Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Untermensch4: A rendszerváltás utáni időkre gondoltam csak. A görögök nem igazán "megoldották" ... (2021.06.21. 18:17) A magyar jogállamról
  • Lord_Valdez: @6.Lenin: De ez nem alanyfüggő. Ez MINDENKIRE így van. És ebben sehol nincs kettős mérce. (2021.04.09. 20:19) A vakcinahiányról
  • Lord_Valdez: @Untermensch4: Ez egy elég jó írás. Jókat írt. Kár, hogy már nem teszi. (2021.03.03. 19:41) Konzervatívok és a normalitás védelme
  • Lord_Valdez: És, ha még mindig azt hiszi valaki, hogy a populizmus a népről szól és nem a vezetőről: telex.hu/k... (2020.12.23. 12:43) Populizmus,illiberalizmus meg minden
  • Lord_Valdez: @Untermensch4: Arra akartam utalni, hogy nem törökök voltak, hanem tatárok és nem az lett volna a... (2020.12.05. 15:36) Pár szó az iszlámról

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (16) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (64) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (2) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (3) erkölcs (20) etika (13) eu (6) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (31) filozófia (21) fizika (1) friedman (2) fülke (2) gazdaság (80) gender (2) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (3) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (24) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (12) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (2) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (40) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (4) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (1) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Konzervatívok és a normalitás védelme

2021.02.07. 16:51 | Lord_Valdez | 181 komment

Címkék: konzervatizmus

A kormányzati és szélsőjobbos propagandában új jelszó bukkant fel pár éve: a normalitás. Ők (szerintük) nem csinálnak mást, csak védik a normalitást.
Ki ne akarna normálisan élni? Ez olyasmi, amivel könnyű azonosulni. Túlságosan könnyű. Épp ezért megéri a normalitás mögé nézni.

A probléma akkor kezdődik, amikor definiáljuk, hogy mi számít normálisnak. Hamar kiderül, hogy két ember számára nem ugyanaz számít normálisnak. Ennek oka az emberi ösztönökben keresendő.
Az ember ugyanis falkaállat, csoporthoz akar tartozni. Az agyunk viszont véges, ezért nem vagyunk képesek végtelen számú emberből álló csoportot annyira magunkénak érezni, mint a közvetlenebb környezetünket.
Ezért a környezetünk elvárásai erősebben élnek bennünk, mint távoli idegenek elvárásai. Nem beszélve arról, hogy a környezetünknek a reakciói is rendszerint jobban hatnak ránk.

Ha szociológus lennék, akkor úgy fogalmaznám ezt meg, hogy minden csoportnak megvannak a maga normái. És normálisnak az számít, ami megfelel az adott csoport normáinak.
A különböző csoportoknak viszont egyáltalán nem azonosak a normái, sőt még csak az se biztos, hogy kompatibilisek egymással. Ilyenkor előfordul, hogy a két csoport elszigetelődik egymástól, de az is, hogy (adott esetben akár véres) súrlódások jönnek létre köztük. Minél inkább meggyőződése egy csoportnak, hogy az ő normáik felsőbbrendűek, mint a mások normái, annál valószínűbb megpróbálja rá erőltetni az alsóbbrendűnek tartott csoportra.

És, amiért írtam, hogy az egyik fideszes jóelvtárs, azt találta nyilatkozni, hogy lehet, hogy lehet, hogy érdemes lenne lekapcsolni az internetet, mert szerinte egy szűk csoport az interneten keresztül támadja a normalitást.

Szerinte ennek a csoportnak az ármánykodásának a tünete az, hogy a fiatalok kevésbé tisztelik az időseket.
Egy pillanatra se fordult meg a fejében, hogy a fiatalok és az idősek más-más világban szocializálódtak, ezért más normáik vannak, és, hogy ehhez nem kell titokzatos elit. Ez egy teljesen természetes folyamat. Ha venné a fáradtságot, hogy visszaemlékezzen, akkor rémlene, hogy az ő nagyszülei sem tapsoltak mindenhez, amit ő a fejébe vett.

Itt most azzal állunk szemben, ami konzervatívok örök hibája már időtlen idők óta. Feltételezik, hogy azok a normák, amikben ők felnőttek, mindig is úgy voltak és mindig is úgy kell lenniük, valamint, hogy az egész világra, de minimum az egész országra érvényesek.
Az, amit ők úgy élnek meg, hogy támadják a normalitást, semmi más, mint hogy a Valóság próbál behatolni ebbe az idealizált világképbe. Szembesülnek azzal, hogy repedezik az az ideákból felépített világ, amit olyan gondosan ápolnak a fejükben. A világ többi része ugyanis nem az ő normáikat követi.

Itt, ezen a ponton, érdemes kicsit mélyebbre ásni az emberi ösztönökben és gondolkodásban.
Amikor az ember megszületik, akkor még semmit nem tud a világról. A saját tapasztalatai alapján elkezd felépíteni egy modellt arról, hogy a dolgok hogyan működnek. Ebben nagy segítségére van az, hogy a fiatal agynak hatalmas a neuroplaszticitása, azaz nagyon könnyen tudnak az agysejtek új kapcsolatokat kialakítani és nagyon gyorsan tud alkalmazkodni. Az életkor előrehaladtával ez a képesség egyre kisebb. Kinél gyorsabban, kinél lassabban, de mindenkinél csökken az agy alkalmazkodó képessége.
Az ember ösztönei szerint nem szereti a kiszolgáltatottságot, ezért igyekszik minél jobban megérteni, hogy miért történnek a dolgok és mit lehet velük kezdeni. Amennyiben képtelen megérteni, hogy mi folyik körülötte, az frusztrációt okoz, mert tehetetlennek érzi magát, azaz kiszolgáltatottnak. Az elme folyamatosan küzd ez ellen, néha igen komikusnak tűnő módokon pl. az egyik indián törzs abban hisz, hogy az evezés áldozat a tó szellemeinek cserébe azért, hogy tolják a csónakot.

Adva van tehát az, hogy olyan világban akarunk élni, amit ismerünk és az, hogy ahogy öregszünk, úgy egyre nehezebben alkalmazkodunk, kombinálva azzal, hogy a világ tőlünk függetlenül is folyamatosan változik. Ez a három együtt kiadja azt, hogy az egyszeri ember egy idő után már idegennek érzi azt a világot, amiben él. Ez egy elkerülhetetlen folyamat, de embere válogatja, hogy milyen gyorsan jut el idáig, és mennyire viseli ezt méltósággal.

És itt jön képbe a konzervativizmus. A konzervativizmus hívei nagyon gyakran hangoztatják, hogy a konzervativizmus nem egy ideológia, hanem egy beállítottság. És ebben bizony igazuk van, bár maguk se tudják pontosan, hogy miért és mennyire. A konzervativizmus ugyanis nem más, mint az alacsony neuroplaszticitás politikailag korrekt elnevezése.

Ennek van egy csomó fontos következménye:
- ez nem azt jelenti, hogy a konzervatív egyúttal hülye is, de azt igen, hogy neki sokkal komolyabb erőfeszítés egy új helyzethez adaptálódni. Érdekes mellékhatás, hogy a hülyéknek viszont ezért lesz nagy százaléka valamilyen értelemben konzervatív. Ha valaki eleve korlátozott kognitív képességekkel indul neki, akkor jó eséllyel nehezen tud adaptálódni
- egy konzervatív képviselhet bármilyen világnézetet. Lehet vallásos, lehet ateista, lehet marxista, lehet liberális, akármi. Mindez attól függ, hogy a világkép "befagyásakor" milyen nézetei voltak.
- két különböző közegben felnőtt konzervatív nagyon kevéssé tudja megérteni egymást. Sokkal kevésbé, mint két eltérő világnézetű, de rugalmasabb gondolkodású ember.
- kevés konzervatív fiatal létezik bármilyen dátumot is írunk éppen, ezért konzervatív pártoknak nem terem sok babér a körükben, ellenben annál több az idős korosztályokban
- kevés konzervatív tudós létezik. Akik léteznek, azok többnyire idősebb korukban lettek azok, és a nagy tudományos eredményeik a korábbi korszakukban születtek.
- megmagyarázza, hogy hova tűnnek el az egykori nagy lázadók és hogy válnak erkölcscsőszökké

