Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Pár szó az iszlámról

2020.11.09. 19:54 | Lord_Valdez | 33 komment

Címkék: index iszlám

Lenyűgöző a félig már NER-kompatibilissé tett index minőségzuhanása. Már eddig is fejcsóválva olvastam a megjelenő marhaságokat, de míg az olyanok, mint a szódium-nitrit ártalmatlan, ez a cikk kiverte a biztosítékot. Ez ugyanis nem egyszerűen baromság, hanem káros és veszélyes baromság. Amellett, hogy vicces, hogy először mindenkit beparáztat, majd közli, hogy a terroristák is azt akarják, hogy félj...

A cikk azt fejtegeti, hogy a mohamedánoknak vallási kötelességük irtani a nem mohamedánokat.
Ez elég ijesztően hangzik, de szerencsére nem igaz. Már csak azért is hatalmas szerencse, mert Magyarország egyharmada 150 évig török megszállás alatt volt. Spanyolország nagy része 700 évig volt arab megszállás alatt, a Balkán meg az 1870-es évekig török. Mégse irtották ki, de még csak át se térítették a lakóit.
A valóságban a történelem során a muszlim hódítók nem sokat foglalkoztak a keresztényekkel és zsidókkal. Úgy gondolták, hogy ők a Könyv népei. Tilos volt számukra nyilvános vallási rendezvényeket tartani és fizetniük kellett a dzsijza nevű adót (cserébe nem kellett a zakat nevűt, mert azt csak hívektől lehet beszedni), valamint tilos volt nekik muszlimokat áttéríteni. Ezeket a korlátozások leszámítva viszont szabadon élhettek. Hozzátenném, hogy sokszor szabadabban, mint más keresztény uralom alatt.
Még csak az sem igaz, hogy mindig a keresztény uralkodókkal harcoltak volna, mert nagyon sokszor harcoltak egymás ellen, máskor pedig keresztény uralkodók oldalán.

Erre mondhatjuk, hogy ez történelem, de a jelenkor más. Ma már nyoma sincs ennek a toleranciának. Akkor említenék pár aprócska tényt.
Magyarországon kb. 7-10 ezer mohamedán él, ezzel szemben még soha nem találkoztunk általuk kezdett vallási erőszakkal. Azt azért észrevennénk, ha pár ezer ember dzsihádot folytatna.
Európában Európában kb. 24 millió mohamedán él, ezzel szemben hónapok telnek el incidensek nélkül. Mit csinál a többi? 24 millió ember tényleg csak arra képes, hogy néha lövöldözzön meg késsel hadonásszon? Fel kellene tűnnie a cikkszerzőnek, hogy valami nem stimmel. Nem passzol a megfigyelhető valóság és az elmélet.
A Földön 1,8 milliárd mohamedán él. Most képzeljük, hogy mi lenne, ha ennyi ember tényleg elkezdene öldökölni. Ehhez képest az elmúlt 200 év összes háborúja együttvéve is csak kocsmai verekedésnek tűnne. Miért nem történik, ha egyszer vallási kötelességük?

Azért, mert nem az. Ezt az újságíró valótlanul állítja. Gondosan összeollózott olyan részeket, amik ezt a látszatot keltik.
Azt nem állítom, hogy nem léteznek olyan mohamedánok, akik így gondolják. Természetesen, létezik olyan, hogy iszlám fundamentalizmus és radikalizmus és ezek valóban tudnak problémásak lenni. Itt jegyezném meg, hogy a kettő nem teljesen ugyanaz, de van közte átfedés.
Csak Európában több tízezerre teszik a radikálisok számát, akik közül sokan potenciális terroristák.
A cikk azonban totálisan elfeledkezik arról, hogy itt csak a radikálisokról beszélünk, nem úgy általában a mohamedánokról. Úgy tálalja, mintha a muszlimok hadat viselnének a keresztények ellen.
Pedig rohadtul nem erről van szó. Olyannyira nem, hogy a muszlim radikalizmusnak több muszlim áldozata van, mint keresztény. Tényleg. A radikálisok általános jellemzője, hogy a mérsékelteket se kedvelik nagyon, és legjobban a más irányzatokhoz tartozókat rühellik.

