Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Untermensch4: A rendszerváltás utáni időkre gondoltam csak. A görögök nem igazán "megoldották" ... (2021.06.21. 18:17) A magyar jogállamról
  • Lord_Valdez: @6.Lenin: De ez nem alanyfüggő. Ez MINDENKIRE így van. És ebben sehol nincs kettős mérce. (2021.04.09. 20:19) A vakcinahiányról
  • Lord_Valdez: @Untermensch4: Ez egy elég jó írás. Jókat írt. Kár, hogy már nem teszi. (2021.03.03. 19:41) Konzervatívok és a normalitás védelme
  • Lord_Valdez: És, ha még mindig azt hiszi valaki, hogy a populizmus a népről szól és nem a vezetőről: telex.hu/k... (2020.12.23. 12:43) Populizmus,illiberalizmus meg minden
  • Lord_Valdez: @Untermensch4: Arra akartam utalni, hogy nem törökök voltak, hanem tatárok és nem az lett volna a... (2020.12.05. 15:36) Pár szó az iszlámról

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (16) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (64) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (2) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (3) erkölcs (20) etika (13) eu (6) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (31) filozófia (21) fizika (1) friedman (2) fülke (2) gazdaság (80) gender (2) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (3) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (24) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (12) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (2) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (40) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (4) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (1) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A vakcinahiányról

2021.03.26. 11:32 | Lord_Valdez | 248 komment

Címkék: eu hiány

"Orbán szerint a vakcinák beszerzését a nyugati világ gyógyszergyáraiból átengedtük Brüsszelnek, ami rossz döntés volt. „Az igazság az, hogy elrontottuk, rosszul döntöttük” – fogalmazott. „Azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a vakcinabeszerzéseket, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán inkább sikerülni fog” – tette hozzá. Szerinte Brüsszel a beszerzési árra összpontosított, de ők nem értik úgy az életet, mint mi, és ezt elrontották." -írja az újság. Ezt kényelmes lenne annyival elintézni, hogy Orbán Viktor megint vagy hazudik, vagy hülyeségeket beszél, de ennél azért több tanulság is van.

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy hogy kezeli a piacgazdaság a hiányt.
Adva van egy termék, amiből messze nincs elég.
Ha egy szabad piac van, akkor a vásárlás árveréssé alakul. Az első vevő megteszi az ajánlatát, amit a második megfejel egy magasabb összeggel, és ez addig folytatódik, amíg az ár el nem ér egy olyan szintet, aminél már senki nem hajlandó többet adni. A terméket a legtöbbet ajánló viszi el, a többi hoppon marad.
Ha viszont kvótarendszer van, akkor garantált, hogy mindenkinek jut valamennyi. Nem annyi, mint amennyit szeretne, hanem csak valamennyi. Ezért szoktak jegyrendszert bevezetni, amikor komoly élelmiszerhiány alakul ki. Ha nem tennék, akkor a gazdag emberek felvásárolnák az összes élelmiszert a szegények elől. Természetesen, a jegyrendszernek ezer más hátránya van, ezért ezt nem is szokás alkalmazni válsághelyzeteken kívül.

Ha az EU nem alakít ki egy közös beszerzési politikát, akkor az történt volna, hogy a gazdag országok baromi drágán felvásárolták volna az összes vakcinát a szegényebb országok elől. Lehet nagyokat tippelni, hogy a Magyarország kontra Németország/Franciaország árverésen a farok melyik végén lennénk.
Értem, én, hogy senki se elégedett, mivel a vakcina elosztás lakosságarányosan történik és Magyarország az EU lakosságának csak 2,2%-t teszi ki, ezért viszonylag kevés jut belőle ide. Ugyanakkor ez még mindig sokkal több, mint amennyit egy "aki kapja, marja" versenyben tudnánk szerezni.

Arra sem érdemes hivatkozni, hogy bezzeg a britek (akik december 31 óta nem EU-tagok), mert a briteknek van egy behozhatatlan előnye: saját gyártása van és ha kell képes az országon belül tartani a termékeket. Az ilyen országok nem szorulnak arra, hogy másokkal versengjenek egy-egy szűkös erőforrásért. Hasonlóképp Izraellel sem érdemes példálózni, akik versenyeztek és alaposan ráígértek mindenkire. Igen ám, de Izraelben 41 ezer dollár per fő az éves GDP, míg Magyarországon csak 15. Ha nekünk egymásra kell licitálnunk, nem Izrael lesz az, aki előbb kényszerül bedobni a törülközőt.
A kvótarendszer egy utálatos dolog (liberális szemmel nézve meg különösen), de tény, hogy egy hiányhelyzetben, hacsak nincs saját termelésed, vagy rengeteg pénzed, a kvótarendszerrel jársz jobban, mint fogyasztó. Ezt támadni nem több, mint olcsó demagógia.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr4716480242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2021.03.30. 11:27:00

@kárárámaispj: " Sok olyan esetről tudsz, amikor az eu zárt szobában mindenkit kizárva baszta le mondjuk Orrbánt?"
Ez paradoxon. Ha lehet róla tudni akkor nincs mindenki kizárva az információhoz való hozzáférésből.

" Statisztikát azt lehet, hogy gyűjt, de hogy egy tanácsot nem adott, az hétszentség."
Mi lenne a folyománya egy olyan tanácsnak ami eltér a nemzeti közvéleménykutatás állítólagos eredményétől? Milyen folyománya lenne bármilyen tanácsnak a "brüsszel ne ugasson bele" propagandaelemeken kívül?

"Mégis miről nem voltál tájékoztatva?"
Ha a szombattól érvényes korlátozásokról péntek reggel azt mondják hogy nem lesznek, péntek este 10-kor még semmi konkrétat nem mondanak de éjféltől hatályba lép a szabály, azt nem nevezném megfelelő tájékoztatásnak.

"Nem tudok megoldást, előbb is mondtam, hogy nem fogom itt megoldani az eu gondjait. EZ ÍGY EGY SZAR. Pont."
Fikázni könnyű, alkotni nehéz. Azért annyit eldönthetnél hogy centralizáltabb vagy decentralizáltabb EU-t szeretnél.

"Esetleg, ha nem donáthannák lennének ott, hanem mondjuk szakmai hozzáértők? És esetleg nem politizálna, hanem szakmai alapon működne?"
A "szakpolitika" és a (nem balkáni-keleteurópai értelemben vett) "menedzsment" fogalmak jelentésének a részletesebb megismerése sokat segítene hogy ne legyél ilyen ideges.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.30. 11:31:15

@kárárámaispj:
Ez hülyeség. Ahol a dolgok nem zárják ki egymást, hogy ott nem kell döntést hozni arról, hogy melyik csináljam most. Ott mehet a kettő párhuzamosan.

1. Az EU nagyon ritkán kommunikál nyilvánosan. Az EU többnyire csak a sajtó kérdéseire válaszol.
2. Nem, az EU szervek nem kommunikálnak közvetlenül. Igazából a WHO se, csak a sajtó jobban figyel rá.
3. Nagyjából semmiről. Arról voltunk, hogy ne hordjunk maszkot, na jó mégis, sőt legyen kötelező. Lopjuk el a gyerek nyúnyókáját. Hamarosan mindjárt vége, csak imádkozni kell, meg kezet mosni. Na jó, még sincs vége. Az egész egy rossz vicc. Tényleg az a fontos információ, hogy hányszor intézkedtek? És nem esetleg az, hogy mi a terv a következő két hétre?
Jelenleg viszont úgy állunk, hogy bejelent valamit Orbán, valamit Kásler, valamit Müller, de mintha nem is beszélnének egymással, aztán megjelenik a rendelet egy negyedik tartalommal.

Nem csak bohóckodnak, de nagyon nehéz 27 erősen különböző érdekkel rendelkező ország között közös nevezőt találni.

Károgni egy varjú is tud, ahhoz sok ész nem kell.
A politikai testületekbe politikusok kellenek, nem szakértők. Tudod, az a baj a technokráciával, hogy a szakértőket nem lehet elszámoltatni.

Lehet, hogy könnyű volt, de sikertelen. Épp csak a lebaszás hiányzik belőle.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.30. 17:07:14

@Sir Gombóc:

Teljesen lényegtelen, hogy jó libsibolsi módjára hogyan mosod össze a dolgokat, a lényeg mégis az marad, hogy az oroszok és a kínaiak a késéseik ellenére arányosan a többszörösét szállítottákannak, amit a szintén és sokkal többet késő nyugati gyártók.

Felőlem úgy ócsárolod a keleti vakcinákat és gyártóikat, ahogy akarod. Remélem, lesz benned annyi gerinc, hogy önérzetesen elutasítod őket, ha neked ezeket kínálják fel.

Sir Gombóc 2021.03.30. 22:43:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: előre is elnézést kérek a bloggazdától. Te tényleg ennyire értetlen hülye vagy? Arról nem beszélve, hogy már olyanokat is beképzelsz, amiről szó sem volt. Bár mit is várt az ember egy fideszestől..

kárárámaispj 2021.03.30. 23:48:52

@Untermensch4: Pontosan paradoxon. Tehát az eu nyilvánosan bassza le Orbánt, tehát az eu kommunikál.

Hogy mi lenne a folyománya akárminek, azt akkor lehet megmondani, ha lenne valami.
Azt azért ne akard bemesélni, hogy a nagy eu nagy járványügyi központja azért nem ad javalatot, tanácsot, segítséget, mert szégyellős, és úgyis azt kapná csak meg, hogy nem ugasson bele.
Esetleg tanuljanak a gender/környezetvédő/szegregációellenes/migriszerető bizottságoktól, azon ugatnak, ha kell, ha nem.

NA, ugye ilyen nem volt.

"Fikázni könnyű, alkotni nehéz." Ezt esetleg kiírhatnád a teljes ellenzék összes blogjára. Kezdve ezzel.
Mellesleg ÉN legalább azzal kezdem, hogy nem tudom a jó megoldást - ellentétben a teljes ellenzékkel, újságírókkal bloggerekkel, akik szintén nem tudják, de szövegelni tudnak.

Biztos úgy van, ahogy mondod. Jól működik a járványügyi uniós szakpolitika

kárárámaispj 2021.03.31. 00:10:52

@Lord_Valdez: "Ahol a dolgok nem zárják ki egymást, hogy ott nem kell döntést hozni arról, hogy melyik csináljam most. Ott mehet a kettő párhuzamosan."
Már bocs, normális vagy? Hát pont ott van a prioritás, a sorrend. Mert nem mehet párhuzamosan a kettő. Nem tudsz egyszerre takarítani és autót szerelni.

