Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete
  • tesz-vesz: @Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény (2022.10.28. 13:27) Nekünk semmi se jó

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (32) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (13) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Apropó, kommunista hazugság

2013.09.11. 08:00 | Lord_Valdez | 115 komment

Címkék: fidesz populizmus belpolitika

Amikor azt firtatták, hogy érdekes egybeesés, hogy pont azon a teljesen jelentéktelen útvonalon jött rá az önkormányzatra az útjavítás, ahol a kedves veje lakik, akkor Orbán Viktor azt találta mondani, hogy "kommunista hazugság". Ez más szájából valószínűleg nem érdekelt volna, az övéből viszont vérlázító.
Különösen az a beszéd után, amit hétfőn mondott a parlamentben. Ez a beszéd túl azon, hogy egyszerre bűzlik mind a kommunizmus utolsó leheletétől, mind a hazugságtól, azonban nem minden tanulság nélküli.

I. "Az IMF-hitelt is visszafizettük az utolsó centig, azt a hitelt, amit az előző kormányok vettek föl."
Valamiért az emberek fejében az a kép él, hogy az IMF hitel felvétele rossz volt az országnak. Természetesen, ez emelte az adósságállományt, de érdemes megnézni az alternatíváit és azok költségét. Az első az államcsőd, ami a központi hatalom gyors összeomlásával jár. Ez nagyon nagy szopás mindenkinek. A második, hogy fel kellett volna menni az állampapírhozamokkal kb. 15%-ig. Wmiki szintű intellektusnak kell lenni ahhoz, hogy úgy gondoljuk, hogy ez jobb megoldás lett volna. Igazából a dolog attól lesz különösen érdekes, hogy az IMF-hez fordulást még maga Orbán Viktor is jó lépésnek tartotta addig a pontig, amíg meg nem haragudott az IMF-re. Azóta bűn volt. (vö. Óceánia mindig is Eurázsiával állt háborúban.)

II. "Már nem mások pénzén tengődünk"
Az ideális helyzet valóban ez lenne, azonban a magyar állam továbbra is újabb és újabb hitelek felvételéből finanszírozza a lejáró adósságát. Ezek alakulása megtekinthető az államadósság kezelő honlapján.
Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon nem 3 GDP%-nyi hiányt kell megcélozni, hanem ahhoz pozitív elsődleges egyenleg kell. Azaz további megszorítások. Azzal valóban elérhető ez a helyzet.

III. "Valamint az aktív munkakeresők száma is nőtt, azoké, akik munkabérből akarnak megélni segély helyett."
Ez alapvetően dicséretes lenne, de a bibi ott van, hogy ennek fő oka a segélyek megkurtítása, nem pedig a valódi munkahelyek számának gyarapodása.

IV, "Szokatlan dolog, szoknunk kell: Magyarországon az árak lassabban emelkednek, mit más európai országokban"
Ez volt a két legfontosabb leleplezendő állítás egyike a szememben. Az alacsony infláció ugyanis nagyon jól hangzik, és általában az is, de nem feltétlenül az. Amikor a jegybanki alapkamat drasztikus csökkenése ellenére is szokatlanul alacsony az infláció, az egyáltalán nem örömteli dolog. Az a gazdaság gyengélkedésének a jele. Az azt jelenti, hogy nem forog a pénz a gazdaságban. Ahhoz, hogy belássuk, hogy valóban így van, elég megnézni a KSH negyedéves jelentéseit.

V. "A rezsicsökkentés a függetlenség szimbóluma", "Európában egyedülálló tett volt" (illetve "Rezsicsökkentést még a Kádár sem csinált ebben az országban" - Kövér László)
Nos, igaza van abban, hogy Európában egyedülálló tett volt, mégsem igazán ok a büszkeségre. Nem véletlen, hogy máshol nem alkalmazzák ezt az eszközt. Az az oka, hogy hosszútávon nagyon káros egy országnak megtámadnia a saját infrastruktúráját. És ezen a ponton térnék ki Rogán Antal agymenésére (amit aztán az egész Fidesz a magáévá tett), aki non-profit közműszolgáltatásokat vizionált. Hogy mitől agymenés? Attól, hogy ilyen nem jut eszébe egy olyan embernek, aki látott már vállalatot belülről.
Nagyon jó oka van annak, hogy nem igazán léteznek non-profit nagyvállalatok (nota bene a 100%-os állami tulajdonú Magyar Villamos Művek Zrt. sem az.). Ez a séma, ugyanis nem nagyon működik.

Azt, hogy ne keletkezzen egy vállalatban profit, több módon is el lehet érni. Az idealista úgy képzeli, hogy keletkezik a profit és azt mind visszaforgatják.
A realista úgy, hogy nem is keletkezik. Ahhoz, hogy nyereség keletkezzen szükség van arra, hogy a termék ára nem csak a vállalat költségeit fedezze, hanem haladja meg azt. A naiv olvasó, persze, hajlamos arra gondolni, hogy akkor, nosza, számítsuk bele a költségekbe a befektetésekre félretett pénzt is. Igen, ám, de sem a költségek, sem a befektetésre félreteendő összeg nem magától értődő, fix összegek. Az első a vállalat méretén és hatékonyságán múlik, a másik a tervein. Csakhogy mind a hatékony működés, mind a beruházás megvalósítása munkát igényel, ezért a vállalat igyekszik minimalizálni az erőfeszítéseit. Tegye fel a kezét, aki kihozza magából a maximumot, akkor is, hogy ha ettől a végeredmény semmit sem változik. Nos, ilyen ember nincs, nem is lenne ésszerű. Azaz úgy a legkönnyebb elérni, hogy ne keletkezzen profit, hogy az ember nem töri magát. Sem a hatékony működést, sem az értelmes, hatékony befektetéseket nem lehet törvényileg kikényszeríteni. Lehet előírni, hogy évente csináljon x milliárd befektetést, de hogy annak értelme is legyen azt nem. Lehet előírni bértömegmaximumot, de hogy az hatékony struktúrával és vállalati kultúrával párosuljon azt nem.

Hogy ez nem puszta elmélet annak ragyogó megvalósulásait láthattuk anno a Magyar Postán, aki bármikor képes volt 20 évig elhúzni egy telefonvonal kiépítését, a Merkúron, ahol bármikor várhattál 5 évet egy kocsira, mert az autógyárak is non-profit alapon működtek, vagy napjainkban a BKV és MÁV Zrt.-n. Amennyiben nem célunk, hogy éppen csak működő vállalatunk legyen, ami semmire nem jó azontúl, hogy kényelmes állásokat biztosít  pártkáderek számára, akkor keményen számon kell kérnünk a vállalatot. Azaz profitot kell megkövetelnünk tőle.

Hogy egy pillanatig ne hihessük azt, hogy ez az ötlet mögött a nyers populizmusok túl bármilyen megfontolás is áll, hozzá tették, hogy minden vállalatnak csak 51%-t vennék meg. Igen, ám, de arra nem adtak választ, hogy a tulaj mit csinál a maradék 49%-kal. Miért akarná megtartani? Ez azért lenne nagyon fontos, mert nem kell túl sok ész annak belátásához, hogy nincs értelme több milliárd eurót parkoltatni egy olyan vállalatban, ami zéró profitot hoz. Ettől nyilván meg kell szabadulni minél előbb. Az államnak viszont nem áll szándékában megvenni az egészet, mert az neki sem jó üzlet.

Azt meg már csak zárójelben teszem hozzá, hogy ha tényleg az lenne a motiváció, hogy könnyítsenek a családok helyzetén, akkor a leghasznosabb lenne az üzemanyag adóján kezdeni. (Persze, az saját zsebre megy.) Az üzemanyag ára, ugyanis nem csak az autóval rendelkező családok kiadásának tetemes része, de minden termékben megjelenik, köztük az élelmiszerben.

VI. Csúnya bankok már megint.
Az első toposz, hogy a bankok visszaéltek, mert a kockázatot az ügyfelekre hárították, bár legalább elismeri, hogy senkit sem kényszeríttek a szerződésekre. Egy konzervatív számára, persze, evidencia lenne, hogy a felelősség a szuveréné, azaz a végső döntés meghozójáé. (Azt most ne feszegessük, hogy Viktor úgy konzervatív, ahogy én balett táncosnő.)
Ezt már csak azért is nagyon könnyű belátni, mert volt választási lehetőség és van szabad akarat. Kétségtelen, hogy számottevő különbség volt a forint és a devizahitel költségei között, de ha én a hentesnél látok virslit 300 Ft/kg áron, nem jut eszembe elgondolkodni, hogy miért? Nos, azért, mert ingyen ebéd  nincs, valamiért megéri a hentesnek ennyire olcsón adni. A devizahitellel is ez volt a helyzet. Pont azért volt ennyire olcsó, mert minden kockázatot az ügyfél áll. Természetesen, állhatta volna a bank is ezeket a kockázatokat, de akkor a hitel duplaennyibe került volna. Mint ahogy az a virsli is tartalmazhatna több hús, de akkor 700 Ft lenne.

A második toposz volt a második ok, ami miatt neki kezdtem ennek az írásnak. Azaz, szerinte a banknak erkölcsi kötelessége
lenyelni az árfolyamveszteséget. Ezzel az első baj, hogy olyannal fizetteti meg, aki nem tehet róla (lévén, hogy nem ő okozta az árfolyamváltozást). Ez mindenképp etikátlan. A második viszont, hogy a banknak nem az ügyféllel szemben van erkölcsi kötelezettsége elsősorban, hanem a részvényes és a betétes felé.
Igen, kedves olvasó, a bank köteles a maximális profitot termelni. Amennyiben nem így tesz úgy hűtlen/hanyag kezelést valósít meg. (Egyébként ez minden vállalatra igaz, beleértve az energiaszolgáltatókat is.)