Ilyenkor szokták kérdezni, hogy ha a radikálisok tényleg csak egy törpe kisebbség, akkor mi a helyzet a békés többséggel? Miért nem határolódik el tőle?
Néha megtörténik, de az a bulvársajtót kevéssé izgatja. Pár éve volt, hogy egy merénylet után nem kevesebb, mint 70 ezer imám írt alá egy közös nyilatkozatot, amiben elítélte a vallási erőszakot. A magyar sajtó ingerküszöbét azonban nem érte el. Mintha meg se történt volna.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ilyen nagyszabású kiállás ritka dolog. Többnyire csak a helyben élő közösségek szoktak szabadkozni. Természetesen, ennek jó oka van: Úgy általában azért nem szokás elhatárolódni, mert nem érzik úgy, hogy közük lenne hozzá. Egy hotelportás Tunéziában nem érzi úgy, hogy neki bármi köze lenne egy csecsen diákhoz. Nem köti össze őket érzelmileg az, hogy mindketten Mohamed követői. Kívülről nézve nekünk úgy tűnik, hogy muszlim-muszlim, egykutya mind, de ők ketten sokkal inkább a különbségeket fogják látni, nem a közöset. Hasonlóképp ahhoz, hogy kívülről nézve érthetetlen, hogy két keresztény ír hogy tudja egymást annyira gyűlölni, hogy falat kelljen építeni közéjük, hogy ne öljék le egymást. Ők sokkal inkább látják a protestáns-katolikus ellentétet, mint azt, hogy mindketten keresztények.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Peace_Line%2C_Belfast_-_geograph_-_1254138.jpg

Úgy nevezett békefal Belfastban

Azt is fontos hozzátenni, hogy nem nagyon van olyan, hogy "Az Iszlám". Az iszlámnak rengeteg irányzata van. Két nagy (a szunnita és a síita) és pár kicsi, valamint a két nagyon belül sok kisebb. A különböző keresztény egyházakkal ellentétben az iszlámnak nincs hierarchikus egyházszervezete. Ez úgy általában nem nagy probléma, de speciel a terrorizmus kérdésében az. Minden a helyi vallási vezetőkön múlik és nincs senki, aki megállj parancsolhatna nekik. A Katolikus Egyházban, ha egy plébános elkezdni nyomni a saját agymenését, akkor könnyen lehet, hogy hamarosan felmentik. Az iszlámban nincs ilyen (a síita iszlám ebben kivétel). Emiatt bármilyen holdkóros előállhat azzal, hogy "ez Allah parancsa". Senki se fog az útjába állni, hogy ez nem így van. A helyzet egyébként hasonlít a neoprotestáns felekezetekre. Ugyanezen okból ott is akad pár eléggé elborult irányzat. Némelyik egyébként az erőszaktól se riad vissza.
A cikkben említett tanok leginkább a szunnita iszlám szalafita irányzatára igazak, bár az erőszakot illetően ők is megosztottak. Három frakciójuk van és a két legnagyobb nem támogatja. Az egyik a csendes ultrakonzervatív élet híve, a másik aktívan térít, de nem folyamodik erőszakhoz. Nem úgy a harmadik, a legkisebb. Ők a szalafitákon belül a dzsihádisták. A nagy hírhedt muszlim terrorszervezetek jóformán mindegyike, mint az Al-Kaida, Iszlám Állam, Boko Haram, Tanzim stb. mind a szalafita dzsihadista irányzathoz tartoznak. Nem véletlen, hogy a nyugati titkosszolgálatok erősen figyelik a szalafita vallási csoportokat.
És mellesleg ez a válasz arra is, hogy miért különbözik a modern iszlám percepció a történelmitől: a szalafizmus egy modern kori irányzat. A középkorban ez a vallási irányzat még egyszerűen nem létezett.

És, ha már szóba került az iszlám, akkor van pár téves elképzelés, amiről szót ejtenék:

1. Fatwa:
Az egyik nem régi index cikk azt írta, hogy a fatwa halálos ítéletet jelent. Nem. A fatwa vallásjogi véleményt jelent. Ez egy nem kötelező érvényű határozat. Betartása inkább csak hagyomány. Mondhat ki éppen halálos ítéletet is, de általában nem ez a tartalma.

2. Dzsihád:
A dzsihád valóban szent harcot jelent, de mindenféle értelemben vett harcot. Nem csak és főleg nem fegyveres harcot. Az is dzsihádnak számít, ha sikerül legyőznöd a bűnös vágyaidat. Van olyan értelme is, hogy a hit terjesztése, meg olyan is, hogy hitetlenek elleni háború, de ez csak egy a sok jelentés közül.

