Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Nemortodoxia

2011.11.20. 10:40 | Lord_Valdez | 30 komment

Címkék: gazdaság belpolitika

Amit most mondani készülök, jó eséllyel már ismert lesz számotokra, de egyszerűen le kell írnom.



Amikor arról beszélünk, hogy valami nem ortodox, az annyit jelent, hogy a bevettől eltérő. Persze, oka van annak, hogy az számít bevettnek, ami. Azért, mert általában az vált be, illetve a jelenlegi ismereteink szerint az a helyes.
Ha valaki a bevettől eltérő dolgot művel, azaz nem tartja magát az ortodoxiához, akkor az a tett jó esetben kísérleti, rossz esetben dilettáns. Most azt egyelőre ne feszegessük, hogy mennyire jó ötlet, vagy mennyire etikus életveszélyben lévő betegen kísérletezni, amikor van ismert terápia is.

Ha az ember eszébe jut valami, amit rajta kívül senki a világon nem csinál, annak több oka is lehet. Az egyik, hogy még senkinek se jutott az eszébe. Pofonegyszerű dolgok esetén, ez igen valószínűtlen. Az is lehet, hogy eddig sehol nem adódtak kedvező feltételek hozzá és te veszed észre elsőként, hogy pont itt, pont most lenne értelme. Ez már sokkal valószínűbb, de ez is elég ritka. A legvalószínűbb, hogy van a dolognak valami buktatója, amire nem gondoltál.
Amikor az ortodoxia képviselői ilyen kísérletek láttán kárognak az lehet, hogy azért van, mert féltékenyek, de általában nem ez az eset, hanem az, hogy előreláthatóan nem fog működni. Ha az emberben van annyi szerénység, hogy belássa, hogy az ötlete kísérleti, akkor ennek megfelelően a megvalósítást először papíron végzi el. Kezdetben szimulációkra, majd korlátozott és kontrollált kísérleti terepen vizsgálja meg a kérdést. Pl. a sínbuszos ötletemről tudom, hogy kísérleti. Ugyan a világ számos pontján használják, de ebből nem következik, hogy ott, ahova én gondolom is jó ötlet. Ezért én először vasúti szakemberek számításaira lennék kíváncsi, aztán egy-két vonalon kipróbálnánk és nem pedig egyből elrendelném országosan. A tudós mentalitást a dilettánstól többek közt az választja el, hogy nem hiszi el, hogy megtalálta a bölcsek kövét, még ha egy ötlet elsőre jónak is látszik.

