Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A leggyengébb láncszem

2020.09.18. 20:31 | Lord_Valdez | 136 komment

Ezt posztot már korábban megírtam, csak nem mertem kiposztolni, de hála az égnek, hogy már az index is szóba hozta,hogy az emberek titkolják a betegségüket.  Így talán már nem engem fognak hibáztatni a tartalmáért.
Hogy miért nem mertem megírni? Talán csak paranoia és az illiberális rezsim kiépítése még nem tart itt, de az illiberális rezsimek lehet, hogy hatékonyan tudják kezelni a válságokat, mert nem tartják vissza holmi szabadságjogok, de baromira nem szeretik beismerni, ha válság van. Ha esetleg mégis, akkor is inkább felelőst keresnek és nem megoldást. Ezen a ponton jegyezném meg, hogy mi se tartanánk itt, ha a tavalyi év végén Kína a járvány kezelésére fordítja az erőforrásait a vészmadarak elhallgattatása helyett, de ez az illiberális rendszerek általános gyenge pontja.

Szóval az eredeti poszt így szólt:

Most már nagyon sok okos (és még több kevésbé okos) ember elmondta a véleményét, de úgy érzem, hogy még is hiányos a téma. Van valamit senki se feszegetett, pedig kellene.

Biztos lesz olyan, aki úgy érzi , hogy ez az írás "akadályozza a védekezést" és az ilyet fel kell jelenteni. Ne tegye. Felesleges, mert a bíró nem hülye és világosan érti, hogy a hibákra való rámutatás nem akadályoz, hanem segít. Feltéve, persze, hogy tett is követi a felismerést és nem csak méltatlankodás. (Bár ez, az autoriter rezsimek egy általános gyenge pontja. Szeretik a problémákat a szőnyeg alá seperni és inkább elhallgattatják az ilyeneket, minthogy foglalkozzanak a problémával.)

Azt állítom, hogy Magyarországon a jogszabályi háttér olyan, hogy árt a járványügyi védekezésnek.

Az első általam azonosított gyenge pont a magyar táppénz szabályozás. Magyarországon a táppénz mértéke a hivatalos jövedelem függvénye, jelenleg a 60%-a. Ez azt jelenti, hogy a táppénz komoly jövedelemkiesést tud jelenteni, de valójában a helyzet ennél is rosszabb, mert 2009-ben a gazdasági válság miatt megszorító intézkedések kerültek bevezetésre. Ennek részeként a táppénzt a minimálbér négyszeresének egy harmincadában maximalizálták (akkor ez 9533 Ft- jelentett). Majd 2011-ben a újabb megszorító (oké, hivatalosan nem számít megszorításnak, mert megszorításokat a szocialisták csinálnak, mint azt tudjuk) csomag részeként lecsökkentették a minimálbér kétszeresének egy harmincadára (ez akkor napi 5200 Ft jelentett). Ez idővel megemelkedett a jelenlegi szintre, ami napi 10733 Ft.
Emiatt egy magasabb jövedelmű alkalmazott számára havi szinten több százezer forint veszteség keletkezik, ha betegállományba kerül, emiatt egy magasabb jövedelmű alkalmazott vagy lábon kihordja (, ami járványügyi szempontból a lehető legkárosabb magatartás), vagy ha nagyon cefetül van, akkor szabadságot vesz ki és hallgat róla (ez valamivel jobb, bár a hozzátartozói továbbra is terjeszthetik), hogy elkerülje a jövedelemcsökkenést.
Ezzel szemben egy vállalkozónak nincs fizetett szabadsága, és a táppénz első 15 napját saját magának fizeti, ezért kénytelen vagy lábon kihordani, vagy pénz nélkül marad.

Magyarul a pénzügyi szabályozás olyan, hogy érdekeltté teszi az állampolgárok jelentős részét abban, hogy a betegsége rejtve maradjon. Ez nem fertőző betegségek esetén is káros, mert rontja a lakosság általános egészségi állapotát. Fertőző betegségek esetén viszont kimondottan veszélyes. A magyar kultúrának sosem volt része az ilyesmi betegségek megelőzése, most sem lett az (lásd: influenza szezon: hányan köhögik tele a buszt?)

A másik általam azonosított gyenge pont a magyar karanténszabályozás.
A betegség alapból szívás, de ha a hatóságok tudomására jut akár csak a gyanúja is, akkor extra szívás, mert akkor még hatósági karantént is elrendelnek. Az ajtón egy lélek se be, se ki.
És olyan karanténszabályokat sikerült alkotni, hogy a hatósági fenyegetéshez nem társul támogatás. Nincs az, hogy 1-2-3 naponta rád néznek, hogy hogy vagy, éhezel-e, romlott-e az állapotod vagy ilyesmi, hanem csak az érdekli őket, hogy ott vagy-e és, ha nem tudod bizonyítani, hogy ott vagy, akkor lesújt rád a gépezet teljes haragjával. A jogalkotó papíron az önkormányzatokat megbízta azzal, hogy gondoskodjanak rólad, de ehhez nem kaptak sem embert, sem forrást (sőt, igazából még szolidaritás ürügyén még pénzt is vontak el az önkormányzatoktól), ezért önkormányzata válogatja, hogy mennyire sikerül segíteni.
Lássuk be, hogy ez nem igazán motiválja az embert arra, hogy tudassa a világgal, hogy potenciálisan fertőzött lehet. Lehet hivatkozni arra, hogy ilyen-olyan kötelesség, meg felelősség és hasonlók, de az emberek úgy működnek, hogy ha valami túl költséges számukra, akkor nem választják, független attól, hogy az erkölcsös-e, vagy törvényes-e. Mindig azt érdemes nézni, hogy mi az emberek egyéni érdeke, mert azt fogják követni. Ha ez erkölcsös, akkor hurrá. Ha nem, akkor majd megmagyarázzák maguknak, hogy de igen, az. Az emberek nagyon kreatívak, ha arról van szó, hogy meg kell ideologizálni a tetteiket.

Összefoglalva: ez a két szabályozás erős visszatartó erőt jelent arra, hogy az ember fertőzöttsége kiderüljön.

Ez nem csak azt eredményezi, hogy sokkal nehezebb védekezni a járvány ellen, hanem azt is, hogy a statisztikákba csak a súlyos esetek kerülnek be, vagy legalábbis felülreprezentáltak lesznek.
Ez, persze, csak egy hipotézis, de igencsak alátámasztja az, hogy Magyarországon tavasszal jól magasabb volt a halálozás per ismertté vált fertőzés arány, mint a hasonló fejlettségű országokban. (Igaz, ez azóta megváltozott, és jelenleg nem kirívó a magyar halálozás.)
És, ez az, ami nekem nagyon hiányzik, mert ezt próbálták sokféleképp magyarázni, pl. fideszesek, hogy szigorúbb kritériumokat alkalmazunk arra, hogy ki számít CoVID-19-ben meghaltnak (de ez nem igaz), ellenzéki oldalról az egészségügy rossz állapotát hozták fel, a kevés tesztet, amiben már van igazság, de messze nem ennyivel rosszabb a magyar egészségügy, mint amennyivel rosszabb számokat produkált. Sokkal racionálisabb magyarázat, hogy valamiért az egészségügyet elkerülték a kevésbé súlyos esetek. Ez, természetesen, egy feltevés, amit érdemes lenne olyan embereknek megvizsgálni, akik részletesebb adatokhoz hozzáférnek.

