Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Tehetnénk mi is

2011.09.08. 19:36 | Lord_Valdez | 13 komment

Címkék: populizmus

Sokan pörögtek azon, hogy a Wikileaks kiszivárogtatta, hogy Orbán szándékosan hazudott. Ez igaz is, de szerintem ezt ki lehetne használni másra is. Valami hasznosabbra.


Azon gondolkoztam, hogy várhatóan lesz egy csomó kiábrándult ember. Na, nem attól, hogy Viktor hazudott, mert ezt mindenki tudta, illetve aki nem, azt most se hatja meg, hanem attól, hogy várhatóan tényleg rosszabbul fogunk élni, illetve sok érdeksérelemmel járnak majd az esetleges reformok. Ha adott sok olyan ember, akinek elege van az állandó hazudozásból, az remek alkalom lehet egy komoly párt számára. A nagy részüket, nyilván, el fogják rabolni más hasonlóan hazug pártok, akik ismét szépeket ígérnek, de lesz egy részük, aki gyanakodni fog mindenkire, aki túl sok szépet ígér. Aki szerint van könnyű út.
Ha létezne egy komoly párt, elképzelhetőnek tartom, hogy érdemes lenne megpróbálkoznia egy gyökeresen újfajta kampány stratégiával.

Abszurdul hangzik, de lehetne kampányolni az őszinteséggel. Mindezt lehetne vegyíteni némi hátramutogatással, hogy bezzeg ők nem voltak őszinték. Ha csak annyit írnánk egy plakátra, hogy lesznek megszorítások, az úgy nagyon őszinte lenne, de aligha szavazna rá bárki is. Ha viszont úgy írjuk ki, hogy "Lesznek megszorítások", alatta kisebb betűkkel, hogy "hívhatnánk mi is megújításnak, de nem tesszük", akkor nem csak belerúgsz egyet a Fideszbe, de még az emberek hiúságát is megpiszkálod. Az emberek szeretik okosabbnak hinni magukat, mint az átlag ember, ezért jól esik nekik az érzés, hogy ők bezzeg nem dőlnek be ennek a trükknek. Sokan, persze, úgy reagálnak majd, hogy őket nem is verték át, de ne akarjuk a menthetetleneket is megmenteni.
Vagy kiírhatnánk, hogy "bevezetjük a felsőoktatási tandíjat és kibővítjük a diákhitel szolgáltatást" és alá, hogy "maszatolhatnánk mi is azzal, hogy mindenféle betarthatatlan szerződéseket íratunk alá a hallgatókkal, de nem tesszük". "Titkolhatnánk mi is a programunkat...".
Nem muszáj, persze, mindig visszamutogatni, lehet érvelni is, bár az valamivel kétesebb. "2 évig nem emeljük a nyugdíjakat", alá kisebb betűvel, ",mert jelenleg minden 12. havi nyugdíjat hitelből fizetünk".

Ha valaki ilyen módszerrel győz, akkor nem kerül olyan csapdába, mint amilyen most a Fidesz van, hogy úgy próbálja meg becsempészni a tandíjat, hogy az ne látszódjon tandíjnak. Helyette visszafizetendő támogatás, amit itthon ledolgozhatsz. Ennél mindenképpen sokkal jobb helyzetben van az, aki nem hazudott előtte a választóknak.

Természetesen egyáltalán nem biztos, hogy a magyar választók méltányolnak egy ilyen újító megoldást. Sőt, egyáltalán nem valószínű, hogy ezzel megnyernénk a választást, de az biztos, hogy sokat javítanánk a politikai kultúrán. Egész biztos, hogy rengeteg demagóg bukkanna fel és állna ki a Zemberek "érdekében". Egy pillanatig nem kérdés, hogy sokak szemében a Sátán is népszerűbb lesz, mint mi.
Vannak sokan, akiknek eleve szimpatikus lenne a programunk, de ők nincsenek elegen.  Viszont, lesznek sokan, akik úgy vélik majd, hogy a többi is mit ígért, aztán mi lett, elég hazugságot hallottam már. Pár embert közülük is el lehetne csípni.
Nem tudom, hogy ez elég lenne-e a parlamentbe jutáshoz, egy próbát viszont nagyon megérne, mert ennyi ritkán lesznek fogékonyak az emberek az őszinteségre, mint a közeljövőben. Ha csak annyit érünk el, hogy a választói elvárások kicsit normálisabbak lesznek, tulajdonképpen már akkor megérte.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr593212118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.09. 21:42:35

