Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete
  • tesz-vesz: @Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény (2022.10.28. 13:27) Nekünk semmi se jó

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (32) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (13) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Szép volt, fiúk!

2013.02.27. 08:00 | Lord_Valdez | 27 komment

Címkék: történelem

Ennek semmi köze a liberalizmushoz, egyszerűen csak szeretném megosztani a világgal. Igazából jobb helyen lenne mondjuk a Lemilen, csak elfelejtettem időben szólni nekik. Szóval vannak dolgok, emberi teljesítmények, amik lenyűgöznek. Ilyen történt pontosan 70 évvel ezelőtt is. Ezen az éjszakán történt valami rendkívül fontos, mégis kevéssé ismert dolog. A norvég ellenállás néhány tagja behatolt a Norsk Hidro vegyi üzembe és felrobbantotta a nácik nehézvízkészletét. Ezzel több évvel visszavetve a német atombomba projektet. Épp elég idővel, ahhoz, hogy most kézfogással köszönjünk és ne karlendítéssel.
(Figyelem a poszt zömében (,de nem kizárólagosan) wikipédiafeldolgozás, kéretik történelemdolgozatra nem ebből készülni :) )

1939-et írunk, mikor a Norvégia déli részén elterülő kis völgyben fekvő Rjukan városa épp békés életét éli és nem is sejti, hogy hamarosan történelem helyszíne lesz.



Az események gyújtópontjában egy vegyi üzem áll, ahol már 1935 óta állítanak elő nehézvizet. Ez Norvégia egyik legsikeresebb exportcikke volt, amíg fel nem tűnt nekik, hogy a Harmadik Birodalom nagyon sokat vásárol belőle. Volt okuk feltételezni, hogy itt valami nagyon bűzlik, vagy ha nem, akkor hamarosan fog, ezért export korlátozást vezettek be, a meglévő készleteket pedig Franciaországba szállították. Alig pár hónapra rá, már a Wehrmacht kitüntető, bár csöppet sem kellemes figyelmének középpontjában találták magukat. Mintegy két hónapnyi elkeseredett harc után kénytelenek voltak kapitulálni.


Bár ekkor még senki nem tudta megmondani, hogy az atombomba működik-e a gyakorlatban és, ha igen, akkor mekkora pusztításra képes, abban mindenki biztos volt, hogy nem egészséges, ha a másiknak van előbb. Ebből adódóan a szövetségesek nem voltak túl boldogok a tudattól, hogy most már német kézen van az üzem. A brit hadvezetés keményen törte a fejét és a lebombázást elvetették, mert túl közel esett a lakott településhez, illetve éjszaka nagyon nehéz lett volna megközelíteni, nappal pedig túl erős volt a légvédelem. Egy ravasz és némileg unortodox módszert dolgoztak ki.

Operation Grouse (A Fajd művelet)
Beszerveztek egy norvég mérnököt egy közeli gátról. 10 napos gyorstalpaló kiképzés után ejtőernyővel ledobták Norvégiában (42 március). Az ő feladata volt felderíteni a német védelmet. Amit itt látott, az nem volt túl szívderítő.
Az üzem hegyoldalban fekszik. Felette magas hegy, alatt több száz méter szakadék. Egyetlen híd vezet oda, amit gyengén őriznek, viszont rengeteg német katona van a környéken. A hegyoldalban aknamező, a völgyben vastag drótkötelek. Keresőfények és géppuskafészek, minden mi szemszájnak ingere.
A britek közben nem vesztegetik az időt, hanem 4 másik norvég ellenállót képeznek ki. Ők lényegesen alaposabb kiképzésben részesülnek különös tekintettel a túlélési technikák és nem hagyományos hadviselés terén. Több sikertelen próbálkozás után sikerül október 18-n ledobni őket egy kellemetlen mocsaras, sziklás, csupasz vidéken kellemetlenül messze a célponttól. A feladatuk előkészíteni a brit kommandósok érkezését. Mindenekelőtt találni kell egy olyan helyet, ahol lehetséges siklógépeket letenni. Egyébként azelőtt még soha nem próbáltak ilyesmit. Mintegy 15 nap gyaloglás után találtak megfelelő leszállópályát kb. 5 km-nyire a célponttól. Megtudják a mérnök testvérétől, hogy a németek jelentős számú katonát vontak el az üzem védelméről, de mielőtt még nagyon örülhetnének, cserébe a környező településeken még így is van rengeteg. Ha megszólal a riadó, akkor ők onnan élve nem jutnak ki.