A harmadik pedig: "A bankoknak és a monopolhelyzetben lévő cégeknek hozzá kell szokni az új helyzethez. Most mi vagyunk erősebbek, és nekik kell alkalmazkodni a magyar emberekhez. Senki sem fog még egyszer a magyar emberek kárára extraprofitot szerezni. A gyarmatosítás kora lejárt".
Ezt csak azért említem, mert ilyen szép tripla bullshitet ritkán lát az ember. Különösen parlamentben, mert az egy dolog, hogy egy politikus miket mond egy rendezvényen, de egymás közt elég gáz.
Egyrészről, nem a magyar emberekhez kell alkalmazkodniuk, hanem a kormány aktuális szeszélyeihez. Azokon éppenséggel pont leverik ezt.
Másrészről, igen ironikus az extraprofit kifejezés használata. Az extraprofit kifejezést Marx vezette be a Tőke 3. kötetében és csak a marxista kereteken belül van értelme. Ennek ellenére igen lelkesen használják Magyarországon.
Harmadrészről, a gyarmatosítás kora már jó száz éve véget ért. Bár sokan szeretik azt mondani, hogy a külföldi cégek gyarmatosítanak (,bár érdekes módon magyar cégek külföldi terjeszkedéseit nem asszociálják a gyarmatosítással), de valójában önkéntes cserék zajlanak. Mind a vevők és eladók a saját szabad akaratukból döntenek a csere mellett. Amellett, hogy igen abszurd gyarmatosítás az, ahol választani lehet a gyarmatosítók között. Sőt, az országok maguk próbálják vonzani a "gyarmatosítókat".
Mellesleg, amennyiben valóban a monopol helyzettel van problémája, akkor azt kell kezelni. Azaz a szolgáltatók közötti versenyt kell élénkíteni.



Mindez, amit itt most elmondtam, egyáltalán nem öncélú kötekedés, hanem közérdekű. Magyarország egyik legsúlyosabb problémája ugyanis a határtalan populizmus, és az arra való fogadókészség. Ez ellen muszáj harcolni, mert a rövidtávú népszerűségért már számos ország fizetett közép, vagy hosszabb távon súlyos árat. Hogy mást ne mondjak itt volt a 13. nyugdíj esete. Ez ellen csak felvilágosítással és a hazugságok leleplezésével lehet harcolni. A dolog szépséghibája, hogy a populizmus ellen harcolni (szinte definíciószerűen) népszerűtlen dolog. A populizmus elleni harc azzal jár, hogy el kell mondani, hogy miért nem igazak azok a dolgok, amikben olyan jó érzés hinni. (Az élet az álmodozás megrontója.)

Szóval, ne utálj nagyon ezért, a te érdekedben mondtam el :)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr865505282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamerasmobil 2013.09.11. 12:55:25

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Ahogy stark is irja a palagaz onmagaban meg nem nyomja le az arakat. Erdemi kitermeles egyelore csak az USA-ban folyik ha jol tudom es az europai mezokhoz meg nem nyult senki.
Vezeteken nyilvan nem fog gaz jonni az amerikai mezokrol a csepfolyositas meg koltseges es problemas.

Szoval ahhoz meg ido kell hogy az olcso amerikai foldgaz gazdasagi hatasa begyuruzzon. Elobb ert ide a geopolitikai... Szerintem mar Putyin is reszben a palagaz/palaolaj forradalom miatt ellenzi az amerikai beavatkozast Sziriaban. Neki erdeke hogy a konfliktushelyzet magasan tartsa az olajarat hiszen Oroszorszag exportor es egy aresestol osszeomlana a koltsegvetese es utana a birodalma is...

SemBoga 2013.09.11. 12:57:33

extra profitnak az elvárt profit feletti részt lehet nevezni

azaz elvárom egy vállalkozásomtól, hogy a befektetett pénz 10%-át hozza nekem évente, de 13% lesz ebből, akkor a 10% és a 13% közötti rész az extra profit

de ez nem bűn, mivel ha nagyobb a profit, nagyobb az adó is - másrészt jól is néznénk ki, ha növekedési plafont akarna a kormány kialakítani - mindenki annyit érhet el, amennyit akar/tud, nem pedig annyit, amennyit orbán etikusnak tart

Bogyó 2 2013.09.11. 12:57:52

@Csetepaté márki: Tény, hogy a szabályok túl sokat engedtek meg a bankoknak, de hogy most ők vigyék el a balhét az se fair. Senkinek nem szegeztek pisztolyt a fejéhez, hogy vegyen fel devizahitelt. Nekem volt, de annyit vettem fel, hogy beleszámítottam, hogy ha felmegy másfélszeresére, azt még bírni fogom. Ha valaki ennyit sem bírt már, az meg is érdemli, én is vehettem volna fel többet is, de kalkuláltam az árfolyam változással, hiszen ezért devizahitel. Tény, nem ennyivel, nekem is több a másfélszeresénél, de kétszerese még nincs, s 7-8 év után azért ennek is más az értéke, s ma is tudom fizetni. Lassan le is jár, mert tíz éves, s most már a tőke is rohamosan fogy.

Másik dolog, rohadtul nem emlékszem, hogy a Fidesz tiltakozott volna a devizahitelek kihelyezése ellen, csak a világválság óta ilyen okosak ők is. Mint ahogy az önkormányzati adósságokat se tette szóvá, sőt a fideszes önkorik jártak élen a hitelfelvételben. Nem véletlenül. Most meg eljátsszák a megmentő szerepét. Persze amazok is sárosak, csak ezek ügyes gazemberek, amazok meg bénák voltak.

KopaszMercis 2013.09.11. 12:58:29

Ez a bejegyzes csillagos ezres (nem is 5-os hanem rogton ezres)

Amen testverem. Le a kalappal...

SemBoga 2013.09.11. 12:59:35

@inda2012: ha forog a pénz, azaz jelen esetben pörög a kereskedelem, akkor nő az infláció

mivel az mnb csökkentette a jegybanki alapkamatot, így a pénz mennyiség elméletileg megnőtt a gazdaságban, ami így pörögni tud és a kereskedelmet is pörgeti magával

de mivel az infláció nem nő, ebből vissza lehet következtetni, hogy hiába csökkent az alapkamat, a kereskedelemben valami hibádzik

Bogyó 2 2013.09.11. 13:04:12

@KopaszMercis: Szerintem is jól össze van szedve, mégha egyesek kifogásolnak is bizonyos közgazdasági állításokat. A lényeg, hogy ügyes demagógiával parasztvakító módon és a médiafelületek nagy részének kisajátításával, hazug propagandával nálunk nyerni lehet közvetlen választási csalás nélkül is. Az emberek nem akarnak felnőni, nagyon akarnak hinni az országmentő apuciban, az erős emberben, a Big Brother-ben. Félelmetes, de az emberek politika és demokráciaismerete szinte semmivel se jobb, mint a rendszerváltozás előtt.

notib 2013.09.11. 13:04:22

LordValdez: mért lepődsz meg ???

a "liberális" SZDSZ, mekkora kommunista hazugság volt ???

"antikommunista" Pethő és Bauer ÁVÓ-s pribékivadékok vezetésével...

kell ennél nagyobb kommunista hazugság ???

KopaszMercis 2013.09.11. 13:04:30

Normal profit van... Extra profit tenyleg kommunista fogalom. Amivel nincsen semmi baj, csak akkor lassuk be, hogy itt 49 ota nem volt rendszervaltas... Ennyi.

tobeor 2013.09.11. 13:05:44

Amikor egy fideszes hazudik, és rajtakapják, azonnal komcsizni kezd. Így van bekötve az agyuk. Szerintük nekik lehet hazudni, lopni, hatalommal visszaélni, ha közben komcsiznak. Ezért is komcsiznak állandóan (miközben ők a komcsik).

Ezért komcsizott Orbán is amikor rákérdeztek hogy miért a lánya esküvőjére lett aszfaltozva az út.

Wagem 2013.09.11. 13:06:25

Hányok ettől a sok libolsi fajankótól.
Az ilyen" KopaszMercis" egysejtűektől.
Brrrr.

KopaszMercis 2013.09.11. 13:07:43

@Wagem:
Nem csoda hogy hanysz, ha ilyen melyen a torkodba tolom a faszom ;)

Zöldsárkány 2013.09.11. 13:08:32

Az ingatlanfedezetű hitelek esetében a bankok és a magyar jog együttesen szélsőségesen felelőtlen hitelezést ösztönöz, hiszen a bankok devizahitel esetén nemcsak a teljes árfolyamkockázatot, hanem a teljes ingatlanpiaci kockázatot is az ügyfélre terhelhetik. Forint alapú hitelek esetében is a teljes kockázatot a hitelfelvevő állja. A bankok ugyanis az ingatlanfedezet mellett bedőlő hitel esetén nem csak az ingatlant vihetik, de még tetszőleges ideig horribilis összegekig a hitelfelvevő további jövedelmeit is terhelhetik. Ez együttesen valóban azt jelenti, hogy a bankok nulla kockázatot viseltek a hitelezésben. Ha az ingatlanfedezetű hitelek esetében csak az ingatlan lesz a fedezet és semmi mását nem vihetik az adósnak, akkor majd megnézik, hogy milyen ingatlanra, mekkora hitelt adnak, és bedőlés esetén nem fillérekért passzolják el, mert csak abból gazdálkodhatnak, el kell érniük maximális árat, mert az ő buktájuk, ha nem jön be a hitel összege. Most fillérekért túladnak az ingatlanon és még évtizedekig nyögheti a balek hiteles a nem létező lakás/ház árát.

Bogyó 2 2013.09.11. 13:10:23

@mahet: Ez nagyon durva. Pont ez van.
Ha naponta hallgatjuk a Selmeczi-Kocsis Máté féle robotoktól, hogy bajna-gyurcsány kormányok, bukott baloldal, maffia-baloldal stb. az ember kellő intelligenciával jobboldaliként is úgy érzi, hogy az agyát akarják kiégetni.
Miközben Sólyom László hiába mond bármit, nem fogják meghívni az Estébe, hogy fejtse ki a véleményét Magyarország közjogi állapotáról.