"1. Az EU nagyon ritkán kommunikál nyilvánosan. Az EU többnyire csak a sajtó kérdéseire válaszol."
Höhöhö. Meg twittel, meg nyilatkozatokat tesz, meg facebookozik... Mégis mi a szart kéne csinálni? Ezzel az erővel senki nem kommunikál aki nem megy le a Blahára és ordibál az aluljáróban.

"2. Nem, az EU szervek nem kommunikálnak közvetlenül. Igazából a WHO se, csak a sajtó jobban figyel rá."
Ez nettó hazugság. Vagy nem vagy tisztában a szavakkal. Jelentéseket tesznek közzé minden témában. Ha neked ez nem kommunikáció, akkor mi az.

"3. Nagyjából semmiről. Arról voltunk, hogy ne hordjunk maszkot, na jó mégis, sőt legyen kötelező."
Na, szóval eddig azt hittem, hogy egy értelmes emberrel beszélek, hát most rájöttem, hogy nem vagy az. AZ megvan, hogy az egy sorod alatt eltelt úgy 4 hónap???
Mi a jó istenért hordjanak maszkot akkor, amikor az országban van összesen 32 fertőzött. Minek hordjon 10 millió ember? Amikor ugye tudjuk, hogy megvédeni nem véd, csak attól, hogy ne terjeszd. Plusz ugye konkrétan beszerezhetetlen volt néhány hétig.

"Lopjuk el a gyerek nyúnyókáját."
Erre is aztán ráéreztél rendesen. Képzeld, vannak emberek, akiknek meg kell tanítani, hogy mossanak kezet, meg tisztítsák meg a gyerek szarjait.

"Hamarosan mindjárt vége, csak imádkozni kell, meg kezet mosni."
"Tényleg az a fontos információ, hogy hányszor intézkedtek?"
És nem esetleg az, hogy mi a terv a következő két hétre?"
Mivel nincs terv a következő két hétre? Tényleg ennyire nem vagy tisztában azzal, hogy azért ültek össze naponta, hogy a friss adatok alapján hozzanak döntéseket?
Mégis hogy a francba hozzanak döntést, amikor egy hónapja úgy nézett ki, hogy vége, erre bedurrant. Általában köszönhetően az olyan okosoknak mint te, akik - biztos vagyok benne, hogy januárban már a nyitást követelted.

"Károgni egy varjú is tud, ahhoz sok ész nem kell."
Ezt kiírhatod a blogod tetejére.

"A politikai testületekbe politikusok kellenek, nem szakértők. Tudod, az a baj a technokráciával, hogy a szakértőket nem lehet elszámoltatni."
Hogyne lehetne. Egyébként rém okos mondat volt ez megint. Tehát szerinted az a fasza, hogy szociológus Donáth Anna okoskodik a jogállamról, és nem Varga Judit, aki jogász, és a szakmája.

"Lehet, hogy könnyű volt, de sikertelen. Épp csak a lebaszás hiányzik belőle."
Na, ha a függetlenobjektív index azzal ír cikket, hogy megroppant ez európai egység, meg több újság címlapon hozza, hogy három renitens nem tartja a tervet az akkor a dicséret? Egyébként egész biztos, hogy az index írt valamit, hogy valaki elítélte, hogy hogy mertek ezek előbb oltani.

G. Nagy László 2021.03.31. 07:57:29

Értem, amit írsz és fintorogva bár, de egyet is értek. Valóban, ha az életünk múlik rajta, úgy a kvótarendszer - kivételesen - elfogadható megoldás lehet. Nos, ezt ismerte fel Orbán is. Miközben támadni igyekszel, minden amit írsz, az ő döntését támasztja alá.

A többi csupán politikai kommunikáció. Mintha egy NAV kihallgatáson azt mondanád: "Talán rosszul döntöttem, hogy minden adót határidőre megfizettem, most nem állnék így..." Mindenki tudja, hogy jó döntés volt, az önostorozás csak műbalhé, csupán Brüsszel basztatása. Politikai marketingből abszolút jeles.

Ráadásul a morális alapja is megvan, mert

1. Az EU-s beszerzések valóban akadoznak, még az a kevés se jön megbízhatóan, ami a kvóta szerint járna.
2. Az alapelvet, a kvótát sem tartják be.
3. Viktor a keleti nyitással jó lóra tett és már megint Európa előtt jár.

Abban igazad van, hogy a duma csak szemfényvesztés. De nem hazugság és nem hülyeség.

Untermensch4 2021.03.31. 09:21:57

@kárárámaispj: Az látszik hogy nagyon ideges vagy, csak így nem ugyanabban a beszélgetésben veszünk részt...

Pl:
"Biztos úgy van, ahogy mondod. Jól működik a járványügyi uniós szakpolitika"

Amit én nem mondtam tehát tévedsz vagy hazudsz (hogy aztán mondhass egy "NA UGYE..."-t) mert amit mondtam az ez:

"A "szakpolitika" és a (nem balkáni-keleteurópai értelemben vett) "menedzsment" fogalmak jelentésének a részletesebb megismerése sokat segítene hogy ne legyél ilyen ideges."

Az általam leírt közlés nem is téveszthető össze azzal amit te értelmezni véltél. Ez a "lehengerlő vitastílus" (mármint amit művelsz, az idézőjel hangsúlyos) élőben is csak azért látszik működni mert emeled hozzá a hangerőt és a másik szavába vágsz. Valójában akkor sem működik jól, csak rád hagyják hogy ne hergeld magad tovább.

" Tehát szerinted az a fasza, hogy szociológus Donáth Anna okoskodik a jogállamról, és nem Varga Judit, aki jogász, és a szakmája."
Tképp mindkettőnek szakmája, a jogállam társadalmi konstrukció, a működtetése társadalmi folyamat. A szociológus meg pont társadalmi folyamatok leírásával foglalkozik.

kárárámaispj 2021.03.31. 09:41:39

@Untermensch4: Nagyon ideges vagyok? Hát tényleg.
Végül is tulajdonképpen nem mondasz semmit. "Ismerd meg a szavak jelentését" Pfff.
Ez egy lófasz.

A szociológus szakmája a jog? :D:D:D::D Ahhoz képest a vitában egy értelmes mondata nem volt.
Na jó, hagyjuk. Beszélsz baromságokat.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 10:07:37

@Sir Gombóc:

"Te tényleg ennyire értetlen hülye vagy?"

Galambom, a hangnemed kezd egyre durvább lenni, ami persze nem csoda, hiszen ahogy Buffon is írta, "Le style, c'est l'homme même".

Azért ajánlom figyelmedbe az indexen - tudom, az index már hazudik, Szijjártó meg az oroszok ügynöke :DD - ma megjelent írást:

"Újabb 250 ezer első Szputnyik V oltás érkezett az éjszaka leple alatt Magyarországra – közölte a külügyminiszter legújabb Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter elmondta, hogy az orosz fél teljesítette tehát márciusi vállalását, és félmillió első adag oltást szállított Magyarországra"

index.hu/belfold/2021/03/31/szijjarto_peter_keleti_vakcina/

Szóval simán hazudtál, amikor az oroszok késedelmes szállításáról írtál. Függetlenül attól, hogy a késedelmesen érkezett vakcina is jobb a leszállítatlan vakcinánál -lásd pl. az AZ nyílt és arcátlan szerződésszegéseit.

További infók a fenti cikkből:

"Szijjártó Péter részletezte, ezzel összességében eddig 1,1 millió orosz és 1,1 millió kínai vakcina érkezett Magyarországra. Ez 2,2 millió keleti oltóanyag, amelyek nélkül hatalmas nagy bajban lettünk volna. Hogyha Brüsszelre és a magyar baloldalra hallgattunk volna, és nem vásároltunk volna keleti oltóanyagot, akkor ma a beoltott magyar emberek jelentős része még mindig oltás nélkül lenne "

Persze tudom, Szijjártó hazudik, és a te alternatív valóságodban a keleti oltóanyagok nélkül több ember lenne mostanra beoltva. :P

Untermensch4 2021.03.31. 10:37:41

@kárárámaispj: "A szociológus szakmája a jog? :D:D:D::D "

vs

" Tehát szerinted az a fasza, hogy szociológus Donáth Anna okoskodik a jogállamról, és nem Varga Judit, aki jogász, és a szakmája."
Tképp mindkettőnek szakmája, a jogállam társadalmi konstrukció, a működtetése társadalmi folyamat. A szociológus meg pont társadalmi folyamatok leírásával foglalkozik.

Máshogy mondom. Van egy jogász mondás: A papír mindent elbír.
Jogászok tudnak nagyon komplett, működő jogi struktúrát alkotni. A jelenben. Bármilyen jövőbeli újdonság esetén viszont legalább annyit el kell dönteni (szakpolitika) hogy "mindent szabad amit nem tilos" vagy "minden tilos amit kimondottan nem szabad" mert a bírók is jogászok, csak a meglévő kottából muzsikálhatnak. A szociológus meg tudja mondani a jogásznak hogy a jogalany Zemberek hogyan fognak viselkedni a tervezett jogszabály hatására (amit viszont a jogász tud úgy megírni hogy jó legyen, illeszkedjen a jogrendszerbe).

Megint máshogy: a (szak)politikus a hajó kapitánya (aki nem lehet kimondottan alkalmatlan, úgy mint víziszony, agorafóbia) aki megmondja hová menjen a hajó. Az odajutást a kormányos és a navigációs tiszt (szakemberek) kivitelezi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.31. 11:27:05

@kárárámaispj:
Meséld már el, hogy hogyan akadályozza egymást a vakcinaszállítás és a jogállami eljárás.

Az előbb az volt a bajod. Hogy miért nem kommunikál az EU, most meg az, hogy mégis. Tulajdonképp van bármi tényleges álláspontod azon kívül, hogy utálod az EU-t?

Más országokban valamiért soha nem gondolták azt, hogy a maszkviselés rossz ötlet...

Két hétre előre azért lehet tervezni és teszik is, csak nem kommunikálják.

Nem követeltem nyitást.

Elárulok egy nagy nagy titkot, mert úgy tűnik, hogy magadtól nem jöttél rá eddig. Az életben mindenhez képzettség kell kivéve a gyerekvállalás és a politika. Politikus lehetsz akár 8 általánossal is. Orbán Viktor is hozzászól gazdasági kérdésekhez, pedig se képzettsége, se affinitása nincs hozzá.
Varga Judit egy ékes példája annak a mondásnak, hogy minden évben végez egy gépészmérnök, aki azt hiszi, hogy a facsavar fából van.
Egy politikust hibáztatni azért, mert politizál...

Tehát egy bulvárlap címadását nem tudod megkülönböztetni az EU-tól jött kritikától?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.31. 11:28:24

@G. Nagy László:
Orbán állítása, hogy könnyebb lett volna nyugati vakcinákhoz jutni az EU kihagyásával. Hogyan támasztja alá ezt alá bármi is?

