Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Szuverenitási téboly

2012.03.27. 20:02 | Lord_Valdez | 2 komment

Címkék: gazdaság állam jogállam

Mostanában a Fidesz és hívei rengeteget rugóznak a szuverenitás kérdésén. Sokan úgy vélik, hogy mindenféle nemzetközi szervezet akarja csorbítani, vagy legalábbis befelé ezt mondják.
A Véleményvezéren Varró László (néven kommentelő egyén) olyan szépen összefoglalta az egész szuverenitás környéki mizériát, hogy muszáj betű szerint idézni.


"Tegnap érdekes beszélgetésem volt egy euró tizmilliárdokat mozgató cég képviselőjével arról, hogy miért nem fognak Magyarországon beruházni (jellemző módon hónapok óta ez volt az első beszélgetés, ahol magyarországi beruházás egyáltalán elvi lehetőségként felmerült). Az úriember két dolgot emlitett: ‘’Magyarországon a beruházás elkészültével a kormány bármikor közölheti velünk, hogy ez nem a te létesitményed, elvettem, és akkor semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs’’, illetve úgy vélte, hogy a makropénzügyi helyzet Magyarországon törékeny, az ország lehet, hogy segitségre fog szorulni, viszont a kockázatokat jelentősen növeli, hogy eközben külpolitikája szisztematikusan felbőszitett minden szereplőt, akinek a segitségére rászorulhat. Sok tekintetben tipikus beszélgetés volt, és jól illusztrálta azt, hogy mindazon intézmények, amelyek a kedvező beruházási környezetet és a gazdasági fellendülést hozzák, a szuverenitás korlátozását jelentik. A magántulajdon szentségének védelme és a szerződések pártatlan betartatása egy olyan jogi intézményrendszert feltételez, amely korlátozza az állam és a politikai döntéshozók mozgásterét. Németországban azért alacsonyabb a beruházások kockázati prémiuma, mint Venezuelában, mert a német állam kevésbé szuverén, bizonyos dolgokat, amelyet Venezuela megtehet, a Németország nem. Az ipari forradalom nem az abszolutista monarchia Franciaországban bontakozott ki, ahol a király valóban, a szó eredeti értelmében szuverén volt (Az Állam én vagyok), hanem abban a Nagy Britanniában, ahol parlamenti és birósági jogintézmények valamint egy általános politikai kultúra korlátozta az államot, és igy érdemes volt a bárói cimért való lobbyzás helyett gőzgép épitésbe fektetni. Ami pedig a külpolitikát, és Magyarország európai megitésését illeti, sem tegnapi beszélgetőtársamat, sem a hasonló pozicióban lévő embereket nem érdeklik a részletek. Egyáltalán nem volt kiváncsi arra, hogy a mostani rossz megitélésünk csak egy balliberális aknamunka az elmúlt nyolc év katasztrófáiból kemény munkával az országot kivezetni próbáló kormányzati cselekvéssel szemben. Ha Magyarország kapcsolata akármilyen okból megromlik Magyarországnál erősebb, befolyásosabb és Magyarország számára fontos szereplőkkel, az a magyar külpolitika kudarca, full stop. "

Az állam francia (és némileg az orbáni is) értelemben vett szuverenitása megteremti az önkény lehetőségét, mert a szuverén döntéseit semmi nem korlátozza. Az önkény pedig megszünteti azt a biztonságot, ami a befektetéseket ösztönzi.
Mindemellett a hatalom koncentrációja egy kézben nem csak a korrupció lehetőségét növeli, de egyúttal járadékvadászatra (ld. bárói címért való lobbizás), azaz a hatalom birtokosánál való helyezkedésre is ösztönöz, a verseny helyett. Ésszerűbb magatartás kijárni némi előnyt, mint kockázatot vállalva szert tenni rá.

És bár szokták azt mondani, hogy a szabad piac az egyéni profitot mozdítja elő, nem a közjót, de ha ez igaz, akkor fokozottan igaz az ilyen helyzetekre. Ekkor is az egyéni profit vezérli a szereplőket, de nem a legjobb marad talpon, hanem a hatalom által leginkább preferált. Ez a fajta szuverenitás egész biztos, hogy nem jobb, mint egy korlátozott, de biztonságos.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr784344341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.28. 11:47:45

hogyan csináljunk néhány egyszerű lépésben balkáni féldiktatúrát és csesszünk szét egy viszonylagosan működő gazdaságot?

1. ne tekintsük felnőttnek a választókat.
2. hazudjunk kormányon és ellenzékben minél nagyobbat.
3. a szaktudást minden esetben helyezzük a lojalitás mögé.
4. tegyük tönkre a jogrendszert.
5. csináljunk egypárti és hazug alkotmányt. ünnepeljük meg gazdagon és büszkén, hogy kirekesztettük az ország polgárainak felét a nemzetből.
6. a korrupciót tegyük törvényessé és kötelezővé.
7. a barátaink törvénysértéseit és erkölcsi nihilizmusát tegyük meg követendő példának.

egyszerű ez. kérem jelentkezzen, aki egy ilyen országot szeretne.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.05. 23:14:47

és nem, és nem. nem hagyjuk abba a világ hülyének nézését:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/05/imf_nincs_idopont_a_targyalasok_megkezdesere/

miért kell elmenni a falig, majd azon is túl?
süti beállítások módosítása