Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Ki őrzi az őrzőket?

2011.07.08. 19:29 | Lord_Valdez | 18 komment

Címkék: jogállam

Nem állítom, hogy értem, hogy mi történik az UD Zrt. ügyében, de az teljesen biztos, hogy itt valami nagyon nagyon nem úgy működik, mint kellene.

Quis custodiet ipsos custodes? -
Decimus Iunus Iuvenalis


Az egész posztot igazából a Mandiner cinikus megjegyzése ihlette: "Olyan régen volt már ilyen demokráciaféltő, fékező, ellensúlyozó aláírásgyűjtés."
Ezt annak kapcsán írták, hogy néhány értelmiségi (főként SZDSZ matuzsálem1) levelet írt Hillary Clintonnak, amiben arról panaszkodnak, hogy Magyarország mennyire sodródik az autokrácia felé. Erről két dolog jut eszembe. Az egyik, hogy úgy gondolom, hogy belpolitikai problémákat ilyen óvodás módon exportálni igen pitiáner dolog. Nem csak árt az országnak, de teljesen eredménytelen is. Nem is értem, hogy felnőtt emberek mit várnak el tőle? Hogy majd Mrs. Clinton idejön és jól megrendszabályozza Orbán Viktort? Nevetséges.
A másik, hogy mindennek ellenére csak a vak nem látja, hogy valami bizony nagyon nem stimmel.

A közelmúltban gyors letartóztatások és hasonlóan gyors elengedések szemtanúi lehettünk. Nem kell nagy lángésznek lenni, hogy lássuk, hogy a politika bizony belenyúlkál a rendőrség és ügyészség, sőt a bíróság munkájába. Egyesek talán örülnek, hogy milyen látványos gyors "eredményeket" produkáltak pl. a West Balkán ügyben (ugyan később elengedték, de az már nem kapott akkora nyilvánosságot), vagy hogy megszüntették a 2006-os eseményekkel kapcsolatos ítéletek egy részét.
Pedig ennek egyáltalán nem kellene örülni. Ez ugyanis nem a dolgok kívánatos menete. Lehet, hogy tetszetős az, hogy a bűnös(nek vélt) embereket villámgyorsan elkapjuk és megbüntetjük, de ezen emberek nem nagyon gondolkodtak el azon, hogy miért is alakultak ki bizonyos gyakorlatok.

A hatalmi ágak szétválasztásának gondolata már Arisztotelésznél is felbukkant, hiszen ő maga is láthatta, hogy mennyire nem jó, ha a bírósági munkába beleszivárog a politika. Gyakorlatba viszont már a rómaiak ültették. Aztán Róma bukása után hosszú időre ez feledésbe merült és a politika beavatkozásának csak az uralkodó ráérő ideje szabott határt. Aztán eljött a korábban már említett angol uralkodó, akinek áldatlan tevékenysége feltámasztotta az igényt a hatalmi ágak szétválasztására. Pontosabban először csak a hatalom korlátozására. Csakhogy hatalmat csak egy másik hatalom tud ténylegesen korlátozni. Ezért magát az államot kell szétválasztani több hatalmi ágra. Ezt Montesquieu a bírói, végrehajtó és a törvényhozó ágak függetlenségében látta a legjobbnak. A világban számos más felosztás is elterjedt, de az ő elmélete legismertebb.

És ezen a ponton kapcsolódunk ismét a kortárs magyar valósághoz. Magyarországon a végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja, a törvényhozóit pedig az országgyűlés, illetve mindegyik felett őrködik az alkotmánybíróság, valamint a köztársasági elnök. Ez így elméletben akár egy üzembiztos rendszer is lehetne. Gyakorlatban azonban úgy alakult, hogy a kormány és a törvényhozó hatalom össze van nőve, hisz a törvényhozó hatalomban rendszerint a kormánypárt van többségben. A jelen helyzetünkben egyenesen túlsúlyban. Semmi gond, mert ilyen esetekben is még ott a köztársasági elnök, aki őrködik a jogállami normák felett. Illetve őrködne, ha nem cserélték volna le egy kesztyűbábra. Szerencsére, ilyen esetekben is van még az alkotmánybíróság, ahova akár a bíróságok is fordulhatnak. Na, hát ezt eleinte csak korlátozták, aztán kirántották az alkotmányt alóla, most pedig kibővítik.
A létszámbővítés viszonylag ártalmatlan dolognak tűnik, de nem az. Igazából kettős célt szolgál. Egyrészről így be lehet juttattatni a saját embereket, köztük az Index által is kipécézett és tényleg nagyon gáz Pokolt és Balsait. Másrészről csökkenthető döntéshozatali képessége. Parkinson törvénye szerint egy bizottság ideális mérete 9 fő. Ennél nagyobb bizottság menthetetlenül lelassul és minél megosztottabb, annál kevesebb borsot tör az egyszeri hatalom orra alá.