De azért van jó hírem is.
A jó hír, hogy bár lakossági attitűdöt nem lehet rendeletekkel megváltoztatni, a hatóságit viszont igen. Lényegében tollvonással megoldható, hogy a táppénz ne jelentsen anyagi csődöt egyúttal, illetve az egyszeri állampolgár ne azt érezze, hogy segítséget nem kap, csak fenyegetést. Oké, nyilván a dolognak van költségvonzata, de egy olyan helyzetben vagyunk, amikor a kormányzat úgyis szórja a pénzt gazdaságvédelem címén, ezért aligha okoznak komolyabb megterhelést.
A hatósági karanténok barátságosabbá tétele már nagyobb falat, mert az nem csak pénz kérdés. Valamennyit lehet segíteni segélyvonallal, ahol jelezheted, hogy ha valami probléma van pl. elromlott a kazán és nem mehet be a szerelő. Vagy ha a rendőri protokollt is lehet emberközelibbé tenni. Ezeket meg kell vizsgálni, ehhez idő kell, pénz, ember és akarat.

Van az általam felvázolt hipotézisnek még egy fontos következménye.
Volt a HUNCOVER vizsgálat, amiben próbáltak 17787 reprezentatíven kiválasztott embert letesztelni, de csak 10600-t sikerült. Mindösszesen 2 darab fertőzött embert találtak.
Ez jól hangzik, de a vizsgálat egyik feltételezése, hogy a vizsgálatból kimaradó egyének ugyanolyan eloszlásúak, mint bennmaradtak, ezért nem torzult a minta.
Viszont önhibájukon kívül, de elkövették azt a szakmai hibát, hogy soha nem szabad úgy felmérést végezni, hogy az egyik válaszhoz szankció tartozik. Nagyjából olyan, mint mikor bemegy a szociális munkás a középiskolába, akkor kiderül, hogy minden ötödik, hatodik gyerek időnként füvezik, de amikor bemegy a rendőr, akkor soha senki. Még csak nem hallottak ilyesmiről... Vagy, hogy Szaúd-Arábiában szinte ismeretlen a nemi erőszak. Ha egy nő feljelentést tesz, elítélik házasságon kívüli szexuális kapcsolatért, esetleg a család megöli, mert már nem szűz. Naná, hogy senki se érintett.
Ennek viszont egyenes következménye, hogy alul fogja mérni a fertőzöttség valódi mértékét.
Ez, egyébként, nem feltétlenül baj. Attól is függ, hogy a statisztika megrendelő mire akarja használni (egy úgy általában minden statisztikára igaz, hogy a pontos célkitűzéstől is függ, hogy mennyire jó). Ha arra kíváncsi, hogy közel van-e a nyájimmunitás elérése, akkor ez így is tökéletes. Mutatja, hogy igen, messze. Ha arra, hogy mennyire valószínű egy hullám kialakulása, akkor baj. Ebben az esetben hamis biztonságérzetet ad.
Ezt egyébként korábban is felvetettem, de lehurrogtak, hogy ki vagyok én , hogy kétségbe vonjam a szakemberek munkáját. A felháborodást leszámítva azonban egyetlen gondolatot se szenteltek arra, hogy belegondoljanak.

Ha viszont a vírus magyarországi jelenléte alul volt becsülve, akkor az azt is jelenti, hogy a határok lezárása még akkor se érne célt, hogy ha időben és szakmai alapon történik. Nagyjából olyan, mint bezárni az ajtót, amikor már bent van a betörő. Arra jó, hogy ki ne jusson, de a bejutással már elkésett. (frissítés: az írás idején ez még jóslat volt, azóta tény)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr5616206360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.09.19. 08:40:29

Az első alapvetően érthető, ha picit jobban belegondolsz. Arra való, hogy a polgár ne használja a TB rendszert a szabadságának az időtartamának a meghosszabbítására, azaz ne menjen el lépten-nyomon betegállományba. Jó, erre elvileg a dokinak ki kell írnia a beteget, de ugye Magyarországon vagyunk, és tudjuk Pl. hány rokkant lett hirtelen a gengszterváltás után...

A másodikban igazad van, de szerintem ennél sokkal nagyobb gond lehet az, hogy ha a dolgozó egy kisebb cégnél kiesik a munkából, akkor jó eséllyel hamarosan új kihívásokat keres majd egy másiknál, mert hogy kis hazánkban a vállalati kultúra ezen a téren is legfeljebb csak a multik egy részénél létezik, és ott sem mindegy milyen színű a gallérod.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2020.09.19. 11:56:30

@midnight coder: a hanyatló Nyugaton miért van az, hogy 100%-os a táppénz, és mégsem maradnak tömegek otthon ha nem betegek (viszont ha azok, akkor tényleg komolyan veszik)?

Csak nem azért, mert ha dolgoznak látnak maguk előtt jövőképet?

Valahogy itthon mindenki csak a negatív ösztönzők szerepét látja, a pozitív ösztönzők mintha nem léteznének... Aztán csodálkozunk rajta, ha az egész ország depressziós.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.19. 11:59:52

@midnight coder:
Az tényleg érhető, mint szándék, de jelenleg igen kontraproduktív.
Mellesleg 2009 előtt se volt jó üzlet a betegállomány (80%).
De én még azt is megértem, hogy a szükség volt a TB kassza kiadásainak csökkentésére, viszont azóta állítólag "Magyarország jobban teljesít"...

Tulajdonképpen ez is érthető valahol, mert a kicsi cégeknél a dolgozó kiesése könnyen tudja veszélyeztetni az egész céget. Dolgoztam olyan cégnél, ahol egyedüli mérnök voltam. Ha kiestem volna egy hónapra, akkor a cégnek jó eséllyel reszeltek.

midnight coder 2020.09.19. 16:37:37

@Renee Le Renard: Szerintem nyugaton sem annyira a jövőkép miatt nem verik át a rendszert. Az emberi természet nem olyan, hogy ha lógni lehet akkor nem teszi, másrészt egy nyugati cégnél sem nagyon van más jövőképe az átlagpolgárnak mint egy hazai multinál. Nem ismerem az ottani megoldásokat, de valamiféle fék biztosan ott is be van építve a rendszerbe, hogy ne legyenek végtelen ideig táppénzen a népek. Csak lehet, hogy mondjuk az orvosnál, Pl. az van ellenérdekeltté téve anyagilag a táppénzre kiírással, vagy azt ellenőrzik szigorúan. És persze a magyar hálapénz rendszer sem segíti ezt megoldani.

midnight coder 2020.09.19. 16:38:52

@Lord_Valdez: "Tulajdonképpen ez is érthető valahol, mert a kicsi cégeknél a dolgozó kiesése könnyen tudja veszélyeztetni az egész céget."

