Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Győztetek, bameg!...

2011.01.12. 22:21 | Lord_Valdez | 25 komment

Címkék: morgás nyugdijrendszer

"Dr Jones, bármije legyen, én mindig el tudom venni magától."
- Rene Belloq (kitalált személy)
Az elveszett frigyláda fosztogatói


Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy maradni szerettem volna. Nagyon erős a vágy bennem, hogy magánnyugdíjas legyek, már csak azért is, mert tudom, hogy amikor én nyugdíjba megyek a várható nyugdíj, a mostani 40-60%-a lesz (reálértékben). Az pedig nem valami sok. Elméletileg magánnyugdíjasként sokkal magasabb nyugdíjat érhetnék el, mint államiként 1, de a kormány szemmel láthatólag mindent megtett, hogy ne akarjak maradni (természetesen szigorúan a saját érdekemben).
(Figyelem! Figyelem! Az 1x400-as fedett pályás anyázás versenyzőit kérjük a rajtvonalhoz!)



Sokáig úgy volt, hogy maradni szeretnék (igazság szerint, még most is szeretnék maradni), de úgy tűnik, hogy mégse fogom megtenni. Még a kevés rendelkezésre álló idő és információ sem tántorított volna el. Sem a garanciák megszüntetése, sem a lecsökkentett működési költségek nem voltak elegek rá. Sem pedig az, hogy bármikor új adót vethet ki rám, mert nekem jut, másnak nem, tehát "szolidaritsak" már, legyek szíves. Valami másra volt szükség. A meggyőződésemet egyetlen, de igen lesújtó érvvel sikerült megváltoztatniuk. Ez pedig a rokkantsági nyugdíjak körüli varázslás volt. Ha én valamikor lerokkanok, akkor semmit nem kapok, sőt még az addigi megtakarításomhoz se férek hozzá. Ez, pedig mit szépítsük több, mint övön aluli.
Tegye fel a kezét, aki tudja garantálni, hogy 30 évig nem rokkan le? Senki? Hát, ez nem csoda. Ez egy olyan kockázat, amit nem igazán lehet felbecsülni és ebből adódóan nehéz felvállalni. Szégyen vagy sem, én beismerem, hogy ehhez már gyáva vagyok.
A dolog már csak azért is igen bosszantó, mert elméletben kétfajta nyugdíj van. Az öregségi és a szolidaritási. A kettőt nem lenne szabad összekeverni, de Magyarországon össze van és a villámgyors pénzszerzési kampányban nem volt idő (/szellemi kapacitás/politikai akarat) ennek kibogozására. Odáig nem jutottak el, vagy nem akartak eljutni, hogy a magánnyugdíjat csak és kizárólag az öregségi nyugdíjra találták ki. Ez egy nyílt végű befektetési alap. Nem alkalmas váratlan események kezelésére. Azokra a kockázatközösség típusú megoldások alkalmasak, azaz a szolidaritási nyugdíjat biztosítási formában lehet ésszerűen megvalósítani. Ez úgy lenne korrekt, ha a magánnyugdíjpénztárral párhuzamosan működne egy hasonlóan kötelezően választott biztosítás is.
Az általam továbbra is fizetett nyugdíjadó (néhai járulék) tartalmazza mind az öregségi, mind a szolidaritási komponenst, de a szolidaritás most már csak egy irányba működik. Magyarul köteles vagyok másokat eltartani, de én magam nyugodtan megdögölhetek. Ez így nem csak, hogy nem tisztességes, de nem is igazán motivál becsületes fizetésre, ezért még kontraproduktív is lehet.
Lehet reménykedni, hogy az alkotmánybíróság közbelép (, mert más országokban azt tenné), de döntenem most kell, nem egy fél év múlva. A döntés (természetesen) végleges és a "választás szabadsága" (lassan megszokom az újbeszélt) is egyirányú.

Visszalépek és hogyan tovább?

