Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Eddig tartott a szabadságharc...

2011.06.26. 15:52 | Lord_Valdez | 9 komment

Címkék: gazdaság fidesz populizmus morgás

Hát eddig tartott a Nagy Gazdasági Szabadságharc. Ugyanolyan szánalmasan múlt ki, mint ahogyan született.



A szabadságharc úgy született, hogy elkúrták a tárgyalásokat a Valutaalappal és nem ismerték be, hanem kitaláltak egy új mesét. Nem mondom Gyurcsány óta tudjuk, hogy az elkúrás beismerése nem nyerő ötlet, de nem a legszebb megszületése egy nagy és dicső harcnak.

Eddig úgy tudtuk, hogy a külföldi tőke pfúj, az kizsákmányol, kihasználja a munkavállalókat, tönkreteszi a helyi vállalkozásokat, kiveszi a vízből a zoxigént stb. Most meg nyaljuk Kína seggét, hogy hozzanak ide külföldi tőkét.  De nem is akárhogy, hanem tükörfényesre.

A Kínai Kommunista Pártnál valószínűtlenebb szövetségese nem is lehetne a kormánynak. Elveiben kommunista, gyakorlatban "vadkapitalista". Kína felemelkedése mögött -ami előtt Orbán Viktor megemelte a kalapját- csupa, csupa olyan dolog van, ami ellen eddig Orbán Viktor harcolt: alacsony munkabérek, igen ritka szociális háló, nem létező munka- és környezetvédelmi szabályozás (évente több ezer bányász hal meg balesetekben), orbitális méretű korrupció, a külföldi tőke gátlástalan kiszolgálása (volt hogy megépítettek egy gyárat, csak hogy ezért se kelljen neki fizetnie), a fiatalok tömeges elvándorlása (majd középkorúként való visszatérése). Meg persze olyan dolgok, amik ellen nem harcol, de Európában nem nézzük jó szemmel, pl.: cenzúra. A tibetieket annyira azért nem kell félteni. Tibet a kínai megszállás előtt még szörnyűbb hely volt.

Értem én, hogy pénz beszél, kutya ugat, de ez nem pragmatizmus, hanem kétszínűség. Talán még Machiavellit is megdöbbentené, pedig ő Cesare Borgián, meg VI. Sándoron nőtt fel. (Ő legalább nem beszélne közben arról, hogy ez mennyire helytelen.)
Illetve legalább ekkora baj, hogy nem hiszem, hogy a dolog mögött mélyebb összefüggések belátása áll, mint pl. szükségünk van a külföldi tőkére, vagy hogy a nemzetközi kereskedelem mégse az ördögtől való. Ha egy pillanatra azt is hinnénk a retorika útba igazít: ez a ló nem bátor, hanem vak.

Attól félek, hogy Orbán Viktor nem is sejti, hogy a kínai tőkés tökéletesen ugyanolyan, mint a német, amerikai vagy épp magyar tőkés. Hasznot akar. Azt hiszi, hogy valami különleges szakrális (vagy tököm tudja milyen) kötelék van Kína és Magyarország között, ezért másként fog velünk viselkedni, mint mással tenné. Hogy Kínában máshogy működik a világ és ott minden nagyon szuper. Ez azonban nem más, mint amilyen nyugati értelmiség elfogultsága volt a Szovjetunió iránt. Wishful thinking. A vágy egy szebb, igazságosabb világ után elhomályosítja a valóság érzékelését.
Pedig, ha valamit meg kellett volna tanulnunk a szocializmus évtizedeiből, akkor az az, hogy nem tanácsos utópiákat kergetni. A végén mindig koppanás van.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr43016224

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pálfordulás Kínában és keleten 2011.06.27. 09:38:07

Magyarországon az emberek megtanulták, hogy [...] Nyugaton van keresnivalónk. Keleten semmi keresnivalónk sincs - mondta Orbán Viktor a Magyar Hírlapnak adott interjújában 2007-ben. Vizsgála…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.06.27. 10:43:21

"Azt hiszi, hogy valami különleges szakrális (vagy tököm tudja milyen) kötelék van Kína és Magyarország között, ezért másként fog velünk viselkedni, mint mással tenné." Szerintem itt más a mozgatórugó, mégpedig az ún. "kurucos mentalitás", ami mindvégig jellemezte a magyar politikát, és sosem működött. Az terv a következő:
- Látjuk hogy egyedül nem megy, úgyhogy keresünk egy szövetségest (eddig semmi különös, minden diplomáciai lépés így kezdődik).
- Az együttműködés során mindent megígérünk neki, amit akar, függetlenül attól, hogy ez nekünk jó-e, hiszen ezt úgyse fogjuk engedni neki.
- Amikor már nekünk nem előnyös, fölbontjuk az egyességet úgy, hogy az ígéreteinket nem tarjuk be ("kidobjuk őket a p...ba").
Ez történt a Horthy-Hitler, Rákosy/Kádár-Sztálin/Hruscsov/Brezsnyev, "elmúlthúszév"-"nyugat" kapcsolatában mindig. Most az van, amit Hofi mondott: "na, itt az új segg". A külpolitikia Magyarországon pont azért volt rossz, mert úgy gondoltuk, hogy ez a kurucos diplomácia működik, pedig nem. Minden esetben az történt, hogy az illető ország a fejünkre nőtt, és elkezdett nagyon csúnyán viselkedni. Erre mindig jogos volt a felháborodás, de a megoldás mindig egy másik ország hasonló körülmények közötti meggyőzése volt.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.06.27. 10:50:58