3. Saría:
A saría az iszlám vallásjog. Távolról sem annyira egy egységes jogi kódex vagy ilyesmi, mint ahogy elképzelik. Sokkal inkább tradíciók gyűjteménye, mint amilyen a Tóra, vagy a Talmud. A saría a különféle közösségekben többé-kevésbé önállóan fejlődött, ezért ez is számos iskolára tagozódik. A szunnita irányzaton belül 4 nagy iskolája van (köztük a hanafita, ami relatíve liberális és hanbalita, ami határozottan középkorias (nem mellesleg a szalafiták is ennek a hívei)), a síitán belül meg 3.

4. Takbír
Ez a sokat hangoztatott "Allahu akbar" felkiáltás. Sokan azt hiszik, hogy ez egy harci kiáltás, de többnyire nem az. Ez annyit tesz, hogy Allah hatalmas és ezt számos különböző esetben használják. Használják akkor is, ha valakit nagy szerencse ér. Akkor is, ha valakit embert próbáló helyzet elé állít a sors. Akkor is, ha a vallási előírások szerint levágnak egy állatot. Használják ima közben, és temetéskor is. És, néha harci kiáltásként is...

Egy szó, mint száz, értem én, hogy rengeteg kolléga mondott fel egyszerre és nem olyan könnyű pótolni, de azért valamiféle minőségbiztosítás elvárható lenne. Csak van már egy szerkesztő, aki átolvassa előtte.

(Trollmágnes bekapcs)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr7216279864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalai Béla 2020.11.10. 13:15:36

Ez mind szép és jó. Én csak azt nem értem, hogy a keresztény kultúrkörben élők körében miért esik szinte tökéletesen egybe azok csoportja, akik a kereszténységet kárhoztatják (hol többé, hol kevésbé jogosan) azokéval, akik más vallásokat (és különösen az iszlámot) mentegetik.

MEDVE1978 2020.11.10. 14:01:48

Az iszlám pont az interpretációs lehetőségek számossága miatt "veszélyes".
en.wikipedia.org/wiki/Violence_in_the_Quran

Hasonlóan a Bibliához, amit ugye szintén magyaráztak úgy, hogy a nevében népeket lehessen kiírtani. Ettől teljesen független kérdés viszont az, hogy jó-e a muzulmán bevándorlás Európába, illetve milyen hatással van a helyi társadalmakra.

Egyébként, aki keresztény, lehet gyászolni. A világ egyik legrégebbi keresztény államát, Örményországot támadták meg nemrég az azeri muzulmán törökök. Mostanra elfoglalták Hegyi Karabahot is. A jóságos nyugati (és keleti) keresztény világ meg szart bele és hagyta.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.10. 15:18:48

@Zalai Béla:
Mi van????

@MEDVE1978:
Nekem van egy olyan teóriám, hogy egy vallás sikerességét segíti, hogy ha politikai célokra jól használható, ehhez pedig jól jön az, hogy ha kellően "sokoldalúan" értelmezhető.

erol 2020.11.10. 15:54:06

@Zalai Béla: Szerintem pont, hogy nem. Akik a kereszténységet kárhoztatják (vagy inkább bírálják), azok minden más vallást is, merthogy ateisták. Magyarországon nem sok olyan ember lehet aki azt mondja, a kereszténység szar, az iszlám fasza.

Zalai Béla 2020.11.10. 16:00:48

@erol: Persze, így lenne logikus, épp ezért nem értem az ellenkező trendet. Mintha itt a más kultúrák elfogadása folyna össze azzal, hogy a sajátunk meghatározó vallási irányzatának univerzalisztikus standardjait elvetjük, de a másikéban a sokszínűséget üdvözöljük.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.10. 16:30:06

@Zalai Béla:
Te elolvastad azt, amit írtam?
És ez van leírva?

aldum · http://aldum.pw 2020.11.10. 16:31:30

>Akik a kereszténységet kárhoztatják (vagy inkább bírálják), azok minden más vallást is, merthogy ateisták

Tenyleg nem ismeritek az Atheism+ jelenseget? A szelsobaloldali iszlambarat SJW-izmust? Az allahuakbarozo kekhaju szobordontogeto egyetemistakat? Nem hallotatok meg rasszizmusnak nevezni az iszlam kritikajat (holott nem rassz)?

