Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Hirtelen felindulásból elkövetett jogalkotás

2011.01.18. 07:00 | Lord_Valdez | 8 komment

Címkék: populizmus jogállam

Történt egy baleset, amiért sokan sok mindenkit hibáztatnak. Többek közt a jogi szabályozást is.

Nem kívánok ítélkezni, hogy jó-e a mostani szabályozás, mert nem értek hozzá. A terjedő hírek is kellően ellentmondásosak ahhoz, hogy indokolják a visszafogottságot. Azonban nem biztos, hogy mindenki ilyen visszafogott lesz.

A politikának vannak rossz szokásai. Nem csak Magyarországon, hanem világszerte. Az egyik, hogy rácuppan a nagy nyilvánosságot kapott esetekre. Az ember azt várná, hogy igazából az eset súlyossága számít, de a tapasztalatok szerint a nyilvánossága. Ha figyelembe vesszük, hogy tömegdemokráciák korát éljük ez annyira nem is meglepő.

Sajnálatos módon a politikus hajlamos szájzárat kapni és addig nem elereszteni a témát, amíg vagy ki nem kerül az érdeklődés középpontjából, vagy valami jogszabályt nem alkotnak. Félek, hogy most is ez fog történni.

Erre minden okom megvan, hiszen a politika -az átlagemberhez hasonlóan- nehezen fogadja el, hogy nem létezik olyan szabályozás, ami garantálja, hogy bizonyos események nem következhetnek be. Ha mégis bekövetkezik, akkor arról valaki kell, hogy tehessen1.
Elkezdődik a bűnbakkeresés, aminek lezárultával valamilyen jogszabályt fogadnak el. Az ilyen jogszabályok rendszerint minimális körültekintés nélkül szoktak születni, pusztán a tömeg valós vagy vélt igénye alapján. Különösképp, hogy a tömeg gyors eredményt vár, ezért még, ha a villámgyorsan szakértővé avanzsált politikusban meg is lenne a hajlandóság az alapos munkára (nem szokott), idő akkor sincs rá.
Ilyenkor nem szokás például megvizsgálni például, hogy a probléma mögött a mostani szabályozás túlságos lazasága áll-e, mert ekkor valóban megoldás a szabályozás szigorítása. Avagy a mostani szabályozás egyéb betegsége, mert akkor a szigorítás akár még ronthat is rajta. Netán a szabályok be nem tartása volt-e az ok. Ekkor értelemszerűen a hatás nagyjából a szarnak egy pofon, illetve a betartóknak okoz extra nehézséget, ezzel nemritkán újabb problémák forrásává válik. Az se szokatlan, hogy a keletkezett jogszabály ellentmond más jogszabályoknak. Vagy egyszerűen csak betarthatatlan.

Mindez természetesen nem magyar sajátosság, hanem általános emberi dolog. A történelemben számos rossz szabály született már hasonló körülmények közepette.
Amíg ezek a jogszabályok más helyeken születnek, jót derülhetünk rajtuk. Nagyon szórakoztató olyan oldalakat olvasni, mint pl. dumblaws.com vagy a stupidlaws.com , de átélni egy abszurd helyzetet egy meggondolatlanul meghozott jogszabály miatt nem vicces.
Ezt csak egy módon kerülhetjük el. Ha a döntéshozók nem a nép pillanatnyi szeszélyére hallgatnak, hanem a józanabbik eszükre. Ezért hívják őket vezetőnek.
Legalábbis egy jobb világban így lenne...

 

  1. Ahogy Pratchett említette: Ha valaki bűnt követett el, valakit meg kell büntetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr232591280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.18. 15:26:41

A legkárosabb a jelenlegi állapot: van meglehetősen szigorú szabályzás, de azt szinte senki sem tartja be. Sokszor direkt betarthatatlan szabályokat hoznak, hogy a szabályozó tudja hárítani a saját felelősségét.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.18. 16:45:49

Számból vetted ki a szót.
Én magam között csak terápiás jogszabály-alkotásnak hívom a jelenséget és eleinte azt hittem, h csak az idióta angolszász health and safety reguláció ilyen. Mert ott ha valaki egyszer megcsúszik a lejtőn, másnap minden lejtőre ki kell írni, h vigyázat, lefelé erősebben hat a gravitáció, harmadnap meg H+S nácik járnak majd körbe és bírságolnak, ha valaki nem írja ki a lépcsőjére, h "lépcső, 21 éven aluliak csak előzetes H+S vizsgával vehetik igénybe".

