fut, fut, fut, fuss, fussál, gyerünk" a magyarban hanfestésnek tűnik. az angol nem képzeli, hogy a FOOT hangfestő lenne.

ők azt mondják, hogy az van a szótárban, hogy YES. és kész. lehetne akármi. a magyarban már a "jessz" hangfestés. az átlag magyar már úgy mondja, mint azt, hogy "jesszus". a anyanyelvhez adódik egy érzelmi többlet. de erre az oxfordiak azt mondják, hogy ez egy hülyeség. nincs ilyen. azt mondjuk, hogy "yes". lehetne "ja" vagy az is, hogy "da", vagy az, hogy "igen". vagy akár az is, hogy "nein", vagy hogy "nem", vagy az, hogy "kutyafüle". az is lehetne.

a reformkori nyelvelmélet azt monda, hogy lófaszkarikát lehet. ez egy hanfestés, hogy igen, megcsináltuk, "jesssz". ahogyan kevin mondja a reszkessetek betörőkben, amikor jól kupán veri a rablókat. a magyar igen, az égi ige. azzal függ össze az igen, az igével, ami az égből ered. és resszket is hangutánzó, az is törrrr. és az is jól kupán koppintja, vagy az, hogy vrrr, veri és a rablókat, akik robajjal jönnek. ROB ugye angolul. TERROR. betörők, törrnek zúznak. a magyar tör latinosan t(h)error. az ősiségnek a latinos átírása. és ez egy hitvilág.

szerinted ezeket a szavakat az ősmagyarok a tagja és a tundra határán egy faluban tanulták. és csak véletlen egyezések vannak mondjuk angolal. az akadémikus nyelvelmélet is ezt mondja egyébként. és az egy másik hitvilág.

egyik sincs bizonyítva. előbbinek alapja a magyar népi kultúra. utóbbi nemzetközileg elfogadott. és egy liberális demokráciában a "gyügyei" nyelvelmélet lenyomná az akadémiát. ezt pontosan tudják. ezért kell irtani a népiességet. és ebből adódik a kultúrharc.

de ugye gyügyei nyelvelmélet az univerzális és az a nyugatos (ami keleties is egyben). az mondja azt, hogy a magyar nyelvnek rokona az angolszászok. a fallow az angol ugar. és annak rokona a magyar falu. ez ugye nyugatosság, népiesség, keletiesség.

Untermensch4 2021.10.12. 12:16:10

@cvsvrs: "szerinted ezeket a szavakat az ősmagyarok a tagja és a tundra határán egy faluban tanulták"

Hét. Mármint hetedik nekifutásra sem sikerült felfognod. Sztem a szándék és a képesség egyaránt hiányzik. :(

"ahogyan kevin mondja a reszkessetek betörőkben, amikor jól kupán veri a rablókat. a magyar igen, az égi ige. azzal függ össze az igen, az igével, ami az égből ered"

Angol nyelven forgatták a filmet te nagyonokos. Annyi szájmozgásra nem tudsz jobb szinkront ráilleszteni.

2021.10.12. 12:16:16

@Untermensch4:
a krónikás hagyomány azt mondja, hogy a honfoglaló magyarok az eurázsiai steppei lovas nomád horda utolsó leszármazottai. mert ezek után ez a törzsszövetség felbomlott.

még az 1823-as himnuszban is ez van. a második strófa.
őseinket felhozád / karpát szent bérczére, / általad nyert szép hazát /
bendegúznak vére. / ’s merre zúgnak habjai / tiszának, dunának, / árpád hős magzatjai / felvirágozának.

attila király bendegúz fia volt. és az ő "vére" érkezett a kárpát-medencébe. a krónikás hagyomány szerint az a magyarok második bejövetele. a legenda szerint csaba királyfi ment el megkeresni az őseit. és ők úgy érkeztek ide, hogy a káprát-medence a steppe nyugati végpontja.
cdn.britannica.com/45/4445-050-8317980D/Extent-Eurasian-steppes.jpg
és ez a népcsoport az indoeurópainak egy ősi változatát beszélhette. (az indoeurópai nyelv legvalószínűbben a steppén jött létre. európa és india közepette.) és a kárpát-medencei köznép is vélhetően egy kevert indoeurópait. és ez kapcsolódott össze a steppe nyelvezetével (amiben jelentős számú volt török és kevés finn elem. népelem, nyelvelem.)

ez a krónikás hagyománnyal összhangban van, az archeogenetikával összhangban van, csak így bukik a finnugrizmus.

2021.10.12. 12:22:14

@Untermensch4:
ahogy kevin, vagy ahogy kevin magyar szinkronja. ösztönösen rájátszik a szinkronszínész. ezt az érzelmi többletet adja hozzá az angolhoz.

Untermensch4 2021.10.12. 12:26:21

@cvsvrs: "ez a krónikás hagyománnyal összhangban van, az archeogenetikával összhangban van, csak így bukik a finnugrizmus"

A nyelv nem genetikailag determinált. Egy kiásott csontról nem tudod a dns-e alapján megmondani hogy milyen nyelveken beszélt.

"a honfoglaló magyarok az eurázsiai steppei lovas nomád horda utolsó leszármazottai. mert ezek után ez a törzsszövetség felbomlott"

Felbomlott?! Éppen hogy összeolvadt, Vajk puccsa modernizálta az államhatalmat és azóta még legalább három egykori pusztai népet is beolvasztottunk-asszimiláltunk.

A saját kisebbrendűségi koplexusodat sovinizmussal ellensúlyozni nem jó ötlet mert akárki is volt vmely távoli ősöd, attól te csak az vagy amit te magad csinálsz és ahogyan csinálod.

2021.10.12. 12:27:49

@Untermensch4:
van egy elméleted. melyek az alapfeltevései. mik az axiómák. amit azonosan igaznak gondolsz és amiből le akarod vezetni az elméleted tételeit. annak főtételét. nevezetesen azt, hogy a "magyar nyelv finnugor eredetű".

melyek az axiómák, mi a formalizmus és mi a levezetés, bizonyítás, igazolás, nevezheted bármelyiknek.

Untermensch4 2021.10.12. 12:30:40

@cvsvrs: "ahogy kevin, vagy ahogy kevin magyar szinkronja. ösztönösen rájátszik a szinkronszínész. ezt az érzelmi többletet adja hozzá az angolhoz"

A magyar zinkron azért jó mert olyan színészek csinálják akik a színművészet elnevezésből tényleg adják a művészeti részt. De az érzelmi többlet egy része aból fakad hogy a te anyanyelveden hallod a filmet.
Al Pacino monológját az "Ördög ügyvédje" végén pl nem lehetett tartalmilag tökéletesen lefordítani ("I am a humanist. The last humanist.") de egészen jól megoldották.

Untermensch4 2021.10.12. 12:35:40

@cvsvrs: "van egy elméleted. melyek az alapfeltevései. mik az axiómák. amit azonosan igaznak gondolsz és amiből le akarod vezetni az elméleted tételeit. annak főtételét. nevezetesen azt, hogy a "magyar nyelv finnugor eredetű".

melyek az axiómák, mi a formalizmus és mi a levezetés, bizonyítás, igazolás, nevezheted bármelyiknek"

" de mint mondtam, ez csak ötlet, nem tudományos alaposságú elmélet vagy felvetés""

Tehát továbbra sem fogod fel a leírt szavak összesített értelmét. Nem HISZEK benne hanem egy ÖTLET, igazoltság szempontjából mese. Csak én nem várom el hogy bárki higgyen benne.

Az ötletem azon alapul hogy ahol be lehet azonosítani az őseinket, az többször is az akkori erdős-sztyeppe határvidék. A csodaszarvas története és a gyepürendszer későbbi szakszerű használata, mintha kimondottan nagy hagyománya lett volna, más lovas népeknél nem tudok ilyesmiről.