Földi László sem csinál mást, mint vágyik vissza abba a világba, amit ő megszokott és amiben ő otthonosan érzi magát. Vagy legalábbis úgy emlékszik rá, hogy otthonosan érezte. Ez azért fontos kiegészítés, mert az emlékek csalókák. Sokszor szebbnek látjuk a múltat, mint amilyen tényleg volt. Ha egyes részeket szebbnek nem is, de egyszerűbbnek mindenképpen. Számos részlet elvész, ezért az emlékvilág idealizálódik. Létrejön egy olyan világ, ami ténylegesen soha nem létezett. Ez különösen látszik pl. a családok kérdésében. Amikor konzervatív politikusok beszélni kezdenek a családról, akkor hirtelen úgy tűnik, mintha a csonka családok nem léteztek volna mindig is. A bántalmazás 20 éve jött volna divatba. Az alkoholizmus meg még most se létezik stb.
Ezzel az egyébként önáltató, hamis nosztalgiával önmagában nem is lenne nagy baj. Az akkor kezdődik, amikor valaki úgy érzi, hogy jó lenne a világot olyanná formálni, mint amilyen az ő emlékekből összerakott világa. Ezzel eléggé meg tudja keseríteni a környezetének életét. Olyan elvárásokat fogalmaz meg, amiknek senki se tud megfelelni.
Még rosszabb, ha valakinek hatalma is van hozzá, hogy ezt másokra erőszakolja. Ebből általában szenvedés lesz. Azok szenvednek, akik más világban élnek, mint az, aki a kényszert alkalmazza. Számukra ez olyan, mint ha a KRESZ szabályai szerint kellene repülőgépet vezetni. Meg lehet próbálni, de fájni fog.

Erre a problémára nem ismerünk tökéletes megoldást. Az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy korlátozzuk az emberek hatalmát és akkor kevésbé képesek életidegen szabályokat ráerőltetni másokra.
A másik, ha ügyelünk arra, hogy ne szűküljünk be. Figyeljünk másokra, hogy folyamatosan tisztában legyünk azzal, hogy nem csak mi és a hozzánk hasonlóan gondolkodó emberek léteznek a világon.
Egyik sem csodaszer, de sokat segíthet a hasonló interjúk elkerülésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr3816419050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ménár Atya 2021.02.08. 18:17:24

@Lord_Valdez:
Hát..... normális embernél igen.
De normálisnak nem is írnék ilyet, mivel még ha nem is értünk egyet, akkor is maximum a tisztességes anyázásig jutunk, de az sem komoly.
Fitymatyi viszont más.
Az a stílus amit most már igen hosszú ideje megenged magának, egy idő után azt szüli, hogy egyrészt senki nem veszi komolyan, másrészt hasonlóképp elküldi a faxba.
De nyugod szívvel álllítom, hogy mentális problémái vannak.
Aki hasonló kinyilatkoztatásokat tesz, fenyegetőzik egy ilyen blogon, ahol néha max kanapé szájkaratézunk, az vagy alkesz, vagy drogos, vagy elmebeteg, vagy ezek variációja.
Miután Fitymatyi simán azt kívánta dögöljön meg az anyám koronában, lógni fogok, náci vagyok ,így engedtessék meg nekem, hogy néha tökönrúghassam, amikor már sok.
Már csak arra vagyok kíváncsi, hogy lesz e József 39 is, mert ez a mániás nem tud lejönni a szerről :)

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:19:05

@Lord_Valdez: a liberalizmus nevében nektek el kellene fogadni a konzervatív ertekrended. De nektek ez kurvara nem megy. Magatokat kellene erzekenyiteni egy kicsit meg sokat tanulni mert buták vagytok.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:26:01

@Ménár Atya: az nem úgy van ám. Mit képzelsz magadról hogy liberális jogod van az önvédelemhez??? Látszik te se a ceura jártál....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 18:26:25

@Ménár Atya:
Pedig szinte bármelyik gondolkodójukat, beleértve a színvonalasokat is, állandóan visszatérő motívum, hogy a fiatalkoruk normáit általánosítják.

@a nagy hohohorgász:
Nincs elfogadva?
Attól, hogy ki lett mondva, hogy a konzervatív értékrend valójában egy élettani állapot mellékterméke, nem rémlik, hogy bármilyen üldözésnek lennének kitéve.

Ami a butaságot illeti meg lennél lepődve. A világ összes high-IQ társasága főként liberálisokkal és libertáriusokkal van tele...

@nemecsekerno_007:
Az biztos, de közel se biztos, hogy azért, amiért te gondolod.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:26:50

@Sir Gombóc: a szar Gombóc név jobban illik hozzád

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:29:09

@Lord_Valdez: mutass már high iqus liberálist légy szíves aki nem mások kárára hízott meg.... a lopás csalás hazudozás nem high iq te buta.

Ménár Atya 2021.02.08. 18:35:58

@a nagy hohohorgász:
Nem nevezném önvédelemnek , inkább szórakozásnak :)
Fitymatyi más eset, mint itt bárki,
Egyszer már belefutottam vagy 10-12 éve hasonlóba, az is megzakkant.
Esküszöm ugyanez a leépülés volt nála is.
Pedig senki nem bántotta, csak az is képtelen volt elviselni más véleményét, az igazát meg végképp nem.
Ha az ellenzék nem nyer, akkor Fitymatyi öszeomlik, választásig még talán kihúzza valahogy....talán...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 18:41:21

@a nagy hohohorgász:
Halkan megjegyzem, hogy ezek az emberek többnyire tudósok, mérnökök, és egyéb szakemberek. Nem annyira gazdagok.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:43:15

@Ménár Atya: ha a káromkodást nem vesszük a többi liberális is ugyan olyan. Ervnelkuli nacizo mindegyik. Nem fogják fel hogy ahhoz hogy érvek legyenek ertekrend is kell. Ez pedig nekik nincsen csak az onzoseg. Ekkor jön a náci kártya.... hahaha

Ménár Atya 2021.02.08. 18:43:37

@Lord_Valdez:
Hát persze, ami náluk bevált az a járható.
Ha kicsit a történelmet is néznék, akkor talán változtatnának, de minek néznék.
Amúgy a zenei ízlés is hasonló, egy bizonyos korban fixálódik és nem nagyon változtatnak rajta később.
Ezért van, hogy az idősebbek nem kedvelik a fiatalok kedvelt zenéit.
A konzervatívizmusnak is megvan a helye, és idelye, ahogy a liberalizmusnak is.
De nem mindegy mikor milyen környezetben.
Az egyik tanárom példálózott mindig ezzel, amikor azt mondta, figyeljük meg, hogy mindig van a nagy bezárkózás, és utána, egy ideig vele párhuzamosan a nagy kitárulkozás korszaka, és ez megy periódikusan .
Háborunál, vésznél zárás, utána kiengedés.
Úgy látom igaza volt.
A két gondolkodásmód ütközik, és a másikat végletesnek látja.
Mos azt hiszem megszületett bennem a gondolat, Liberálkonzervatív vagyok :D

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 18:47:14

@Ménár Atya: ezt úgy hívják hogy gondolkodsz. De gondolkodni csak úgy lehet ha van mire epitened. A liberalizmusnak nincs mire építkezni csak az emberi onzosegre. Szomorú

Ménár Atya 2021.02.08. 18:49:38

@a nagy hohohorgász:
A náci kártya az néha nevetséges már.
De azért a liberális gondolkodás, ha helyes, és nem liberálnáci" akkor inkább építő, és fejlesztő, fejlődést segítő.
Az értékrend nézőpont kérdése, mondjuk neked nem tetszik a muszlim konzervatív, mig a muszlimnak a keresztény konzervatív.
Más volt a szociális környezet.
Ebben segít a liberális gondolkodás.
Náluk lefejezik őket, nálunk kerékbe törik.........
Jó mostanában fejlődtünk kicsit, mi nem törjük kerékbe.......:)
De szerintem téged a félreértelmezett liberalizmus zavar, nem a valódi fejlesztő.

