Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A törött ablak

2011.03.18. 20:48 | Lord_Valdez | 12 komment

Címkék: gazdaság keynesianizmus

Láthatóan többen pozitív fordulatot vélnek felfedezni a japán földrengésben, de még a tavalyi árvízben is. Ezek gazdaság élénkítő hatását.
Ezzel a furcsa helyzettel már XIX. században is foglalkoztak.


Frédéric Bastiat, XIX. századi liberális gondolkodó és közgazdász elmélkedett azon, hogy ha egy gyerek betöri a bolt ablakát, akkor azzal munkát ad az üvegesnek.
Ha az üvegesnek van munkája, akkor tud cipőt venni. Ez munkát ad a cipésznek, akinek lesz pénze, amit elkölthet és ezzel munkát ad a péknek. Mindenki jól jár.
A következtetés teljesen adja magát: a gyerek jót tett az üveg betörésével. Csakhogy ez így nem lehet teljes. Ebből az következne, hogy törjünk be minden ablakot és akkor még jobb lesz mindenkinek. Csakhogy azt is érezzük, hogy az üvegek betörése nem igazán számít értékteremtő tevékenységnek. Itt valami ellentmondás van. Különösen látszik, ha azt tételezzük fel, hogy az üveges fizetett a gyereknek, hogy törje be az ablakot. Ekkor már senki sem tekint rá jótéteményként, hanem mindenki számára látszik, hogy bűncselekményről van szó. Egy önző tevékenységről, ami megkárosította a boltost.

Mivel ez egy ellentmondás, valahol kellett lennie valami trükknek. Ha csak azt nézzük, hogy az üvegesnek lett munkája, akkor minden pozitív. Ha azt is nézzük, hogy a boltos kénytelen volt egy új üveget venni, holott vehetett volna mást is, akkor látszik, hogy a boltos szegényebb lett. Ez maga a trükk. A költségek egy része rejtett költség. Az érvelés szándékosan, vagy gondatlanságból elrejti a pénzmozgás egyik ágát.
Bastiat megtalálta ezt a logikai hibát az érvelésben, ennek ellenére még ma is gyakran találkozhatunk vele. Egyes elemzők a japán erőművek elpusztulásában lehetőséget látnak a japán recesszió leküzdésére. Úgy gondolják, hogy ez az építőipar és más ipari tevékenységek számára maga a megváltás. Ezzel szemben a jelenlegi tapasztalat, hogy ez a katasztrófa az ipar akadozásához vezetett, bár ennek a történetnek nincs vége, az eredményt meg lehet tippelni. Recesszió és eladósodás.
Ennél azonban gyakrabban hangzik el az állami kiadások fokozására szolgáló érvként is. Mondván, hogy az állam által kiadott pénzt az emberek majd elköltik és ezzel munkahelyeket teremtenek. Ez leggyakrabban közmunkát jelent, de van, amikor katonai kiadásokat propagálnak. Gyakorta szokták mutogatni a náci Németországot, mint sikertörténetet, ahol az agresszív háborús készülődés valóban együtt járt a gazdaság növekedésével, illetve a világháborúra készülő Egyesült Államokat. Afelett nagyvonalúan át szoktak siklani, hogy mind az Egyesült Államok, mind a náci Németország durván eladósodott közben. Ez az adósság tulajdonképpen a betört ablak ára.
Elismerve ezen programok esetleges pozitív externáliáit (pl. megnyert háború) fontos látni, hogy önmagukban nem vezetnek tartós növekedéshez. Pontosan azért, mert az államnak valahonnan pénzt kell szereznie rá. Ha a saját gazdaságából veszi hozzá a pénzt az olyan, mint amikor Münchausen báró a saját hajánál fogva próbálja kihúzni magát a mocsárból, vagy saját magadnak akarsz vért adni. Csak átcsoportosítasz, de nem okozol növekedést. Ehhez külső forrás kell, pl. hitel, viszont amikor hitelből teszi, akkor pedig a jövőbeli növekedéstől veszi el a forrásokat. Erre azt szokták felelni a die-hard keynesiánusok, hogy az elért növekedés nagyobb, mint az eladósodás. Ezt azonban idáig még sehol nem sikerült egyértelműen igazolni, sajnos cáfolni sem, ezért a mai napig hitvita tárgya.
Máskor megmondják, hogy honnan veszik: nyomtatják. Nem egyszer botlottam abba, hogy valaki bankóprés segítségével kívánt gazdasági növekedést elérni. Ezek az emberek általában azt szokták elfelejteni, hogy mi is valójában az infláció? Adó, vagy ahogy Keynes mondta: "Az infláció folytatásával, a kormányok titokban és észrevétlenül kobozhatják el a polgáraik vagyonának egy részét.". Más megfogalmazásban az infláció ugyanúgy a gazdaságból vonja ki a pénzt, tehát csak odébb húzza a döglött lovat.
Persze, mindezen elképzelések nem korlátozódnak az állami szerepvállalásra. Olyat is hallottam már, hogy a több gyerek születésétől várták a gazdasági növekedést, mert az emberek többet költenek majd pelenkára. Azon munkások pedig valami másra. A tapasztalat valamiért mégsem az, hogy Afrika, vagy a cigányság lenne a húzóágazat. Miért? Mert a család elkölthető pénzmennyisége nem változik meg attól, hogy többet kell költenie pelenkára. Akkor annyival kevesebbet költ másra.
Alapvetően mindez pofonegyszerű és logikus, de valamiért mégis újra és újra ugyanazok a viták zajlanak le. Ennek fő oka, hogy ezen kiadások egy része tényleg hasznos, csak éppen nagyon nehéz megmérni, hogy mekkora része, illetve a gazdaság komplex természetéből adódóan nehéz eldönteni, hogy tényleg minden tényezőt figyelembe vettünk-e, valamint jó áraztuk-e be őket.