Elhiszem, hogy belfoldon ritka, de a mohamedanok szama is csekely, viszont a kerdes ugye nyugatszerte relavansabb par fokkal.

Zalai Béla 2020.11.10. 16:50:41

@Lord_Valdez: Nem, nem, tökre nem, és elnézést is kérek, mert elismerem, így kissé off a kommentem. A poszt érdemi részét egyáltalán nem vitatom, csak teljesen mellékesen - és hangsúlyosan nem erre a posztra vonatkoztatva! - ez jutott eszembe, miközben olvastam.

midnight coder 2020.11.10. 16:51:38

"A valóságban a történelem során a muszlim hódítók nem sokat foglalkoztak a keresztényekkel és zsidókkal. Úgy gondolták, hogy ők a Könyv népei."

Ez azért így nem teljesen fedi a valóságot. Pl. Erdély elvesztése leginkább annak tudható be, hogy a törökök (és a járványok) egész területeket irtottak ki, és ezek lakosságát betelepítésekkel pótolták. Ezek között voltak németek (svábok) illetve más nemzetiségûek is, de Erdélyben leginkább románok. Ez pedig szépen megváltoztatta a terület etnikai összetételét, a végeredmény pedig Trianon után Erdély elcsatolása, illetve ennek aztán egy rakás más következménye is (beleértve Pl. a zsidótörvényeket).

Picit messzebb nézve, miután elfoglalták Jeruzsálemet, egy jó darabig valóban békén hagyták a keresztényeket és a zsidókat, aztán viszont finoman szólva hirtelen nem lett annyira jó arrafelé a könyv népének lenni (mondjuk a zsidók még jobban megszívták).

Amúgy nincs azzal semmi baj, ha valaki a saját vallását gyakorolja, de gyakorolja azt szépen odahaza, és fõleg ne kérje számon a szabályainak a betartását másokon ott, ahol õ csak megtûrt bevándorló.

HaD 2020.11.10. 17:11:35

kinek az érdeke az iszlám és a kereszténység összeugrasztása??? Lehet tippelni...amúgy meg ha annyira figyelnék a szélsőséges iszlamistákat akkor hogy a pecsben van az hogy miután Franciaországban lefejeztek egy tanárt majd Bécsben lövöldöztek és monnyuk a qrva nagy terrorelhárítók milyen óvintézkedéseket tettek bárhol is a francia ügy után...a bécsi faszik kifejezetten azért ültek korábban böriben mert a dzsihadistákhoz akartak kiutazni,az egyikük feltette a facebookra hogy fegyvere van és használni fogja...Szlovákiában lőszert akartak venni amire a szlovák yard felhívta az osztrákok figyelmét....majd este a zsinagóga zárása után elkezdődött a lövöldözés....egy héttel korábban agy katolikus templomba bement pár tíz(!) faszi és allahozni kezdett...a zsinagógában bezzeg nem mentek be és nem kezdet el ott lövöldözni...miért??? Persze nem baj csak miért???? ...manapság mikor ha rákeresek egy beltéri festékre utána hetekig kapom a festék reklámokat,tehát az algoritmusok a polgári életben is simán lekövetenk...de az hogy a titkosszolgálat nem tudja lekövetni hogy ki a pecs mire keres rá avagy milyen üziket kap és továbbít...pláne ha az egy adott irányultságú és az adott ürge potenciálisan szélsőséges...na ne mááááá. Provokáció ....és mint olyan vissza az elejére...kinek a érdeke???????

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.10. 17:21:09

@aldum:
Ilyesmit nem ezen a blogon érdemes keresni.

@midnight coder:
Nem igazán tudom, hogy honnan veszed, hogy Erdélyben ők változtatták meg az etnikai összetételt.

@HaD:
Figyelik őket és évente több esetet meg is akadályoznak, de nem mindenhatóak. Különösen a magányos elkövetőket iszonyú nehéz észrevenni.
Az egy más kérdés, hogy a bécsi csávónál még el is balfaszkodták.

aldum · http://aldum.pw 2020.11.10. 17:25:42

@Lord_Valdez:
>Ilyesmit nem ezen a blogon érdemes keresni.