Ménár Atya 2021.02.08. 18:56:03

@a nagy hohohorgász:
Aham itt a gondod, azt hiszed liberálisnak lenni szimpla önzőség.
Igazából én is ezt látom sok olyannál aki azt állítja magáról, hogy liberális, pedig csak önző fax.
Liberálisként nem kell önzőnek lenned, csak nem avatkozol be más életébe sem mert pl annak az elvei nem a te értékrended szerintiek, viszont ezért nem is ártasz neki,mivel liberálisként el kell fogadni, hogy az is egy lehetséges út, és jogod van hozzá.
És itt én akkor hozzá tenném, hogy mindezt a társadalmi megállapodás és törvényi keretek (mérce) tól-ig -ján belül teheti bármilyen elv mentén élő.

midnight coder 2021.02.08. 19:06:14

@chrisred: Egy 40 éves fizikai melósból már nem lesz bankár. De a 20 évesek nagy részébõl sem. Vagy azért, mert hiányzik a motiváció (ilyen a környezet, kultúra), vagy azért mert egyszerûen hülye szegény.

midnight coder 2021.02.08. 19:07:47

@Ménár Atya: Szerintem mindenkit az úgynevezett balliberalizmus zavar, ami sem nem liberalizmus, sem nem valódi baloldal.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:08:34

@Ménár Atya: én ugyanezt gondolom mint te. Élni és Élni hagyni. Mindig van win-win solution. De ahogyan te is írtad itt onzosegrol van szó. Tiszteled a szomszédot amíg csak akkor jön amikor beengeded es fordítva. Milyen szolasszabadsag az ha kimondani sem lehet hogy cigány????? Ugyanarról beszélünk. Én csak azt remélem hogy a magyar nép nagy része nem adja el az életét egy Kínában gyártott amerikai licences almás teloert....

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:13:59

@Ménár Atya: Mondok egy példát. A feleségem jogokat akar mondom neki neki hogy vannak jogaid pontosan ugyanolyan mint nekem. De ezzel felelősség is jár. Erre ő az nem kell az jó helyen van nálam....hahaha

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:14:55

@szajer_jozsef: téged a dk is kitiltott:) konklúzió???? Hahaha

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 19:18:37

@Ménár Atya:
Egy konzervatív lehet liberális is, ha épp az fagyott be nála.
Egyébként én azt utálom a nagy konzi megmondóemberekben, hogy rendszeresen megerőszakolják a történelmet, vagy valamely tudományágat, ha úgy látják, hogy védeniük kell az álláspontjukat.
Az egyik kedvencem az volt, amikor jött azzal, hogy több ezer éves életmódot véd. Aztán felvilágosítottam, hogy 2000 éve itt a Duna nyugati partján a Római birodalom volt, aki rohadtul nem úgy éltek. A keletin meg félnomád jazig törzsek, akik szintén...

@a nagy hohohorgász:
Fel ne soroljam őket?
Egyébként azért nem kérsz könnyű dolgot, mert ezen emberek többsége nem híres.
Híres embernek ott van pl. Scott Adams karikaturista, John McAfee üzletember

A liberalizmus az emberi természetre épít, de az kicsit összetettebb annál, hogy önzőek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.08. 19:24:19

@Lord_Valdez:

A politeizmus egyszerűen az isteni szerepeket önálló istenségekként határozza meg.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:25:15

@Lord_Valdez: a karikaturista meg az üzletember mióta tudós és mérnök????? Te tényleg ilyen buta vagy?

Ménár Atya 2021.02.08. 19:28:44

@midnight coder: Liberálnácik.
Nincs balliberalizmus, ez téveszme.
Ezért írtam, hogy liberálkonzervatív vagyok, az sincs.
A bal , ellenfele a jobbnak, és fordítva, ebből kifolyólag nem lehet liberális egyik sem.

Ménár Atya 2021.02.08. 19:33:05

@Lord_Valdez: Igen, ez elég jó példa volt, de a másik oldali megmondók sem külömbek.
Pl nehéz megmagyarázni amikor a liberális ultrakonzervatív kisebbséget akar betelepíteni a liberalizmus nevében.
És megmagyarázza...na és akkor muszlim ország leszünk.........igaz akkor pont ők lesznek akik eltűnnek fej nélkül.....
Néha mindegyik ember egyformán hülye :)

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:35:08

@Lord_Valdez: És milyen hozzaadott értéket adtak a világnak eme high iqus emberek???

élhetetlen 2021.02.08. 19:37:19

@midnight coder: „A konzervatívoknak pedig nem a változások követése a probléma, hanem az, hogy õk látják azt is, hogy a folyamatok hosszabb távon hova vezetnek.„. Nem akarok vitatkozni, csak kérdezek. Egy konzervatív hetven éves mennyivel látott többet a világból, mint egy rugalmasabb gondolkodású hetven éves? „és mellesleg értesítik, hogy a munkáját immár kiszervezték Indiába, vagy a melóját kiváltotta a cég legújabb AI programja.„. Ha anyu otthon van és főz ellátja a háztártást, és a férje munkáját szervezik ki, akkor mi van? Nulla jövedelem? „akkor a német mérnököt mennyire tudja helyettesíteni az afgán kecskepásztor.”. A nagyon okos német gazdálkodó átképezheti magát mérnökké, megvan hozzá az alap iskolázottsága, az afgán kecskepásztor meg ért az állatokhoz, és, ha megfelelően asszimilálják, megtermelheti az élelmiszert, amíg a birtok gazdája mérnöknek tanul.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 19:40:26

@a nagy hohohorgász:
Szerinted a tudósoknak és mérnököknek hány százaléka híres ember?
Segítek 0,00...01.
Persze, volt néhány ilyen, mint William Jidis, de a túlnyomó többség tök ismeretlen. Azok, akik ismertek lettek, meg nem a szűk szakmájuk miatt lettek azok. McAfee programozó volt eredetileg, de nem attól lett híres. Peter Thiel eredetileg jogász volt, de nem erről lett híres.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:42:14

@Lord_Valdez: a libsi megmondo emberek igazat mondanak mindig? Ők nem hamisitjak a tortenelmet?????

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:43:21

@Lord_Valdez: Hozzaadott érték a világhoz???? Ismered a kérdést? Akkor válaszolj kérlek. Köszi

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 19:50:13

@MAXVAL birсaman közíró:
Tehát az istenség nem feltétlenül egyedülálló entitás...

@Ménár Atya:
Ilyet biztosan nem akar, már csak azért sem, mert liberális szemmel a bevándorlás fogalma értelmezhetetlen. Ha valaki vesz egy lakást, miért ne költözhetne bele? Az állampolgárság számára, csak egy adminisztrációs kérdés.
Hasonlóképp, az is, hogy embereket valamilyen fiktív csoport alapján megkülönböztessünk.
A liberalizmus nagyon individualista. Számára nem léteznek muszlimok, nácik, hollandok stb, csak egyedi emberek.
Vagy leegyszerűsítve, a liberális számára kétfajta ember létezik. Akik tudnak másokkal együtt élni (értsd: nem intéz támadást más ember élete, magántulajdona és szabadsága ellen) és akik nem. Az, hogy miért nem, az irreleváns. Tök mindegy, hogy azért, mert bűnöző, vagy mert vallási fanatikus.

@a nagy hohohorgász:
Rengeteget. Hiszed vagy sem, de a géniuszoknak hihetetlenül nagy szerepe van a világ fejlődésében.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:50:48

@Lord_Valdez: ja és te milyen alapon mondod hogy a high iqusok liberálisok??? Írta a Facebook???

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:51:32

@Lord_Valdez: jól van Móricka. Hiteles vagy mint szalasi vagy qurcsany....

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 19:53:39

@Lord_Valdez: állítasz vmit, kérlek hogy tamaszd alá, te nem tudod. Na ez a baj a liberalizmus hiveivel hogy buták vagytok. Többet nem írok mert felesleges. Csa

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.08. 19:55:21

@Lord_Valdez:

Nem mindegy, hogy 1 isten sokfééle szerepben, vagy minden szerep külön? A lényeg ráadásul itt az, hogy van-e objektív értékrend.

Ménár Atya 2021.02.08. 19:59:04

@Lord_Valdez:
Pedig akar.
Ráadásul nem azok az emberek jöttek volna akik itt házat vesznek, hanem akiket ide osztottak volna valakik valamiért.
És itt már meg is bukik a liberalizmus, ami innen erőszakos egy másik emberrel szemben .
Bár itt lenne egy kérdésem.
A liberalizmus, akinek csak egyén létezik az milyen államban képzeli el magát ,és milyen alapon ítélkezne más felett, mi alapján dönti el mi a bűnös-nem bűnös, hiszen a bűnös liberális nézőpontjából miért lenne bűnös? :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 20:00:59

@a nagy hohohorgász:
Kezd fárasztani a hülyeséged.
Olvasgass egy kicsit, mondjuk ezt:
journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0042366#pone-0042366-t003
Bár a kérdéssel csak érintőlegesen foglalkozik, de a három tesztcsoportból a libertáriusok, akik a klasszikus liberálisok legközelebbi ma élő rokonaik érték el a legjobb kognitív eredményeket.