Tipikus példa, hogy a tegnapi Szél-Illés afférról se tudnánk semmit, ha csak Híradót nézünk, miközben a net ezzel volt tele.
Egy ideig azt hittem ezek nem olvasták Orwellt, de rájöttem, nagyon is...

Laci A Lakli 2013.09.11. 13:11:59

@SemBoga:
Mondjuk nem vagyok kozgazdasz, de ez egy kicsit hazugsagnak tunik. Ugyanis, az arak attol mennek fel, hogy a kereskedok kicsit kapzsik lesznek es nem erik be a 10%-os haszonnal, hanem 15%-ot akarnak. Azaz ugy erzik, hogy az emberek koltekezobbe valnak, mert nem nagyon erdekli a kulonbseg, hiszen ugyis porgo gazdasag mellett nem igen nezi az arakat. Azaz ez a kulonbseg meg dobja az arakat es robban az inflacio...
Azonban most egy olyan "gazdasagi" sokkon van tul Magyarorszag amikor ma mindenki haromszor jobban megnezi az arakat es emiatt a kereskedok nem tudnak arakat emelni. Ez nem biztosan az jelenti, hogy baromi gyenge a gazdasag, hanem azt is jelentheti, hogy az emberek kevesbe pazarlokka valtak. Ami szerintme jo a gazdasagnak, mert igy a gazdasag "gazdasagosabba" valik.
Most komolyan inkabb orulni kene, hogy sikerult leszoritani az alapkamatot 4% ala es igy olcsobb az allam finanszirozasa.
Arrol nem is beszelve, hogy a "gazdasagi sokk" masik hatasa a hitelek bedolese. Ami azt a lelki allapotot eredmenyezte valami kulonos modon, hogy szinte senki sem akar venni fel hitelt inkabb igyekszik sporolni...

dr kíváncsivagyok 2013.09.11. 13:12:33

"Magyarország egyik legsúlyosabb problémája ugyanis a határtalan populizmus, és az arra való fogadókészség. Ez ellen muszáj harcolni, mert a rövidtávú népszerűségért már számos ország fizetett közép, vagy hosszabb távon súlyos árat. "

Ennyi...
Aláhúznám a fogadókészséget, mert anélkül nem lenne !

Makkasz 2013.09.11. 13:12:53

Had tegyük hozzá, a másik oldal vetélkedik kommunizmusban. Mit mondott tegnap Mesterházy? " Adót fogunk emelni, méghozzás a gazdagoknak".

Ez három dolgot jelent:

1. Az 1,8 millió, 10 millió embert eltartó, vállalkozásban dolgozók közül egy szűkebb csoportra akarjék tenni a terheket. Vagyis 100.000 ember fizesse be az SZJA felét, 900.000 a másik felét. Ilyen már volt, Gyurcsány idején.

2. Bajnainál is már feltünt, direkte hangsúlyozza a progresszív adót, ahelyett hogy csak az alacsony jövedelműek SZJA kedvezményének visszahozását tűzné zászlóra (milyen álságos, adójóváírás:))=nem fizet adót). Ennek jelentsée, nem a pénz adással, a felemelkedés lehetőségével, jövőképpel lehet szavazatokat nyerni, hanem az írigység kihasználásával. nem az a lényeg én mit kapok, hanem mástól mennyit vesznek el.
Mondjuk nem újdonság, a baloldal összetartó ereje mindig is az írigység volt, ami ENSZ által elismerten magyar tulajdonság.

3. Talán ez a legsúlyosabb, és itt összecseng a véleményem a posztolóval, minden politikus nagy államot akar. Nem a költségeket visszafogni, alacsony adókat, magasabb jövedelmeket, függetlenséget, biztonságot biztosítani a polgároknak, hanem hatalmas államot, aki beszed eloszt, ellop, pazarol.
Van is egy ilyen szám "Beszed, eloszt, ellop, pazarol".

Ennyit erről a posványról.

dr kíváncsivagyok 2013.09.11. 13:14:34

@Laci A Lakli:
"Ugyanis, az arak attol mennek fel, hogy a kereskedok kicsit kapzsik lesznek es nem erik be a 10%-os haszonnal, hanem 15%-ot akarnak. "

Már ha megtehetik...ugyanis ha nem lenne vevő 15% -os árrés mellett,...visszamenne az eladó 10 - re .
Ennyi...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.11. 13:15:51

@Zöldsárkány: meg fogsz lepődni: ez a közérdek. A bank ugyanis csak közvetítő, a betétesek pénzét (akik most nem tudják felhasználni) közvetíti annak, aki fel tudja használni és költésének előrehozásáért kamatot fizet. És nem vállalhat kockázatot.

dr kíváncsivagyok 2013.09.11. 13:16:02

@Makkasz:
"1. Az 1,8 millió, 10 millió embert eltartó, vállalkozásban dolgozók közül egy szűkebb csoportra akarjék tenni a terheket. Vagyis 100.000 ember fizesse be az SZJA felét, 900.000 a másik felét. Ilyen már volt, Gyurcsány idején."

Folytatom : még így is érdemeik felett marad nekik zsé...

dr kíváncsivagyok 2013.09.11. 13:18:11

@Kuviklacz: ...és nem lehet a bankokat egyoldalúan , a hitelesek oldaláról megítélni...

Bogyó 2 2013.09.11. 13:20:00

@Zöldsárkány: Igen, pont ez a baj a jogi szabályozással. Az első Orbán-kormány is hozhatott volna olyan szabályokat vagy javasolhatott volna a szocik alatt olyan törvényeket, amelyek ezt korlátozzák. De nem.
És ez minden hitel problémája, nem csak a devizahiteleké, a közvéleményben mégis az van, hogy ha forintalapú lett volna csak a hitelezés, akkor minden rendben lenne. Hát nem. Az árfolyamkockázat csak egy része a problémának, és nem is hiszem, hogy a bankokat kellene elsősorban bűnbaknak tekinteni, nyilván kihasználták az előnyös helyzetüket, ha egyszer legális volt. Csak túl mohók voltak. De a felelősségben mindkét politikai oldal osztozik. Az az undorító, hogy a Fidesz viszont mindent másokra hárít. Persze a bankok mint eddigi haszonélvezők inkább befogják, nyelnek, amíg tudnak, a baloldal meg nyilván bénázott és hibás ő is, szintén befogja. Más kérdés, hogy ennyire töketlenül nem kellene viselniük a bűnbak szerepét, de nyilván nekik sincs elég sütnivalójuk, hogy értelmes megoldást találjanak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.11. 13:21:09

@Mérnork: igen, mert a magyar adósok kockázata is Nőtt, vajh miért (talán a mai agyament mentési ötletek adnak némi támpontot). Volt jogtalan kamatemelés, illetve inkább elszabotált kamatcsökkentés, eezt le lehetne rajtuk verni. Csak két dolog hitelteleníti a most divatos megközelítést: az a bullshit, amit nyomnak és az, hogy a forinthiteleket rosszabban fizetik vissza, mint a devizát, pedig ott most drasztikusan csökken a kamat.

Laci A Lakli 2013.09.11. 13:21:24

@dr kíváncsivagyok:
En is ezt irtam a masodik bekezdesemben :)

oleszt 2013.09.11. 13:25:23

@Laci A Lakli: az árak nem csak a kereskedők kapzsiságától mennek fel. ÁFA emelés, e-útdíj minden teherautóra, gyenge árfolyam a beszerzésekhez, üzemanyagár emelés, ezek szerinted nem emelik az árakat?!

Csetepaté márki 2013.09.11. 13:27:51

@Bogyó 2: „rohadtul nem emlékszem, hogy a Fidesz tiltakozott volna a devizahitelek kihelyezése ellen”

Valoban nem tiltakozott, söt meg is toldom! A fidesz az ellen sem tiltakozott, hogy a 2001-es bevezeteskor (ami szüksegszerü jogharmonizacios lepes volt az EU-ba valo belepes miatt, ha tetszik, kenyszer) alkalmazott korlatozasokat az önreszre,fedezetre, futamidöre, törlesztöreszlet nagysagara a jövedelemhez kepest stb stb banki es lakossagi nyomasra az mszp-szdsz kormanyok 2-3 ev alatt gyakorlatilag teljesen eltöröltek.
Söt az ellen sem tiltakoztak, hogy a svajci jegybank figyelmeztetese ellenere a kormany nem csinalt semmit. Szerintem is megvan a hunyo!

vakapad 2013.09.11. 13:28:33

@Laci A Lakli:

1./ Az árak nem azért mennek fel, mert a kereskedők "kapzsik lesznek", hanem mert a vevő a magasabb árat is meg tudja fizetni. Ebből következően az árak akkor mennek lefelé, ha a vevők azt az árat már nem tudják megfizetni (nem pedig "kevésbé pazarlókká váltak"), ilyenkor a kereskedő a szóhasználatoddal "antikapzsiságba" kénytelen esni (ha lehet emelni akkor emel, ha meg a nyakán marad, akkor csökkent). És bizony nem tudják. Ma a versenyszférában kevesebben dolgoznak, mint kormányváltáskor, és a segély is kevesebb. Van helyette közmunka havi 47 ezerért, vagy mennyi.

2./ Hogy a gazdaság milyen állapotban van, azt az ipari teljesítmény meg a GDP mutatja (egyik se valami rózsás, hogy finoman fogalmazzak). És hogy milyen állapotban lesz 1 - 2 - 3 év múlva, az meg a beruházási rátából következik. Utóbbi jelenleg az amortizációt se fedezi.

Makkasz 2013.09.11. 13:30:34

@dr kíváncsivagyok: Nekem mondhatod a kommunista hazugságodat. Több mint 200 millió Ft adót fizettem, kizárólag bérjövedelmem volt, mégis csóró vagyok. Ráadásul se nyugdíj se egészségügyi ellátás nem jár nekem. Ez végtelenül igazságos.

