Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Untermensch4: Tetszik az elképzelés. Ha egyszer hatalomra kerülök (,ami nem fog megtörténni, mer... (2020.05.26. 07:33) A józan ész megbicsaklott
  • Untermensch4: @Hungryhorse: A "megengedettnél lassabban" esetben értem is a válaszodat. De aki a biztonságos el... (2020.05.18. 13:15) Nemtelenség
  • Untermensch4: @Gungnir: "Ha öt évet kellen várnod amig megjön a megrendelt iPhone, ott is lenne megoldás a szere... (2020.05.16. 19:28) Már megint villanykörte összeesküvés
  • Untermensch4: @Hungryhorse: Mi a terelés..? Több lehetőség van az eu jövőbeni működésére a mostani "se-se, is-i... (2020.05.03. 18:54) Védjen meg téged az alkotmány!
  • Hungryhorse: @Lord_Valdez: jogodban áll bekapni a sarki koldusét, ha hagyja. (2020.04.03. 17:39) Populizmus,illiberalizmus meg minden

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (16) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (64) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (2) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (3) erkölcs (20) etika (13) eu (4) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (29) filozófia (21) fizika (1) friedman (2) fülke (2) gazdaság (79) gender (2) globális (9) heinlein (1) honvédelem (3) imf (4) individualizmus (9) indulatposzt (4) infláció (3) intro (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (23) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) korrupció (12) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (2) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (40) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (4) reform (19) rothbard (4) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (4) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (1) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Gáz van (egyelőre még)

2012.12.06. 20:58 | Lord_Valdez | 269 komment

Címkék: gazdaság állam

A mai nap igen meglepő, na jó, nem meglepő, hanem megdöbbentő dolgot olvastam. Orbán Viktor azt találta mondani, hogy "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa". Ez jól hangzik, feltéve, hogy ez az igazság. De az valójában messzebb nem is lehetne tőle.

A kormány elhatározta, hogy csökkenteni kell a gázszolgáltatók nyereségét. Ezt ugyan más különadókkal és egy elfuserált árszabályozással már megtették, de ez még mindig nem elég. A mocskok élősködnek a választókon. A profit a fogyasztó meglopása.
Ez egy nagyon kényelmes álláspont. De érdemes megnézni a kevésbé kényelmeset is.
A Nemzetközi Gázkonferencián ugyanis sötét jóslat hangzott el: "Kész csoda, ha lesz még gázellátás 2015-ben Magyarországon egy olyan gázpiaci modell mellett, amelyben a földgáz beszerzési árát Moszkvában, míg a hazai értékesítési árat egy budapesti minisztériumban határozzák meg".

Igen, jól tetszik érteni, a kérdés nem az, hogy mennyibe fog kerülni, hanem, hogy lesz-e bárki is, aki hajlandó szolgáltatni. Ez egy kis költői túlzásnak tűnhet első ránézésre, de közel sem biztos, hogy az. Az ágazatban már így is komoly veszteségek keletkeztek és ez csak romlani fog a hamarosan életbe lépő közműadó miatt. A közműadó másik mellékhatásáról nem is beszélve, hogy a vidéki szolgáltatást rettenetesen megdrágítja. Ahol ugyanis alacsonyabb az előfizetősűrűség, ott sokkal hosszabb szakaszok jutnak egy előfizetőre.
Természetesen a kormánynak erre is van megoldása. Ugyanaz, mint mindenre: állami irányítás alá kell vonni.
Persze, az állami kézben is veszteséges marad, mert a gázt ugyanannyiért kapja és ugyanannyiért adja. Sőt rendszerint a veszteség még inkább el szokott szállni az állami kézbevétel után, de nem gond, mert adóforintokból, illetve hitelből kipótolják. Ezzel megteremtik az ellátásbiztonság és olcsó gáz illúzióját. Idővel ez a modell, természetesen, megroggyan, mert a veszteségeket csak ideig-óráig lehet rejtegetni. Előbb-utóbb valakivel ki kell fizettetni a különbözetet.

Már csak azért is abszurd a gondolat, mert mit is jelent a közszolgáltatás? Minden, ami közérdek? Aligha, mert akkor a pékséget is annak kellene nevezni. Már pedig ott mindenki felfogja, hogy a pék a profitért süti a kenyeret. Sőt, még azt is elfogadja, hogy ha a pék küldetés tudatára várunk, akkor éhesek maradunk.
Vagy vegyük a benzint. Az közelebb van a gázhoz. A MOL profitorientált társaság? Mi az, hogy. Sőt,tovább megyek: a MOL se azért tudta magát multivá kinőni, mert benzinhez akarta juttatni az embereket, hanem azért, mert azt is tudta, hogy ebből hogy lehet pénzt csinálni és bizony, pénzt akart csinálni. Azaz profitorientált magatartást mutatott.
Elvben lehet valami állami kézben is profitorientált. Vannak is példák ilyenre. Pl. a svéd Vattenfall, ami mellesleg a német villamoshálózat kb. 1/3-t birtokolja és mégse aggódnak miatta a németek. Viszont Svédországban élesen szétválik a tulajdonos állam és szabályozó állam. Nálunk ilyesmire számítani sem lehet. Ha itt egy állami cégnek gondja van, akkor készítenek neki egy törvényt, mert "mégse lehet kiszolgáltatni a piaci viszonyoknak". A különbség az, hogy a svéd modell működik is. A magyart meg ismerjük...

Mivel egy vállalat, még ha közérdekű szolgáltatást végez is (pl. a mobil szolgáltatók), azt nem szeretetből teszi, hanem bizony önző módon a haszon reménye hajtja. Ez, lehet, hogy nem helyes, de így van. Érdemes megnézni, hogy non-profit vállalatok növekedési ütemét. Elhanyagolható.
Ha befektetésről van szó, akkor meg különösen nem. A befektetés ugyanis kockázat. Azaz, ha nincs reális esély a haszonra, de még csak a megtérülésre sem, akkor nem fog befektetni. Ez jelen esetben azzal jár együtt, hogy a gázhálózat lerohad. Nem csak elavul, de ténylegesen le is rohad, mert a legegyszerűbben a karbantartáson lehet spórolni.

Mivel triviálisan nem érdeke az országnak a rossz infrastruktúra és a pazarló szolgáltatás, ezért kénytelen vagyok (a szándékos károkozást kizárva) a piacgazdaság legalapvetőbb tulajdonságainak meg nem értését feltételezni.

Engedelmetekkel tartanék egy kis Matolcsy-szintű vulgárközgazdaságtan előadást. Bár lehet, hogy Gyurinak sem ártana végigülni.

A piacgazdaság kulcsa a szabad döntés. Nem egy hivatal hozza meg, hanem a vásárló, illetve befektetők tömege. Nem az van, hogy a Hivatal eldönti, hogy 300 ezer vascsicsergőt építünk, hanem annyit építünk, amennyire a vevők igényt tartanak. Ezért is sokkal hatékonyabb a piacgazdaság, mint a tervgazdaság.
Mivel a befektető is szabadon dönt a pénzéről, érdemes megismerni, hogy mi alapján teszi ezt.

Mivel a befektetésnek van kockázata, illetve azt a pénzt, teszem azt, költhetné luxuscikkekre is, valamit vár cserébe azért, hogy átmenetileg lemondjon erről a pénzről. Természetesen, minél több időre kell lemondania, annál többet vár el a befektetéstől. Hasonlóan, minél kockázatosabb a befektetés, annál nagyobb jutalmat remél érte.

Kockázat.gif
Ezért van egy kockázatfüggő hozamelvárás (piros görbe).
A görbét nem kell túlságosan komolyan venni, mert senki se tudja, hogy milyen alakja van. Valamilyen van, nem biztos, hogy ilyen. Sőt még időben sem állandó. És igazából nem is egy szilárd vonal, hanem egy diffúz valami, mert mind a kockázat, mind a várható hozamok megítélésében vannak bizonytalan, illetve szubjektív elemek.
De ez most mind részletkérdés. A jelenség megértéséhez nem fontosak.

A lényeg:
Ha választhatok, már pedig ez a piacgazdaság lényege, akkor azt preferálom, ami minél  kevésbé kockázatos, és minél magasabb hozamot hoz. Azaz az ideális befektetés az a függőleges tengelyen van végtelenben. Minél távolabb van tőle, annál kevésbé ideális. És van a vonal, ameddig egyáltalán hajlandó vagyok elmenni. Ami a vonaltól balra van, az még belefér, azt a befektetők szeretik. Ami jobbra, az nem.
Az ábrán elhelyeztem kis sárga kereszteket. Ezek valamilyen befektetést szimbolizálnak. Magas hozam, alacsony kockázat, de viszonylag messze a görbétől. Ha egyedül vagyok a piacon akkor ezek begyűjtöm. Mivel mások is vannak, ezért ezekért nagy a versengés. Ezért ilyen nem nagyon van szabadon. Az ilyen, ha véletlenül keletkezik is, azt olyan gyorsan elviszik, hogy az átlag befektető nem is látja.
Aztán vannak a zöld keresztek. Ezek azok a befektetések, amikkel leggyakrabban találkozhatsz.
Van a pirossal bekarikázott. Ha választhatok, akkor azt preferálom a kékkel bekarikázott helyett. Ha sok van ilyen pirosból, akkor az kiszorítja a kékkel bekarikázottat. Hasonlóképp, ha van egy adott hozamú befektetésből kisebb kockázatú is, akkor azt választom.
Van az a vastag sárga vonal. Az az a képzeletbeli határ, ami fölé csak spekulánsok merészkednek. (A spekuláns a negatív konnotáció ellenére csak annyit jelent, hogy aki hajlandó magas kockázatot vállalni.)

Lefordítva mindezt a konkrét példára a kormány csökkenti a várható hozamot, azaz a befektetést lefelé tolja. Plusz a kiszámíthatatlanságával növeli a kockázatát is, azaz jobbra tolja. Ha a befektetés eléri a piros vonalat, akkor a befektető azt mondja, hogy ő nem hajlandó befektetni. Ha csak annyit ér el, hogy más országokhoz képest van lejjebb és jobbra, akkor is a befektető azt mondja, hogy a pénze jobb helyen van ott.
Mi meg hoppon maradunk, mert azért legyünk realisták, igenis nagy szükségünk lett volna az ő befektetésére.

Ha ezt a kormány értené, akkor értené, hogy miért van ekkora különbség a magyar és német állampapír hozamok közt, vagy mitől ilyen a forint árfolyam.  Azért ilyen, mert a befektetőknek van hangulata. Amikor optimisták, akkor a vastag sárga vonal jobbra tolódik és a piros vonal valamelyest kilapul.  Máskor nagyon pesszimisták, ilyenkor ez a görbe meredekebb lesz. Az országok államadósságának és gazdaságának kockázatossága adott, de az, hogy az adott kockázati szint mennyire vonzó nagyon is hangulatfüggő és jaj annak, aki átesik a jobboldalára.
De értené azt is, hogy mi történik most a bankszektorban. Matolcsy nemrég azon sajnálkozott, hogy nem hiteleznek, de véletlenül sem értette, hogy mi lehet az oka. Arra jutott, hogy mert kapzsik és még jobban meg kell őket szorongatni.
Pedig, ha csak annyit megértett volna amennyit most elmondtam, akkor tudná, hogy a bank nem is tehet mást. A recesszió miatt a magyar piac nagyon kockázatossá vált. Magas a fizetésképtelenség miatt bebukó hitelek aránya. Azaz a befektetések (a hitelezés a bank részéről egy befektetés) igen nagy része jobbra mozdult. A különféle extra adók miatt az elvárt hozamgörbe viszont felfelé tolódott. Összességében a potenciális hitelezhetők igen nagy része átesett a görbe jobboldalára.
Miért tolódott felfelé az elvárt hozamgörbe, kérdezhetné most az olvasó?
Azért, mert a bankok mögött is befektetők állnak. A banknak nem csak a betétesek pénzéért kell megküzdenie, hanem a részvényesekéért is. Nekem, mint OTP részvénytulajdonosnak, nekem is van hozam elvárásom. Ha a bank nem hozza az elvárt hozamot, kiveszem belőle a pénzem és átrakom oda, ahol jobban tejel. Tehát a banknak muszáj kielégítenie a részvényesek elvárásait, de ahhoz, hogy ezt megtehesse módosítania kell a saját elvárásait hitelfelvevőkkel szemben. Vagy legalábbis valamilyen módon ki kell gazdálkodnia a növekvő költségeit.