Operation Freshman (jönnek a profik)
Közben Skóciában már javában folyik egy másik különleges egység kiképzése. Utászokat képeznek ki túlélésre, hegymászásra, ejtőernyős bevetésre, illetve speciális robbantásra. A cél érdekében az üzem életnagyságú makettjét is megépítették, és hogy ez ne legyen annyira gyanús, mindezt egy olyan fedősztori alatt, hogy amerikai mérnökökkel fognak megmérkőzni a Washington kupáért, egy afféle katonai olimpia keretében.
November 19-n este végre útnak indul több Halifax bombázó és a mögötte vontatott siklógép.
Az első gép azonban nem találja meg a leszállóhelyet elsőre. A második próbálkozáskor a vontató kábel elpattan a rárakodott jégtől és a sikló elszabadul. A bombázó üzemanyaga fogytán, ezért visszafordul. A siklógép lezuhan az egyik fjordban, és a legénység fele azonnal meghal. A túlélők egy részének szerencséjére nem egy német őrjárat akad rájuk, hanem helyi norvégok, akik elrejtik őket. A többiek nem voltak ennyire szerencsések és másnap a Waffen SS talált rájuk és átadták őket a Gestapónak, ahol a sérülteket pár nap kínzás után kivégezték, a többieket elszállították egy helyi koncentrációs táborba, ahol is januárban velük is végeztek.
A másik bombázó ismeretlen okból elveszti a siklót és becsapódik egy hegyoldalba és a fedélzetén mindenki meghal. A siklónak sikerül leszállnia többé-kevésbé egy darabban, de többen ott is többen meghalnak azonnal és a többiek is megsérülnek. A túlélőket itt is egy helyi találja meg, aki elmagyarázza, hogy a legközelebbi orvos nagyon messze van és telefonálnia kell, azt pedig a németek észre fogják venni. A helyzet reménytelenségét látva a túlélők megadják magukat a németeknek. A Wehrmacht ragaszkodott hozzá, hogy hadifogolyként kezeljék őket, de október óta az a parancs volt érvényben, hogy a diverzánsokat, szabotőröket azonnal ki kell végezni, ezért a Gestapo vette a kezébe az ügyet és pár órás kihallgatás után, egyenként főbe lőtték őket egymás szeme láttára.
Miután nyilvánvalóvá vált a németek számára, hogy az üzem veszélyben van, a védelmét megerősítették, és hajtóvadászat indult az esetleges kollaboránsok felkutatására. A Fajd művelet tagjai kénytelenek voltak visszamenekülni a már említett mocsaras, sziklás vidékre. Az egyetlen probléma, hogy tél volt. A Dél-Norvég telek egyébként csapadékosak, de nem kimondottan hidegek, persze azért messze nem kempingezésre valók és élelmük sem igen volt, sok választásuk azonban nem volt. Egy elhagyott viskóban szállásolták el magukat és kövekről lekapart mohán és zuzmón éltek, illetve karácsonykor sikerült elejteniük egy rénszarvast is.


Operation Gunnerside (maradtak az amatőrök)
A britek tisztában voltak azzal, hogy az idő ellenük dolgozik és, hogy az első csapat még életben van.  A következő alkalom február 16.-án jött el, amikor is sikerült ledobni ellátmányt és még 6 norvég kommandóst, igaz a kijelölt helytől elég messze. Öt napot töltöttek el a hóviharban, mire megtalálták a Fajd csapatot. Addig síléceken botorkáltak előre, maguk mögött húzva a konténereket. Amint az idő egy kicsit kitisztult, elindultak együtt az üzem ellen.