6.Lenin 2021.03.31. 11:52:09

Anyáztok, "vitáztok" marhaságokon.

Az ellenzék a hatalomért bármire képes.

hirtv.hu/ahirtvhirei/baloldali-tanacsado-a-jarvanyban-az-elhunytak-hozzatartozoit-kellene-kihasznalni-2519391#

Vajon az aljasságnak van alsó határa?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.31. 11:53:57

@6.Lenin:
Nincs, bár nehéz mondjuk egy Alapjogokért Központot alulmúlni, de nem lehetetlen.

6.Lenin 2021.03.31. 11:58:03

@Lord_Valdez:

Miért nem tiltakozik senki, hogy ez a tehetségtelen Kari Geri tömegeket küld "meghalni" ?
A járványt felhasználni politikai célokra mindenképpen aljasság, még a posztok is, amik megpróbálják félrevezetni a felkészületlen polgárokat.

Igaz, hülyének lenni alapjog.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 12:29:32

@Lord_Valdez:

"Orbán állítása, hogy könnyebb lett volna nyugati vakcinákhoz jutni az EU kihagyásával. Hogyan támasztja alá ezt alá bármi is?"

Igazolja ezt azon országok esete, amelyek nem az EU-n keresztül remdeltek és kaptak vakcinát. Ott van pl. rögtön Izrael.

Mert míg az EU tökölt és várt a rendelésekkel, Izrael drágábban ugyan, de jóval korábban rendelt és kapott nyugati vakcinát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 12:36:23

Kiszámolható, mennyit takarított meg az EU azzal, hogy olcsóbban, de később vett vakcinát. A megtakarítással persze szemben áll a több kórházi kezelésre szorult ember ellátásának költsége.

Az íg ykiszámított nettó megtakarításból és a késlekedés miatti plusz halottak számából az is elég jól megbecsülhető, mennyit ér az EU vezetése számára egy emberi élet. Nem mernék nagy összegben fogadni arra, hogy a szám előjele pozitív lenne.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 12:38:11

Pontosítok:

Kiszámolható, mennyit takarított meg az EU azzal, hogy olcsóbban, de később vett vakcinát, és ráadásul kevesebbet is kapott.

Untermensch4 2021.03.31. 12:41:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kiszámolható, mennyit takarított meg az EU azzal, hogy olcsóbban, de később vett vakcinát."

Lehet hogy rosszul tudom de mintha lenne egy korlátos gyártási kapacitás. Ami miatt időarányosan vmennyi vakcina elkészül de igény többre lenne, nem raktárkészletből lehet(ett) vásárolni.

Ha úgy értetted hogy minél előbb lekötni minél nagyobb mennyiséget, akkor okés a felvetés.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 13:13:11

@Untermensch4:

"Ha úgy értetted hogy minél előbb lekötni minél nagyobb mennyiséget, akkor okés a felvetés."

Minél előbb lekötni minél nagyobb mennyiséget, minél hamarabbi szállítással.

Ami pedig az EU-n belüli állítólag népességarányos elosztást illeti, hogyan lehet Málta toronymagasan az első?

GyMasa 2021.03.31. 14:33:20

@MEDVE1978:
"A szabályozási környezetet lehetett volna úgy alakítani, optimalizálni, hogy a tömeggyártás lehetségessé váljon. Lehetett volna mondjuk olyan üzemek gyors építéséhez támogatást adni, amelyek a vakcinákhoz szükséges komponenseket állítják elő."
AZ a baj, hogy ez a termelő gyáraknál nem ilyen egyszerű!
Hiába építed fel magát a csarnokot (Ami szintén ambiciózus, elnézve, hoyg beto- és beton készítésére alkalmas homokhiány van világszerte. Sajnos a sivatagi homok nem jó betonozni, mert tűl finom.
Abba bele kell tenni a mindenféle gyártósorokat is, amiknek szintén van egy éves felső limitje.
Tehát a Pfizer hiába akarja mondjuk 5x kapacitást kiépíteni, azonnal, nem lesz beszállító, amelyik képes lenne ezeket a gépeket leszállítani neki.
Pont ugyanezek miatt nem terjednek az akkumulátoros villanyautók, és emiatt van a globális félvezetőhiány is.

kárárámaispj 2021.03.31. 16:43:58

@Untermensch4: Teljesen irreleváns amit írsz. Ha éppen arról megy a vita, hogy Magyarország jogállam-e, vagy nem, akkor DA befoghatja, mert fogalma sincs a jogról. Ilyen hülyeségekkel ne gyere, hogy a szociológusok mondják meg, hogy mit reagálnak az emberek. Mondjuk a halálbüntetést pl az emberek 80% pártolja, mégis kivették a jogrendből.

kárárámaispj 2021.03.31. 17:06:03

@Lord_Valdez: "Meséld már el, hogy hogyan akadályozza egymást a vakcinaszállítás és a jogállami eljárás."
Megint mondom, a prioritásról akkor beszélhetünk, ha nem akadályozzák egymást. Mire fordítasz energiát. Bárkiét. Ha már a járvánnyal minden rendben, esetleg akkor kéne okoskodni jogállami baromságokról, nem gondolod?

"Az előbb az volt a bajod. Hogy miért nem kommunikál az EU, most meg az, hogy mégis. "
Mintha azt te mondtad volna, hogy az eu nem kommunikál. Én azt, hogy de igen, kommunikál. Csak mondjuk járványhelyzetben pont a járványügyi hivatal az aki lapul mint szar a fűben. Melyik részét nem érted annak amit mondtam?
Az eu kommunikációja pedig él és virul amikor a melegek meg migránsok helyzetéről meg jogállamiságról kell pofázni.

"Tulajdonképp van bármi tényleges álláspontod azon kívül, hogy utálod az EU-t?"
Komolyan adod a hülyét?

"Más országokban valamiért soha nem gondolták azt, hogy a maszkviselés rossz ötlet..."
Nyilván pontosan ismered a francia, spanyol, portugál és lett intézkedéseket. Próbáld felfogni. Ha van az egész országban 32 eset, akkor teljesen értelmetlen maszkot viselnie 10 millió embernek.
Maximálisan igaza volt Müllernek, amikor azt mondta, hogy felesleges, mert nem véd, hanem másokat véd tőled. Aztán eljött az az időszak amikor mindenki potenciálisan fertőzöttnek tekinthető, onnantól kötelező.
Sőt, azt is megmondták, hogy bazmeg, amíg nincs és beszerezhetetlen a maszk -hiszen 2020 márciusa előtt az országban éves szinten kellett ötezer darab ffp3-as maszk - addig mi a jóistennek és hogyan tegyék kötelezővé.

"Két hétre előre azért lehet tervezni és teszik is, csak nem kommunikálják."
Aham. Tehát akkor neked így súg a Viktor, vagy mégis honnan tudod?

"Nem követeltem nyitást."
Biztos? Utánanézzek?

"Elárulok egy nagy nagy titkot, mert úgy tűnik, hogy magadtól nem jöttél rá eddig. Az életben mindenhez képzettség kell kivéve a gyerekvállalás és a politika. Politikus lehetsz akár 8 általánossal is. Orbán Viktor is hozzászól gazdasági kérdésekhez, pedig se képzettsége, se affinitása nincs hozzá.
Varga Judit egy ékes példája annak a mondásnak, hogy minden évben végez egy gépészmérnök, aki azt hiszi, hogy a facsavar fából van."
Aham.

"Egy politikust hibáztatni azért, mert politizál..."
Nem. Azért, mert szakmaiatlan és hozzá nem értő.

"Tehát egy bulvárlap címadását nem tudod megkülönböztetni az EU-tól jött kritikától?"
Mivel kb. lehetetlen utánanézni olyan szavakkal, hogy vakcina, meg oltás, meg eu- marad az, hogy tudom, hogy olvastam, hogy akárki elítélően nyilatkozott.
Egyébként egy rakat másik újság is megjegyezte, hogy 3 renittens ország beleszart az európatanács által kitalált touching momentbe.
Ha nem Németország a harmadik, hanem mondjuk a lengyel akkor biztos nagyobb lebaszás jött volna. De most komolyan, mennyire kell ahhoz hülyének lenni, hogy ilyet kitaláljon valaki?

kárárámaispj 2021.03.31. 17:15:52

@Lord_Valdez:

"Orbán állítása, hogy könnyebb lett volna nyugati vakcinákhoz jutni az EU kihagyásával. Hogyan támasztja alá ezt alá bármi is?"
Mondjuk Szerbia is elég jól áll oltásilag.

kárárámaispj 2021.03.31. 17:17:15

@GyMasa:
"Ami szintén ambiciózus, elnézve, hoyg beto- és beton készítésére alkalmas homokhiány van világszerte. Sajnos a sivatagi homok nem jó betonozni, mert tűl finom."
Igen. Ezért nem épült semmi ebben a világban az elmúlt 2 évben.
A tüzépek konganak, a macskák meg nem tudnak hova szarni, mert sehol egy homokozó.
NORMÁLIS VAGY?

kárárámaispj 2021.03.31. 17:18:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Ami pedig az EU-n belüli állítólag népességarányos elosztást illeti, hogyan lehet Málta toronymagasan az első?"
Kiütéssel nyertél..

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.31. 17:43:12

@6.Lenin:
Mert kitalációk ellen nem szokás.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nézd meg Izrael GDP per főjét és Magyarországét.

"lehet Málta toronymagasan az első?"
Megmondom. Több ország nem vette fel a neki lakosságarányos kvótáját és erre csapott le Málta.
Egyébként a máltai miniszterelnök nagyon dicsérte az EU beszerzési rendszerét.

@kárárámaispj:
Fordítva!!! Mi olyan kurva nehéz megérteni abban, hogy ha valami nem akadályoz mást, akkor ott nincs döntési kényszer? Ha neked kell cigi és kaja, de csak az egyikre van pénzed, akkor el kell döntened, hogy melyik a fontosabb. Ha van mindkettőre, akkor nem kell. Priorizálni ott kell, ahol két dolog akadályozza egymást.

Akkor úgy mondom, hogy az EU csak a tagállamok kormányai felé kommunikál, de nem az EU-tagországok lakossága felé. Így már érted?

Lépzeld el, hogy a ne csinálják és kötelező között még van árnyalat. Tehát van egy járvány, terjed egy viselkedésminta, ami lassítja a járványterjedését és akkor a tisztifőorvos megpróbálja lebeszélni róla az embereket. Miért? Kinek árt?

Az események nem változnak annyira gyorsan, hogy két hétre ne lehetne terveket szőni. Még az is lehet, hogy a terveken változtatni kell, de legalább léteznek. Van egy olyan mondás, hogy egyetlen haditerv se éli túl az első találkozást az ellenséggel, de az nem azt jelenti, hogy nem kell tervet készíteni.

Hajrá!