Végezetül, egy kis szórakoztató videó a témában:

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr864951812

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TiGÁZ mentalistákkal köti ki a gázt? 2012.12.07. 11:37:50

A Tigáz-Eni gázszolgáltató körül egyre több "para"- és "maffia" jelenség figyelhető meg mostanában. A sima kis  többletszámlázási csalás, meg előre több hónap kiszámlázása, meg más egyéb trükkök már nem hoznak nekik elég jövedelmet, ezért Az egyik...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.07. 10:24:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Orbán megint utcára vinné a randalírozó fideszes kemény magot 2012.12.07. 10:20:11

Remegnek az idegtől, ő meg a Habony, hogy a végsőkig hergeljék, és törni-zúzni vigyék a fanatizált híveket. Csak hát milyen lenne egy saját maguk szervezte kormánypárti tüntetés, amin a Kedves Vezető egészségére Molotov-koktéllal koccintanak? Abszurd l...

Trackback: Milyen Viki? Aki az országot tönkreteszi! 2012.12.07. 10:14:11

A Népszava címlapon vágott vissza a békemenetes óriásplakátok és buszmatricák miatt. Nem volt nagy kihívás, hiszen a közpénzekkel tömött kormányzati kommunikációs stáb által feladott labda nem szállt túl magasra. Az első képen a Népszava november 26-i ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2012.12.07. 12:48:07

@kerek négyszög: nem stimmel...

"élő ÁTLAG osztrákot, németet, amerikait, belgát, norvégot..."

vagy mexikóit, brazilt, valamelyik afrikai országot, és a többit. Ma már nem nagyon van kommunizmus sehol, még is egyre többen és szarabbul élnek....

"Egy telefon, két telefon, már megyek is a másik szolgáltatóhoz, oszt jó napot (Nálunk órákon belül mindig megoldották a hibákat)"

ez nem megy, ugyanis nincs másik szolgáltató(ezért is fizetek 2x annyit mint amennyit versenyterületen fizetnek másik "speciális" csomagért...), ahogy magyarország 95%-án nincs másik ;)
Ezt hívják monopoliumnak, az egyik gyönyörű cáfolata a "szabadverseny jó" vallásnak. Ez egyébként nem magyar sajátosság, nyugatabbra is gyakori ez.

Mária 2012.12.07. 12:48:42

@Önnek megyünk:

"Ja, mert a magán az majd fejleszt, beruház, és hűdenagyonjóleszmindenkinek!"

*

Most működik a gázszolgáltatás és az áramszolgáltatás?

Ha a válaszod igen, az azt jelenti, hogy pénzt raknak bele, fenntartják, karbantartják, hibajavítják.

Képzeld el ugyanezt egy Orbán-féle mutyirendszerben, ahol:

- nem értenek a szakmai részéhez

- nem értenek a pénzügyi részéhez

- szakemberek helyett csókosokkal töltik fel a döntéshozói székeket

- az orbáni politika szeszélye rángatja a működést korrekt üzleti terv helyett

- a folyamatos csődhelyzet miatt számolatlanul döntik bele a közpénzeket

- legfőbb gondjuk, hogy tulajdonosi és törvényi kontroll híján a lehető legnagyobb pénzeket átcsorgassák a magánvállalkozásaikba

bastian 2012.12.07. 12:48:49

Majd ha én is tudok a főgáz meg az elmű helyett mástól is vásárolni, akkor beszélhetünk "piacgazdaságról".
Nincs itt semmi piacgazdaság.

Ha pedig egy banknak nagyon "kockázatos" itt hitelezni, akkor húzzon a picsába innen, azért ne legyen itt, hogy a betétesek pénzét begyűjtve berakja az MNB-be kamatozni, amit az adófizetők fizetnek ki és utána abból egy részét a betétesek számláján jóváírja, a különbözetet meg elvigye. Ez nem "hozzáadott értékű" szolgáltatás, ez egyszerű fosztogatás, a hülye is meg tudja csinálni.

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.07. 12:53:11

@Mária: "Ha a válaszod igen, az azt jelenti, hogy pénzt raknak bele, fenntartják, karbantartják, hibajavítják."
Jó, hogy pénzt raknak bele. Ha én fizetek a gázért, a bekötésért, stb akkor talán ne nekem kelljen már fizetni az infrastruktúra fenntartását. Ez nem kegy, ez a normális. (ha állami vég, akkor is)

A többi feltételezés. Majd erre akkor visszatérünk, ha ezek bebizonyosodtak.

"- nem értenek a szakmai részéhez

- nem értenek a pénzügyi részéhez"

Gondolom Önnek viszont mind gazdasági, mind szakmai oldalról van olyan szintű végzettsége, amely alapján ezt már bátran ki lehet jelenteni :)

Befejezésül: hány működőképes állami tulajdonú gázszolgátlót mutassak?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 12:53:23

@Takács Bálint: " te ugyanúgy nem akarsz versenyt, ahogyan a kormány sem akar. csak te komprádor kapitalista vagy. azt mondod, hogy külföldi oligopóliumok kellenek"

ezt te mondod, nem en.
ennek ket oka lehet:

1. nem is erted amit irok. ez nem meglepo, mivel a felmeresek szerint a magyar lakossag ~40%-a funkcionalis analfabeta

2. direkt elferdited az altalam leirtakat.

en azt mondom, legyen verseny
es leszarom, hogy magyar, vagy kulfoldi adja nekem olcsobban a jobb minoseget. nekem az semmire sem garancia, hogy valaki itt szuletett. (az mondjuk, ha csak erre veri a mellet biztosan garantalja, hogy egy orbitalis faszparaszt) nem beszelgetni akarok a gazzal, vizzel, hanem a leheto legjobb aron hasznalni. magancegtol vasarolva. es nem erdekel a szarmazasa. ha holnap a bushmanok valami csoda folytan kozmuceget alapitanak es az oveke lesz a legjobb ar/ertek arany, akkor toluk akarom venni, ha jozsi bacsi alsofuttyosrol, akkor tole akarom vasarolni.

igy megy ez...

Mária 2012.12.07. 12:55:34

@bastian:

Valóban, az alaptörvénybe kellene foglalni, hogy magyar ember és magyar cég csak magyar banknál nyithat számlát.

Vissza a kádári egyszintű bankrendszerhez!

Kérjük vissza a vasfüggönyt is, aknazárral!

tomwar 2012.12.07. 12:55:45

@Occam beretvája:Azert az a ceg se lett csak ugy, nem? Valaki letrehozta, valaki megvette...stb. Penzt tett bele, amit vissza akar kapni, meg nyereseget. Azert ez nem ordogtol valo....

Legyen neked minel nagyobb, azt kivanom!:-))

VT Man 2012.12.07. 12:56:08

A FÕGÁZ zrt ma is állami cég. Ez miért maradt ki a posztból?
Direkt, ugye?

efhábé 2012.12.07. 12:56:54

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Amcsi hazai érzelmei, ja, egy ohioi csak ohioi terméket vesz, nem?
Vagy te arra gondolsz, hogy 50 állam uniója közös piacot hozott létre és átlag Joe mind az 50 államot saját hazájának érzi?
Fogyassz te is EU-terméket.
Vagy te arra gondoltál, hogy mérjük össze a 300 milliós egységes piacot a 10 millióssal?

Amatőr 2012.12.07. 12:57:51

@El periodista: "Erre a reálbérek rendberakása lenne a megfelelő válasz, ..."

Pontosabban ezzel kellett volna kezdeni. vagy két évtizede.
De valahogy mindig akad valami fontosabb.

Borenbukk 2012.12.07. 12:59:18

@sanyix: Egy egy válság után (ami már önmagában is cáfolja a "szabad gazdaság szabályozza önmagát" mantrát)..."

Uhum. Azert tul sok eszed nincs. A gazdasag szabalyzo mechanizmusa ugyanaz, mint az allatpopulacioke(vagy akar a csillagokban folyo magfuzioe). Ha valamiert elszaporodnak a nyulak, akkor a taplalek boseg nyoman a roka populacio is no. A nagyobb populacio tobb nyulat fogyaszt, ettol a nyulak szama csokken, mire a rokak egy resze(jellemzoen a gyengebbek) szepen ehenvesz. Te meg jol osszekevered a szabalyozasi mechanizmust azzal, hogy eppen ehen veszo rokanak lenni nem vicces.

Amatőr 2012.12.07. 12:59:24

@kerek négyszög: " Persze, csak ott az állami tulajdon nem kommunista nagyvállalatként működik mint nállunk.
"

Már megint ez a fránya "csak".
Igen, vagy nem? A többi meg "rizsa".

Amatőr 2012.12.07. 13:00:25

@kerek négyszög: "Persze, csak ott az állami tulajdon nem kommunista nagyvállalatként működik mint nállunk."

Már megint ez a fránya "csak".
Igen, vagy nem? A többi meg "rizsa".

veracity 2012.12.07. 13:04:18

A liberális ellenzék sarokkövei:

1) Nem szabad csökkenteni az MNB alapkamatot, sőt, vissza kell emelni 7%-ra, ahogy a Simor is szerette volna!

2) Nem szabad csökkenteni az energia árakat 10 %-al, sőt emelni kellene azokat, azért, hogy a befektetők bizalma megjöjjen a magyar befektetések iránt!

El periodista 2012.12.07. 13:05:58

@kerek négyszög: Ne erőltesd, akadnak néhányan, akik nem akarják érteni. Inkább elmozognak a kétpólusú (3 forintos szocialista világ-rohadt pénzéhes multi) világnézetben.

Anélkül, hogy ítéletet mondanék: szeretek/szeretnék pénzt keresni, mert arra, hogy az ideológia (bármilyen színű) híve vagyok, nem adnak sem kenyeret a boltban, sem gázt a szolgáltatónál. Szomorú, de pénzzel kell ezeket megváltani. Ez van.
De a legközelbbi alkalommal teszek egy próbát a szolgáltatónál, hogy inkább felolvasok a Tőkéből vagy megmagyarázom az osztályharc fogalmát, de semmiképpen nem fizetem be a csekket. Vagy megpróbálom kifizetni a párizsit úgy, hogy "elactivityzem" a pénzsóvár kereskedő szóösszetételt a boltban.
Kiegészítés: mind az ideológiákat, mind az élelmiszert/szolgáltatást szabadon lehet behelyettesíteni bármivel.

VT Man 2012.12.07. 13:08:11

@Borenbukk:
Érdekes, hogy az egykulcsos adó nem jellemzõ a szocializmusra, de te azért mantrázod, hogy szocializmus épül.
Gondolom az egyetemi tandíj a kormány másik szocialista mûve.

Amatőr 2012.12.07. 13:08:35

@sanyix: Az ismerős házaspár egyik tagja kéthetente fél hónapot Angliában dolgozik. Telefonon tartják olyankor a kapcsolatot napi szinten. Hívást csak kintről kezdeményeznek, mert így a havi költség SOHA nem éri el a havi 10 fontot. Pedig szófosásuk van, fiatal házasok..És persze még vannak barátok is.

Nekem is kb annyi a havi számlám, bár én nem telefonálok külföldre, sőt, csak takarékosan bánok a hívásokkal. Hogy is van ez?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 13:11:11

@molnibalage: "Na, ezért fizeted te azt a díjat, hogy az utcára behúzott gázavezetékre te csatlakozz rá."

Nem, nem azért.

Amúgy a kábel TV-t a TV-ig hozza a szolgáltató, az internetet a modemig, nem csak leb@ák az utca közepén. De sosem érted meg, gázos vagy. :-)

@efhábé: itt most nem mutatok rá a nyilvánvaló tévedésedre, mert azt földrajzból 5.-ben tanítják.
Ezen kívül más különbségek is vannak az USA és az EU között.

@kerek négyszög: "Duma, duma, duma."
Nem. Sajnos tény. Mint köztudott...

@Gera: Attól hogy nem látod a hold túl felét, még létezik. Hidd el ez is így van, attól hogy nem érted, még működik.

efhábé 2012.12.07. 13:13:02

@Amatőr: Ja, mert a reálbér az már csak olyan, hogy "rendberakjuk", csak akarni kell.