Egyébként egy 2010-es tanulmány is azt találta, hogy az erősen liberálisok átlagos IQ-ja 106, míg az erősen konzervatívoké 95. Pár pont eltérés az átlagban rohadt nagy különbséget jelent a csúcs közelében.

midnight coder 2021.02.08. 20:03:26

@élhetetlen: "Egy konzervatív hetven éves mennyivel látott többet a világból, mint egy rugalmasabb gondolkodású hetven éves?"

Mibõl gondolod, hogy egy konzervatívnak kevésbé rugalmas a gondolkodása mint egy balliberálisnak? Az, hogy látod hogy a dolgok nem jó irányba mennek, nem a gondolkodás rugalmatlanságának a jele, hanem magáé a gondolkodásé.

"Ha anyu otthon van és főz ellátja a háztártást, és a férje munkáját szervezik ki, akkor mi van? "
Pont az van, mint ha a karrierista csaj melóját szervezik ki, csak akkor õt odahaza csak a macska várja.

"A nagyon okos német gazdálkodó átképezheti magát mérnökké"
A nagyon okos német gazdálkodó sok hektáros automatizált farmot vezet GPS vezérelt traktorral és más high-tech cuccokkal. Azt nem fogod kiváltani az afgán kecskepásztorral. A kevésbé okosnak persze nem megy ennyire jól, de belõle nem is faragsz mérnököt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 20:06:54

@MAXVAL birсaman közíró:
Nekem, mint ateistának, tök mindegy. Más különben annyira nem mindegy, mert a különböző istenek közt van interakció, aminek hatása lehet az emberekre ld. görög mitológia.

@Ménár Atya:
Dehogy akar. Ezt csak Fidesz terjeszti.
Az a bizonyos "betelepítési kvóta" egy hazugság volt. Nem betelepítésről szólt, hanem hivatali eljárásról. Mivel a menekültügyi eljárás több éves procedúra, ezt akarták szétosztani az országok között. Viszont ennek semmi köze a liberalizmushoz.

Nagyon egyszerű. Éjjeli őr államban. Az éjjeli őr államban az állam szerepe a rendfenntartásra, igazságszolgáltatásra és honvédelemre korlátozódik.
Természetesen, a jog alapján ítélkezne. Az más kérdés, hogy a joganyag fókusza annak megakadályozása, hogy az emberek ártsanak egymásnak.

Ezek a kérdések arra engednek következtetni, hogy nagyon sekély ismeretekkel rendelkezel a liberalizmust illetően.

Ménár Atya 2021.02.08. 20:20:32

@Lord_Valdez: Ó nem, csak nem osztom az ultraliberális nézeteket, pont azért amit a végén írtál, mert az igazságszolgáltatás résznél bukik az egész.
Mi az igazság? ki dönti el? Nekem más mint neked, hogy állapítod meg kinek van igaza?
A többségnek?
Akkor most itt a többség nem akar betelepítést pl, akkor neki van igaza.
És . :)

A betelepítési kvóta, mondjuk annyira hazugság volt, hogy még ma is baxtatnak miatta.
Ugye a végén már a szolidaritásra hivatkoztak, de az is csak mese indok volt.
Amikor civil hajók indulnak bevándorlókért, onnantól bukik az egész szabad vándorlás eszméje.
Ellenőrizetlen tömegeket akarnak valakik importálni.
Ez nem fidesz propaganda, ez a valóság a mai napig.
Na most az éjjeliőr állam honvédelmi, rendfenntartási szempontból ezt megakadályozta :)
A liberalizmus, ahogy azt most próbálják erőszakolni az emberekre, egy politikai érdek mentén erőszakolják, egy nagyon is komoly diktatórikus gondolkodással, mondhatni a balliberális ( ami nincs) körök önös politikai érdekből, báránybőrt húznak a diktatúrájukra, és liberalizmusnak mondják.
Persze ha ezzel nem értesz egyet akkor azonnal , konzervatív, ill náci vagy.
A vicc az, hogy nálunk a legnagobb liberálisnak mondottak a legdiktatórikusabb gondolkodásúak. (politika) .

élhetetlen 2021.02.08. 20:21:49

@John Nethem: Szerinted hol van Egyiptom, ahol „A "felfedezések" és a "haladó találmányok" teljes hiányáról tanúskodnak az afrikai leletek.„? A Nílus parti kutak tavaszi vízállásából meg tudták mondani, hogy mennyi gabona terem abban az évben, és még jurtában laktunk, mikor ők piramisokat építettek. Nem vezet félre kissé a téves felsőbbrendűségi képzeted? „A kontinensre pedig az iszlám vallás is elsősorban RABSZOLGA forrásként tekintett.”. Lenyomta az erősebb a gyengébbet, és használta. Nem jó, de azt mondani, hogy mi különbek vagyunk, mint az afrikaiak, mert tőlünk 150 éven keresztül csak janicsárnak vitték a fiúkat, és háremhölgynek a lányokat, és sokakat örökös cselédnek, ami a rabszolgasággal ér fel, azért ez elég abszurd. De a te világképed a tiéd.

midnight coder 2021.02.08. 20:24:05

@Lord_Valdez: "A liberalizmus nagyon individualista. Számára nem léteznek muszlimok, nácik, hollandok stb, csak egyedi emberek."

Ez elvileg nagyon szép. A gyakorlatban viszont vannak kultúrák, értékrendek, vallások, és vannak népek ahol az átlagpolgár egy-egy kultúra, értékrend, vallás birtokosa. Ezek pedig vagy meg tudnak élni egymás mellett, vagy nem.
Ez addig, amíg bejön egy afrikai országból egy orvostanhallgató nem fog nagyon feltûnni. Amikor egymillió átlagpolgár jön be, na akkor már igen.

"Egyébként egy 2010-es tanulmány is azt találta, hogy az erősen liberálisok átlagos IQ-ja 106, míg az erősen konzervatívoké 95."

Erõsen liberális párt a világban ma jelenleg csak a Trumpék republikánusai. Az úgynevezett balliberálisok kimondottan antiliberálisok. Pl. ezerrel korlátozzák a szólásszabadságot - szólásszabadság ballib módra = csak mi pofázunk. Ráadásul nem a személyes szabadságra építenek, hanem különbözõ csoportok érdekeit képviselik. Ha az a csávó akit a rendõrök megöltek az USA-ban, amitõl az egész BLM bedurran történetesen fehér bõrrel születik, a lõtéri kutyát nem érdekelte volna a halála.

élhetetlen 2021.02.08. 20:27:25

@chrisred: „Legfőképpen az akadályozta meg őket a világhódításban, hogy nem volt rá szükségük”. Igazat szóltál, nagyon igazat!

midnight coder 2021.02.08. 20:28:30

@élhetetlen: Azért egyiptom kulturálisan, de szerintem lehet hogy etnikailag is változott picit a piramisok építése óta.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 20:46:32

Nem bírtam tovább, időszámítás szerint 896 óta Magyarország létezik. Ez 1150 év lassan. Lehet utánunk csinálni. Nincs még egy olyan ország akit ennyi nép akart megbaszni és még mindig állja a sarat. És ha ez a nép tud valamit akkor az a tuleles, ami a legfontosabb. Márpedig ha ez a nép irtózatosan nem szeretné ha minden fele jottment idejonne az jelent vmit tanulva a múltból. Kedves buzi libsik el lehet takarodni a high iqus kurva anyatokba.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 20:51:29

@a nagy hohohorgász: és még egy fontos dolog, abban hogy Magyarország 1150 éve létezik a hülye konzervatív parasztnak van a legtöbb köze. Aki semmi mást nem akart csak hogy hagyják élni....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.08. 21:08:00

@Ménár Atya:
Triviálisan az igazságszolgáltatás nem filozófiai koncepciókkal foglalkozni, hanem a tényállás felderítésével és a jogrendszerhez való alkalmazásával.

