Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete
  • tesz-vesz: @Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény (2022.10.28. 13:27) Nekünk semmi se jó

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (32) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (13) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A józan ész megbicsaklott

2018.06.28. 20:15 | Lord_Valdez | 182 komment

Címkék: eu demokrácia migráció

Ez gyors lesz:
Most olvasok egy MTI hírt. Röviden:
Orbán Viktor Brüsszelben beszélt az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve, ahol a következőkről beszélt: az európai demokrácia megbicsaklott, és azt helyre kell állítani; az európai demokrácia azért bicsaklott meg, mert nem azt csinálják az európai vezetők, amit az emberek elvárnak tőlük és amit világosan akarnak, ami az, hogy ne engedjenek be több migránst, és erős legyen a határőrizet, illetve akik már bejöttek, vissza legyenek küldve. Orbán szerint a demokrácia helyreállítása a következő hónapok feladata, aminek a végére a jövő év elején esedékes európai parlamenti választásoknak kell pontot tenni. A javaslatok között arra vonatkozó is van, ami a menekülttáborok EU-n kívüli felállításáról szól, amit ha megszavaznak, helyreáll a demokrácia.

Az a rossz hírem, hogy nem a demokrácia bicsaklott meg, hanem a realitásérzék.
Természetesen, nem azért nem küldik vissza az érkezőket, mert nem demokratikusak a nyugati országok, hanem mert nem annyira egyszerű, mint ahogy kimondva hangzik. Szét kell válogatni, hogy kit kell/lehet visszaküldeni és meg kell állapítani, hogy hova. Már ezen a ponton vérzik a javaslat, mert a hivatalok hatalmas feldolgozási lemaradásban vannak. A fogadó országgal is le kell egyeztetni a visszafogadást, majd végül le kell szállítani az illetőt. A fogadó országok viszont többnyire nem túl együttműködőek, már ha egyáltalán van működő államszervezet.

Az EU-n kívüli menekülttáborok megint egy olyan probléma, amiben nagyon egyszerű megállapodni, de annál nehezebb megvalósítani. A Földön ugyanis -az Antarktisz egy szegmensét leszámítva- egyetlen négyzet-centiméternyi szárazföld sincs, amelyik ne lenne valamelyik ország területe. Ahhoz, hogy egy ilyet létre lehessen hozni, szükséges egy EU-n kívüli országot rávenni, hogy engedje ezt meg.
A menekülttábor, viszont műfajából adódóan, egy "kisebbik rossz" kategóriás dolog. Senki se jelentkezik azért, hogy az ő területén létesítsenek egyet, ha nem muszáj. Albánia már hivatalosan is válaszolt, hogy őt felejtsék el. Ha nincs olyan ország, ami bevállalná a tábor létesítését, akkor a megállapodást annyit se ér, mint a papír, amire nyomtatják.

Látható, hogy ez a két dolog nem azért nincs megvalósítva, mert az európai vezetők nem demokratikusak, hanem mert igen nehéz megvalósítani. Ebből következően, ha az európai vezetők meg is állapodnának, akkor se történne semmi előrelépés, mert a probléma kulcsa nem az EU-n belül van. Viszont fordítva is igaz, hogy ha valamelyik EU-n kívüli ország vállalná, akkor mindez megvalósítható lenne az európai vezetők konszenzusa nélkül is. Semmilyen akadálya nincs annak, hogy pl. Németország és mondjuk Algéria meg tud állapodni, akkor elkezdje a kitoloncolást. Bár az igaz, hogy a további feldolgozás, gondozás, továbbszállítás stb. Németország felelőssége maradna, aminek költségeit és nehézségeit egyedül állná.

Emiatt én azt mondom, hogy a demokrácia nem ott bicsaklik meg, amikor egy vezető nem hajt végre olyan dolgot, ami meghaladja a lehetőségeit, hanem akkor, amikor megígéri a választónak. Akkor ugyanis félrevezeti a választót.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2914080495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.06. 08:12:08

@Hungryhorse:
Nem attól lesz szemét, hanem attól, hogy hülyeség. A dél-szláv háborúban az egyik szemtanú látott reptében egy Tomahawk rakétát és látta, ahogy pörög, mint a valódi tomahawk.
A te világképedben ez is csak egy információforrás. A komolyabb emberek számára szemét. Nem azért, mert nem illik a "téveszméjükbe", hanem azért, mert nyilvánvalóan megbízhatatlan megfigyelés. Hasonlóképp nem olvassák az UFO magazint se, mert minek.

Tudom ki volt Grespik és egy dilinyós volt. Az, hogy egy nekrológ szépen fogalmaz, nem sok mindent jelent. Mindenkiről nagyon diplomatikus nekrológot szoktak írni.

A hasbara továbbra is csak pro-Izrael propagandát jelent.
Én nem propagandázok (mégis mi érdekem lenne?), hanem rángatlak vissza a valóságba.
Tudom, hazudnak a statisztikák, a média, az ott élő emberek, az ott dolgozó magyarok, a turisták, mindenki. Kivéve a Russia Todayt, a Sputnik Newst, a Fideszt és azok a holdkórosok, akik szerint a magyarok hunok, szkíták, etruszkok, pártusok, kelták stb. és a Pilisben dobog a világ szívcsakrája.
Aztán meg megvagy sértve, ha leemeséznek.

Tehát káosz nincs, csak no-go zónák. Értem.
Rossz hír: no go zónák sincsenek. Időnként túlzó, szenzációhajhász állítások vannak, no go zónák nincsenek. A no go zóna olyan területet jelent, ahol az állam elvesztette az erőszak-monopóliumát. Viszont Európában nem léteznek olyan erejű fegyveres csoportok, amik tényleges kihívást jelentenének az állami rendőrségeknek. Problémás kerületek vannak, de olyanok nincsenek, ahova még a rendőrség se mer bemenni. Voltak a 70-es években, de a brit hadsereg felszámolta (ld. operation Motorman és társai)
Mondjuk most Dél-Olaszországban kezd kialakulni valami hasonló, bár annak nincs köze a migránsokhoz, sokkal inkább az olasz maffiához.

Látod, hogy mit csinálsz?
"migránsbűnözés pedig tömeges (akárcsak itthon a cigánybűnözés), ott van rá pártucat magyar nyelvű forrás"
Létezik tehát tömeges. Statisztikai kijelentést teszel.

"a példáim nem statisztikai példák, hanem esetiek, bár számosak és a gyakoriságuk miatt tömegesek."
Ez bullshit. Mégis hány darabtól számít valami tömegesnek? 10? 100?
Mert, ha 100 elég, akkor Magyarországon az emberölés is tömeges.
Független a lakosság méretétől? Ugyanannyi eset kell a 80 milliós Németországban, mint a 10 milliós Magyarországon?
Hány év alatt kell, hogy összejöjjön ahhoz, hogy tömegesnek számítson? Évente kell ennyinek összejönnie, vagy a történelem kezdete óta?

Untermensch4 2020.05.06. 09:55:22

@Hungryhorse: " hanem esetiek, bár számosak és a gyakoriságuk miatt tömegesek.
Ettől még ez nem statisztika."

Nem statisztika mert nem összevethető adatok sorából számolsz. A "számosak és a gyakoriságuk miatt tömegesek" az, ami statisztikai következtetés. Tehát olyan következtetés amit statisztikából lehetne levonni, te ezt összevethetetlen és ellenőrizhetetlen forrásokra alapozva megteszed.

"Keress már rá az alapfogalmakra a maszatolás és hazudozas helyett! "
Könnyebb lenne ha anál linket, nehogy ne a te dimenziódban érvényes definíciókat találjam meg.

Gungnir 2020.05.06. 15:11:59

@Hungryhorse:
Statisztikai következtetés amikor úgy vonsz le az egész sokaságra valami következtetést, hogy nem figyelted meg az összes elemét.
Például: Van egy 10 000 000 fő lakosú ország. Meg akarjuk tudni, hogy átlagosan mennyi időt töltenek tévénézéssel a lakók. Mind a 10 millió embert megkérdezni nagyon nehéz lenne. Megoldás: néhány száz vagy ezer(attól függően mennyire akarunk biztosra menni) megkérdezésével mintát veszünk. Ha jól választjuk ki a mintát, akkor ennek a nagyjából ezer főnek az átlaga (és egyéb értékei) kb azonosak lesznek azzal, amit akkor kapnánk, ha mind a 10 milliót kérdeztük volna meg.

A minta helyes kiválasztása azért fontos, mert ha a vizsgált elemek aránya eltér a teljes sokaságon belüli arányuktól, hamis képet fogunk kapni.
Például hiába tudunk rengeteg pontos megállapítást tenni 1000 fő megkérdezésével is, ha mind az ezer főt csak a Rózsadomb lakói közül, vagy mindet csak egy borsodi, generációk óta mélyszegényben elő cigánylakosságú faluból választanánk ki, az eredmény félrevezető lenne.

Itt is erről van szó: amikor elolvasol egy cikket egy migráns német rendőrrel szembeni viselkedéséről, s azt az egy esetet vetíted le a 80 millió németországi lakosra, az egy statisztikai következtetés. Sajnos önmagában az, hogy több cikket olvasol el ilyen esetekről, szintén félrevezető lehet: Ha a weboldalak a német migránsok és rendőrök közti interakciókból csak a negatívat írják le, az ugyanolyan félrevezető lehet, mintha az említett borsodi cigányokat vizsgálva vonnánk le az átlag magyarokra következtetéseket.

Hungryhorse 2020.05.06. 15:23:11

@Untermensch4: ezek nem statisztikai, hanem logikai következtetések.

Olvasgass a statisztika, mint fogalom, mint tudomány és mint módszer jelentéséről.

Rád fér.

Hungryhorse 2020.05.06. 15:49:41

@Lord_Valdez: Sem szemetet, sem hülyeségeket nem adtam meg sem forrásként, sem a forrásokban foglalt információkként.
Sehol soha nem írtam sem a dél-szláv háborúról, sem a tomahawk rakétáról. Eze a te szalmabábjaid.

Sok minden lehet információ forrás. Sokat olvasok és a sokfélét.
"Komolyabb emberek" nem kommentwaroznak és nem cseszik el az idejüket a zindexen.

Nem tudod ki volt Dr. Grespik ha dilinyósozol, ami egyébként téged minősít.

A kommentelés senkit nem rángat sehová, engem tutira nem. Vitára ingere, már ha a hazugságaid cáfolata és ballibbant propagandád tényekkel szembesítése vita.

Ha tudod, hogy manipulálnak és hazudnak a statisztikák, a média, akkor olvasgass merkeltől, vagy a francia állam képviselőitől érdekes információkat:
orientalista.hu/tag/no-go-zona/

"Angela Merkel elismerte a német No-Go Zónák létét

„Mindig szem előtt tartottam, hogy a biztonság szavatolása az állam kötelessége, az állam kezében van az erőszak monopóliuma, így az állam feladata azt biztosítani, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, bárhová akar is menni” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az RTL Aktuell című műsorában, ahol elismerte, hogy Németországban ez nincs mindenhol így. Sőt, különböző kutatások szerint számos területen riasztó a helyzet, és az államhatalomnak szinte semmi befolyása nincs az eseményekre, ám ezt eddig politikai okokból nem tárták a nyilvánosság elé.

Igenis léteznek ilyen helyek. A nevükön kell neveznünk őket, és tennünk kell valamit ellenük – mondta az interjúban Angela Merkel....

....A hatóságok a hivatalos megkeresésekre mindig tagadóan válaszolnak, sőt politikai okokból Németországban származási alapon nem is gyűjtenek adatokat a bűnözőkről, ám a személyes kutatások esetén, nevük elhallgatását kérve sokszor elmesélik a valós helyzetet."

Vitasd meg mürküllel, ne rólam hazudozz!

www.origo.hu/nagyvilag/20200321-a-koztarsasagon-kivuli-teruleteken-rendkivul-nehez-a-tilalom-megtartasa-fro.html

"Linda Kebbab (a rendőrség hivatásos állományú szakszervezetének egyik vezetője - Unité SGP Police-FO) súlyos kritikával illeti Franciaország migránsok lakta, a köztársaság területéről kiszakadt, iszlám „fennhatóság" és irányítás alá tartozó területeit. Linda Kebbab kritikája azért is hiteles, mert a szintén bevándorlói hátterű rendőrnő (Kebbab 1981-ben született Franciaországban, algériai családban és 2006 óta dolgozik a rendőrségen, korábban újságíró volt), pontosan tudja, mit jelent az iszlamizáció, a radikalizálódás, és azzal is tisztában van, hogy milyen nagy feladatot jelentenek a rendőröknek a no-go zónák. Mivel a francia emberek számára nagy veszélyt jelent, hogy milyen sokan nem tartják be a kijárási tilalmat - természetesen nemcsak a bevándorlók kerületeiben figyelhető meg ez a jelenség -, a Le Figaro sem finomkodik a no-go zónákkal ebben a feszült helyzetben. Nem "különösen érzékeny városrész"-nek nevezik, ami a politikai korrekt nyelvben eddig szinte kötelező volt, hanem őszintén: "a köztársaság számára elveszett terület"-nek. "

Szóval velük van vitád, nem velem.
Vagy inkább a valósággal, a tényekkel van vitád. :)

Sehol soha nem hoztam forrásnak és nem is idéztem sem a Russia Todayt, sem a Sputnik Newst, sem a Fideszt.
Sehol soha nem értekeztem arról, hogy a magyarok hunok, szkíták, etruszkok, pártusok, kelták stb. és a Pilisben dobog a világ szívcsakrája.
Ezek a te szalmabábjaid, ócska terelésed, vitasd meg magaddal, ne maszatold rám.

Nem vagyok megsértve, ha egy magadfajta ballibbant hasbaraszakmunkás leemeséz, a haverod vette zokon, hogy ennek megfelelően válaszoltam neked. Mosdó = törölköző.

Gondjaid vannak a statisztika szó jelentésével.
Segítek, tanulj:
wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Statisztika
A sok, a tömeges nem "statisztikai" kijelentés, hanem mennyiséget jelez a magyar nyelvben.