Ez az egyik variáció. A másik az, amikor a kiesett ember helyére 10-en állnak sorban. Bár ez mostanában kevésbé fordult elő, de a koronavírus picit megbolygatta a viszonyokat.

alöksz róz 2020.09.19. 21:06:37

ez teljesen jogos felvetés, jó hogy írtál róla, lehet eszembe se jutott volna :-)
de ha tényleg jóval alulmérték, akkor ez elég komoly csapás a vírus veszélyességéről szóló legendaépítésnek :-)
ami már enélkül is elég ingatag

Exploiter 2020.09.19. 21:17:12

Amúgy ez elég rossz kérdés.
Mindenki tudja, hogy csak az esetek egy töredékét találják meg.
Tehát ha téged pont igen és karanténban kell ülnöd, akkor beszoptad, a többi meg vígan rohangálhat.
Mondjuk most már értelemsebben kezelik, de tavasszal volt hogy a bürokrácia miatt köröztek egy ismerőst, pedig már a doki is lejelentette, hogy gyógyult.
Kinek hiányzik ez.

midnight coder 2020.09.19. 21:22:55

@alöksz róz: Az a baj ezzel, hogy ez egy vírus - méghozzá egy eleddig ismeretlen vírus. Azzal, hogy - akár tünetmentesen - kigyógyultál belőle, nem biztos hogy nem hagyott ott olyan változásokat egyes sejtjeid DNS-ében amiből még nagy-nagy bajod lehet. Lásd Pl. HPV és méhnyakrák.

alöksz róz 2020.09.19. 21:36:26

@midnight coder: ez így csak paráztatás. mi az alapja, meg tudod mondani?

és azért nem teljesen ismeretlen, a megfázásnak nevezett megbetegedések elég nagy részét a koronavírusok okozták eddig is. csak nem volt köztudatban.

2020.09.20. 07:08:00

ja, hát Orbán elbaszta. nem kicsit, nagyon.

2020.09.20. 07:23:34

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

2020.09.20. 07:26:41

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 07:28:30

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

nemecsekerno_007 2020.09.20. 07:28:37

@alöksz róz: Jaja, élni veszélyes. Megértem azokat akik nem akarnak szívni a karanténbal meg a tesztelgetéssel.

2020.09.20. 07:31:33

@Exploiter: neked kuss a neved, te brutális agyhalott! Svédországban kétszer annyi az 1M főre eső halott, és kétszer annyi a GDP visszaesés, de te a svéd módszer mellett vagy, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

az ilyeneknek kuss a neve!

2020.09.20. 07:32:56

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 07:35:15

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 07:43:48

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 07:48:41

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 07:54:55

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

2020.09.20. 08:00:26

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 08:27:23

ja, hát Orbán elbaszta. nem kicsit, nagyon.

2020.09.20. 08:30:31

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 08:35:22

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

Exploiter 2020.09.20. 08:37:08

@Matthias Corvinus:

Kétszer annyi, mint... mi?
Hogy lehet ilyen mondatokat leírni, te istenverte szubhumán korcs?

2020.09.20. 08:41:18

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 08:42:00

@Exploiter: neked kuss a neved, te brutális agyhalott! Svédországban kétszer annyi az 1M főre eső halott, és kétszer annyi a GDP visszaesés, de te a svéd módszer mellett vagy, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

az ilyeneknek kuss a neve!

2020.09.20. 08:44:47

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 08:45:49

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 08:49:04

ja, hát Orbán elbaszta. nem kicsit, nagyon.

2020.09.20. 08:54:46

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 09:01:39

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 09:03:44

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 09:04:21

@Exploiter: neked kuss a neved, te brutális agyhalott! Svédországban kétszer annyi az 1M főre eső halott, és kétszer annyi a GDP visszaesés, de te a svéd módszer mellett vagy, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

az ilyeneknek kuss a neve!

2020.09.20. 09:05:02

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 09:19:35

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

2020.09.20. 09:24:54

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 09:26:26

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

2020.09.20. 09:32:14

ja, hát Orbán elbaszta. nem kicsit, nagyon.

Matyika Ápolója 2020.09.20. 09:37:35

@Matthias Corvinus: az tök jó, hogy felépítesz egy álmot (félholt emberek koronavírusosan dolgoznak", majd ezt egyből orbánra kened, amit most találtál ki :D

Öreg, te tök hülye vagy, teljesen megkattantál ezzel a nevetséges spameléssel, hogy "nyerjél" :D Mit nyersz így, ember? Égő veled egy oldalon lenni.

2020.09.20. 09:39:04

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 09:55:21

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 09:58:45

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 10:01:19

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 10:04:11

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 10:05:39

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 10:12:54

@alöksz róz: amit a blogban írnak, meg amit arról tudunk, hogy Orbanisztán nem is épített ki, nincs is kapacitása arra, hogy napi ezernél több beteget megtaláljanak, meg nem is akarja, és itt látjuk, hogy a betegek se akarják, az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok, te faszfej!

az eltitkolt eseteket se úgy képzeld el, hogy azok az emberek mind, vígan sétálnak, hanem úgy, hogy azon emberek közül sokan félholtan is dolgoznak, mert mondjuk vállalkozók, és megtehetik, illetve a fentiek miatt érdekeltek megtenni.

ezt hozta nekünk a kis geci Orbánod!

2020.09.20. 10:21:35

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.20. 10:24:22

Matyi! Nem hagynád abba?
Felesleges többször elmondanod ugyanazt.
1. nem lesz jobban igazad tőle
2. nem fogja senki jobban megérteni
Ellenben idegesít mindenkit.

2020.09.20. 10:25:56

@Exploiter: neked kuss a neved, te brutális agyhalott! Svédországban kétszer annyi az 1M főre eső halott, és kétszer annyi a GDP visszaesés, de te a svéd módszer mellett vagy, mert egy pszichopata elmebeteg vagy.

az ilyeneknek kuss a neve!

2020.09.20. 10:32:50

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 10:36:33

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 10:47:15

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 10:51:12

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 10:59:39

@nemecsekerno_007: a "macht" igét nem írják nagy kezdőbetűvel, te kis náci elmebeteg!

2020.09.20. 11:10:11

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 11:11:55

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 11:23:18

@midnight coder: a nyugati cégeknél olyan dolgok vannak, mint, hogy:

1) Kurzarbeit
2) 3 nap betegszabadság anélkül, hogy az orvos látna, bemondásra
3) táppénz
4) home office, azaz karanténban is tudsz dolgozni
5) ellátás, ha karanténban vagy
6) az emberek kibírnak 2 hetet fizetés nélkül, mert nem olyan lerongyolódott, kifosztott, szegény kis szarok, mint Orbán rabszolgái.

ezzel szemben van az a szar, amit a blog leír, és amit Orbángecinek "köszönhetünk".

2020.09.20. 11:27:09

@nemecsekerno_007: te ne is tesztelj, te kis mongolFidióta, hidd azt, hogy náthád van, és nyugodtan dögölj bele! mindenki jobban jár, növekedni fog Magyarország átlag IQ-ja.

2020.09.20. 11:27:53

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

2020.09.20. 11:28:40

@nemecsekerno_007: "az az érzésem, hogy megerősödve jövünk ki a válságból. "

itt írtad, te kis kretén:

kozeletipad.blog.hu/2020/05/09/elszamoltak_magukat_vagy_addig_jar_a_korso/full_commentlist/1#c38496194

-14,5% GDP zuhanás, kis mongolFidióta, meg világbajnok infláció, te selejt!

index.hu/gazdasag/2020/08/19/magyarorszagon_volt_a_legmagasabb_inflacio_juliusban_az_eu-ban/

hirklikk.hu/kozelet/brutalis-a-gazdasagi-visszaeses-magyarorszagon/368117

******************************

@nemecsekerno_007: amikor a mongolFidia amiatt sír, hogy miért szolidaritás alapú, és tisztán állami a magyar egészségügy, miközben azt pont Orbán szabotálta el, hogy az MSZP-SZDSZ kormány átalakítsa az egészségügyet félig magánná az idióta népszavazásukkal 2008-ban. úgy fossa pofán magát a mongolFidióta, hogy öröm nézni.