Tudod, amikor egy jogász arról beszél, hogy nem lehet tudni, hogy mi a jogállam, az vagy dilettáns, vagy hazudik. Hollandiában lemondani kényszerült a kormány jogállami problémák miatt, idehaza meg állítólag nem lehet tudni, hogy mi az, de azt tudjuk, hogy Magyarországon rendben van, Finnországban viszont aggályos. Nem lóg kicsit ki a lóláb?

Ilyenek a politikusok. Hozzátenném, hogy sajnos, de a világ ilyen.

Szerbia orosz és kínai vakcinákkal olt, ami jelenleg offtopic.

6.Lenin 2021.03.31. 18:23:03

@Lord_Valdez:

Mert nem tudni, hogy a rakpart nyitáskor hányan fertőződnek/halnak meg?
amit nem látsz az nem is létezik, sőt amit nem hallottál, az sem. De mindenkit aki eddig meghalt Orbán ölte meg.

Ügyes.

G. Nagy László 2021.03.31. 18:29:21

@Lord_Valdez: Semmi nem támasztja alá, de ahogy írtam is: ennek nem kell igaznak lennie. Valószínűleg nem is az, de tök mindegy. A lényeg az, hogy Vitya jó döntéseket hozott és a kommunikációt pedig kimaxolja.

kárárámaispj 2021.03.31. 19:08:50

@Lord_Valdez:
"Priorizálni ott kell, ahol két dolog akadályozza egymást."
Te teljesen hülye vagy. Kell cigi meg kaja, akkor melyiket veszed meg először. EZ a prioritás. Tetszik érteni? Ég a ház. Tüzet oltsunk vagy beszélgessünk arról, hogy a szomszéd piás.

"Akkor úgy mondom, hogy az EU csak a tagállamok kormányai felé kommunikál, de nem az EU-tagországok lakossága felé. Így már érted?"
DE EZ HAZUGSÁG. Most akkor vagy van sajtószabadság és a kormány az összes lebaszást szépen lekommunikálta a lakosságnak, vagy mégis honnan tudnánk róla?

"Lépzeld el, hogy a ne csinálják és kötelező között még van árnyalat. Tehát van egy járvány, terjed egy viselkedésminta, ami lassítja a járványterjedését és akkor a tisztifőorvos megpróbálja lebeszélni róla az embereket. Miért? Kinek árt?"
Elmondta, ugye? Azzal, hogy egy szar maszkot felteszel, és ezáltal piszkálod a fejed, hiszen nem vagy hozzászokva könnyebben beviszel fertőzést. Elmondta. Ezen lehet szakmailag vitatkozni, de akkor állj neki, ha van egy orvosi diplomád. Mellesleg komoly - értsd. nálad ezerszer hozzáértőbbek vitáztak erről akkoriban. Volt pro és kontra. Mellesleg nem is tiltották.

"Az események nem változnak annyira gyorsan, hogy két hétre ne lehetne terveket szőni. Még az is lehet, hogy a terveken változtatni kell, de legalább léteznek. Van egy olyan mondás, hogy egyetlen haditerv se éli túl az első találkozást az ellenséggel, de az nem azt jelenti, hogy nem kell tervet készíteni."
Előbb mintha azt írtad volna, hogy terveznek is, csak nem mondják. Most akkor mi is van? Egyébként de, kurvára változnak, azért ülnek le minden reggel és elemzik az adatokat.

"Tudod, amikor egy jogász arról beszél, hogy nem lehet tudni, hogy mi a jogállam, az vagy dilettáns, vagy hazudik."
Hát igen. Viszont ugye erre mondta azt a remek DA, hogy persze checklistet lehet készíteni, és az alapján rendben is van, de még sincs jogállam. Tehát ha a szociológus úgy érzi, akkor nincs és kész.
"Nem lóg kicsit ki a lóláb?" De kurvára. Itt egy gumitörvény, amit mindenki annak mond ami neki tetszik. És ha valaki azt mondta, hogy itt nincs, akkor nincs és kész. Egyébként pont leszarom, hogy mi van Finnországban, szerintem azt a finnek tudják egyedül, nem én itt, nem te ott és nem Brüsszelben DA.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.31. 20:00:35

@6.Lenin:
Te most képzelt állításokkal vitatkozol. Senki nem vádolta Orbánt emberöléssel.

@G. Nagy László:
"ennek nem kell igaznak lennie. Valószínűleg nem is az"
de a poszt csak ennyiről szólt.

@kárárámaispj:
Kizárja-e egymást a jogállamért való aggódás és a járványügyi védekezés? Ha nem, akkor nincs miről beszélni.

Van az EU-nak TV csatornája? Rádiója? Újságja? Nincs.
Fizet az EU más médiáknak, hogy lehozzanak közleményeket? Nem.
Akkor mi a bánatról beszélsz? Hogyan kommunikál a lakossággal? Telepatikusan? Az, hogy nem titkolja el a jelentéseket, és a helyi újságok lehozhatják, ha akarják, nem igazán nevezhető lakossági kommunikációnak.

És pár hét múlva nyilván sokkal jobban hozzá lettünk szokva, ugye? Az ázsiaiak egy mezei náthára is maszkot húznak, ők nyilván nem piszkálják. Miért nem lehet kínos racionalizálás helyett belátni, hogy hülyeséget mondtak. Megesik.
Az orvosi diploma elvárása egy klasszikus jele a bullshitelésnek. Amikor valaki azt mondja, hogy ne szólj bele, ha nem vagy jogász/mérnök/orvos/űrhajós, akkor tudni lehet, hogy nincs racionális érve, ezért megpróbál valamiféle tekintélyre hivatkozni. Bár, ezen logika alapján ne nyilatkozz drogokról se, ha nem vagy drogos. Ne nyilatkozz transzneműekről, ha nem vagy transz stb., bár az ilyen emberek ezt a logikát csak másokra szokták alkalmazni.

Nem tudjuk, hogy terveznek-e, mert nem mondják el. Helyette érdektelen show műsor megy. Ha megnézed a legtöbb kritikát a járványkommunikáció kapja, mert a fontos dolgokat sokszor nem tudjuk meg. Ellenben különböző szereplők egymásnak ellentmondó dolgokat mondanak. pl. Orbán bejelentette, hogy a szavazó helyiségekben fognak oltani, csak azért, hogy egy hét múlva más meg bejelentse, hogy nem fognak. Délelőtt bejelentik, hogy nem zárják be az iskolákat és ez egy abszurd ötlet. Még a TV2 csinált is egy "szakértői" riportot, hogy milyen káros az ellenzék javaslata. Aztán másnap meg bejelentik, hogy bezárják az iskolákat.
Már elnézést, de ez nem tájékoztatás.

A Fidesz nem szarta le. Jól be is olvasott Finnországnak, hogy ott mekkora bajok vannak a jogállamisággal. Érdekes, hogy Finnországgal kapcsolatban még pontosan tudni vélte, hogy mi a jogállam. Csak akkor nem emlékszik rá, ha rajta kérik számon. De fura, nem?

Untermensch4 2021.03.31. 20:02:14

@kárárámaispj: " Ilyen hülyeségekkel ne gyere, hogy a szociológusok mondják meg, hogy mit reagálnak az emberek. Mondjuk a halálbüntetést pl az emberek 80% pártolja, mégis kivették a jogrendből."
Azt hogy az emberek hány százaléka pártolja a halálbüntetést, soha nem tudod meg ha csak jogászokat kérdezel... akik egyébként ugyanazt meg tudják mondani róla mint több más szakterület emberei is: a selejtarány nem csökkenthető nullára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.03.31. 23:07:44

@Lord_Valdez:

"Nézd meg Izrael GDP per főjét és Magyarországét."

Pénz lett volna Magyarországon is. Az akadály ott volt, hogy az EU-tagállamok közös megállapodás alapján nem folytathattak saját tárgyalásokat a nyugati vakcinák gyártóival, az EU meg túl későn szerződött.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.01. 11:03:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Elvileg nem. Azt nem tudom, hogy mennyire volt explicite tilos, vagy csak nem ajánlott. Mondjuk ennek ellenére több nyugati ország is megtette, ezért gondolom nem tiltották meg, hanem csak feltételezték, hogy nem fognak.

GyMasa 2021.04.01. 15:53:24

@kárárámaispj:
Nem azt mondtam, hoghy semmi nem épül,te idióta, hanem, hogy hiány van, ami tudod mit jelent? Áremelkedést meg késő szállításokat.
Sőt, ez azt is jeletni, hogy előbb a cemetgyártó kapacitást IS növelni kell.
Persze tudom, neked nem számít, hogy az az épület 2 millió EUR-ból épül meg, vagy 2,5-ből...
Hiszen a Zállam feladata gondoskodni róla.

kárárámaispj 2021.04.01. 18:05:48

@GyMasa: Te ostoba szerencsétlen. Mégis mit gondolsz, hogy mekkora gyárban gyártják a vakcinákat?
Olyanról hallottál, hogy az elmúlt években épültek stadionok, meg utak? Nem csak nálunk, hanem máshol is a világban. Sőt házak is. Sőt, ha bármelyik európai városban kedved szottyan rendelni 500 köbméter betont, akkor másnap ott van. Úgyhogy talán ne igyál többet, mert hülyeségeket beszélsz.

kárárámaispj 2021.04.01. 18:22:11

@Lord_Valdez:
"Kizárja-e egymást a jogállamért való aggódás és a járványügyi védekezés? Ha nem, akkor nincs miről beszélni."
De. Ugyanis erőforrásokat köt le. Megint megpróbálom megértetni veled, hogy nem igazán ildomos a tűzoltásban részt vevőket basztatni mondjuk az adóbevallásukkal.

"Van az EU-nak TV csatornája? Rádiója? Újságja? Nincs.
Fizet az EU más médiáknak, hogy lehozzanak közleményeket? Nem."
Bravó. Remek érvelés, hogy csak az tud kommunikálni akinek van tévéje, meg rádiója. Akkor tehát a világon senki nem kommunikál senkivel. Se az amerikai elnök, se az eu, de szerintem a magyar kormánynak sincs konkrétan tévéje.

"Akkor mi a bánatról beszélsz? Hogyan kommunikál a lakossággal? Telepatikusan? Az, hogy nem titkolja el a jelentéseket, és a helyi újságok lehozhatják, ha akarják, nem igazán nevezhető lakossági kommunikációnak."
AKKOR MÉGIS MI AZ ANYÁD A KOMMUNIKÁCIÓ? Menjen aztán súgja mindnekinek a fülébe? Ennyire ugye nem vagy hülye, csak játszod?