Te nem határozhatod meg, másnak mennyi legyen, mennyi az elég, mit érdemel. Azt a piac és a tehetsége, szorgalma határozza meg. Így jár jól mindenki, hiszen aki akar jobban húz, több jut az államnak is. Gyurcsány idején ezt a hasonlatot használtam barátaimnak (tökéletes analógia matematikailag):

Elmegyünk 40-en bulizni. Iszunk fejenként 3 sört. Jön a ceh. 20-an nem fizetnek, mert keveset kerenek (WTF????). A maradékból 19-en azt mondják, összedobják a felét a számlának (fejenként kifizetik kb. 2 emberét, azaz 6 sört). Majd elveszik tőlem a számla másik felét, a 60 sör árát.

"Marad nekik elég". Ostoba, ezért hagytam el az országot, és tette még 499.999 ember.

uud 2013.09.11. 13:30:41

ha a többség nyomorogni akar, hát legyen.
nagyon masszív érv kell ahhoz, hogy ne Orbánra szavazzak. nekem ez netto 250k-t jelent, mert jól keresek a versenyszférában, de nem szeretném eltartani a sok parazita ingyenélőt meg segélyest meg rokkantat. tartsa el őket a ner.

Eino81 2013.09.11. 13:31:18

Nem értem a Fidesz-szimpatizánsokat itt... Mindenki jól él közöttük? Marad a hó végén fizetés, van egyáltalán fizetés? A családban mindenki OK, senki nem panaszkodik a nap végén? Közel van a trafik, van tankönyve a gyereknek, jut pénz nyaralásra? Senkit nem zavar az a nagy pofátlanság, amit szabadságharc címén csinál a Fidesz? Vagy itt mindeki csak az esti szennyt nézi a TV-ben és megelégszik azzal (aki azt nézi és élvezi, az azon a színvonalon is van, nem várok el tőle többet...). Agymosott halott lett mindenki???

(A "balliberális" szó amúgy magas fokú tudatlanságot takar... Olyan ugyanis csak nálunk létezik. Sok országban a liberális és a baloldali egymás ellenfele... A "balliberális" szó a Fidesz kedvence...)

Csak úgy megjegyzem, az EU nélkül M.o. elég rosszul járna...

Laci A Lakli 2013.09.11. 13:31:43

@oleszt:
Teljesen igazad van az inflaciot sok tenyezo is befolyasolja, en csak egy embernek valaszoltam, hogy az egyik oldalrol hol lehet teves a "tankkonyvi" pelda. Ennyi tortent. :). Koszonom, hogy segitettel tovabb boncolgatni a temat, mert mint irtam nem vagyok kozgaszdasz profeszor :)

csak egy néző 2013.09.11. 13:31:57

" Magyarországon az árak lassabban emelkednek, mit más európai országokban"-Mondá a sosem hazudó felcsuti suttyó.
A mai árakon számolva 1liter gázolaj=442 Ft, Ausztriában 1 liter gázolaj=407 Ft (mai 299.19-es árfolyamon)

Laci A Lakli 2013.09.11. 13:39:48

@vakapad:
Szerintem kicsit elteroen ertelmezzuk a kapzsisag szot. Ez a hiba forrasa. Szegeny orszag a mienk nem jarhat mindenki BMW-ve :(l. De amugy minden stimmel. :)
En csak azt kritizalom itt, hogy abbol, hogy alacsony a jegybanki alapkamat es az inflacio meg nem az kovetkezik, hogy gyenge a gazdasag. Ezt szerintem te is elfogadod, ahogy olvastam a 2-ik bekezdesedet :)

WYW 2013.09.11. 13:42:54

".....ahol a kedves menye lakik, akkor Orbán Viktor azt találta mondani......."

Javítani kellene, mert a lánya férje az nem a menye, hanem a veje.

A többi stimmel.

Nikorene 2013.09.11. 13:44:07

@Zöldsárkány: Pontosan. Ha a kezdetek kezdetén már lett volna olyan törvényi környezet, amiben definiált az "elsétálási jog", akkor most sokkal kevesebb devizahiteles lenne, és azok sem biztos, hogy segítségre szorulnának. De nem volt. Az emberek felelôtlenül vették fel a hiteleket, a bankok felelôtlenül adták (vagy szándékos megtévesztéssel, nézôpont kérdése), az állambácsi meg behunyta a szemét.

blah 2013.09.11. 13:45:03

innen nézve meg tipikus kommunista eljárás ami véletlenül pont az orbán ivadék lagzija környékén történt felújításokat illeti...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 13:50:10

A kérdést persze úgy kellett volna feltenni, hogy "profit verseny nélkül". Nem az a kérdés ugyanis, hogy magánszektorban legyen-e profit. Hanem az, hogy megengedjük-e, hogy bizonyos cégek monopolhelyzetben is működhessenek-e profitalapon. A gyakorlati tapasztalat az, hogy ezek a céget túl sikeresen lobbiztak, befolyásolták a törvényhozó és felügyeleti szerveket. De mindegy nem kell ide érdemi vita :-)

Olvasva az ilyen kinyilatkoztatásokat, egy ideje azon kell elgondolkozni, hogy a politikus - politikával foglalkozó blogger, akárki stb. - mit is csinál, mi a feladata, hogy sikeres legyen. Attól lesz jó és sikeres, ha okos, és ha jól megmondja erről a frankót, hogy szerinte mi legyen. Vagy akkor lesz jó és sikeres ha eldönti kiket akar képviselni, meghallgatja hogy ők mit gondolnak, mit akarnak; és jól vagy rosszul de keresztülvigye azt amit ők gondolnak arról, hogy nekik jó.

Rive 2013.09.11. 13:52:41

Jó poszt.
Két gond van vele.
- a lista ennél sokkal-sokkal hosszabb
- de már ez a hossz se érdekel szinte senkit.

Rive 2013.09.11. 13:54:06

@mahet: Ott a pont.

A tenapi, tegnapelőtti nap engem végképp meggyőzött, hogy itt krizis nélkül nem lesz gyógyulás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.11. 13:58:13

@inda2012: @Laci A Lakli:
Németország és Svájc csak relatíve megy jól.
Az alapkamatot pont azért csökkentik, hogy nőjön a pénzmozgás. A pénzmozgás növeli a keresletet, a növekvő kereslet pedig emeli az árakat. Az árak emelkedését méri a jegybank és változtat az alapkamaton. Ezt hívják inflation targetingnek. A magyar jegybank célja, hogy 3%-s infláció legyen.

@Pascal:
A második az nem blogger, hanem csak egy szócső.

Silent Bob 2013.09.11. 14:00:13

@Makkasz: Ahol most laksz, ott sávos vagy egykulcsos adórendszer van?

mamutsong 2013.09.11. 14:03:58

@Makkasz: gond van a oéldával, ha 19 ember a számla felét fizeti, az lényegében a saját fogyasztásuk (3 sör/fő). Ha fejenként 6 sört fizetnek, az 114 sör, neked akkor nem 60-at kell fizetni, "csak" 6-ot.

Laci A Lakli 2013.09.11. 14:19:12

@Lord_Valdez:
Azonban szerintem Magyarorszagon jelenleg szinte csak EGY tenyezo hatarozza meg a jegybanki alapkamatot. Megpedig az, hogy a "piac" mennyiert hajlando megvenni a magyar allampapirokat.
Szoval a tankkonyvi pelda baromira nem allja meg a helyet.
Komolyan inkabb oruljunk annak, hogy "alacsony" a jegybanki alapkamat es nincs inflacio miert olyan nehez ez?
Megjegyzem en annyira nem orulok az alacsony alapkamatnak, mert mas befektetes utan kene neznem a sporolt penzemnek :(..

inda2012 2013.09.11. 14:24:22

@Lord_Valdez: "A pénzmozgás növeli a keresletet, a növekvő kereslet pedig emeli az árakat."

Ez csak akkor igaz ha a kereslet meghaladja a kínálatot egy adott árúnál. Az infláció alapvetően azért van, mert új pénz kerül a gazdaságba, azaz pénzt nyomtatnak (meg persze ha a forint gyengül és ezért az import drágább lesz), de a főkolompos a pénznyomtatás.

Az USA csak azért tudja megcsinálni jelentősebb infláció nélkül, mert a világpiac felszívja a dollárt.

Éppen ezért az infláció egy rejtett adónem és pont a legszegényebbeket sújtja, mert hozzájuk jut el legkésőbb az új pénz ha eljut egyáltalán. Akik pedig közel vannak a tűzhöz még az inflációs hatás előtt tudják elkölteni az új pénzt.

Szociknak vége 2013.09.11. 14:24:29

Orbán beszéde jó volt, a poszt meg egy átlagos kamu.

Makkasz 2013.09.11. 14:26:10

@Silent Bob: Regressziv. Minel tobb adot fizetsz, az ado aranya annal kisebb a jovedelmedbol.
Alacsony hjovedelemkategoriaknak van adomentes vagy kedvezmenyesen adozo jovedelem.

De ez mindegy is. Magyarorszagon az atlagos adoek nem tud elszakadni a 80%-tol. Ez csak a transzparens, adokent, jarulekkent beszedett. Az MVM-en, kozmucegeken, bankokon keresztul beszedett extra adokrol meg nem is beszeltunk. Na ez kuszik fel a tobbet keresoknek, progressziv ado eseten 85%-ra, alacsonyabb jovedelmueknel meg leesik 79%-ra.

Mindegy a progressziv vagy linearis, vagy regressziv, vagy egyseges ado,, a merteke, a hatalmas allam a brutalis.

Mikor tobb szavazo kap az allamtol mint amennyi befizet, akkor vege a normalis politikanak, agazdagodas, jolet lehetosegenek.

Az egykulcsos ado nem oka Mo. val;saganak, a progressziv nem a megoldasa. Az allami kiadasok radikalis csokkentes (5-ere), az adok radikalis csokkentese amitol beruhazasok lesznek, munkahlyek lesznek. A tobbi mese habbal. Az allam nem tud munkahelyet teremteni.