Amikor kedvenc gazdasági miniszterünk arról beszél, hogy felpörgeti a gazdaságot, akkor mi nem azért csóváljuk a fejünket, mert ekkora ellendrukkerek vagyunk, hanem azért, mert tudjuk, hogy a dolgok nem így működnek. Tudjuk, hogy állami költekezéssel maximum csak átmeneti eredményeket lehet elérni. Tudjuk, hogy egy nyitott gazdaságban nem lehet a keresletnövelésével számottevő eredményt elérni és így tovább.
Ha ezek az elképzelések tényleg működnének, akkor világszerte alkalmaznák és már rég felszámoltak volna minden válságot. Ha a sikeres autóbuszgyártásnak az lenne a titka, hogy az állam felvásárolja (Matolcsy legújabb újraiparosítási agymenése), akkor az összes autóbuszgyár állami kézben lenne. Ezzel szemben a valóság az, hogy még ahol van is részesedése az államnak, ott is csak kisebbségi tulajdonos.
Nem azért mondjuk, hogy a közmunka csak statisztikai trükk, nem munkahely, mert ahogy mondani szokták nekünk annál jobb, minél rosszabb az országnak, hanem mert tudjuk, hogy ha azok a tevékenységekre tényleg szükség lenne, akkor már el lennének végezve. Ha egy önkormányzatnak tényleg fontos a vizes árok kitisztítása, akkor azt előbbre veszi a prioritáslistán, amikor a költségvetést készíti és akkor jut rá pénz (és valami másra nem). Az a tény, hogy a szoborállítás és társai megelőzik a listán, egyértelműen mutatják, hogy a tevékenységre nincs érdemi igény. Ez semmi több, mint a munkanélküliek átkeresztelése közmunkássá. Amint az állam nem fizetne tovább érte azonnal megszűnne. Az állam viszont ezt adókból teszi, magyarul olyan, mintha kötelezné az adófizetőket egy szolgáltatás megvásárlására. Ha arra a szolgáltatásra tényleg igény lenne rá, akkor nem kellene kötelezni az adófizetőket, hanem maguktól is fizetnének érte. (Vonatkoztassunk el a vizesároktól, mert a közjóért való önkéntes hozzájárulás tényleg ritkán sikerül.) És még a célját se éri el, hiszen ha tényleg megoldaná a problémákat az, hogy az állam kivesz a zsebedből két ezrest és az egyiket odaadja a brigádnak, aki kiássa az gödröt, a másikat annak a brigádnak, aki betemeti, akkor a világon mindenütt ezt csinálnák. Akkor nem lenne recesszió, meg munkanélküliség. Csak jön az állam, kivet egy új adót és elvégeztet valami felesleges munkát. (Ld. A törött ablak)
Természetesen, lehetséges, hogy nálunk valamilyen speciális körülmények vannak, amik sehol máshol a világon, ezért ez a recept máshol nem működne. Most őszintén mik ezek a speciális körülmények? Ilyenkor szoktak jönni a képzelgések, vagy a kínos hallgatás.

És egyébként ezért félek az IMF segítségtől. A csőd, bár hatalmas tragédia lenne, de az felráz. Kis szerencsével egy kijózanító hatású pofonnal felér. Most így, bár elkerüljük, de lehetővé válik a további maszatolás. Visszaesik a csődkockázat, javul az árfolyam stb. Úgy fog tűnni, mintha javult volna az állapotunk és folytatni fogjuk az esztelen pénzszórást.Tovább fogjuk folytatni azt a politikát, ami miatt a csőd szélére kerültünk, viszont másodjára már nem kaphatunk elővigyázatossági hitelt.
Ha ezt most megint elszúrjuk, már pedig a szándék változatlan, akkor nem kapunk még egyszer ilyen esélyt.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr43397631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Segítem a kormány nemzetbiztonsági vizsgálatát 2011.11.24. 11:36:51

Állampolgári kötelezettségemnek eleget téve ezúton hozom a vizsgálatot folytató kormány tudtára, hogy kik a forint elleni folyamatos, koncentrált támadássorozat okozói....

Trackback: Szómágiával ért véget a szabadságharc 2011.11.20. 15:09:33

Tanár úr, én ezt már nem értem! Tessék mondani, most akkor az IMF bácsi mégsem olyan rossz bácsi? Nem könnyű most trollnak, pártdroidnak vagy pártfanatikusnak lenni. Eddig azt hallották, és azt is kellett mantrázniuk, hogy soha többé IMF, mi az IMF ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lvjtn (törölt) 2011.11.20. 12:05:19

jó összegzés

ami érdekes szempont lehet: a nem ortodox, nem megszokott pénzügyi (maradjunk most csak ennél) megoldások a magánember (akár vállalkozó, akár befektető) sikerének záloga lehet, lényegében ez a gazdasági evolúció motorja: megtalálni valamit, amit más addig nem és szénné keresni magad, amíg az általad föl nem fedezett módszer, termék stb. bevetté nem válik, akkor jöhet az újabb innováció. tehát ez hangsúlyos: a magánszektorban ez egy üdvözlendő, már csak azért is, mert a meglehetősen magas kockázatokat és gyakori kudarcokat a magánbefektetők állják a saját (rájuk bízott) vagyonukból, a kockázat és várható haszon becslésével teszik azt meg tétnek