Hunhonban az a sepciális, h itt valami hivatalt is létrehoznak, ami utána a gatyáját is lebürokratizálja szerencsétlen vállalkozónak, aki még csinálni akar valakit. Mondjuk valahol belobban egy szőnyeg egy csikktől, utána mindenhol anyagszerkezeti engedélyt kell majd kérni a szőnyegre, majd nem sokkal később előjön a szőnyeghivatal és megint rá két perccel a szőnyegkontroll-sszabályozás alá nem eső padlófedő eszközök piaca. Aztán persze felvesznek még 100 embert a hivatalhoz, mert visszamenőlegesen is minden szőnyeget be kell kérni.

Ha valahol korlátozni akarják a szabadságodat, mindig a biztonságodra hivatkozva teszik majd és erre a legjobb alkalom mindig egy új tragédia.

Btw: A göndör hajó polginéni kiállt és azt találta mindani, h a szervező hibát követett el, amikor nem kért öt nappal előbb mittoménmilyen engedélyt.

Frászt.

Hibát azzal követett el, hogy hülyeséget csinált. Egy engedély kikérése és annak megtagadása nem akadályozza meg a szándékos felelőtlenséget.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.01.21. 15:14:26

@King Size Lobster: @Lord_Valdez:

ne feledjük el, hogy a menekítésre vonatkozó szabályok a tűzvédelmi szabályozás részét képezik és jelenleg (2009. májusa óta) európa, ha nem a világ legszigorúbb szabályozása.

természetesen szinte betarthatatlan, de mindenképpen baromi drága és a harmada szimpla butaság, a másik harmada pedig indokolatlan túlszabályozás.

szabályozva van az álmennyezeti tűzjelző érzékelő színe. piros. kész. más nem jó.
meg van adva az útvonaljelző tábla mérete. se nagyobb, se kisebb nem lehet. láthatósági szöge, elhelyezési magassága, meg még vagy 20 paraméter. így fordulhat elő, hogy pl. egy lépcsőfordulóba néhány körülmény torlódása esetén 15 db útvonaljelzőt kellene elhelyezni, de annyi meg nem fér el, vagy a kábelezése lenne túl közel valamihez, ami meg más okból tilos.

a menekülési útvonalon lévő ajtóknál csak az első és az utolsó (néha az utolsó kettő) mérete. a közbülső ajtók bármekkorák lehetnek.

---

no, de ne vesszünk el a részletekben.

természetesen az eset után az eddig is brutális szabályok tovább fognak szigorodni és még kevésbé lesznek maradéktalanul betarthatók. még több ügyeskedés, korrupció jön (a gyengébb idegzetűek ne olvassák tovább) az ugye nem nagy titok, hogy a fővárosi tűzoltóságok engedélyező tisztjeinek tarifa-táblázata van, amit az erre szakosodott elintéző-emberek fejből vágnak. nem minden tűzoltó érintett, de a korrektek nem biztos, hogy kiadnának két rohamkocsinyi legénységet.

egyébként a WB menekülési utak szempontjából nem olyan durva, sokkal veszélyesebb helyek is vannak a pesti éjszakában tucatszámra.

a mostani tragédia egyértelmű oka a rossz szervezés - biztonsági szolgálat pocsék munkája volt és nem az épület.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.29. 14:03:18

index.hu/belfold/2011/01/29/hetfon_kesz_uj_diszkoszabalyozas/
Kész. Alig telt el két hét és máris itt az új jogszabály.
Tanulságot senki nem keres, csak alkotja az újabb szabályokat függetlenül attól, hogy szükség van-e új szabályokra, vagy sem. Ezt úgy lehetett tudni...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.30. 10:09:05

@HaKohen:
Nem, csak elszomorodtam. Annyit beszéltek a "jó kormányzásról" és, ha van a jó kormányzásnak receptje, akkor abban vastagon szedve áll, hogy "ilyet ne csinálj!".

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.24. 20:27:40

Látjátok feleim ezt?
www.portfolio.hu/vallalatok/energia/olajkatasztrofa_megerkezett_az_elso_letartoztatas.166330.html

2010-es katasztrófa után 2012-ben letartóztatnak embereket.
Döbbenetes. Először nyomoznak, aztán letartóztatnak.
Bezzeg a NER. Először letartóztatunk, aztán elengedünk...
süti beállítások módosítása