A következő öt évben 178%-kal kell emelni a béreket, ennek érdekében 145%-kal több szenet kell felhozni a bányából, növelni kell 189%-kal a paprikaexportot és csökkenteni 13%-kal az autóimportot.
Még szerencse, hogy a szovjet tervhivatal készségesen rendelkezésre áll és 13%-kal kevesebb ladát küld, viszont 189%-kal több paprikát vesz át...
E'társak, 1/3-al növeljük a fizetéseket, de ha igazán nekirugaszkodunk, lesz az tán 1/4 vagy 1/5 is!

Te is azok közé tartozol, akik nem értik, hogy kerülhet Ausztriában ugyanannyiba a milka csoki, mint nálunk, miközben ott sokkal magasabb a dolgozó bére, igaz?

efhábé 2012.12.07. 13:15:54

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Milyen nyilvánvaló tévedésről beszélsz, nyuszika?
Az usa 50 államból áll? Igen.
Egységes piac? Igen.
kb. 300 millióan lakják? Igen.
Mo.-n kb. 10 millióan élnek? Igen.

Akkor hol a nyilvánvaló tévedés, nyuszi? Csak nem ott, hogy baromság egy 300 milliós egységes piacot összemérni egy 10 millióssal?

Borenbukk 2012.12.07. 13:15:59

@Amatőr: Nos, akkor nem. Az allami tulajdon nem egyenlo az allami vezetessel. Kicsit slendrianul ugyan ossze szoktuk mosni. Egy jol mukodo, nyereseg orientalt cegben tok mindegy, kik a reszvenyesek. Az a baj, ha a politikusok sajat huberbirtokukkent kezelik az emlitett ceget, pillanatnyi politikai celjaiknak alarendelve es/vagy hozza nem erto, de lojalis sajat emberekkel feltoltve.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 13:16:29

@kerek négyszög: "Na most aztán tényleg haladunk a színtiszta kommunizmus felé... "

Te hallod. találj már ki valami újat. Az nem vitakultúra, hogy mindenre azt ugatod vissza, hogy Te meg kommunista vagy!

El periodista 2012.12.07. 13:17:58

@Mária: Sajnos reális lehetőségnek tűnik és erre ők is rájöttek. TEK kistafírozása milliárdokkal, legújabban a BM égisze alá tartozó tűzoltóság lőgyakorlata stb. Persze ezt is felfújják, meg sok az a hang, aki anarchiázik. Nekik azt javaslom, ha van olyan rokonuk, aki az egykori Jugoszlávia területén él, beszélgessen el velük egy kicsit. Milyen volt a kilencvenes években ott lakni? Én megtettem a család vukovári kihelyezett tagozatával, sőt szállást is adtam nekik annak idején. Jól vannak, köszönik szépen, de az arcukat nem felejtem el, ahogy a kuzinét sem, aki 16 évesen menekült a besorozás elöl, mert kisebbségi lévén a magyarokat rögtön a frontvonalba vitték, míg a sajátjukat (a náció most nem érdekes) először a hátországba irodai munkára. De elkanyarodtunk. Szóval szűk a mozgásterük és szűkölnek, egyre kiszámíthatatlanabbak. Ez veszélyes. Időnként meggyújtanak egy cigit az olajoshordó tetején. Minden fronton harcolnak, de a gőzt, akarom mondani a gázt nem akarják sehol sem kiengedni. Ez életveszélyes. Ez a "jól átgondolt közgazdasági lépés" akár ennek is betudható. Kicsit lazít a gyeplőn, mert érzi, hogy ez így nem jó.
Valaki említette a vasfüggönyt. Nos, az nem lesz, senki nem nézné végig. Az a generáció, aki már a szabad mozgásba/utazásba született bele, semmiképpen. Ellenben erősödik az a hang, hogy fúj unió, meg fúj globalizmus stb.Ergo nem baj, ha az útlevelek nem járnak le.

Borenbukk 2012.12.07. 13:18:59

@VT Man: Hany kulcsos ado jellemzo a szocializmusra?

fal_adja_a_masikat (törölt) 2012.12.07. 13:19:31

Ó hát persze:D

Bagóért vásárolták fel az energetikai szektort a francia, német cégek, francia-német bankok által nyújtott 3-5% kamatos hitelből, aztán itt meg alsó hangon 20-30%-os profitot termeltek, mindezt úgy, hogy a haverok ilyen szerződéseket kötöttek velük. A monopol forrásból származó gáz importálásába még a haverok cégei léptek be sápszedőként. Volt is ám piaci ára az orosz gáznak!!!:D:D:D Számunka még most sem értelmezhető a piaci ár a gáz szempontjából, mert nincs beszerzési alternatíva, így annyiba kerül, amennyit bemondanak. Gyönyörű is a piac!

Tele volt szabad döntéssel ez a folyamat, a felvásárlók és hazaárulók szabadon döntöttek arról, hogy mit milyen olcsón vásárolnak fel, milyen jogszabályokat íratnak magukra. Az állampolgárnak meg az a szabad döntés jutott, hogy tétlenül nézze ezt a szabadrablást.

Ez nem befektetés volt, hanem gyarmatosítás a francia, német cégek részéről. Megvették a jogszabályokat, bagóért megvették az eszközöket és tolták ki a pénzt az országból minden elképzelhető csatornán. Az is jogszerű és helyes lépés lenne, ha a privatizációs szerződéseket megtámadva, semmisség nyilvánítanák ezeket az ügyleteket, aminek még mindig van esélye egyébként. Hoztak ennek megfelelő jogszabályokat nemrégiben. Gondolom ezután a gyarmatosítók is úgy látták, hogy inkább akkor még pár 100milliárd bevétellel szállnának ki a buliból, azt nem állítom, hogy nincs köze a mostani hatósági árcsökkentésnek ahhoz, hogy kisebb legyen a vételár.

Most mondja valaki, hogy ez nem az igazságos eljárás azokkal szemben, akik megvették a képviselőket, pártokat, megfelelő személyeket azért, hogy áron alul jussanak vagyonhoz, és hosszú távra biztosítsák nekik a kurva magas profitot. Pontosan ez az eljárás amit érdemelnek.

A közszolgáltatásoknak nem kell piaci alapon működniük, ahogy a társadalombiztosításnak sem kell piaci alapon működni. Ezek csak működjenek non-profit alapon, az legyen a cél, hogy az állam hatékonyan működtesse őket akkor is ha non-profit és állami tulajdon...Ezért kell számon kérni őket, nem azért, hogy a gyarmatosítókat küszön kívülre teszik.

A francia, német gyarmatosítókért meg sírjanak a szélsőliberálisok, meg akiket jól éltek ebből nagyon:)

Azért a többi 9,5 millió ember érdekét nem kéne leszarni:D

Elárulod, hogy milyen kockázata volt az erőműveket privatizáló cégeknek a hosszú távú szerződéseikkel?:D Mire fel is volt a 20-30%-os hozamelvárás?:D:D:D
Ha volt kockázata, akkor max annyi, hogy az állam felbontja ezeket a szerződéseket, amik viszont lejártak. Most akkor 15 év extra profit után szopnak pár évet, még mindig messze vagyunk attól, hogy indokoltak legyenek a korábbi hozamelvárások.

Kb annyi kockázatuk volt, mint amennyi a banki termékekben van, és pont ugyanúgy semmilyen kockázatot nem vállalnak, minden kockázati felárat áthárítottak az árakban, díjakban, kamatokban...

molnibalage 2012.12.07. 13:19:57

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Tehát az utcáról való bekötésért fizetni kell. Akciós ajánlatoknál el szokták hagyni a bekötés költségét. Csak az felejted el, hogy egy méter légkábel és egy méter földbe fektetett gázvezeték ára "picit" más.

Tehát a te hasonlatod akkor lenne pontos, ha az egész utcádban nem lenne netkábel és te az utca végén kifizetnéd a leágazás árát a haázadik, ami a pózánán akár több száz méter új légkábel bekötését jelentné és sok mást is. Ugyanis a te példádban csak arról van szó, hogy rácsatlakozol egy kiépített hálózatra.

Kurvára nem mindegy...

Amatőr 2012.12.07. 13:23:20

@efhábé: Nem kell egyetérteni, jogod van félreérteni, de szerencsésebb a leírtakat, mint a szerzőt minősíteni. Már bocsánat...

Borenbukk 2012.12.07. 13:23:59

@fal_adja_a_masikat: "Azért a többi 9,5 millió ember érdekét nem kéne leszarni:D"

A tobb mint 9,5 millio ember erdeke egyszer mar ki volt szolgalva ugy 40 even keresztul. Minden olcso volt, senkinek nem lehetett haszna es nem is mukodott.

Amatőr 2012.12.07. 13:25:30

@Borenbukk: Visszakerestem.

".például arról, hogy mi van náluk továbbra is állami tulajdonban, kezelésben. Ugye, nem csak a hadsereg? "

Tehát szerintem sem.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 13:26:57

@efhábé: Igazad van! Akkor kína olyan mint ausztrália!

-Emberek lakják? Igen!
-Süt rájuk a nap? Igen!
-Nedvesek lesznek, ha víz éri őket? Igen!

Nem így van, nyuszi?

IdomitottFoka 2012.12.07. 13:31:03

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
"Amúgy a kábel TV-t a TV-ig hozza a szolgáltató, az internetet a modemig"

Ez persze szimplán nem igaz.
Az már egy más kérdés, hogy egy TV szolgáltatónak megvan a lehetősége a kábelen kívül más "szállító" technológiákat használni, de a gázt nem fogod tudni máshogy megkapni, csak földalatti gázvezetéken. Ennek a kiépítési költsége meg kurva sok (eleve a műszaki megvalósítás sem egy délután, biztonsági szempontok is vannak), míg egy légkábel fellógatása a már meglévő oszlopokra vagy szimplán műholdas műsorszórás meg relatíve olcsó, pláne ha lerohad a rendszer, attól még nem repül semmi a levegőbe adott esetben.

Az internet meg a már jó részben lecserélt telefonvezetéken megy (el ne kezdjétek sorolni az egyéb technológiákat!)

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 13:31:22

@Mária:
te valamit nagyon nem értesz. nem feltétlen kell kizavarni senkit se. (ahogy orbán akarja). ahogyan nem kell feltétel nélkül lefeküdni senkinek se (ahogyan bajnai képzelik). ez ilyen egyszerű.

a modern piacgazdaságban a pénz úgy képződik, hogy egyesek privilegizált üzemmódban leütik az enter-t. és ott a pénz. nem kell a néptől előre el venni. a fenntarthatóság alapfeltétele, hogy a beruházásoknak meg kell térülniük. de közberuházások nyereségén a befektetőknek és a polgárságnak osztozni kell. mert az e-on, vagy az eni nem úgy versenyez, ahogyan az apple.

mert ha valaki megteheti, akkor megveszi a legjobb és egyben legdrágább mainstream telefont. ez eddig rendben van. de vehet olcsóbb windows, vagy még olcsóbb android-os készüléket. esetleg symbian-t. számtalan gyártó és szállító közül választhat. rendelhet közvetlenül amerikából, vagy ázsiából. házhoz szállítja a futár.

de a lakosság gázt, vagy villamos energiát nem rendelhet ugyanígy. ezért kell vegyesvállalati forma. az egyik ilyen a regionális zrt. amiben tulajdonosok lehetnek városok és a mezővárosok (járások). egész egyszerűen beviszik az ingatlant. lehet itt erőmű, keresztül húzhatod a vezetéket. ezeket nem kell eladni örök időkre. miért kellene? hanem fejleszteni, és szolgáltatni kell. az oligopóliumok nyereségén osztozni.

vagyis így a befektetőnél egy szolid, de biztos profit keletkezne. orbán azt mondja, hogy egyáltalán ne legyen nyereség. bajnai meg azt, hogy ne legyen osztozkodás. mindketten verseny és piac ellenessek. legfeljebb nem ugyanolyan mértékben, és nem ugyanúgy. orbán a rosszabb. de bajnaival se lesz jobb.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 13:39:39

@molnibalage: Mondom én, hogy nem fog átmenni.

Mondjuk a netre 6000-et fizetek egy hónapban, nem 60.000-et, szóval arányaiban azért megvan. De igen, az arrogáns felsőbbrendű lenéző magatartás megvan benned, ami az önmagát hatóságnak képzelő gázcégekre megvan.

Kevered a szezont a fazonnal, addig forgatod, amíg szerinted kijön az igazad. Csak a tárgytól jársz már rohadt messze, és a lényeget ejtetted el a szótépés közben.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 13:41:31

@IdomitottFoka: "Ez persze szimplán nem igaz. "

Pedig de.