"És pár hét múlva nyilván sokkal jobban hozzá lettünk szokva, ugye? Az ázsiaiak egy mezei náthára is maszkot húznak, ők nyilván nem piszkálják."
De. Rájöttem, hogy te tényleg ennyire hülye vagy. HA abban szocializálódsz, hogy folyamatosan maszkban vagy, akkor nyilván nem zavar. Ha meg életedben először akkor zavar. Plusz nem lehetett venni/beszerezni. Plusz nem véd meg semmitől.
Ha neked két sornak az értelmezése ekkora feladat, akkor mégis minek vársz részletesebb kommunikációt a kormánytól? Vagy bárkitől? Teljesen felesleges.

"Az orvosi diploma elvárása egy klasszikus jele a bullshitelésnek. Amikor valaki azt mondja, hogy ne szólj bele, ha nem vagy jogász/mérnök/orvos/űrhajós, akkor tudni lehet, hogy nincs racionális érve, ezért megpróbál valamiféle tekintélyre hivatkozni. "
Ne terelj. Ismét leírom, hogy ezzel foglalkozó szaktekintélyek - orvosok, virológusok, kutatók - között is vita volt, hogy abban a helyzetben, amikor a fertőzöttség kimutathatatlan mértékű kell-e, jó ötlet-e a maszkot hordani. A racionális érvet pedig elmondtam, nem fogtad fel.

Bár, ezen logika alapján ne nyilatkozz drogokról se, ha nem vagy drogos. Ne nyilatkozz transzneműekről, ha nem vagy transz stb., bár az ilyen emberek ezt a logikát csak másokra szokták alkalmazni.

"Nem tudjuk, hogy terveznek-e, mert nem mondják el. Helyette érdektelen show műsor megy. Ha megnézed a legtöbb kritikát a járványkommunikáció kapja, mert a fontos dolgokat sokszor nem tudjuk meg. Ellenben különböző szereplők egymásnak ellentmondó dolgokat mondanak. pl. Orbán bejelentette, hogy a szavazó helyiségekben fognak oltani, csak azért, hogy egy hét múlva más meg bejelentse, hogy nem fognak. "
Na, akkor megint. Neked teljesen felesleges még több infó, csak megzavar. Komolyan ennyire hülye vagy, hogy egyszerre kéred, hogy mondják el, hogy mit terveznek, aztán problémád van azzal, ha elmondják, aztán meggondolják, és máshogy döntenek?

"Délelőtt bejelentik, hogy nem zárják be az iskolákat és ez egy abszurd ötlet. Még a TV2 csinált is egy "szakértői" riportot, hogy milyen káros az ellenzék javaslata. Aztán másnap meg bejelentik, hogy bezárják az iskolákat."
Mintha arról lett volna nyilatkozat, hogy nem állítják le a tanítást, mert akkor vége az iskolaévnek, és délutánra kitalálták a digitális oktatást.
Egyébként tessék, itt az élő példa, hogy tájékoztattak - arról, hogy nem akarják befejezni a tanévet. Aztán arról, hogy digitális oktatás jön. Közben lehet, hogy volt másik 6 javaslat is, de az téged még jobban összezavart volna.
"Már elnézést, de ez nem tájékoztatás."
Mesélj miért? Mi változott délelőtt óta? Kivetted a gyereked a suliból, vagy épp eladtad a laptopját? Pont az a baj, hogy túl sok infót kaptál.

" Fidesz nem szarta le. Jól be is olvasott Finnországnak, hogy ott mekkora bajok vannak a jogállamisággal. Érdekes, hogy Finnországgal kapcsolatban még pontosan tudni vélte, hogy mi a jogállam. "

Én szarom le a finneket, meg a jogállamukat.

_atpijkamo_ 2021.04.01. 19:43:39

@kárárámaispj: "szerintem a magyar kormánynak sincs konkrétan tévéje."

HírTV, TV2, MR1, 2, 3, 4, 5, 6...

Kurvára le vagy maradva a magyar valóságtól. :))

_atpijkamo_ 2021.04.01. 19:45:30

@GyMasa: "neked nem számít, hogy az az épület 2 millió EUR-ból épül meg, vagy 2,5-ből..."

De Ondó Viktornak számít. 5 millió EUR-ból épüljön, hogy Mészaros ne haljon éhen.

GyMasa 2021.04.01. 21:43:35

@kárárámaispj:
"Te ostoba szerencsétlen."
Jól kezded az érvelést!
Egészen biztos vagyok benne, hogy bármit is mondasz ezután, az hiteles lesz...

" Mégis mit gondolsz, hogy mekkora gyárban gyártják a vakcinákat?"
Hát, elég nagyban.
Csak 15 éve van olyan munkám, ahol kapcsolatban állok elektronikai gyártással.
DE, igazad van, fogalmam sincs róla, hogy mekkora egy gyár.
Sőt, azt a gyárat kiszolgálni sem kell...
A -70°C-on tartott oltáshoz semmi szükség plusz kiszolgáló részlegre.
A levegőt nem kell szinte 100%-ban szűrni, hogy ne koszolódjon el az oltás gyártás közben...
Neked fogalmad sincs róla, hogy megy ez a dolog!
És, ez a te legnagyobb bajod, hoyg 112%-os bizonyossággal értesz mindenhez IS!

"Olyanról hallottál, hogy az elmúlt években épültek stadionok, meg utak? "
Igen, és ezekben hány oltást lehet havonta legyártani?

"Nem csak nálunk, hanem máshol is a világban."
Ja bocsi, nem tudtam, hogy máshol a világban stadionban meg az utakon gyártják az oltást.

" Sőt házak is. Sőt, ha bármelyik európai városban kedved szottyan rendelni 500 köbméter betont, akkor másnap ott van. Úgyhogy talán ne igyál többet, mert hülyeségeket beszélsz. "
Miért, te rendeltél már 500 köbméter betont?
Én nagyon nem vagyok benne biztos, hogy azt tényleg megkapod másnap...
Azon kívül, mibe került az az 500 köbméter 10 éve és mibe kerül most?
Mert én erről beszéltem.
Sőt, bizosan hallottál már arról is, hogy a világ egyes helyein éheznek, míg nálunk a kaja 1/3-a a kukába kerül?
Meg arról, hogy itt, az EU-ban van már oltás, ha keés is, de a fejlődő országoknak meg nem?
Na, ugyanez van a betonnal is.
Neked lesz 500 köbméter 50 millióért, Afrikában meg nem építenek semmit, mert ők nem tudnak kifizetni érte annyit.
Azt akkor te azt látod, te szerencsétlen, hogy "Nincs is itt semmiféle hiány!",
Mert egy tudatlan, arrogáns pöcs vagy.
Részemről befejeztem.

GyMasa 2021.04.01. 21:44:29

@_atpijkamo_:
Na, mivan cickua?
Még mindig megvan az orbánfóbiád?
Kellene már kezeltetni, mert inkább pinát lássál mindenhol.
Az legalább vicces.

Untermensch4 2021.04.02. 07:35:41

@kárárámaispj: "Az orvosi diploma elvárása egy klasszikus jele a bullshitelésnek. Amikor valaki azt mondja, hogy ne szólj bele, ha nem vagy jogász/mérnök/orvos/űrhajós, akkor tudni lehet, hogy nincs racionális érve, ezért megpróbál valamiféle tekintélyre hivatkozni. "

"Bár, ezen logika alapján ne nyilatkozz drogokról se, ha nem vagy drogos. Ne nyilatkozz transzneműekről, ha nem vagy transz stb., bár az ilyen emberek ezt a logikát csak másokra szokták alkalmazni."

Ez milyen "ezen logika"? Egyébként drog-ügyben a gyógyszerész szakmai vélemény faék egyszerűségű: bármely hatóanyag az orvos által előírt mértékben fogyasztva rendben van, az egyéb felhasználás visszaélés. Ha ettől eltérő a te álláspontod akkor jogállam kérdésében miért megfellebbezhetetlen (micsoda szóvicc, mi?) a jogász véleménye? Főleg azé a jogászé aki egy éve egészen nagy nyilvánosság előtt azt mondta hogy a "jogállamiság" nem definiálható..?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.02. 09:12:24

@Sir Gombóc:

Na mi van, gombócka? Nagyon elhallgattál azután, hogy bebizonyítottam neked: hazudtál arról, hogy késve szállította a vakcinát az orosz fél.

Tudod, hamarabb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát. Régi magyar mondás, és rád pontosan illik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.02. 10:44:52

@kárárámaispj:
Ez bullshit.
1. Ahogy egy tűzoltónak kutya kötelessége kitöltenie az adóbevallást, úgy az államnak is kutya kötelessége betartani a jogállami normákat. Mindig. A járvány előtt, alatt, után.
2. Az állam nem egy emberből áll, mint egy tűzoltó. Az állam nem csak egy dologgal tud foglalkozni egyszerre.
3. Mindig tudnék neked valami kifogást találni, hogy ne kelljen foglalkozni vele.

Az amerikai elnök tényleg csak elvétve kommunikál a lakossággal.
A magyar kormánynak van saját TV-je. Talán hallottál róla, de létezik az MTVA. Sőt, a magyar kormány rengeteg pénzt költ kampányolásra is. Lépj ki az utcára és szembejön egy kék plakát.

"Plusz nem véd meg semmitől."
Nem véd meg semmitől? Most kötelező? Azóta megvéd?
A képzelt intellektuális fölényed hangoztatását úgy értelmezem, hogy igazából -minden igyekezeted ellenére- magadnak sem sikerült még megmagyaráznod.

Adott egy járvány. Tudjuk, hogy az esetek többségében tünetmentes. Mivel nem folytatunk teszteléseket, ezért elképzelésünk sincs arról, hogy mennyire lehet elterjedt. Az emberek között elkezd terjedni a maszk hordása. Nem tudjuk, hogy ez jó ötlet-e.
Mi ilyenkor a racionális cselekvés?
A. lebeszélem az embereket róla
B. nem szólalok meg az ügyben
C. rábeszélem az embereket

Az baj, ha esetleg nem értenéd, hogy a terv és az ötlet nem ugyanaz. Itt nem azt történt, hogy volt egy terv, ami megváltozott, hanem hogy Orbánnak volt egy ötlete, amit minden egyeztetés nélkül bedobott. És nem a fejlemények változtak meg, hacsak azt nem tekintjük fejleménynek a stáb többi tagjának a fülébe jutott a sajtón keresztül és azonnal megcáfolták.

Hát, ez az, hogy nem változott semmi, csak a kormányzati vélemény 180 fokot. Megint: nem az történt, hogy a kormány reagált a megváltozott fejleményekre. Még csak nem is az, hogy vacillált, aztán úgy döntött, hanem teljes mellszélességgel ellenezte, majd pár óra múlva teljes mellszélességgel támogatta. Előtte is csak pártpolitikai megfontolásokból ellenezte.