Nos arról még hosszan értekezhetnék, mi minden volt bullshit a kommentjeidben, de felesleges.
A mennyiségi jelzőim pedig megalapozottak, példák sokaságával.
bár a tőled itt hasbarázottak kapcsán megértem, ha neked az illeáglis bevándorlók, az integrálódni képtelen menekültek által legyilkolt, megerőszakolt, kirabolt, megvert, meglopott európaiak száma kevésnek tűnik.
Ezért akartok még több migrit.

Világos, ez volt soros ezzel kapcsolatos terve is:
www.marketwatch.com/story/george-soros-heres-my-plan-to-solve-the-asylum-chaos-2015-09-29

www.scribd.com/document/362150778/George-Soros-Az-Eredeti-Soros-terv-Magyarul-Lovas-Istvan-Forditasaban

Hungryhorse 2020.05.06. 16:15:05

@Gungnir: nem vontam le statisztikai következtetést. Egyet sem.
Mennyiségi jelzőket használtam, saját véleményként, különböző példákkal alátámasztva, nem pedig statisztikákat késztettem, idéztem.
Ezért a fejtegetésed felesleges.
Sehol nem állítottam, hogy a véleményem statisztikailag megalapozott.
Azt állítottam, azt támasztottam alá forrásokkal, hogy a migránsok által elkövetett tömeges jogsértésre számos példát találni Európa szerte.
Majd azokkal vitasd meg, akik az általam a kommentem végén készített statisztikákra hivatkoznak, akik ilyen statisztikákat készítenek.

Én nem vagyok se statisztikus, se kutató, hanem egy a tényeket tagadó ballibbant propagandista hasbaraszakmunkáson nevetek napok óta, miként tagadná a valóságot, miként szalmabábozik, miként hazudozik rólam, meg a társán, aki a statisztika szó jelentését nem ismeri.

Ezért a statisztikákról szóló fejtegetéseddel nincs vitám, kiváve a záró állításodat.
Nem "vetítek" semmit, sehová.
Példákat - tetszőlegesen sokat - akár tömegeset is - adok a konstans és buta tagadásra válaszul.
Nem vontam le statisztikai következtetést, arról írtam, azt támasztottam alá páldákkal, hogy a migránsbűnözés, létező jelenség, hogy vannak no go zónák.
Ami félrevezető lehet, az a cenzúra, a hazudozás, a tények tagadása, az áldozathibáztatás.

Mivel a vita tárgya az illegális migráció és az integrálhatatlan ó és újmigránsok pusztítása és ennek hatásai a társadalmakra, ezért nem gondolom, sajátos szempont lenne, a kedves nemierőszakolók és rablók, robbantgatók jótéteményeit számon kérned rajtam.

Végül pár valóban statisztikai adat, következtetés, ha már rám maszatolnátok ezt (is):

privatbankar.hu/cikkek/makro/tenyleg-noveli-a-migracio-a-bunozest-mutatjuk-az-adatokat-325412.html

figyelo.hu/hirek/az-index-szerint-a-migracio-es-a-bunozes-kozott-nincsen-szoros-kapcsolat-17540/

Felhívnám a becses figyelmeteket arra, hogy nem én készítettem a statisztikákat és nem én tettem közzé őket, hanem hivatkozok rájuk és példaként hozom arra, hogy a migráció negatív hatásairól vannak statisztikák.
Is.
Nem csak áldozatok, károk, példák és vélemények.

Untermensch4 2020.05.06. 16:56:55

@Hungryhorse: "jelentette ki Angela Merkel német kancellár az RTL Aktuell című műsorában"

Itt jön a forráskritika, vhogy ki kéne deríteni hogy mikor is volt ez a músor, bizonyára elérhető online, tévécsatornák szoktak ilyet csinálni. Erre a te válaszod hogy keressem meg én az állításodat alátámasztó bizonyítékot, addig is bizonyítottnak veszed.

Olvasgass a kognitív torzításokról, rád fér és érdekesebb, szórakoztatóbb mint a statisztika! :)

Hungryhorse 2020.05.06. 19:06:29

@Untermensch4: gyenge próbálkozás.
Nem nyertél.
Hangszórót se.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.06. 19:59:43

@Lord_Valdez:
"Sem szemetet, sem hülyeségeket nem adtam meg sem forrásként, sem a forrásokban foglalt információkként."
Állandóan ilyeneket szedsz össze.

"Sehol soha nem írtam sem a dél-szláv háborúról, sem a tomahawk rakétáról. Eze a te szalmabábjaid."
Én írtam, példaként a szemét információra. Sehol nem írtam olyat, hogy te mondtad volna. Kicsit olyan érzés veled beszélgetni, mint az Alice csodaországbant olvasni, csak kevésbé szórakoztató.

Tudom ki volt Grespik és azért nevezem dilinyósnak.

"A kommentelés senkit nem rángat sehová, engem tutira nem."
Azt látom. Szerintem te már túl vagy a gyógyítható állapoton.

Nem olvasol figyelmesen. Azt írtam, hogy "Időnként túlzó, szenzációhajhász állítások vannak, no go zónák nincsenek."
Sikeresen találtál néhányat: gratulálok.

"Sehol soha nem hoztam forrásnak és nem is idéztem sem a Russia Todayt, sem a Sputnik Newst, sem a Fideszt."
Szerinted az Origo micsoda?

A tömeges szó azt jelenti, hogy nagy gyakorisággal fordul elő, azaz statisztikai kijelentés.

Nem szükséges Lovas István "fordítására" támaszkodom, mivel tudok angolul. Történetesen azt is tudom (mivel olvastam, sőt az eredetit olvastam, nem másod, harmadkézből származó interpretációkat), hogy Soros nem betelepíteni akart, hanem felvázolt egy tervet arra, hogy hogy lehetne ellenőrzés alá vonni a migrációt. Amikor arról beszélt, hogy a közeli jövőben az EU-nak fogadnia kell évi 1 milliót, akkor nem arról beszélt, hogy ennyit kell importálni, hanem erre a mennyiségre kell felkészülni.

Zárójelben jegyzem meg, hogy a rendszer a kommentet úgy jelölte meg, mint "moderálásra váró". 10 éve csinálom ezt a blogot, de még sose kaptam ilyen értesítőt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.06. 20:10:20

@Hungryhorse:
Jó az a privát bankáros cikk, de rávilágít arra, hogy ideje lenne feladni a veled való beszélgetést.
A cikkben az található, hogy
1. A bűnözés egyre kisebb
2. Több ember - több bűnözés
Ahogyan ő fogalmaz:
"Mindez arra utal – tesszük hozzá –, hogy a migráció és főleg az ellenőrizetlen migráció növelte a bűnözést Németországban. Okkal feltételezhető, hogy ha egy nagy és rendkívül heterogén embertömeg áramlik be kontroll nélkül egy idegen országba, az veszélyekkel jár, rontja a közbiztonságot, és jelentős integrációs feladat elé állítja a helyi társadalmat.

Ugyanakkor – és ezt szintén fontos kiemelni – mindez nem jelenti azt, hogy a bevándorlók, menekültek, menedékkérők között nagyobb a bűnözők aránya, mint a helyi lakosság körében."

Annak ellenére, hogy a cikk pont az ellenkezőjét mondja, mint amit terjeszteni akarsz, te mégis hatalmas igazolásnak látod.
Ne haragudj, de a veled való beszélgetés egyszerűen szürreális.

Untermensch4 2020.05.06. 20:23:28

@Lord_Valdez: "10 éve csinálom ezt a blogot, de még sose kaptam ilyen értesítőt"
Nekem a napokban több cecília és kapcsolódók áttörtek a reklámblokkolómon (érdekes volt életemben először itthon youtube-on reklámot látni).

Untermensch4 2020.05.06. 20:33:38

@Lord_Valdez: "Ne haragudj, de a veled való beszélgetés egyszerűen szürreális."

Most eszembe jutott hogy milyen jót beszélgetne egyik sógorommal. Utóbbi vmelyik neoprotestáns szekta tagja, vallási okokból a zsidósakat kivéve minden létező összeesküvés-elméletben képes hinni, és próféta. Legjobb az volt amikor az idő számításának a módját tisztázva (tehát gergely-naptár szerinti 365 napos év, 24 órás napokból, olyan órákkal számolva amit a telefonunk is mér) a 6645 (+- néhány, nem emlékszem pontosan) éve teremtett világ és az "a földön kétmillió éve gyíkember-civilizáció virágzott de mára a föld alól teszik hozzá magukat a háttérhatalomhoz), szóval mindkettő EGYSZERRE érvényes kijelentés volt tőle. Szerinte. Szerintem meg a túl sok hit (akármiben) valláskárosulttá teszi az embert. :)
Szóval ebben az elképzelt fiktív párbeszédben vicces lenne hogy kik is a háttérhatalom, minden kétséget kizáróan és vitathatatlanul. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 08:44:31

@Untermensch4:
Pszichotikusok embereknél lehet ezt a jelenséget gyakran megfigyelni. Tetszőleges számú ellentmondást elviselnek és az sem zökkenti ki őket, ha rámutatsz, hogy a kettő egyszerre nem lehet igaz.
Kívülről nézve biztos vicces ilyeneket összeengedni. Egyszer egy pszichológus végzett egy ilyen kísérletet, hogy 3 magát Jézusnak képzelő beteget összeeresztett, de egyiket se sikerült megingatni a hitében.

Hungryhorse 2020.05.07. 12:33:22

@Lord_Valdez: feladhatod, de ez nem változtat azon amit a német belügyi források alapján a hivatkozott statiszitkák bemutattak.

Pár szövegrészlet, ami elkerülte a figyelmedet:

"....a feltételezett bűnelkövetők mintegy harmada (34,5 százaléka) külföldi. Közülük 282 ezren menedékkérők vagy menekültek. (Őket a statisztika összefoglaló néven bevándorlóként említi - a szerk. ...)"

"...Az állampolgárságot tekintve az áldozatok 73 százaléka német, 27 százaléka pedig külföldi. ..."

"...Erőszakos bűncselekmény: számuk 1,9 százalékkal 185 ezerre mérséklődött egy év alatt. Az elkövetők 38 százaléka külföldi állampolgár, 15 százaléka menedékkérő vagy menekült.
Emberölés: számuk 3,9 százalékkal 2471-re emelkedett. A gyanúsítottak 43 százaléka külföldi, 18 százaléka menedékkérő vagy menekült.
Súlyos szexuális bűncselekmény: számuk 18 százalékkal 9234-re esett vissza. A feltételezett elkövetők 38 százaléka külföldi, 16 százaléka menedékkérő vagy menekült.
Rablás: ebből 5,4 százalékkal volt kevesebb, mint 2017-ben. A gyanúsítottak 40 százaléka külföldi, 16 százaléka menedékkérő vagy menekült.
Utcai bűncselekmény: számuk hat százalékkal 1 millió 131 ezerre mérséklődött. A feltételezett elkövetők 32 százaléka külföldi, 11 százaléka menedékkérő vagy menekült.
Lopás: itt 7,5 százalékos csökkenést regisztráltak. 38 százalék a külföldiek és 11 százalék a menedékkérők, menekültek aránya.
Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény: számuk hat százalékkal 350 ezerre ugrott. Ebben a csoportban a külföldiek aránya 27 százalék, a menedékkérőké, menekülteké 8,5 százalék a gyanúsítottak között. ..."

"..Tavaly a bűncselekmények 57,7 százalékát tudták felderíteni ..."

"... Nőtt a külföldi gyanúsítottak száma és aránya

Ugyanakkor egyre több a külföldi állampolgár az összes gyanúsított között: míg 2004-ben 23 százalék volt az arányuk, addig tavaly már 34,5 százalék. 2015-ben és 2016-ban, a migrációs válság csúcspontján, amikor több mint egymillió bevándorló, menedékkérő és menekült érkezett Németországba, pedig 38, illetve 40 százalékra ugrott ez a mutató.

Hasonló trend figyelhető meg akkor is, ha nem számítjuk az idegenrendészeti jogsértéseket. Ebben az esetben a külföldi gyanúsítottak aránya 20-ról 30 százalékra nőtt az elmúlt 14 évben, és megugrott a 2015-ös migrációs válság után: míg 2014-ben 24 százalék volt ez a mutató, 2015-ben 27,6, 2016-ban pedig már 30,5. .."

Ha van valami, ami szürreális, az az az arcátlanság, ahogy a tévképzeteidet cáfoló tényeke,t adatokat képes vagy negligálni.

Így valóban nem sok értelme van a veled való kommentwarnak.

"

Hungryhorse 2020.05.07. 12:40:09

@Lord_Valdez: még pár apróság a másik cikkből:

figyelo.hu/hirek/az-index-szerint-a-migracio-es-a-bunozes-kozott-nincsen-szoros-kapcsolat-17540/

"... Mivel a nyugat-európai hatóságok sokáig elhallgatták a muszlim bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket, így azok pontos számát illetően kétséges, hogy megbízható adatok állnak-e rendelkezésünkre. A többszáz európai no-go zónából vajon mennyi eset jut el a hatóságokhoz, jelenti-e a saría rendőrség, hogyan járt el a saját hatáskörébe utalt bűncselekmények esetében. "

"...a német szövetségi bűnügyi hivatal statisztikái szerint 2016-ban 6,4 millió bűncselekményt regisztráltak, ami 0,7%-os növekedést jelent éves alapon.
Az említett esetszám 2,4 millió gyanúsítotthoz kapcsolódik, ami 15%-os bővülésnek felel meg két évtized leforgása alatt.
Miközben a német állampolgárságú gyanúsítottak száma csökkenést mutatott az elmúlt években, a külföldieké jelentősen nőtt (20 év alatt összesen 40%-kal).
A bűnözés növekedése egyértelműen a nem német állampolgárságúakhoz kötődik: a 2016-ban elkövetetett bűncselekmények 40%-a hozzájuk kapcsolódik.
2015-ben 1 000 németre 60 olyan bűnelkövetés jutott, amit nem német állampolgárok követtek el (ugyanez a szám a német elkövetők esetében csak 20 volt).
A hivatal statisztikái alapján a külföldiek erőteljesen felülreprezentáltak valamennyi bűncselekménytípusnál. ..."
"... e gyűjtőkategória adta az összes németországi gyanúsított 5,7%-át 2015-ben, egy évvel később arányuk már 8,6%-ra emelkedett – mindez úgy, hogy a teljes népességen belüli arányuk csupán 2% volt.
A romló statisztikáért (már csak a volumenhatás miatt is) tehát komoly mértékben felelnek a menedékkérők, akik között a rendelkezésre álló adatok szerint többségben vannak a muszlim vallásúak. ..."