Aztán meséld már el nekem, hogy hogy építesz ki egy kétirányú, csillagpontos adatátviteli rendszert más technológiával, mint hogy kivezetékeled?

$pi$ 2012.12.07. 13:41:58

@molnibalage: "Csak az felejted el, hogy egy méter légkábel és egy méter földbe fektetett gázvezeték ára "picit" más."

Légkábel? Az internetet ugyanúgy a földbe szokás vinni mint minden mást. Legalábbis városban. És ha összenézed az infrastruktúrát, akkor könnyen kiderülhet, hogy a netet sem olcsóbb odavinni mint a gázt. Az rendben va, hogy a gázcsőben több az anyag, de az optikai kábel sem túl olcsó és a gáznak nem kell sokmilliós router...

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 13:45:20

@IdomitottFoka:
azért ez sem ilyen egyszerű. egy átlag magyar lakótelepre 4-5 szolgáltató is bevitte az optikai kábelt azért, hogy szélessávú internet szolgáltató legyen. ezek a befektetéseknek, illetve a csődöknek (felvásárlásoknak) mind meg kell térülniük.

sokkal olcsóbb lett volna ha egy városi (és nem állami) tulajdonú gerinchálózat épül. és ezekre valamilyen átalánydíjért cserébe kapcsolódhatnak a kisebb-nagyobb kábelszolgáltatók. a nagy multik ugyanúgy, mint a kisebb maszek szolgáltatók. aztán a nép majd eldönti, hogy melyiket választja. és így garázsokból is kinőhet egy nagyobb vállalat. mert összefog néhány szakmunkás, és szakmérnök. de persze ugyanúgy működhetnek mellettük a multik. és így a szolgáltatás lehet jobb, vagy olcsóbb. és nincs állami beavatkozás.

csak sajnos magyarország nem ezt az utat választotta. a magyar nép (eddig legalábbis) külföldi oligopóliumokra, és belföldi oligarchákra szavazott. persze nem önszántából. az elitek ezeket a lehetőségeket kínálták fel, és kínálják ma is.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2012.12.07. 13:46:36

az olaj es gazar megall a hataron bevett magyar kozgaz tetel

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 13:48:13

@veracity:
oké, de nehogy azt gondold, hogy orbán viktor retrográd feudális politikája bárhová is vezet. abba már bele se merek gondolni, hogy az atomerőmű vezetőjét a jobbikos hülyegyerekek neveznék ki. mondjuk novák előd. itt rossz (bajnai), rosszabb (orbán), és a legrosszabb ("jobbik") közül lehet választani.

molnibalage 2012.12.07. 13:54:44

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Egy net bekötés anyagköltsége néhány ezer ft, ha az utcán kint van a kábel. A kisnyomású gázcső ára még a lakás és a vezeték között is kisebb. Nyomás alatti rákötés problémája smafu?

Ha be kell húzni egy teljes új gerincet az utcába annak csak az anyagköltsége tudod, hogy mennyi...?

Én TERVEZŐ cégnél dolgozom, nem üzemeltetőnél te zseni...

molnibalage 2012.12.07. 13:56:00

@$pi$: Sajnos nem. Én azt látom a BP agglomerációs településeken, hogy a villanyoszlopokon húzzák a kábelt. Haver éveket húzott le netes cégnél, és nem nagyon emlékszik föld alatti nagy vezetékhálózatokra, folyamatosan póznákra települtek fel.

molnibalage 2012.12.07. 13:58:26

@$pi$: A gázhálózatokban szabályzó szerelvények is vannak az elosztó szekrényekben. Azok ára milliós tétel..

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 14:00:07

@molnibalage: "Egy net bekötés anyagköltsége néhány ezer ft, ha az utcán kint van a kábel"

Ahogy azt móriczka elképzeli.

Igazából ha megnézed a pvc cső métere sem drágább mint az UTP kábelé, ha a Te szintedről nézzük....

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 14:03:35

@$pi$:
egy lakótelepen az internetet lehetne mikrohullámmal szórni. de fejállomásnak egy gerincvezetékre kell kapcsolódnia. ha az egy magántársaság tulajdona, akkor nyilván nem lesznek alternatív szolgáltatók.

ha ez az optikai gerinc városi (vidéken mezővárosi, kvázi járási) tulajdonban van, akkor ezekre különféle szolgáltatók kapcsolódhatnak. és ezt persze kiépítheti a piac is. tehát elvben ők is jól járhatnak. mert a nagy cégek kiépítik a gerincet. a kicsik átalányt fizetne rácsatlakoznak. és versenyeznek. elvben egy lakóközösségnek is lehetne saját kábeltévéje. ha egy családé lehet a lakás. akkor egy drót ne lehetne az övé. lehet, csak nyilván piaci szereplőknek az a céljuk, hogy ezt profi módon megoldják.

ahogy lehet saját honlapom is, és rábízhatom azt valaki másra. de az abszurd, hogy csak 2-3 szolgáltató van kvázi monopolhelyzetben. és ezt hívjuk piacgazdaságnak. ez egy ideig működött. most meg már nem. csak nyilván az egy rossz válasz, hogy legyen minden állami (párt) kézben.

vegyesvállalati formák kellenek. önkormányzati tulajdont kellene erősíteni. amit a polgárság közvetlenebb módon tud ellenőrizni. ezekből a város és vidéki köztestületekből a politikai pártokat száműzni kellene. ez valószínűleg nem megy egyik napról a másikra. de ezt az utat kellene bejárni.

Occam beretvája 2012.12.07. 14:04:06

@molnibalage: Na mennyi?
Mondjuk egy törökbálinti épülő lakópark,200-as telkekkel, kb150
ingatlan max3 utca.
A park egy jelenlegi lakópark mellet létesül.
Ezért a főgerinc adott.(kapacításban is)

efhábé 2012.12.07. 14:11:36

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Jóképességű barátom, elkezdted emlegetni az amcsi állampolgár hazafias érzelmeit, meg azt, hogy ezekből kifolyólag hazai terméket vásárol.

Erre reagáltam azzal, hogy nyilván az ohioi amcsi csak ohioi terméket vesz, tekintve, hogy Ohio egy állam. Az USA meg, amire te gondoltál, az Ohio és még 49 másik állam úniója.
És nem, piaci szempontból Kína és Ausztrália nem mérhető össze, tekintve, hogy Ausztráliát nem egészen 23 millió ember lakja, míg Kínát 1350 millió.
Hogy az eső hogy keveredett ide, nem tudom, de az teljesen világos, hogy halovány fogalmad sincs arról, hogy mit is jelent az USA esetében az, hogy szövetségi állam, illetve, hogy miért az a neve, hogy Amerikai Egyesült ÁllamOK, így, többes számban.
Továbbá arról sincs nyilvánvalóan fogalmad, hogyan alakul a helyi és szövetségi adópolitika, hogyan alakították egységes piaccá ezeket az államokat. De a riposztodból az is kiviláglik, hogy azt sem érted, mi a lényege az EU-nak és miért hat az egységes piac felé mind a négy szabadságelve az EU-nak (és miért éppen az egységes piac felé és nem mondjuk az egységes védelmi politika felé).
Nem baj, fidesz-droidnak még épp alkalmas vagy.
Addig is, 50 állam, 300 millió lakos,
27 állam, 500 millió lakos.
1 állam, 10 millió lakos.

Az esőben mindenki ugyanúgy ázik, ellenben piaci szempontból van különbség, nem is kicsi.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 14:13:28

@VT Man:
a kormány magja egy hazafias kommunista csoportosulás. akárhogy csűröd-csavarod. ez a hazafias népfront, amelyik belföldi monopóliumokat akar. az ellentábor pedig külföldit. retrográd feudális elit áll szemben komprádor kapitalistával. a második nem működőképes. az első sem. csak külső konjunktúra esetén. olyan most nincsen.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2012.12.07. 14:13:41

@Borenbukk: És nagyon nagy különbség van a 90%-os állami tulajdoni hányad, meg a mostani 5-6% körüli arány között...Semmivel sem jobb a mostani 5-6%, ugyanolyan szegénységet és kilátástalanságot hozott, mint a kommunizmus 90%-ka. Talán indokolatlan az állami tulajdonhányad gdp arányos 1% pontnyi növeléséből a kommunizmust vizionálni. Több mint túlzás, hisztéria, és józan ész ellen való. Nem magyar józan ész, hanem minden nyugati polgár józan esze ellen való.

Valahol a 20-30% között lehet az optimális állami tulajdoni arány. Nos, a teljes áram, gáz, vízközmű, szemétszállítás, stb államosítása után se érnénk el a 20%-ot. Franciáknál, németeknél szerinted mennyi az állami, önkormányzati vagyon gdp arányosan? Könyörgöm, még a magyar áram és gázszektor jó része is NÉMET ÖNKORMÁNYZATI, TARTOMÁNYI vállalatok kezében van:D de ha magyar állam akarja ezt visszavenni a tolvajoktól, akkor megy a hisztéria, piac istenítése...

Szóval szerintem egy normális országban, minden állampolgár üdvözli azt, ha az állam totális szétrablása és kiüresítése után újra értelmes és HATÉKONY méretűre növesztik vissza az állami vagyont. Ajvékolni majd akkor kell, ha kiderül, hogy az egészet csak azért csinálták, hogy saját haveri körnek játsszák át ezt a vagyont...

efhábé 2012.12.07. 14:18:58

@molnibalage: Minden kábelt a villanyoszlopokon húznak, telefon, net, villanydrót. Nagyobb szélben hunyorognak a lámpák, az ezeréves, oszlopokra szerelt olajos transzformátorok rendszeresen adják meg magukat, Budapestről agglomerációba költözni áramellátás szempontjából kb. 50 év ugrás az időben visszafele.
Digi most épített ki nálunk végpontig optikai hálózatot, természetesen a villanyoszlopon fut a kábel és onnan húzza át a házig keresztül az utcán. Addig lesz netem, amíg be nem téved az utcába egy túlméretes szállítmány, aztán jöhetnek újrahúzni. Olyan finomságról, mint vezetőszál, nem is álmodom, az optikai kábel magát feszíti ki.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 14:21:04

@efhábé:
csakhogy ez az unió gazdasági közösségként megbukott. európa két leggazdagabb országa (norvégia és svájc) nem tagja az uniónak. németországnak nincs válasza a portugál, spanyol, olasz, görög válságra. ettől még szükség van egységes belső piaci szabályozásra. és kell közös pénz. de ez nem elegendő ahhoz, hogy a kontinens és a britekkel az egész európai civilizáció a válságból kikecmeregjen.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.07. 14:22:40

@efhábé: Fura, hogy számodra Amerika csak Ohio-ból áll, de ez a Te hiányosságod.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 14:31:38

@efhábé:
egész egyszerűen a városnak kellett volna kiépíttetni egy közös optikai gerinchálózatot. úgy, hogy arra valamilyen átalánydíjért cserébe kapcsolódhassanak szolgáltatók. és ők beviszik a kábelt a lakásba illetve szolgáltatják a műsort.

tehát fizetsz azért, hogy behúz egy kábelt. ő a gerincvezeték átalánydíját áthárítja. és ezek után fizethetnél a műsorszolgáltatónak direktben. megrendeled a ringier, sanoma, bertelsman, viacom, stb. csomagot. előfizetsz a x-factor, vagy a voice egy-egy évadjára, vagy hbo sorozataira. esetleg a magyar produkciókra. vágó istvánra, rózsa gyurira, csiszár jenőre, vagy akárki másra.

itt a digi és az upc mindent birtokolni akarnak. a közműszolgáltatások terén általában a piaci önkény uralkodik. amit államival próbálnak helyettesíteni.

efhábé 2012.12.07. 14:41:46

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Te beszélni madzsar egy kicsi?

"Az USA meg, amire te gondoltál, az Ohio és még 49 másik állam úniója."