Természetesen minderre semmi szükség, ha az uralkodó tévedhetetlen és bővében van minden uralkodói erénynek, különösképp a mértékletességnek és megfontoltságnak.
Itt azonban nyomokban sem lelhető fel egyik sem. Ahogy Pokorni Zoltán mondta, ha ma kitalálnak valamit, az holnap már törvény. Valószínűleg igen kijózanítóan hatott rá a bálnatenyésztős leégés. Ott személyesen is megtapasztalhatta, hogy nem tévedhetetlen és talán elgondolkodott azon, hogy tiszta szerencse, hogy nem hagyták, hogy felszámolja a balneológiaoktatást egy gyógyvizekben gazdag országban.

Viszont az a kérdésem, hogy és a többieket ki fogja kijózanítani?

 

  1. Természetesen rögtön előkerült, hogy bezzeg 2006-ban amikor szemeket kellett kilövetni nem féltették így a demokráciát, de nincs igazuk. Akkor a demokrácia nem volt veszélyben.
    A túlkapások valóban megtörténtek és olyan dolgokra, mint pl. megbilincselt gyanúsított ujját eltörni egyszerűen nincs mentség. Ez barbárság. Ugyanakkor nagyon nehéz nem észrevenni, hogy mindez aligha központi parancsra történt. Most a vicc kedvéért képzeljük el, hogy Gyurcsány Ferenc telefonál Gergényi Péternek, hogy lőjenek már ki pár szemet. Ő telefonál a helyszíni parancsnoknak, aki kiadja a parancsot. Aztán Kovács zászlós, aki vélhetően semmilyen kiképzést nem kapott arra a (bizonyítékraktárból előszedett) puskára, amit épp a kezébe nyomtak és az ő évi 10 golyónyi lőgyakorlata ellenére Tell Vilmost megszégyenítő módon sikeresen eltalálja egy mozgó ember szemét. Ez abszurd vád. Ott sok más probléma volt, de a hatalmi ágak összefolyása pont nem.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr213051264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi lesz a politikai kultúrával? 2011.07.09. 23:15:23

 A politikai kultúra fogalmát a politológia szűkebben használja, mint a köznyelv és a sajtó szokta. Míg az első egyének vagy csoportok politikához való viszonyulását (véleményt, beállítódást, értéket) jelenti, az utóbbi gyakran érti alatta a polit...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lvjtn (törölt) 2011.07.10. 12:14:57

@külsősnek rinyálás: szép, nem szép, ez egy ezeréves ősi magyar szokás, már géza fejedelem behívja a német lovagokat koppány ellen. egyébként meg bármely belpolitikailag végletesen megosztott (kvázi átjárhatatlan árkokkal tagolt) politikai rendszer kívüről szerez szövetségest, lévén belülről nem tud

@ud zrt: ha ismered tokfalvi hírszerzős blogját, neki van számos roppant érdekes észrevétele, ami több, mint elgondolkodtató. a torgyán-villa elleni robbantástól a rendőrpalotába lövetésig túl sokminden mögött zsizsereg(het) egy pártfüggetlenül öntörvényű, "állam az államban" titkosszolgálat magyarországon, lévén 1989/90 óta soha senki nem tett semmit a fölötte gyakorolandó demokratikus kontroll megvalósításáért

@lényeg: ma meg már semmilyen dem. kontrollért nem tesz senki semmit. erre nézvést a sajnálkozás mellett az a határozott véleményem is van: nem csoda és teljesen logikus. ebben az országban nincs, soha nem is volt széles és "öntudatos" kis- és középpolgárság, akik a magántulajdon, a szerződésesség, szabadságjogok és hasonló polgári értékek mellett kiállhattak volna. enélkül meg ha nem is sorvad el (lám-lám: külső nyomásra, mint eu és nato tagok legalább a török/olasz minimumot hoznunk kell), de szárba se szökken. ha nem is szívderítő, de már a '80-as évek dél-koreai modelljével is kiegyeznék: pár évtized katonai diktatúra alatt megerősödik, gyarapodik a tulajdonnal bíró polgárság, akik el is érik a tényleges demokrácia kiépülését