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646214

benderik.blog.hu/2020/06/27/bus_korhazaidon_husz-nyolcvan_tenne-e_meg/full_commentlist/1#c38646176

nem fogja fel a mongolFidoóta, hogy az imádott vezére, Orbán miatt fizeti másnak az egészségügyet, Orbán nem csinál semmit az egészségüggyel immár 10 éve, de azért ugrál a kis mongolFidióta selejt!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.20. 11:38:12

Akkor Mátyás 24 óra pihenőre megy...

Csaba222 2020.09.20. 11:42:22

Akkor az megvan hogy egy magasabb jövedelmű alkalmazott miért teszi.
Alacsonyabb jövedelmű az kimarad. Pár szempont.
Fizetése jelentős része származik "pótlékokból, túlórából, jelenlét bónuszból".
Nem egyet ismertem aki a 200k fizetését sikeresen tolta fel 350-400 közé. Szóval ő is nagyot bukik ha nem dolgozik.

Emmett Brown 2020.09.20. 11:52:20

@Csaba222: A kurzarbeitra kapható maximum lóvé (75% munkaidócsökkenés) kb 115000 huf, ez elég karcsú.

midnight coder 2020.09.20. 11:54:32

Amúgy az valóban nagy mázli, hogy ilyen, viszonylag kevéssé halálos vírusról van szó. Nem akarok belegondolni abba, hogy mondjuk egy AIDS-hez vagy ebolához hasonló halálozási arányt produkáló vírusnak vajon milyen következményei lennének.

alöksz róz 2020.09.20. 11:58:29

@Matthias Corvinus: "az csak azt jelenti, hogy a járvány sokkal súlyosabb, mint a hivatalos számok" - nem azt jelenti. hát milyen kutató vagy te? :D
tény h sokkal több fertőzött van, mint amit a hivatalos számok mutatnak, de az is tény, hogy az emberek kevesebb mint 1 százalékát érinti súlyosan. és szinte csak az öregeket, leromlott egészségi állapotúakat.
szóval de, pontosan úgy kell elképzelni, hogy vígan szaladgálnak.

egy munkahelyen meg már arra csúnyán néznek, aki véletlenül köhint egyet :-)

Dee_ 2020.09.20. 12:20:55

Nem tesztelnek.
Van egy gyerek, nem érezte jól magát, a suli hazaküldi. És a háziorvos nem küldi tesztre. (Akikről kiderült, hogy diákként betegek, nekik vagy a suli, vagy a szülők fizették a tesztet.) Otthon kell vele maradni, mert csak 8 éves. Egy szülőnek kiesés a munkából, mert most nincsenek nagyik. Ez a kiesés a munkából nem fáj a dübörgő gazdaságnak? Mikor meg lehetne oldani egy gyors teszteléssel, a náthás gyerek meg mehetne 2 nap után vissza? Vagy ha mégis pozitív, akkor tudja az osztály is.
Ahol mi jele vagyunk, ott több gyerek és több tanár is beteg. Mivel nem teszteltetnek (tanári fizuból? családokat?), nem pozitívok, nincs lezárva semmi. A szüleik szívnak, a tanárok hiánya miatt a suli is szív.

Persze lehet homokba dugni a fejet. Örülni a "csak" napi 1000 betegnek, ami csupán azért ennyi, mert nem tesztelnek 24 órán belül, így aki aznap pozitívként növelné a statisztikát, vagy később fogja, vagy - addigra kigyógyulva - soha.
Laborban dolgozó szülőtárs röhögött a maszkon. Majd kiderült, lázasan ment be valaki dolgozni, tovább is adták egymásnak. És náluk a maszk nem szabályos viselete miatt is lettek fertőzések. Miért kell ezt megvárni? Sem a karantén, sem a sok betegszabadság nem lehet a gazdaság érdeke, ettől nem "dübörög" majd... De most láthatóan a lovak közé dobták a gyeplőt. Pedig aki beteg, nem étterembe járni.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.09.20. 12:21:44

@Matthias Corvinus: ehhez képest ma több, mint ezret “találtak” dehát te ezt is jobban tudod

Emmett Brown 2020.09.20. 12:26:13

@Dee_: pontosan ez lenne a tesztelés lényege, hogy aki nem covidos, azt ne vonják ki két hétre a forgalomból feleslegesen (nyilván kisgyerek esetén a szülőre vonatkozik ez), ez lenne az agyonhangoztatott "maradjon az ország működőképes" szlogen egyik fő feltétele.

Exploiter 2020.09.20. 12:34:02

@midnight coder:

Semmilyen.
Olyan betegség, ami ennyire drasztikus halálozási rátával dolgozik, nem terjedhet el ennyire.
Ez a legalapvetőbb tény, mert ha egy vírus ennyire halálos, akkor hamar megöli a beteget, az meg nem fertőz másokat.
Matematikai képtelenség, hogy egy betegség egyszerre legyen képes tömeges gyors fertőzésre és magas halálozási arányra.

Legalábbis rohadt valószínűtlen, hogy a természetben ilyen előfordul magától, mert akkor már kihalt volna az emberiség.

A mostani számok is mutatják, hogy a kezdeti elég gyenge arány világszinten is rohamosan csökken.

Csaba222 2020.09.20. 12:41:10

@Dee_: Iskola megérné elolvasni az érintés mentes hőmérő/k leírását is.
Egyet olvastam. 30 percig olyan hőmérsékletű helyen kell tartani az embert ahol a mérés törtnéi fog. 300-800 gyereknél erre mennyi az esély?
Ha a szülő azt szeretné hogy beengedjék, egy alkoholos törlőkendővel megtörli a homlokát, és jó eséllyel be is jutott.

alöksz róz 2020.09.20. 12:41:46

@Exploiter: nem biztos h teljes képtelenség, attól is függ hogyan fertőz, mennyire fertőzőképes, milyen hosszú a tünetmentes lappangási idő és ezalatt az idő alatt is fertőz-e.
simán el lehet képzelni egy ilyet is, ha nagyon szeret félni valaki

alöksz róz 2020.09.20. 12:51:53

@midnight coder: és annak milyen következményei lennének, hogy egy ilyen járvány esetén a koronavírus- hisztériából "tanulva" az emberek sokkal kevésbé vennék komolyan?
(ezt a kiló nem 100 vetette fel, szerintem joggal)

Exploiter 2020.09.20. 12:55:25

@alöksz róz:

Szerintem is lehet ilyet gyártani elméletileg.
A spanyolnátha magától bukkant elő, de egyrészt közelében sem volt mondjuk egy ebola halálozási arányához, másrészt pár kör alatt influenzává mutálódott.
Nem véletlenül.

Egy pestis pedig hiába volt nagyon súlyos, de nem is a levegőben terjedt. Modern kori higiénia és technológia mellett lehetetlen, hogy újra végigölje az emberiséget.

Igen, el lehet képzelni valamit, ami hetekig lappang és fertőz, aztán kinyír mindenkit, de teszem hozzá, azt speciel egy hónap kemény karanténnal még is lehet fogni, mert egy hónap múlva nem marad életben fertőzött.