Ohio ÉS MÉG 49 MÁSIK ÁLLAM úniója. Tudod mit jelent az, hogy még 49 másik állam?

mondd, hogy nincs érettségid...

efhábé 2012.12.07. 14:44:35

@Takács Bálint: A szolgáltatóknak egymás rendelkezésére kell bocsátaniuk a kiépített hálózatukat. Nem úgy néz ki a történet, ahogy te előadod, hogy mindenki húzza a sajátját és mennyivel jobb lenne, ha a város adná bérbe. Most is köteles a szolgáltató bérbeadni a hálózatát, rendszeresen igénybe is veszik ezt a lehetőséget kisebb szolgáltatók.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 14:46:06

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
a mondandódból az tűnik ki, hogy te nem a versenyt akarsz. hanem külföldi monopóliumokat. ezeket annak idején azért hozta létre az akkori baloldali kormány, és azért fogadta el az őket követő jobboldali (horn és első orbán), mert nem nagyon volt másik választása. de ezek a modellek nem működnek.

azért, mert itt állami monopóliumokból csináltak magánmonopóliumokat. és sajnos az e-on, az eni mögött többségében régen nem szakmai befektetők állnak. hanem többségében kockázati tőkések. nekik azt kell mondani, hogy elbukták a pénzüket. vagy ki kell őket fizetni, és elküldeni őket isten hírével. a kisebbségben maradt szakmai csoportokkal kellene szövetségi (föderális) keretek között tárgyalni.

úgy, hogy leül az osztrák, német, svájci ipartestület, a magyar kormány. még jobb lenne ha pártatlan tartományi kormányok ülnének le és a városvezetők. és kitalálni azt, hogyan működhetne tisztességes módon a piac. ahol a verseny korlátlan, ott a haszon is lehessen az. de ahol korlátos, ott a profit se szökhet az egekbe.

de ezt egyik kormány se mondja. a magyar elit szokás szerint a ló egyik oldaláról esik a másikra.

$pi$ 2012.12.07. 14:47:38

@molnibalage: "Én azt látom a BP agglomerációs településeken"

Ezért mondtam, hogy város.

@Takács Bálint: "csak nyilván az egy rossz válasz, hogy legyen minden állami (párt) kézben"

Ki mondta, hogy legyen minden állami kézben? Ez szalmabáb érvelés.

Tzio 2012.12.07. 14:54:00

@El periodista:
Olyanok mint a mesebeli hülye farkas, aki nem csak azt a gyümölcsöt szedi le amit elér a fán, hanem kivágja az egészet. Hirtelen sok gyümölcse lesz, jól is lakik vele, eltenni is tud belőle meg még eladni is.
De amikor beköszönt a következő érési szezon, ő ott áll fa nélkül és gyümölcs hiányában csak másoktól tudja elvenni azt.
A fidesz zrt. ugyanezt csinálja.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 15:12:48

@efhábé:
az megint egy hülyeség, hogy az egyik épít valamit, és akkor a másik használhassa. a digi sem a upc kábeleit használja. ahogyan az eni sem az e-on vezetékét. ez akkor sem működik ha utóbbi esetben erre lehetőséget ad a törvény. ez a típusú liberalizáció nem vezet sehová.

közös gerinchálózatot kell kiépíteni. nyilván ki lehet kalkulálni, hogy körülbelül hányan fognak rákapcsolódni. hiszen nagyjából mindenki. tehát aki ezt 10-20-30 évre kiépíti az jól jár. de ha tisztességesen gondolkodunk, akkor nyilván arra van szükség, hogy ezért csak szolid nyereséget könyvelhessen el. hiszen a tutiba szállt be. ezért van szükség arra, hogy ezekben a regionális szolgáltatókban legyen valamilyen köztulajdon. és kézenfekvő, hogy ezek az önkormányzatok lehetnek. a város rendelkezésre bocsátja az utcát, hogy építkezz a felszín alatt. a járás meg azt, hogy húzd át a kábelt a mező, vagy a legelő felett.

nem azt mondom, hogy az oligopóliumon ne legyen nyereség. hanem azt, hogy ezen a külföldi befektetőknek osztozni kell. és ezek után már szabad a pálya. ha szabad a verseny, akkor a haszon érhessen a csillagos égig. de ha nem, akkor nem.

most tárgyalni kellene. és ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor államosítani. orbán azt mondja, hogy nincs tárgyalás. mert ez itt egy nagy-magyar uradalom. és itt mi magyarok mondjuk meg, hogy mi lesz. ősnemzet vagyunk, világnemzet, a világ urai. bajnai meg azt, hogy ebbe az egészbe nem lehet beleszólni. ő ehhez szerényen pislog. ez ugyan közelebb van a realitásokhoz. de valójában az sem vezet eredményre.

arról van szó, hogy ezekben a társaságokban a szakmai befektetők kisebbségben vannak. tehát itt a német, osztrák, svájci ipartestületek is tárgyalni akarnak. és egyébként a franciák, és az olaszok egy része is. mert nekik se tetszik, hogy a kockázati tőkések tutiba fektetve óriás haszonnal mindent felvásároltak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 15:32:33

@Takács Bálint: hidd mar el, hogy pontosan tudom mit akarok...

jol mukodo szolgaltatast es leszarom, ki nyujtaja. ez a verseny ugyanis. nem az, amikor a kicsi benanak ahona ala nyulsz kozpenzbol, mert az csak azt jelenti, hogy a retardaltat tamogatod, akinek el kellene hullani. es teljesen mind1, hogy magyar, vagy kulfoldi.
az alam ne legyen benne. amibe az allam belelogatja a retkes pocset, mind elrohad. lasd pl egeszsegugy, oktatas, tomegkozlekedes...

mitol lenne ez jobb az energiaszektorban?

raadasul pontosan az a jogosulatlan versenyelony, amikor az allam a rossz gazdalkodasanak kovetkezmenyeit a koltsegvetesbol - lasd meg; az adofizetok penze - tomogeti be. hiszen melyik magankezben levo vallakozas teheti azt meg, hogy bekerulesi aron alul ad el vegtermeket, majd az adofizetok penzebol fedezi a veszteseget?

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 15:34:21

@$pi$:
orbán viktor (és a törzsközönsége) mondja, hogy a közszolgáltatások mögött döntően köztulajdonnak kell lennie. hiszen a nevében is benne van "köz-szolgáltatás". ha vannak magánbefektetők, akkor sem lehet nyereségük.

a bajnai gordon (és a törzsközönsége) pedig azt, hogy ezek mögött tisztán magántulajdon kell. ezek piaci alapú szolgáltatások. ha a külföldi befektetők beszállnak a tutiba, akkor nekik örök időkre végtelen profitot kell realizálni. mert ez a piacgazdaság.

szerintem egyik tábornak sincs igaza. az oligopóliumok hasznán a piacnak a várossal és a vidékkel osztoznia kell. vegyes tulajdonlás mellett a befektetőknél szolid nyereség képződhet. de ezt az álláspontot egyetlen pártnál se keresd. mert komprádor kapitalista és egy retrográd feudális elit viaskodik egymással. illetve van még egy szalonnáci csoportosulás. és a zöldek. akik azt mondják, hogy legyen fenntartható a fejlődés. de a hogyan-ról elképzelésük nincsen.

a magyar uralkodó elit környezetében nincs egyetlen tisztességes szakjogász, szakközgazdász, szakmérnök. minden párt elűzte ezeket az embereket, vagy az országot reménytelennek látva egész egyszerűen elmenekültek.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 15:47:37

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
oké, és hogyan akarsz versenyt mondjuk lakossági gázszolgáltatásban? vagy mondjuk a távközlésben? vagy mondjuk a bankszektorban? hányan tudnak magyarországon bankot alapítani? hogy lesz verseny?

ha én budapest polgármestere lennék (mint ahogy nem leszek az, mert egyrészt nem élek budapesten, másrészt biztosan nem szavazna rám egy ember se, ráadásul ambícióim sincsenek). de ha mégis, akkor nekem az első dolgom az lenne, hogy létrejön a köztulajdonú budapest bank. egyszerű bankügyletekkel. és ettől még lehet menni bárhová a kockázatos tőkeügyletekkel.

ezek után eldöntheted, hogy a köztulajdonú bankba tartod a megtakarításodat, vagy magántulajdonú bankházak számláin. csakhogy budapesten a polgárság azt gondolja, hogy egy pártatlan köztestület kapásból rosszabbul felügyelné az egyszerű lakossági betét, és kivétet, vagy a mikrohitelezést, mint az ismeretlenekből álló igazgatótanácsok. mert nektek valamiért túlméretezett a külföldbe vetett bizalmatok. úgy, hogy ez a rendszer nemrég kártyavárként zuhant össze.

ugyanolyan elvakultak vagytok, mint a jobboldal törzsközönség.

sanyix 2012.12.07. 15:48:21

@Borenbukk: nekem nincs sok eszem? :D hát a hasonlatodból nem ez látszik. A válság előtt mi is szaporodott el? A semmi. Ezért is lett válság, mert a semmire játszottak úgy mintha valami lenne(és nem azok szívták meg akik a semmire játszottak hanem mások).
És éppen ezért kell szabályozni a gazdaságot, mert önmagát nem tudja, mert egy humbug az hogy tudja. Az amit te önszabályzásnak mondasz az:
-szar
-mindig az az eredménye, hogy az emberek sokkal többet veszítenek mint amit a buborékból nyertek, és egyes már amúgy is dúsgazdag gazdag emberek járnak vele csak jól összességben. Az egész nem kiegyenlíti a dolgot, hanem kemény mínuszba tolja.

Tehát szabályozni kell a gazdasági rendszert, mert úgy az 1900-as évek környékén el lett baszva, szépen fogalmazva. Aztán jöt '29 utána leszabályozták, majd a 80-as évektől a gazdasági lobbiknak(akik tudták mire megy a játék, benne is voltak a buborékfújásban) köszönhetően újra elsikálták a szabályozást, és lett belőle 2008. Most már akkora ezeknek a lobbiknak a hatalma, hogy az új szabályozásokat is megelőzték(csak mutatóba vezettek be pár jelentéktelen szabályozást, hogy "paraszt" megnyugodjon), jöhetnek a gyakoribb válságok, lehúzások.

A verseny is egy hamuba sült marhaság, mert ez a valóság: a legnagyobbra növő cég, kiirtja a többit, mert monopoliumra törekszik, nem éppen tisztességes eszközökkel általában. Ha nincs esély monopoliumra, akkor kartellezni fognak. Verseny csak rövid ideig működik magától, hosszú távú versenyhez tökös hatóságok kellenek amiket nem tudnak megkenni. De ilyen gyak nem létezik. Tehát a kapitalizmus önmagát nem tudja szabályozni, sem fenntartani, ebből a szempontból olyan mint a kommunizmus, azt is csak azért nem tudták fenntartani, mert nagyobb volt az ellenszél. Ha fordítva lett volna, a kapitalizmus bukott volna, mind2 egy szar, csak máshogy szar.

sanyix 2012.12.07. 16:13:21

@molnibalage: nem húznak be utcára gerincet, mert a trénél adott az ország nagy részén, azon túl kb alig nyúlnak hozzá, csak akkor ha már nagyon gáz a helyzet. Optikát lakótelepre meg vastagon megéri nekik behúzni, annyira hogy akár féláron is adják.

Upc-nél is rég túl vannak a hálózatkiépítésen, csak foltozgatják. Digi pedig csak a jó zsíros lakótelepekre megy.

Trénél alvállalkozn keresztül pékeket és ácsokat alkalmaznak a koaxhálózat karbantartására, akik minimálbéres fizetést kapnak, többit okosban, sokan egy utp kábelt sem tudnak krimpelni, a hálózat rohad, túl van terhelve kevés a fejlesztés, és nem, ez nem a különadók és a válság következménye, hanem egy 10 éves történet. Tartják a markukat, kitalicskázzák a profitot (úgy hogy ne is látszódjon), és csesznek fejleszteni. Akkor van max fejlesztés ha új végponti eszközök érhetők el, de magához a kábelezéshez alig nyúlnak.

Víznél hasonló volt. Mint kiderült a fővárosi vízművek francia tulajdonosa, szép profitot termelt, miközben hetente 2x árasztják el az utcákat a szétmenő ezer éve nem cserélt csövek.