ellenben az államtól, nyugdíjpénztáraktól és egyéb közösségi célokat finanszírozó testületektől azt várjuk, hogy alacsony kockázat mellett stabilan lássák el a közfeladataikat. na nekik ezért kell jóval konzervatívabb gazdasági ténykedést folytatni. csak mert a bukás elfogadhatatlan következményekkel járna, nem pedig azért, mert a tankönyvi megoldások a leggyümölcsözőbbek

laci0011 2011.11.20. 20:08:32

A buszgyártással és az ároktisztítással is mellélőttél érzésem szerint.A vízelvezetőárkokat végzetesen elhanyagolták pénzhiány és a hosszabb csapadékhiányos időjárás miatt.Buszgyártásunkat a konkurencia és a tőkehiány együtt számolta fel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.20. 21:06:45

@laci0011:
A pénzhiány értékválasztás kérdése. Ha van 1000 forintot, akkor eldöntheted, hogy mire költöd. Mindenre nem fog jutni. Viszont azt, hogy piára nem futja, vagy cigire, azt te döntöd el.
A vízelvezető árkokat kevésbé fontosnak tartották, mint más dolgokat.

A buszgyártásnak nem csak a tőkehiány volt a baja, hanem hogy a fejlesztés a 80-as évek elején leállt. Egyszerűen elavult volt.
A Rába talpon van, bár nem egész buszokat gyárt. Azt nem mondanám, hogy az élbolyban, de azért versenyben.

laci0011 2011.11.20. 21:54:19

@Lord_Valdez: Kár hogy csak a saját hangodat szereted hallani,és a szövegértés is nehézségekbe ütközik...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.20. 22:04:36

@laci0011:
Ha te mondod biztos úgy van, de mit nem értettem meg?

laci0011 2011.11.20. 22:24:10

@Lord_Valdez: Elfelejtetted a konkurenciát is belevenni válaszodba,pedig azok aztán tudják hogy kell piacot venni,gyakorlatilag az elmúlt 22 év erről szólt,csak nem figyeltél.Nem véletlenül verik magukat a horvátok az olajcégük miatt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.21. 07:04:48

@laci0011:
Piacot venni úgy lehet, hogy eladod neki és megszünteted. De ezt csak akkor áll érdekedben, ha amit vettél kevesebb hasznot hoz, mintha bezárnád. Pl. mert egy haldokló szocialista vállalat.
De a magyar buszgyártással nem ez történt. Széles Gábor nagy nemzeti iparmágnásunk megvette, feldarabolt, kiszervezett, eladott stb. Végül a fene tudja milyen tranzakciók után ez maradt:
www.nabi.hu/
Széles pedig mocskosul megszedte magát rajta.

f.domino 2011.11.21. 10:28:43

A vízelvezető árkon én is fennakadtam kicsit. Az ugyanis szép példája, hogy a tiszta piaci szabályzás nem mindig működik. Attól ugyanis, hogy a polgár hülye, és nem áldoz pénzt erre a szolgáltatásra, attól az még hasznos, amit egy esős tavaszon a polgár is megtapasztal, amikor a víz elviszi a szobrot, díszburkolattal, sőt a plazmetévét is a nappaliból. A helyreállítás pedig többe kerül, mint amennyiért kitisztították volna.
Az persze igaz, hogy egy liberális közegben erre azt mondja állam bácsi, meg a többi (okosabb) polgár, hogy "így jártatok, teccettetek volna előrelátóan gondolkodni, hogy lehet-e szoborral vizet elvezetni." És ha a gondoskodó állambácsi rájukerőlteti az ároktisztítást, sohasem tanulják meg a leckét.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.21. 11:27:04

@f.domino:
Működik, csak párszor el kell öntenie a nappalit előtte, mire rájönnek, hogy nekik is érdekük.
A történelem során számos közjóléti intézmény a polgárok önérdeke által jött létre, pl. a tűzoltóságok, mentőegyletek.
Amikor a Konföderáció levált az Egyesült Államokról, akkor az egyik oka az volt, hogy ellenezték, hogy az állam adókból építse meg a világítótornyokat.