Ezzel azért nem bírunk, mert minden teszteltre jut tíz olyan, aki észre se veszi, hogy hordozza.

ekat 2020.09.20. 13:14:34

@midnight coder: Nekem nem érthető, mert se nem tudnám, se nem akarnám a táppénzt szabadságmeghosszabbításra használni. Sőt, utóbbinak a felhasználása is gond mindig. És a befizetéseimnél nincsen plafon, de azt, hogy mit kapok vissza, bezzeg lekorlátozzák. (Amúgy több éve nem voltam egy napig sem betegszabadságon,. ha esetleg náthás vagyok, akkor 1-2 nap szabadságot veszek ki.)

alöksz róz 2020.09.20. 13:21:36

@Exploiter: jaja, a walking deadbe meg a z világháborúban is ilyen volt :-)

(amúgy utóbbinak vágod mi volt az egyik fő tanulsága? hogy nem szabad beengedni a muszlim menekülteket :D akkor még más idők jártak)

_Alex__ 2020.09.20. 13:33:24

Az aluldetektálást vitatnám, kétlem, hogy volt még 5000 beteg aki nem ment el. Pár db, esetleg, de a teszt azt is nézte ki volt korábban beteg és azért nátha is jön-megy, az emberek többsége nem veszi komolyan ha nincs nagy baja szóval max pár olyan nem ment el aki épp beteg volt abban a pillanatban.
Hogy darabra több a fertőzött, hát ja kb mindenhol 10-el meg kellene szorozni.
TB visszaélő meg elég sok lehet, míg otthon dolgoztam úton-útfélen azt hallottam, hogy nem baj majd "megyek táppénzre". És ez a kifejezés nagyon bevett legalábbis sokszor hallottam, de annyira abszurd, hogyhogy mész táppénzre bakker, vagy beteg vagy és akkor mész vagy nem, de akkor azt mondod, hogy beteg vagy, de csomó embernek kb az első reakció mindenre, hogy majd jól elmegyek táppénzre. Az ilyet valami sóbányába zárnám csákányolni fél évre az első próbálkozásnál. Hogy a csökkentés óta csomó beteg nem megy el ez bizony így van, a köhögő, láthatóan beteg emberekre haragszom is nagyon mert végigfertőznek mindenkit és én speciel utálok beteg lenni mert nálam átlag 1 hét lázzal szokott járni, de olyan igazán ez is csak most lett akut probléma, hogy járvány van.
Home office leginkább cégfüggő, nem országfüggő, ismeretségi körömből az derül ki, de hát azért rengeteg ember van aki érdemi munkát végez nem csak úgy elvan, netezget, meetingelget mint mi, ők kell dolgozzanak.
Lehet szapulni kormányt, mint látjuk ez is pont olyan jó téma mint bármi, de kb mindenhol szívnak, mintha láthatóan random lenne a terjedés intézkedésektől függetlenül. Biztos nem véletlen, hogy miután szomszédos országokban emelkedett hetekig a fertőzöttek száma, Magyarországon is egyszer csak emelkedni kezdett, de valahogy úgy érzem nyugaton sem urai sokkal jobban a helyzetnek. Ha lesz oltás akkor tán megoldódik, ha nem akkor mondjunk búcsút az idősebbek egy részének és fusson át mindenkin oszt kész... féltem a szüleim, de tény, hogy sok korlátozással azért nem lehet élni normálisan. Eltelt fél év az életünkből és úgy érzem nem igazán éltem, ahhoz képest ami lett volna. Pedig nem járok Karib-tengerre, még Thaiföldre vagy Görögországba sem, de azért ennyit házban sosem ültem.

Exploiter 2020.09.20. 13:34:42

@alöksz róz:

Amúgy ha felhoztad, viccen kívül a wwz könyvet érdemes elolvasni.
Egyáltalán semmi köze a filmhez, de tényleg semmi, és nagyon jól körbejárja a társadalmi hatásokat, az emberek reakcióit, politikát, stbt.
Jó könyv, nyilván Hollywood nem is tudott semmi értelmesre jutni vele.

alöksz róz 2020.09.20. 13:45:32

@Exploiter: akkor rákeresek, kösz a tippet

Csaba222 2020.09.20. 13:54:10

@Exploiter: Ebolát pont az elhunytaktól kapták el sokan.

Exploiter 2020.09.20. 14:06:57

@Csaba222: Na jó de azért azt könnyebb betartani, hogy ne fogdoss hullákat, mint hogy ne lépj ki a szobáéból.
Legalábbis ha nem afrikai közösségekről beszélsz.

Csaba222 2020.09.20. 14:34:02

@Exploiter: Fel kellet adni a kultúrát.
Nézzük itt mit kellene feladni Kórus? Mecsre járás? Társasággal sörözés, tánc, stb.
Ha csak azt nézed külső szemlélőnek ez miért lenne sok. Elmehetsz dolgozni, megveheted az élelmet. Kilépni a szobádból kiléphetsz.
Ezeket sem kell feladni legfeljebb értelmes szabályok kellenének és azokat be is kellene tartani. Na jó valószínűleg a Kórus mint olyan erősen veszélyeztetett.
Igen nekik is valószínűleg nehéz volt feladni.

midnight coder 2020.09.20. 14:59:56

@Exploiter: A halálos és a hamar megöli a beteget nem feltétlenül szinonimák. Az AIDS is halálos, de messze nem öl azonnal.

midnight coder 2020.09.20. 15:03:52

@ekat: Ez nem is ellened van kitalálva. De ettől még simán vannak, akik visszaélnek a rendszerrel. Ahogy anno a gengszterváltás után lett egy rakás "rokkant" is. Aztán évek kellettek ahhoz, hogy valaki rájöjjön erre (illetve valószínűleg benne volt az is, hogy nem akartak palotaforradalmat). Onnantól aztán szigorítottak, ennek meg az a következménye, hogy időnként a féllábút is visszahívják felülvizsgálatra, hátha azóta kinőtt a lába.

midnight coder 2020.09.20. 15:08:22

@alöksz róz: Szerintem a halálozási statisztikák után eléggé komolyan vennék. Most is leginkább azért nem veszik a népek komolyan, mert hát ha Gipsz Jakabka fiatal és egészséges, akkor elég kicsi az esélye annak, hogy belehal. És persze elég sok minden másba is bele lehet.

alöksz róz 2020.09.20. 15:16:52

@midnight coder: most leginkább azért, mert szembesültek vele, hogy alaptalan volt a világvége-hisztéria

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.20. 16:58:41

Engedtessék meg pár megjegyzés.
Az emberiség a járvány terjedése ellen (az elvesztegetett első egy-két hónapot leszámítva) aktívan védekezett. Lehet, hogy nem tűnik világvégének, hogy meghalt egy millió ember, de ha nem védekezünk, akkor ez nem ennyi lenne, hanem sokszorosa.

"Ez a legalapvetőbb tény, mert ha egy vírus ennyire halálos, akkor hamar megöli a beteget, az meg nem fertőz másokat."
Egy járvány terjedését nagyon sok tényező befolyásolja. Ez ennél bonyolultabb.
Egy kórokozó nem csak egyféleképpen lehet sikeres, de úgy általában előnyt jelent, ha
- könnyen terjed emberről-emberre
- változatos terjedési módszerei vannak
- sokáig fertőzőképes marad élő szervezeten kívül
- nem csak egy gazdaszervezetben életképes
- könnyen terjed egyik fajról a másikra
- sokáig lappang
- nem öl túlságosan gyorsan pl. HIV (átlagosan 10-11 év kezelés nélkül)
- nehéz kiirtani szervezetből pl. tuberkulózis
- gyorsan adaptálódik
- hatékonyan védekezik az immunrendszer ellen
stb.