Ami biztos, hogy az állami nyugdíj alacsony értéke miatt kiegészítő intézkedéseket kell tennem, méghozzá nem is kicsit. Havi 30-40-50 ezret lenne érdemes félretenni, de ez elég sok pénz. Nem elhanyagolható életszínvonal esést jelentene, ha ennyivel kevesebbet költhetnék. A pontos összegről még vitatkozom magammal.
Már csak az a kérdés, hogy milyen formában tegyem. Első elképzelésem az önkéntes nyugdíjpénztár, de ki tudja, hogy mikor jön rá a kormányra, hogy esetleg az se magántulajdon, illetve túl sok szállal kötődik a magyar gazdasághoz.
A második elképzelésem egy külföldi számlán, különféle külföldi értékpapírok (főleg részvények) gyűjtögetése. Ez jó lehet, de elég sok munkát igényel a megfontolt kiválasztásuk, illetve menedzselésük, az célszerű értékesítésükről nem is beszélve.
Még esetleg valami életbiztosítás se tűnik rossz ötletnek.

Ti mit tennétek?

  1. Cirka a dupláját, de ha szerencsés a gazdasági helyzet, akár háromszorosát is. Rossz esetben hasonló eredményre lehet számítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr142579984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erdészpista 2011.01.13. 10:05:18

Nem is egészen értem, amit az indexen írnak:

"Az 1997-es tb-törvény szerint egy 22-24 évesnek négy munkaéve kell legyen, ha rokkantnyugdíjat akar, ugyenehhez a 25-29 éves korosztálynak hat, a 30-34 éveseknek nyolc, a 35-44 éveseknek tíz, a 45 és 54 közöttieknek tizenöt, 55-től pedig húsz munkával eltöltött év kell. "

25 évesen kinek van 6 éves munkaviszonya? Akik nem mentek egyetemre, esetleg. Úgy látom a fiatalokat elég kedvezőtlenül érinti az egész, 45 évesen már mondjuk megvan a 15 éves viszony, de előtte necces. Lehet még így is jobban járnak az átlépéssel azok, akiknek van megtakarításuk (=kevesebb rizikó).

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.13. 16:15:11

Az életbiztosítás rossz ötlet.
Eleve ne adj pénzt olyasmire, amihez ügynököt kell küldeniük...

A külföldi számla valóban sok utánajárást követel meg de egy befektetési alap kiválasztása egyszer talán megéri.
Figyelem! Magyar alapot ne nagyon. Egyrészt meg a kormány bármit einstandolhat mostantól - ami marad, annak örülni kell, mert jogod az nem volt hozzá, hogy megtartsd - számítani erre nem szabad. Másrészt mert többször, mint ahányszor kéne a magyar alap csak vesz egy másik, külföldi alap jegyeiből és annak a hozamából csorgat neked vissza. Vagy a bux-on nyomul, ami megint nem biztonságos.

De amit leírtál az öregségi és a szolidarítási nyugdíjról... Igen, mi valóban ugyanazt a szót használjuk rá. És igen, ha maradnál, akkor 101%-os adóval sújtaná legközelebb a kormány a manyup-befizetéseket. Igazából kinyilvánította az akaratát - a jogra építeni ilyenkor komolytalan próbálkozás.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.13. 22:05:25

"Hiba történt a komment elküldése során, kérjük, próbáld meg újra! "
A blogmotor mondjon le!

@erdészpista:
jó a kérdés. Lehet, hogy nem egészen így van, mint ahogy írták, de még inkább hiszem, hogy nem gondolták végig a dolgot.

@King Size Lobster:
Magyar alapban nem gondolkodtam. Szeretném, ha függetlenebb lenne a magyar gazdaságtól. Ha nagy a baj, az állam még akkor is utána tud nyúlni, de sokkal nehezebben, illetve nem érinti közvetlenül a mi esetleges válságunk.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.14. 08:19:36

Én is gondolkodtam ezen a dolgon, és én is oda jutottam, nem érdemes a magánrendszerben maradni. Nem annyira a rokkantság lehetősége miatt (ha az egyetemet is beleszámoljuk, akkor nekem van vagy 20 évi szolgálati viszonyom az állami rendszerből), hanem szimplán azért, mert az átengedett, 10 % nyugdíjjárulék kevés ahhoz, hogy biztonságos tartalékot lehessen belőle 65 éves koromra képezni.