A kormány nem szarta le. Jól beolvasott nekik, a finnek őszinte megdöbbenésére.
Ja, egyébként újabb fejlemény:Varga Judit kijelentette, hogy Magyarországon minden rendben a jogállamisággal, mert az Aranybulla garantálja. Egy ilyen remek szakemberrel az élen, mi baj történhetne :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.02. 10:57:29

@Lord_Valdez:

"Ahogy egy tűzoltónak kutya kötelessége kitöltenie az adóbevallást, úgy az államnak is kutya kötelessége betartani a jogállami normákat. Mindig. A járvány előtt, alatt, után."

Nem igazán értetted. A tűzoltásban részt vevőket nem célszerű az adóbevallásukkal piszkálni, mert ők éppen tüzet oltanak, azzal vannak elfoglalva. Folyamatos melléknévi igenév (főnévi alakja), ugye? A tűzoltásban részt vetteket már lehet ellenőrizni (befejezett melléknévi igenév).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.02. 18:49:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha ragaszkodsz a szó szerinti értelmezéshez, akkor ez egy hamis és szándékosan félrevezető analógia volt és az ilyet vissza kell utasítani.
1. A tűzoltó egy monolit műveletvégző valami. Nem tud párhuzamosan több dolgot végezni. Egy állam viszont egy absztrakció, ami több százezer embert jelent, ezért tud egyszerre több dologgal foglalkozni és teszi is. Az állam most épp bőszen el van foglalva az egyetemek átszervezésével és fideszes káderek kinevezésével a kuratóriumok élére. Vagy épp most kezd bele egy nagy templom felújítási programba. A vadászati világkiállítás is szépen halad, már 67 milliárdnál tart állítólag. Ezekre mind-mind van ideje a "tűzoltás" alatt. Valami rejtélyes okból kifolyólag egyedül jogállamisági kérdésekre válaszolni nincs. Ki érti ezt?
2. A tűzoltás egy rövid ideig tartó tevékenység. Nyilvánvalóan pár órát várhat az adóbevallás. Egy járvány viszont akár évekig is eltarthat. Ilyen esetben a tűzoltó se kapna felmentést az adózás alól. És azt is vegyük észre, hogy a jogállamisági kifogások nem most a járvány alatt kezdődtek, hanem egy évek óta tartó folyamat részei.

Remélem, hogy te is látod, hogy ez a tűzoltós duma mennyire átlátszó volt.

6.Lenin 2021.04.02. 19:04:28

@Lord_Valdez:

A jogállamiság duma nem átlátszó? Mindenki azt ért alatta, ami neki tetszik, vagy az egyik oldalra vonatkozik, a másikra nem.

Simán kilót a lóláb az általad felsoroltakból.

Miért csak akkor lenne jogállam,ha ballib oldal van hatalmon? Miért csak akkor független az igazságszolgáltatás, ha nektek kedvező az ítélet?

Untermensch4 2021.04.02. 23:22:17

@6.Lenin: Sztem a "ballib oldalnak" nagyon kedvező hogy a fülkeforradalomkor beígért nagy elszámoltatás kimerült néhány nokiásdoboznyi ügy lejátszásában és kb ugyanannyi fideszes kádert tett eddig tönkre a NER mint "ellenzékit".
A "jogállamiság" maszatolható (jól csinálod, csak így tovább!) de a joguralom eléggé egyértelműen definiált. Pl a törvények alapján érvénytelen véleménnyivánító népszavazás (vagy még inkább közvélemény-kutatás)nem változhat érvényes ügydöntő népszavazássá csak attól hogy tetszetős a válaszok százalékos megoszlása.

Sir Gombóc 2021.04.02. 23:26:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: van nekem jobb dolgom is, mint a hozzád hasonló hazug agymosottakkal foglalkozzam. De akkor ugye a Navracsics is hazudott, amikor arról beszélt, hogy a keleti vakcináknál is van késés. Amit minden értelmes ember látott, rajtatok kívül.

6.Lenin 2021.04.03. 09:35:09

@Untermensch4:

Mit jelentett a "jogállamiság" 90-ben, 94-ben, és 2002 után? Mit jelentene 22-után egy ellenzéki győzelem esetén?
Mit jelent ma az USA-ban, vagy nyugaton? Azt, amit ők annak tartanak.

Nyugaton "tudják" az emberek, hogy mit szabad., és mit is jelent az önkezűleg aláírt halálos ítélet. Megtanulták a történelem folyamán.

Nyugaton adományt gyűjtenek szír népnek a szenvedéseiknek az enyhítésére, pedig csak be kéne felyezniük a bombázásokat, és a gyilkolásukat, de akkor mit szabályozna a piacgazdaság?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.03. 11:15:35

@6.Lenin:
Ez az, amit a Fidesz el szeretne hitetni. A valóságban azonban Nyugat-Európában elég nagy az egyetértés abban, hogy mi az a jogállam.
Nincs olyan, hogy ránk nem vonatkozik, rátok igen.
Ez egy gyerek erkölcsi szintje, Nyugat-Európa szerencsére ezen már túljutott. Mint a holland példa is mutatja, hogy ott ebbe bele tud bukni egy kormány.
A Fidesz még nem.

Untermensch4 2021.04.03. 14:14:17

@6.Lenin: A szíriai menekültek közül a szíriai keresztények voltak a leginkább hátrányos helyzetű csoport. Ennek valami kifejeződése a "keresztény" magyarisztáni állami menekült-politikában: NULLA.
Ha rossz költői képeket használsz az kontraproduktív.

A joguralom kapcsán vehetem úgy hogy egyetértesz..?

6.Lenin 2021.04.03. 14:20:37

@Lord_Valdez:

Igen, bele lehet bukni-2 hétre-, hogy aztán újra megválasztják mert más nincs, vagy csak más színűre festik jó esetben.
'Nincs olyan, hogy ránk nem vonatkozik, rátok igen."
Napokig lehetne sorolni a konkrét példákat.

Te olvasol, nézel híreket a nagyvilágból? Vagy csak amit neked mondanak azt ismétled?

6.Lenin 2021.04.03. 14:25:31

@Untermensch4:

Nem tudtam,hogy a magyarok háborúznak Szíriában, ez nekem új infó. Mióta?

Nem értetted, vagy nem akarod érteni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.03. 23:14:08

@Sir Gombóc:

Láthatóan végképp kifogytál az érvekből, maradt neked a személyeskedés.

"De akkor ugye a Navracsics is hazudott"

Ezt beszéld meg a Navracsiccsal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.03. 23:22:01

@Lord_Valdez:

"Remélem, hogy te is látod, hogy ez a tűzoltós duma mennyire átlátszó volt."

@kárárámaispj: egészen más összefüggésben hozta fel a tűzoltókat - és abban a kontextusban korrekt is volt. Te kapcsoltad össze a tűzoltóságot és az adózást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.03. 23:54:14

@Lord_Valdez:

"A valóságban azonban Nyugat-Európában elég nagy az egyetértés abban, hogy mi az a jogállam. "

Inkább abban, mi csak (bal)liberális állam lehet jogállam. A jogállam fogalma természetesen mindaddig semmit nem ér, míg nem definiálják pontosan, szabatosan és számon kérhetően, mi az a jogállam. A definíció természetesen nem tartalmazhat olyan fogalmakat, amelyek maguk is homályosak, vagy legalább előtte azokat is pontosan definiálni kell.

Tudod, nem igazán lehet pl. a sajtószabadság hiányáról beszélni egy olyan országgal kapcsolatban, ahol megjelenhet a 444.hu, a 24.hu, a telex.hu és társaik. A szólásszabadság hiányáról sem lehet beszélni ott, ahol minden következmény nélkül lehet országos nyilvánosság előtt a miniszterelnököt gecinek nevezni, a köztársasági elnököt pedig bajszos fasznak:

"Véglezárásként csak üzenem annak a bajszos fasznak és az összes fideszes képviselőnek – legyen kecskeméti, félegyházi, szegedi vagy bárhonnan –, hogy álljon hátrébb eggyel, és bassza arcon magát."

Untermensch4 2021.04.04. 00:02:44

@6.Lenin: Mióta templomokat építünk a világ túlsó felén.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.04. 09:13:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Egyáltalán nem volt korrekt. Pontosan ugyanígy használta. Azaz, hogy most a kormány nem ér rá, mert tüzet olt. Arra van ideje, hogy beleírja az alkotmányba, hogy nem közpénz, amit alapítványokba szervez és arra is, hogy van ideje, hogy a MOL részvényeket kitegye egy alapítványba. Ezek nem ütköznek a járványügyi védekezéssel. Az, hogy valaki ezt szóvá tegye, viszont akadályozza és szégyellje magát...

Nincs olyan, hogy liberális, pláne balliberális jogállam. Azért tűnhet úgy, hogy a jogállam elválaszthatatlan a liberalizmustól, mert mind a kettőnek közös alaptétele a jog uralma, jogbiztonság, hatalmi ágak szétválasztása stb. Ennek, persze, történeti oka van.
A definiálatlanság is szokásos bullshit. Történelmi fogalmakat csak utólag lehet definiálni, az utólagos definíciók viszont mindig sánták. Ennek ellenére azért elég jól lehet tudni. Ahogy egy bíró mondta egyszer: senki se tudná meghatározni, hogy mi az a pornó, de mindenki felismeri, ha látja. Na, a jogállamiság ennél sokkal jobban meghatározható, lévén több száz évnyi jogfilozófiai irodalom van mögötte.
Amellett, hogy ez a nagy pontos meghatározottsági iránti vágy sem őszinte. Csak erre a kérdésre vonatkozik. Más kérdésekben egyáltalán nem zavarja a Fideszt, hogy nem jól definiált a Történelmi Alkotmány(TM), a Hagyományos Család(TM), a Keresztény Szabadság(TM).
Ez az, amit Pataki Ferenc a Hosszú menetelés című könyvében leírt. A Fidesz sikerének egyik titka, hogy nem köti a logika. Ha valaki úgy általában kritizálja, akkor követeli, hogy tételesen mutassák meg, hogy mi a baj. Ha részleteket kritizálnak, akkor követeli, hogy a nagy kép alapján ítéljék meg. Nem követ egy konkrét szabályt, hanem a pillanatnyi érdekeinek megfelelően választ szabályt.

Ez egy igen bináris gondolkodásmód. Mint ahogy a betegség fogalma se a halálnál kezdődik, úgy a sajtószabadsági problémák se a totális diktatúránál kezdődnek. Egyébként a jelenlegi besorolásunk: "részben szabad".

Ezt mond meg a Kúriának is, aki nem rég ítélte el Tóta W. Árpádot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.04. 11:06:09

@Lord_Valdez:

"Történelmi fogalmakat csak utólag lehet definiálni, az utólagos definíciók viszont mindig sánták."