27-n este értek oda. Mivel a híd felől lehetetlen lett volna (teljesen ki volt világítva), úgy döntöttek, hogy a szurdok felől közelítik meg az erőművet. Egy embert hátrahagytak rádióval, hogy jelezzen, ha baj van, a többiek gyalog, sílécek nélkül indultak tovább.  Leereszkedtek a szakadékba, átkeltek a jeges folyón, de az erdő sem volt könnyebb terep, ott sokszor derékig süllyedtek a hóban és mintegy 4 óra alatt elérték a túlsó felét. Még egy ember otthagytak, hogy figyeljen a hídra. A többiek átvágták a kerítést és fedezékbe vonultak az üzem udvarán. A 4 robbantásszakértő elindult az alagsor felé, ahol is az ajtónak nyitva kellett volna lennie. Sajnos, azonban a beépített ember, akinek nyitva kellett volna hagynia beteg volt.
A 4 robbantó szétvált. Ketten találtak egy kábelcsatornát, amin be tudtak jutni a gondnok őszinte megrökönyödésére. Őt sakkban tartva elkezdték telepíteni a robbanótölteteket a nehézvíztartályokra. A másik kettő talált egy ablakot, viszont nem tudtak arról, hogy társaik már bejutottak, ezért betörték az ablakot. Bent lévő társaik meghallották az üvegcsörömpölést. Majd a két-két ember egymásra fogott fegyverrel állt egy pillanatig.
Eredetileg úgy tervezték, hogy kétperces gyújtózsinórokat használnak, de félve attól, hogy esetleg meghallották őket a németek, inkább félperceseket használtak. Hogy az adrenalin szintjük nehogy nagyon leessen, épp mielőtt meggyújtották volna őket, a gondnok bejelentette, hogy nem találja a szemüvegét. Mivel tudták, hogy háború idején nagyon nehéz lenne pótolni, sietve megkeresték. Ekkor lépéseket hallottak, de szerencséjükre egy másik norvég civil volt az. Miután meggyújtották, közölték a két civillel, hogy most márpedig futás lesz (nem vonták kétségbe) és mindenki kirohant az épületből.
A robbanás egyébként meglepően csendesnek bizonyult,  a németek csak órák múlva vették észre, hogy a drága kincsük lefolyt a csatornába. Eddigre azonban a csapat fele már úton volt a semleges Svédország felé, ketten Oslo felé vették az irányt, a többiek a környéken rejtőztek el. Előtte azonban még gondosan hátrahagytak egy brit géppisztolyt, hogy ne a norvég ellenálláson verjék le a németek a balhét.


Epilógus
Az üzem nem szenvedett túlságosan súlyos kárt, de a nehézvízkészlet megsemmisült és több hónapra leállt minden gyártás. Hogy pontot tegyen a történet végére a britek három negyed évvel később nappali bombatámadást hajtottak végre az üzem ellen, de korlátozott sikert értek el. Arra viszont jó volt, hogy a németeket rávegyék, hogy elszállítsák innen a nehézvizet. Az itt maradt szabotőrök egyike ez kiszimatolta. Lepaktált a komp egyik legénységi tagjával, beosont a komp aljába és egy időzített bombát helyezett el ott. A robbanásban számos norvég civil is életét vesztette, de végleg megpecsételte a német atomprogram sorsát.

Köszönöm, fiúk.

 

Források: (wiki+)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr75107272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.27. 08:52:23

Igen, így van. Pont ezért nem szabad a terrorizmust általában egyben elítélni. Van jó terrorista és rossz terrorista, minden a céloktól függ.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.27. 10:09:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A gerilla és a terrorista nem ugyanaz. A terrorista célja alapvetően a civil lakosság megfélelmítése.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.27. 10:27:07

@Lord_Valdez:

Nézőpont kérdése.