Ha abból indulok ki, a jelenlegi bruttó fizetésem 30 %-át csak meg kellene kapnom (nettó) nyugdíjként ahhoz, hogy ne érezzem nagyon szegénynek magam, akkor 10 % járulékkal háromévente gyűjtenék össze egy évi nyugdíjra való pénzt. Ha még 25 évig dolgozom a jelenlegi nyugdíjkorhatár eléréséig, az kb. 8 évi nyugdíjat biztosítana. Ha figyelembe veszem a számlámon lévő jelenlegi összeget, akkor ez felmegy 10-11 évre. Azért 75-76 éves korában az ember még jó eséllyel életben lehet. Ha 80 év lesz a 65. évüket már megélt férfiak várható átlagéletkora 2036-ban, akkor a megtakarításomat 15 évi járadékra kell majd konvertálni, ami a fenti paraméterekkel harmadával kevesebb nyugdíjat jelentene, mint ami az én megítélésem szerint szükséges lenne. Amennyiben a jelenleg a munkáltató és munkavállaló által együttesen fizetett nyugdíjjárulékból nagyobb rész mehetne a magánpénztárba, akkor persze más lenne a matematika.

A mostani háborgásban látni vélek egy olyan paradox elemet, hogy leginkább azokat érinti ez a dolog érzelmileg rosszul, akik már huzamosabb ideje nyugdíjpénztári tagok voltak, és ennek eredményeként optikailag szép összegek vannak a számlájukon, amiről lemondani nehéz. Viszont a későbbi nyugdíjjogosultság szempontjából a magánrendszerben maradni éppen a nálam jóval fiatalabbaknak érhetné meg, akik most kezdtek csak dolgozni, hiszen náluk a hátralévő évek sokkal többet számítanak (ha valaki 23 éves és még 42 évig fog dolgozni, akkor az én számaimmal már 14 évi nyugdíjat spórolna a magánpénztárban). Viszont én olyan pályakezdőről még nem hallottam, aki a magánrendszert siratná, hiszen neki nem volt megtakarítása az előző rendszerben. Ez azért azt is mutatja, a józan számítás mellett itt az "állati ösztönök", a megszerzett zsákmány megtartásának vágya is dolgozik bennünk.

A magánrendszerben maradásnál a fenti számok és az általad is említett rokkantság lehetősége mellett kérdés még:

i) Hölgyeknél a GYES-GYED jogosultság és a kiesett idő hiánya a magánpénztárnál.

ii) Munkanélküliség, alacsonyabb jövedelem lehetősége.

iii) A jelenlegi rendszerben év végi bónuszként élvezhető nyugdíjjárulék maximum (ami a magánrendszerben nem lenne).

Természetesen a magánrendszer mellett szól, ha valaki bízik abban, hogy a pénztárak hosszútávon jelentős reálhozamot fognak produkálni. Engedtessék meg nekem, hogy én ebben ne tudjak hinni (a fenti példában inflációt éppen követő hozamokat feltételeztem, aminél rosszabb szcenáriót is könnyen el lehet képzelni).

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.01.14. 14:22:20

Teljesen megértem, hogy így döntöttél, ilyen feltételek mellett nehéz a MNYP-t választani. Tudom, hogy sokat nem oszt, nem szoroz, de esetleg kitöltheted ezt a nyilatkozatot: stabilitas.hu/?p=15151
@zombizan: az érvelésed teljesen logikus, ha abból a szempontból közelítjük meg, hogy mennyi nyugdíj JÁRNA. Én maradtam MNYP-tag (természetesen emellé még választok valamilyen kiegészítőt pl. önkéntes nyugdíjpénztár vagy valamilyen biztosító), ugyanis én abból indulok ki, hogy nekem mennyi állami nyugdíj JUT. Ilyen korfa mellett az állami nyigdíj mértéke csak akkor lehet relatív magas, ha a majdani nyugdíjjárulék sokkal nagyobb, mint jelenleg. Viszont ha ezt jelentősen növelik, akkor az akkori munkavállalók jelentős része vagy kimegy külföldre, vagy feketén fog dolgozni. Kétségtelen, hogy a MNYP hozam lehet rosszabb is vagy jobb is, viszont amit én az előbb leírtam az állami nyugdíjjal kapcsolatban, az 100%.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.14. 15:11:15

a rokkantnyugdíjhoz annyit, hogy elvben van egy olyan terv a kormány részéről, hogy leválasztják az öregségi nyugdíjról, más kasszából működne, és rokkantnyugdíjra a MNYP-ben maradók is jogosultak lennének. Ez csak egy ígéret, nem tudom, mennyi valósul meg belőle.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.14. 16:20:49