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.10. 13:30:37

@lvjtn:
Az a baj, hogy itt senki nem is akarja, hogy legyen öntudatos polgárság. Legyenek serviensek. Az igen. Hatalomtól függő nemesség jöhet, de polgárság pfúj. Azzal csak a baj van.
Néha én is azt hiszem, hogy itt már csak Pinochet segíthet, de aztán észbe kapok azt talán mégse kéne. Az durva volt.

Azért szerencsére van pozitív(jellegű) példa, pl. a TASZ, csak hát őket meg ki veszi komolyan?

lvjtn (törölt) 2011.07.10. 15:27:23

@Lord_Valdez: a szervilis mamelukokból is ki tud nőni polgárság. bármennyire is kétségbeejtő egy mikszáth-miliő, a vagyoni gyarapodás egyszerűen magával hozza, hogy jobb ezt, nagyobb azt akarunk, piacképes keresletet jelentünk igényes szolgáltatásnak, akárminek. ez a vonal talán nálunk is erősebb, bár még az egész vagyonos nagypolgárság is ezer szállal kötődik az állami emlőkhöz. de annak ellenére, hogy a politikai szabadságjogok iránti igény nem túl elterjedt (igen, pl. egymillió ember visszaküld az államnak egy vonalkódos, nevesített véleménykutatást), bőven hallom már 2010-es fidesz-támogatóktól is, hogy jójó, a szilvásyt persze le kellett csukni, de ne már, hogy ügyvéd nélküli fogvatartás, kihallgatás stb. stb.

nem reménytelen magyarországon sem szerintem a szabadelvűség, csak kicsit korai. plusz nem a (poszt)maoista hülyegyerekeknek kellett volna a pesti bölcsészkocsmákban vörös rongyokba öltöző ideológiai műliberálist játszani, örök kárt okozva a vidéki polgárság kevésbé világpolgári, de mindenképp szekuláris és polgári értékrendjét valló rétegeinek fideszhez kényszerítésével. na de ki emlékszik manapság mdf-szdsz paktumra? 10-20 év múlva simán kinőhet még ebből a mai dágványból is a polgári öntudat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.10. 19:06:28

@lvjtn:
10-20 év nagy idő egy ország, pláne egy ember életében. Most, hogy átszabják a választási rendszert is, hogy kizárják a kisebb pártokat még reménytelenebbnek érzem. Nagyon nagy hátrányból indul bármilyen új párt.

lvjtn (törölt) 2011.07.10. 19:42:10

@Lord_Valdez: egy ember életében nagy idő, hogyne. pusztán arra szerettem volna rávilágítani, hogy bármennyire is ledarálja most a fidesz a demokratikus hatalommegosztást és fékeket, hosszú távon képtelen bármilyen színű és ideológiájú hatalom az emberek természetes gyarapodásvágyát, önigazgatási, önrendelkezési törekvését és tágan vett szabadságvágyát kontrollálni. egy olyan közegben, ahol seperc a határokon fizikailag és interaktívan átlépni, ez pláne nem fog menni. a jövőt illetően szerintem az igazi kockázat az, hogy a szervilis berendezkedést nem tűrő, minimálisan is tehetséges rétegek lepattanak, pont akik motorjai lehetnének bármilyen előrelépésnek

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.10. 22:04:38

@lvjtn:
Igen, én is így gondolom. A baj az, hogy én maradni akarok, de mégis úgy érzem, hogy ez mazochizmus. Ha már minden "értékes" ember elhagyja a hajót, akkor igen reménytelen lesz a küzdelmünk a normális országért.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.07.11. 10:35:05