Azt hiszem, hogy az őszinteség mellett a szakértelem is sikeres hívószó lesz, mert a mai performansz antalli szintű dilettantizmusról árulkodik.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.10. 11:42:05

Egy picit pesszimista vagyok az ötlettel kapcsolatban, ugyanis a választási kampány - sajnos, teszem hozzá - elsősorban arról szól, hogy magamat jó, az ellenfelet meg rossz szándékúnak állítom be. Innentől kezdve lényegtelen, hogy mekkora butaságot mond a politikus, ha ugyanis az ellenfél rossz szándékú, akkor a jó szándékúra adják az emberek a szavazatot. Érdemes ebből a szempontból a potenciális szavazók érvelését megnézni a közéleti blogokon (mandiner, egyenlítő stb.): az "érvek" valaki mellett vagy ellen elsöprő többségében ebbe a kategóriába tartozik.
Ettől függetlenül jó lenne egy ilyen párt, ami szerintem be tudna jutni a parlamentbe, bár nem lenne egyszerű. És már azért is megérné, hogy a sok butasággal szemben lenne legalább egy-két ember, aki ésszerűen levezeti, hogy attól, hogy valamit nagyon akarunk, még nem biztos, hogy jó is.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.10. 11:45:24

Ja, és még egy tulajdonság kéne, ez pedig a hitelesség, aminek két fontos eleme van:
1) Ha bort iszik, akkor bort is prédikáljon, azaz az adott párt értékeit betartók lehetnek csak a párt tagjai.
2) Opportunisták kíméljenek, azaz a vállalhatatlan alakokat habozás nélkül ki kell rugni a pártból. Akiről pedig korábban kiderült, hogy vállalhatatlan, azt nem szabad bevenni a pártba.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.10. 11:46:17

@stoic79:
Tudom, viszont annál kontrasztosabb lehetne a kampány.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.10. 14:04:01

@stoic79:
Pontosan, sőt, ami még nehezebb, hogy ha valaki korrupcióba, vagy hasonlóba keveredik, akkor a párt ne álljon automatikusan mögé, hanem mondja azt, hogy ezt az igazságszolgáltatás dolga kideríteni, de ha igaz, akkor elhatárolódtok tőle...

iphilosopher 2011.09.13. 21:23:36

Egy szavazója már biztos lenne egy ilyen pártnak. :-) De a környezetmből ítélve elég sokan vágynának már egy (nem is) kicsit őszíntébb politizálásra. Persze sokan meg arra várnak, hogy mások kárán őket megsegítsék. Az országos arányokat sajnos nem tudom felmérni.

De kezd elegem lenni, hogy a kormányok úgy tekintenek a választókra, mint 5 éves értelmi szintjén lévő önző vágylényekre. Nem igaz, hogy úgy kell bizonyos (esetleg még tényleg indokolható, jó) intézkedéseket is beállítani, hogy mindenkinek jó, az állam megvédi az embereket, stb. Persze előbb utóbb magukkal is ellentmondásba kerülnek így. És ezt nem tudom elképzelni, hogy nem tűnik fel az embereknek (egy kulcsos SZJA, tandíjmentesség <-> diplomás adó, devizahitelesek megmentése <-> csak viszonylag jómódúak által nyereséggel visszafizethető hitellel (gonosz lennék: elsősorban azoknak, akik az elmúlt 1-2 évben megszedték magukat), nyugdíjvédelem <-> reálhozamok <-> eltőzsdézés <-> MOL-vétel, stb.). Tehát azon kívül, hogy hülyeségeket is csinálnak, még hülyének is néznek mellé. Ez így már nagyon nem OK.