@zombizan:
"Ha abból indulok ki, a jelenlegi bruttó fizetésem 30 %-át csak meg kellene kapnom (nettó) nyugdíjként ahhoz, hogy ne érezzem nagyon szegénynek magam, akkor 10 % járulékkal háromévente gyűjtenék össze egy évi nyugdíjra való pénzt. Ha még 25 évig dolgozom a jelenlegi nyugdíjkorhatár eléréséig, az kb. 8 évi nyugdíjat biztosítana."

Azért azt ne felejtsd el, hogy a MNYP-koncepció lényege nem csak az, hogy gyűjtögetsz, hanem h az ott bent kamatyol is. mOndjuk egy szerény reál 3% kamatos kamattal nem túl nagy kérés. Azaz ebben a pillérben több lesz (reál), mint amit beletettél.

Persze a 70% totális kidobása a (saját) ablakon (és be a másén) az más kérdés. Így már tényleg nem éri meg.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.14. 16:25:46

@SCUMM:
Az egész rokkantnyugdíj-elvesztésnek a lényege a fenyegetés volt. Azért vetették fel, hogy eszedbe ne jusson maradni. Vagyis világos a szándék és mint tudjuk, a politikai akarat mindent visz.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.14. 17:22:14

@stoic79: igen, én csak azt vezettem le, hogy a magánnyugdíjpénztár által biztosított nyugdíj a mai elvárásoknak aligha fog megfelelni. Ha az állami rendszer feltételei sokkal rosszabbá válnak, akkor ez még mindig tűnhet relatíve jónak. Viszont arra sincs garancia, hogy ha az állam még jobban legatyásodik, akkor hagyja a most még a magánrendszerben maradókat békében gyarapodni. A mai információk alapján maradni szerintem nem igazán éri meg, az államtól meg vagy kapunk valamit vagy nem.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.01.14. 17:26:51

@King Size Lobster: valóban, ha reálhozammal számolunk, akkor az én kalkulációm is máshogy nézne ki.

De az eddigi tapasztalat alapján ezzel óvatosan számolnék, 3 %-kal semmiképpen sem. Az Index kalkulátora szerint már évi 1 % átlagos reálhozam feltételezés is nagyon komoly különbséget jelentene 25 év távlatában.

Viszont, ha így nézed, az állami nyugdíj annyiban legalább inflációvédett, hogy emögött reáliák állnak (leginkább a jövőbeli magyar dolgozók munkaereje) és nem pénzügyi eszközök, így egy igazán nagy felfordulást (államcsőd, háború) az állam túlél, a vagyon meg jó eséllyel nem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.14. 20:11:16

@SCUMM:
Ezért aljasság a határidő. Hoznak majd egy ilyen törvényt mondjuk márciusban...

@zombizan:
Lehet, hogy nem sok, de az államtól várhatóhoz képest rengeteg.

Ami azt illeti a vagyon is túlélheti. Attól függ miben van tárolva. Pl. egy külföldi ingatlanalap meg sem érzi, hogy nálunk háború van.

És igen, igazad van. Van érzelmi része is.

Iustizmord 2011.01.14. 21:42:05

skacok én önfoglalkoztató vagyok az átlagot jelentősen meghaladó számú gyermekkel és 1db inaktív gyes-en lévő asszonkával.