A terrorista fő célja sem a lakosság megfélemlítése, hanem az ellenség elleni harc, melynek azonban része a civilek elleni akció is. Nem létezett a világon még olyan fegyveres legalális vagy illegális csoport, mely ne követett volna a civilek ellen is dolgokat.

Ezért számomra az egyetlen szempont: elfogadom-e a célokat vagy sem. Ha igen, akkor a civil áldozat csak járulékos veszteség.

GERI87 2013.02.27. 14:20:50

"Hogy az adrenalin szintjük nehogy nagyon leessen, épp mielőtt meggyújtották volna őket, a gondnok bejelentette, hogy nem találja a szemüvegét. Mivel tudták, hogy háború idején nagyon nehéz lenne pótolni, sietve megkeresték."

:)
Kemény.

Elképzeltem ezt az egészet egy Monty Python részként.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.27. 16:47:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Szerintem pedig sokkal fontosabb különbség, hogy a civil áldozatokat sajnálatos mellékhatásnak tekinted-e, vagy az eszköztárad szerves részeként.

Sun9us 2013.02.27. 17:48:35

Helyettük, a hős Amerikaiak dobtak le atomot, tisztán civil célpontokra. Persze biztos, hogy ezzel egy csomó embert "megmentettek." De ilyen apróságok felett könnyen el lehet siklani, főleg, ha a győztesekről van szó. A mai napig a kommunista, kevésbé szitokszó, mint a náci, pedig ha a számokat nézzük, sokkalta szörnyűbb eszmét képviseltek/képviselnek. Csak hát ugye a győztesek írják a történelmet. A "mi lett volna ha" dolgot, meg hagyjuk.

neglizse 2013.02.27. 18:00:13

Én voltam is ott a múzeumban.
Van erről film is. Még a youtube-on is fenn van. Norvég tudás előny :)

www.youtube.com/watch?v=Qfn2OyUbBD8

_M.I.K.E_ · http://egetettpopcorn.blog.hu/ 2013.02.27. 18:20:46

Szókimondó írások, film- és sorozatajánlók, heti mozimustra, valamint közönségszavazások az Égetett Popcorn oldalán.
Kattints egy-egy velős kritikáért!
www.facebook.com/EgetettPopcorn
egetettpopcorn.blog.hu/

komplikato 2013.02.27. 20:32:01

"A mai napig a kommunista, kevésbé szitokszó, mint a náci, pedig ha a számokat nézzük, sokkalta szörnyűbb eszmét képviseltek/képviselnek."
Idő és terület arányosan? Ki van zárva. Miért lenne egyik tömeggyilkos elvtelen bagázs jobb, mint a másik?

komplikato 2013.02.27. 20:34:44

@Sun9us: Arról nem beszélve, hogy nincs kétségem felőle ha a németek elmebeteg vezetésének kezébe kerül atombomba, akkor most Európa nagyobbik része nukleáris sivatag lenne. Oroszország helye biztosan ... Írom ezt annak ellenére, hogy az a japánok bombázását is tök felesleges embertelen erőfitogtatásnak és civilek terrorizálásának tartom. Csak arról nem beszél senki, hogy előtte a gyújtóbombáktól sokkal több japán civil halt meg és sokkal rondábban.

¿Qué tapas hay? 2013.02.27. 21:08:39

Nem kisebbítve a rjukani akció résztvevőinek érdemeit, de ez az akció a II. vh. egyik legnagyobb árnyékravetődése volt.A német atomprogram korántsem volt olyan előrehaladott állapotban, mint ahogy azt feltételezték a szövetségesek. A németek kevés pénzt fordítottak erre a projektre ahhoz, hogy gyakorlatban hasznosítható eredményt érhessenek el.

¿Qué tapas hay? 2013.02.27. 21:22:40

@komplikato: Azért ez a "nukleáris sivatag" kérdés erős utólagos belemagyarázás. Az amerikaiak kb. ezerszeres ráfordítással, kutató- fejlesztő- és gyártókapacitással voltak képesek a háború végéig négy darab bevethető bombát előállítani, amiből a Gadgetet elhasználták kísérleti robbantásra.