Sose engedd, hogy a tévképzeteidet a (szomoró és tragikus) tények felülírják!

Untermensch4 2020.05.07. 16:23:13

@Hungryhorse: Igen, látom és belátom mennyire gyenge vagyok németből, ezért egy nálam tanultabb segítségét kértem a forrás feldolgozásához.

Was bedeutet "null Toleranz" genau?

Das heißt, dass es zum Beispiel keine No-Go-Areas geben darf. Dass es keine Räume geben darf, wo keiner sich hintraut. Aber solche Räume gibt es. Die muss man dann auch beim Namen nennen und etwas dagegen tun. Ich finde, dass Thomas de Maizière das als Innenminister sehr gut gemacht hat. Aber wir haben jetzt auch gesagt, wir wollen ein Musterpolizeigesetz. Wir können nicht dabei zusehen, dass es in verschiedenen Bundesländern unterschiedliche Sicherheitsstandards gibt.

„Mindig szem előtt tartottam, hogy a biztonság szavatolása az állam kötelessége, az állam kezében van az erőszak monopóliuma, így az állam feladata azt biztosítani, hogy a lakosság biztonságban érezze magát, bárhová akar is menni” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár az RTL Aktuell című műsorában, ahol elismerte, hogy Németországban ez nincs mindenhol így.

TÉNYLEG EZT MONDTA.

Sőt, különböző kutatások szerint számos területen riasztó a helyzet, és az államhatalomnak szinte semmi befolyása nincs az eseményekre, ám ezt eddig politikai okokból nem tárták a nyilvánosság elé.

Ezt meg nem mondta közvetlenül utána (sem), véletlen vagy szándékos csúsztatás hogy ezzel a mondattal folytatja a magyar netes forrásod? Végülis lehet szerkesztési hiba, előfordul.

Azt viszont én még idéztem volna tőle hogy egységesebb szövetségi szintű rendőrségi törvény kellene.

Úgy egyébként nagyon politikus-maszatolós szöveget tol az egész interjúban, de az hogy negatív véleményem van általában a politikusokról, az legyen az én bajom.

Untermensch4 2020.05.07. 16:29:21

@Hungryhorse: Bocs, elfelejtettem gratulálni hogy megtalaláltad a forrást. Gratulálok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 18:08:31

@Hungryhorse:
Bár, abba akartam hagyni, de segítek még egy kicsit.
Ezek 34,5% külföldiben benne van a török, a magyar, a román, a lengyel stb. is) is. Ezért mindenhol kiemeli, hogy külön is, hogy mennyi volt az, akit úgy ismerünk, hogy migráncs.

Érdemes megfigyelni, hogy az általános trend az, hogy csökken a bűncselekmények száma, annak ellenére, hogy a migráncsok száma nem.
Egyetlen kategória emelkedett jelentősen: a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 18:12:20

@Hungryhorse:
A Figyelőt pár évvel ezelőtt megvásárolta a Fidesz és beintegrálta a fake news hálózatába.

Erre azonban érdemes reflektálni: "A többszáz európai no-go zónából vajon mennyi eset jut el a hatóságokhoz, jelenti-e a saría rendőrség"
A sária rendőrség biztosan nem jelentett, mert nem létezik. Az egész legenda onnan indult, hogy valamikor a 2000-es évek végén londoni (valóban iszlamista) fiatalok (voltak vagy 5-n, 6-n) készítettek egy videót, amin Sharia Police feliratú mellényben zaklatták a járókelőket. A videót feltették videómegosztókra és a szélsőséges blogok lecsaptak rá. Az már nem szerepel törénetben, hogy a rendőrség letartóztatta őket és egyiküket (valami más ügyben) el is ítélte.

Untermensch4 2020.05.07. 18:34:44

@Lord_Valdez: "Egyetlen kategória emelkedett jelentősen: a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. "
A drogpiac az utóbbi évtizedben nagyot változott, nő az olcsó kínai import-szemét mennyisége.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 18:46:38

@Untermensch4:
A kábítószerproblémák leginkább a munkanélküliséggel korrelálnak, az meg azért hajlamos koncentrálódik bizonyos néprétegekben. Nem túl meglepő módon az újonnan érkezetteknél is.
Emlékszem Londonban, amikor kis fekete kölyök telefonon drogüzletről beszélt. Úgy elgondolkoztam azon, hogy szóljak neki, hogy ha ezt a karrier utat választja, akkor nem bölcs dolog tömegközlekedési eszközön megvitatni az ilyesmit.

Untermensch4 2020.05.07. 19:20:46

@Lord_Valdez: "Úgy elgondolkoztam azon, hogy szóljak neki, hogy ha ezt a karrier utat választja, akkor nem bölcs dolog tömegközlekedési eszközön megvitatni az ilyesmit."

Ne szólj neki... az életképtelen bűnöző társadalmilag kevésbé káros mint a hatékony.
A leggagyibb-legolcsóbb fegyverek piaca kapcsán az usa-ban felvetették hogy a mindenféle aljanép bűnözők ezt használják, be kéne tiltani és kevesebbnek lenne pénze minőségi lőfegyverre. A tiltás elleni egyik legelszántabb lobbi a rendőröké volt. Mert a gagyi fegyvereknek olyan rossz a találati és olyan magas a meghibásodási aránya hogy így sokkal jobb a rendőrök túlélési esélye...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 21:17:02

@Hungryhorse:
Vadász,vadász, te szopni jársz ide :)
www.nytimes.com/2019/02/03/nyregion/muslim-community-patrol-brooklyn.html
1. Ez Brooklyn, USA. Ha esetleg kimaradt volna, az nem Európában van.
2. A cikk arról szól, hogy félnek a helyi muszlimok az iszlamofób erőszaktól és azért járőröznek.
3. Békésen, fegyver nélkül, a rendőröknek szólnak. Klasszikus polgárőrség.
4. Megemlíti, hogy a szomszéd kerületben ázsiaiak, a másikban ortodox zsidók teszik ugyanezt.
5. Azt is megemlíti, hogy a közösség némileg megosztott a kérdésben.

www.newstatesman.com/politics/uk/2020/02/al-muhajiroun-and-long-tail-uk-terror
Egy sajnálatos eset egy londoni radikálisról, egy radikális szónokról és két radikális sejtről.
Mondjuk az is benne van, hogy a helyi iszlám közösség nem nézte jó szemmel.
Nem igazán arról szól, hogy tömeges dolog lenne. Olyat meg senki nem állított, hogy ne létezne iszlamista radikalizmus. (mint ahogy létezik nacionalista, marxista radikalizmus is, sőt még keresztény fundamentalista is)

www.thenational.ae/world/europe/uk-rejects-proposals-to-regulate-sharia-councils-1.701243
1. Ez egyébként Egyesült Arab Emírségekbeli lap.
2. Arról szól, hogy az angliai muszlimok egy része saját családjogot használ.
Nem arról, hogy általános sária bíróságok, meg sária rendőrség.

www.thetimes.co.uk/article/islamist-extremists-hold-sharia-trials-and-groom-young-muslims-in-british-prisons-2pq7ptjtp
1. In prisons, baszki, in prisons.
2. Ettől függetlenül az egy valós probléma, hogy a börtönökben zajlik a radikalizáció. És, ami legrosszabb, hogy ezzel nagyon keveset lehet kezdeni, mert nehéz már ennél is beljebb zárni őket.

Kezdem unni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 21:19:33

@Untermensch4:
Nem tettem, de inkább azért, mert a dolog esetleg késeléssé fajul. A londoni bandatagoknál gyakran van kés. De, ha csak balhézni fog, az is elég ciki. Semmi kedvem a yardnak magyarázkodni, vagy akár csak ott maradni tanúskodni. Nem éreztem úgy, hogy ez az én ügyem lenne.

Untermensch4 2020.05.07. 21:32:36

@Lord_Valdez: "2. Ettől függetlenül az egy valós probléma, hogy a börtönökben zajlik a radikalizáció. És, ami legrosszabb, hogy ezzel nagyon keveset lehet kezdeni, mert nehéz már ennél is beljebb zárni őket."

Erre mondjuk vannak "kreatív" megoldások, egy börtön eléggé zárt hogy ne legyenek paparazzik, a papír meg mindent elbír. Főleg ha jegyzőkönyv.
"Sajnos nem sikerült kideríteni kinek a hibájából volt a Belfastból átszállított protestáns/katolikus raboknál kés és milyen adminisztrációs hiba miatt került nyolcuk közé egy radikális muszlim elítélt a börtön leghangszigeteltebb cellájába. Vszeg egyikük adta át neki a kést amivel 23 késszúrással öngyilkosságot követett el. Nagyon szomorú eset. Sajnos nem tudtuk 24 órán belül eltemetni a vizsgálat elhúzódása miatt."
"Mi azt hittük éhségsztrájkol. Pedig minden nap kapott finom sültkarajt és sört mert jó volt a magaviselete, igazán szörnyű veszteség."
"A sííta-szunnita ellentét lehet a börtöncellában lezajlott tömegverekedés és késelés hátterében, sajnos mindenki olyan súlyos sérüléseket szenvedett hogy az orvosok nem tudták megmenteni egyiküket sem."

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.07. 21:57:55

@Untermensch4:
Valóban. Oroszországban biztosan élnének is vele, de jogállamokban az ilyesmit valahogy ki kell utána magyarázni és fejek hullanak.

Untermensch4 2020.05.08. 08:49:57

@Lord_Valdez: Az alapprobléma az hogy vallási fanatikusok korlátozzák mások vallásszabadságát.
Akkor sem hullottak fejek amikor észak-írországban royalista bűnözők kaptak hátszelet, hatósági emberektől. A lényeg hogy ne a rendszerbe beépülve történjen hanem ugyanúgy hallgatólagosan. Az észak-írországi eseteknél "egy-egy ember magánakciója" volt a magyarázat, vizsgálódtak is szépen szabályosan. A papír mindent elbír.
Viszont el lehetett jutni a békés megegyezésig de ehhez vszeg kellett az hogy látszódjon, az angoloknál megvan a hajlandóság a "cromwell-i megoldásra" ha eszkalálódna a helyzet. Mivel a muzulmánok többsége sem vevő a vérontásra, az hogy a soraikból kikerülő uszítókat nem védi meg allah a börtönben, nagyon jó istenítéletes teológiai érv a radikálisok ellen.

Ha csak vállat vonunk hogy "ezt a problémát nem tudjuk megoldani mert csak etikátlan megoldási módszerek működnének" akkor az a vallási fanatikusok alá adja a lovat, maguktól nem fognak leállni.

Másik kreatív megoldás: elkülönített börtönök vallási alapon. Muzulmán börtönben minden cella ablaka mekka felé néz, tökéletesen tájolva, élelmezés stb egységesíthető.

Mivel az angolszászoknál precedensjog van, elég lenne az első olyan ítéletnek megszületni hogy a börtönben végzett erőszakos hittérítés terrorizmus, 150-200 év közötti letöltendő, 'oszt jónapot, itt a mekka felé néző cellád haver.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.08. 19:22:34

@Untermensch4:
Az állam által elkövetett törvénytelenségek elég csúszós lejtő. Mivel már túl vagy a lefektetett normákon, nincs merev viszonyítási pont, ezért minden további túlkapás már csak apróságnak tűnik.

"elkülönített börtönök vallási alapon."
Az se rossz, de ennél van drákóibb ötletem. Külön börtön a különböző radikálisoknak. Ott majd szépen lejátszák egymás közt.

Untermensch4 2020.05.08. 21:29:28

@Lord_Valdez: Az északír esetben mindig egyéni akciók voltak, ha tényleges bukás lett volna belőle akkor egyéni fejek hullásával. Akik csinálták azok is tudták hogy csak addig működhet amíg nem feltűnő. Egyébként az államok titkosszolgálatai is tképpen fél-legálisan működnek (mármint a hatékonyak).

" Külön börtön a különböző radikálisoknak. Ott majd szépen lejátszák egymás közt."
Ez tényleg jobb ötlet. A még rehabilitálható "normális" rabokat meg lehet motiválni hogy viselkedjenek, különben átrakják őket oda... :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.09. 09:22:00

@Untermensch4:
Igen, igen, egyéni akciók. Ezek arra jók, hogy a vezetőség védje a seggét, de a szervezeti kultúrán akkor is nyomot hagy. Nem véletlen, hogy annyi túlkapás történt a Troubles során.

A titkosszolgálatokra is vonatkoznak törvények, csak van egy csomó extra jogosítványuk.

Hogy jobb-e azt nem tudom, de drákóibb az biztos. A bennem lévő kisgeci mindig mosolyog egy picitl, amikor két szélsőséges kicsinálja egymást.

Hungryhorse 2020.05.09. 11:05:50

@Lord_Valdez: szopni a magadfajta buzik rossz szokása, ne vetitsd ki ram a beteg vagyaidat!

Példákat hoztam melyek cáfolják a migransbűnözés, a no-go zónák, a sarija ternyerese kapcsan ideröfögött hazugságaidat.
Sajnos van bőséggel a világ számos tájáról.
Mint pl. ez is:
m.origo.hu/nagyvilag/20200508-migrans-eroszakolt-meg-egy-apolot.html

Untermensch4 2020.05.09. 11:22:20

@Lord_Valdez: " Nem véletlen, hogy annyi túlkapás történt a Troubles során."

Amikor már a játékosok (egy volt SAS-arc hívta így az IRA versenyzőit a könyvében) eljutnak addig hogy néhány kormánytagot fel kéne robbantani egy komplett szállodával együtt 100+ fős mit sem sejtő járulékos halottal, ott már szintet kell lépnie a seggvédelemnek. :)

Nem kisgeci, a szakirodalom szerint a börtönöknek három funkciója van: elkülönítés, megtorlás, rehabilitáció. Ha az utóbbi a szükséges extrém nagy erőforrások hiányában lehetetlen akkor az első kettőre kell koncentrálni. Praktikusan a rabok végzik a megtorlást egymáson, a reménytelenek (=radikálisok) fokozott elkülönítése a rehabilitálhatóaktól teljesen ésszerű, célszerű és etikus.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.09. 19:05:35

@Untermensch4:
A normálisoktól való elkülönítés minden etikai norma szerint védhető. Az viszont, hogy összezárok egy szkinhedet egy cigánnyal és szurkolók, hogy valamelyik nyuvadjon ki, már nem annyira.