és sajna sem arra nem bazírozhatok hogy 10 év múlva 1 másik kormány majd vissza-szolidarít, csak arra, hogy 30-40 év múlva (muhaha, 25-30 év múlva pont segíthetek a lurkóknak pálya- és életkezdeni, az ám a költség, apámék-apósomék példáját ösmerve) a 4 gyerekemből minden másnap majd meglátogat valaki és hoz egy tál levest vagy főzeléket (vélhetően nem beluga kaviárt francia pezsgővel meg steak-et) vagy egy hasáb fát.

szal itt a dilemma (disznóhús inygen): rövid távon nem jó maradni, közép és hosszú távon politikai döntés van mi bizonytalan mint az kutya vacsorája,

mint ahogy a rövidtávú "célokért" levágjuk az tyúkot. ha tojik aranytojást, ha nem

áhhh bazmeg azt a cimbit irigyelem aki fél éve lécelt le brüsszelbe, családostul. tényleg kurvaszar ebben a kurvaosrzságban vegetálni.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.01.15. 18:19:43

És ilyen "jogbiztonság" mellett csodálkoznak, hogy nagy a szürkegazdaság.

Aki megteheti minimálbéres és ha csak az "elcsalt" adójának a felét beteszi külföldön valami befektetési alapba, már akkor is királyként fog élni a koldus állami nyugdíjasok mellett.

Talán el kellene jutnia a magyar társadalomnak odáig, hogy ha az adófizetők nem érzik, hogy az állam nekik is szolgáltat (lásd pl. csak a 'rászorultak' kapjanak ....-t), akkor nem szívesen 'szolidárnak'.

Lacóka 2011.01.15. 22:48:08

Készítettem egy excel táblát, megosztom az eredményeimet.

Pillanatnyilag az átlagkereset valahol 210 ezer forint körül mozog. Ennek (az eddig mnyp-be menő) 10%-ára engedtem rá a számításaimat 3%-os inflációt és évi 5% hozamot feltételezve. Ez 35 év munkaviszony után mai áron valamivel több, mint 12 millió forintot jelent. Ebből 20 éven kereszül havi ~75 ezer forintot lehetne kivenni. Ha az állam nem 3x, csak 1x ugyanennyit tenne mellé, akkor is több lenne, mint a 210 mai nettója. Ez vész el most.

Én mint (lassan...) pályakezdő konkrét befektetési formán nem is gondolkodtam, de abban biztos vagyok, h csak az államra nem lehet számítani, muszáj öngondoskodni. De vajon miből? Nem vagyok meggyőződve róla, h ez a húzás a gazdaság kifehérítését fogja szolgálni.

(off: Valdez, nem jó a lábjegyzet hivatkozása, saját magára mutat. bocs, h ezen rugózok két poszt óta :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.16. 19:58:02

@Lacóka:
Itt van egy másik kalkulátor: tajekozodjon.com/
Eszerint cirka 50 rugóval (a mostani reálértéken nézve) esik majd a nyugdíjam emiatt.

Javítva :)

Lacóka 2011.01.16. 21:20:01

@Lord_Valdez: ráengedtem ezt is, a peremfeltételek:

1965-ben született (mert így kb most van féltávnál), 25 évesen (1990) munkába állt, összesen 39 év munkaviszony (a max, amit enged) és 5 bónusz év (teszem azt, egyetem).
A bruttó kereset a pályakezdéskor, 2010-ben és nyugdíjbamenetelkor is az átlag 100%-a. A kalkulátor szerint a várható nyugdíj mai értéken 159 519 huf. Ami egyébként nagyon jónak számít, elvégre több, mint a jelenlegi kereset nettója, de ha vesszük a 75%-át (119 640 huf) és hozzátoldjuk az általam feltételezett cc. 75k forintot, ~195 ezret kaphatnánk. Annak az állami a 81.5%-a.

Nem lettem meggyőzve.

Lacóka 2011.01.16. 21:20:55

@Lacóka: "összesen 39 év munkaviszony (a max, amit enged)"

mellesleg a saját excelemben 35-tel számoltam, de kicsire nem adunk

IdomitottFoka 2011.01.17. 10:40:21

@Lord_Valdez: Fura, hogy csak 3% reálhozammal számol. Ennél sokkal jobban teljesített idén az önkéntes pénztáram.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.24. 10:43:48

Mi lenne, ha mindenki maradna a magánpénztárnál? Az alábbi linkben elmélkedtem erről, talán ez is segíthet a döntésben, hogy mi éri meg. (Egyéni szinten legalábbis, mert a makrohatás más.)

nivo.blog.hu/2011/01/13/mi_lenne_ha_mindenki_maradna_a_magannyugdijnal

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.24. 21:52:24

Hogyan tovább?