Hogy mi ebből a tanulság? Talán az, hogy mindig legyünk óvatosak, amikor olyanokat mondunk, hogy "és mindenki jól jár".

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr962751232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszterixagall 2011.03.21. 10:54:07

És mi van akkor, ha a "bankópréssel" sikerül egy olyan ágazatot megcélozni, ahol komoly kapacitásfölösleg van. Lehetséges, hogy ilyenkor valóban nő az össsztermék. Jól értem, hogy elvileg ez lenne a keynes-i gondolatmenet lényege?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.21. 20:48:54

@aszterixagall:
A bankóprés nem szelektív. Azt célozza meg, ahol pénz formájában van épp a vagyon.
A probléma egyébként ott van, hogy ezen növekedés hatása csak átmeneti. Aztán a piaci mechanizmusok kiegyenlítik. Tartósan csak az infláció emelkedésére lehet építeni, de annak nincs jó vége.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.22. 07:43:34

Az ilyesfajta élénkítésnek ott lehet szerepe, ahol az aggregált kereslet valamiért nem éri el a teljes foglalkoztatottsághoz vagy valamely más, kívánatosnak tartott gazdasági célhoz szükséges mértéket. Ez volt a keynesi érvrendszer a nagy gazdasági válság időszakában, ezzel szoktak jönni a negatív kamat és hasonló egzotikus megoldások hívei.

Szerintem nincs lényegi ellentmondás az ablakbetörős példában sem, csak a rövid és hosszú táv, illetve az egyén és a teljes közösség szempontjai között kell váltani. Képzeljük el, hogy a ház egy fösvény emberé, aki a matracban kuporgatja a pénzét. Amikor betörik az ablakát, kénytelen mégis megcsináltatni, így növeli a keresletet a helyi gazdaságban. De a pédát át lehet alakítani úgy is, hogy az illető nem fösvény, csak jogosan aggódik az időskori megélhetése miatt. Ha most ablakra költi a pénzét, az előre hozza a keresletet egy későbbi időszakról a mai napra. Lásd roncsprémium, stb. Viszont ebben az is benne van, hogy az így előre hozott kereslet később nagyon is hiányozni fog ugyanannak az egyénnek/gazdaságnak.

Japánra vonatkoztatva: mivel a nyolcvanas évek óta keresleti problémákkal, deflációval küzd a japán gazdaság, ilyen körülmények között ez a hatás valóban érvényesülhet. Ugyanakkor nyilván a francnak se kellene az ilyen gazdaságélénkítés, szóval alapvetően elég cinikus nézet ettől valami pozitív dolgot várni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.22. 19:58:23

@zombizan:
Ez rövidtávon működik is, mert tényleg megmozgatja a pénzt. Hosszabb távon azonban kiderül, hogy a falu szegényebb lett egy ablak árával.

Az elpusztult reaktor árát ugyanúgy a saját gazdaságból kell majd kisajtolni és addig még hozzá jön a kiesett termelés.

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.22. 19:59:01

@zombizan: nem-nem, te is beleestél a keynesiánizmus gondolati csapdájába.

Vegyük a fösvényt, aki összegyűjt egy csomó pénzt, hogy mind eldugja a matracában. Sőt, elköveti a keynesi világ főbűnét - felgyújtja az összes bankjegyet! Feltéve, hogy nem útonállással szerezte vagyonát, a fösvény először előállított a társadalom számára értékes termékeket és szolgáltatásokat - viszont végig szerényen élt, keveset fogyasztott. Sokat termel, keveset fogyaszt - tök jó a társadalom többi tagjának. Bárcsak ilyen fösvényekkel lenne tele a világ!

A gyakorlatban persze az emberek nem ilyenek. Aki nem fogyasztja el a jövedelmét, azt nem a matracban tárolja a pénzt, hanem befekteti valamibe, hogy kamatozzon. A keynesi logika őket is démonizálja a "megtakarítani bűn" elv jegyében. Annyi igaz, hogy ha most sokat megtakarítunk, akkor a jelenben valamivel rosszabbul élünk - elvégre definíció alapján ez a megtakarítás -, de ebből a megtakarításból olyan befektetéseket tudunk eszközölni, aminek a jövőben lesz haszna.