Untermensch4 2021.10.12. 23:06:09

@cvsvrs: "a honfoglaló magyarok a csodaszarvast kergetve hogy a francba kerültek a tagjába az ősi hanti-manysi falvakba?"

Egy mitológiai történetben a vadászat motívuma, egy erdős-mocsaras tájon mégis hogyan utalhatna vagy lehetne kapcsolatba hozható egy erdős-mocsaras tájon élő, alapvetően vadászatból élő népcsoporttal...?

"és ha egyesek arrafelé kalandoztak, akkor hogy tanulták el ezeknek tundrai-tagjai a falvaknak a nyelvezetét. és ha eltanulták, akkor miért hagyták el az ősi nyelvüket teljes egészében."

Nyolcadik, vagy talán kilencedik nekifutásra sem...

"hogyan tették kötelezővé a használatát? ha kötelezővé tették, akkor utána mi a francért dobálták ki a hanti-manysi szavak tömkelegét?"

Tényleg elpazarolt idő amit nyelvészettel töltesz. Nyest.hu-t is ilyen részleges értelmezéssel olvasod?

" te nem egy hülye német vagy? "
A "németség" hogyan mérhető? Ha sikerülne kimérnünk hogy német vagyok akkor ezzel a hírrel meg akarom keresni egyik egykori német nyelvi tanáromat, akit még nem láttam nevetni.

" csak ezek a hülye németek németül se beszélnek már."
Ahhoz képest egészen jól elnémeteskednek európa legerősebb gazdaságát működtetve. Nem tudom hány németet ismersz a kb 80 millióból, de ilyen sommás megállapításhoz sztem keveset.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.13. 07:26:41

@Untermensch4:
Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt. Szerintem az a film bárhol eladható kellett volna, hogy legyen Közép-Európában.

Ha jól tudom, akkor azt filmet eleve 3 részre tervezték. Viszont ez egyúttal bazi nagy kockázat is. A 2016-os Szellemirtókat is 3 részre tervezték, de hatalmas bukás lett. Ha akkor leforgatják a 3 filmre elegendő anyagot, akkor tripla bukás lett volna.

Untermensch4 2021.10.13. 08:56:04

@Lord_Valdez: "Vagy inkább a külföldi forgalmazás kudarca miatt."

Tképp ugyanaz... Láttam egy interjú-szerűséget Reviczky Gáborral, mondott vmi olyasmit hogy a hagyományos 2-3 néző/vetítéses hűdeművészfilmekhez képest eleve közönségfilmet akartak forgatni.

Untermensch4 2021.10.13. 23:11:05

@cvsvrs: Egyezzünk meg abban hogy bárki visszaolvashatja melyikünk mennyire idióta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.14. 07:41:05

@Untermensch4:
Ez sikerült is, épp ezért nem értem.
Nem tudom, hogy mennyire próbálták keményen, de nehezemre esik elhinni, hogy az Üvegtigrist nem sikerült eladni külföldön. Kellően univerzális közönségfilm. Ha egy Macskajaj megbukik külföldön, azt megértem, mert az nagyon rétegfilm -az a kultúrkör már Magyarországon is egzotikusnak számít-, de egy Üvegtigrisnél nem.

Untermensch4 2021.10.14. 09:45:52

@Lord_Valdez: Wiki barátnőnk szerint csak a cseheknél forgalmazták. Ha ez a szinkron/feliratozás elrontása miatt bukás volt és így máshol meg sem próbálták az sztem életszerű.

Jut eszembe, vszeg nehezen hihető de állítom hogy ez egy jól sikerült háborús film amit magyarok csináltak:
www.youtube.com/watch?v=qw66xe8iVRQ

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.10.15. 07:26:26

@Untermensch4:
Nem is nagyon próbálkoztak, ezek szerint. Ezzel visszajutunk az eredeti állításomhoz, hogy sorsszerűnek tűnik, de igazából rajtunk múlik...

Nem is hallottam róla.
süti beállítások módosítása