Én is gondolkodom önkéntes nyugdíj előtakarékosságban, de azért megvárom ezzel a februári bejelentéseket, hátha lesz valami tényleg kedvező államilag támogatott konstrukció.

Jelenlegi kondíciókkal én havi 25ezret számoltam félretenni, ehhez jár 20% adókedvezmény, tehát összesen havi 30 ezer. Ebből 30 év alatt kb összejön annyi, hogy nyugdíjas koromra (reálhozamtól függően) egy mai értéken havi 70-80 ezres járadékot tudja kapni. Ez azért nem olyan rossz kiegészítés.

A külföldi számla szerintem is macerás és költséges, ráadásul árfolyamkockázata is van. Mi van, ha tényleg elkezdünk felzárkózó-konvergáló gazdaságként működni, és egy 240-250-es euróárfolyammal csatlakozunk tíz év múlva az eurózónához? Akkor szépen leértékelődik az addig összegyűjtött euró megtakarításom, ráadásul a kamata is alacsonyabb a forinténak.

Az életbiztosítás szerintem a lehető legrosszabb választás (persze csak akkor, ha rendben megérem az öregkort), ugyanis a befizetett összegnek csak egy része tőkésedik. Bár ebben nem érdemes rám hallgatni, mert alapból biztosításellenes vagyok:

tudtad.blog.hu/2010/05/25/a_biztositasi_piac_valojaban_szorongasipar_negativ_szerencsejatek

Érdemes még szerintem a megtakarítás egy részével tőzsdézni, 20-30 év távlatában egy jó beszállóval sokat lehet keresni.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2011.01.25. 20:59:10

engem azzal győztek meg, hogy nincs az az ördög, hogy ha az állam elkezdene becsődölni nyugdíjügyben, hogy ne rántsa magával a manyup pénzeket pont olyan könnyedén, ahogy most csinálja félig. Akkor meg ott állok manyup nélkül meg állami nélkül.

Akinek az az első gondolata, hogy "csak nem csinálnának ilyet", az gondolja meg még egyszer.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2011.01.26. 08:51:23

Az én véleményem az, hogy mind az állami-, mind a magánnyugdíjpénztár önmagában csak rossz és rosszabb megoldás, az unalomig ismert demográfiai okok miatt. Szerintem a racionális megoldás az"klasszikus" öngondoskodás (magyup nem az, hanem egy rosszul működő hibrid, gyenge hozammal).

Szerintem érdeme a fizetés minimum 10%-át félrerakni, és részvényekbe, állampapírokba fektetni. A részvények ugyanis hosszú távon (20-30 év) a közvélekedéssel ellentétben biztonságosak, akik meg naponta befektetnek-eladnak a tőzsdén, azok szerintem nem befektetők, hanem szerencsejátékosok. Az átlagos hozam pedig 10-12%, csak ez évenként nagyon nagy kilengésekkel jön ki, amit nem könnyű elviselni.(igazi befektető amikor mindenki pánikol és elad, akkor vesz részvényt)

Részvényt vehetsz "direktbe", vagy portfolioként (befektetési alapként). Én ez utóbbit fogom majd választani, ehhez ugyanis kevésbé intenzíven kell figyelni a híreket, az arra szakosodott menedzsment ugyanis majd kezeli a befektetéseket.

Összegezve:
1.) Részvénybe/ befektetési alapba rendszeresen félre tenni minél több pénzt, de minimum a fizetés 10%-át.
2.) Ahogy közeledik a nyugdíjba vonulás időpontja, fokozatosan átváltani a jóval biztosabb állampapírba. (kb 5-7 évvel előtte érdemes elkezdeni a rövid távon bizonytalan részvény arányt a befektetéseidben)
3,) Esetleg még meg lehet fejelni önkéntes pénztárral, életbiztosítással, de alapvetően az első két pontot javaslom.

Üdv

IdomitottFoka 2011.01.31. 16:18:20

@mcs: vagy nem vak, hanem ló :)
süti beállítások módosítása