Ennek oka az, hogy az említett fogalmak is változnak. Anglia akkor is jogállam volt, amikor egy zsemle ellopásáért kisgyerekeket akasztottak, teljesen jogszerűen és törvényesen, bírói ítélet alapján. Például.

6.Lenin 2021.04.04. 11:44:55

@Untermensch4:

"Mióta templomokat építünk a világ túlsó felén. "
Ezek okozzák a háborúkat?

Vagyis minden rosszért a magyarok a felelősek.

Amennyiben egy keresztény ország nem segítene az üldözött keresztényeknek, pillanatok alatt kitörne a világbéke.
Értem, ezért kell üldözni őket.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.04. 12:11:33

@6.Lenin:

A keresztényeket teljes joggal üldözik az egész világon, immáron néhol Európában is.

Mert a fanatikus keresztények bombákat robbantanak, terrorista merényleteket követnek el, ártatlan emberekeket fejeznek le nyilvánosan, erőszakkal térítenek, semmibe sem veszik a nők jogait. Ezzel szemben az Európában is egyre terjedő iszlám maga a béke vallása.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.04. 13:32:06

Apró adalék a jogállam kérdéséhez:

"A Politico cikke egyébként azt is kiemeli, hogy Németországban az Egyesült Államokkal ellentétben kevésbé átlátható a politikusokat érintő lobbitevékenység. Példaként említi a lap, hogy

sok Bundestag tag a mandátuma mellett továbbra is ügyvédként dolgozik. A német törvények azonban nem írják elő, hogy a képviselt ügyfeleik listáját közzé tegyék.
Ez egyesek szerint komoly aggály, hiszen bármikor felmerülhet összeférhetetlenség. Érdekes módon az Unió döntéshozóit és elitjeit a német törvények „lazasága” és a transzparencia szinte teljes hiánya nem érdeklik. Más alkalommal ugyanakkor éppen ők azok, akik szinte azonnal vérszemet kapnak és támadásba lendülnek, ha egy közép-európai állam biztosjelöltjéről és az összeférhetetlenségről van szó. Itt elsősorban Trócsányi László EP képviselőre utalunk, aki ezen, állítólagos vádak miatt nem lehetett Magyarország új Uniós biztosa."

danubeinstitute.blog.hu/2021/04/03/kulfoldi_kenopenzek_es_halott_kepviselo_botranyok_sora_razza_meg_a_cdu-t

Szóval @Lord_Valdez: szerint "Nyugat-Európában elég nagy az egyetértés abban, hogy mi az a jogállam." Ez azt jelenti, hogy Németország esetében nem ellenkezik a jogállamisággal az, ha egy Bundestag-képviselő egyben lobbista is. Magyarország esetében ugyanez már ellenkezik a jogállamisággal.

Vicces, mi?

Untermensch4 2021.04.04. 14:35:43

@6.Lenin: A humorod annyira abszurd hogy ilyen magas művészethez már nem érhetek fel. :)
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igazán hatásosan ragadtad meg a párbeszédünk lényegét, gratulálok. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.05. 10:11:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A jogállamiság semmit nem mond arról, hogy a törvény mennyire szigorú, vagy észszerű.

Két különböző pozícióról beszélünk.
Az elfogult megfogalmazás pedig a Danube Institute minőségét minősíti.

alöksz róz 2021.04.05. 12:08:56

@Lord_Valdez: "Ezt mond meg a Kúriának is, aki nem rég ítélte el Tóta W. Árpádot." - és milyen jól és helyesen tette.
ezt már sokkal hamarabb kellett volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.05. 15:11:59

@Lord_Valdez:

"Az elfogult megfogalmazás pedig a Danube Institute minőségét minősíti."

Ne zavarjon, hogy a Danube Institute már a cikk első mondatában jelzi, hogy a Politico európai kiadását szemlézi. A Politico pedig nem igazán az Orbán iránti rokonszenvéről híres, ahogy a Danube Institue sem.

Igaz. Trócsányit csak a DI említi. ám teljes joggal, hiszen épp ebből látszik, hogy az EU kettős mércével méri a jogűllamiságot.

"A jogállamiság semmit nem mond arról, hogy a törvény mennyire szigorú, vagy észszerű."

Világos, amit írsz. Szóval a fenti kijelentésed alapján a náci Németország is jogállam volt, hiszen törvények alapján üldözték a zsidókat. Továbbá a magyar numerus clausus és egyéb, a zsidókat hátrányosan érintő megkülönböztetések is teljes összhangban voltak a jogállamisággal. Jó tudni... :P

Öröm volt olvasni, hogyan köpted magad arcul a jogállamiságról írt fejtegetéseddel. You've made my day, THX!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.06. 07:22:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nono! Ezt a kommentárt nem a Politico tette hozzá. Egyébként a DI alapból is baromira elfogult.

Nem, hanem mert Trócsányi EU-s tisztségre pályázott. Ha német képviselő akart volna lenni, akkor ez nem lenne probléma.
Ha kettős mércét keresel, akkor az ott van, hogy a két pozícióra mások a követelmények és nem ott, hogy Trócsányi az üldözött "nemzeti" frakcióhoz tartozik.

Házi feladat a hülyeségek beszélése helyett utána nézni a jogállamiság fogalmának, különösen a tisztességes eljáráshoz való jog, illetve a törvény előtti egyenlőség fejezetek.
Egy törvény lehet drákói, ha elfogulatlanul van alkalmazva, minden önkény nélkül, akkor az nem sérti a jogállamiság kritériumait.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.06. 09:24:47

@Lord_Valdez:

"Egy törvény lehet drákói, ha elfogulatlanul van alkalmazva, minden önkény nélkül, akkor az nem sérti a jogállamiság kritériumait."

Világos, épp ezért következik a kommentedből, hogy a náci Németország is jogállam volt. Láthatóan élvezed önmagad arcul köpését.

Untermensch4 2021.04.06. 10:46:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szóval a fenti kijelentésed alapján a náci Németország is jogállam volt, hiszen törvények alapján üldözték a zsidókat. Továbbá a magyar numerus clausus és egyéb, a zsidókat hátrányosan érintő megkülönböztetések is teljes összhangban voltak a jogállamisággal. Jó tudni... :P

Az osztrák fickó törvényesen nyerte meg a választásokat és jogállami módon lépett életbe a felhatalmazási törvény is... az emberiség elleni bűncselekmények kategóriáját meg utólag kellett kicsit kalapálni hogy sikerüljön a nürnbergi előadás. A a numerus clausus egy gumiszabályos nemzetbiztonsági átvilágítási részletet is tartalmazó, pozitív diszkriminációs kisebbségvédelmi törvény (amihez hasonló logikájú szabályozással sikerült Libanonban évtizedekig elkerülni az etnikai-vallási polgárháborút).
Akkor és ott a németországi, formálisan törvényes és egyre durvuló eseményekre nem reagáltak külföldről keményen, egy diszkriminációs törvény pedig az alkalmazás módjától (a tv végrehajtási utasítása és az érintett egyéb, alacsonyabb rendű jogszabályok) függően lesz pozitív vagy negatív hatású.
Nem értem ugyan hogy mi a célod azzal hogy a NER-t a 3,birodalomhoz hasonlítgatod mert ezzel csak a hasonlóságokat emeled ki, de azért vicces.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.06. 22:28:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Segítek megérteni: ZSIDÓtörvény, azaz a zsidókra külön törvény. Hol van itt törvény előtti egyenlőség? Amikor éjszaka elhurcol a Gestapo, oszt Nacht und Nebel, akkor hol van a tisztességes eljáráshoz való jog?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.07. 09:03:50

@Lord_Valdez:
@Untermensch4:

Én is ugyanezeket a kérdéseket teszem fel Petry Zsolt kirúgása kapcsán: Hol van az überszabad és überliberális Németországban a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a valóságban?

Németországban nemhivatalosan Berufsverbot van érvényben a rendkívül toleráns és liberális nézetekkel nem egyező véleményt nyilvánító emberekkel szemben. Ráadásul Petry kirúgása a törvény előtti egyenlőség elvét is sérti, hiszen a törvény - legalábbis papíron és legalábbis még - Németországban is garantálja a vélemény szabadságát és a diszkrimináció tilalmát.

index.hu/sport/futball/2021/04/06/a-hertha-kirugta-petry-zsoltot-a-nyilatkozata-miatt/

Untermensch4 2021.04.07. 10:30:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha jól tudom anémeteknél nem állami hanem piaci a sportfinanszírozás.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.07. 11:35:46

@Untermensch4:

Piaci finanaszírozású cégekre nem vonatkozik a véleménynyilvánítási szabadság és a diszkrimináció tilalma?

Ilyen lenne a liberális jogállam? Ezek szerint IGEN.

Untermensch4 2021.04.07. 11:44:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ilyenek az emberek. Ami nem tetszik a piaci cég döntéshozó emberének, azt nem szponzorálja. A szponzorálásból élő ember meg inkább olyan alkalmazottakat vesz fel akik miatt nem lép vissza a szponzor. A liberális jogállamban élő polgárok meg fogyasztói bojkottal felléphetnek tömegesen és befolyásolhatják az eseményeket.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.07. 12:14:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kevered a szezont a fazonnal.

"Petry kirúgása a törvény előtti egyenlőség elvét is sérti"
Volt netán hatósági eljárás? Nem. Akkor ez itt most irreleváns.

"Piaci finanaszírozású cégekre nem vonatkozik a véleménynyilvánítási szabadság és a diszkrimináció tilalma?"
Úgy érzem, hogy itt egy csomó dolog tisztázásra szorul.A jogállamiság és az emberi jogok nem azonos dolgok. Lényegében ott függnek össze, hogy jogállamiság nélkül nem igazán fognak az emberi jogok létezni, de ez két külön dolog.

A véleménynyilvánítás szabadsága az államtól véd meg, nem a többi embertől. A többi emberbe beletartoznak a kritizálók, fikázók, de még azok is, akik többet nem állna szóba veled.