A közművek szinte mindig monopoliumok, így nem hatékony ha magánkézbe kerülnek, mert ha nincs verseny, szarik a fejlesztésre.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 16:20:04

@Takács Bálint: na ez a mentalitas rohad lassan 24 eve a fold alat, csak a koponyajat mar elloptak...

tessek mar felfogni, hogy a "nagy kozos" nem mukodik. aki ezt elhiteti veled azert teszi, hogy a nagy kozosbol sajatot csinaljon. kulonben a nagy kozos utopia, fikcio. nem letezik. nincs olyan, hogy nemzeti vagyok, nincs olyan, hogy allami vagyon. olyan van, hogy egy magat nemzetnek vagy allamnak kikialto kozosseg eroszakkal elveszi masok magantulajdonat. ha valaki ezt hirdeti az egyetlen celja az, hogy meglopjon. es ha te ezt elhiszed, akkor meg is fogod erdemelni, hogy meglopjanak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.07. 16:46:28

@sanyix:
Vicces, hogy ilyeneket írsz, mert mind a 29-es, mind a 2007-es válságot az amerikai állam beavatkozása okozta...

A kommunizmushoz nem kell ellenszél, mert a saját céljaival ellentétes. Azt várja, hogy az emberek elfelejtsék a saját érdekeiket. Mindenki dolgozzon, de ne várjon cserébe semmit. Hát, az emberek viszont nem ilyenek.

A kapitalizmusnak nincs célja. Csak működik. Mindenki próbál meggazdagodni, ezért mindenki próbál valamit csinálni, amiért a többiek hajlandóak pénzt adni.
Ha megnézed a bukott államokat, ahol aztán semmilyen szabályozás nincs, vagy a fekete piacot, pl. drogpiacot. A tökéletes laissez faire. Működik? Működik bizony és szabályozza magát. Hiába csapnak le kisebb-nagyobb bandákra, a kereslet és a kínálat egyensúlya mindig villámgyorsan helyre áll.
Sőt, még meglepőbbet mondok: nemcsak, hogy nem monopolizálódik, de buborékok se keletkeznek benne. Sose hallottál kokain-buborékról.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 16:47:17

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
csak azt tudnám hogy működik ez a modell az egész világon. hogy a fenébe működik ez franciaországban, svédországban, vagy akárhol európában. az e-on egy jelentős hányada német köztulajdon. akkor az hogy van?

sanyix 2012.12.07. 16:57:20

@Lord_Valdez: ja végül is az állam beavatkozása, és az államot a lobbisták terelték a nekik megfelelő irányba(mivel hogy a lobbisták súgják a miniszterek fülébe mit csináljanak, vagy az is gyakori hogy maguk a lobbisták lesznek miniszterek) :D szóval igen az állam, de jobban megnézve nem...

De azért a kockázatos hitelek betonbiztossá nyilvánítása a minősítőcégeknek köszönhető, meg a 0% önrészes bankhitelek kiadása fűnek fának sem az államnak köszönhető.
Megint csak annak köszönhető hogy nem volt szabályozás, bármit megtehetnek a bankok, elemzők, következmény nélkül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.07. 16:59:00

@Takács Bálint: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
Úgy működik, hogy az e-on profitorientált (tőzsdén jegyzett) vállalat.
Igazából nem az a fontos, hogy ki birtokolja a részvényeket, hanem hogy gazdasági logika szerint működik-e.

vargánya 2012.12.07. 17:00:08

@mizrolist: @Lord_Valdez:
"profit nélkül nem fog telni pl. karbantartásra, vagy fejlesztésre."
Nem a profit a probléma, hanem annak mértéke (ahogyan más hozzászólók is említették) ill. felhasználásának mikéntje, a profitszerzés célja (ne röhögtess, hogy csak "karbantartás és fejlesztés").
"2. Neked is harcolnod kellene, ugyanis neked is érdeked, hogy neki legyen profitja." Lófaszt! Nekem az az érdekem, hogy színvonalas szolgáltatás legyen. Legyen annyi haszna(és csak annyi!) egy átlátható működésű MAGYAR ÁLLAMI tulajdonú közszolgáltató cégnek, amiből a szüksége fejlesztéseket elvégzi! Ilyen egyszerű.

molnibalage 2012.12.07. 17:01:09

@sanyix: Az országos távvezetéki hálózatot az FGSZ Zrt. üzemelteti és tervezű karbantartásokat leszámítva nem tudok felidézi hosszabb kieséseket a szolgáltatásban havária miatt. Pedig totálisan monopol helyzet van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.07. 17:01:58

@sanyix:
Nem éppen. Politikusok voltak, akik a saját népszerűségüket hajszolták.

A kockázatos hitelek minősítése azért történt, mert a hitelminősítők baromi lassúak. Minimum 1 hónapos lemaradásban voltak az eseményekhez képest.
A 0%-s önrész a két állami banknak köszönhető és a jegybanknak, aki irreálisan alacsonyra vitte az alapkamatot, hogy kihajtsa a pénzt a bankokból.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.07. 17:03:20

@vargánya:
A profit hiánya gyakorlatilag kizárja a színvonalas szolgáltatást.

A profit mértéke pedig igen csak meghatározza, hogy az ágazat mennyi tőkét tud vonzani.

molnibalage 2012.12.07. 17:05:10

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Az UTP kábel árát nem ismerem, de 16bar-os DN200 vagy afelett PVC cső méter ára ezer forintos nagyságrendben van.

A sima UTP kábalhez képest hol van az ipari UTP? Egyáltalán a spórolós szolgáltató olyat húz ki...? Páncélozott, időjárásálló, stb...?

Még, ha anyagárban nagy difi nincs, a föld alá feketetés és az, hogy csak gázipari szakember csinálhatja, az is elég vaskos össze. A csőcsatlakozást kialakítását is nyomás alatt kell csinálni, asszem azt valami elektrofittinges műanyaghegesztéssel csinálják.

Ehhez képest a lakásba behúzott sima UTP kábal ára néhány száz ft/m és a csatlakozás is picit egyszerűbb...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.12.07. 17:07:49

@vargánya: "egy átlátható működésű MAGYAR ÁLLAMI tulajdonú közszolgáltató cégnek, amiből a szüksége fejlesztéseket elvégzi! "

gwahahahahahahahaaaaa:-DDDDDD

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 17:12:29

@Lord_Valdez:
az összes amerikai fellendülést és válságot az usa kormánya okozta. az általad preferált ortodox liberalizmus amerikában sohasem volt mainstream. azért, mert az usa gazdasága viszonylag zárt. és ezért ott be lehet avatkozni makroszinten. nyitott gazdaságban mikro szinten lehet csak. de nem nagyon érdemes amerikai példával előhozakodni. mert az a modell, amit te elképzelsz amerikában sohasem létezett. a kezdet kezdetén sem.

de a probléma, hogy általad favorizált szabad tőkepiac ma sehol a világban nem versenyképes. azért nem, mert a világ legnagyobb hitelezője kína. ami csak nevében népköztársaság, valójában egy óriás föderáció. a bank of china és a másik három kínai óriás bank non profit módon hiteleznek. azért, mert a cél az, hogy a nyereség a reálgazdaságban képződjön. és ezért brutálisan olcsó a kínai áru. ti folyton csak az előállításról beszéltek. az olcsó munkaerő. de például teljesen ingyenes a szállítás. azért, mert a kínai kormány a bankok nyereségét az ingyenes szállításra költi.

egy kínai budapesten nyit egy üzletet. mondjuk egy kifőzdét. akkor neki ingyen szállítják ide a terményt. nincs ingyen a rizs és a csirke, de szállítási költség 0. ennek az ára az, hogy a kínai bankrendszer nem keresi magát gennyesre. de ezen a kínai kormány nem kesereg. mert ott nem bajnai gordon irányít. hanem olyan fazonok, akik a "free movement of goods" tételt ingyenes áruszállításnak fordították. és kína ezzel a modellel ledúrja a piacot. mert a mc donaldsba se megy az áru ingyen. és a tesco-ba sem. ezért a kínai piac olcsó. nem a munkaerő, hanem az ingyenes áruszállítás miatt.

na most ha te ebbe a helyzetbe belegondolsz, és nem a régi mantrákat tolod, akkor ez minimum egy dilemma. akkor ezzel mit kell kezdeni. hogy lehet ezt az egészet fenntartani úgy, hogy mindenki jól járjon. és a válasz az, hogy valószínűleg sehogy se. vagy a globális és szabad tőkepiacnak, vagy az európai és amerikai reálgazdaságnak kell búcsút inteni.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 17:16:13

@Lord_Valdez:
de milyen újítást vársz el mondjuk a lakossági gázüzletágban. mégis mit gondolsz, hogy a gáz fűtőértéke egyszer csak megnő? az egy konstans. a gázt biztonságosan kell szolgáltani, nem kell semmilyen színvonal emelkedés. tipikusan nem ez az ágazat.

takácsbálint (törölt) 2012.12.07. 17:46:07

@Lord_Valdez:
az e-on magyarországot nem jegyzik a tőzsdén. se budapesten, se frankfurtban, se sehol. nincs tőkebevonás. mert akkor az e-on magyarország nyereségén a tulajdonosoknak a kisbefektetőkkel osztozniuk kellene. te azt állítod, hogy e-on egy nyílt piaci műveletekre tőkés épülő társaság. de nem valójában zárt monopóliumokból áll össze. a nyereség nem ott, és nem úgy keletkezik ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. az e-on szinte sehol sem versenyez.

orbán viktor azt képzeli, hogy úgy lesz a jó ha a külföldi oligopóliumokból nemzeti iparvállalatok lesznek. létrejön egy nemzeti energetikai konszern. ahová beültetheti a körülötte levő csókos haverokat. és akkor ez a társaság majd lecsökkenti az árakat. úgy, hogy a világpiacon azok emelkednek. a nemzeti nagytőkések, és a nemzeti iparvállalatok új kapitalizmust teremtenek.

és ezért a "nem-termelő" (vö. improduktív) üzletágakban különadókat kivetve megszünteti a nyereséget. azért, hogy a kincstár az üzletrészeket felvásárolja. persze, amikor a rendszerbe pénzt kell fektetni, akkor bajban lesz. de arra az esetre megalapítja a magyar nemzeti befektetési bankot. és úgy képzeli, hogy ő és az emberei mint egy fáraó, vagy cár képes lesz irányítani a forintgazdaságot.

abban egyetértünk, hogy erre valószínűleg nem lesz képes. ez egy illúzió. de abban nem, hogy a jelenlegi állapot fenntartható.

molnibalage 2012.12.07. 17:48:54

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Ez 0. A műanyag cső nagyságrendekkel drágább ezek szerint.

vargánya 2012.12.07. 19:54:38

@tomwar: " Azt nem ertem, hogy mi a fenenek kellett a rendszervaltas.." Miért? Szerinted volt rendszerváltás?
Amúgy meg: mi köze a közműcégek "privatizációjának" (ny-európai állami cégeknek adták el) a rendszerváltáshoz? Ezen "logika" alapján akkor pl. Franciaországban még nem ment végbe a "rendszerváltás".

vargánya 2012.12.07. 20:21:25

@Lord_Valdez: "A profit hiánya gyakorlatilag kizárja a színvonalas szolgáltatást." 1., Mire alapozod, hogy nincs, vagy ezek után nem lesz profitjuk? Mert ha esetleg arra amit magukról mondanak, akkor csak röhögni tudok. Ez az álnaív jóhiszeműség más ügyekben (és pl. a jobboldallal szemben) egyáltalán nem jellemző rátok. amit a "kreatív könyvelésről" említettem azt fogadjunk, hogy nem is értetted.
2., A fejlesztésekhez szükséges tisztes haszon (mért kellene, hogy egy közszolgáltató cégnél e fölötti "profit" is realizálódjon?) nem csak áremelésből, hanem mondjuk a gazdálkodási hatékonyság javításából is adódhat, ill. a fentebb említett "kreatívan" kimenekített pénzek felhasználásából is.

"A profit mértéke pedig igen csak meghatározza, hogy az ágazat mennyi tőkét tud vonzani."
Miről beszélsz drágaságom? Miért kellene "tőkét vonzania"?
1., Ha nincs saját tőkéje (anyavállalat!), akkor mi a fasznak vállalta el '95-ben az üzemeltetést és fejlesztést? Hát nem ő maga a TŐKE?
2.,Az "okos" privatizációs szerződésben számukra GARANTÁLT PROFIT (ilyen a világon nincs) ami "alatt" annyi költséget számoltak amennyit nem szégyelltek, nem teremtett elegendő forrást a fejlesztésekhez? Tudod egyáltalán, mire akarsz kilyukadni?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.08. 08:40:48

@Takács Bálint:
Itt túl sok a marhaság, ezért az első kommenteddel majd később foglalkozom, amikor több időm lesz.