Másrészről, a német kutatások egész más vonalon indultak el, ha gyakorlatban is eredményesek is lettek volna (Heisenberg nagy szerencséjére nem lettek azok), a német hadigazdaság lehetőségei mellett bevethető fegyvert nem lettek volna képesek előállítani - legfeljebb az ötvenes évek második felére.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.27. 22:01:52

@Sun9us:
Azért a tényszerűség kedvéért tegyük hozzá, hogy
1. Hiroshimában egy katonai parancsnokságot bombáztak, Nagaszakin pedig a tengeralattjáróbázist
2. Előtte szórólapokon szólították fel a japán hatóságokat a kiürítésre, amit ők blöffnek véltek. Nagaszakin pont azért halt meg sokkal kevesebb civil, mert akkor már elhitték, bár akkor se kapkodták el a dolgot és csak részlegesen történt meg.
3. Ez két különböző típusú atombomba volt és az amerikaiak se tudták, hogy mire is képesek, vagy hogy egyáltalán működni fognak-e.

A kommunizmus, nácizmus egy érdekes dolog. A diktatúra mindkettőnek a szerves része, azonban van egy fontos különbség. A nácizmus nem választható el a lebensraumtól és fajelmélettől, míg a kommunizmusban nincs közvetlen utasítás a népírtásra. Sőt igazából a legtöbb áldozat nem is közvetlen erőszakos cselekedetek áldozata lett, hanem az elbaszott gazdasági doktrínáké.

@¿Qué tapas hay?:
De ezt egyrészről, akkor még nem tudhatta senki. Másrészről, belehúzhattak volna. A német fegyverprogramok elég jók voltak a hajrázásban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.27. 22:06:13

@neglizse:
Valahogy a norvég nyelv kimaradt. Viszont az amcsik is készítettek róla egy filmet: Heroes of Telemark, persze azt se láttam.

¿Qué tapas hay? 2013.02.27. 23:04:39

@Lord_Valdez: Hadd tegyek néhány megjegyzést a japán bombázáshoz:
ad 1: A célok kiválasztása nem elsődlegesen stratégiai, vagy taktikai szempontok szerint történt, hanem az optimális magasságban robbantott bombák rombolóhatásának ellenőrizhetősége célját figyelembe véve. Ehhez szükséges volt egy korábbi háborús károktól viszonylag mentes, legalább öt kilométer átmérőjű, sík, városias beépítésű célterület. Így választották ki a célvárosokat: Hirosima, Kokura, Nagaszaki, Niigata és Kiotó.
ad 2: Valóban volt szórólapos figyelmeztetés, de a nagyobb hatóerejű bomba ellenére kapott rosszabb Nagaszaki eredmények oka a célterület elvétése volt. Nagaszaki az aug. 9-i bevetés tartalék célpontja volt, mivel Kokura fölött zárt felhőtakaró volt, így a tartalék célpontra indultak. A bomba a tervezett célterülettől északra (emlékeim szerint kb. 2500 m-rel) lett ledobva, itt viszont a domborzat jelentősen árnyékolta a robbanás hatását.
ad 3: abban biztosak voltak, hogy működni fognak, de a hatásukat csak becsülni tudták.

Német atomprogram: a Gerlach-jelentés alapján a német program 1945 januárjában kb. az amerikai program 1941. évi szintjén volt. A németek még a kísérleti körülmények közötti önfenntartó láncreakció kísérleti szintű megvalósításáig sem jutottak el. Az utolsó BVIII nagykísérletnél kb. k=0,85 volt a legjobb eredmény. Mindezt nehézvizes, természetes urán alapú összeállításban. Nem volt gyakorlatban kidolgozott dúsítási eljárásuk sem. Nem hiszem, hogy 44-45-ben a német gazdaság, az ország akkori viszonyai között képes lett volna egy Hanford, vagy egy Oak Ridge méretű beruházást végrehajtani és beüzemelni folyamatos légitámadások közepette.

