Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Pokoli bíró

2011.12.20. 07:25 | Lord_Valdez | 4 komment

Címkék: média alkotmánybíróság szólásszabadság

A Vastagbőr felhívta a figyelmem Pokol Béla pártdelegált alkotmánybíró fantasztikus különvéleményére.


Az alkotmánybíróság, minden igyekezet ellenére kifogásolta a média törvényt, mert az túlzott állami ellenőrzést tesz lehetővé.
Pokol Béla különvéleményt nyújtott be:
"2.) Nem lehet elfogadni a rendelkező rész 5. pontját sem, mely a 2010. évi CLXXXV. törvény 175. §-át nyilvánítja alkotmányellenessé, és semmisíti meg. Ez a § a médiaszféra állami ellenőrzése számára az adatszolgáltatási kötelezettségeket szabályozza. A többségi határozat ezt az állam, a közhatalom médiaszférába való túlzott beavatkozásának minősíti. Ez a minősítés azonban a hagyományos egyoldalú szemléleten alapul, mely szerint a sajtószabadság alkotmányos védelme kizárólag az állam közhatalmával szembeni védelmet jelent. Napjainkban azonban a médiaszociológiai elemzések tömege mutatja, hogy a szervezett magánhatalmak tömegmédiumok feletti – és közvetve az emberek feletti – uralma jelenti a legnagyobb veszélyt a demokratikus nyilvánosságra, különösen mivel e szervezett médiahatalmak globális szinten, illetőleg az egész euro-atlanti térségben szerveződve az egyes államokhoz képest sokszorosan nagyobb anyagi erővel és tömegbefolyással rendelkeznek. (...)

A közhatalomnak legtöbbször éppen a globálisan szervezett médiahatalmak profitcéljai és politikai befolyást célzó törekvései, az emberi méltóságot, a magánszférát, az erkölcsi rendet, a kiskorúak fejlődését, stb. sértő műsorait kell kiszűrni. Ezért van szüksége a vitatott 175. § szerinti folyamatos adatszolgáltatásra a műsorokról. A többségi határozat a hiányos kiindulópont miatt ezt az állam jogosulatlan sajtóbefolyásolásának vélelmezi. A rendszerváltás óta eltelt bő húsz év azt mutatja, hogy a hazai médiaszférát és a társadalom közvéleményének formálódását nem az állam fenyegette, hanem a televíziós csatornákat, rádiókat és mérvadó országos napi- és hetilapokat megszerző vagy azt felépítő globális médiahatalmak véleménymonopóliuma. Ebben a helyzetben épp a demokratikus állami közhatalom az, amely fel tud lépni ez ellen a véleménymonopólium ellen. A többségi határozat ezzel az egyoldalú nézőponttal, mely szerint az állam a sajtószabadság legfőbb veszélyeztetője, és ugyanakkor a szervezett globális médiahatalmak elhallgatásával – akarva nem akarva – maga is hozzájárul ahhoz, hogy a sajtó és médiaviszonyok torzultsága fennmaradjon Magyarországon. Holott a „szennyezett”, sőt a „mérgező” sajtó- és médiatartalmaktól a „fogyasztókat” ugyanúgy meg kell védeni, mint pl. a gyermekjátékok, az élelmiszerek, a gyógyszerek, stb. esetében."

Pokol korábbi megnyilvánulásait ismerve, ez nem meglepő. Ezt a véleménymonopóliumos marhaságot már évek óta nyomatja. Ebben az se zavarta meg, hogy kinőtt a Széles-féle médiabirodalom, amely nyíltan fideszközeli, sőt a Jobbiknak is saját TV csatornája, rádióállomása van és ma már minden faluban elérhető minimum egy tucat csatorna.
Hogy ezek nézettsége nem éri el a RTL Klubét, de még a TV2-t se? Sőt még az MTV-t se. Ez igaz, de ez nem azért van, mert ezek monopóliumok lennének, hanem mert olyan műsorokat sugároznak, ami egy réteg számára fogyasztható.

Arról nem beszélve, hogy kicsit ijesztő gondolat, hogy az állam elkezdi majd beazonosítani a "szennyezett" és "mérgező" médiatartalmakat és megvéd tőle. Az embereknek magukat kell megvédeniük a világ információs áradatától és zajától. Ha az állam teszi ezt, akkor a polgár soha nem tanulja meg.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr903477291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Némán, süketen, bután 2011.12.21. 14:19:04

A tőr mérgezett volt, a döfés orv, mély, és eret ért – 2012 első negyedévétől a Klub Rádió elveszítette budapesti hullámhosszát. Szalay Annamária pribékei elérték végre, amin jó másfél éve mesterkedtek....

Trackback: Alkotmányunk szent ünnepe 2011.12.20. 12:08:28

Idézem magam tavaly áprilisból annak kapcsán, hogy a kétharmados győzelem évfordulójára, vagyis húsvét hétfőre időzített új alkotmányt Orbán egyenesen szakrális térbe helyezte:  Ha így folytatjuk, jövőre is egyházi ünnep lesz április 25-e, bár má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.12.20. 13:45:47

amikor tegnap ezt olvastam, elsőnek röhögtem. aztán sírtam. most már csak rezignáltan kattingatok a pertársasághoz csatlakozó mail küldés gombjára.

a másik jómadár különvéleménye is bájos, de tökmindegy már ennek az AB-nek.

egyszerűen nem hiszem el, hogy egy évig nem tudtak valamit kiizzadni nyugdíjügyben - ha akartak volna.

egyébként, ha szépen, ívét tekintve végignézünk a fidesz '98 óta művelt dolgain, akkor teljesen egyértelmű, hogy nemhogy önállónak és döntésképesnek nem tekintik a választókat, a zembereket, de még a gyermeknek nézés se állja meg a helyét.

valamiféle irányítandó biorobot jellegű definíció lehet a fejükben.

oké, pokorni kap egy piros pontot a tegnapiért.

kár, hogy már csak fekete ceruzám maradt. :(

iphilosopher 2011.12.21. 21:28:21

Hát ez tényleg nem semmi...
Most már értem, miért kell megvédeni a nyugdíjakat az emberektől, miért kell államosítani a magántulajdont, és mindenkit meg kell védeni mindentől, mert csak a nép által 2/3-dal felruházott demokratikus állami közhatalom tudja, mi a jó nekünk.

Tényleg, ahogy mcs írja, még egy gyerektől is kevesebbet néz ki a választópolgárból a kormány. Mert még egy gyerek is felismeri a hazugságot (utalva az előző posztra).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.21. 21:54:35

Az a gyanúm, hogy a magyar választót joggal nézik gyereknek.
Itt bármit meg lehet csinálni és senki nem szól egy büdös szót se, amíg valaki nem szól a népnek, hogy fel kell háborodni.

Totálisan csömöröm van attól, ami itt folyik...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.12.31. 14:58:39

"globális médiahatalmak véleménymonopóliuma"

Az a baja, h a saját írásait a kutya sem adja ki.
Nem csodálom, mert legalább a központozást, a helyesírást és az ismételt fejezeteket korrigálni kéne valahogy - és akkor még nem szóltunk a tartalomról. Ahhoz képest ez a holdkóros, nyakatekert különvélemény egy akadémiai disszertáció.
Egy igazi ország valódi tudományos akadémiáján.
süti beállítások módosítása