A gázszolgáltatás. Igen, a gáz fűtőértéke annyi, amennyi, de tud fejleszteni a szolgáltatás árán, a rendelkezésre állásán, az ügyintézésen, sőt kapcsolt szolgáltatásokon.

"az e-on magyarországot nem jegyzik a tőzsdén. se budapesten, se frankfurtban, se sehol."
És mondod ezt egy olyan embernek, akinek vannak a frakfurti tőzsdén vett E.On részvényei...
Az E.ON a frankfurti tőzsdén.
www.boerse-frankfurt.de/en/equities/e+on+se+ag+DE000ENAG999
Az E.ON az OTC-n
www.otcmarkets.com/stock/EONGY/quote

"nincs tőkebevonás. mert akkor az e-on magyarország nyereségén a tulajdonosoknak a kisbefektetőkkel osztozniuk kellene."
2011-ben részvényenként 1 Euró osztalékot fizetett.

@vargánya:
1. gazdasági lapokra
Mellesleg azért is válik meg ilyen könnyen az E.On a gázüzletágától, mert veszteséges.
2. Erről szólt a poszt. Tudod, amikor a befektető döntést hoz, hogy hol fogja befektetni, ugyanis nem köteles itt, akkor ott fogja megtenni, ahol nagyobb hasznot hoz.
3. Azért kell tőkét vonzania, hogy itt fejlődjön és ne máshol.
4. Ezek a garantált profitos, meg kimenekített pénzes sztorik városi legendák

takácsbálint (törölt) 2012.12.08. 23:05:33

@Lord_Valdez:
az eon magyarország zártkörűen működő részvénytársaság. a lányvállalat. általában az összes lányvállalat. a tulajdonosoknak az oligopóliumok hasznán nem kell osztozniuk. ez az ő szempontjukból érthető. a profitmaximalizálás ezt követeli meg.

de a tisztességes mégis csak az volna ha a lányvállalatokban lenne valamilyen köztulajdon. inkább önkormányzati, mint kormányzati szerepvállalás. egy városnak fontos lehet, hogy a saját erőművét tartósan nyereségessé tegye. szóval azzal egyetértek, hogy ezekből a társaságokból az államot ki kell zárni. de a városokat miért kellene?

az ideális az lenne ha az e-on magyarország zrt-ben az energetikában érdekelt városok tulajdonosrészt kapnának. a helyi ipartestületekből alkotmányosan ki lenne tiltva a politikai pártok. probléma az, hogy nem ez az államosítás célja. és nincsenek pártatlan önkormányzatok sem.

de a legegyszerűbb, ha megegyezzünk abban, hogy kölcsönösen hülyének tartjuk egymást. és akkor legalább valamiben konszenzusra jutottunk.

vargánya 2012.12.09. 15:51:43

@Lord_Valdez: "4. Ezek a garantált profitos, meg kimenekített pénzes sztorik városi legendák".
4., A 8%-os garantált profit közismert tény, bár '96-ban amikor a botrány kirobbant emiatt te még ifjú "lord" lehettél, ezért nem emlékszel rá. Mindenesetre utána nézhettél volna, de hát egyszerűbb volt "városi legendázni".
1., És a "gazdasági lapok" honnan veszik az információikat?
2., "Erről szólt a poszt." Persze. Állításaidat próbáltam cáfolni, de szemmel láthatóan nem értetted. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy szövegértési probléma az oka, vagy nem is törekszel arra, hogy megértsd az "ellenség" érveit?
3., Oda figyeltél arra amit írtam?

vargánya 2012.12.09. 16:35:12

@Lord_Valdez: De ha már itt tartunk "Lordom": "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa".
Ez számodra "meglepő" sőt "megdöbbentő". Miért is?
"Ez jól hangzik, feltéve, hogy ez az igazság. De az valójában messzebb nem is lehetne tőle." És aztán jön a nagybetűs"igazság" amit Te az igazság birtokosa/bajnoka (és a külföldi cégek kéretlen (felkért?) barátja) majd elmondasz nekünk tudatlan mucsaiaknak miheztartás (és- nem mellesleg - a kormány lejáratása) végett.
A közszolgáltatás az közszolgáltatás. Hogy a pékség vagy a benzinkút oda tartozik-e hál istennek nem Te döntöd el.
Arra meg , hogy az "igazi" közszolgáltatók miért ne legyenek az (amúgy a közérdeket képviselni hivatott) állam kezében, (miközben Te is hozol rá példát), nem kapunk meggyőző választ. Abból indulsz ki, hogy(a "gonosz és dilettáns Fidesz" vezette) magyar állam rossz gazdája lenne a közszolgáltató cégeknek (bezzeg a svéd - Németországban!!!), mert olyan hülye lenne, hogy - profit híján - hagyná azokat lerohadni. Más hozzászólók is próbálták már megvilágítani, hogy van különbség "profit" (én fentebb úgy fogalmaztam, hogy "A fejlesztésekhez szükséges tisztes haszon") és az extraprofit között. No ez az, ami egy közszolgáltató cégnél nonszensz és indokolhatatlan, főleg ha az külföldi. Nem azért jött ide ELSŐSORBAN, hogy fejlesszen, hanem hogy az itt megszerzett profitot hazavigye. Gondolod hogy itt lennének még, ha ez nem így működne? Nekünk meg (magyaroknak, fogyasztóknak) ez miért is jó?

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2012.12.09. 18:59:36

@Önnek megyünk: @vargánya: @takácsbálint: @fal_adja_a_masikat: @newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Egy kis emlékeztető:
1991-ben és 1993-ban egy-egy cég telefonrendszerének kiépítéséért voltam felelős. Akkor még a Postából leválasztott MATÁV állami volt (és a kiváló Antall-kormány kormányzott, tehát már rendszerváltás után voltunk). Nem volt telefonvonal, nem lehetett külföldre telefonálni, mert a régi Rotary központokban félóráig nem jött be nemzetközi vonal a 00 tárcsázására. A crossbar valamivel jobb volt. 1991--es cégem nagy cég volt, szóbaálltak velem a telefonközpontban, és magyarázták ezerrel, hogy ne akarjak crossbar vonalat, mert ugyanolyan, mint a rotary. Mondtam, ha ugyanolyan, akkor miért akarnak lebeszélni róla? Ahhoz, hogy adatot is tudjunk a cég két telephelye (három utcasarok távolságra) között átvinni, nem volt elég bérelhető kábel (és persze, csak rézkábel lett volna, huszadakkora átviteli kapacitással, mint amekkorát ugyanolyan rézkábel Bécsben tudott). A második alkalommal (két évvel később) mar nem is sikerült telefonon se beszélni senki illetékessel, fogadónapra lehetett bejelentkezni három hónappal előre.
Aztán jött a Deutsche Telecom, és lett telefon, adatátviteli kapcsolat, ADSL, minden. A többi líra.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2012.12.09. 19:01:08

@Kuviklacz: Ja, és volt világbankos telefonközpont-fejlesztési program. Jött az indiai mérnök (nem volt fiatal, ötven körüli), megnézte a központot, és mondta, igen, ezt ismerem, a Standard gyártmánya, egyetemi éveimben ezen gyakoroltuk a szerelést.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.09. 21:15:37

@takácsbálint:
Lehetne egyszerűen hülyézéssel is intézni a dolgokat, de az nem visz előbbre. Jobban szeretek beszélni róla és elmagyarázni, hogy miért nincs igaza, csak hát ez meg sokkal több idő.

Most ráérek, ezért elmondom, hogy mi a baj az USA-s kommenteddel.
Egyrészről nem igaz, hogy minden fellendülést és válságot az állam okozott volna.
Pl. a free banking korszakban az államnak szinte semmi hatása nem volt a gazdaságra. Később is pár évente jött egy kisebb recesszió. Olyan kellemesen hullámzó volt a gazdaság teljesítménye.

Az igaz, hogy Kína nagyon sok versenytorzítást alkalmaz, de a megállításaid mégsem helytállóak.
Egyrészről a szállítási, illetve exporttámogatás nem ismeretlen Európában sem. Másrészről ilyen ingyenes szállítás egyszerűen nincs.
Harmadrészről, ez a 4 bank (Bank of China, China Construction Bank, Industrial and Commercial Bank of China, Agricultural Bank of China) valóban tevékenyen részt vesz a kínai buborék nagyra fújásában, de a non-profitság közel sem igaz a többi kereskedelmi bankra.
Negyedrészről nem túrja le a piacot. Vannak szektorok, amikben Kína baromi versenyképes. De nem az állítólagos ingyenes szállítás miatt, mert a szállítás költsége minimális a műszaki cikkek árában, hanem pont a munkaerő, illetve azért, mert kínában gyakorlatilag nincs szociális rendszer. Viszont vannak szektorok, ahol Kína egyszerűen nem rúg labdába.
Ötödrészről a szabad tőkepiac és a nyugati reálgazdaság szembeállítása hamis. A nyugati reálgazdaság valóban bajban van, de ezen nem segít a tőkepiac korlátozása. Ezzel a problémát átmenetileg el lehet dugni.

Ja, látom. Neked az E.On Magyarország a fontos.
Ezek a leányvállalatok viszont, ha úgy tetszik akkor meghosszabbított kezek. Lehet bennük tulajdona az önkormányzatnak éppen. Nem az ördögtől való, de nem tudom, hogy ez min változtatna. Szerintem semmin, amellett, hogy a magyar önkormányzatok nem igazán vannak abban a helyzetben, hogy tulajdont vásároljanak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.09. 21:32:39

@vargánya:
Bazd ki, 96. Az már egyrészről igen rég volt, másrészről emlékszel arra, hogy milyen volt a 96-s gazdasági környezet?

A közszolgáltatás egy bullshit. Közérdek az, hogy legyen benzin? Az. Közérdek, hogy internet? Az. Szinte mindenre ráfogható.

Csakhogy tisztázzuk, az is leírtam, hogy élesen szétválik a szabályozó és a tulajdonosi szerep. Erre a Fidesz képtelen.

Extraprofit, édes Istenem. Az extraprofit kifejezés a marxizmus-leninizmus nagy túlélője. Ilyen csak és kizárólag a marxi közgazdaságtanban létezik. De tényleg. Azon kívül ennek fogalomnak nincs értelme.
Arról nem is beszélve, hogy a gázüzletág veszteséges. Ezért adta el a MOL az E.Onnak és ezért nem tiltakozik az E.On az ellen, hogy a kormány meg akarja venni.
És, igen azért jött, hogy hazavigye a profitot. Mégis mi a bánatos faszért jött volna? Amikor te befektetsz miért teszed? Hogy nekik jó legyen? Nem. Az csak egy mellékhatás. Azért teszed, hogy neked jó legyen. Mert profitot akarsz hazavinni.
Nekünk magyaroknak pedig azért jó, mert nekünk magyaroknak nincs annyi pénzünk, hogy magunk csináljuk meg. Ha lenne, akkor semmi gond, csináljuk meg, DE annak is piaci alapon kell működnie, ergo annak is profitot kellene termelnie. Különben olyan lesz, mint a fent említett Matáv volt.

tomwar 2012.12.10. 08:36:48

@vargánya: Nos, az irany miatt ertettem.... De latom itt Valdez nagyjabol el is magyarazta, mire gondolhattam, igy nem smittelek tole.

takácsbálint (törölt) 2012.12.10. 16:41:06

@Lord_Valdez:
vegyük sorra. a high tech iparban régen nem azért viszik ki a gyártást ázsiába, mert ott az sokkal olcsóbb. hanem azért, mert egész egyszerűen ott van meg ehhez az automatizált gyártósor. az hab a tortán, hogy mellette a betanított munkaerő olcsó. de annak egyre kisebb a jelentősége. mert igyekeznek automatizálni mindent. dél-kelet ázsiának technológiai versenyelőnye van.

de ezen túl az üzletek tele vannak kínai kacatokkal. amit az emberek megvesznek, mert olcsó. a kínai büfében bőséges az áru. és mindez kizárólag nem az olcsó munkaerőnek köszönhető. hanem annak, hogy a kínai kormány támogatja az áruszállítást. egy magyar községben a kínai iskolatáska szerinted mitől olyan olcsó? a szállításnak, a raktározásnak, az elosztásnak nincsenek valós költségei. mert azt egész egyszerűen kifizeti a kínai kormány. ez az egész abból fakad, hogy kínában a termelés és a fogyasztás egyre inkább egymástól távol levő metropoliszokba koncentrálódik. nem túl fejlett az úthálózat. valahogy el kellett érniük azt, hogy egy távoli településre is olcsón jusson el az áru. azért, hogy ne lázadjon fel a nép. és ebből racionálisan az ingyenes áruszállítás jön ki. és ezt a tőkepiaci nyereségből lehet fedezni. mert máshonnan támogatni nem lehet. ma a világ legnagyobb hitelezője kína. ehhez képest a kínai bankrendszernek szolid nyeresége van.