@lvjtn: Örülök az optimizmusodnak, sajnos én elég pesszimista vagyok, a következők miatt: "a szervilis mamelukokból is ki tud nőni polgárság. bármennyire is kétségbeejtő egy mikszáth-miliő, a vagyoni gyarapodás egyszerűen magával hozza, hogy jobb ezt, nagyobb azt akarunk, piacképes keresletet jelentünk igényes szolgáltatásnak, akárminek. ez a vonal talán nálunk is erősebb, bár még az egész vagyonos nagypolgárság is ezer szállal kötődik az állami emlőkhöz." Az utolsó mondat a kulcs: a mai magyar polgár nem igazán polgár abban az értelemben, hogy nem nettó adóbefizető. Szerintem egy ilyen polgár úgy viszonyul az igazi polgárhoz, mint a dzsentri a nemeshez: külső jegyeiben (vagyon, adófizetés stb) hasonlít, de a lényegét tekintve (önerőből szerzett vagyon) nem. Ezen "polgárokra" nem igaz, hogy ha egyre jobban gyarapodnak, megunják, hogy beleszólnak az életükbe, ők ugyanis az államtól kapják közvetlenül (állami alkalmazott, köztisztviselő stb) vagy közvetve (állami megrendelésekből élő magáncég) a fizetésüket. Bármilyen állami kiadás megnyírbálásánál ők az első sorban tüntetnek az eredeti állapot fenntartása mellett. Ha hozzávesszük, hogy az ilyen költségcsökkentő megoldások ellen az inaktívak is tiltakozni szoktak, akkor én nem látom, hogy hogyan lehetne változás. (Illetve látok, csak az igen dúrva: a növekvő államból élők száma és a kivándorló tehetségek miatt előbb-utóbb államcsőd lesz, és akkor a jó ég tudja, hogy mi fog történni).

lvjtn (törölt) 2011.07.12. 08:50:07

@Lord_Valdez: lehet, hogy reménytelen, de eleve föltett kézzel nem szabad/érdemes küzdeni. már azzal, hogy ezt a blogot csinálod, kifejezel valami reményt, hogy mások olvassák, elgondolkodnak rajta

@stoic79: nem megalapozatlan a szkepticizmusod, félre ne érts, ez egy teljesen valós forgatókönyv. és igen, ismét a külső beavatkozáshoz kanyarodunk vissza: a görög kvázi-államcsőd a belügyeikbe történő brutális beavatkozást hoz magával. egyszerűen nem játszhatunk elszigetelt játékosként a xxi. században. az, hogy az olasz hetvenes évek gazdasági, politikai hatalmát átitató korrupció és maffia keveredjen a rossz hatékonysággal, alacsony munkamorállal, korporatív baromságokkal, az mindig is része volt a magyar néplélek vonzalmainak. ugyanakkor a német modell is. és az elmúlt húsz évben történtek előrelépések valami vékony, de határozottan polgári jellegű réteg születésére. igaz, a fidesz most őket (minket) jelentéktelenít(i) el, ezt se vitatom. az én optimizmusom abból fakad, hogy igenis rengeteg történelmi példát látni arra, hogy bármilyen első generációs gengszter igyekszik a saját fattyát iskoláztatni, késsel-villával enni tanítani, legalább befektetésből műkincset venni, pr-ból kultúrát támogatni. ha kádár után be tudott valami indulni, orbán után is fog. igaz, elvesztegetünk 10-20-30 évet ahhoz képest, mintha 90 óta töretlen lenne a fejlődés.

morbid megközelítés: talán hergelni kéne a fideszt, hogy államosítsák az e-ont, telekomot, hátha a bundeswehr leopard 2-ei rendet raknának a sándor-palota előtt ;-/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.12. 13:21:52

@lvjtn:
Igazad van, csak az az én bajom, hogy egy életem van és nem vagyok 20 éves. Nem akarok még 20-t elkúrni a semmire, vagy hogy nézzem, amint pár megszállott és nagy rakás talpnyalója szétkúrja azt a keveset is, amit sikerült felépíteni. Sok mindent láttam már, de valahogy még sose voltam ennyire pesszimista a jövőt illetően.

A blog, sajnos, nem váltotta be a reményeket. Arra számítottam, hogy rá tudok venni másokat is, hogy csatlakozzanak, de egyelőre senki érezte úgy, hogy "harcostársam" akarna lenni.
Lehet, hogy mégis regisztrálnom kellene a facebookon, úgy több embert tudnék megszólítani...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.07.13. 13:25:50

@Lord_Valdez: én a határán billegek a kamarád státusznak, de a meló elég durván felgyűlt mostanában, így az elkölthető szabadidő radikálisan lecsökkent.