Mondtam en ilyet? Azt furcsallom, hogy itt ketten is ugy tesztek, mintha ez egy sosem latott dolog volna. Meg azt is mondtam, hogy nemhogy nem blogon belul, hanem nem is az orszagon belul keresendo elsosorban (bar most hogy belegondolok, itt is van egy-ket feminista gittegylet akik szerint a noi kvota surgetobb problema, mint ami bizonyos iszlam joggyakorlatokban szokas a nokkel kapcsolatban).

HaD 2020.11.10. 21:30:35

@Lord_Valdez: elítélték őket a dzsihadhoz való csatlakozás szándékáért,lőszert akartak venni amiről infó is volt, a neten reklámozták h mit terveznek...ez nem balfaszkodás...miért nem úgy jártak el mint abu nidal????....mert provokáció,terelés más oka nem lehet

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.10. 23:07:21

@HaD:
Hanlon borotvája azt mondja, hogy soha ne tulajdonítsd rosszindulatnak azt, amit megmagyarázható hülyeséggel is. A hivatalok rengeteg bakit követnek el apróbb ügyekben is, nincs okunk feltételezni, hogy nagyobb ügyekben ne hibáznának.

midnight coder 2020.11.11. 09:17:32

@HaD: Valószínűleg egy rakás hülye van, akinek a 99%-a vakriasztás lenne. Legalábbis akkor és ott. Azért mert valaki hülyeséget postol ki a faszbúkra, még nem lehet lecsukni. Csak aztán az egyik ilyen nekiáll megvalósítani a terveit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.11. 17:17:53

@midnight coder:
Egyébként ez egy érdekes dolog.
Amikor megjelentek a közösségi hálók és mindenféle tömeges megfigyelést lehetővé tevő módszerek, a titkosszolgálatok ugráltak örömükben. Hú, mennyi adat, majd biztos sokkal jobban lehet dolgozni.
Aztán pár éve volt valahol egy cikk, hogy az adatok mennyisége valóban sokszorosára nőtt, de a hasznos adatoké nem. A szemét mennyisége nőtt meg drasztikusan. Nem sokkal könnyebb ma megtalálni egy potenciális terroristát, mint volt 20-30 éve.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.11. 20:06:46

Most olvasom m.hvg.hu/itthon/20201110_alaptorveny_modositas_parlament
Úgy érzem, hogy az iszlám és iszlamizmus kérdése után ideje a kereszténység és krisztianizmus közti különbségekről is írni...
Különösen cuki: "a Teremtés rendjéből fakadó fogalmak folyamatos fenyegetettsége", tiszta középkor. Tulajdonképp a krisztianisták és iszlamisták akár kezet is foghatnának, hiszen a legtöbb kérdésről ugyanazt gondolják.

Untermensch4 2020.11.15. 23:40:28

@Zalai Béla: "Mintha itt a más kultúrák elfogadása folyna össze azzal, hogy a sajátunk meghatározó vallási irányzatának univerzalisztikus standardjait elvetjük, de a másikéban a sokszínűséget üdvözöljük."

Megtennéd hogy ezt kifejted bővebben? Előre is köszönöm.

Glokta 2020.11.19. 23:57:06

Ennél a probléma azért bonyolultabb. Az európai muszlimok nagyon jelentős része nem fogadja el a szekularizmust, az állam és az egyház szétválasztását és az európai civilizáció jónéhány más alapértékét (mint a szólásszabadsághoz való jogot).
www.clovisinstitute.org/british-muslims-think/?fbclid=IwAR04hy2dSRz54ZApP-_kKRHJoGgHp_K-cqhFaPMkPMM2ik1CDasdUQa89hI

Nagyjából felük kb. teljesen elszigetelve él a nem-muszlimoktól, párhuzamos társadalmokat, gettókat alkotva, amelyekben virágzik a bűnözés, az erőszak, az önbíráskodás (gyakran vallási törvényeket követve) és nagyon magas a munkanélküliség. Jónéhány muszlimok lakta negyedekbe már a rendőrség se nagyon mer (vagy nem akar) bemenni.

Egyelőre nem látszik jele annak, hogy többségében sikerrel illeszkednének be az európai társadalmakba (szemben az USA-val), és az általuk jelentett probléma a népesség növekedésével jövőben csak eszkalálódni fog, különösen amennyiben a Földközi-tengeren keresztül történő illegális migráció mértéke megemelkedik.