Untermensch4 2020.05.10. 11:07:45

@Lord_Valdez: De ha ennek az az alternatívája hogy mindkettőt egy-egy olyan rabbal zárod össze akiknek a lehetséges társadalmi rehabilitációját nullázzák (és tételezzük fel hogy a jogszolgáltatás malmai a nagykönyv szerint őrölnek) akkor a nem annyira etikus úton eljutunk egy halott + egy életfogytos rabhoz mint eredmény, a "hagyományos" módon pedig lesz két rab kb életfogytos karrierrel és ezeknek időnkét cserélődő egy-egy rabszolgája, különféle súlyosságú deviáns viselkedésekkel.
Ez utóbbi csak a keresztény szado-mazochista etika szemüvegén át látszik jobbnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.11. 07:17:45

@Untermensch4:
Már, ha tényleg ez az egyetlen alternatívája. Abban az esetben utilitarista alapon védhető.

Untermensch4 2020.05.11. 18:43:13

@Lord_Valdez: Az alternatíva (ha a minél hatékonyabb rehabilitációt tekintjük célnak) rendkívül költséges lenne. Bónuszként ha a börtön egy bizonyos szintű létminimum életfeltételt nyújt akkor azoknak akik ennél önállóan csak kevesebbet képesek elérni, nem elrettentő hanem vmekkora időtartamon belül vonzó. Ennek a kategóriának a példája a hajléktalan aki a hideg tél átvészeléséhez kisebb lopással vagy hasonlóval szerez egy néhány hónapos elzárást.
Ahogy latin-amerikanizálódunk, egyre többen lesznek akiknek egy "európai színvonalú" börtön (fedél és napi háromszori étkezés) előrelépés életszínvonalban. A "rehabilitáció" meg a bürokrácia lassan őrlő malmai miatt egyfajta idomítás arra hogy hogyan kell beilleszkedni a kádár-rendszer munkaerő-piacára. Ez manapság legfeljebb egy közmunkás-karrierhez elég de kb ennyi. Ha vkinek van bűnözői kapcsolati hálója annak csak időnkénti "career break" a mostani börtönrendszerünk, ez látszik is a visszaesési arányokon.
Vannak viszont olyan "kreatív megoldásokra" lehetőségek amiket a rendszer nem használ ki, költsége kevés lenne, a radikálisok megrendszabályozására is jó lenne és még a visszaesőket is jobban presszionálná a jogkövető magatartásra. De sajnos kevés a börtönpszichológus, a rendszerbe való beleszólásuk meg még kevesebb.

Utilitarista és populista-demagóg alapon is védhető lenne, jól tálalva. Úgy is hogy a rendszer nagyja egy normális működésre van beállítva. De olyan szektor ahol korrupcióval nem lehet sok pénzt kilapátolni, nem fog fejlődni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.12. 08:16:51

@Untermensch4:
A minőség mindenből drága, a büntetés-végrehajtásból is.
Természetesen, értem én, hogy nincsenek végtelen erőforrások, ezért költség-haszon elemzésre van szükség, de ettől még barbár dolognak tartanám, hogy megöletnénk a rabokat egymással. Ennél még a tarkón lövés is humánusabb.

Egyébként, bár ránézésre racionálisnak tűnhet a börtönt választani a hajléktalansággal szemben, mégse választják ezt a hajléktalanok, de még a mélyszegénységben élők se. A szabadság egy fura dolog, de az ember nagyon tud ragaszkodni a minimálszintjéhez. Ismerek ilyeneket, sőt börtönviselteket is, mondjuk ők benne vannak a másik halmazban is, és nem vágynak vissza.

Az a baj, hogy a radikálisokat nem lehet elrettenteni. Az egész elrettentés teória csak a jól végiggondolt bűncselekményekre alkalmazható. Ezek az emberek viszont nem arról nevezetesek, hogy jól végiggondolnák a dolgokat, vagy legalábbis a normális emberek logikájával.

Untermensch4 2020.05.12. 09:34:05

@Lord_Valdez: "barbár dolognak tartanám, hogy megöletnénk a rabokat egymással"
Én azt is barbár dolognak tartom ha a rabok terjesztik a saját barbarizmusukat. Ez másokat is arra motivál hogy "előre menekülve" beilleszkedjenek a radikálisok közé, önmegerősítő spirál.
" Az egész elrettentés teória csak a jól végiggondolt bűncselekményekre alkalmazható. Ezek az emberek viszont nem arról nevezetesek, hogy jól végiggondolnák a dolgokat, vagy legalábbis a normális emberek logikájával. "
Ha tényleg racionálisan és minden rendelkezésre álló információ alapján döntenének az emberek akkor sokkal nagyobb lenne a bűnözés. Szerencsére a rendőrség viszonylag jól fenntartja az illúziót, azok a "karrier-bűnözők" akik tényleg ilyen racionálisan gondolkoznak, ugyanezért "kvázi-kartellben" megtartják maguknak az előnyüket, nem segítik a konkurrenciát agyilag felfejlődni.
A radikálisokat sem feltétlenül elrettenteni és tudatformálni kell, lehet hogy az energiáik "becsatornázhatóak" ("false-flag operation"). Az pl egy-egy nyugati országnak nagy poén lenne ha az iszlám radikálisok akik azt hiszik hogy a müezzinjük/papjuk/mittudoménhogyhíjják' viszi őket a szent háborúba, valójában az országuk titkosszolgálata által felszerelve mennének szíriába ISIS-fészket megtámadni... :)
Na ugyanennek a magyar verziója olyasmi lenne amikor anno két magyar békefenntartót elraboltak szomáliában, és a váltságdíj-tárgyalások során eljött volna a pont amikor a magyar külügy kattan egyet... és eleve kamikaze-küldetésre (tképpen fake state, nincs államhatalom ami diplomáciai következményeket kavarhatott volna) odapattint vhány innen becsatornázott radikálist. "Srácok, a terv egyszerű. Az indulási ponton indulva megmutatjátok a fényképüket mindenkinek hogy ezt a két embert keresitek. A 14-54 év közötti férfiak potenciális katonák, nem ejtünk foglyokat. A fényképes röplapokat helyi nyelven és nektek utánpótlást próbálunk szórni ahogy tudunk, a doppinghoz ott a használati utasítás, orvosok és gyógyszerészek írták. A helyieknek rosszabb minőségű AK-variánsaik vannak mint nektek. Ha előkerül a két keresett személy, megpróbálunk kivonni titeket."
Ez a mai tömegkommunikációs eszközökkel, kellő médiahekkeléssel ugyanolyan szociálpszichológiai eredményt hozhatna mint mexikóban a francia idegenlégiósok a fakezű tiszttel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.13. 08:28:50

@Untermensch4:
Ez a bizonyos "de a másik is" egy elsőosztályú önfelmentő gondolat. Az vele a baj, hogy odavezet, hogy te is olyanná válsz, mint aki ellen harcolsz.

Nehéz lenne ennyire célozni a propagandát és még nehezebb uralni a következményeket. Elég csak felidézni, hogy hogy kerültek hatalomra a bolsevikok. A német hadvezetés csempészte be őket Oroszországba szart keverni. 20 év múlva pedig szarrá verték a németeket. Vagy a mudzsahiddenek: harcolnak a szovjetek ellen, 20 év múlva meg Amerikát veszik célba. Nagyon kétélű fegyver az ilyesmi.

Untermensch4 2020.05.13. 16:39:45

@Lord_Valdez: "Ez a bizonyos "de a másik is" egy elsőosztályú önfelmentő gondolat."

Ezt így nem tudom hova értelmezni. Nem "a cél szentesíti az eszközt" hanem "költségesen raktározható eszközök legkisebb veszteséggel (vagy aár nyereséggel) történő felhasználása a termelésben".
Leninék tájékán sztem még középtávú hatásvizsgálatokat sem végeztek. A Schliefen-tervet nem voltak képesek a külüggyel egyeztetni. Meg a saját szövetségesükkel... A mudzsahedinek a pénzügyi támogatásuk kb felét valláskárosult haverjaiktól kapták. Ott a szu erejét becsülték túl amerikai részről, ezért tudták a turbánfejűek túlnyerni magukat, és tudtommal soha nem titkolták hogy az usa-t ugyanúgy ördögtől valónak tartják mint a bolsevikokat.
De én mindkettőnél kisebb horderejű műveletekre gondoltam, nem "csodafegyverre", inkább olyasmire mint a tömegpusztítók. A birtoklás és a "kísérleti robbantások" (=releváns hadgyakorlatok) a lényeg, mert bizonyos helyzetekben növelik a diplomaták tárgyalási potenciálját.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.13. 20:00:12

@Untermensch4:
Arra akartam utalni, hogy etikátlan tevékenységeket azért nem szabad csinálni, mert idővel szokásoddá válik. Értem én, hogy az ő tevékenységük is barbár, de nagyon fontosnak tartom, hogy az ember kissé mereven is, de tartsa magát bizonyos határvonalakhoz, mert ha megengedem, hogy csak kicsit is átlépjem, akkor legközelebb is meg fogom. És utána egy kicsit tovább megyek, majd még tovább.

Ezekre az emberekre van az angolban erre egy kifejezés: loose cannon. Az olyan emberekre használják, akik legalább annyira veszélyesek a sajátjaikra, mint az ellenfeleikre.
Nem csak azért, mert alapvetően hülyék, hanem nem érdeklik a következmények. Képzeld el mondjuk azt a helyzetet, hogy a románok most bevezetik a Trianon-emléknapot, amit megünnepelnek (ez amúgy is aktuális). Mi történne, ha válaszképp átmenne pár szélsőséges tőlünk is, hogy jól megmutassák? Csinálnának egy jó kis balhét. Rövid távon biztosan baromi büszkék lennének magukra, de hosszabb távon pont a romániai magyarok szívnák meg.
Ezek az emberek nem eszközök, hanem terhek.

Untermensch4 2020.05.13. 22:15:00

@Lord_Valdez: "Ezek az emberek nem eszközök, hanem terhek. "
HA ki kell dobni a ballasztot, legalább a lehető legjobb helyre ejtsük, nem? :)

" Képzeld el mondjuk azt a helyzetet, hogy a románok most bevezetik a Trianon-emléknapot, amit megünnepelnek (ez amúgy is aktuális). Mi történne, ha válaszképp átmenne pár szélsőséges tőlünk is, hogy jól megmutassák? Csinálnának egy jó kis balhét."

Na ez pont nem az amiről én beszélek. (A "loose cannon" az magyarul nem az "elszabadult hajóágyú"?) Azt az alapelvet tenném meg hogy tényleg mereven ragaszkodjunk az erkölcsi határokhoz, az "tömegpusztító fegyver" hasonlat lényege hogy senki nem akarja elsőként bevetni.
Trianon-emléknapra a "jó" válasz emléknapot csinálni december 6.-ára, ennek kapcsán minden évben (dec 6.-án és) a román trianon-emléknapon kedvesen megkérdezni hogy az oroszok visszaadták-e már az 1916-ban náluk elhelyezett román letétet..? :)
A "békebeli" felhasználási mód az lenne hogy pl közös nato-hadgyakorlaton az eddigi bizarr imidzs erősíthető legyen. Tképpen az lenne ütős hogy a magyaroknak van olyan katonai alakulata amelyiknél nem érzékenykedünk a saját veszteségen, pedig ez az érzékenység általában a nyugati országok gyengéje. Vagy amikor volt a szomáliai vicces kalóz-vadászati idény több európai haditengerészet részvételével, egy átbarkácsolt Q-hajóval mehetett volna randalírozni a magyar káosz-brigád. Vszeg hamar megjelent volna a helyi kalózok álmoskönyvében hogy magyar zászló alatt hajózó hajót megtámadni nem a legjobb ötlet (a "huszár" eredeti jelentései között volt "tengeri rabló" is)...
Néhai atyám mondogatta hogy a román-magyar megbékélésért az a román fickó tette a legtöbbet aki megcsinálta a digi-tv céget, fogyasztói szemmel sokkal jobbra mint a versenytársai.
A hétköznapi emberek nem akarnak háborúzni. Akik viszont akarnak azok így vagy úgy fognak is. Csak érintőlegesen kapcsolódik de remélem átmegy mit akarok ezzel: az első irakban meghaló katona közeli ismerősei közül beszélgettem vkivel és kérdeztem hogy szerinte mit szólna a sok nyilatkozó pizsamáshoz meg a szép bürokratikus felhajtáshoz a néhai. Azt mondta, kiröhögné őket. Tudta hogy katonaként "munkahelyi ártalom" az hogy harctéren lehet meghalni, a várható élettartam lejárta előtt. Egyáltalán nem volt radikális, igazi katona volt. Egy hipotetikus isis-ellenes fellépésben az első sorokban az igazi katonák előtt miért ne mehetnének nekünk is olyan kattant embereink mint akik szemből jönnek, ha önként vállalják a golyófogós beosztást mert "nem győzni jöttünk hanem pusztítani"?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.14. 08:46:15

@Untermensch4:
Láttam már magyarul használva ezt a kifejezést, de valamiért nem terjedt el.

A román aranytartalék napja. Vicces trollkodás lenne.

Értem, amit mondasz, csak továbbra is kétélű fegyver. Nem véletlen, hogy a világ hadseregei a valóságban nem csinálnak Piszkos tizenkettő, vagy Becstelen brigantik jellegű alakulatokat. Ha odaküldesz 100 ilyen szarembert, akkor abból 10 fog a feladat szempontjából hasznos dolgot művelni, 20 átáll, 30 elkezdi a civileket terrorizálni, erőszakol, lop stb, a maradék meg simán megszökik. Ezekkel még a harctéren is csak a baj van.