Makkasz 2013.09.11. 14:27:32

@mamutsong: Koszi valoban, 19-an a felet, sajat fogyasztasukat alljak, en meg az osszes felet, 60-at. Igy volt, es ez is a nagy igeret Bajnaitol, Mesterhazytol, amire majd rohannak haza a kivandorolt orvosok es mindenki mas, fellelegeznek a munkanelkuli fiatalok, mert igy eljon a kanaan.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.11. 14:28:23

@Laci A Lakli:
Nem, a jegybanki alapkamatnak nincs sok köze az állampapírhozamokhoz. Az alapkamattal nem tudod sem befolyásolni, sem ellensúlyozni az állampapírhozamokat.
Az alacsony inflációnak se örülj nagyon, mert az viszont igenis megdrágítja az államadósságot.

JohnHenry 2013.09.11. 14:31:45

@Bogyó 2: baszod alásan, a devizahiteleseknél inkább a munkahelyek tömeges megszűnése a probléma, nem az árfolyam.

Szamiz67 2013.09.11. 14:32:08

@Laci A Lakli: Szerény tapasztalatom szerint én mint vállalkozó 5 éve nem tudom emelni a díjaimat, sőt volt ahol én magam javasoltam csökkentést, mert nem tehetem meg, függetlenül attól, hogy nekem milyen megnövekedett költségeim vannak. Vagy elfogadom, hogy ennyit fizetnek érte, vagy feladom a vállalkozást és a szerződéseimet felmondom.
Másrészt a baráti körömben a válság idején, után nominális bércsökkentésekkel lehetett találkozni, több helyen azt mondta a munkáltató, választhattok, vagy kirúgok 20-ból 4 embert, vagy csökkentem a bérét mindenkinek 20%-al, az utóbbi történt és ez a csökkentett munkabér se nőtt már évek óta.
Véleményem szerint ezért nem emelkedik az infláció, mert nagyon komoly reálbér, jövedelem csökkenés történt az elmúlt 5 évben, legalábbis versenyszférában.

Sandokohn - a maláj jiddis 2013.09.11. 14:35:01

lehet ilyen posztokat írogatni, csak az a gond, hogy a szocilibsi kormány még a jelenlegi fideszes kormánynál is jobban szétkúrta az országot. Innentől fogva pedig amíg nem jön egy harmadik, az előző kettőnél értelmesebb politikai csoportosulás, addig a Fidesz megint győzni fog 2014-ben, 2018-ban stb. Lehet ezt megemészteni, elvtársak és megélhetési rettegők.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.11. 14:35:30

@inda2012:
Nem az igazi, de kapiskálod. Hiába az alacsony alapkamat, nem nő a kereslet, tehát nem nő az infláció, de a gazdaság se.
Az infláció bonyolultabb annál, hogy tisztán a pénzmennyiséggel magyarázzuk.

szuperkrumpli 2013.09.11. 14:36:46

"Hazudtunk reggel, délben meg este!"
Mondta Feri! Viktor meg azt hazudta, hogy ő sosem hazudott! Sosem? ÁLLANDÓAN! Ezeknek azt se szabad elhinni amit kérdeznek!

Laci A Lakli 2013.09.11. 14:37:05

@Lord_Valdez:
Akkor lehet, hogy csak en vagyok ilyen hulye, de en eros kapcsolatot latok e ket adat kozott :)
akk.hu//kepek/upload/2008/MNBrereakcio.pdf

Szamiz67 2013.09.11. 14:41:08

@Sandokohn - a maláj jiddis: Attól, hogy egyik szar kormányt felváltja egy másik, attól még Te adófizető állampolgár maradsz, akinek a pénzére, adójára és jövőbeni kilátásaira megy ez a játék. Nem azért kritizálod az aktuális Kormányt, mert az jobb/rosszabb mint az előző, hanem mert éppen ez a Kormány kapott megbízást, hogy az ügyeid egy részét intézze és neked pár dolog nem tetszik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.11. 14:51:54

@szuperkrumpli:
Emlékszel a 2006-s választási vitára:
"Elnök úr, ön úriember..."- hazudta Gyurcsány.

@Laci A Lakli:
Olvasd el a végét is.
Egyébként inkább közös oka van. Amikor az ország instabil, akkor van szükség a magas alapkamatra és akkor magasak az állampapírhozamok.

s 2013.09.11. 15:02:17

Baszod, jól mondtál mindent, Lord. Bele fogok olvasgatni a kommentekbe is, de attól tartok, hogy ezeket a dolgokat egyre kevesebben fogják megérteni a maguk teljes valójában.
Szóval, nem szólt ez mindenkinek, de nem is érti meg mindenki.

Silent Bob 2013.09.11. 15:05:52

@Makkasz: Ebben egyetértünk. Hol élsz egyébként?

Zöldsárkány 2013.09.11. 15:12:19

@Kuviklacz:
Ez pont baromság. A bank nem különleges üzem, nem autót ad el, hanem jelenbeli pénzt jövőbeliért. A banknak a pénz kihelyezése az üzlet és azt minimális kockázattal teszi meg. Nemcsak ingatlanhitelezéssel, hanem vállalati hitelekkel és fogyasztási hitelekkel is foglalkoznak. Ha a törvények aránytalanul és tisztességtelenül nagy előnyöket biztosítanak a bankoknak a hitelfelvevőkkel szemben, és azt a bankok kihasználják azon nem csodálkozunk. De miért ilyenek a törvényeink. Csak nem a bank lobbi nyomására születtek ilyen törvények?
A lóláb igazán nagyon az ingatlanfedezetű hiteleknél lóg ki, hiszen ott csak az ingatlan fedezeti értékének bizonyos százalékáig hiteleznek. Minden normális országban az ingatlanfedezetű hitelnek az ingatlan a fedezete. Nálunk vajon miért nem? Csak nem a bankok felelőtlen hitelezését elősegítő jogszabályi háttér miatt? Ha a banknak nincs kockázata akkor felelőtlenül hitelez és akkor aztán jöhetnek a csődközeli helyzetek, feltőkésítések és a bankmentések közpénzből. Ezt jól ismerjük, ez a köznek fikarcnyit sem az érdeke.

áasdklfjáasn 2013.09.11. 15:15:13

"ahol a kedves menye lakik"

Na, megnősült Orbán fia is?
Mikor?
És akkor is utat javítottak?
Vagy csak a cikkíró annyira hülye, hogy nem ismeri a magyar rokoni kapcsolatok megnevezését?

Makkasz 2013.09.11. 15:18:09

@Sandokohn - a maláj jiddis: Nehez vitatkozni ki kurta szet jobban az orszagot. A kommunista jelleg, a populizmus, a tudatlansag inkabb a fidesz sajatja. A lopasi vagy, a nagy allam akarasa mindketto sajatja. A szocialistak a legjobb adofizetoket es a kulfoldon elo magyarokat szivattak szet.

A legszomorubb megis az, hogy a fidesz a demokraciat szamolja fel, es amig gyurcsanyek csusztatva, cinikusan hazudtak, addig a fidesz a valosag total ellentetet allitva hazudik 9megvedtek nyugdijad=elszartak az utolso vasig, csokken az adossag=no az adossak, jobban teljesit=rosszabbul teljesit mint valaha, nincs a tankonyvvel problema=nagy a gaz; strategiai ceg= csodbe vitel, vegtelen a sor).

De igaza van @Szamiz67: -nak. A te penzed szarjak el, a te gyermekedi jovojet elik fel es lopnak meg, es ez nem baloldal, jobboldal kerdese (by the way jobboldali part nincs moon), hanem gondolkodni, latni kell.

SemBoga 2013.09.11. 15:23:16

@Laci A Lakli: igen, jól látod az árfelhajtó hatást - a kereskedő mindig többet szeretne, a vevők pedig vagy megadják ezt, vagy nem

egyfajta kötélhúzás - azonban az ilyen alacsony inflációs mérték már gondokat jelent - egyfelől az állami adóbevételek nem ilyen extrém alacsonyra vannak tervezve, másrészt azt is mutatja, hogy nem hogy nem akarnak, a lakosság nem tud vásárolni - miközben az alapélelmiszerek ára jelentősen nőtt, de a kosár többi tagja visszafogja az összesített inflációt - a kisnyugdíjas például nem örül annak, hogy esetleg a benzin átlagára az előző évihez képest 2 forinttal alacsonyabb, ha a kenyér a tojás és a tej ára meg 10-20%-kal magasabb

nem véletlen, hogy 3% az inflációs cél - a mi normál, egészséges működésű gazdaságunk mellett kb. ez lenne a tényleges, reális infláció - ettől bármelyik irányba is térünk el tartósan, az gondokra utal

KopaszMercis 2013.09.11. 15:25:24

@Makkasz:
USAn belul merre? Hogyan szereztel papirokat?

Makkasz 2013.09.11. 15:26:38

@KopaszMercis: Itt dolgozom, a munkaltatom szerzett papirokat. keleti parton

s 2013.09.11. 15:30:56

@inda2012: "Az inflációnak ugyanis nincs köze a pénzforgáshoz."

Az infláció többek között az erősebb kereslet miatt is nő. Ez nálunk hiányzik, mert nincs az embereknél elkölthető pénz. A pékek reszkető segglyukkal filóznak azon, hogy emelhetnek-e árat, mert az eladók fejben számolják naponta a vevőket. (Arcról ismerik szinte mindegyiket.) Az áremelés hatására elmaradhat a vevőkör egy része, de az alacsonyan tartott ár sem megoldás az emelkedő költségeik miatt. Óvatosak.
A további hatások: elmaradó beruházás. Jó lesz még a régi gép, mert ki tudja meddig megy a bolt. Alkalmazottnak nincs fizetésemelés. Ő sem vásárol már szart sem ezért. A gazdaság szép lassan nulla Kelvin fokra fagy. Nem hiszem, hogy ez volt az eredeti cél, mert ezzel párhuzamosan az adóbevételek is elmaradnak. Az adókulcsok emelése és új adónemek bevezetése hosszú távon csak ront a helyzeten, miközben rövid távon épp hogy életben tart. Ez egy zsákutca. Aki ezt nem ismeri fel, az a vesztébe rohan és magával ránt mindenkit, akiket elvileg vezetnie kellene.
A jelenlegi fidesz kormány előrelátó képessége, gazdasági racionalitása, és pénzügyi realitásérzéke összemérhető sztálinéval, vagy az őt követő, régiókat nyomorba döntő gazdasági döntnökökével. Ez egy tehetségtelen, akarnok bagázs. Komoly ember ezekkel csak kényszer hatására üzletel, de elvileg rajtatok nem foghat a kényszer, mert ti vagytok a szabad akaratú választók. Ha önként és dalolva mentetek ebbe bele, akkor nincs más megoldás, segghülye itt a többség.