Továbbra sem akar senki betelepíteni, de nem akarok most ebbe a hülyeségbe belemenni.

@midnight coder:
De nem kultúrákat ítélünk el, vagy tüntetünk ki, hanem egyes embereket, egyes cselekedeteik után.
Ezt vesd össze mondjuk egy sztálinista országgal, ahol pusztán osztály alapon is el lehet valakit ítélni.

Rossz hír, de a republikánus párt nem liberális. Az egy iszonyúan vegyes tömegpárt, amiben vannak liberálisok is. A demokraták is azok.
Ami a szólásszabadsághoz való hozzáállást illeti, nincs is akkora különbség, mint hiszed. Csak abban van, hogy mit akarnak cenzúrázni.
Viszont a felmérések nem így működnek. Nem a pártszimpátiát mérik, hanem értékválasztásokat.
Pl. nézd meg ezt: milesresearch.com/tns/summary.htm

birka menet 2021.02.08. 21:09:02

De kurvára röhejes olvasni ahol a VALÓSÁGTAGADÓ ILLIBERNYÁKOK hányják tele a blogot azzal, hogy Nyugat-Európában azt se tudják mi a magyar valóság (jaj te jó ég!!!), a SorosMigráncsBrüsszelezö kisfidernyák rinyál azon, hogy a nyugatiak betanított agymosotttak (jaj te jó ég!!!) és a fideSSbirka azon háborodik fel, hogy nyugaton nincsenek népvezérek, akiket birkamódon lehetne követni, ehelyett a nyugatiak állandóan önállóan gondolkodnak.

Orbán remek munkát végzett az elmútt 10 év alatt, ennyi agysejtpusztulást még Hirosima se tudott felmutatni mint ami a fidernyákoknál végbement.

birka menet 2021.02.08. 21:11:09

@a nagy hohohorgász: "Nem bírtam tovább, időszámítás szerint 896 óta Magyarország létezik. Ez 1150 év lassan. Lehet utánunk csinálni."

A világ országainak 99%-a ennél többet tud felmutatni. Na meg jóval kevesebb agymosott hülyét.

Duplán verik tehát az ostoba melldöngetö magyarparasztját.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 21:14:19

@birka menet: na Matyi akkor sorold kik azok. Ha ennyien vannak biztos nem esik nehezedre te szar..... elég lesz 3 is:))))

élhetetlen 2021.02.08. 21:14:24

@midnight coder: Nem szándékoztam belemenni szóértelmezésekbe, de legyen. „Konzervatív: A régihez ragaszkodó (személy, közösség), aki a korábbi rend mellett kitart, és szembehelyezkedik a nagyarányú, forradalmi változásokkal, újításokkal.”. Miről beszélsz, a rugalmas gondolkodású, minden új irányzatot kipróbáló, esetleg elfogadó konzervatívról? Van ilyen? Nem látom. „Miből gondolod, hogy egy konzervatívnak kevésbé rugalmas a gondolkodása mint egy balliberálisnak? Az, hogy látod hogy a dolgok nem jó irányba mennek, nem a gondolkodás rugalmatlanságának a jele, hanem magáé a gondolkodásé.”. Abból gondolom, hogy minden társadalmi változást elutasítanak, minden jó, ahogy régen volt, bár néha azt sem tudják, hogy volt régen. „Pont az van, mint ha a karrierista csaj melóját szervezik ki, csak akkor õt odahaza csak a macska várja.”. Itt valamit nem értettél meg. Ha ketten keresnek, és a karrierista csaj is jól keres, de elveszti a munkáját, még keres a férj, jó esetben. Azt írtam, hogy, ha a feleség soha nem keresett a szerinted ideális, konzervatív felállásban, akkor, ha a férj elveszti az állását, akkor nincs jövedelem, hiába tud az asszony főzni, ha nincs miből. Nem nyitok vitát, de egy tehenészetben, engedd ki az állatokat, aztán fogadd be őket, mikor jönnek, az önetető, önitató, fejőgép használatára bárki megtanítható, most sem mérnökök csinálják, ide befér a kecskepásztor is, a főnök meg mehet menedzserképzőbe. De, ha nem megy, akkor sem ő vezényli az összes mezőgazdasági gépet, legfeljebb akkor megy terepre, ha valamelyik betanított munkásnál baj van. De itt befejezném, mert értelmetlen beszélgetés.

birka menet 2021.02.08. 21:14:53

@a nagy hohohorgász: " És ha ez a nép tud valamit akkor az a tuleles, ami a legfontosabb."

Ez a nép csak önmagát szoptani tudja, ez a legfontosabb tudnod.
Te vagy erre a szopásra korunk legjobb példája, amikor a jólétbe vezetö út helyett a bukott szovjet illiberális mélysötét, mélyszegény világot választod.

És még ha csak egyedül lennél ekkora állat, de sajna a te fajtádból többmillió van! Na ezért van a magyar rendre a történelem szopóágán már 1100 éve, mélysötétek mindig túlsúlyban vannak.

birka menet 2021.02.08. 21:16:53

@a nagy hohohorgász:

Majd ha visszalépsz az elemi iskola 5-ik osztályába ahonnan 11 évesen kizúgtál, akkor majd menni fog ez neked egyedül is. Ha nem, akkor meg veszel magadnak egy könyvet utánanézni. Legalább azt az egyet az életedben.

élhetetlen 2021.02.08. 21:23:25

@midnight coder: „Azért egyiptom kulturálisan, de szerintem lehet hogy etnikailag is változott picit a piramisok építése óta.”. Így van, de Magyarország is sokat változott azóta, hogy X tenger mosta a partját, most akkor az egyiptomiakat nézzük le, vagy magunkat? Tényleg befejezném ezt a „beszélgetést”.

a nagy hohohorgász 2021.02.08. 21:38:54

@birka menet: szóval nem tudsz... ezért nem kellett volna ennyit írnod te fasz:))))

élhetetlen 2021.02.08. 22:15:53

@Ménár Atya: „Amúgy szerintem itt van egy kis ferdítés, a konzervatív gondolkodás, nem azonos a begyöpösödött gondolkodással.”. Nézzük a lengyel példát, betiltották a megállapítottan sérült gyerek abortuszát is. De nagyon újítók, sírószobát akarnak kialakítani a sérült gyerekeket kényszerből megszülő nőknek. Sírjanak egy napot, aztán éljék az életüket, ahogy tudják, míg, ha elvetethették volna a sérült gyereket, szülhettek volna még pár egészségeset. De nem fognak, mert a sérült gyerek gondozása leköti az életüket. Valahogy így néz ki az újításra is képes konzervatív gondolkodás. Sírószobára telik agyilag.
„A liberális, nem jelent anarchiát, és itt szoktak tévedni sokan szerintem.”, itt szoktak tévedni a konzervatívak.

Sir Gombóc 2021.02.08. 22:34:05

@a nagy hohohorgász: nem szereted ha visszanyal a fagyi, IQ betyár?
Csak ilyen primitív reakcióra futotta az állítólagos szellemi fölényedből?

Sir Gombóc 2021.02.08. 22:56:59

@a nagy hohohorgász: valójában pont a haladó, progresszív gondolkod

Sir Gombóc 2021.02.08. 23:05:30

@a nagy hohohorgász: valójában épp a haladó, progresszivan gondolkodóknak köszönhető a fennmaradás. Mint pl. Szent István, Könyves Kálmán, Károly Róbert, I. Nagy Lajos, Hunyadi Mátyás vagy épp Széchenyi István..

Sir Gombóc 2021.02.08. 23:08:25

@a nagy hohohorgász: ehhez képest az elmúlt 1150 év alatt elég sok jöttment telepedett le az országban, olyannyira, hogy olyan, hogy színtiszta magyar már nem is létezik.

Untermensch4 2021.02.09. 00:04:57

@MAXVAL bircaman közfingó: Emlékezni fogunk rá de sajnos offtopic volt.

