Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Úri gőg

2011.06.29. 08:00 | Lord_Valdez | 2 komment

Címkék: gazdaság állam paternalizmus

Bayer Zsoltikát szembesítették azzal, hogy mekkora "hazafi" és mégis szlovák rendszámmal jár. Erre azt válaszolta, hogy az emberek a lábukkal szavaznak, azaz így szavaznak valamely adó ellen. Bár személy szerint nem helyeslem az adóelkerülést, illetve Bayer Zsolttól is forog a gyomrom, most igazat kell, hogy adjak neki. (Most a képmutatástól tekintsünk el!)



A regisztrációs adóval az állam elfelejt valamit. Azt, hogy már nem vagyunk röghöz kötve. Ezt  gondolatot az államok mindig is rosszul viselték, mert korlátozza őket az uralkodásban. Így az egyszeri jobbágyból nem lehet akármennyit kisajtolni, mert odébbáll. Hogy ezt megakadályozzák mindenféle jogi, esetenként fizikai eszközt bevetettek és egyes diktatúrák a mai napig be is vetnek. Jóllehet az emberek enélkül is csak viszonylag ritkán váltanak országot elsősorban érzelmi okok miatt (nem csak hazaszeretet, hanem családi, baráti kapcsolatok), illetve azért, mert az átköltözés nem kevés anyagi áldozatot is jelent. Ezért erre inkább csak olyanok szoktak sort keríteni, akiknek nincs túl sok veszteni valójuk. Pl. odahaza nincstelenek, vagy épp életük veszélyben forog.
Ellenben, ha fizikai testünk nem is annyira mozgékony, a jogi igen. Semmi akadálya annak, hogy ott vegyek igénybe egy szolgáltatást, ahol olcsóbb. Mint ahogy, az angolok ide jönnek fogászati kezelésre, úgy mi is mehetünk máshova adózni, pont, ahogy Bayer példája is mutatja.

Az állam ugyanis nem csak erőszakszervezet, de jogszolgáltató is. Ez rettenetesen eretnek gondolat egy feudálisan gondolkodó, magát földesúrnak képzelő állam számára, de így van. Ha nem tetszik az egyik állam joga, igénybe vehetem máshol is. Ezért is szokták cégek előre kikötni szerződésben, hogy melyik állam bírósága illetékes jogvita ügyében. Ha nem tetszik, hogy a magyar állam pofátlanul drágán hajlandó üzembe helyezni egy járművet, akkor üzembe helyeztethetem máshol is. (Egyébként ugyanebből az okból kifolyólag van annyi hajó Panamában bejegyezve, nem azért, mert akkora tengerészeti hatalom.)
Értem én, hogy ez az államnak rosszul esik, de a zöldségesnek se esik jobban, ha másol vásárolok. A különbség csak az, hogy a zöldséges elhiszi, hogy vele ez megtörténhet.
Az állam azonban úgy gondol magára, mint mindenható úrra, aki Isten kegyelméből uralkodik rajtunk. Ebből adódóan az adó, mint olyan az neki jár. Jár, mert csak. Ha kétségbe vonod, akkor parancsol 40 ezer fegyveresnek, akik el tudják venni tőled. Tehát jár. Ezért is próbálja meg most is erőből megoldani a problémát. Újabb ellenőrzésekkel próbálják meg behajtani azt, ami szerintük jár.
Ha azonban úgy gondolna magára, mint szolgáltatóra, akkor leesne, hogy ő is versenyben van az adózókért. Ebben az esetben megpróbálna ezen a téren is versenyezni a környező államokkal. Ez a társasági adónál már leesett neki, de csak ott. Valószínűleg ott is csak azért, mert nem tud erőből fellépni egy olyan külföldi társasággal szemben, ami még ide se települt. Ha tudna, akkor valószínűleg ezt is izomból oldaná meg és hozna egy törvényt, hogy ide kell befektetni, különben bírság, gumibot, börtön.

Ugyanezt az anakronisztikus szemléletet vélem felfedezni az összes jövedéki adó emelésben. Nem veszik észre, hogy az emberek csempészik a cigarettát, a benzint. Miért? Azért, mert akkora az árkülönbség. Az árkülönbség kereskedelmet indukál (pont, mint ahogy a potenciál különbség áramot). Ha nem engedik legálisan, akkor megy illegálisan. Megjelenik a magánimport és a csempészet.
Tény és való, hogy a dohányadónál, chipsadónál szerencséjük van, mert paternalizmusnak tudják álcázni a megszorítást, de ha itt is annyira megerősödik a magánimport, akkor az állam maga is rosszul jár. Nem csak adóbevételtől esik el az állam, de a hazai gyártásnak is árt, illetve az export-import mérleg is romlik.

Minderre a megoldás a szolgáltató állam megszervezése. A szolgáltató állam, mint kifejezés jó pár éve része volt és most is része a kormányzati kommunikációnak, de úgy látszik, hogy soha nem gondolkoztak még el a jelentésén. Azt hiszik, hogy ez annyit jelent, hogy egyszerűbb, ügyfélbarátabb ügyintézés. Persze, ez is nagyon fontos, de ennél többet is jelent. Ha ugyanis elgondolkoztak volna, akkor azon gondolkoznának, hogy hogyan tehetnék a magyar államot vonzóbb jogszolgáltatóvá és nem azon, hogy hogyan vadásszák le a szökött jobbágyokat rossz szabályozás elől menekülőket. Akkor azon gondolkoznának, hogy mi az oka annak, hogy minden x. nagy értékű autó szlovák rendszámmal furikázik, vagy miért van bukik le ennyi benzin/cigarettacsempész főleg a keleti országrészen. Akkor nem arról halandzsáznának, hogy az offshore vagyonokat kedvezményesen le lehet adózni idehaza, hanem elgondolkodnának azon, hogy miért lett offshore. Nem azért, mert mind illegális tevékenységből származik, hanem azért, mert a magyar gazdasági szabályozás meglehetősen kedvezőtlen.
Ha majd odáig eljutunk, hogy felismerjük, hogy az állam a gazdasági szereplők számára nem egy "eszi, nem eszi, nem kap mást" adottság, hanem egy szabadon válaszható szolgáltató, akkor beszélhetünk majd szolgáltató államról. Addig ez csak rizsa marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr823015870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása