Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A szent tehenek pásztoraihoz

2012.11.21. 13:12 | mcs | 6 komment

Címkék: gazdaság populizmus társadalom egészségügy megmondás morgás kedvezmények nyugdijrendszer

A követhetetlen belpolitikai hajcihő közepette majdnem lemaradtam a hírről, hogy a kormány részéről valaki véletlenül rányitotta az ajtót a valóságra.

Az egyébként igen csendesen tevékenykedő Bodrogi József egészségügyi közgazdász, miniszteri biztos felfedezte magának Bokros Lajos 2010-es gondolatát, mely szerint a nyugdíjasoknak egészségügyi járulékot kellene fizetniük, ezért akár célszerű lenne felbruttósítani a nyugdíjakat. Vagy túlságosan zavaróvá vált a kognitív disszonancia, vagy nem kapott megfelelő propaganda-kiképzést a biztos úr, de bármi is legyen az ok, a felismert probléma bizony valós.

(És még egy BREAKING: Völner Pál államtitkár meg merte pendíteni az utazási kedvezmények átalakításának-megszüntetésének ügyét. Persze gyorsan hozzátette, hogy a nyugdíjasok kedvezménye marad.)

Az ember csak kapkodja a fejét, belopakodik a ráció a NER-be? Véletlenül szakmai szempontokat vett figyelembe egy szakpolitikus? Nem kell túlságosan aggódnunk, persze, a biztos úr mandátuma rövidesen lejár, de az is lehet, hogy meg sem kell várnia, ha még egyszer ilyen csúnya szavakat használ, hogy a nyugdíjasoknak fizetniük kell valamiért. Természetesen a kapcsolódó fórumokon nyomban kitört a lincshangulat, tényleg, milyen már az, hogy egy szolgáltatásért valakinek fizetnie kell, meg átdolgozott élet és a kapcsolódó panelek.

Pedig, pedig. A világ azon felén ahol a dolgok működnek nem kellene mondani, hogy az egészségügy bizony üzlet. És egy üzlet akkor létezhet, ha van profit, abból lehet fejleszteni, meg úgy általában, működtetni a dolgokat, például egy kórházat, ami nem az a kimondottan olcsó dolog.

Az igen jó képességű egészségügyi közgazdásznak az úr 2012. évében sikerült eljutnia arra a felismerésre, hogy egy szolgáltatás akkor lesz fenntartható (vagy egyáltalán használható), ha a költségeket a szolgáltatást "élvezők" befizetik. Igen, a nyugdíjasok is. (És igen, az utazási kedvezményre is természetesen ez lenne igaz.) Arról a pikáns biztosításmatematikai elvről nem is beszélve, hogy a legtöbbet használók fizették a legkevesebbet, ami ugye aktuális példával élve azt jelentené, hogy KGFB biztosítása a legtöbb autót összetörő sofőröknek lenne ingyenes, a kár nélkül vezetőké meg a legdrágább. Sajnos a valóság hosszas elutasítása a végén mindig csúnya koppanással végződik, a "minden esetben elmegyünk a falig és ha lehet gyorsítunk is közben" elv szerint működő kormányunk persze most sem vesz tudomást a problémáról, de ezt már megszoktuk.

Szóval örvendezzünk, kimondatott: célszerű lenne fizetni, ha használunk valamit, és annak lenne célszerű fizetnie, aki használja. A magam részéről Bokrossal értek egyet, első lépésben egy tételes egészségügyi járulék meghatározása lenne fontos, amit minden biztosítottnak be kellene fizetnie, a csecsemőtől az aggastyánig.

Érdemes lenne eloszlatni még egy tévképzetet: a nyugdíj nem egy joker, amit az ember megnyer 65 éves kortól és onnantól minden ingyen jár. (Még egy gazdag államban sem, nemhogy nálunk.) A nyugdíj az bizony egy hosszútávú előtakarékoskodás eredményeképp összegyűlt pénz, amiből járadékot kapunk. Ha valaki ügyes volt, már 40 évesen összejött annyi pénze, hogy visszavonuljon, van, akinek meg még 80 évesen is dolgoznia kell. Ettől teljesen függetlenül kell fizetni a zsömléért, az operabérletért, a buszjegyért, vagy az CT felvételért. Nekem is, a gyerekemnek is, meg a nagyanyámnak is. Lehet, hogy ez keményen hangzik, viszont igazságos és ez az egyetlen elv, ami mentén a szolgáltatások középtávon is fönntarthatók.

És ebből bizony az következik, hogy a nyugdíjasok érdeke, hogy befizessék a járulékot, mert így kapnak elfogadható minőségű szolgáltatást. Meg persze az is következik, hogy az államnak semmi keresnivalója se a nyugdíjrendszerben, se az egészségügyben, de ennek megértésére nyilván alkalmatlan a NER. Is.

Kínaiakkal beszélgetve az ember remek új szemléletmódokat sajátíthat el, a minap épp a társadalombiztosításról beszélgettünk (náluk ugye se nyugdíj, se TB) - és az merült fel, hogy ázsiában azért alapvető elv a takarékoskodás, mert evvel a szemlélettel élnek: ha nincs megtakarításod, akkor meghalsz. Rendesen meg is volt döbbenve, hogy európában lehet olyat csinálni, hogy valaki befekszik a kórházba, aztán vagy kifizeti a számlát, vagy nem, vagy lehet, hogy nem is kell egyáltalán fizetnie - rögtön jött is a kérdés, hogy hogy szűrik ki a csalókat, miből fizetik az orvosokat, meg, hogy mi motiválja az itteni embereket az egészséges életre, vagy a takarékoskodásra. Azt már meg sem mertem említeni, hogy kies hazánban meg TB fizetés nélkül is ellátnak a kórházban, de még csak nem is nagyon ellenőrzik a rendszert.

UPDATE:

közben az emberi erőforrások minisztériuma sietett leszögezni, hogy természetesen téves az infó, a biztos úr nem volt beszámítható, nem is nyilatkozhat, ott se volt, probléma nincs is, majd kivetünk új adókat és a haza fényre derül. A szolgáltatásokat továbbra sem azok fizetik, akik igénybe veszik, hagyjuk meg azt a hanyatló nyugat ópiumának.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr934689987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.11.21. 15:03:31

"a kormány részéről valaki véletlenül rányitotta az ajtót a valóságra."
Sajnos, ezt sem önmaga "felfedezési vágyának" köszönheti: egyszerűen muszáj lépniük, mert egy 15 éve elfogadott jogszabály erre kötelezi őket, ha a jogszabályt felül nem írják most gyorsan.

biztosnyugdij.net/nyugd%C3%ADj-ad%C3%B3z%C3%A1sa/nyugd%C3%ADj-ad%C3%B3z%C3%A1sa

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20120120-az-ngm-nyugdijtervei-es-a-sved-modell.html#
"Az NGM szerint a kormány azért van lépéskényszerben, mert a hatályos nyugdíjtörvény (amelyet még 1997-ben a magánnyugdíjpénztárakat megteremtő nyugdíjreform részeként a szocialista Horn-kormány alkotott) szerint 2013 fordulópontot jelentene a nyugdíjak számításában. Az eddigi nettó átlagkereset helyett a havi bruttó átlagkereset lesz a nyugdíj kiszámításának alapja, és egyúttal 2013-tól személyi jövedelemadót kell fizetni a nyugdíjak után (A pontos adózási szabályokat még meg kellene alkotni.)"

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.22. 07:21:28

Pedig ez nem az ördögtől való. Különösen védhető, hogy ha a nyugdíjat a kifizetéskor is felbruttósítják.
Ekkor ugyanis annak a nyugdíjasnak, akinek a nyugdíjon kívül nincs más bevétele, fel se fog tűnni. Az államháztartáson belül viszont megnő a nyugdíjkassza kiadása és az EÜ kassza bevétele. Egyik zsebből a másikba.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.22. 17:24:58

@naiszen: természetesen felülírták. egyszerűen nem fér bele a ner-be, hogy valami kiszámítható legyen.

@Lord_Valdez: mivel tisztítaná a viszonyokat és csökkentené az állami diktátumoktól és kézivezérléstől való függést, gondolhatod mekkora esélye van.

szegény Bodrogi József ki is lett kiáltva aktuális néprontó mumusnak.

csodálatos módszerek ezek a maradék szakértelem messzire zavarására az állami intézményekből.

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.11.23. 09:36:37

@mcs: Milyen gyorsak voltak ebben! Látom, a nyugdíjasok fejének megzavarásától nagyon félnek a Fideszben. :) Csak így tovább, parázzanak látványosan, mutassák a gyengéiket.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.11.26. 23:16:44

"És ebből bizony az következik, hogy a nyugdíjasok érdeke, hogy befizessék a járulékot, mert így kapnak elfogadható minőségű szolgáltatást. "

Miért is?

A legnagyobb baj az, hogy igazából a NER attól ijedt meg, ami nem is ijesztő. Hiszen a jelenlegi nyugdíjasoknak felbruttósítanák, és nyilván ezután is úgy állapítanák meg a nyugdíjakat, hogy ezt figyelembe vegye.
Hatása a nyugdíjasok közötti újraelosztás lehetne (ha nem lenne arányos), esetleg egy ember jövedelmének időbeni újraelosztása, meg - és ez az egyetlen értelme - tudatosítaná jobban, hogy ez egy megfizetett szolgáltatás, nem ajándék.
Persze lehetne egy burkolt nyugdíjcsökkentés is, csak azt nem társadalombiztosítási elvekkel kellene magyarázni.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.26. 23:30:58

@Kuviklacz: még a társadalombiztosítást is csak igen nehezen lehet megmagyarázni társadalombiztosítási elvekkel, nemhogy más egyebet.

a ner attól ijedt meg, hogy a "nyugdíjas" és a "fizetni" szópár előfordult egy mondatban. ez, ugye, rossz ómen, beszélni róla meg különösen káros.

ha nem látom a cápát, ő se lát engem, mondja az ősi, sokra hivatott, de tragikus hirtelenséggel elhúnyt dicső nemzet bölcs szólása.
süti beállítások módosítása