Untermensch4 2021.02.09. 00:07:35

@Sir Gombóc: A genetika, nyelv és kultúra nem csereszabatosak. De ha hivatkozol olyan genetikai leírást illetve definíciókat ami alapján leírható a "színtiszta" magyar, az érdekelne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.09. 06:51:28

@Lord_Valdez:

A görög istenek nem istenek a szó szoros értelmében, ezek sokkal inkább egyfajta természetfeletti, de nem korlátlan hatalmú lények.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.02.09. 06:57:59

@birka menet:

Mindenhol vannak vezérek. Csak a liberális demokráciákban rejtve vannak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.09. 07:55:07

@MAXVAL birсaman közíró:
És már megint: univerzálisnak tételezed fel a keresztény istenképet.
Isten az, aki olyan, mint a keresztény Isten. Aki nem olyan, mint a keresztény Isten, az nem isten...
Pont erről szól a poszt, hogy nem tudtok kilépni abból a gondolkodási keretből, amibe beleszoktatok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.09. 07:58:21

@MAXVAL birсaman közíró:
Az, hogy vannak emberek, akik különböző mértékben befolyásosak, az elkerülhetetlen minden emberekből felépülő szervezetben.
Akikre ő gondol azok a Ducek, Führerek, Kondukátorok, Nemzetvezetők és még ki tudja, mennyi titulus, a személyi kultusszal övezett vezetők. Demokráciákban az ország vezetőinek szavazói vannak, nem hívői.

John Nethem 2021.02.09. 08:29:26

@élhetetlen:

Az egyiptomi kultúrát is a szükség hozta létre, mikor a Szahara elsivatagosodása miatt az ott élő emberek a Nílus völgyébe kényszerültek, így olyan létszámú társadalom jött létre a Nílus mentén, amely az erőforrások optimálisabb felhasználását igényelte, ekkor indult be az öntözéses gazdálkodás. stb...stb...

Egyébként meg nem egyedülálló, de Afrikában több ilyen magaskultúra nincsen, ellentétben mondjuk a Duna-menti (Tordos-Vinca, Körös-kultúra), a kínai meg a Harappa stb....

Közép- Dél- és Kelet-Afrikában a neolitikum kialakulása kb 2000 évvel később kezdődött, mint mondjuk Európában. ( mai Görögország és a Kelet-Mediterránium).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.09. 08:42:55

@MAXVAL birсaman közíró:
Vagy épp a monoteizmus egy rejtett politeizmus. Honnan tudod, hogy az, amit te Istennek hívsz, valójában nem több isten gyűjtőneve?
Isten egy fekete doboz, és nem látsz bele. Nem tudod, hogy hány független akarat dolgozik benne.

chrisred 2021.02.09. 08:47:41

@Lord_Valdez: "Vagy épp a monoteizmus egy rejtett politeizmus."

Lásd Szentháromság, ami már matematikailag se fér bele az egyistenhitbe. Vagy a szentek kultusza a katolikusoknál, ami a reformátusok szemében bálványimádásnak számít.

John Nethem 2021.02.09. 08:55:36

@Lord_Valdez:

Adam Smith már 1776-ban megjelentette a "A nemzetek gazdasága" munkáját, amiben már értekezik a szabadversenyről.

Sszóval a liberalizmus ( amit ma "klasszikusnak" nevezünk) eredetileg GAZDASÁGI célzatú volt. És ebből a gazdasági kibontakozásból tevődött aztán át a társadalomra is, mikor a "szükségszerűség" már ezt kívánta.

chrisred 2021.02.09. 09:02:45

@John Nethem: 1776-ra Locke és Montesquieu már régesrégen meggírta azokat a műveit, amikben kifejtett eszmények az abban az évben kihirdetett Függetlenségi Nyilatkozatban megtestesültek.

John Nethem 2021.02.09. 09:07:08

@John Nethem:

Ha előbb lett volna meg a társadalmi liberalizmus, mint a gazdasági, akkor a munkaerő szabad mozgása révén nem lett volna ki dolgozzon , viszont az erőteljes városiasodás majd az iparosodás , mögötte a kapitalizálódás szabad mozgású munkástömegeket kívánt, akiket már csak a PÉNZ mint olyan hajtott rabszolgaságba.....

chrisred 2021.02.09. 09:10:23

@John Nethem: A magyar reformkor igen szemléletes példája volt a politikai liberalizmus nélküli gazdasági liberalizmusnak. Olyan volt, mint egy gőzgép, ami nem hajt meg semmit.

John Nethem 2021.02.09. 09:13:36

@chrisred:

Ennyi erővel akkor hivatkozhatnál az ókori görögökre meg a rómaiakra is...
Náluk is ott voltak már a politikai liberalizmus alapgondolatai.

A magam részéről én nem arról írtam, hogy ki mikor beszélt róla először, hanem hogy a gyakorlatban mi valósult meg előbb, amit konkrétan már annak lehet nevezni..

chrisred 2021.02.09. 09:20:41

@John Nethem: Az a komment, amire reagáltál, egyértelműen a liberalizmus elméletéről szólt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.02.09. 09:25:47

@John Nethem:
A liberalizmus nem Smith-szel kezdődött, hanem Locke-kal és Smith alig élt 100 évvel később, mint Locke...

Sir Gombóc 2021.02.09. 10:58:50

@Untermensch4: valójában ezek mindegyike folyamatosan változik, nem egy állandó valami.

élhetetlen 2021.02.09. 17:19:23

@John Nethem: Azért ne zavarjon meg nagyon, hogy nem arról beszéltünk, hogy melyik kultúra miért alakult ki, csak azt írtad, „A "felfedezések" és a "haladó találmányok" teljes hiányáról tanúskodnak az afrikai leletek.„. Csak erre írtam egy ellenpéldát.

midnight coder 2021.02.09. 18:00:48

@chrisred: Az ne zavarjon, hogy az utolsó liberális politikus ebben az országban Kossuth volt.

Untermensch4 2021.02.09. 20:55:15

@Sir Gombóc: Persze, de vannak akik ragaszkodnak ezek szoros kapcsolatához. Az hogy egyetlen nemzet sincsen aminek lenne egy "-tól, -ig" leírása hogy milyen genetikai elemek megléte szükséges illetve milyenek megléte kizáró ok az adott nemzethez tartozást tekintve. Nyelvhasználati és kulturális átfedések szintén nehezen feldolgozhatóak ugyanezen emberek számára.
Szóval hirtelen megijedtem hogy te is ezt a verklit kezdenéd tekerni... :)

Untermensch4 2021.02.09. 20:58:06

@midnight coder: Tképp Kossuth mint liberális helyett akkoriban inkább egy Széchenyi-féle konzervatívot lett volna hatékonyabb nagy erőkkel és nagy tömegben követni... csak a hangulat hevében nyilván nem javult senkinek a jövőbelátási képessége.

IdomitottFoka 2021.02.15. 11:52:29

@Untermensch4: Széchenyire legfeljebb az utókor ragaszt konzervatív jelzőt, ő a maga korában igencsak kilépett az akkori nemesség komfortzónájából csupa meglehetősen liberálisnak számító gazdasági víziókkal. És persze Kossuthra is csak az utókor ragaszt liberális jelzőt, akinek a politikája sokkal jobban hasonlít egy populista népvezér politikájára.

Untermensch4 2021.02.16. 12:13:35

@IdomitottFoka: Akkor más megközelítésben: a populistán liberális Kossuth helyett jobb lett volna a konzervatívan liberális Széchenyi követése.

Sadist 2021.02.27. 21:15:30

"A konzervativizmus ugyanis nem más, mint az alacsony neuroplaszticitás politikailag korrekt elnevezése."

Ezt a bődületes baromságot mégis honnan szedted? A laposföldhívőknek már van antikonzervatív szárnya is?

"- ez nem azt jelenti, hogy a konzervatív egyúttal hülye is, de azt igen, hogy neki sokkal komolyabb erőfeszítés egy új helyzethez adaptálódni. Érdekes mellékhatás, hogy a hülyéknek viszont ezért lesz nagy százaléka valamilyen értelemben konzervatív. Ha valaki eleve korlátozott kognitív képességekkel indul neki, akkor jó eséllyel nehezen tud adaptálódni"

Kevered az intelligenciával, annak pedig a politikai/világnézeti beállítottsághoz nem sok köze van. Konkrétan semmi.

"- egy konzervatív képviselhet bármilyen világnézetet. Lehet vallásos, lehet ateista, lehet MARXISTA, lehet liberális, akármi. Mindez attól függ, hogy a világkép "befagyásakor" milyen nézetei voltak."