Untermensch4 2020.05.14. 17:04:50

@Lord_Valdez: Vszeg azért nem terjedt el mert nincsenek haditengerészeti hagyományaink. Mármint kulturálisan beépülve... jut eszembe, egy vicc:
A legfélelmetesebb magyar fegyvernem a tengerészlovasság. Egyetlen tengerészlovasunk volt, évtizedek óta halott, de ha a szomszéd országokban emlegeted akkor még mindig nagy nyugtalanság támad. :)

A piszkos12-nél sem volt teljesen hibátlan a csapat, azóta sokat fejlődött a pszicholoógia és mivel a koncepció lényeges eleme a magas saját veszteség, olyan trükköket is lehet alkalmazni ami reguláris hadseregnél nem működne (vagy legalábbis mindenképpen súlyosan etikátlan lenne).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.15. 08:32:50

@Untermensch4:
Annyit nem fejlődött, hogy a söpredékből hadsereget csináljon. Ha az élet ennyire egyszerű lenne, akkor már zárhatnánk is be a börtönöket.

Mellesleg erről magyaráztam ennek az észlénynek (nem sok sikerrel):
index.hu/kulfold/eurologus/2020/05/14/menekultugy_tranzitzona_europai_birosag_helsinki_bizottsag/

Hungryhorse 2020.05.16. 18:21:31

@Lord_Valdez: arra azért ne vegyél mérget sorossal, hogy ezt a halom marhaságot, mely a szokásos emberijogi gumifogalom kiterjesztés és a joggal való visszaélés legalizálása módszerével élve lehetetlenítené el a az illegális bevándorlás elleni magyar harcot - beszopja orbán és a csapata.

Nem szopja be.
El is mondta a magadfajta hülyéknek, mert nagyon belelkesedtetek.
Javasolnám, olvasd el alaposan:
www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/beszedek-publikaciok-interjuk/orban-viktor-a-kossuth-radio-jo-reggelt-magyarorszag-cimu-musoraban-20200515

"...a kérdés az, hogy el tudják-e érni a brüsszeli bürokraták, hogy rákényszerítsék a tagállamokat, így Magyarországot is arra, hogy akaratuk ellenére is be kelljen engedniük migránsokat. Most az Európai Bíróság ítélete erről szól, hogy megpróbálják kicselezni a magyar törvényeket meg a magyar alkotmányt azért, hogy a végén csak be tudják hozni a migránsokat Magyarországra is. Nem fognak tudni bennünket kicselezni. Magyarországon a csapatunk védekező hátvédsora erős lábakon áll, labdaszerzőink is erősek, tehát kizártnak tartom, hogy ki lehessen bennünket cselezni. S teljesen evidens, hogyha az Európai Bíróság olyan döntést hoz, amely összeütközik a magyar alkotmánnyal – és most ennek a helyzetnek a kibontakozása látszik a szemünk előtt –, akkor nyilvánvalóan a magyar alkotmánynak kell elsőbbséget adni."

Ha nem érted, amit orbán magyarul elmondott, kérj segítséget észlényezés helyett!

Untermensch4 2020.05.16. 18:58:32

@Lord_Valdez: " Ha az élet ennyire egyszerű lenne, akkor már zárhatnánk is be a börtönöket."

Nem teljesen de nagy arányú "ártalomcsökkentés" lehetséges lenne. Régebben eléggé gyakran találkoztam katonákkal mert az egyik törzshelyükön segítettem ápolni a m.kir.alkoholizmus hagyományait. Az egyik egy kiképző altiszt volt. Gyerekkori ismerősei közül többekkel tartotta a kapcsolatot, volt aki katona lett, volt aki bűnöző. Ő tudta hogy szerencséje volt, ezért lett katona, egyébként bűnöző lett volna ő is, de azt is tudta hogy azok közül akik bűnözők lettek, vannak akik jó katonák lettek volna, ha nekik is szerencséjük van... :(
Ha jól tudom az amcsi fegyveres erőknél van hagyománya annak hogy fogadnak olyanokat is akiknek kisebb bűncselekmény után azt mondja a bíró hogy egy év börtön helyett választhat egy 2-3 éves szerződést vmelyik haderőnemnél, ha megrovással rúgják ki akkor pedig jön az egy év börtön.

Untermensch4 2020.05.16. 19:17:39

@Hungryhorse: Az eu-s csatlakozás egyik feltétele volt hogy a jogrendünk nem lehet ellentétes az eu-s joggal. Az eu-s csatlakozási szerződést Orbánék kormánya hozta össze.
Egyébként jogász létükre eléggé hülyén csinálják ezeket a dolgokat, pedig van kiváló történelmi példa arra hogyan lehet hasonló helyzetben jól csinálni.
Ami működne az ez:
Részletes állásfoglalásokat kérni az ilyen-olyan európai szervezetektől és tagállamokbeli potenciális kritikusoktól.
Miután ezekből kimagyarázhatatlanul következik hogy nyitott beléptetőtábor, 28 napos kérelem-elbírálási határidő, stb, egy jogszabály hogy a menedékkérőknek oda kézbesítik a hivatalos leveleit ahová itt ideiglenesen elhelyezték, az át nem vett hivatalos levelekre kézbesítési vélelem és jogvesztő határidők.
Építeni egy szép, nyitott, nagyon eu-konform kényelmi szintű épületekből álló tábort közvetlenül az osztrák és a szlovák határ szomszédságába...
Aki meg magyarországon hivatalos iratok nélkül mászkál és igazoltatja a policáj, az állampolgárságtól függetlenül kap egy pénzbírságot, ezt naponta több igazoltatással egészen hamar fel lehet halmozni... de jófejségből amíg tart a kérelem elbírálása, csak iktatják.
Aztán egy napon vagy boldog magyarországi menekült lesz emberünk és beköltözhet egy zsákfaluba a dunántúlon (mármint ha nyugodtan ücsörögve megvárta a 28 napos elbírálási időt és tényleg menekült), vagy ugyanez de rögtön egy tetemes tartozás esik a nyakába ami adó módjára behajtható vagy X nap börtön...
Aki meg a 28.napra csodák csodája eltűnik észak-nyugat felé annak szépen leketyeg a kézbesítési vélelemmel a jogvesztő határidő és bár jogerősen menekült lenne, mivel a schengeni határokon belül rendes személyi okmányok nélkül átment egy másik tagállamba, itt várja egy eljárás (ami a végtelenségig képes lesben állva várni rá ha a policájnál nem felejtik el időnként elrendelni a pótnyomozást hogy ne történjen elévülés).
A történelmi előképe ennek Corvin Mátyás cseles húzása amikor megengedte a törököknek hogy simán eljussanak velencébe, azzal a feltétellel hogy az útba eső magyar területeken nincs balhé. :)

Erree még nem válaszoltál, magyarul, egy egyértelmű igennel vagy nemmel:

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ?

Hungryhorse 2020.05.16. 20:07:37

@Untermensch4: az eu-s csatlakozás egyik feltétele volt, hogy a szuverinitáásunk egy részét megosztjuk az eu-val.
Az eu. hatáskörei ezekre a területekre terjednek ki a lisszaboni és a csatlakozási szerződés szerint is.
A német alkotmánybíróság is erről döntött.
Indifferens ki mindenki hozta össze ezeket, mert mindenki megszavazta ezeket (olvasatlanul) és senki nem tiltakozott.

Azt viccesnek gondolom, hogy te adnál neki (kéretlenül) tanácsot, aki se miniszterelnök, sem sikeres politikus nem vagy.

Ami működik, az az, hogy a határainkat lezárjuk és az illegális bevándorlást megakadályozzuk.
A magyar bevándorláspolitika nemzeti hatáskör és a schengeni, a dublini és a genfi nemzetközi megállapodások hatálya alá tartozik. Ebben eu. hatáskör a shengeni és a dublini kapcsán lenne, de pont ezeket a szerződéseket sérti meg Görögország és a bizottság az illegális bevándorlás támogatásával, ezért semmiféle véleményük nem mérvadó.

Egyikből sem következik, hogy befelé nyitott beléptetőtábor legyen és bárki, aki hetedhét ország törvényeit leszarva a magyar határra érkezik, azt be kell engednünk.
Ilyen törvény és nemzetközi szerződés nincs egy sem.
Ahogy olvasom orbánt, nem is lesz.

Untermensch4 2020.05.16. 21:25:56

@Hungryhorse: "Indifferens ki mindenki hozta össze ezeket, mert mindenki megszavazta ezeket (olvasatlanul) és senki nem tiltakozott."

Tehát tudjuk ugyan hogy az úgynevezett ellenzék idiótákból áll de az hogy "olvasatlanul" megszavazták ezek az idióták is, legitimálja hogy Orbánék is megszavazták (olvasatlanul?). Érdekes logika... az a rész különösen jót tesz a szuverenitásnak hogy az eu-s földalapú mezőgazdasági támogatásoknak akorábbi tagok parasztjaihoz képest a 25%-át kapják a magyarok, de ezt a kormány kiegészítheti 33%-ig. Nem 100%-ig (vhonnan elővarázsolt pénzből)... a gazdáid ugyanúgy bűnrészesek mint az úgynevezett ellenzékük.

"Azt viccesnek gondolom, hogy te adnál neki (kéretlenül) tanácsot, aki se miniszterelnök, sem sikeres politikus nem vagy."

Tképpen mi állampolgárok (Te is!) vagyunk a politikusok munkaadói, nekünk dolgoznak. Nem pedig az alattvalóik vagyunk (már aki...).

Erre még nem válaszoltál, magyarul, egy egyértelmű igennel vagy nemmel:

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 10:26:19

@Hungryhorse:
Valamit félreértettél. Én nem kérem a segítséget, hanem adom.
Az Európai Bíróság ítélete arról szól Magyarország nem tartja be az uniós törvényeket. Ebben viszont nincs semmi meglepő, mert ezt az okos emberek már az elején megmondták, csak az ilyen rezsimek általában lesöprik az okos emberek véleményét. Aztán később amikor szembesülnek azzal, hogy az okos embereknek volt igaza, akkor őket hibáztatják. Mindegy, hogy Oroszország, Venezuela, Törökország. Az összes ilyen ország ezt csinálja. Ez a populista rezsimek általános rossz szokása.

Orbán, szokásához híven, hazudik, mert a tagállami alkotmányoknak nincs elsőbbsége az EU-s joganyaggal szemben. Fordítva, mert a tagállamok kötelesek összhangba hozni az alkotmányukat az EU-s joggal.
Ellenben Orbán ki tudja használni azt a tényt, hogy az EU egy fogatlan oroszlán. Nincsenek hatékony eszközei arra, hogy érvényt szerezzen a jogrendjének. Tud indítani kötelezettségszegési eljárásokat, de
1. az eljárások évekig húzódnak
2. utána se történik igazából semmi.
Orbán egyszerűen csak tisztában van azzal, hogy egy jogszabály szankciók nélkül nem sokkal több, mint egy javaslat.
Ugyanez a baj a magyar alkotmánnyal is. Nincs mögötte semmilyen szankció. Az alkotmánybíróság millió alkalommal állapított már meg jogalkotói mulasztást és mi történt? Semmi felkerült egy listára.
geekandpoke.typepad.com/geekandpoke/2010/11/todoxls.html

Orbán szavai mindössze annyit jelentenek, hogy a magyar állam fent kívánja tartani a jogsértő állapotot "mert megteheti" alapon. A többi csupán ennek a becsomagolása a jobb kommunikálhatóság érdekében.

@Untermensch4:
Valóban a katonai pálya időnként alternatíva, de ott azért klasszikus reguláris hadseregekről beszélünk, nem ilyen szabadcsapatokról. Ezekkel a szabadcsapatokkal már közel sem ilyen pozitív a kép. A történelem számos atrocitást rögzített, amit hasonló alakulatok követtek el.

Egyébként a katonai pálya azért egyre kevésbé alternatíva, mert ahogy a fejlődik a technika, úgy az elvárások is nőnek. Jordan Peterson panaszkodott arra, hogy a jelentkezők 10%-kát el kell utasítaniuk, mert az intelligenciaszintjük nem ér el egy minimum szintet és egy modern hadsereg nem tud velük mit kezdeni.

Untermensch4 2020.05.17. 11:01:00

@Lord_Valdez: Már a vietnámi nemháborúban is probléma volt hogy az usa sorköteleseinek X %-a nem volt elég fineszes. Mikor nagyon kellett a hús a darálóba akkor levitték a minimum iq-követelményt azzal hogy majd jól felzárkóznak a srácok a zömhöz... de nem így történt. Aránytalanul sokan haltak meg és a többiekre is veszélyesek voltak szegénykék. Akiket meg szintén a szellemi szintjükből kifolyólag megrovással szereltek le, a civil beilleszkedést is bukták.
www.youtube.com/watch?v=BzSsLiBPX38

A "modern hadsereg" technikailag modern de pszichológiailag egy korlátos szabványú emberanyagból tud csak gondolkodni. Az "alkalmasság" kb egy idomszeres mérés logikáját követi.
Ez ugyan civil példa de sztem analóg: usa helyi tévében riport az autista gyermekét egyedül nevelő szegény anyukával. Srác nem igazán tud sehova beilleszkedni, számok megjegyzésében "savant" egyébként mindenben gyenge, nem túl fényes a jelen és a jövő. Aztán kiderül hogy szintén helyi cég raktárrendszere olyan szépen felpörgött hogy SAP-szerű vonalkódos nyilvántartás kisebb hibái miatt nekik nagyon nem jó, de a menedzser felveszi a srácot és onnantól mindenki boldog.

Egyébként a blackwater és egyéb szabadcsapat-jellegű cégekkel végzett outsourcing működik pl usa hadseregénél. Ez így persze csúsztatás mert azoknál az állomány legalább átlagos veterán katonákból áll de a tényleges háborúkban bőven van élettér a high-tech kategórián kívül is.

Hungryhorse 2020.05.17. 16:00:34

@Lord_Valdez: nem szóltam hozzád.
A haverodnak válaszoltam.
Arról, hog biben segíthetnél te bárkinek is, sokat kellene gondolkodnom, mert szemmel láthatóan te szorulsz segítségre, hiszen képtelen vagy értelmezni egyszerű, magyar nyelven írt szöveget.
Is.

De ha már fontosnak tartottad a soros féle propagandát ideokádni, ne maradjon válasz nélkül:

Az Európai Bíróság ítélete arról szólt, hogy szerintük Magyarország nem tart be uniós törvényeket. Nem az első és nem is az utolsó ilyen ítélete ez a komisszárbíróságnak.