Zöldsárkány 2013.09.11. 15:36:28

@Bogyó 2:
A devizahitel és a lakosság krónikus eladósodottsága nem egészen ugyanaz a probléma és nem csak politikai kérdés. Senki nem kényszerített senkit hitelfelvételre, az emberek jobbat akarnak maguknak, a bankok olcsó hitelhirdetéseinek meg bedőltek. A bankok mindent átháríthatnak és a bajba kerültek minden elképzelhetőnél nagyobbat szívnak. A jogszabályok megalkotása sosem volt lobbimentes, de ami a bankszektort illeti, ott elképesztő banki érdekérvényesítési erő látszik.
Most ezzel a helyzettel kell valamit kezdeni és a magam részéről méltányos lerendezésnek vagyok a híve.

gnme 2013.09.11. 15:42:24

megtudtuk, hogy emón csak kommunista hazugság létezik

megtudtuk, hogy aki szép ez nem okos

ma mit fogunk megtudni?

Zöldsárkány 2013.09.11. 15:48:28

@Nikorene:
Ez a ciki. Ez ügyben mindegyik félnek van felelőssége, a másikra mutogatás gyermeteg és felesleges, megoldásra van szükség nem bűnbakra.

wirth6 2013.09.11. 16:00:55

@gnme: Azt hittem azt tudtuk meg, hogy aki szép az nem feltétlenül okos is.

CauseNoFuckGiven · http://sexysfwgirls.com 2013.09.11. 16:04:12

Internetes marketing, nem HIYP, nem kattingatás! YouTube, Weboldalas módszerek egyszerű magyarázása: penztazinternetrol.blogspot.com

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 16:08:43

Látam Valdez válaszoltál az egyik felére :-)

... ellenben akkor érdemes elgondolkozni akkor azon is, hogy mit is jelent a "képviseleti demokrácia". Izlandon akkor tudták amikor mi honfoglaltunk. Talán van olyan politikus aki máig nem tanulta meg; tehát egy tanulási folyamatnak vagyunk szemtanúi... sőt... talán épp annak vagyunk/leszünk szemtanúi a napokban és az elkövetkező bő fél évben, hogy amely politikus nem tanul elég jól, áldozatul esik az evolúciónak és a természetes kiválasztódás szelekciójának :-)

Bloggerekre a szelekció persze nem vonatkozik, hiszen ott evolúciós nyomás lényegében nincs.

Baldrick68 2013.09.11. 16:12:13

@Mérnork:
Ennek az az oka, hogy a bankok unortodox módon csinálták a hiteleket.
A tőkét a svájci frankhoz kötötték de a kamatot a forinthoz. Így dupla lóvét tudtak zsebelni.

A Lengyeleknél is van svájci frank alapú devizahitel, de ott a kamat és a tőke is a svájci frankoz volt rögzítve, így a törlesztő részletek csak kicsit mozogtak felfelé.

Itt egy érdekes videó erről pont GY.F. beszél róla és sok minden másról is. Érdemes megnézni.

11:30 tól van a devizás rész érdekes.
www.atv.hu/belfold/20130724-gy

csavari 2013.09.11. 16:24:06

Lord_Valdez

Jobban tennéd ha elmennél dolgozni mondjuk kőfejtőbe mert kevesebb kárt okoznál magadnak, de főleg az országnak! Az a hazug megközelítés ahogy beállítod a dolgokat tisztán látszik, hogy rabló gazdáidnak akarsz megfelelni! A legfőbb bűn amit felrósz ennek a népnek az, hogy minden agy mosás ellenére még mindig erősek a közösségi érzések azaz aggódnak egymásért az emberek! Ettől féltek, hogy megint eljut arra a szintre az ország, hogy egy csapatba áll és elsöpörnek benneteket mint a port és letöröl a térképről!

Joe69 2013.09.11. 16:50:24

Autós köcsög, azért jellemző, hogy az üzemanyagadó jut az eszébe, semmi más. Meg hogy a bank a befektetőiért van, nem az ügyfeleiért..

nincsésnemislessz 2013.09.11. 16:52:15

@Zöldsárkány:
"Az ingatlanfedezetű hitelek esetében a bankok és a magyar jog együttesen szélsőségesen felelőtlen hitelezést ösztönöz, hiszen a bankok devizahitel esetén nemcsak a teljes árfolyamkockázatot, hanem a teljes ingatlanpiaci kockázatot is az ügyfélre terhelhetik. Forint alapú hitelek esetében is a teljes kockázatot a hitelfelvevő állja. A bankok ugyanis az ingatlanfedezet mellett bedőlő hitel esetén nem csak az ingatlant vihetik, de még tetszőleges ideig horribilis összegekig a hitelfelvevő további jövedelmeit is terhelhetik. Ez együttesen valóban azt jelenti, hogy a bankok nulla kockázatot viseltek a hitelezésben. Ha az ingatlanfedezetű hitelek esetében csak az ingatlan lesz a fedezet és semmi mását nem vihetik az adósnak, akkor majd megnézik, hogy milyen ingatlanra, mekkora hitelt adnak, és bedőlés esetén nem fillérekért passzolják el, mert csak abból gazdálkodhatnak, el kell érniük maximális árat, mert az ő buktájuk, ha nem jön be a hitel összege. Most fillérekért túladnak az ingatlanon és még évtizedekig nyögheti a balek hiteles a nem létező lakás/ház árát."

Ez nagy igazság!
A magáncsőd megoldhatná a problémát részben.

hvg.hu/gazdasag/20130815_2014tol_mar_mukodhet_a_magancsod

IdomitottFoka 2013.09.11. 17:24:06

@Pascal: "Bloggerekre a szelekció persze nem vonatkozik, hiszen ott evolúciós nyomás lényegében nincs."

Ezt hogy érted? Egy-két grafo- és monomániás bloggert leszámítva, a feedback hiánya miatt a bloggerek abbahagyják a tevékenységüket. Ez szelekció, nem?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.11. 17:31:47

@IdomitottFoka: ja, persze lehet, hogy a blogger is kihal. De a blogger pár index címlappal és pár ezer emberrel jól el lehet, ami édeskevés egy politikusnak - ott a szavazók 10, 20, 30 százalékát kell megcélozni. Ld gyurcsány blog kap sok visszajelzést, ettől még mint politikus felmerül a kérdés, hogy kiket képvisel (ha már be akar jutni - képviselőként :-) !

_most_ 2013.09.11. 17:48:09

Orbán az utóbbi években szinte tökélyre fejlesztette a populizmust, dehát az ostoba fineszhíveknek ez kell :D

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2013.09.11. 18:29:05

ritka jó poszt, le a kalappal.

szofter 2013.09.11. 18:49:47

A "már nem mások pénzén tengődünk" kijelentésre tett megjegyzésedhez: Orbán "mások pénze" alatt külföldi pénzt ért. Ami hazai pénz, az a MIÉNK. Mondhatni közös, hiszen ha többet keresel, mint négy éve, akkor az nem a te érdemed, hiszen nem te teljesítesz jobban, hanem Magyarország. Tehát, ha magyar cégek és állampolgárok veszik meg az állampapírokat, akkor az államadósság a MI pénzünkből van fedezve. Gondolja a kormány. Mondjuk jogos is, több, mint a fele így is, úgy is az övék, miért ne tekintsenek az egészre úgy, mintha az övék volna, és csak nagy kegyesen meghagynák egy részét a pógárnak.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.11. 19:43:58

@Zöldsárkány: Akkor a Tiédhez hasonló, csak tényszerűbb felütéssel: Halovány dunsztod sincs arról, amiről beszélsz. A pénz nem autó, a kereskedő elad autót pénzért, amelyet azonnal megkap (a hitelre eladott autók mögött mindig ott áll egy pénzintézet vagy pénzügyi vállalkozás). Az autót a kereskedő nem adja többet vissza annak, akitől kapta. A bank a betétet, amelyet kihelyez, vissza kell adja, és a szerinted eladott pénzért nem kap semmit. Van még különbség bőven, de ennyi elég.
Azt írod: "Minden normális országban az ingatlanfedezetű hitelnek az ingatlan a fedezete." Nos ez nettó nem azt jelenti, amit Te gondolsz (hacsak nincs egész zavaros elképzelésed arról, hogy mi a normális ország, mondjuk Belarusz vagy Észak-Korea), az ingatlanhitelből csak ott lehet kilépni az ingatlan hátrahagyásával ahol van magáncsőd és az illetőnek az ingatlan elvétele után nem marad semmije (diszponibilis jövedelme sem). A magáncsőd azonban elég megterhelő és kellemetlen az adósnak is, és nem jelenti az adósság azonnali törlését. Nem beszélve arról, hogy milyen demagóg szöveget nyomna itt mindenki, ha az adósokat egyszerűen kilakoltatnák (mindet). Ugye ez az, amit a kilakoltatási moratóriummal meg a mostani devizahiteles-mentéssel meg akarnak előzni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.11. 19:55:46

@Makkasz: Ebbe a 200 milliüba ugye az ÁFÁ-t is beleszámoltad? 1988 óta van SzJA, az 25 év. Tehát évente 8M Ft személyi jövedelemadót fizettél, ami azt jelenti, hogy legalább ugyanennyit kerestél nettóban minden évben, illetve átlagosan (többet, és azt se meséld, hogy nem vettél igénybe adókedvezményt, nem kaptál szolgálati autót, telefont, ruhapénzt, osztalékot, mikkor mit lehetett). Ha ebből nem maradt, akkor vagy legalább öt gyereked van, vagy mindent elköltöttél. Vagy beleszámoltad a TB-t is.
Kérdésem a következő: szerinted itt Magyarországon neked ugyanolyan erőfeszítésedbe kerül a 8M Ft mellé még százezret megkeresni, mint mondjuk Ló benő segédmunkásnak a havi minimálbére mellé? Ugyanannyi közszolgáltatást veszel igénybe (amikor a gyerekeid iskolába, egyetemre járnak, utóbbira neki esélye sincs, amikor autózol az utakon stb.
Nem akarnék idilli képet festeni az országról, különösen nem a közszolgáltatások színvonaláról, de azért gondolkozz el a fentieken.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.11. 21:40:01

@Pascal:
Kiválasztódás bizonyos értelemben van. Egyesek befutnak, mások nem.
Magyarországon ugyan nem tudok olyanról, hogy bármely bloggerből sztár lett volna, de nyugaton azért előfordul pl. Harry Knowles, Ariana Huffington

@csavari:
Na, látod erről beszéltem. A populizmus áldozata vagy.