Egyértelmű, hogy minimum a bevándorlásra vonatkozó szabályokat erősen szigorítani kell, különösen az állampolgárság feltételeit, és nem szabad beengedni Európába mindenkit, akit kihalásznak a Földközi-tengerből.

Ezekhez képest a sokat hangoztatott terrorizmus egy minimális probléma, csak hát sajnos az emberek biztonságérzetét ez jobban befolyásolja, mint a valós veszély mértéke, és ezzel jobban rá lehet világítani a vélt/valós problémára (ugyanúgy, mint az iskolai lövöldözések is nagyon ritkák még az USA-ban is, mégis ezzel tematizálják a szigorítást kívánók a fegyvertartásról szóló vitát).
Ezek a terroristák Európában nem nem a 'keresztényeket' támadják, hanem magát a Nyugatot, annak a szellemiségét, ennek jegyében természetesen ölhetnek muszlimokat is.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.20. 08:14:59

@Glokta:
Ez nem egy komoly kutatóintézet.
Mindazonáltal a helyi gettók és bandásodás egy létező jelenség, bár nem érdemes az iszlámra kihegyezni. A XX. század elején az USA-ban az írekkel, olaszokkal és zsidókkal ugyanez volt a helyzet. (Most meg puerto ricoiakkal.) Aztán a végén csak sikerült. Európa ezen a téren több évtizedes lemaradásban van.
Az állam és egyház szétválasztása számukra valóban értelmezhetetlen, mert nincs egyházuk, bár érdekes dolog történik ezen a téren is. Macron most úgy tűnik, hogy sikeresen szervez valami hasonlót.
telex.hu/kulfold/2020/11/19/franciaorszag-imamok-cfcm-charta-iszlam-emmanuel-macron

Glokta 2020.11.20. 13:03:41

@Lord_Valdez: Az, hogy az íreknek és az olaszoknak sikerült integrálódni az USA-ba, az nem azt jelenti, hogy Európába - ami nem olvasztótégely - a muszlimoknak sikerülni fog. A különböző vallás és a különböző bőrszín (ez utóbbi eléggé számít, mint könnyen észrevehető "különbözőség", ami önkéntes elkülönüléshez vezethet) ezt sokkal-sokkal nehezebbé teszi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.20. 17:34:16

@Glokta:
A jövőt, nyilván, egyikünk se látja, de Európa mindig is olvasztótégely volt. Sehol nem látsz ma már longobárdokat, kunokat, jászokat, okcitánokat, pikteket, varégokat stb. Egyébként kevéssé ismert, de élt az Árpád-korban Magyarországon egy komolyabb muszlim kisebbség, az iszmaeliták, vagy böszörmények. Még az Aranybulla is említi őket, igaz negatív színben.
Az viszont igaz, hogy nem volt mindig minden integráció konfliktusmentes.
Én hiszek abban, hogy idővel sikerülni fog valamennyire. Szerintem ez leginkább azon múlik, hogy mennyire sikerül közös célokat találni. Horribile dictu, de a nagy háborúk ebben hatalmas segítséget jelentenek.

Untermensch4 2020.11.20. 23:07:18

@Lord_Valdez: Nem emlékszem a forrásra de mintha a böszörményeknek elő lett volna írva hogy házasodni csak nem böszörménnyel szabad... bár az más kérdés hogy mennyire szigorúan alkalmaztak ilyen előírásokat amikorannyira "laza" volt a hozzáállás hogy 1-2 generáció alatt tűnt fel a letelepített kunok egy részéről hogy jász, aztán még Mátyás idejében jelentős létszámban keresztény hitre téríteni.
Nagy háború közvetlenül a népességveszteség miatt lehet "segítség" de ilyen alapon a migrációs probléma/félelmek is megoldhatóak egy háborús emberveszteségnyi ember földközi-tengerbe fojtásával. Sztem nálunk a törökök elleni hosszas háborúskodásból adódó kulturális elemek miatt nehezebb egy muzulmánnak integrálódni asszimiláció nélkül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.21. 11:29:52

@Untermensch4:
Nem erre gondoltam, hanem a nagy háború közös ellenséget ad. Másodsorban meg a munkaerőhiány miatt kénytelen vagy olyanokat is alkalmazni, akiket korábban nem tettél volna, illetve kénytelen vagy olyanokkal együtt harcolni.
Ez egy kényszerített csapatépítés.
Hasonlóan ahhoz, hogy a feministák se ismernék be soha, de a mosógép utána legtöbbet a női egyenjogúságért a két világháború tette.