Ezt gondold át még egyszer. A konzervativizmus egyik legfontosabb alapelve az egyéni felelősségvállalás, a tradíciók tiszteletben tartása (gyk. ha valami hosszú időn keresztül ha nem is tökéletesen, de működött, ne cseréld valami teljesen újra), a valóság és a különböző hierarchiák elfogadása. A marxizmus ennek a tökéletes ellentéte.

"- két különböző közegben felnőtt konzervatív nagyon kevéssé tudja megérteni egymást. Sokkal kevésbé, mint két eltérő világnézetű, de rugalmasabb gondolkodású ember."

Ez úgy baromság, ahogy van. A konzervativizmusnak mindenhol ugyanazok az értékei és alapelvei.

"- kevés konzervatív fiatal létezik bármilyen dátumot is írunk éppen, ezért konzervatív pártoknak nem terem sok babér a körükben, ellenben annál több az idős korosztályokban"

A konzervativizmus egy felnőtt, érett gondolkodásmód és szükség van hozzá élettapasztalatra és bölcsességre. Ezért nem túl népszerű a fiatalok körében, akiknek még ott van a tojáshéj a seggükön és nem sok fogalmuk van még a világról.

"- kevés konzervatív tudós létezik. Akik léteznek, azok többnyire idősebb korukban lettek azok, és a nagy tudományos eredményeik a korábbi korszakukban születtek."

Megint összekevered az intelligenciát és a politikai/világnézeti beállítottságot. Idősebb korukra az emberek bölcsebbek lesznek és ezért válnak konzervatívvá.

"- megmagyarázza, hogy hova tűnnek el az egykori nagy lázadók és hogy válnak erkölcscsőszökké"

A sors fura fintora, hogy ma a 21. században a progresszív lipsik (NEM liberálisok) a legnagyobb erkölcscsőszök, még egy ultrakonzervatív sincs fasorban se hozzájuk képest.

"Amikor konzervatív politikusok beszélni kezdenek a családról, akkor hirtelen úgy tűnik, mintha a csonka családok nem léteztek volna mindig is."

Fun fact: ma Magyarországon nincsenek konzervatív politikusok, se valódi liberálisok.

"Ezzel az egyébként önáltató, hamis nosztalgiával önmagában nem is lenne nagy baj. Az akkor kezdődik, amikor valaki úgy érzi, hogy jó lenne a világot olyanná formálni, mint amilyen az ő emlékekből összerakott világa. Ezzel eléggé meg tudja keseríteni a környezetének életét. Olyan elvárásokat fogalmaz meg, amiknek senki se tud megfelelni.
Még rosszabb, ha valakinek hatalma is van hozzá, hogy ezt másokra erőszakolja. Ebből általában szenvedés lesz. Azok szenvednek, akik más világban élnek, mint az, aki a kényszert alkalmazza."

Pontosan leírtad a mai progresszív baloldalt.

"Erre a problémára nem ismerünk tökéletes megoldást. Az egyik legjobb, amit tehetünk, hogy korlátozzuk az emberek hatalmát és akkor kevésbé képesek életidegen szabályokat ráerőltetni másokra.
A másik, ha ügyelünk arra, hogy ne szűküljünk be. Figyeljünk másokra, hogy folyamatosan tisztában legyünk azzal, hogy nem csak mi és a hozzánk hasonlóan gondolkodó emberek léteznek a világon."

Üdv a konzervatív világban.

Sikerült teljesen félreértelmezned a konzervativizmust, kb. azt csináltad, mint ezek a kölkök:
www.youtube.com/watch?v=jVJO1IETjC8

Itt van egy jó előadás arról, hogy a konzervatívok miben többek, mint a nem konzervatívok és miért ez a leginkább felnőtt, morális és humánus gondolkodásmód:
www.ted.com/talks/jonathan_haidt_the_moral_roots_of_liberals_and_conservatives

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.01. 12:17:16

@Sadist:
Te összetéveszted a modern angolszász konzervativizmust, ami a klasszikus liberalizmusból kinőtt ideológia, az általában vett konzervativizmussal, ami határozottan és büszkén tagadja azt, hogy ideológia lenne. Azt szokták mondani, hogy ez inkább világlátás. Meg olyat is szoktak, hogy egy reflexió.

"A konzervativizmusnak mindenhol ugyanazok az értékei és alapelvei."
Akkor próbáld ki, hogy összezársz egy amerikai konzervatívot és egyet mondjuk Kínából. Szétszedik egymást. Vagy mondjuk egy mai konzervatívot egy kétszáz évvel ezelőttivel.
A különböző korok és helyek konzervativjai nagyon különbözőek. Már csak azért is, mert a tradícióik is nagyon különbözőek, amikhez ragaszkodnak.

"Idősebb korukra az emberek bölcsebbek lesznek és ezért válnak konzervatívvá."
Ezt a bullshitet a konzervatívok maguk terjesztik. Azt hazudják maguknak, hogy "ha valami hosszú időn keresztül ha nem is tökéletesen, de működött, ne cseréld valami teljesen újra" és ők csak tiszteletben tartják a tradíciókat, de már olyat is hallottam, hogy csak emberi léptékűre akarja lassítani a változásokat.
Na, ez kérem, mind-mind bullshit. Ennek semmi köze a bölcsességhez, sokkal inkább a félelemhez. Valójában ő csak a saját fiatalkorának világát sírja vissza.
Ahogy Winston Churchill mondta:
"It is arguable whether the human race have been gainers by the march of science beyond the steam engine. Electricity opens a field of infinite conveniences to ever greater numbers, but they may well have to pay dearly for them. But anyhow in my thought I stop short of the internal combustion engine which has made the world so much smaller. Still more must we fear the consequences of entrusting to a human race so little different from their predecessors of the so-called barbarous ages such awful agencies as the atomic bomb. Give me the horse."
Hát, igen, ő az 1880-as években volt fiatal...
Vagy ahogy Nietzsche írta:
"A hozzáhazudók. — Amidőn Franciaországban Aristoteles egységeit támadni kezdték — s követke­zéskép védelmezni is, — újból láthatóvá vált, ami oly gyakran látható, de amit oly kevesen látnak szí­vesen: okokat hazudtak maguk elé, melyeknél fogva — állítólag — ama törvények fennállanak, csak­hogy ne kelljen bevallani, hogy egyszerűen hozzá­szoktak e törvények uralmához, s nem akarják, n hogy másképp legyen. S így történt és történik ez az uralkodó erkölcsökön és vallásokon belül is: a szokás mögött hozzáeszelik az okokat és célzatokat, ha egyesek elkezdik a szokást vita tárgyává tenni s okaikat, célzataikat kérdik. Ebben rejlik minden idők konzervatívjainak kevés tisztessége: ők a hozzá­hazudók."

Egyéb iránt elég sok pszichológiai és etológiai kísérlet áll rendelkezésünkre a témában. Bizonyított, hogy a fenyegetettségérzet erősíti a szokatlan dolgok elutasítottságát, míg a biztonságérzet a kíváncsiságot. Hasonlóképp bizonyított, hogy az öregedő agy nyitottsága erősen csökken.

Sadist 2021.03.02. 12:03:41

@Lord_Valdez: "Te összetéveszted a modern angolszász konzervativizmust, ami a klasszikus liberalizmusból kinőtt ideológia, az általában vett konzervativizmussal, ami határozottan és büszkén tagadja azt, hogy ideológia lenne."

Én nem tévesztek össze semmit, te akarod mindenáron összemosni a konzervativizmust a szélsőséges maradisággal és mindenféle fejlődéstől való teljes elzárkózással.
Még az ultrakonzervatív amishok is engedik, hogy 18 éves korukban a fiatalok világot láthassanak, kipróbálhassák, hogy milyen a modern, városi élet és aztán szabadon döntsenek, hogy miként szeretnék élni az életüket.

"A különböző korok és helyek konzervativjai nagyon különbözőek. Már csak azért is, mert a tradícióik is nagyon különbözőek, amikhez ragaszkodnak."

A különböző korok és országok KULTÚRÁJA a különböző, nem a konzervativizmus alapelvei. Nézd végig a linkelt videót, sokat tanulhatsz belőle!

"Ezt a bullshitet a konzervatívok maguk terjesztik. Azt hazudják maguknak, hogy "ha valami hosszú időn keresztül ha nem is tökéletesen, de működött, ne cseréld valami teljesen újra" és ők csak tiszteletben tartják a tradíciókat, de már olyat is hallottam, hogy csak emberi léptékűre akarja lassítani a változásokat.
Na, ez kérem, mind-mind bullshit. Ennek semmi köze a bölcsességhez, sokkal inkább a félelemhez. Valójában ő csak a saját fiatalkorának világát sírja vissza."