Egyébként ennyi paternalizmus még nekem is belefér. Viszont, amire igazából ki akartam lyukadni, hogy a pénzhiány az önkormányzat részéről csak kifogás. Ha akarná kitisztíttatná, de akkor nem tudnának Wass Albert szobrot állítani.

laci0011 2011.11.22. 07:34:39

@Lord_Valdez: Sajna nem érted,de ez van.Nem eladtuk,hanem ellopták gyakorlatilag,1 politikust lefizettek aki odaadta mondjuk szélesnek aki keresett rajta akkor,és most az ezerszeresét érné.

lvjtn (törölt) 2011.11.22. 10:27:59

@f.domino: tudom, apróság, de a vízelvezető-árok és hasonlók tipikusan nem _állami_, hanem _önkormányzati_ feladatok. magyarországon ez persze elég összemosott valami, de akkor is óriási különbség. egy település lakói attól függően, hogy milyen domborzati, éghajlati és településfejlesztési adottságaik vannak, maguk döntik el, hogy a büdzséjükből mi a _fontosabb_: közvilágítás, járda, vízelvezető árok kiépítése, karbantartása, esetleg egy új sportpálya vagy egyebek. esetleg még lakossági fórumot is tartanak, megbeszélendő a prioritásokat. mert fontosnak sokminden fontos, csak nincs mindenre _egyszerre_ pénz

lvjtn (törölt) 2011.11.22. 10:29:37

@lvjtn: ja egy fontos infó: az önkormányzati-lakossági alkufolyamatok pont ugyanazok a mechanizmusok, mint a piaci alkué. kereslet/kínálat vagy szükségletek/lehetőségek reláció. nincs más logika, csak a piaci. minden más az a logikátlanság :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.23. 12:19:15

@laci0011:
Nem ismerem a privatizáció körülményeit, ezért még akár a korrupció is igaz lehet.
Most már valószínűleg nem is létezne. Az Ikarusnak előtt nem állt valami fényes jövő. Sem korszerű terméke, sem stabil megrendelése nem volt.

iphilosopher 2011.11.24. 21:58:01

@lvjtn: egyetértek ezzel is és a poszt is tetszik.

laci0011 2011.11.27. 10:46:23

@Lord_Valdez: Ovodás olvasókönyvekben lehet hogy így van,de a piac kicsiknek nem létezik.Nekünk törpéknek mást kell kitalálnunk és nem bevenni a globalista maszlagot,és nem kidobni az ablakon a megszerzett tudást és munkanélkülieket gyártani helyettük.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.27. 11:22:53

@laci0011:
"a piac kicsiknek nem létezik"
Ez a kulcs. Mindenkinek ugyanaz a piac létezik. Ugyanazon a piacon kell helyt állniuk.
Rohadtul nem értem egyébként, hogy miről beszélsz.
Azt mondom, hogy ha az Ikarust nem privatizálják, akkor tönkremegy magától és úgy szűnik. A rendszerváltások a volt szocialista vállalatok előtt gyakorlatilag két út állt nyitva. Vagy találnak egy vevőt, aki kezd velük valamit, vagy csődeljárás keretében megszűnnek.

laci0011 2011.11.27. 15:57:05

@Lord_Valdez: Már kezdem érteni,logikus tehát megszüntetni 1,2 millió munkahelyet és nem csinálni semmit,a külföld meg hozza be az áruját és boldogan megvesszük a jövőnk terhére,kölcsönből.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.27. 16:53:22

@laci0011:
Nem úgy tűnik.
Nem megszüntették, hanem megszűnt. Azért szűnt meg, mert elfogyott a pénz, ami életben tartotta.
Ha versenyképtelen dolgot csinálsz és államilag kipótolod a veszteséget, amit termelsz (közben az állam pedig veszi fel a hiteleket), akkor az nem valódi munkahely.
Igen, tudom, hogy az ott dolgozók valóban dolgoztak, de hiába.
Nem tudom, hogy feltűnt-e, gondolom nem, mert akkor nem írnál ilyen marhaságokat, de azóta itt kinőtt egy olyan ipar, ami többé-kevésbé versenyképes és mi magunk is exportálunk. Egy olyan ipar, amit nem az állam tart el, hanem ténylegesen eltartja saját magát.