---

a kormány ámokfutása meg egy darabig brutális elvándorlási kedvet generál, de ez is ki fog fulladni, másrészt meg a 2-3 éves külföldi tapasztalatszerzés igen hasznos dolog lesz, ugyanakkor az az idő pont elég is arra, hogy rájöjjenek a "telepesek", hogy nyugateurópa sem mézesbödön.

akkor majd szépen hazaszivárog a tékozló nemzedék és lesz esély megváltoztatni az itthoni dágványt.

merthogy egy dolog a lehetőség, de kell hozzá egy erős társadalmi igény is, hogy történjen valami.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.13. 20:20:46

@mcs:
Nem lenne rossz. Igazság szerint nem jár sok kötelezettséggel a dolog, csak néha napján írj valamit :)
Időm nekem se nagyon van. Ezért is ingadozik ennyire a posztok megjelenése, illetve minősége. Ahogy sikerül.

Nekem idehaza van jó melóm, mostanában szeretnék lakást is venni, meg igazából sose vágytam külföldre. Mégis annyira ijesztő folyamatokat látok, amiket nagyon nehéz lesz visszafordítani.

Fene tudja, hogy visszajönnek-e. Én nem sok érvet tudnék felhozni a visszajövetelre. Ha én egyszer elmennék, valószínűleg ott is maradnék.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.07.13. 22:13:02

@Lord_Valdez: én elmentem, visszajöttem. pedig new york nem rossz hely. :)

lvjtn (törölt) 2011.07.15. 10:43:57

@Lord_Valdez: szeretem a blogod, az írásaid és a kommenteket is. valami törzsközönségszerű is alakult ki. ha arra célzol, hogy több társszerzőt szeretnél, ez persze hiányozhat. e téren csak azért nem nyüzsgők, mert hiába volna időm, hihetetlenül nem vagyok teoriter, és olvasni is utoljára 91-95 között olvastam a ludányi klasszikus válogatását, millt, rortyt, blabla. ezekhez azóta se sokat tudok hozzátenni, nekem a liberalizmus azóta olyan mint a levegő, éltető és természetes :) a széles témaválasztásaid így is meglepnek, mennyire lehet hétköznapi kérdésekben is praktikus liberalizmust élni, végiggondolni. sajnos, nekem ennyire nem élénk a fantáziám. viszont nálam okosabbak többen kommentelnek ide, akiknek hasonszemléletű blogjaik vannak, ez is vmi libsi hálózat, nem? ebből szerinted nem tud vmi kinőni?

@mcs: ezen én is gondolkodtam, hogy ha hazajön már csak egy kis része is, világlátott, nyelvet tudó, nyugati demók mindennapjába belekóstolt magyaroknak, az még akár motorja is lehet az új szemléletmódok kialakulásának

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.15. 12:54:15

@lvjtn:
Neked meg van a Ludányi-féle könyv? (Az angolszász liberalizmus klasszikusai?) Kit öltél meg érte? Én évek óta nem tudom megszerezni.

Én se vagyok elméleti ember, csak szeretek gondolkozni és időnként valami megmozgatja az agyamat, vagy csak felbosszant és ilyenkor jó írni róla.

Mint a mellékelt ábra mutatja, nem vagyok nagy szervezőgéniusz.Idáig csak ezt a one man show-t sikerült megszerveznem, de remélem, hogy tovább tudok lépni. Eddig távol tartottam magam a facebooktól, de lehet, hogy ráfanyalodok. Elképzelhető, hogy segítené az ügyet.

lvjtn (törölt) 2011.07.15. 13:57:29

@Lord_Valdez: bizony, az originál kétkötetes emlékeim szerint '91-ből, akkor vettem, amikor kiadták

a facebook lehet, hogy nem is olyan rossz ötlet, ha már a testfestett ifjú hölgyek parádéja a városon egyelőre elérhetetlen

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.16. 10:50:51

@lvjtn:
Ár nem érhető el, azaz nincs raktáron. Tudomásom szerint utoljára a 90-es évek elején adták ki.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.17. 21:15:18

Most már elvileg lájkolható, de még nem teljesen értem, hogy ez hogy is működik. Hol fog ez számolódni és hogy kapcsolódik össze a facebookon regisztrált liberatóriummal. De próbálkozzatok szorgalmasan :)
süti beállítások módosítása