lehet mondani, hogy európa ne támogasson semmit se. de akkor nem lesz európai ipar. lesz egy nyereséges bankszektor, de nem lesz hozzá reálgazdaság. a kommunista kína a saját cégeinek odaadja a tőkepiac nyereségét. és a többiek meg néznek ki a fejükből.

nyomjátok ezt az olcsó munkaerő szöveget. ma egy kínai mérnök többet keres, mint egy európai. egy japán munkás többet keres, mint egy európai. többet is dolgozik. de nem az a gond, hogy az európaiak lusták. hanem az, hogy kiugró tőkepiaci nyereség mellett nem lehet termelni. persze veszteség mellett sem. mert akkor nem lesz hitelezés. a bankokat egy szolid nyereségre kell belőni. és az összes oligopóliumot. mert bankot se tud mindenki alapítani. ahogy energiaszolgáltatót se. ahol nincs valódi verseny, mert az a természeténél fogva korlátozott. ott a profitot is kordában kell tartani. különben nem tartható fent a rendszer.

európában ha nincs támogatás, akkor nincs semmi. akkor nincs ipar, se mezőgazdaság. akkor ez a kontinens afrika szintjére süllyedne. előbb a keleti fele. és utána nyugat-európa is. a probléma, hogy ez a támogatási rendszer bürokratikus és ostoba. az új munkahelyeket támogatja a régiek rovására. először is támogatni csak a tőkepiaci nyereségből lehet. és a rendszer csak úgy válhat egyszerűvé ha a meglévő munkahelyeket is támogatjuk. az összeset. elérjük azt, hogy egy munkás bére heti 10 fontról induljon. és egy munkanélküli se kapjon ennél többet. a mértéken lehet vitatkozni. de ha nem válik támogatottá az összes munkahely, akkor nem lesz versenyképes gazdaság. se nagy-britanniában, se a kontinensen.

és a liberális modell amerikában sem lesz tartható. azért, mert nem tudnak tovább adósodni. és a tőkepiacot kell megcsapolni. csak persze ésszel. orbán kormánnyal nem az a gond, hogy bevezette a bankadót. hanem az, hogy a bankrendszert veszteségbe fordította. nem hagyott ott annyit, amiért még megéri hitelezni. a közműszolgáltatóknál se akar hagyni annyit, amiért megéri fejleszteni, beruházni. de ezek működésébe a kormányoknak be kell avatkozni.

ezeket a szektorokat eleve kormányzati beavatkozás hozta létre. a bankokat nem a köznép alapította. ahogyan a pékségeket. és ezekből kinőtt a legjobb. ne nézzetek már az embereket hülyének. arról van szó, hogy seggfejek vagytok. nem véletlen örvend az összes ortodox liberális közutálatnak. ez a szemlélet egész egyszerűen lejáratta a klasszikusokat. persze ez nem igazolja az unortodox politikát se. ők tőletek is rosszabbak. komprádor kapitalista elit áll szemben egy a retrográd feudálissal. és egyik sem lesz jó. egyik sem.

takácsbálint (törölt) 2012.12.10. 17:14:53

@Kuviklacz:
szerintem ma nincs értelmes ember, aki távközlésben az állami monopóliumok mellett érvel. eszembe nem jutna visszaállítani a matávot. vagy bármi ilyesmit. szerintem teljes közgazdasági tévedés az, amit a kormány csinál. amikor helyzetbe akarja hozni a magyar postát. városi postafiókokra volna szükség úgy, hogy ezekből piaci tőkebevonással térségi vállalatok szerveződnek. amilyen mondjuk a vasúti közlekedésben a gyesev. de abban győr, sopron és ebenfurt lehet tulajdonos. az érintett városok birtokolhatják a pályaudvarokat. nem az állam, hanem a városok. persze onnan a pártpolitikát alkotmányosan ki kellene zárni. azt kellene mondani, hogy aki parlamenti pártban politikai tisztséget tölt be az ne lehessen önkormányzati képviselő. a közműveket állami beavatkozás nélkül a városok és a piac partnersége által kell megszervezni.

egy regionális vízmű lehet vegyesvállalat. ne legyen kizárva a suez. vegyen részt a dél-dunántúl, vagy akármelyik régió közmű-korszerűsítésében ha akar. de a köztulajdont ne adjuk fel teljesen. az önkormányzatok és az önkormányzati társulások kezében miért maradhatnának mondjuk a víztornyok. többek között azért, hogy ne a piaci önkénytől függjön a vízszolgáltatás. az állami önkénytől se függjön. de a totális piacosítás sem megoldás.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2012.12.10. 22:05:21

@takácsbálint: GYSEV: A jelenlegi tulajdonosi szerkezet: Magyar Állam: 65,6%; Osztrák Köztársaság: 28,2%; STRABAG SE: 6,1%

Az önkormányzat semmivel se jobb tulajdonos, mint az állam. Viszont külön kell választani a természetes monopóliumot, vagyis a hálózatot, ez lehetne köztulajdonban, és a szolgáltatást.
"ne legyen kizárva a suez. vegyen részt a dél-dunántúl, vagy akármelyik régió közmű-korszerűsítésében ha akar" Mivel veszed ár, hogy akarjon? Hogy térül meg a fejlesztés?

A másik kommentedre: Légy szíves adatot adni arra, hogy hogyan keres a kínai mérnök többet, mint az európai. (persze ha a többletmunkájával arányosan keres többet, az nem több, ez mondjuk alapvető - igaz, nem Matolcsi agy Róna vagy Kopátsy-féle - közgazdaságtan. Ami a támogatást illeti, az, hogy a kínai állam fizeti a szállítást, elosztást, kereskedelmet, az nem támogatás?
Mi az a tőkepiaci nyereség? Gondolom úgy érted, hogy a nyereségből a tőkére eső rész túl nagy. Csakhogy ez a mai dollár- és euró-kamatok mellett nem igaz.
A primitív bankellenes demagógiát meg hadd intézzem el ugyanúgy, ahogy Te az ortodox liberálisokat (közutálat: egyél szart, tízmillió légy nem tévedhet). A bankokat nem a kormányok hozták létre, sőt, a lombardokat annakidején a francia királyok rendszeresen sarcolták, és mégis fennmaradtak, mert a kereskedelemnek szükség volt rájuk. Állami bankok csak a szocializmusban voltak, de azok úgy is működtek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.11. 07:15:23

@takácsbálint:
Hát nem. Automatizált gyártósort üzemeltetni bárhol lehet, önmagában ez édes-kevés.
Csak épp a kínai melós havi bére 200 dollár, az amerikaié 2000.
Nem hab a tortán. A textilipar pont azért árazódott ki a fejlett országokból, mert alacsony a hozzáadott értéke. Ezt a nyugati fizetések mellett nehéz kitermelni.
Egyébként érdekességként említem, hogy pár éve a GE azért telepített át egy gyártósort Nyugat-Magyarországról Kelet-Magyarországra, mert ott alacsonyabbak az órabérek.

Ingyenes szállítás a lószart. Ez egy mese.
Szerinted egy kiló rizs ára mennyi? 200-400 Ft.
És mennyi a szállítási költsége Kínából?
1 tízezer tonnás hajó még a leglassabb (minimal fuel mode) sebesség (17 csomó) mellett is elpöfög 110 tonna dízelolajat egy nap, az út 7500 km légvonalban (!), az kb. 10 nap, bunker fuel 600 dollár tonnája, azaz a teljes szállítás légvonalban(!): 674 ezer dollár, azaz egy kg rizsre jut 67 és fél dollár szállítási költség (feltéve, hogy a hajónak nincs saját súlya).
Ezt nyilván kifizeti a kínai állam, hogy jusson 2 dollár bevételhez. Ugye, ezt te sem hiszed.
A kínai kormány csinál időnként hülyeségeket, de ennyire még Matolcsy sem hülye. Az a pénz, amit rizs, vagy fagyasztott (a fagyasztás sincs ingyen) csirke szállításra költesz egyszerűen az ablakon kidobott.
Egy kg mobiltelefon, az igen. Az már biznisz, bár ott meg nincs rá szükség.
Kína sok trükköt alkalmaz, de ez marhaság. Alap az árfolyammanipuláció. Mindenki tudja jól, hogy mesterségesen RMB alulértékelt. Aztán van pl. olyan trükk, hogy felpakolnak egy hajót textillel és varrónővel, aztán Európában kipakolnak egy csomó farmergatyát és nem adóznak utána sem Kínában, sem Európában.
Arról nem is beszélve, hogy a kínai állam, ha akarná se tudná kifizetni a költségeit minden egyes kínai kereskedőnek. Rengetegen vannak és nem erősségük a könyvelés. Amellett, hogy a kínaiak nem szégyellősek megfejni az államot. Ha az önbevallásukra bízná úgy vernék át, mint a szart a palánkon. Ellenőrizni nem tudja.

Kínában a távoli településeken nincs fogyasztás. Kínában gyakorlatilag minden vagyon a városokra koncentrálódik. A városokban élnek a relatíve jól kereső munkások, akik támogatják a vidéken maradt rokonaikat, de egyébként meg lószar nincs csak szegénység. Belföldön ő lehet, hogy támogatja az áruszállítást, de külföldön ez reménytelen.

Egy kínai mérnök fizetése valóban közelíti egy nyugati mérnökét, de a melós sehol nincs. A paraszt meg aztán még annyira sem. A nyugdíjas... olyan meg nincs.

Marhaság, a tőkepiac nem vetélytársa a reálgazdaságnak. Az a pénz, ami a tőkepiacon megjelenik az nincs állandóan a tőkepiacon. Az meg-megpihen a reálgazdaságban. Ez nem két független rendszer. Ha nincs reálgazdaság, akkor a tőkének nincs hova mennie, meg mik között áramolnia. A tőkepiac bár elvont, de valójában mögötte rövid ideig tartó reálgazdasági befektetések állnak.

Szerinted a ún. támogatás honnan származik? A pénzfáról veszi az állam? Nem. Az állam kivonja a gazdaságból és visszapumpálja a gazdaságba. Oda, ahova ő akarja.
Ez nem valódi támogatás, csak átcsoportosítás.

Történelmileg a bankokat a polgárság alapította, csak úgy, mint az áramszolgáltatókat, vagy a vasúttársaságokat. Az államok csak pislogtak, hogy mik nőnek ki a földből.

Persze, hogy nem véletlen, hogy utálnak. De ennek az az oka, hogy azt hirdetjük, hogy dönts és vállalj felelősséget.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.11. 09:31:42

Helyesbítem magam. 1 tonnára jut 67,5 dollár. Így egy kg-ra 14 Ft jut. Ha hozzászámoljuk az elhanyagolt dolgokat, akkor fel fog mennyi cirka 30-40-re. Ez így már beleférne, de így se valami nagy biznisz. Túl olcsó a termék ahhoz képest, hogy mennyi támogatást adsz hozzá.
Amellett, hogy Kína rizsimportőr.
Most olvasom, hogy Kínán belül se tudják megoldani a szállítást. Az áru 25%-a megrohad mire odaér...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.12.11. 19:41:34

@Lord_Valdez: @takácsbálint:

nem csak a bankokat, hanem az összes ma ismert infrastruktúrát, az utaktól a vasúton és az elektromos hálózaton át, a víz és gázszolgáltatást, a távközlést, a rádiót és a televíziót, minden épített "köz" szolgáltatást a polgárság alapította, fejlesztette és építette ki a saját megkeresett pénzét kockáztatva.

ami működő struktúra a világon az mind magánbefektetők saját tőkéjéből jött létre.

és most jön pár felhevült forradalmár, hogy ezeket köztulajdonba kell venni.

tessék levenni a tolvaj mancsokat mások tulajdonáról.

semmi akadálya annak, hogy közadakozásból összedobjon egy közösség valamilyen beruházást. be kell vállalni, összegyűjteni, osztán hajrá.