Untermensch4 2020.11.23. 04:25:14

@Lord_Valdez: Közös háborús cél mint csapatépítés... hát éppen a nagyobbrészt muzulmán ujgurok ellen folyik némi népirtás kínában... kár hogy nem lehet máshova kiszervezni az ipart. A szövetségesi viszony nem garancia a barátságra, sztem fordítva nagyobb a kialakulás esélye.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.23. 17:54:47

@Untermensch4:
Úgy mondanám, ha ne adja Isten, kitörne egy háború Magyarország és mondjuk Szerbia között, akkor hirtelen nem számítana többé, hogy cigány-e, vagy magyar, csak az, hogy meg tud-e fogni egy puskát.

Glokta 2020.11.24. 18:48:03

@Lord_Valdez: Hát ez igaz. Viszont ha mondjuk kitörne egy valódi, komoly háború az EU és muszlim országok (nem is feltétlenül azok, amelyekből a bevándorló jött) közt, akkor az európai muszlim népesség komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ami sokat elárul az asszimiláció általános sikerességéről.

Emlékezz vissza arra is, mennyi muszlim fiatal csatlakozott az Iszlám Államhoz, ezzel elárulva a nyugati civilizációt.
Ezeket az embereket most a nyugati országoknak vissza kéne fogadnia és megpróbálnia integrálnia, legalábbis ez az, amit a progresszívek szeretnének. Nem őrültség?

Untermensch4 2020.11.24. 21:00:00

@Glokta: A renegátok mindig fanatikusabbak... a sikeresen integrált európai születésű ex-isis-harcos jó ötlet. A nem sikeresen integrált nem jó ötlet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.11.24. 21:13:10

@Glokta:
Itt elkövetted az a hibát, amire fent is figyelmeztettem. Muszlim-muszlim nem egy kutya. Különösen egy Irán elleni háború esetén nem fog megmozdulni sok ember, mivel az európai mohamedánok többsége szunnita. Mellesleg, többek közt ezt is szokta Viktor hangoztatni, hogy Európába hozzák a saját megosztottságukat és konfliktusaikat.

Nem olyan nagyon sok. Van róla kimutatás:
en.wikipedia.org/wiki/ISIL_foreign_fighters
Franciaország kb. 5,7 millió mohamedánjából 2000. És ez volt a legnagyobb társaság. Ez, akárhogy is nézem kevesebb, mint 0,1%.

Nem kell visszafogadni. Sőt, igazából a személyes véleményem, hogy menjen a qrva anyjába. Ha ennyire hülye volt, akkor egye meg, amit főzött.

Gungnir 2020.11.24. 23:36:23

@Glokta:
Anno a 2.vh -ban is internálták szinte az összes japán származású lakost a kontinentális USA területén.
Mondván, hogy japánok milyen fanatikusak, összetartóak, mások mint mi, és hatalmas ötödik hadoszlopot képeznek, ami szabotálná az amerikai háborús erőfeszítéseket.

Aztán a háború végére kiderült, hogy ez az egész egy tévképzet volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.12.03. 07:23:01

@midnight coder:
Valószínűleg erre gondolsz, mert török népirtás Erdélyben:
telex.hu/eszkombajn/2020/12/03/tatarjaras-kurucok-torokok-ii-rakoczi-ferenc
de ezt nem igazán fair a törökök nyakába varrni.

Untermensch4 2020.12.04. 23:50:27

@Lord_Valdez: "de ezt nem igazán fair a törökök nyakába varrni"

" A bajban lévő törököknek meg kellett osztaniuk a császári seregek figyelmét, ezért parancsot adtak a Moldvában már hónapok óta készülődő tatároknak az Erdélybe való betörésre."

50-200 idióta sodródó kollaboráns mitől is veszi magára a felelősséget a 15ezres sereget elindító török katonai vezetéstől..?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.12.05. 15:36:42

@Untermensch4:
Arra akartam utalni, hogy nem törökök voltak, hanem tatárok és nem az lett volna a feladatuk, hogy raboljanak és népirtsanak. Ezt afféle önszorgalomból csinálták.
süti beállítások módosítása