Ha a többség tényleg ilyen értelmi szinten van, akkor nagy bajban van az ország.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.14. 20:31:52

@iphilosopher:
Egy szavazó. Kezdetnek nem rossz :)

Attól tartok, hogy elég nagy a baj. Ennyi és ilyen átlátszóságú hazudozás után is viszonylag magas támogatottság mérhető. Azt hiszem, hogy ez azért komoly tünetnek tekinthető.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.15. 10:30:13

@Lord_Valdez:

"Attól tartok, hogy elég nagy a baj. Ennyi és ilyen átlátszóságú hazudozás után is viszonylag magas támogatottság mérhető. Azt hiszem, hogy ez azért komoly tünetnek tekinthető."

Én őszintén szólva nem vagyok meglepve, és igen aggasztónak látom a helyzetet. Olvastam pár felmérést - sajnos most nem jut eszembe, hogy hol -, amik szerint Európában Magyarországon az egyik legnagyobb a kapitalizmus visszautasítása. Ez olyan kérdésekből jött ki, hogy pl. a köztulajdont sokan a magántulajdon elé veszik, az egyenlőséget a teljesítmény elé stb. Ha megnézed, akkor ezek a hazugságok mindenki számára ismertek, viszont a CÉL érdekében - a KÖZ mindenek felett - minden eszköz bevethető. Szerintem a magyarok elsöprő többsége szocializmust akar szocialisták nélkül úgy, hogy lehetőleg ne hivják szocializmusnak. Ezért jelentős a fidesz támogatottsága, ugyanis erre a kognitív disszonancia-redukcióra hatékony módszerei vannak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.15. 14:30:24

@stoic79:
Én is olvastam ilyeneket, de ez csak részlegesen magyaráz. Azért itt sok embernek a zsebére léptek és alig mozdult valami.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.16. 11:16:57

@Lord_Valdez: Ha megnézed, a döntések nagy része csak hosszútávú hátrányokkal jár, egy részük ráadásul rövid távon pozitív (magánnyugdíj államosítása+reálhozam felvétele, devizahitelesek megsegítése+hosszútávú gazdasági problémák, áfacsökkentés+bérkommandó stb.). Mivel Magyarországon az állampolgárok többsége rövid távon gondolkodik, 90%-uk pedig közvetlenül vagy közvetve az államból él, a jelenlegi helyzetükön a döntések nagy részének vagy inkább pozitív, vagy minimális negatív hatása van. Az, hogy hosszútávon ezek a döntések milyen problémákat jelentenek, nem igazán foglalkoztatja őket ("oldja meg a politika").

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.16. 15:36:36

@stoic79:
Ez igaz. Viszont voltak itt iskolabezárások, szolgálati nyugdíj elvételek stb és ezért se volt túl nagy tiltakozás. Igaz, most nincs, aki izgassa az embereket.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.16. 16:40:29

@Lord_Valdez: "Viszont voltak itt iskolabezárások, szolgálati nyugdíj elvételek stb és ezért se volt túl nagy tiltakozás." Azért, mert - ha még olyan cinikus módon is, de - kapott mindenki alternatívát (önkormányzati iskola bezárva -> átvették az egyházak, szolgálati nyugdíj elvétele -> "út a munkába" stb). Az emberek csak akkor fordulnak el majd teljesen, ha a kormány egy adott dolgot megszüntet, de nem ad semmilyen alternatívát. Ezen kívül az sem elhanyagolható, hogy a jelenlegi törvénykezés "károsultjai" elsősorban olyan emberek, akiket eddig is utáltak (bankár, nyugdíjpénztár, segélyes, rokkantnyugdíjas).Ráadásul a biztos szavazók között nagyon sok a nyugdíjas,a fidesz nem is megy szembe velükl (januárban volt egy 3.5%-os nyugdíjemelés).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.16. 17:03:55

@stoic79:
Ez is igaz. Akkor úgy látszik, hogy tényleg bármit meg lehet csinálni.
süti beállítások módosítása