Nyilván törvényi helyet, paragrafust csak a totállisan gumifogalomként használt "emberi jogok" kapcsán tudnak megállapítani, amit hidd el, nem egyedül, de a héthatáron át illegálisan átcsörtető, törvénysértő bűnözők kapcsán, magasról szarok le.
Szerencsére orbán is.

Magyarország demokrácia és jogállam.
Olyan, amilyen, de az, hogy te is az elvtársaid is itt hazudzhattok szabadon, erre kiváló példa a napi demokratikus működés milliónyi más példáján keresztül.
Ezért ne rezsimezz itt nekem, mert leszarom a PC bullshitedet.
Is.

Aki itt hazudik, az te vagy, mert immár másodjára, a német alkotmánybíróság IS megállapította, hogy a tagállami alkotmányoknak abszolút elsőbbsége van az EU-s joganyaggal és a komisszárokkal szemben.
Sőt.
Most pakold össze gyorsan picinyke bőröndödet: egy rakás más esetben pedig a nemzeti jogszabályoknak is elsőbbsége van a komisszárok akaratával szemben, mert Magyarország (és más országok se) adták át a teljes szuverenitásukat egyik komisszárnak sem.
Az eu. hatásköreit a lisszaboni szerződés szabja meg és ezek nem bővíthetők tetszés szerint, korlátlanul se a nemzeti alkotmányokkal, se a nemzeti jogkörökkel szemben.
Tehát ez esetben (is) coki van soros komisszárjainak és persze neked és a magadfajta migrisimizőknek is.
Jellemző, hogy mennyire sötét vagy, mert ennek a hazugságodnak kapcsán már porba aláztalak konkrté joghelyekkel (K+F, egészségügy, oktatás) a Lisszaboni szerződésből.

Ahogy göncz (aka patkány) esetében is következmények nélkül maradt az alkotmánysértése (eleddig példa nélkül, 3 alkalommal állapította meg az AB, hogy közt. elnökként alkotmányt sértett...), úgy más esetekben se kényszerítheti ki az AB a határozatainak végrehajtását. ellenben a politika eddig nem engedte eddig meg magának, hogy szembe menjen az AB határozataival, kivéve az arányos választói körzetek esetét, amit egyszerűen elszabotált a kommunista/ávós qrmányok sora és Orbánék rendezték.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 16:05:23

@Untermensch4:
Erre gondoltam nagyjából.
Azóta ez csak rosszabb lett. Bonyolultabb lett a technika, bonyolultabbak lettek a szabályok. A mérce egyébként nem magas: 84, de ezek a delikvensek közül szerintem 30% nem ugraná meg. A maradék inkább pszichésen nem alkalmas.

Hungryhorse 2020.05.17. 16:25:04

@Untermensch4:
Nem tudom kinek a nevében nyilatkozol, de én sehol soha nem állítottam olyat, hogy "az úgynevezett ellenzék idiótákból áll".
Ez a te szalmabábod, magaddal vitasd meg, ne maszatolj vele nálam!

Mivel érvényes ogy. szavazás volt a Lisszaboni szerződés ratifikációja, ezért az legitim, nem értem mit és miért hazudozol róla mást.

Szerintem az az érdekes logika, hogy a csatlakozási szerződést összekevered a Lisszaboni szerződéssel és az abban vállalt derogációkkal.
De ez legyen a te bajod és beszéld meg azokkal, akik ezt letárgyalták, aláírták, majd ratifikálták.
Nem mellseg a támogatás és a szabad munkavállalás kapcsán vállalt derogációknak NULLA közük van a korlátozott szuverenitásunkoz, mert nem ruház át hatalmat és hatáskört sem a komisszárokra.

Nincsenek gazdáim.
Sosem is voltak.
A szüleim és a nagyszüleim, dédszüleim, ükszüleim és többi felmenőim is szabad, öngondoskodó, a hazájukat és egyházukat hűséggel szolgáló emberek voltak.

Ez esetben valószínűéleg magadból indulsz ki, bár szerintem a rabszolgatartás (PC nevén csicskáztatás) már nem divat Magyarországon csak a cigányoknál. Ráadásul BTK kategória, fordulj a hatóságokhoz, ha ilyen gondod van, vagy ilyen viszonyokról van tudomásod.
Ugyan ez érvényes bármilyen bűncselekmény kapcsán, amiről esetleg tudomásod van.
Én nem vagyok hatóság, engem a primitív vádaskodásaiddal ne terhelj, mert leszarom!

Te itt egy politikusnak nem vagy munkaadója, még azoknak a patkányoknak sem, akikre savaztál.
A demokratikus rendszerekben megszerzett mandátum szabad - a megválasztott képviselő nem függ a választói akarattól a megválasztását követően.

Az pedig, hogy a beteg agyadban egyáltalán felmerült az alattvaló foglaama, rád nézve igen szomorú. Komoly kihívásokkal küzdesz a hazai politikai valóság ismeretével, értelmezésével.
De ze legyen a te bajod.

Hülye kérdéseid sorára válaszoltam, számos verzióban, olvasható itt a kommmentek között.
Párszor leírtam, bemutattam, megindokoltam, még konkrét KRESZ definíciót is adtam, hogy a szövegértésed hiánya, a gondolataid pontos nyelvi megjelenításe, továbbá az általad magadról leírtak alapján a közlekedés során a körülötted kialakuló helyzethez alkalmazkodásra, a többi közlekedővel való együttműködésre és a nem a te elképzeléseid szerint közlekedőkkel empátiára képtelenséged, a KRESZ ismerete kapcsán megnyilvánuló felkészületlenséged komoly veszélyt jelent a veled együtt közlekedőkre és az épített környezetre.
Is.

Nem vagyok a gyógypedagógusod, ha gondjaid vannak a leírtak megértésével, ne velem huzakodj, mert nem érdekel a közlekedési devianciád, kérj szakértői támogatást!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.17. 16:29:17

@Hungryhorse:
"nem szóltam hozzád."
Tanács: ha már ragaszkodsz a hazudozáshoz, próbálj meg csak a kevésbé ellenőrizhető dolgokra szorítkozni:
" Hungryhorse 2020.05.16. 18:21:31
@Lord_Valdez: arra azért ne vegyél mérget sorossal"

Rossz hírem van:
index.hu/kulfold/2020/05/10/a_bizottsag_nemet_elnoke_kotelezettsegszegesi_eljarassal_fenyegeti_a_nemeteket/

"porba aláztalak"
Upsz, erről lemaradtam. De majd a következő kísérletnél szólj előtte. Akkor lesz esélyem arra, hogy ne csak arra figyeljek fel, amikor pofára esel.

Hungryhorse 2020.05.17. 16:50:14

@Lord_Valdez: ha nem érted, nem zavar, de ne hazudozz rólam!

Mág rosszabb hírem van: semmiféle eljárást nem indított seni ennek a döntésnek betudhatóan. A szövegértésed ismét cserben hagyott.

A németek ellen (is) számos kötelezettségszegési eljárás van és volt már folyamatban.
Ellenünk is.
ec.europa.eu/info/publications/2018-commission-report-monitoring-application-eu-law_hu

Nem mi és nem ők a bajnokok a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárások számát tekintve.

Ezért indifferens, hogy a független és szuverén német AB döntését miként nem képes elviselni a brüsszelita komisszárok csapata.
Sosem lesz a komisszároknak hatáskörük a német AB felett, a kommiszrok bíráinak sem - már csak a német nemzeti függetlenség, a hatalmi ágak elválasztása és a bírói függetlenség okán sem.
Nem is szólva a nemzetközi pénzügyi és politikai hatalmi helyzetről, ahol nem a komisszárok parancsolnak mürkülnek, hanem fordítva... :)

Untermensch4 2020.05.17. 17:04:24

@Hungryhorse: IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ?

A rád jellemző maszatolós sallangoktól mentesen leegyszerűsítettem a kérdést úgy hogy eldöntendő legyen. Abból hogy meg sem próbálsz egyszerűen válaszolni (pedig egy IGEN vagy NEM egyértelmű) de a többoldalas fejtegetésed amikor szépen összemosol egymásnak részben ellentmondó és/vagy gumiszabályokat ( miközben nem látszol kedvelni a gumiszabályokat az "emberi jogok" esetében) arra enged következtetni hogy te is ilyen türelmetlen, agresszíven közlekedő sebességfétises vagy... tehát vannak olyan közlekedési helyzetek amikor egyértelműen te vagy a szabályokat megszegő deviáns.
Ami miatt nem tudsz az egyszerű eldöntendő kérdésre egy "IGEN" választ adni az az hogy a kognitív disszonancia miatt akkor szembe kellene nézned saját magaddal.

ÉS mielőtt elkezdenél újabb két oldalnyi sértett hőbörgést leírni, a fentieket hosszabb türelmes várakozás után a te "mosdó-törölköző" -elvedet figyelembe véve és még közel sem arányosan fogalmaztam meg. Úgyhogy inkább koncentrálj erre:

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ? :)

Ha esetleg diszgráfiás jellegű problémád van, javaslom az egérrel történő kijelölést és másolást, már bemutattad hogy arra képes vagy, menni fog.

Hungryhorse 2020.05.17. 17:19:26

@Untermensch4: eltévedtél az idő és a tér végtelenjében.
Ez a poszt nem az a poszt, én pedig nem vagyok az ápolód és abban a helyzetben sem vagy, hogy utasíthatnál bármire is, amint azt már párszor leírtam, magyarul.
Keress segítséget, ha nem érted!

Untermensch4 2020.05.17. 17:43:21

@Hungryhorse: A másik posztban SEM vagy képes válaszolni. Most is csak magyarázod a semmit.

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ? :)

Ha nem érted a kérdést, kereshetsz te is segítséget. Mellesleg pont te utasítgatsz bárkit/mindenkit aki nem fogadja el ellenvetés nélkül a kinyilatkoztatásaidat. Én tőled kérek segítséget mert a te válaszod érdekel és a bonyolultabb korábbi megfogalmazás nem egyértelmű. Akkor sem ha oldalakon keresztül bizonygatod hogy nagyon is érthető és egyértelmű. Röviden és tömören legyél oly' kedves éd adj egy IGEN vagy egy NEM választ.

Hungryhorse 2020.05.17. 18:25:57

@Untermensch4: eltévedtél az idő és a tér végtelenjében.
Ez a poszt nem az a poszt, én pedig nem vagyok az ápolód és abban a helyzetben sem vagy, hogy utasíthatnál bármire is, amint azt már párszor leírtam, magyarul.

A képesség és akarat nem ugyan azon dolgokat jelentik a magyar nyelvben.

Keress segítséget, ha nem érted!

Untermensch4 2020.05.17. 22:14:08

@Hungryhorse: "Keress segítséget, ha nem érted!"
Látod, most is te utasítasz... ugyanekkora (sőt kisebb) energia befektetésével válaszolhatnál is. A kérdésre.

A másik posztban SEM vagy képes válaszolni. Most is csak magyarázod a semmit.

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ? :)

Én tőled kérek segítséget mert a te válaszod érdekel és a bonyolultabb korábbi megfogalmazás nem egyértelmű. Akkor sem ha oldalakon keresztül bizonygatod hogy nagyon is érthető és egyértelmű. Röviden és tömören legyél oly' kedves és adj egy IGEN vagy egy NEM választ.

Untermensch4 2020.05.17. 22:26:39

@Lord_Valdez: A szabályok túlbonyolítása okozhat problémákat (mint ezen a másik szálon a KRESZ példázza). És tényleg nem minden katona használ fejlett technikát. A lőfegyvereknél még mindig az alap fizika a lényeg. A bonyolultabb produkciókat (mint mondjuk "forward air control") meg az adott célra kiképzettek végezhetik most is, a specializált képzés nélküli szint feletti iq-jú katona sem tudja jobban kitalálni a semmiből hogy mit is kéne kezdeni a felszereléssel... :)

youtu.be/clPud20rVoY?t=4650

Hungryhorse 2020.05.17. 23:15:04

@Untermensch4: jótanácsot adok, ingyen. De nem érted.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.18. 08:11:17

@Untermensch4:
Nem csak a technika lett bonyolultabb, sőt még csak nem is csak a szabályzat.
Ma már nem nagyon van olyan ütközet, ami úgy néz ki, hogy "itt egy puska és roham!". Ha megnézel egy modern konfliktust, akkor sokkal több a gerillaelem benne. Itt egy idióta igen hamar kiszelektálódik.
Természetesen, továbbra is léteznek olyan szimpla feladatok, mint az alsónemű mosás, de hány ember kell erre? Századonként egy? Sok gyökért nem tud felszívni egy modern hadsereg.

Untermensch4 2020.05.18. 08:22:50

@Hungryhorse: De, értem. Fenn akarod tartani a szómágia lehetőségét mert autoriter személyiség vagy és te is a sebességkorlátozást megszegők közé tartozol.

Hungryhorse 2020.05.18. 09:23:28

@Untermensch4: nem.
Nem érted továbbra sem.
Mert eltévedtél az idő és a tér végtelenjében.
Ez a poszt nem az a poszt, én pedig nem vagyok az ápolód és abban a helyzetben sem vagy, hogy utasíthatnál bármire is, amint azt már párszor leírtam, magyarul.
Magadra maradtál, segítség nélkül kell szöveget értelmezned - egy másik poszt alatt.

Untermensch4 2020.05.18. 10:04:55

@Hungryhorse: De, értem. Fenn akarod tartani a szómágia lehetőségét mert autoriter személyiség vagy és te is a sebességkorlátozást megszegők közé tartozol.

Hungryhorse 2020.05.18. 11:01:09

@Untermensch4: még mindig el vagy tévedve. Nem kicsit, nagyon.

Hülye kérdéseid sorára válaszoltam, számos verzióban, olvasható egy másik poszt alatt, a kommmentek között.
Párszor leírtam, bemutattam, megindokoltam, még konkrét KRESZ definíciót is adtam, hogy a szövegértésed hiánya, a gondolataid pontos nyelvi megjelenításe, továbbá az általad magadról leírtak alapján a közlekedés során a körülötted kialakuló helyzethez alkalmazkodásra, a többi közlekedővel való együttműködésre és a nem a te elképzeléseid szerint közlekedőkkel empátiára képtelenséged, a KRESZ ismerete kapcsán megnyilvánuló felkészületlenséged komoly veszélyt jelent a veled együtt közlekedőkre és az épített környezetre.
Is.