GERI87 2013.02.28. 01:00:34

@Sun9us:

A kommunistáknak 70 évük volt népírtani, a náciknak max 12.

Ha lett volna elég idejük ők telepítgettek volna Szibériába népeket, nemzeteket nem a ruszkik...

A különbség a megítélésben azért van mert hidegháború ide vagy oda: a kommunisták nyertek egy világháborút a nácik meg nem....
A kommunizmus 200 éves ideológia a nácizmus meg speciális eset és a németekről szól, a kommunizmust meg lehet exportálni bárhová, nyavalygó prolik meg mindenhol vannak.
A fajelméletet nem lehet díszbe csomagolni, a munkásfelsőbbrendűséget igen.

GERI87 2013.02.28. 01:03:00

@komplikato:

A németek germánosítani akarták európát, nem elpusztítani, nem szartak volna a saját leendő fészkükbe....
Az Ural-i gyárakat megpörkölték volna, talán a gyűlölt nevű Sztálingrádot is, de az ukrán mezőket biztos nem....

GERI87 2013.02.28. 01:06:40

@Lord_Valdez:

"Sőt igazából a legtöbb áldozat nem is közvetlen erőszakos cselekedetek áldozata lett, hanem az elbaszott gazdasági doktrínáké."

Azért a szibériai munkatábor, a gulág nem gazdasági ok volt, puszta eszköz a diktatúra fenntartására.

A rabszolga munkát a földmunkálatoknál, építkezéseknél, vagy az ukrán holodomort tekinthetjük "elbaszott gazdasági" következménynek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.28. 07:37:06

@GERI87:
Ez igaz, azzal a kiegészítéssel, hogy a szibériai munkatábort még a cári Oroszország hagyta rájuk.

Ami a megalomán építkezéseket és a Holodomort illeti abban igencsak benne vannak az abszurd gazdasági elvárások és azok tűzzel-vassal való keresztülvitele

Terézágyú 2013.02.28. 08:01:13

Basszus, de el lett cseszve ez a rohadt huszadik század!!!! :(

Még hány évszázadig fog ezen vitatkozni a világ (vagy csak Magyarország?), hogy "de a nácik, de nem, hanem a komcsik, de az amcsik inkább, de az arabok jobban...!" :((

Akármilyen témában ír valaki blogot, rögtön jönnek itt is egy csomóan, hogy "neeeem is így van, éppen hogy ők a hibásak, ők a rossz fiúk, és a másik fél a jófiú...!"

A minap is, a Budapest ostromáról szóló blogok hozzászólásaiban is egyre az jött elő, hogy de bezzeg a komcsik, de bezzeg a ruszkik...!

GERI87 2013.02.28. 15:19:42

@Lord_Valdez:

A kommunizmus mivel nem működik így csak erőszakkal lehet fenntartani, robotmunkával és/vagy hitellel, ami a kommunisták szerint pont az embertelen kizsigerelő kapitalizmusra jellemző:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.02.28. 20:45:37

@GERI87: Ez így van. Ettől nem választható szét.

szofter 2013.03.03. 15:28:14

@Lord_Valdez: a posztban olyan szépen sikerült megoldani, hogy ne mentegesd az amerikai atomprogramot. Kiemelted a háborúnak egy kevesek által ismert "gerillaakcióját", és elismerésedet fejezted ki a náci atomprogram ellen ténykedő szabotőröknek, az amerikaiak programjáról pedig nem ejtettél szót. És ez így volt jó. Miért kellett ezt a kommentek között elrontani?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.03.04. 07:24:43

@szofter:
Mert számomra fontos a tények korrekt kezelése. Én sem helyeslem az atombomba bevetését, de ettől még igaz, hogy nem népirtási céllal történt.

szofter 2013.03.04. 15:39:28

@Lord_Valdez: De az lett belőle. A pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve, ugye.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.10.22. 11:17:21

Bár a kutyát nem érdekli, de tegnap meghalt Joachim Rønneberg, az akció utolsó túlélője...
süti beállítások módosítása