Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Kéretlen megváltók

2012.05.25. 19:19 | Lord_Valdez | 6 komment

Címkék: kdnp

Kicsit kiakasztott a KDNP illetve más aktivisták aktuális performansza. Végre volt egy lehetőség, hogy egy kicsit jobbá tegyük a világot és nem.

 

Van egy mondás, miszerint egy nő két dologért képes mindenre: hogy legyen gyereke és hogy ne legyen. Ennek a mondást ékesen illusztrálja az abortusz hosszú történelme. Tudom, sokan azt hiszik, hogy az abortusz az egy új dolog, és a liberális métely bizonyítéka, de a valóságban amióta írott történelem létezik ennek is van irodalma. A népi gyógyászat számos praktikát és gyógynövényt ismer erre, de rendszerint ezek igen veszélyesek (pl. anyarozs, csombormenta).
A modern korban mindössze annyi változott, hogy az angyalcsinálóktól átkerült az orvosokhoz és egyre biztonságosabb eljárások váltották fel a radikális beavatkozásokat.
Most végre, hazánkba is eljutott egy korszerű, kis kockázatú módszer. Az ember azt várná, hogy mindenki örül, hogy biztonságosabb módon végezhető el a beavatkozás.

Hát, nem.
Egyesek úgy gondolják, hogy ettől még többen választanák az abortuszt. Ők nem értik az emberi motivációkat. Pedig nem olyan bonyolult.
Az abortusz senkinek nem öröm. Ez nem olyasmi, amit az emberek szórakozásból csinálnak.
Azért csinálják, mert vannak élethelyzetek, amikor ez a kisebbik rossz. Igen, rossz. Az abortusz egy rossz dolog, de előfordul, hogy van még rosszabb is. Ezt igazából csak az tudhatja, aki épp benne van. Na, ez az, amit szerintük meg kell akadályozni. Nem szabad hagyni, hogy az anyák döntsenek, mert biztos rosszul döntenének. Még szerencse, hogy vannak, akik még nála is jobban tudják.

A dolog nagy iróniája, hogy pont ezek az emberek azok, akik mélységesen megvetik a kommunistákat és hasonló társadalommérnököket, holott ha tudnák, hogy mennyire egy húron is pendülnek velük. Ugyanaz az a paternalista indulat vezérli őket. Szentül meg vannak győződve arról, hogy ők jobban tudják mi a jó neked, mint te magad.

Az különösen bájos, hogy az Alfa szövetség ki mer állni. Ők voltak, akik évekkel ezelőtt egy jogi kiskaput kihasználva arra akartak kényszeríteni egy 11 éves lányt, hogy hordja ki a nem kívánt terhességét. Ez a kiskorú veszélyeztetésének  egy olyan speciális formája volt, hogy még a jogrendszer sincs felkészítve rá. Mert a szülés bizony veszélyes még egy felnőtt nő számára is. A legfejlettebb országokban 24 nő hal meg 100 ezer szülésenként, ilyen korú lányoknál azonban az 1 százalékot is meghaladja. Ehhez azért tank frontpáncél vastagságú arcbőr kell.

Az is nagyon szép gondolat, hogy inkább védekezni kellene. Ez igaz is, de egyrészről még a legjobb védekezés mellett is van valószínűsége a teherbe esésnek. Másrészről pont ezek az emberek azok, akik a védekezést is ellenzik.
Harmadrészről és ez a legfontosabb, hogy kik is azok, akikkel ez a leggyakrabban megesik.
Nos, az abortuszt leginkább szegény emberek veszik igénybe. Miért? Mert ők azok, akik nem védekeznek.
Egyrészről nem is engedhetik meg maguknak. A TB nem támogatja.
Másrészről nem tervezik meg az életüket. Korábbi posztba kifejtettem, hogy a tartós szegénység együtt jár egy olyan kultúra kialakulásával, ahol nincs jövő. Minden a jelenben történik, a jövő nem létezik. Most van mit enni, tehát enni kell. Hogy holnap mi lesz, azt nem tudni. Majd csak lesz valahogy.
Tudom, hogy nem helyes, hogy a szegény ember utólag védekezik, de ettől még így történik. Nem tudjuk megakadályozni, de valamit kezdenünk kell vele.
Számomra természetes, hogy ha már adott valami rossz, akkor azt próbáljuk a legkevesebb szenvedéssel intézni. Mások nem így gondolkoznak. Őket nem érdeklik ezek az emberek. Őket az érdekli, hogy olvastak valami könyvet és ennyi maradt meg belőle.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr804546395

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szopás kannibalizmus? 2012.06.11. 13:59:04

