Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Van-e kiút a forradalomból?

2011.05.26. 20:19 | Lord_Valdez | 4 komment

Címkék: reform populizmus morgás

Végre Orbán Viktor is eljutott oda, hogy a jóléti államok kora lejárt. Kár, hogy a gondolat menetet nem sikerült a jó irányba folytatnia, mert megmaradt a saját rögeszméi medrében.


Végre valahára szóba merte hozni, hogy a nép boldogítása tartósan nem járható út. Igaz, külföldön, mert belföldön még mindig tabu a téma, de ez is nagy szó. Feltételezem, hogy nem volt könnyű ezt kimondania egy ilyen "plebejus" háttérrel rendelkező politikusnak, de sikerült. Illetve mégse teljesen.
Mi már régóta tudjuk ezt, őneki csak a válság kapcsán esett le, de még  mindig nem teljesen.
Sikeresen felismerte, hogy nincs keret a magas szociális juttatások fenntartására, viszont nem sikerült megértenie pár alapvető összefüggést a gazdasággal kapcsolatban.
Például sikeresen felismerte, hogy felemelkedésünk legfőbb gátja az alacsony foglalkoztatottság, azonban ennek okát rosszul mérte fel. Illetve az ő szempontjából nagyon is jól, mert a népszerűbb végén fogta meg a problémát.
Ő azt mondja, hogy a munkanélküli juttatások kurtítása vezet el a magas foglalkoztatáshoz. Ez abból a feltételezésből indul ki, hogy aki akar tud dolgozni, de túl jól tartjuk a munkanélkülieket és ezért nem dolgoznak. Ez igaz is, a munkanélküliek egy kisebbségére, de a többségére nem. Többsége nem is tudna dolgozni, mert nincs hol. Most képzeljük el, hogy visszatérnek a munkaerőpiacra, mit fognak ott csinálni? Sorban állnak segélyért? Mert, hogy munkahely nem lett több. A képzetlen munkaerőre továbbra sincs tömeges igény. Komolyabb embertömeg megjelenése nem tud a foglalkoztatás bővüléséhez vezetni kötött minimálbér mellett. Na, idáig már nem jutott el.
Vagy vehetnénk példának a korkedvezményes nyugdíjak kérdését. Itt hatalmas vehemenciával esik neki a rendrakásnak, ami nagyon dicséretes. Azonban a korkedvezményes nyugdíjak a 3000 milliárdos nyugdíjkiadásnak kevesebb, mint 2%-át teszik ki. A többi résszel kapcsolatban még a problémafelvetésig se jutott el.

A másik nagy probléma a retorika. Nagyon beragadt az újbeszélbe. Ha ezt Viktor komolyan gondolja, akkor elkövette azt a hibát, amitől állítólag Rákosi óvta elvtársait, azaz bedőlt a saját propagandájuknak. Én, azonban remélem, hogy nem, bár a helyzeten keveset javít.
Most már külföldön is csak újbeszélül hajlandó megszólalni. Ami jelentheti azt, hogy ő maga is hisz benne, de azt is, hogy rájött, hogy úgyis visszajut a hazai közönség elé.
Ez utóbbi akár pozitív fejlemény is lehetne, ha azt jelentené, hogy belföldön is őszinte lesz és nem azt, hogy külföldön is hazudozni kezd. Ezt viszont a megváltás ígérete nem teszi lehetővé.

A forradalmi retorika szerint ugyanis: Magyarország teljes újjászervezése folyik. Itt holmi reform már nem is elég, az egész országot újjá kell szervezni. Nem mintha az ország megszűnt volna vagy ilyesmi, csak jól hangzik. Ez a minimum, amit mondhat. Pedig, tudhatná, hogy megváltást ígérni nem veszélytelen dolog. Ha mást nem, hadd idézzek Júdás monológjából a Jézus Krisztus Szupersztárból:
"You have set them all on fire
They think they’ve found the new Messiah
And they’ll hurt you when they find they’re wrong"

És nagyon igaza van. Ebből a szerepből nincs kiút. Ha valaki egyszer megváltást ígért, az vagy megvált, vagy meg se áll a keresztig.


Orbán Viktor személyes sorsa nagyjából totálisan hidegen hagy, felőlem akár keresztre is feszíthetik, ellenben az embereknek nem csak remény kell, hanem stabilitás is. Az újjászervezés minden csak nem a stabilitás ígérete. Mert azt azért jó lenne látni, hogy a prosperitás sose forradalmak idején született, hanem békében. Ha a kormány energiái arra mennek el, hogy újabb és újabb szófordulatokkal és trükkökkel próbálják elkerülni a keresztet, akkor viszont még nagyon messze van a stabilitás. Kérdésem, hogy hogy fogunk ebből kitörni?

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr942935102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszterixagall 2011.05.27. 09:12:57

Már hallom is a jobbikos kórust:

"Nazareth, your fomaus son should have stayed at great unknown..."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.27. 15:24:24

Nem volt itt semmiféle forradalom. Legalább te ne dőlj be az újbeszélnek. Megrettent szavazók megkeresték a legrátermettebb paternalistát maguk fölé. Mindezt persze önérzetesen felháborodva tették, de közben nagyon féltek attól, hogy az állami védőhálónak vége. El akarták hinni, hogy csak mindenki másnak lesz itt az igazság pillanata, nekik maguknak pont nem.

Biztos velem van a baj, de a fülkeforradalomról én mindig egy nyilvános vécére asszociálok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.28. 09:32:23

@Quadrille Lobster:
Ne aggódj! Én nem dőltem be, nem úgy, mint szeretett vezérünk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.29. 20:42:48

a politikai töketlenkedés évei után sikeresen felhasználták a reformokhoz szükséges -igen ritka- kétharmadot arra, hogy magukból hülyét, az országból pedig káoszt csináljanak.

ebből kitörni nem tudunk, az ilyen jellegű spirálok végén az esetek elsöprő többségében totális anarchia, vagy tényleges forradalom van, esetleg államcsőddel megspékelve.

prosperitást nem látok, kitörési pontot se.
süti beállítások módosítása