"(amúgy utóbbinak vágod mi volt az egyik fő tanulsága? hogy nem szabad beengedni a muszlim menekülteket :D akkor még más idők jártak)"
Nem a menekült az igazi járványügyi veszélyforrás, hanem a turista. A menekültek egy csoportban érkeznek, egy helyről, hetek alatt. Ha valaki beteg, akkor annak jó eséllyel tünetei vannak, mire eljut a magyar határra (,már ha nem dől ki útközben).
Ezzel szemben a turisták a világ minden tájáról érkeznek és gyorsan. Budapest egy nap alatt elérhető New Yorkból, Pekingből, Sydney-ből, Fokvárosból, bárhonnan.
Arról nem is beszélve, hogy nem is esnek egy nagyságrendbe. A nagy menekültválság során másfél millió ember mozdult meg, míg csak Budapest évente 4 millió turistát fogad.
Az igazi különbség, hogy a turista pénzt hoz, ezért szeretjük. A menekült meg nem. Na, de ez nem járványügyi szempont.

alöksz róz 2020.09.20. 19:59:03

@Hasdrubal: ratyimatyi rápróbált, nincs-e letiltva :-)
most majd jönnek percenként a hozzászólások.

alöksz róz 2020.09.20. 20:05:07

@Lord_Valdez: jogos, de én nem a koronavírus elleni védekezés kapcsán emlegettem őket, azért raktam zárójelbe.
(pár év alatt a "nincs olyan világvége-veszély, hogy a muszlimokat megérje beengedni"-től eljutottunk a "bármi áron beengedni a muszlimokat"-ig. egyik végletből a másikba.)

alöksz róz 2020.09.20. 20:21:33

@Lord_Valdez: nem a halálozások számát, hanem a halálozási többletet kell figyelni, éves szinten.
tény, hogy van többlet.
majd 1-2 év múlva pontosabb adataink lesznek.

valóban védekeztek, csak általában későn. amikor már berobbant és elkezdett aratni a veszélyeztetett csoportban. és rosszul, ez is tény. megpróbálták a lehetetlent, mindenkit felkutatni, tesztelni. ahelyett hogy oda összpontosították volna korlátozott erőforrásokat, ahova kellett volna.
a Tisztességes Természettudomány nevű kommentező írta, lehet olvastad is, tán nem sértődik meg, ha idézem, nagyon tetszett a hasonlata: "a fing útját akarod bemutatni a tömött buszon, ahelyett, hogy befognád az orrodat"

alöksz róz 2020.09.20. 20:29:19

@alöksz róz: ja és még a halálozásokhoz: "brit tudósok" (:D) becslései szerint minden minden 3 koronavírusos áldozatra jut 2, aki a korlátozások, lezárások következményeként halt meg.
(ezt mondjuk nem tudom mennyire valós, ha minden igaz akkor egy brit kormány részére készült tanulmány megállapítása, én magam nem láttam, a sky news-on szerepelt hír.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.20. 22:09:52

@alöksz róz:
A halálozási többletben benne vannak azok is, akik a védekezés mellékhatásaiba haltak bele. Viszont képzeld el, hogy semmilyen erőfeszítést nem teszünk a megfékezésére. Ekkor sokszor ennyi ember fertőződik meg.
Emiatt sokkal több ember alapból sokkal több ember hal meg (kb. 0,5% a halálozás, ha ez változatlan marad, akkor is nő a halottak száma).
De mivel sokkal több is szorul ápolásra, túlterhelődik az egészségügy, ezért a covid fertőzöttek közül se jut mindenki hozzá, tehát a 0,5% halálozás megtöbbszöröződik.
Sőt, a túlterhelt egészségügy miatt, még inkább igaz, hogy a többi problémával küzdő ember kiszorul belőle.

Ezért azt mondom, hogy nem fair összehasonlítás. Nagyjából az a logikai hiba, hogy mi szükség van tűzoltóságra, hisz kevesen halnak meg tűzben. A tűzoltóság eredményes működése szolgáltatja az érvet a tűzoltóság ellen.

Exploiter 2020.09.20. 22:27:47

@Lord_Valdez:
Ez a 0.5% alakul

Csak azt tedd hozzá, hogy a tavalyi évben meghalt a lakosság 1,3%-a.
Nyilván nem fogja minden ember elkapni. De még csak a fele sem. A tapasztalatok szerint mondjuk 20%. Az 0.1%.
Az azt jelenti, hogy idén nem 1,3 hanem 1,4 lesz.

Ja.
Ha pár évnyi GDP növekedést be akarsz áldozni, akkor annyiból ezt a számot egy jó egészségüggyel simán leviheted coviddal együtt is mondjuk 1-re.
Eddig miért nem tettük?
Most ez miben más?

alöksz róz 2020.09.20. 23:41:57

@Lord_Valdez: miért ezt képzeljem el, nem északkoreázás ez egy kicsit?

"Nagyjából az a logikai hiba, hogy mi szükség van tűzoltóságra, hisz kevesen halnak meg tűzben." - nem, ez rossz hasonlat, nem a védekezés szükségessége a kérdés. ilyeneket én is tudok: miért locsolsz minden házat, amikor csak az égő házat kellene. miért telepítesz tűzjelző berendezést a balatonba.

alöksz róz 2020.09.20. 23:55:10

@alöksz róz: miért telepítesz tűzjelző berendezést a balatonba, ha így nem jut a vegyianyagraktárba.
így jobb :-)

midnight coder 2020.09.21. 06:54:48

@alöksz róz: "ja és még a halálozásokhoz: "brit tudósok" (:D) becslései szerint minden minden 3 koronavírusos áldozatra jut 2, aki a korlátozások, lezárások következményeként halt meg."

Ehhez azért tegyük hozzá, hogy ha van a magyar egészségügynél szarabb rendszer, az a brit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.21. 07:07:54

@alöksz róz:
Nem rossz hasonlat, hanem egy örök probléma.
Sikeres védekezés után mindig túlzónak tűnik a védekezés költsége.
Van egy esemény, ami A kárt okozna, de védekezel ellene, ezért B kár keletkezik C védekezési költséggel. Mivel A ismeretlenné válik, az emberek B-t és C-t hasonlítják össze.
Ez egy fallacy. A és C összehasonlításának lenne értelme, csak azt nem tudod csinálni. B-t és C-t meg tudod csinálni, de annak meg nincs értelme.

Az egyes védekezési lépések értelmén már lehetne vitatkozni pl. hogy mi értelme lázat mérni a gyerekeken, akik többnyire láztalanok, illetve, ha mégis belázasodnak, akkor mire az megtörténik, addigra rég végigfertőzték az egész osztályt, de az komolytalan, hogy végül is nem is halt bele annyira sok ember. (mondjuk ennél a konkrét intézkedésnél tényleg felmerül, hogy sok lesz a fals találat, mert valószínűbb, hogy más miatt lázas)

alöksz róz 2020.09.21. 14:28:09

@Lord_Valdez: a sikeres védekezés minimum kérdéses. ha európai szinten nézzük, pont csak azokat nem sikerült megvédeni, akiket kellett volna.

a halálozási arány és a kórházba kerülők aránya csökken a járvány időbeli előrehaladásával a legrosszabbul/legkevésbé védekező országokban, és nem többszöröződik.

Csaba222 2020.09.21. 15:21:21

@alöksz róz: " ha európai szinten nézzük, pont csak azokat nem sikerült megvédeni, akiket kellett volna."
Fel tudnád sorolni az intézkedéseket amit az Államok tettek?
Nem nem azokat amik kb egy intézmény vezető hatáskör pl látogatási tilalom.