Te miért félsz ennyire a konzervativizmustól, hogy így démonizálod?

"Ahogy Winston Churchill mondta:"

Churchillnek tökéletesen igaza volt, de egyáltalán nem azért volt ez a véleménye, mert félt a változástól, hanem mert belátta azt, hogy az emberiség morális fejlődése képtelen követni a technikai fejlődést. A gőgös progresszívekben ilyenfajta kétségek fel se merülnek pont azért, mert morálisan fejletlenebbek.

"Bizonyított, hogy a fenyegetettségérzet erősíti a szokatlan dolgok elutasítottságát, míg a biztonságérzet a kíváncsiságot."

Ahogy az is bizonyított tény, hogy a korral az ember egyre több élettapasztalatot gyűjt és minél több felelőssége lesz (pl. család, gyerekek, akikről gondoskodnia kell), annál inkább konzervatívvá válik a világnézete.

"Hasonlóképp bizonyított, hogy az öregedő agy nyitottsága erősen csökken."

Rosszul tudod, nem a nyitottsága, hanem az alkalmazkodóképessége, gyk. hogy milyen gyorsan képes valami új dolgot megtanulni és adaptálódni hozzá. A nyitottság az egyik személyiségvonás a big five-ból és nem a fluid intelligenciához van köze.
Példának ott van Jordan Peterson vagy mondjuk Dennis Prager, mindketten elég idősek már, biztos nem vág úgy az eszük, mint húszévesen, konzervatívok, mégis abszolút nyitott személyiségek.
De lehetne mondani fiatalabbakat is, mint Ben Shapiro, Steven Crowder, Dave Rubin, Candace Owens, a konzervatívokra általában jellemző a nyitottság és a tolerancia.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.02. 19:34:07

@Sadist:
Nem félek tőle, nem utálom és nem démonizálom, hanem értem. Belátok az álarc mögé és olyat is látok, amit az érintettek maguk nem. Ez azért van, mert az embernek van egy képe saját magáról és abban ő a főhős.
Egy konzervatív nem fogja felismerni, hogy ő csak a fiatalkorához ragaszkodik, mert az ártana az énképének. Ő úgy fogja képzelni, hogy ez igazából csak bölcsesség, tapasztalat, meg óvatosság.
Ez olyan dolog, mint hogy soha nem fogsz olyat találni, hogy egy vallás híve azt mondja majd, hogy ő vallása csak babona. Nem, az ő vallása az Igazság, legyen az bármilyen abszurd is kívülről nézve. Soha nem fogja egy harcművészet gyakorló azt mondani, hogy az ő stílusa szar. Egy focidrukker, hogy az ő csapata vacak. Hasonlóan egy konzervatív se fogja úgy gondolni, hogy ő csak öreg. Az emberi elme meg fogja ideologizálni, hogy miért igaz, amit ő hisz. Nagyon kevés ember képes megérteni a saját tudatalatti folyamatait.
Úgy általánosságban sem érdemes egy csoportot nem a saját meghatározása szerint megítélni. A saját meghatározása szerint mindenki pozitív szereplő. A kommunisták se akartak mást saját meghatározásuk szerint, mint összehangolni az egyéni és közérdeket. Az inkvizíció se akart mást, mint megóvni az emberiség lelkét a kárhozattól.

Szerintem te is nézd meg a videót, de ezúttal értsd is meg (és ne feledd, hogy az amerikai szóhasználatban a liberal és a conservative szó mást jelent).
Ezek nem a konzervativizmus alapelvei. Ezek biológiai ösztönök. Ezeknek semmilyen köze nincs a konzervativizmushoz. A konzervativizmusnak nincsenek igazi alapelvei, pláne nem olyanok, mint az egyéni felelősségvállalás.
Az összes konzervatív filozófus nagyjából Oakshotthoz hasonlóan fogalmazta meg: "To be conservative ... is to prefer the familiar to the unknown, to prefer the tried to the untried, fact to mystery, the actual to the possible, the limited to the unbounded, the near to the distant, the sufficient to the superabundant, the convenient to the perfect, present laughter to utopian bliss."
Csak hát ez nem mond ellent annak, amit állítok.

Ezt a beszédet, amit Churchill elmondott ugyanúgy el lehetett volna mondani a történelem bármelyik pillanatában. Azért látta a gőzgépet a kívánatos fejlettségi szintnek, mert számára az volt a Természetes, a Normális. Ha máskor élt volna, akkor más lett volna az. Ha a 60-as években lett volna fiatal, akkor az analóg technika lett volna az, amin nem kellett volna tovább fejlődni.

"A gőgös progresszívekben ilyenfajta kétségek fel se merülnek pont azért, mert morálisan fejletlenebbek."
Ez totális félreértelmezés, három okból:
1. Az igaz, hogy a progresszívek nagyon optimisták abban, hogy a világ jobb hely lehet, de semmivel se fejletlenebbek morálisan. Ezt jól mutatják a tények, hogy a kevésbé konzervatív országok és területek bűnözési statisztikái semmivel nem rosszabbak, sőt általában még jobbak is, mint az erősen konzervatívaké.
2. A kétségek hiánya nem függ összes a progresszivitással. A fanatikus konzervatív irányoknak ugyanúgy nincsenek kétségei. A kétségek hiánya a fanatizmussal függ össze, nem a konkrét ideológiával.
3. Azt figyelték meg, hogy a konzervatív neveltetésű emberek valóban baromi jól tudnak viselkedni, de csak addig, amíg fenyegetik őket. Amint elfordul a rendőr, vagy tanár, rosszabbul kezdenek viselkedni, mint a liberálisabb szellemben nevelt emberek. Akkor felmerül a kérdés, hogy mi is a morális fejlettség? Az, hogy valaki állandóan ugyanúgy viselkedik, ha nézik, ha nem, vagy az, aki baromi jó, de csak amíg látják.

Peterson intellektuálisan kiemelkedik a mezőnyből, de nála is jól megfigyelhető a racionalizálás. Amikor megpróbálja megmagyarázni, hogy Trump nem lehet hülye, hogy sok mindent elért, az védhetetlen. Praeger színvonala is igen hullámzó. Ő is igen erősen fogékony a wishful thinkingre, és ha az ideológia igényli bátran kidob bármilyen tényt és simán beáll a republikánusok aktuális faszságai mögé. Shapiro dettó. A többieket nem ismerem annyira, hogy véleményt mondjak.

A mérsékelt konzervatívokra jellemző a tolerancia, de nem a konzervativizmusuk okán, hanem a mérsékeltségük okán. Egy fanatikus konzervatív ugyanúgy nem toleráns, mint egy fanatikus progresszív.

Untermensch4 2021.03.02. 21:59:53

"Akkor felmerül a kérdés, hogy mi is a morális fejlettség? Az, hogy valaki állandóan ugyanúgy viselkedik, ha nézik, ha nem, vagy az, aki baromi jó, de csak amíg látják."
oriblog.blog.hu/2012/02/20/te_miert_nem_vagy_geci

Sadist 2021.03.03. 01:10:24

@Lord_Valdez: "Nem félek tőle, nem utálom és nem démonizálom, hanem értem."

Bocs, hogy ezt kell mondanom, de semmit nem értesz a konzervativizmussal kapcsolatban, úgyhogy fölösleges is vitázni veled, mert folyton csak a "konzervativizmus rossz, a konzervatívok hülyék" feliratú kályhádhoz térsz vissza. Szóval csá!
(Egyébként milyen ironikus, hogy pont olyan semmire sem nyitott elmével állsz az egész kérdéshez, mint amilyen szerinted egy "fanatikus konzervatív".)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.03. 16:48:40

@Sadist:
Nem azt mondtam, hogy rossz, vagy hogy hülyék. Csak azt, hogy mi áll az érzéseik mögött. Az egy más kérdés, hogy jól esik-e neked ezt hallani.
Mellesleg pont ez vezet el a szektásodáshoz, hogy az emberek elmenekülnek a kellemetlen érzések elől.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2021.03.03. 19:41:30

@Untermensch4:
Ez egy elég jó írás. Jókat írt. Kár, hogy már nem teszi.
süti beállítások módosítása