Keynes azt mondta, hogy amikor recesszióban van a gazdaság, a kormányzatnak hitelből fel kell pörgetnie a fogyasztást. A fogyasztás növelése mindig a befektetés rovására történik (a hitelfelvétel egyenlő negatív befektetéssel). Ezzel a kormányzat azonban a mostanihoz hasonló nagy összeomlásoknak ágyaz meg: a kormányzati beavatkozás miatt nem valósulnak meg egyébként szükséges befektetések, így a jövőben csökkenne a társadalom életszínvonala. Mivel ezt az emberek általában nem szeretnék, ezért újabb és újabb fogyasztáspörgető intézkedések jönnek, egészen addig, amíg valamiért nem növelhető tovább az eladósodottság - ekkor jön a krach.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.03.22. 23:29:45

@SCUMM: én nem akarom védeni a keynesi logikát, bár azt sem gondolom, hogy semmiben se lett volna igaza, ugyanakkor a vele akkor és azóta vitatkozóknak pedig mindenben igaza lenne. A világ ennél bonyolultabb. Nyilván a harmincas évek elején az a kilátás, hogy a kereslet rövidtávú élénkítésének később meglesz a böjtje, nem volt annyira elrettentő, mint az aktuálisan magas munkanélküliség. A háború aztán megoldotta a keresleti problémát, bár némi hangsúlyeltolódással a női cipőktől a vadászrepülőgépek felé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.23. 06:48:51

@zombizan:
Keynesnek igaza volt. A gond ott van, hogy Kenyes követői több mindenre akarják használni az elméletét, mint amire ő kitalálta. Ők azt hiszik, hogy folyamatos, tartós növekedés elérésére is alkalmas.
Illetve az a baj, hogy a keynesi recept addiktív. Pont azért, amit SCUMM írt:
"így a jövőben csökkenne a társadalom életszínvonala. Mivel ezt az emberek általában nem szeretnék,"
Egy demokráciában a népszerűségvesztés a mumus. Tehát marad a hitelből élés és annak visszafizetése már egy másik kormány problémája.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.25. 10:27:24

@Lord_Valdez:

a japán helyzet kicsit árnyaltabb értékeléséhez:

a most tönkrement javakat biztosítótársaságok és az azokat biztosító társaságok pénzéből fogják felépíteni. (ráadásul ezek számított kockázatok voltak, azaz a biztosítóknak valamikor mindenképpen ki kellett volna fizetni)

ezek elég rendesen össze vannak fonódva nemzetközileg, azaz a japán gazdaság újjáépítéséhez egy japán gazdaságnál sokkal nagyobb közösség fog hozzájárulni.

a dolog haszna viszont főleg japánban jelentkezik, modernebb technológia, minimálisra csökkenő munkanélküliség, katasztrófa legyőzésének társadalmi hasznai (nagy katasztrófák, háborúk utáni csökkenő öngyilkossági ráta)
megújuló épületállomány, újragondolt (jobb) szabályozás, ipari és kereskedelmi tapasztalatok.

az persze nem valószínű, hogy a megnyert haszon egálban van a kiesett termeléssel és az elvesztett emberekkel (ennek én nem is tudok utánaszámolni)

de az biztos, hogy jelentős fellendülést fog hozni.

ugyanekkor pusztítás mondjuk mongóliában egész más hatásokat eredményezne.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.25. 16:18:53

@mcs:
Ekkor megint ott vagyunk külső pénzből történik az élénkítés és nem a belső pénzmozgás tette meg a hatásátl.

lvjtn (törölt) 2011.03.27. 08:40:06

szerintem a "van haszna - és van költsége" két malmában őrölnek általában ebben a dilemmában. szegedi gyökerekkel pontosan látom, hogy az 1879-es árvíznek mekkora haszna volt: a szinte 90%-ig legyalult város helyére egy korabeli európai mércék szerint (párisz, bécs, bp mintájára) épült modern város került, ennek előnyeit azóta is élvezi a város. nos a költségek más részről azért elég tetemesek voltak: az a 90% rombadőlt ingatlan, köztük műemlékek (pl. a lelkes újjáépítők által kövenként elhordott vár), illetve a rengeteg pénz, amibe az újjáépítés került (konkrétan szegeden is a nemzetközi összefogás adta egy jelentős részét). nem tartom véletlennek, hogy azóta is mindig ügyelnek a gátakra, és nem hagyják a tiszát szabadon garázdálkodni. a haszon azért tűnhet összhaszonnak, mert nem az fizeti a költséget, aki besöpri a hasznot. na de a szumma az biztos nem pozitív. ahogy ezt valdez úr remekül össze is szedte

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.14. 20:58:15

@tory_t:
Nagyon súlyos, de ragyogó illusztráció.
süti beállítások módosítása