@Joe69:
"Meg hogy a bank a befektetőiért van, nem az ügyfeleiért.. "
Welcome to reality!

@szofter:
De ez még ebben az értelmezésben sem igaz, mert a magyar államkötvényeknek még mindig igen jelentős hányadát külföldi befektetési alapok veszik. Nem is beszélve a nem is olyan rég kibocsájtott dollárkötvényekről, illetve a külföldi letelepedési kötvényekről.

Makkasz 2013.09.11. 22:16:19

@Kuviklacz: Az adoba minden adot es jarulekot beleszamoltam. Valoszinuleg jocska meghaladja a 200 milliot es kevesebb mint 300 millio. Csak 1994-tol 2010-ig fizettem adot Moon. 2000 utan nem kerestem kevesebbet havi 1 millional.

3 gyermekem van, mint minden normalis ember, minden adokedvezmenyt amit lehetett igenybe vettem.

Pontosan, ugyanugy igenybevesz minden kozszolgaltatast, sot nem mert ahelyett hogy a tobb mint 100% adotartalmu benzint fogyasztana (literenkent 230 Ft koruli ado), hasznalja az adobol fenntartott buszt, vasutat. Netoom egy reszet maganorvosora koltom, nem veszem igenybe a szuper allamit.

Igen jol latod, felhaborito hogy elvarja baloldal, valaki csaladja mellett meg 20 masik csaladot tartson el csak mert jol keres, tehetseges, sokat dolgozik es szerencses.

Valojaban azonos szolgaltatasert (pl egeszsegugy vagy nyugdij) nemhogy a linaris nem igaszsagos, hanem azonos osszeget kene fizetni mindenkinek. Ez a mukodo, fejlett vilagban igy is van. $1000 nyugdijert mindenki ugyanannyit fizet, ahogy ugyanazert az orvosert is pont ugyanannyit.

A szolidaritasbol, humanitasbol fenntartott minimumokat kiveve.

Az a torz gondolkodas amit ez a mondasod tukroz: "szerinted itt Magyarországon neked ugyanolyan erőfeszítésedbe kerül a 8M Ft mellé még százezret megkeresni, mint mondjuk Ló benő segédmunkásnak a havi minimálbére mellé?" jellemzi magyar allapotokat.

Kinek mi koze hozza nekem mennyi erofeszites mennyit megkeresni? miert veszel el aranytalanul tobbet attol, aki igy is a legtobbet beteszi a kozosbe (az indirekt modrol, hogy hany embernek biztositottam munkat mar kar is beszelnem, csak adoban).

Szuleteskor, kulonosen rrendszervaltas elott egyenlo eselye volt mindenkinek, de azert nagyjabol ma is. Tanul, dolgozik, karriert tervez, tudatos vagy lusta, buta, nincsenek celjai csak a havi penzert nyujtja a markat.

Mindegy is. Az az orszag ahol tobben vesznek hasznot allamtol (maskepp, beszedetik allammal a penzt maguknak a valodi erteket teremtoktol), mint amennyien a penzt osszerakjak, az az orszag a csod fele tart. Mo ilyen orszag.

Tudatlansag.
Meg soha nem hallottam azt, hogy valaki tobb adot akarna fizetni mint muszaj. A magasabb ado mellett mindig olyenok ervelnek akik haszonelvezoi lesznek a magasabb adonak. Tehat a buta tobbseg eldonti, mennyit vegyenek el a tehetsegesz kisebbsegtol.

Ez borzalom, otvar.

Ehhez Moon hozzajon az atlagosan 80%-os adoek, ami onmagaban katasztrofalis.

Es miert kell ekkora adoek? Azt hiszik kisemberek, hogy nekik legyen nyugdij, ingyen penz. A nagy loszervet. Azert hogy a politikusok sajat erdekkoreikben felhasznal;jak, milliardokat lopjanak el vagy koltesenek total ertelmetlen celokra (sport, foci, muzeum, alagut, volgyhid).

Te meg azt fontold meg, hogy ma 1,8 millio vallalkozasban dolgozo ember tart el 10 milliot. A progressziv adoval meg tovabb torzitanad ezt az egbekialto igazsagtalansagot.

Legszebb, hogy 500.000 mar elment. micsoda hivo hatasa lesz Svedorszagban, Angliaban dolgozo orvosokra, mernokokra, ha megtudjak, vegre otthon progressziv az ado.

Almodnak a kisemberek arrol, hogy a zsebembol penzt lopjanak ki.

Tudod mi az erdekes? Kevesebbet keresek most mint otthon, sokkal. De nem erdekel. Az egbekialto szemetsegeket, a demokracia leepiteset, a politikusok hatalmaskodasat, a jovotlenseget, az irigyseget, a kiszolgaltatottsagban tartast, az elhatalmasodo butasagot, szervilitast nem kellett elfgoadnom, ezert jottem el.

Nem a penzert es a kevesebb adoert. De ezt a rendszer netto haszonelvezoi soha nem fogjak es nem akarjak megerteni.

TothLali 2013.09.12. 01:32:15

@Makkasz: "ma 1,8 millio vallalkozasban dolgozo ember tart el 10 milliot"
Én ezt úgy szoktam mondani, hogy három farkas és egy bárány demokratikusan szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora (oké nem három hanem több)

Makkasz 2013.09.12. 01:48:57

@TothLali: Ez igaz. Bár pontosítanám:
Négy hiéna és egy zebra szavaz arról, mi legyen a vacsora. A szavazás végén a zebra már nincs ott.

@Kuviklacz: hogy jutott eszedbe azt számolgatni, mennyi pénzt kerestem? Ekkora lúzert...

csabakirályfi 2013.09.12. 07:33:15

@Bogyó 2: "Miközben Sólyom László hiába mond bármit, nem fogják meghívni az Estébe, hogy fejtse ki a véleményét Magyarország közjogi állapotáról."
Miért kell ide Sólyom Lászlo?! Ez nem elég a közjogi állapotokat illetően:
"Valóban sokan panaszkodnak, mások pedig örülnek a lehetőségnek. A mérleg mindkét serpenyőjében vannak súlyok."
Érdekes lenne, ha Orbán vezérjogász elgondolkozna ezen az igen szellemes állításán pl. Trianonnal kapcsolatban...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.09.12. 09:07:13

@csabakirályfi:
Ez valóban a legjobb érv, amit valaha hallottam. Ez mindent elmond.
Ha jön a betörő és elviszi a tévét, akkor sincs ok panaszra, hisz lesznek, akik majd örülnek egy új tévének.

oleszt 2013.09.12. 09:18:28

@Laci A Lakli: én sem vagyok professzor :) csak mint kereskedelembe bele látó tudom, hogy milyen sok tényező befolyásolja az árakat a nyilvánvaló haszonszerzésen kívül. Sok olyan termék van, ami alig hoz hasznot, csak azért tartják, hogy bemenjen a vevő.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.13. 22:55:54

@Makkasz: Mert én is számoltam - azügyben, hogy milyen jogom van kintről beleszólni a magyar állapotokba, és hasonló fizu mellett sokkal kevesebb jött ki. Persze csak az SzJA-t számoltam. A TB-t sem, így utólag főleg azért ne, mert a nyugdíjjogosultságomat most viszem el.
Amúgy lassanként kezd zavarni, hogy liberális (tehát elvileg piacpárti) emberék hiszik azt, hogy ha az adót csökkentik, azt mind ők viszik haza, és nem a munkaerőpiaci alkupozíció függvényében kapják ők vagy a munkáltatójuk. De érdekes módon az egykulcsos SzJA az, amelynek témájában a legintoleránsabbak. Lehet, hogy minden liberálisnak maga felé hajlik a keze?

Makkasz 2013.09.13. 23:33:38

@Kuviklacz: Én nem hiszek olyat hogy többet viszek haza. Liberális sem tudom vagyok-e. Piacpárti, az igen.

A problémám nem azzal van, mennyit vesznek el tőlem és e módon többet keresnék. Értsd meg, most felét keresem mint otthon.

A probléma a haldokló, fuldokló, agyonszabályozott, agyonterhetl gazdasággal, a kiszolgáltatott emberekkel és a politika és oligarchák élősködésével van. Egy spirál ami a teljes eladósodásaba, csődbe vezet. Nem jó hallgatni hogy bűnös aki sokat adózik, és büntetni kell a "gazdagot" (ez még a kommunista éra Ludas Matyi és egyéb mmeséiből ragadt meg bennetek).
A máséból elvenni, és elosztani nem művészet. Értéket teremteni, az valami. Valószínűleg hiába magyarázom.

Nincsenek itt jobbak, megbízhatóbbak a hatalomban, az egyedüli út a pici állam.