 Tessék szépen logikusan gondolkozni a KDNP és más hasonló mutyitársaságoknak. Azért emlékezzünk arra, hogy mit is javasolnak egyes keresztény-katolikus szextanácsadó könyvek. Szerintük orrba, szájba, fenékbe mehet házasságkötés nélkül is.  Na ezen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nwp 2012.05.27. 21:01:12

"Egyesek úgy gondolják, hogy ettől még többen választanák az abortuszt. Ők nem értik az emberi motivációkat. Pedig nem olyan bonyolult."
Bár annyira nem vagyok jártas a témában, így javítsatok ki ha tévedek, de a hagyományos beavatkozás járt némi veszéllyel (a későbbi terhesség kárára), míg a tablettás ezt kiküszöböli, így alacsonyabb költséget biztosít az abortusznak, ergo többen fogják választani (ha minimálisan is!).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.27. 21:59:33

@nwp:
Nem tudom most hogy megy az engedélyezési folyamat, de gyanítom, hogy ma is kellőképp megalázó ahhoz, hogy ne válaszd, ha nem muszáj.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.28. 16:27:53

@nwp: Viszont ezáltal lehetővé teszi, hogy abortusz után többen vállaljanak gyereket, mert csökkenti a meddőség kockázatát.
A következtetést azért nem írom ide, mert nem értek egyet a számháborúval. Nem arról szól a dolog, hogy többen választják esetleg az abortuszt, hanem főleg arról (amint egy hölgyismerősöm megfogalmazta), hogy erről nem nők nyilatkoznak és döntenek, valamint arról (a poszt szerint és szerintem is), hogy megfelelő ismeretek nélkül, ideológiai alapon olyanok akarnak beavatkozni emberek életébe, akiknek erre semmiféle felhatalmazásuk nincsen.
Az ismerethiányra a legjobb példa (és ezt szeretném az érvekhez hozzátenni), hogy a tablettával előidézett abortusz hosszabb és kellemetlenebb folyamat (és nem csak egy tabletta beszedése oszt kész) és sokkal jobban tudatosítja a nőben, hogy mit tett, mint egy műtét - és akkor mégis és elveim ellenére visszatérve felvetésedre: elriasztó hatása még nagyobb is lehet.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.29. 20:40:08

Ugyan, felesleges ezeknek az Alfa-hímeknek az ún. érveikre válaszolni.
Ezek ösztönből nyomják, mégpedig elsődlegesen büntető-ösztönből. Aki élvezni mert, az szenvedjen! Elég baj az, hogy kufircolni muszáj, legalább vágjunk hozzá komoly arcot és csak akkor csináljuk, ha elengedhetetlen és a pópa küldött minket az ágyba, felszentelve. Élvezetből soha.
Ők sem élvezhettek túl sok dolgot az életben és most úgy gondolják, h nehogy már eltöröljék a sorkatonaságot, nekik is milyen jót tett már.

Amúgy sokat mond el róluk, hogy az új eljárásban a túl kevés szenvedést látták meg, nem mást...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.30. 14:57:20

@Quadrille Lobster: milyen alfa hímek? hol? kik? a politika torz világán kívül melyiknek van önálló egzisztenciája, vagy bármiféle mérhető teljesítménye.

békák ezek, nem alfa hímek.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.05.31. 13:42:12

@mcs:
Na jó. De a békákat sem sérteném halálra.

Amúgy van egy olyan érzésem, h épp ez a tabletta kellett ahhoz, h felmelegítsék a vitát aköról, hogy legyen-e abortusz egyáltalán. (Persze, már az új alkotmányban is pedzegették a magzati élet védelmét, de akkor fenn maradt a magas labda.)

Valaki a blogomon elég sokat írt a csecsemőgyilkosságok bevett mivoltáról a történelem során, és elgondolkodtatott, mikortól tekinthető egy elérhető, létező orvosi eljárás valamilyen emberi szenvedés kiiktatására bevetté és miért kell úgy tenni, mintha nem létezne.

És hogy egyáltalán miért teszünk úgy, mintha nem létezne, mintha semmi nem változott volna. A változás miatti szokásos félelmeink miatt? És akkor vajon melyik új orvosi beavatkozás nem tartozik ebbe a körbe? Melyik lesz már tényleg túl sok?

Meg az is eszembe jutott, h mintha a fogamzásgátls terén egy ideje nem sok használható vívmány lenne. Nyeletünk hormont a nőkkel, ajánlgatjuk az óvszert és bizonygatjuk, h mintha ott sem lenne. Tényleg ennyire kifog a tudományon ez aprobléma? Pedig még a piaci szereplőknek is komoly érdeke lenne feltalálni a varázsmegoldást.

Végleges módszereket nem engedünk meg senkinek, főleg nem nőknek, csak ha már letettek pár gyereket az asztalra. (És ez nem csak Mo.) Olyan fájdalmasan képmutató dolog, h inkább nem is gondolkodom rajta.
süti beállítások módosítása