A diszkrimináció tilalma egy klasszikus liberális számára vörös posztó. Arra emlékezteti, hogy a progresszívek legyőzték. Egy k.l. úgy tartja, hogy mindenkinek joga van eldönteni, hogy akar-e valakivel együtt dolgozni, vagy sem. Ha nem akarsz cigánnyal dolgozni, akkor ne vegyél fel cigányt. Ha lenézed a nőket, akkor ne vegyél fel nőt. Nem kíván ebbe beleszólni. Nem biztos, hogy helyesli, de nem érzi úgy, hogy állami feladat lenne rákényszeríteni.
Egy progresszív viszont nem így gondolkodik. Ők felsorolnak egy listát, hogy mik alapján nem szabad diszkriminálni és állami feladatnak tekintik ennek betartatását. A politikai kisebbségeket általában nem szokták idesorolni egyébként.
Általában nem szokott ezzel gond lenni, mert normális munkáltató nem foglalkozik ilyesmivel, mert nem érdeke. Ez alól az képez kivételt, hogy a munkavállaló magatartása sérti a munkáltató érdekeit. Ez egy ingoványos talaj, mert ha egy cég kényes az imázsára, akkor nem olyan nehéz azt megsérteni. Ebbe beletartozik, hogy egyes cégek imázsának része a multikulturalizmus, ezért nem fognak megdicsérni, ha ezt nyilvánosan helyteleníted. Akkor meg fogják kérdezni, hogy biztosan itt akarsz-e dolgozni? A dolog erősen hasonlít arra, hogy egy arab fickó már majdnem megkapta a francia állampolgárságot, de nem volt hajlandó kezet fogni egy nővel. Erre az ügyintéző megkérdezte, hogy tulajdonképpen miért is akar francia lenni, és a végén nem kapta meg az állampolgárságot.

Az, hogy mennyire szimpatikus gyakorlat ez már érdekesebb. Nem nevezhető annak. Mint ahogy Gulácsi kirúgása sem. Mindenesetre egyik sem jogállamisági kérdés.

Egyébként nem rég írt egy fickó egy jót a témában:
www.facebook.com/agostonlaszloartist/posts/300947851384791

Untermensch4 2021.04.07. 12:54:39

@Lord_Valdez: " Erre az ügyintéző megkérdezte, hogy tulajdonképpen miért is akar francia lenni, és a végén nem kapta meg az állampolgárságot.
"
Mellékszál ugyan de eszembe jutott ez:
tiboru.blogrepublik.eu/2012/03/10/a-fekete-bercsenyi-huszar-tortenete/

Meg amikor egyszer egy kerthelyiségben magyar "Bercsényi-huszárokkal" iszogattam és kérdeztem az egyiket hogy találkoztunk-e korábban vagy vmi mert vmi furcsa rajta. Mondja nevetve hogy az hogy ő néger... az apukája etióp. :)

IdomitottFoka 2021.04.07. 17:05:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem a német állam rúgatta ki Petry-t. Egyébként ha tényleg történt vmi törvénysértés, akkor Petry eredményesebben fogja a Herthát perelni, mint Hrutka a Spílert.(akit szintén a véleménye miatt rúgtak ki, most mond meg)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.07. 18:54:09

@Untermensch4:

Nem igazán. Törvények vannak arra, hogy piaci cég sem diszkriminálhatja sem a dolgozóit, sem az ügyfeleit nem, rassz vagy pl. vallás szerint. Nem tudom, vajon a politikai meggyőződés is ide tartozik-e a német alaptörvényben, de a példa azt mutatja, hogy a _létező_ német liberális demokráciában biztosan nem. Ahogyan a szabad véleménynyilvánítás joga is csak papíron létezik Németországban.

Igaza van Szijjártónak, amikor megkérdezi, Brüsszel mikor tiltakozik, mikor indít eljárást Németország ellen ezen ügy miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.07. 18:57:57

@IdomitottFoka:

Bocsika, nem tudtam, hogy a Herthára nem vonatkoznak a német törvények, Köszike az infót. :P

Untermensch4 2021.04.07. 22:56:38

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szokott olyan szerepelni munkaszerződésben (főleg "cég arca" pozícióknál) hogy a munkavállaló nem kerül ellentmondásba a cég imázsával/értékrendjével/marketingjével. Ez nagyjából abból van levezetve ami "a munkavállaló nem sértheti a munkáltató jogos gazdasági érdekét". Mivel nem kötelező aláírni a munkaszerződést, ez teljesen jogos felállás.
Függetlenül attól hogy magam pl a munka és szabadidő szigorú szétválasztásában "hiszek", a lojalkitást és alkalmazkodást sztem csak a fizetett munkaidő idejére bérli a cég.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.04.08. 12:37:08

@Untermensch4:

""a munkavállaló nem sértheti a munkáltató jogos gazdasági érdekét""

A szabad véleménynyilvánítás joga alapvető emberi jog, gyanítom, hogy a német alaptörvényben is le van fektetve. Ami egy cég "jogos gazdasági érdekét" illeti, kétlem, hogy ez felülírhat egy alapvető emberi jogot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.08. 17:58:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ez egy téves értelmezés. A szabad véleménynyilvánítás csak a büntetőjogi következményeket zárja ki.

GyMasa 2021.04.08. 21:36:34

@Lord_Valdez:
Szerintem nem zárja ki!
Csak annyit biztosít, hogy bármi is legyen az ember véleménye, azt elmondhassa.
ÉS
Utána vállalnia kell a következményeit mindannak, amit mondott.

Untermensch4 2021.04.08. 22:55:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem írja felül. Sztem nem szerepel olyasmi a munkaszerződésében hogy korlátozva lenne a véleménnyilvánítási joga. Csak olyan hogy ha pl sajtónyilatkozatban eltér a klub/cég hivatalos álláspontjától illetve nem egyeztet akkor az rendkívüli felmondási ok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.09. 08:03:52

@GyMasa:
Ebben a formában nem lenne sok haszna, hisz minden rendszerről elmondható, hogy mondhatsz bármit, csak vállald a következményeit.

GyMasa 2021.04.09. 10:08:42

@Lord_Valdez:
Igen, csak egy normális rendszerben ki lehet rúgni emiatt valakit, aki aztán beperelheti a munkaadót, és meg is nyeri a pert.
Ebben az esetben két fél van, aki élt az állítólagos jogaival.
Mind a ketten azt hiszik, hogy igazuk van, majd a bíróság eldönti, hogy kinek van igaza.

6.Lenin 2021.04.09. 10:15:41

@Lord_Valdez: @GyMasa:

Egy szabad, demokratikus országban mi a lófaszköze bárkinek is ahhoz, hogy bármiről is mi a véleményem, ha az szabad.

Mit jelent, hogy vállalnom kell a következményeket? Ha a vélemény szabad, milyen következménye lehet annak, amihez senkinek semmi köze?

Értitek ti egyáltalán, hogy miről beszéltek?

GyMasa 2021.04.09. 10:46:19

@6.Lenin:
HA szabad.
Ha viszont nem az, mint jelen esetben is látható, akkor igenis vannak következményei.
Viszont szólásszabadság esetén bárki mondhat pl. rosszat egy másik emberről.
Aztán az a másik ember beperelheti az első, mondjuk rágalmazásért.
Aztán a bíróság dönti el, hogy kinek van igaza.
A szólásszabadság egyedül arra vonatkozik, hogy nem gátolhaunk meg senkit abban, hogy bármit kimondjon.
A kimondott szavak következményeit viszont vállania kell mindenkinek.
(akkor is, ha azok miatt jogtalanul éri retorzió. Mert, nyilvánvalóan így kezdődik a szólásszabadasgá korlátozása. Először utólag korlátozzák, és abból majd szépen megtanulja mindenki, hogy mit szabad és mit nem szabad kimondania. Ha pedig kettős mérce és sérült jogrendszer társul ehhez, akkor máris nincs szólásszabadság.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.09. 11:28:37

@GyMasa:
Jó, de az a megfogalmazás, hogy "viseld következményeit" túl általános.

@6.Lenin:
A véleményedhez semmi. A viselkedésedhez igen.
Amennyiben a munkáltatód úgy ítéli meg, hogy a viselkedésed káros az ő gazdasági érdekeire, megszakíthatja veled az üzleti kapcsolatot. Sőt, súlyos esetben akár kártérítési pert is indíthat.

Igen, értjük.

TRAPPIST1e 2021.04.09. 11:32:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A szabad véleménynyilvánítás joga alapvető emberi jog, gyanítom, hogy a német alaptörvényben is le van fektetve."

Az emberi jogok csak az állammal szemben érvényesíthetők, magánszemélyekkel szemben nem. Legalábbis hagyományos alkotmányjogi szemlélettel nézve semmiképpen sem.

TRAPPIST1e 2021.04.09. 11:34:04

@Lord_Valdez:

"Ez egy téves értelmezés. A szabad véleménynyilvánítás csak a büntetőjogi következményeket zárja ki."

Nem, bármilyen állami szankciót kizár, nem csak büntetőjogit.

6.Lenin 2021.04.09. 11:35:00

@GyMasa:

Ha szabad, akkor tök mind1.

Ha már magyarázatot fűzöl hozzá, akkor eleve nem szabad, vagy CSAK neked szabad, másiknak nem.

Akkor úgy kell fogalmazni, hogy mindenkinek lehet véleménye mindenről, de vállalnia kell a következményeit.
De ki mondhatja meg akkor, hogy kinek mit szabad és mit nem? Itt bukik minden, mert vannak akik úgy érzik, nekik mindent szabad, másoknak nem.
Ez viszont már diktatúra.

A diktatúrával meg azok vádolják a másikat, akik alkalmazzák másokkal szemben.

Mi a lófasz ebben az újdonság? Több ezer éve alkalmazzák.A hülyék meg beveszik.

6.Lenin 2021.04.09. 11:44:45

@Lord_Valdez:

B+, értettem ezt a dumát már az óvódában, amikor 48-ban kibasztak, mint osztályidegent. És mindenünket elvették, mert szívtam a munkásosztály vérét.
ezzel a dumával etettek.

Mindig voltak, vannak, lesznek akik a szabadságot CSAK magukra értelmezik.
Komcsik, nácik, libsik és a sok millió vallás is.

Direkt fogalmaznak úgy, hogy ha akarom így értem, ha akarom úgy.
Olvasol, nézel te híreket? Tele van ezekkel a kettős mércékkel.
Mi a faszért szeretnéd ezt velem megetetni?

Az én véleményem az, hogy basszák át az édes anyjukat. Nem szabad ez a vélemény? Vállalom a felelősséget érte.Még akkor is ha lecsuknának érte a szabad véleménynyilvánítás nevében.

GyMasa 2021.04.09. 12:17:19

@Lord_Valdez:
"Jó, de az a megfogalmazás, hogy "viseld következményeit" túl általános."
Igen, mert általánosságban akartam megfogalmazni a szabályt.
Még a legártalmatlanabbnak hitt kijelentések is kicsaphatják a biztosítékot valakinél.
Ezt egyszerűen nem fogod tudni elkerülni, mert a hülyeséghez való jog az bizony ténylegesen is univerzális.
És, az ilyen esetekre kell a jó jogrend.
Ami igazságosan kezeli ezt a kérdést.

GyMasa 2021.04.09. 12:18:07

@GyMasa:
Egy valóban szabad társadalomban ez a "következmény" valóban nulla.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.04.09. 20:19:47

@6.Lenin:
De ez nem alanyfüggő. Ez MINDENKIRE így van.
És ebben sehol nincs kettős mérce.
süti beállítások módosítása