Az, hogy rólam miket fantáziálsz ezek után, leszarom.

Nem vagyok az ápolód, a gyógypedagógusod, ha gondjaid vannak a megfelelő poszt megtalálásával, az ott és itt is
leírtak megértésével, ne velem huzakodj!

Untermensch4 2020.05.18. 12:09:19

@Hungryhorse: Azért emeltem ki egyetlen kérdést mert összekeverted a sort és ahogy most is, összemostad a a KRESZ különböző részeit. A hosszas magyarázkodás-csúsztatás helyett akár válaszolhatnál is.

IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ? :)

Egyébként ezzel itt teljesen ontopic a mi kettőnk tevékenysége de ha mégsem, sztem több moderátori jogkörrel felruházott ember is be tudna avatkozni, így ezen "érvelésed" téves.

Hungryhorse 2020.05.18. 12:13:50

@Untermensch4: eltévedtél a térben és időben is. Leírtam párszor miért és hogyan.
Nem érted meg.
A kurva anyáddal szórakozz, ne velem!

Untermensch4 2020.05.18. 12:48:45

@Hungryhorse: IGEN, egyetértek, ha lakott területen megy vki a megengedett 50-es legnagyobb sebességgel akkor az őt utolérők és megelőzők a DEVIÁNSAK

IGEN vagy NEM ? :)

Megértem ha dühös vagy (hmm... ez lehet az empátia de majd a deviancia után kellene definiálnunk), beleérvelted magadat ebbe a helyzetbe ahol szembesülsz azzal hogy a saját kritériumaid alapján deviánsnak minősülsz. És mint írtad, a deviánsokat el kell különíteni... tényleg rossz érzés lehet, részvétem.

Untermensch4 2020.05.18. 12:52:52

@Lord_Valdez: Lehet hogy érdemes lenne egy közlekedési témájú posztot is írni egyszer, bár az autós-biciglis kommentháború valószínűsége miatt talán annyira nem is jó ötlet... :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.18. 18:19:07

@Untermensch4:
A kommentháború annyira nem tart vissza, ellenben nem tudom, hogy mi lenne az, amiről érdemes lenne írni és pont itt.

Egyébként, nem fogja rosszul érezni magát. Az olyan emberek, akik állandóan azzal vannak elfoglalva, hogy mások miért rossz emberek, nem nagyon szoktak képesek lenni az általuk hangoztatott elveket saját magukon is alkalmazni. Ez a címkézési, kirekesztési mánia inkább szól a társadalmi státusz vágyáról, mint bármiféle megfogható etikáról.

Untermensch4 2020.05.18. 22:58:01

@Lord_Valdez: Az emberek különböző országokban hasonló közlekedési feladványokat oldanak meg de nagyon eltérő összetételű járműparkkal. Ez egyrészt anyagi, másrészt földrajzi okokkal magyarázható de messze nem minden eltérés. Európa egy részében elterjedt pl a mopedautó, itt a lángoktól öleltben vhogy nem tudják az emberek lelkileg feldolgozni a koncepcióját. Különféle háromkerekűeknél ugyanez a helyzet, bár az európai országokhoz ebben hasonlítunk, kivétel olaszország. A fokozatosság elve vhogy hiányzik, a tömegközlekedésről mindenki rögtönazonnalmáriskéső egy középkategóriás vagy prémium autóba akar átülni. A kombik és a furgonok vhogy kulturálisan idegenek De nem az állami szabályozás tereli szűk korlátok közé az embereket, szabadon választanak ilyen furcsán. De lehet hogy csak számomra furcsa.

A társadalmi státusz vágya miatt már most rosszul érzi magát. Az etikát még kutatom.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.19. 08:09:45

@Untermensch4:
Ez igaz, de túl kevés az előképzettségem egy ilyen témához. El tudnék mélyedni benne, de sok idő lenne.

Untermensch4 2020.05.19. 23:05:36

@Lord_Valdez: Ez vicces... mármint az amcsi sci-fi műfajban a társadalomkritikai hagyományok miatt. Szóval az EU olyan töketlen szervezet amit simán uralhat egy egyszemélyi vezető aki bűnözőket használ fel az ellenzék vezetőjének a megölésére?! :) Az egész film alapján...

A párhuzamos jogrendnek van "európai" hagyománya:
pangea.blog.hu/2015/04/06/ket_nagyhatalom_gyarmatabol_offshore_paradicsom

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.20. 19:53:27

@Untermensch4:
Az a baj, hogy amikor az EU-t kitalálták, úgy képzelték, hogy ide mindenki önként csatlakozik. Senki se számított arra, hogy utána valaki trollkodni kezd és nem építettek be fegyelmező mechanizmusokat.

És arról is van infó, hogy mennyire működött jól?

Untermensch4 2020.05.20. 23:14:01

@Lord_Valdez: Igen, mindenki önként csatlakozik és mindenki önzetlenül együttműködő lesz... ez csak sztem hasonlít a nem igazán emberekre szabott utópiákra? De ha lennének jó eszközök a megrendszabályozásra akkor sokkal aggasztóbb lenne hogy a nagyobb játékosok esetleg visszaélnek vele. A német gazdasági túlerő miatt így is lehet hogy "negyedik birodalom" lesz a vége... :(
Az önkéntességgel nem lenne baj de kicsit fordítva sikerült összerakni, először legózás, közben rajzolgatunk tervrajzokat is, jó kis gyártmány lesz... egyfajta vámuniós állapotban kellett volna készre reszelni a pénz/bankrendszert és a közösségi jogot úgy hogy akármekkora bővítés esetén stabil maradjon az eu később.
Egy konkrétabb példa: műszaki szabványok, pl közlekedésben. Most van annyiféle műszaki tartalom a vasutaknál hogy lehetetlen olyan (elektromos) mozdonyt építeni ami a meglévő azonos nyomtávon be tudná járni európát, vagy legalább a nagyját. Nem is tudok olyan tervről hogy ebben hogyan tartanának össze a párhuzamosok, vhol a végtelen előtt. Közlekedési tábláknál az "alap" az nemzetközi ugyan de ha megnézi az ember, a szöveges kiegészítő táblák helyi nyelven nem biztos hogy mindenkinek érthetőek lesznek. És ez már gugli barátunk születése előtt létezett jelenségként.

Gondolom ha 75 évig megfelelt az egyébként rivális gyarmatosítóknak akkor annyiból jól működött. A helyiek számára akik gyarmatosítottak voltak, sztem nem működött olyan jól különben kapaszkodtak volna hogy legyenek mindkét európai ország tengeren túli területei.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.21. 07:37:29

@Untermensch4:
Az EU valóban kicsit utópiára sikerült.
Személy szerint úgy hiszem, hogy az erősebb kooperáció elkerülhetetlen, mert egyesével mindegyik EU ország csak az áldozat szerepét tudja betölteni az USA és Kína közé szorulva.
Szerintem az EU ott kúrta el, hogy túl gyorsan akart bővíteni, ezért túl sok olyan országot vett be, ami még nem volt elég civilizált ahhoz, hogy egy ilyen együttműködésben részt vegyen.

Szerintem olyan nagyon jól nekik se ment, csak nem szabad összekeverni azt, hogy valami "jó", vagy a "legjobb, ami sikerült". Az, hogy valami a legjobb, csak annyit jelent, hogy jobb nincs, de semmit nem mond arról, hogy az mennyire jó. Ez az egész engem egy lakógyűlésre emlékeztet, ahol a földszinti lakó nyilván nem akar liftet, míg a negyedik emeleten lakó igen, aztán mindenki szenved a patthelyzettől.

Untermensch4 2020.05.21. 09:31:06

@Lord_Valdez: A túl gyors bővítés sem lenne gond ha lenne egy ténylegesen jó közösségi jogrend. Szintén konkrét példa, "eu-s jogharmonizáció" utólag. Még a kétezres években, eu-s pályázati pénzből egy tanfolyamon lettem "nehézgép-kezelő". Érdekes módon úgy lehetett pályázni hogy még nem volt harmonizálva a magyar gépkezelői jogosítványrendszer az eu-s standarddal (ami ötféle ágazat szerinti besorolású, a magyar kétszintű általános, volt). A magyarosch jogharmonizáció az volt hogy a jogosítványok kiadásáról szóló kormányrendeletet kiradírozták aztán évekig(!) nem rajzoltak újat. Eközben más jogszabályok természetesen előírták hogy ilyen-olyan tevékenységeket csak érvényes hatósági jogosítvánnyal lehet végezni, csakhogy lehetetlen volt érvényes jogosítványt szerezni... A büntetés-fétises hatóságok országában a várható módon az érintettek elkezdtek változatos módon megőrülni, a képző cégek kreatívkodtak seggvédőpapírokat, miegymás. A bürokrácia csúcsain a belső huzakodás a hatáskörökért odáig fajult hogy évekig nem tudták a vizsgák kapcsán sem beszedni a védelmi pénzt.
Jól működő eu-s jogrendszer esetében ez a probléma úgy lenne megoldható hogy elmegy zember bármelyik eu-tagállamba, ott befizeti a védelmi pénzt a kis plasztik-igazolvány(ok)ért és azok az egész eu területén érvényesek.
Ehhez képest a magyar hegyek olyan egeret szültek hogy fogom a 2011 óta érvénytelen (és érvényesíthetetlen) gépkezelői jogosítványt, beleteszem a 2016 óta nem létező (OKJ-ből törölt) szakmai bizonyítvány fénymásolatát(!) és ez a két semmi együtt érvényes vmivé válik, bizonyos gépek kezelése esetén állítólag így nem büntet a méltóságos hatóság.

lift... :)
passport.blog.hu/2018/08/01/csungking_csodai

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.21. 19:17:49

@Untermensch4:
Jó közösségi jogrend nagyon nehezen alakítható ki, mert túl sok feje van az EU-nak.

A link zseniális.

Untermensch4 2020.05.21. 23:05:42

@Lord_Valdez: Rosszul fogalmaztam meg. Az EU-nak már induláskorra olyan jogrend kellett volna ami az alapító államokra és akármennyi, akármekkora később csatlakozóra is jól kezeli a "többfejűséget". A centralizáció nagyon hatékony ugyan az erő összpontosításához de elősegíti a centrum-periféria polarizációt, arra meg nem alapoznék hogy mindig jólelkű és jószándékú emberek kezében lesz a centralizált hatalom...
Sztem nevében ugyan "únió" de működésében "föderáció" kellene hogy legyen. Mondjuk egy konkrét példával, közös hadsereg. Ha a közös haderő egy alapszintű logisztikai-hadvezetési szervezet és az aktuális létszám attól függ hogy éppen mennyi saját katonát delegálnak a tagállamok akkor nem fajulhat odáig a dolog hogy a szövetségi kormányzat sorozást vezet be, bár tudja hogy az a többség számára népszerűtlen. Viszont az állandó kis létszámú haderőről tudható hogy ott a logisztikai-vezetési tartalék és a tagállamoknak van még további hadereje ha egy-egy projektet fel akarnának pörgetni. Első ránézésre ugyan egyértelműen drágább párhuzamosan több hadsereget fenntartani de ez olyasféle diverzifikáció (lehet hogy nem is ez a jó kifejezés rá) ami egyéb előnyök miatt nem annyira "kidobott pénz" mint egy nagy központi hadsereg lenne. Meg vmennyire a tagállamok is specializálódhatnak, ha jól tudom az európai nato-tagok közül a nálunk népesebb hollandia vmi 1-2 ezer fős szárazföldi hadsereget tart fenn, nagyon kis légterű országoknak meg nem igazán van értelme olyan légierőt fenntartani aminek a gépei "nem férnek el" manőverezni a saját légtérben.
Ugyanígy bankrendszer. Miután készre van reszelve a teljesen euróban számoló kereskedelmi szabályozás akkor lehet többféle pénz is használatban, országonkénti jegybankkal is akár. Az előző válságkor itt-ott a nemzeti valutáknál lokálisabb helyi pénzek tudtommal eléggé jól szerepeltek, nemzetállami szintű tagolódás még nem is túlzottan elaprózott ha így nézzük.
Állampolgárság szintén, tudtommal létezik ugyan olyan hogy "európai" állampolgárság, csak semmi gyakorlati jelentősége nincs, jelképes. A tagállami szintű többes-állampolgárságokra vonatkozóan sem tudok jó eu-s szabályozásról. Pedig ha többes állampolgárságú európaiak akár már másodfokú bíróságként fordulhatnának egy ténylegesen működő eu-s bírósági rendszerhez akkor nem sokáig működhetnének ilyen náci jogszabályok:
hvg.hu/vilag/20200519_A_Benesdekretumokra_hivatkozva_akartak_elvenni_egy_szlovak_ferfi_foldjet_Strasbourg_szerint_igazsagtalaul

Untermensch4 2020.05.21. 23:08:19

@Lord_Valdez: "Jó közösségi jogrend nagyon nehezen alakítható ki, mert túl sok feje van az EU-nak."

Ez meg kimaradt a nagy kapkodásban:

mek.oszk.hu/02000/02003/html/nter1824.htm

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.22. 17:42:06

@Untermensch4:
Pont azért kellett volna lassabban bővíteni, hogy ne kerüljenek be olyan országok, amiknek a fejlettsége messze elmarad. Onnantól kezdve nincs többé "centrum-periféria" probléma. Egyébként ettől mindig rosszul vagyok. Olvastam Wallerstein könyvét a világrendszer-elméletről és borzalmas bullshitnek tartom az egész világrendszer-elméletet.

A föderáció nem tudja beváltani a legfontosabb reményt: az erős gazdaságot. Ahhoz tényleg közös piac kell, a közös piachoz közös szabályozás (legalábbis a fontos kérdésekben). A közös szabályozás meg nem működik, ha ennyire eltérő fejlettségűek a tagok. Ezt már a rómaiak is beszívták anno. Ugyanakkora adót akartak beszedni Júdeából, mint Egyiptomból, csak épp a két terület fejlettsége baromira eltért. Az eredmény: állandó zavargások és felkelések a túladóztatás miatt.