Csaba222 2020.09.21. 15:23:15

@Exploiter: Meg tudnád adni az alternatívát? Ami nem lökte volna gödörbe a gazdaságot?

alöksz róz 2020.09.21. 15:52:57

@Csaba222: tegyük fel, hogy nem.
akkor hátha hamarabb elmondod, mit szeretnél mondani :-)
legtöbb kérdésben egyes tagállamok határoztak, nem szövetségi szinten

Csaba222 2020.09.21. 16:21:55

@alöksz róz: De mit? Mit tettek azért hogy megvédjék azokat akiket kellett volna.
Mik a sikertelen intézkedések?
Amit én gondolok az, hogy jó populistákhoz híven beszéltek róla, hátha a szavak hatnak, de nem sikerült meggyőzni a vírust.

Arra vártam elmondod mik azok a sikeres intézkedések amiről példát vehetnénk. Arra gondoltam elég rövid lesz a listád. Bejött.

alöksz róz 2020.09.21. 16:43:54

@Csaba222: olvass vissza.
tulajdonképpen miről vitatkozol, ki mondta, hogy amerika sikeresen oldotta meg?

alöksz róz 2020.09.21. 16:59:51

@Csaba222: összesen három helyet kell védeni, a kórházat, az öregotthont, egyéb ápolási intézményt. ennyi.

a nagyon idős, vagy idős és komoly betegségekkel küzdő emberekre jelent valódi veszélyt a koronavírus. ők ha nem a fenti intézmények "lakói", vigyázzanak magukra meg a családtagokkal egymásra, mert a családtagoktól is elkaphatják. hordjanak valóban hasznavehető maszkot és mossanak gyakran kezet. kerüljék a zsúfolt helyeket. ennyi.
még esetleg a vásárlási idősáv elve nem volt hülyeség.

Csaba222 2020.09.21. 17:21:21

@alöksz róz:
Ok lehetett valóban hasznavehető maszkot kapni. Nem. Osztogatták a szegényeknek nem. Vitték az idős otthonokba nem.
Erre gondoltam populista duma ennyi volt.
Igen az államnak kellet volna biztosítani a stratégia tartalékból.

Vagy estleg Kínát tekinted mintának, sokkal erőseb karantén mint az EU ban.

Csaba222 2020.09.21. 17:24:54

@alöksz róz: még esetleg a vásárlási idősáv elve nem volt hülyeség.
De a megvalósítás. pl idős otthonból ugye nem a 90 éves nénike megy ki bevásárolni. Ja a dolgozó fiatal azt nem kell védeni.
Kereskedelem is köszöni nagyon örült neki.

alöksz róz 2020.09.21. 17:40:30

@Csaba222: rosszul védekeztek, nem ezt mondtam? olvass vissza

az öregotthon megvédésébe pedig beletartozik, hogy a dolgozója se hordja be, szerintem ez evidens...

jó, legyen, akkor idősáv se kell, ezen az apróságon már nem fogunk összeveszni :-)

Exploiter 2020.09.21. 17:42:57

@Csaba222:

Semmi.
Nem kellett volna tenni semmit.
Nem tesztelsz, nem riogatod a népet.

Megjegyzem, akkor is szar lett volna a gazdaság, mert ha a világ többi része megőrül, te is beszívod.

De amúgy ahogy többen is mondták, minden erőfeszítést a kórházak, öregotthonok, hasonló helyek védelmére fordítani.

Töredék árból lehetne tesztelni minden lakót, beteget, orvost, ápolót, heti szinten.

A kórházakra amúgy is ráférne egy kis higiénia, mivel az egyik vezető halálok a kórházi fertőzés, nem kell ehhez covid...

alöksz róz 2020.09.21. 17:50:37

@Exploiter: "ha a világ többi része megőrül, te is beszívod" - még mindig tartod, hogy nem kell felelősségre vonni a tömeghisztéria kirobbantóit?

Exploiter 2020.09.21. 17:59:39

@alöksz róz: azt nem tagadom, hogy Kínát jó lenne kezelésbe venni.

Magyarul nem tudom, hogy lehet szépen mondani, hogy glass them from orbit.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.21. 18:25:28

@alöksz róz:
A sikeresség B és A összehasonlításából lenne megállapítható, de A továbbra is ismeretlen.
Az, hogy az idős emberek közül sokan meghaltak nem mond sokat a sikerességről.

"a halálozási arány és a kórházba kerülők aránya csökken a járvány időbeli előrehaladásával a legrosszabbul/legkevésbé védekező országokban, és nem többszöröződik. "
Ezt nem értem.
Európában az esetszám valóban esett, de pl. Ázsiában szinte monoton emelkedett végig.

alöksz róz 2020.09.21. 21:11:27

@Lord_Valdez: "A sikeresség B és A összehasonlításából lenne megállapítható, de A továbbra is ismeretlen." - azért van amit össze lehet hasonlítani a sikeresség megállapításához, a kitűzött célokat és az elért eredményeket.
"Az, hogy az idős emberek közül sokan meghaltak nem mond sokat a sikerességről." - hacsak nem pont azt akarták megakadályozni, hogy sokan meghaljanak. ez alapján bármilyen B nem lehet siker, akkor se, ha az A-t nem ismerjük.

nem az esetszámot mondtam, hanem az arányokat. még a korábbi, valószínűsíthető halálozási arány növekedésre utalva.
eszembe jutott az erre a médiában megjelenő képtelen magyarázat: ez azért van, mert eddig főleg csak az öregek és betegek kapták el, most meg főleg a fiatalok és egészségesek.
én megértem hogy szar lett volna leírni, hogy túltoltuk elvtársak, a veszély közel se volt akkora, mint amekkorának beállítottuk, a védekezés meg úgy ahogy van totál csőd, mert akire veszélyt jelentett, az bizony már nem kis eséllyel elkapta. de azért legyenek már határok a hülyének nézésben :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.21. 22:21:39

@alöksz róz:
"a kitűzött célokat és az elért eredményeket"
Annak sok értelme nincs, mert a cél a nulla. Így nézve minden kudarc, már az egy halott is, még akkor is, ha a "mi lett volna, ha"-hoz képest 99,99%-s sikerül megakadályozni.

"nem az esetszámot mondtam, hanem az arányokat. még a korábbi, valószínűsíthető halálozási arány növekedésre utalva."
Meg lehet nézni, hogy mi történt ott, ahol sikerült túlterhelni az egészségügyet:
en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_death_rates_by_country

"akire veszélyt jelentett, az bizony már nem kis eséllyel elkapta"
Ha úgy nézed, hogy több millió nyugdíjas van és a halottak száma nem éri el az ezret, akkor ez igencsak túlzásnak tűnik.