laci0011 2011.11.28. 07:34:07

@Lord_Valdez: Zseniális,marad az ároktakarítás közmunkában,lesz-e elég árok?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.28. 14:22:40

@laci0011:
Nem kell a közmunkára hagyatkozni. Tudunk valódi munkahelyeket is "teremteni".
Ha sikeres országot akarsz annak megvan a "receptje".
Először is stabil kormányzati hozzáállás kell. Az nem megy, hogy kéthetente átírjuk az adórendszert. Békén kell hagyni a bankokat, hogy növekedjen a likviditás. Tiszteletben kell tartani a magántulajdont, hogy ne ijedjenek meg a befektetők. Csökkenteni kell az állami újraelosztást, beleértve a nyugdíjakat is. Vissza kell térni a progresszív SZJA-ra és helyette a járulékokat kell csökkenteni. stb.
Ezek egy része elég népszerűtlen dolog lesz, de ez működik.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.11.28. 15:08:55

@laci0011: a gazdasági profitelvárástól védetten működő cégeknek (az államigazgatáson kívül) kizárólag a K+F területen lehet létjogosultságuk.

jellemző, hogy pont ezektől von meg forrásokat az állam és pumpálja mindenféle egyéb területre, amit pedig a piac lényegesen jobban működtetett.

laci0011 2011.11.29. 03:00:57

@Lord_Valdez:Mégis milyen és mennyi munkahelyről beszélsz momentán? Más a valóság és más a mantra.Ott beszélsz stabilitásról ahol maga a rendszer generálja az instabilitást...' olyan rendszerben ahol a kissebség kormányoz és nincs koalíciós kényszer ott soha nem lesz stabilitás,például.Alapokat kellene először közmegegyezéssel,több mit 2/3-addal lerakni,csak utána továbblépni.

laci0011 2011.11.29. 03:05:36

@mcs: Ha nagy vagy és sikeres,akkor piacpárti vagy,ha kicsi akkor töredékáron tudsz a nagyok piacára belépni és csak 1 banánköztársaságban fogsz lakni életed végéig.Csak ennyi lett volna a mondanivalóm.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.29. 06:55:20

@laci0011:
Hát egymillióról nem. Az egy álom.
Az instabilitás fő forrása jelenleg a kormány maga és a kiszámíthatatlan viselkedése. Ez viszont egyáltalán nem törvényszerű. Sehol nincs az leírva, hogy mindent át kell szabni, ha valamelyik fideszes képviselő böffent egyet.

Nem attól élsz banánköztársaságban, hogy árban versenyzel a nagyokkal. A banánköztársaság politikai berendezkedés, nem gazdasági.
Ha megnézed az ázsiai kistigrisként emlegetett egykori országokat, ők is kicsiben kezdték. Hol volt Hongkong, Szingapúr 50 éve? Sehol, ma a leggazdagabb országok. Hol volt Japán a 60-as,70-es években? Sehol, amerikai termékeket másoltak fillérekért. Hol volt Kína 30 éve? Egy éhező óriás volt.

laci0011 2011.11.29. 19:23:05

@Lord_Valdez: Sajna bizonyos jövedelemszint felett van csak demokrácia,ha keveset kapsz a produkciódértezt igen sokára érheted csak el.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.29. 19:51:48

@laci0011:
Nem, a demokrácia nem pénz kérdés. A XX. század eleji Svájc egy szegény ország volt és demokrácia. Az Egyesült Arab Emirátusok rettentő gazdag és nem az. Oroszország sokkal gazdagabb, mint Botswana mégis az utóbbi demokratikusabb.
süti beállítások módosítása