Ezek a bizonyos "helyi pénzek" azért tudtak viszonylag jól szerepelni, mert a pénz vásárlóerejének muszáj igazodnia a gazdaság erejéhez. Egy országon belül ritkán van akkora fejlettségbeli különbség, mint az eurózónán belül. És ezzel visszajutunk oda, hogy Görögországot nem lett volna szabad bevenni, vagy legalábbis az eurózónába semmiképp.

Untermensch4 2020.05.23. 08:08:18

@Lord_Valdez: A görögök pont jó példa. Ha nincs kidolgozva a rendszer és tudható hogy bármilyen büntetés nélkül behazudhatják magukat az euro-zónába akkor miért is ne tennék meg? Ha van olyan közösségi jogrend hogy ilyen esetben (az ilyen eset alatt több tagállamot is tagállami szinten érintőt értek) kiadja a körözést az interpol és akik részt vettek a könyvelés meghamisításában azokat felülről lefelé "megyei" adóhatóság-vezetői szintig bezárják 10-50 évre, az működne.
Egyébként a görögök esetében Huntington álláspontját osztom, sajnos kívül vannak az európai kulturális határon ezért nem is lett volna szabad beengedni őket az eu-ba.
A régi tagállamokon belül is vannak fejletlen területek, ha közös piac nélkül kellene mindenkinek felfejlődni gazdaságilag akkor soha nem bővülhetne. A túladóztatás meg fejlett országnak sem tesz jót. Főleg mivel a magas adók álcázása miatt túlszabályozott lesz az adórendszer.
Föderációban miért ne lehetne erős gazdaság? Ha az adórendszer háromszintű ("régiós", tagállami, szövetségi), a fejlesztendő területeken lehet szövetségi adóból adókedvezményt adni olyan tevékenységekre amik fejlesztik a gazdaságot. A tagállamok és azokon belül a régiók pedig versenyezni fognak alacsony adókkal (vagy elriasztani a nekik nem kívánatos befektetéseket magas adókkal).
Wallerstein-nek még utána kell néznem mert semmit nem tudok róla.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.23. 12:07:56

@Untermensch4:
Hát, ez az, hogy büntetlenül meg lehet tenni.
Az Interpol csak egy postázó. Nem csinál semmit, csak átadja az információkat az egyik rendőrségtől a másiknak. Egy ilyen esetben átadná a görög rendőrségnek, hogy tartóztassák le a görög miniszterelnököt. Ehhez az kellene, hogy át lehessen nyúlni a tagállam kormánya felett. Ezt érthető okokból egyik kormány se szeretné.

Akkor is kellene valami belépési küszöb, mondjuk a legerősebb ország GDP/fő*70% vagy ilyesmi.

Lehetne föderáció, csak olyat nagyon nehéz üzemeltetni. Ahhoz, hogy egy piac tényleg közös legyen, azonos szabványok kellenek, azonos kamatszintek stb.
Iszonyú nehéz ilyet megvalósítani laza integráció mellett.

Wallersteinnel nem vesztettél sokat. Az egész bűzlik a marxizmustól és komolysága kb. annyi, mintha görbeillesztés ürügyén összekötném a pontokat filctollal. Alkotott egy elméletet, ami mindent megmagyaráz. Első ránézésre nagyon is hihetőnek tűnik, de amikor elkezdesz elmélyedni benne kiderül, hogy azért illeszkedik mindenre rá, mert nincs mögötte semmi modell. Nagyon szép, hogy leírja, hogy milyenek centrum országok és milyenek a perifériás országok, de aztán kiderül, hogy üzletáganként különbözik, hogy ki is a centrum és ki a periféria. A szegény országok azért szegények, mert a termelés perifériáján vannak, de nem mondja meg, hogy miért vannak ott, sem pedig azt, hogy akik elkerültek onnan, azok miért kerültek el. Szerintem egy igazi időpocsékolás.

Untermensch4 2020.05.23. 15:48:56

@Lord_Valdez: Az interpolhoz hasonló "postázó" ügyészség és szövetségi bíróság nélküli állapotban igen, ezért kellett volna e kettőt még a terjeszkedési fázis előtt kimunkálni.
Belgiumban nem belga állampolgárok által nem belga joghatóság alatti területen elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekményekért is vádat lehet emelni. Így aztán amikor újabb generációs (öltönyös-aktatáskás-diplomás, "poszt-turbánfejű", yuppi-buckalakó, stb.) palesztinok ezt megtették néhány izraeli politikus ellen, onnantól a diplomáciai bonyodalmak elkerülése miatt az említett politikusok óvatosan elkerülték belgiumot... de ebben az esetben nem igazán volt eu-s szövetségi szintű politikai akarat a jogszolgáltatás erőltetésére. Ehhez hasonló konstrukcióban lehetne szövetségi szintű jogsértéseket is kezelni, praktikusan több olyan kis államban lebonyolítható bírósági eljárással hogy elfogultság (és fellebbezés) esetén legyen másik is, a szövetségi ügyeket intéző bíróságok pedig ne legyenek "nagy játékos" tagállam területén/joghatóságában, elkerülendő a föderáción belüli dominancia növelését ezzel az eszközzel.
Kicsit konkrétabban: belgium, lichtenstein, írország. Ha e háromban van szövetségi bíróság akkor kb minden esetben használható lenne a rendszer. Amikor kiderül a görög trükk, akárhány eu-s tagállamban akiknek jó esik megteszik a feljelentéseket a föderációs "postázó" ügyészségen, az egyrészt előzetes véleményt kér a szövetségi bíróságoktól és a tagállamok ügyészségeitől hogy érdemes-e eljárást kezdeni, utána interpolon keresztül indul a körözés. Amíg a gyanúsítottakat a görög hatóságok nem akarják zaklatni addig boldogan élhetnek görögországban de amint más eu-tagállam területére lépnek, már meg is fogják őket az interpolos körözés alapján, irány lictenstein-belgium-írország... nyilván az eu-s ügyészséget nagyon nézni fogja minden tagállami ügyészség mert félti a saját hatáskörét tehát motivált észrevenni a föd.ügyészség hibázásait. A túlhatalom elkerülése végett pedig mind a föd.ü mind a föd.b létszámát és kapacitását annyira alacsonyan kell tartani hogy ne akarjanak kisgömböccé válni.

"Wallersteinnel nem vesztettél sokat."

Lehet hogy ez jobb?

qubit.hu/2020/05/15/kenyszermunka-bombazas-droghaboruk-clark-ermet-ert-a-tortenelmi-sorscsapasok-hatasainak-vizsgalata

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.23. 17:47:09

@Untermensch4:
Csak úgy meg nem annyira vonzó a csatlakozás. Minden tagállam egy szemétdomb, aminek a csúcsán egy kiskakas és ez a kiskakas nagyon boldog, hogy nincs nála erősebb a szemétdombon. Nem annyira vágyik arra, hogy összehozzanak egy közös szemétdombot, ami lehet, hogy sokkal magasabb, de ott már nem ő van a csúcson.

Annak most sincs akadálya, hogy valakit körözz a saját országodban, csak korlátozott az értelme. Polanski pl. ezért nem utazik az USA-ba, mert azonnal lecsuknák. Van egy magyar nő, aki bordélyt üzemeltetett Németországban. Magyarországon ez tilos, ezért az ügyészség időnként ír egy levelet a német kollégáknak, hogy adják már ki. Azok meg közlik, hogy náluk ez nem számít bűncselekménynek, ezért nincs okuk kiadni. Amíg nem jön haza, addig a haja szála se görbül...

Ez arra emlékeztet, hogy van egy város: Nogales. Ezt a történelem kettévágta és az északi része az Egyesült Államokhoz tartozik, a déli Mexikóhoz. Imádják vizsgálni a közgazdászok, mert azonos földrajzi környezet, azonos etnikai összetétel, de eltérő intézményrendszer. Mondanom se kell, hogy a két oldal fejlettsége is igen eltérő.

Untermensch4 2020.05.24. 08:36:58

@Lord_Valdez: Ha csak szemétdombok átrendezéséről szól akkor valóban nem lenne haladós. De a készre kidolgozott föderációs jogrendben lehet ám jó népszavazási szabályozás is, pl olyan elemmel hogy nem csak esetileg lehet drága "egyedi gyártású" népszavazást tartani hanem rendszeresen, negyedévente, intézményesítve olcsóbban, olyan kérdésekben amik az utóbbi negyedéves ciklusban előkerültek.. Mivel a csatlakozás előkészületi fázisa sokáig elnyújtható kakasilag de át kell venni a rendszeres népszavazás intézményét is előbb-utóbb, ez a fázis egyúttal a lakosság felfejlődését is eredményezi ha akarnak csatlakozni. És nem egybites népszavazási kérdésekre gondolok, a legtöbb választási lehetőség nagyobb ívű dolgoknál nem fekete-fehér. Pl a "csatlakozzunk-e az eu-hoz?" lehet
nem
igen, ha föderáció
igen, ha únió
igen, de csak gyarmatként
igen de csak ha császárság és vezírünket koronázzák meg jövőre :)

A fazon elmélete a "múlt sebei"-ről szól ha jól láttam, ilyen értelemben inkább olyan nehezen megfogható dolgok hatásáról mint itt a balkánon a török hódoltsági időszak. Még mielőtt valláskárosult lett, a birca -neveket használó kommentelő írt értelmes dolgokat a blogján. Az egyik az volt hogy ami nálunk a "panaszkodás kultúrája" néven ismert jelenség, az a bolgároknál is megvan. Szerinte a "szpáhi-tempójú" adóztatásra kialakult reakció, ha elég nyomorultnak látszik vki akkor már nem akartak még egy bőrt lehúzni róla, így szokássá vált a panaszkodás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.24. 11:52:42

@Untermensch4:
A rendszeres népszavazás gondolatát tudnám támogatni, mert jót tesz az emberek politikai érettségének, de nem látom be, hogy hogyan változtatna azon, ami az emberi természetből fakad. Ha a vezető fél feladni a hatalmát, akkor nem fogja népszavazásra bocsájtani a kérdést.

Én a "múlt sebeit" csak az intézményekre gyakorolt hatásukon keresztül tudom értelmezni.
A panaszkodás kultúrája egyébként elég általános.
www.youtube.com/watch?v=26ZDB9h7BLY :)
vagy épp:
www.youtube.com/watch?v=Z8rtzSH_RpA&list=PL2OKHMkryqDfg8ynXNRQI2Wtges2OcPdM&index=7

Untermensch4 2020.05.24. 18:23:38

@Lord_Valdez: " Ha a vezető fél feladni a hatalmát, akkor nem fogja népszavazásra bocsájtani a kérdést."
Ilyen alapon ha fél feladni a hatalmát akkor nem tart választásokat... :)
Persze a népszavazásra is mondhatjuk hogy nem az számít mi a kérdés vagy hogy kik szavaznak hanem hogy a szavazatokat kik számolják össze... :)
"Egybites" népszavazáshoz hasonló ha tüntetést ÉS ellentüntetést egyszerre szerveznek egy ügyben. Itt ez a szép nagy tér, aki támogatja az a déli oldalon gyülekezzen, aki nem az az északin. Legyenek szívesek olyan formán elhelyezkedni hogy jól számolható legyen mindkét tömeg, nehogy utólag kelljen vitatkozni hogy melyik újságíró hazudott/tévedett a résztvevők számáról... olyan ügyet ami miatt már sokan hajlandóak elmenni egy prszágos tüntetésre, talán nem lehet a végtelenségig halogatni hogy bekerüljön a népszavazásokba.
"Intézményekre gyakorolt hatás" pl a magyarosch kiskapu-keresgélés és "megódjuk' okosba'"... a legutóbbi amit hallottam: autó korábbi tulaját kereste meg a hivatal mert akinek eladta az nem jelentette be. Gizike mondja hogy nem jó az adásvételi szerződés formátuma (amikor bejelentette az eladást még jó volt), írjanak újat. Ügyfél kérdi, mégis honnan kerítse elő a vevőt? Hát akkor írja alá helyette. Köszönöm, nem akarok magánokiratot hamisítani (szerződés összetép, oldjátok meg). :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.24. 18:42:59

@Untermensch4:
Időnként megtörténik az is, de egy népszavazást könnyebb elszabotálni, mint egy választást a népszavazás nem periodikus, hanem "igény szerinti" jellege miatt. Még, ha a népszavazást periodikussá is teszed, annak a tartalma "igény szerinti" marad. Itt volt az olimpiai népszavazás ügye. Soha nem került napirendre. Vagy a vasárnapi boltzár ügye.
Hiába volt mindkét ügynek tömegtámogatottsága, a Hatalom dönti el, hogy mely kérdések kerülnek megkérdezésre és milyen megfogalmazásban.

Untermensch4 2020.05.25. 22:21:23

@Lord_Valdez: Az ókori görög demokráciában volt sorsolásos elem is. Akkor az istenek akaratának a kifejezésére használták. Manapság a számszerűsíthető választói attitűdök matematikai kifejezésére lehetne használni.
Ha vmilyen ügyben a tüntetők és/vagy az ellentüntetők létszáma eléri a rendezvényenkénti mondjuk 10ezer főt, az a téma bekerülhet a kalapba, minden periódus népszavazásai közé tesz ötöt a parlament/hatalom, ötöt meg kihúznak a kalapból (képletesen... heh... képlet) :).
Amint írtad is, ha egyre aktívabbak az emberek a rendszeres népszavazások miatt és pl a vasárnapi boltzár miatt minden negyedéves szavazás előtt-után egyre többen mennek el tüntetésre akkor előbb utóbb elérnek egy vmihez elég kritikus tömeget.
Ez lenne a "jó" szabályrendszer lényege, hogy a lehető legnehezebb legyen a hatalom által manipulálni. Ez a megfogalmazásra is vonatkozik, az "ön szerint igen vagy ahogyan a hazaárulók szeretnék:nem" és hasonló megfogalmazások elleni egyik lehetőség ha eleve nem lehet kétválasztásos a kérdés.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.05.26. 07:33:15

@Untermensch4:
Tetszik az elképzelés. Ha egyszer hatalomra kerülök (,ami nem fog megtörténni, mert nincs politikai ambícióm), akkor megpróbálnám bevezetni.
süti beállítások módosítása