A védekezésben igazából az inkonzisztenciát lehet számon kérni. Nyilván a vírus csak este 11 után fertőz. Bulikban igen, focimeccsen és misén nem. Külföldiek behurcolják, kivéve ha meccsre jönnek, vagy vadászni.
Meg a korrupciót: drágábban veszünk és haveri cég, de ez így normális. Én tehetek arról, hogy pont a kollégám apjának van ilyen cége? Hogy kínai menüje van és ismeretlen gyártó, szervizháttér nélkül? Gyorsan kellett venni, no.
Az, hogy a védekezés sok esetben eléggé kísérleti jellegű, ez elnézhető, mert az országnak nincs nagy rutinja az ilyesmiben.

alöksz róz 2020.09.22. 00:25:49

@Lord_Valdez: egyelőre még a mi lett volna ha is kérdéses.
ha az volt a cél, akkor ahhoz kell nézni. sok értelme nem volt kitűzni eleve kudarcra ítélt célt.

melyik sort kell nézni a táblázatban?

nem magyarországon, világszerte. csak ahogy fentebb is írták, nem nagyon tudjuk kivonni magunkat. itt még meglepő módon időnként nem is tűnnek teljesen hülyének, pl egy hete lezárták az összes öregotthont, ápolási intézményt, deklarálták h még egyszer nem állítják le az országot. és merkely béla is egészen korrekteket bírt nyilatkozni a vírusról az önfényezése ellenére.

szívesen hoznék sokszor inkább cikkeket, hogy látszódjanak az ellenvélemények között "az 5G-től van a koronavírus" bohócokon kívül szakértői vélemények is, mert annak ellenére, hogy a mainstream média elhallgatja őket, vannak szép számmal. de nem rakok el minden szart könyvjelzőbe, a google pedig módszeresen eltávolítja(!) a találatok közül. annyit meg nem ér, hogy bogarásszon utánuk az ember :-)

alöksz róz 2020.09.22. 00:31:10

@Lord_Valdez: "Bulikban igen, focimeccsen és misén nem." - utóbbiakon valamivel ritkábban smárolnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.22. 07:44:33

@alöksz róz:
Pont erről szól a hasonlat. A "mi lett volna, ha" mindig is kérdéses, ezért folyamodnak az emberek a téves logikához. Ez a kulcscsomós vicc.
- Mit keresel?
- A kulcscsomómat.
- Itt hagytad el?
- Nem.
- Akkor miért itt keresed?
- Mert itt van világos.
Azt amit kellene nem tudom kiszámolni, ezért azt számolom ki, amit tudok.

Ez a Nirvana-érv. Ezen logika alapján rendőrségre sincs szükség, mert van bűnözés, tehát a rendőrség egy kudarc. Vagy eleve azt kell kitűzni, hogy mekkora legyen a bűnözés...
A valóságban azt tűzzük ki, hogy legyen 0, és itt van rá ennyi pénz. Mit sikerül kihozni?

A százalék oszlop az érdekes. Jemenben, ahol a polgárháború miatt nem igazán működik az egészségügy 28% volt a halálozás. Nyilván, ebben vastagon benne van az, hogy alig tudnak tesztelni. Olaszországban 12%-t mértek. Ott teszteltek is rendesen, de baromira nem voltak felkészülve rá.

Csaba222 2020.09.22. 10:55:59

@Exploiter: mintha lenne egy kis inkonzisztencia abban amit írsz.
"Nem tesztelsz, nem riogatod a népet."
"Töredék árból lehetne tesztelni minden lakót, beteget, orvost, ápolót, heti szinten."
Mi történt volna ha azt csinálják amit kérsz?
Mindenki más karanténba rak. Végeredmény még nagyobb bajba kerülsz.
Az idős otthonokba bejut a vírus, a korházak túlterhelődnek, a személyzet idővel összeomlik. Tényleg szép jövő nem véletlen nem próbálta ki senki.

Megvédeni meg kb Kínán kívül senkinek nem sikerült megvédeni a népet. Amihez ők a majdnem teljes stopot választották.

Csaba222 2020.09.22. 10:58:56

@alöksz róz: "még mindig tartod, hogy nem kell felelősségre vonni a tömeghisztéria kirobbantóit?" És Taiwant miért hagyod ki ők nem hittek a WHO nak, ők is igen keményen elkezdtek már az elején védekezni. A kis gonosz pánikkeltök.

Csaba222 2020.09.22. 11:04:43

@alöksz róz: "rosszul védekeztek, nem ezt mondtam? olvass vissza"
Erre kérdeztem mi volt az a védekezés erre válaszoltál egy üres halmazzal.
Pontosabban felsoroltad mit tehetnek az emberek de nem az a kérdés hanem hogy mit tettek az államok.
Rosszul védekeztek és a csak beszélteke róla hogy majd jól megvédjük között nem érzed a különbséget?
Szóval még egyszer megkérdem mi volt az a rossz védekezés?

alöksz róz 2020.09.22. 11:25:53

@Lord_Valdez: a mi lett volna ha esetére írtál valamit, ami vagy igaz, vagy nem (pont azt próbáltad kiszámolni, amit nem tudsz). a vélelmezetten optimálishoz közeli eredményt egy (szintén vélelmezetten) katasztrófa közeli eredménnyel hasonlítottad össze. ráadásul úgy beállítva, hogy a kapott eredmény csak az alkalmazott módszerrel volt elérhető. más módszerekre azt írod, hogy semmit nem csinálni és ezt a semmit nem csinálnit akarod cáfolni.
ezek is ott vannak a nirvána-érv mellett, de gondolom nem érvelési hiba versenyt akarunk rendezni :-)

alöksz róz 2020.09.22. 11:26:33

@Csaba222: tehát az orbán-kormány mondjon le.

alöksz róz 2020.09.22. 11:28:44

@Csaba222: hogy nem mondott le az orbán-kormány.

alöksz róz 2020.09.22. 11:37:45

@Lord_Valdez: amúgy szerintem nem nirvána-érv azt mondani, hogy jobban kéne csinálni.

"Ezen logika alapján rendőrségre sincs szükség, mert van bűnözés, tehát a rendőrség egy kudarc." - szerintem ilyenről szó se volt. akkor passzolna, ha azt írtam volna, hogy semmit nem kell csinálni.

na szerintem mostanra már eléggé bemerevedtek az álláspontok :-)
mindenestre érdekes és tanulságos volt

Csaba222 2020.09.22. 13:59:05

@alöksz róz: Neked valami becsípődött?
Hogy jön ehhez az orbán-kormány?
"a sikeres védekezés minimum kérdéses. ha európai szinten nézzük, pont csak azokat nem sikerült megvédeni, akiket kellett volna."
Igaz európa része de elég pici. Gondoltam a többiből sorolod a nem működő intézkedéseket.

Csaba222 2020.09.22. 14:07:51

@alöksz róz: "hogy nem mondott le az orbán-kormány." Passz.
Nem is értem miért nekem célozol ilyet?
Kicsit feljebb van egy nagyon erős kritika.
@Exploiter
"Nem tesztelsz, nem riogatod a népet."
"De amúgy ahogy többen is mondták, minden erőfeszítést a kórházak, öregotthonok, hasonló helyek védelmére fordítani.

Töredék árból lehetne tesztelni minden lakót, beteget, orvost, ápolót, heti szinten."
Attól aki nem igazán védekezne, mennyi tesztet javasol heti szinten 160k EÜ Dolgozó kapott 500k rengetegen kimaradtak + betegek +öregotthonok legyen mondjuk 500k heti két teszt az 1 milla teszt hetente. Mennyit is tesztelnek most hetente? Ez a felkészült?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.09.22. 18:55:22

@alöksz róz:
A "mi lett volna, ha"-t nem tudjuk. Ezen a ponton mindenki adathiányban szenved.
Azt viszont tudjuk sejteni, hogy lehetett volna sokkal rosszabb is abból, hogy más helyeken, ahol rosszul kezelték mennyire eldurvult.

Kudarcnak nyilvánítottad a védekezést és arra hivatkoztál a kitűzött 0 áldozatot nem sikerült elérni.

@Csaba222:
Erre nem fogadni, de arra igen, hogy Merkely miniszter szeretne lenni :)
süti beállítások módosítása