Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Nekünk semmi se jó

2022.09.07. 08:11 | Lord_Valdez | 6 komment

Címkék: korrupció jogállam

A kormány, erős külső nyomásra (jaj, miket beszélek, hisz Brüsszel nekünk nem diktál, akkor erős belső nyomásra), úgy döntött, hogy korrupció elleni hatóságot hoz létre. Én viszont, mint örök vészmadár már most megmondom, hogy miért nincs értelme.

Kezdeném ott, hogy ha a meglévő intézményeink ellátnák a feladatukat, akkor nem lenne rá szükség. Van valami, ami miatt nem teszik. Ha ezt az okot megszüntetik, akkor az új hatóság felállítása feleslegessé válik. Ha viszont nem, akkor meg értelmetlenné. Az se fogja ellátni.
Ez az ok pedig, hogy minden szál egy kézben fut össze.
Vannak biztonsági szabványok, mint pl. az ISO26262, amiben egy külön fejezet foglalkozik azzal, hogy a különböző feladatok ellátása mekkora függetlenséget igényel. Minél kritikusabb egy funkció, annál fontosabb, hogy az annak biztonságát megítélő embereket ne tudják befolyásolni. Ha ugyanattól a szervezettől kapod a fizetésed, akinek a termékét vizsgálod, persze, hogy mindent rendben fogsz találni, hiszen egzisztenciálisan függsz attól, hogy így legyen.
Korábban volt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, a bírók saját kis királysága volt. Itt a bírók egymás közt intézték az ügyeiket és nem hallgattak senkire. Erre jött a Fidesz, hogy ez nem jó, mert nem veszi figyelembe a társadalmi elvárásokat és szétbontották két szervezetre. Ebből az egyiket, amelyiktől a bírók egzisztenciája függ, az országgyűlés nevezi ki. A magyar választási rendszer mellett ez azt jelenti, hogy a győztes párt. És a magyar pártviszonyok mellett, hogy Orbán Viktor. A bíró ugyan egy makacs állatfaj, nem hagyja magát könnyen ("Önélzetes a kis latol") és a bírók közt is nagy az összetartás, de a fegyver kint van az asztalon. Ha nagyon akarják, tönkre tudják tenni a renitenst.
És nagyjából ugyanez mondható el az ügyészségről is, illetve az alkotmánybíróságról.
És nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy ugyanezt tételezzem fel a leendő hatóságról is.

A másik nagy probléma, hogy mi is a korrupció. A korrupció ugyanis nem csak törvénytelenséget jelent. Sok olyan korrupt tevékenység van, ami tökéletesen törvényes. Ilyen például a koncesszió. Igen, a koncesszió lényegében állam által szervezett korrupció. Mindenkinek megtiltok bizonyos tevékenységeket, de pár kiválasztottnak megengedem. Sokszor pénzért. Tilos, de ha idecsúsztatsz, akkor neked nem.
De ilyen az is, ha létrehozok néhány céget, aminek mindössze annyi a dolga, hogy elinduljon a közbeszerzéseken. Soha nem nyer ugyan, de megadja azt az illúziót, hogy verseny történt. Vagy ha létrehozok egy céget, aminek annyi dolga, hogy ő indul a közbeszerzéseken, majd tovább osztja a munkát a tényleges kivitelezőnek.
Sehol semmi törvénytelen, csak épp eltéríti az erőforrásokat a közjótól.

A harmadik, hogy volt a Szovjetunióban egy kifejezés: telefonkultúra. A különleges eljárásrendet nevezték így. A Szovjetunió jogállam, minden a jogszabályoknak megfelelően történik. Legalábbis addig, amíg nem jön egy telefonhívás a minisztériumból, hogy most történjen másként. És akkor egyedi rend szerint történt.
Nálunk erre külön intézmény van: a nemzetstratégiailag kiemelt jelentőség intézménye. Minden indoklás nélkül személyesen Orbán Viktor elrendelheti a jogszabályok mellőzését bizonyos ügyekben.

Úgy gondolom, hogy amíg ezt a 3 problémát nem oldjuk meg, addig új hatóság létrehozása nem több, mint színjáték kesztyűbábokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr3717925779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2022.09.07. 09:09:14

Az EU jelenleg romokban!

- gazdaság ----- teljes összeomlás
- energiabiztonság ------ romokban
- Brexit-tárgyalások ---- romokban
- dollár/euró árfolyam ----- romokban
- politikai stabilitás ---- romokban (9 országban kormányválság van, vagy kisebbségi kormányzás)
- EU külkapcsolatai ------- teljes csőd
- stb, stb.........

DE!!!!!!!!!!

Az EU vezetés legfőbb porblémája a magyar korrupciós helyzet!

HÁT TÉNYLEG EZ MA AZ EU LEGFŐBB PORBLÉMÁJA!!!!!!!!!

HaD 2022.09.07. 12:58:58

@ulpius66: az eju legföbb gondja hogy nem bszta még ki a magyarokat

HaD 2022.09.07. 13:02:50

akkor lenne helye bármilyen korrupciós ügyezésnek ha mondjuk azon cégeket akik az emút 30-40 évben valamit is az államtól pályázaton nyertek és monnyuk az meghaladat a tíz millát akkor kivillantanák azt hogy milyen versenyben nyerték el és a bankhieteleik is átvilgáthatóak lennének....mert ma már tuti mindenben nyertesek hisz gyakorlatilag nincs versenytársuk..

Ződ2000 · http://egzostive.com 2022.09.12. 12:03:45

@ulpius66: Te milyen párhuzamos valóságban élsz?
A Brexit pont azt mutatta meg hogy az EU mennyire jól működik.
Hogy a normális tagállamok törődnek egymással, és Merkel nem akkora barom mint a nacionalist magyar politikusok.
Simán eljátszhatta volna a trump féle "lexarni mindenkit csak magammal törődök" politikát. A brexiter fantaszták arról is álmodoztak hogy a német autóipar majd rászól a politikusokra és az EU tárgyalási pozíciója kártyavárként dől össze.
Nem ők dőltek össze.

A COVID oltást az EU-tól kaptuk. Legalábbis azt a részét ami működött és/vagy elfogadták.

AZ EU gazdaság elég stabil. Ellenben pl az orosz autógyártás 3%-ára zsugorodott. Pénzbevétel helyett égetik a gázt a levegőbe, mert elzárni nem lehet mint a vezetéket.

Ugyanis a szankciókban benne van aki számít, nem csak az EU, de az orosz autógyártás másik felét adó Japán és Dél Korea.
Az hogy bevezették a szovjet típusú gazdaságmenedzselést és monopóliuma van Putyin oligarcháinak a médiában nem hoz fellendülést, max a propaganda kész lehazudni otthon. Attól még moslékot ehetsz egy vagyonért az hazafiasított McDonalds utódban (ezt mi is ismertük a City Grill-el).

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2022.10.28. 13:27:40

@Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény
süti beállítások módosítása