A másik probléma ami a nagy adóból, a lemaradó országból nem látszik, hogy másutt (itt):
- 700-800e FT nettót keres egy tanító vagy egy postás (a posta olcsóbb mint Moon, és összehasonlíthatatlanul jobb, tracking, simán szombati kézbesítés, Miami-Seattle 2 nap olcsóbban mint Nagykanizsa- Nyíregyháza),
- 3 mFt egy új négykerék hajtású autó,
- 7% az áfa,
- 160Ft egy l benzin,
- minden az emberekért van (7000Ft egy egész államban és a shore-on jó horgászjegy- ez csak velencei tóra 20.000Ft felett. Mindenütt van ingyenes boatramp., A gyerek ingyen vadászhat, hogászhat, végtelen a sor),
- 3 állami múzeum van, azok kiállításainak fele szponzorok által finanszírozva. Az állam GDP-je több Mo-i 2*ese.

Korábban írtam:
"Furcsa dolgog, aki progresszív adót akar, adóemeléseken ötletel, vagy nagy állam mellett érvel két féle ember lehet:

1. Azt akarja, másoktól elvegyenek, és neki adják. Mivel nem meri orrbavágni a szomszéd Imrét, vagy gyerekétől elvenni, az állam, homályos elvek mögé bújik.
Jellemzői irigy, rövidtávon gondolkodó, önző, eltartott. Jelszava: Más faszával csalánt verni.

2. Ő akar többet adni, azt akarja, mások döntsenek arról, mire költsék az ő pénzét. Mindezt a végtelenségig korrupt, hatalmas állammal rendelkező Moon. Pedig csinálhat alapítványt, fizethet több adót (adókedvezmények nem igénybevételéért nem kap büntit, szíve joga), összefoghat a szomszédokkal hogy leburkolja az utcát, adományozhat, de neki jobb, ha kedvenc pártjára bízza. Nem tudom, ebbe a csoportba tartozik-e élő ember, nem lehetetlen, hiszen szektákba is belépnek. Igazhitűek, naivak, szervilisek, vakok.

Érdeke, lelkisimerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló."

A jövedelmemet pedig nem tudom miért saccolgatod, és hasonlítod a sajátoddal, én nem mondtam meg mennyi, csak hogy 2000 óta sosem volt kevesebb havi 1 milliónál. Tehát fingod nincs, de nem is kell. Tudom mi van otthon, mikor a biciklis kommenteli egy új opelra, hogy ilyen értékű autót biztos nem munkával szerezte. lol. Beszarás a kispolgárság, ostobaság.

Én tudom, hogy 10 év alatt több mint 210 mFt adót fizettem, alkalmazottként.

Nyugodt lehetsz, a lineáris-progresszív adó sem az oka sem a megoldása a válságnak. Tény hogy a progresszív pusztító ilyen adóéknél, ilyen emigrációnál és összsen 1,8 millió 10 milliót eltartó vállalkozásban dolgozó esetén.

Egyszer érveljen már valaki olyan adórendszer mellett, aminek ő nagy vesztese lesz de elvei miatt. Trógerek, senkiháziak akarják csak másét elosztani.

Olvastam a héten, hogy valaki Böjte Atyának adna (egyháztámogatást fikázták). Az anyádat. Adjál! Adjál a sajátodból. Én szoktam. A sajátomból. Úgy beszéltek a közpénzről, mintha a tiétek lenne. Mintha lenne rá befolyásotok, és ha kedvezőt hallotok, oda szavaztok. Az ostobaság, a 70 éves agymosás diadala ez.

Ésszerű gazdaságpolitika, beruházás, 4 m vállalkozásban dolgozó (ma ez 1,8m), 5-e adó (mondjuk 20% alatti össz adó), magánegészségügy, magánnyugdíj a megoldás. A többi csak további felélése a jövő generációk jólétének (mára, létének, lásd születése statisztikákat és kivándorlást).

Rettenetes szülők vagytok.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.15. 20:13:55

@Makkasz: Csak a rend kedvéért: Egyik általad vizionált csoportba se tartozom. Miután dolgozom (ingyen, és nem csak fizetgetek) a világ legnagyobb önkéntes jótékonysági szervezetében, tudom, hogy bizonyos szociális feladatokra nem alkalmas az egyéni jótékonyság. Egyébként Mo szociális költségvetése a GDP-hez képest gyalázatosan alacsony. Viszont eltartunk egy hivatalnokhadat, és egy csomó kormányközeli vállalkozást. Ugyanis az, hogy valaki értéket termel-e, nem attól függ, hogy melyik szektorban működik. A tanár, a köztisztasági alkalmazott, postás stb. mind értéket termel, az állami megbízásból dolgozó informatikus vagy építő cég, ha nem a köz számára valóban hasznos infrastruktúrát állít elő (igen, ilyen is van, nem a balatoni telektulajdonosok önkéntes hozzájárulásából épült az M7-es), akkor a Te értelmedben eltartottnak minősül.
Én vesztese voltam a többkulcsos adónak az egykulcsoshoz képest.
De tekints már bele annak az országnak az adótáblájába, ahol dolgozol, és hasonlítsd össze az egykulcsos 16%-kal. Ha ezután se mész haza Mo-ra dolgozni, akkor valami nem stimmel. Például az, hogy a magyar egykulcsos nem volt összességében adóék-csökkenés (sőt, szvsz növekedés volt), hiszen ott van vele szemben a 27%-os ÁFA:
Amúgy sokban egyetérthetnénk, ha nem nyomnád ezerrel ezt az intoleráns dumát az egykulcsos SzJA mellett, és nem mások fikázása lenne a legfőbb érved. Így viszont kiszálltam.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.09.16. 18:20:15

@Makkasz: @Kuviklacz: innen oldalról nézve szinte mindenben egyetértetek, csak az elején már eldőnt, hogy érzelmileg kicsipkézett beszélgetés lesz.

---

az a baj evvel a rohadt valósággal, hogy túl összetett. olyan könnyű rávágni, hogy lám itt így megy, ott is úgy kéne. csak nem az elvekkel van baj, én nem is értem, hogy miért nem érti és követeli mindenki, hogy libertárius gazdaságpolitika legyen, mert az a leghatékonyabb?
egyszerűen a hogyan (vezessük be) a kérdés!

a fidesz végképp felszámolta, így megszűnt, de már korábban is értelmét vesztette a különféle ágazatok, a kormány és a nagyobb lobbik, szakszervezetek egyeztető fórumai, OÉT stb.

nyilvánvaló, hogy a kormány (vagy bármely kormány) egyedül képtelen végigvinni egy olyan sok ágazatot érintő reformot, amit az iskolarendszer, az egészségügy, az egyetemek, az adórendszer és az önkormányzati rendszer komplett átalakításával és egyéni igények-egyéni teherviselés szemléletűvé alakítani.
aztán ott van mellé az egészet szabályozó jogrendszer átalakítása, meg úgy egyáltalán, egy működő jogszolgáltatási rendszer kiépítése, mert az, hogy egy per 4-5 évig tart, nagyobb visszatartó erő, még az idióta adórendszernél is.

szóval lehet azt mondani, hogy 10% adó lenne jó (lám kína is milyen jól elboldogul), és persze bármi mást is mondani, mindenre van működő és ellenpélda is.

a rommá adóztatott svéd gazdaság pl. oktatásilag, versenyképességileg, hatékonyságban és minden másban legalább olyan jól teljesít, mint jópár USA állam. (kár, hogy rohadt szar a kílma.)

---

az egész kicseszett problémát ott kell elkezdeni felgöngyölni, ahol tudjuk.
ki kell alakítani az önkéntes adományozás és karitatív munka presztizsét. el kell kezdeni kiépíteni sok-sok lokálpatrióta közösséget, akik aktívan foglalkoznak a pátriájukkal, vissza kell szerezni az iskolákat a helyi közösségeknek. el kell kezdeni megszokni a gondolatot, hogy a helyi fejlesztések helyi adóból (adakozásból) készülnek.
követelni kell az országos és ágazati külön fisz-fasz adók leépítését (ez persze szélmalomharc, szinte bármely kormány ellen - nincs gyakorlatunk az országos tiltakozásban, kellene)
szakszervezeteket kell létrehozni és az állami szektornak is kőkeményen sztrájkokkal kell kikényszeríteniük a rendes munkakörülményeket és béreket.

és még sorolhatnám napestig.

el kell kezdeni gyakorolni a demokráciát, oszt akkor talán működni fog.

ha dühös kommenteket írkálunk, hogy miért szar minden, az nem hiszem, hogy sokat javít, de mindenki megérdemli a fejsimit, aki okosan felismerte, hogy errefelé kurva nehéz dolog a közjó érdekérvényesítése, és ügyesen odaköltözött, ahol a polgári társadalom ezeket a vesződségeket már elrendezte.

Makkasz 2013.09.16. 20:01:25

@mcs: Nem olvastam el kuviklacz kommentjét, mert rosszul indult, magáról kezdett beszélni, pedig korábban kommentjében már pontosan jellemezte magát.

A kommenteknek van ereje. Mikor szószerint idéznek parlamentben, mikor elsőként írok le valamit és két nap múlva attól visszhangos a sajtó, mikor elsőre elutasítja valaki amit mondok, de később belül változik, gondolkodása módosul.

Az olyan stílusnak ami nem provokál, nincs rá reakció, sok értelme nincs.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.09.16. 22:09:22

@Makkasz: sok tanulságos ismeretet szerezhettünk az egódról, de ettől sajnos még mindig igaz, hogy a dolgok akkor változnak, amikor az emberek nekiállnak, és kiballagnak, és megcselekszik, amit megkövetel a haza.
és ez nem helyettesíthető távolról frappánsnak tűnő szövegmorzsákkal.

kár ebben bízni.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.09.17. 22:14:03

@mcs: Itt írtad le azt, ami előző megszólalásodban, amiért amúgy megalájk, kicsit csípte a szememet: hogyan is lesz meg mindaz, amit írtál. Sajnos úgy nem, hogy a kiballagás külföldre történik, az legfeljebb "protesztszavazat" és hivatkozási alap az otthonmaradottaknak.
süti beállítások módosítása