Ha egyébként csak gazdasági szempontből nézzük, akkor sem rózsás a helyzet. Egyrészt a hitel az hitel, az IMF azért szabott feltételeket, hogy biztos visszakapja az általa adott pénzt. Kína nem szab annyi feltételt, de ezt a pénzt ugyanúgy vissza kell fizetni. Ha sarkítani akarnám, akkor ez olyan, hogy kölcsönkérhetsz egy banktól mindenféle feltétellel, vagy a rossz hírű "vállalkozótól" aki nem szab annyi feltételt. Rövid távon az utóbbi jár jól, viszont visszafizeetésnél ők nagyobb sz...ban szoktak lenni.
A másik probléma, hogy nem igazán látni, hogy a gazdaság pontosan hogy fogja kitermelni ezt az összeget. Ráadásul az ilyen könnyen jött hitel (ne feledjük, itt kevesebb a feltétel, mint az IMF esetén) könnyen rossz gazdaságpolitikát eredményezhet. Gondoljunk bele: az ehhez hasonló "előnyös" üzletek vezettek el többek között az USA eladósodásához, holott sokkal régebbi kapitalista hagyománnyal rendelkezik, mint Magyarország.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.27. 12:37:04

én nem is igazán értem, hogy mit kaptunk.

1 mrd euró hitel, magyar cégeknek, hogy azt kínában költsék el.
ez mi? - akárhogyan is nézem, ez csak kínának jó.
2 talán fognak magyar állampapírt vásárolni. mikor? mennyit? milyen futamidővel és kamattal? erről semmit se tudunk, előnyét nem igazán látom.
3 néhány homályos befektetési projekt, köztük vélhetőleg egy reptér, szombathelyre, nyilván, hova máshova. a helyszínből lehet tudni, hogy ez mekkora biznisz lesz nekünk. cucc le, aztán pattan tovább nyugatra.
nyilván a repteret majd mi építjük, jó áron, derék kormányközeli cégek, és keletkezik kb. 200 munkahely szombathelyen. kúl.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.27. 19:48:34

@stoic79:
Jó felvetések. Én is félek tőle.

@mcs:
Az igazi kérdés számomra, hogy mit kérnek majd cserébe, mert hát ingyen ebéd továbbra sincs.

f.domino 2011.06.28. 09:05:38

Az aranyifjúnak felgyűltek a tartozásai. Számlák, lakbér, kártyadósságok. Már piára is alig futja, és a csajok is be-beszólogatnak. A sportkocsiba is alig tud már tankoilni. Elmegy hát Apucihoz pénzért. Ámde Apuci így szól:
-Hát volna kölcsönbe, de csak akkor, ha elmész dolgozni, és abbahagyod a kártyázást
-Fater, nekem te nem szabod, meg, hogy mit csináljak, én szabad ember vagyok! - szól az ifjú, és elmegy a gőzfürdőbe. Felajálja szolgálatait (valamint ánuszát) egy jólszituált idősebb úrnak, aki mellesleg kétes hírű vállalkozó.
Itt tart a történet.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.06.28. 18:19:08

Ja, még valami. A kínai gazdaságról szóló hírek ritkán fukarkodnak a dícsérő jelzőkkel, holott az a gazdaság egy hatalmas (elsősorban ingatlan) lufi. Bővebben (picit hosszú, de érdemes beleolvasni):

www.canadianbusiness.com/article/20393--china-s-coming-collapse--page0

Azaz ha Kína néhány év múlva bedől, ne legyünk meglepve. Aki úgy gondolja, hogy ez rémhír és alaptalan spekuláció, annak javaslom az alábbi Peter Schiff videót, amiben összerakták, hogy hogyan jósolta meg az ameikai ingatlanbuborék kidurranását (az ottani érvek pro és kontra Kínára is alkalmazható):

www.youtube.com/watch?v=Z0YTY5TWtmU

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.28. 20:32:32

Nem igazán Kína zavar, hanem a hozzákapcsolódó hülyeség. Eddig utáltuk a külföldi tőkét, most valamiért hirtelen megszerettük. Azt hisszük, hogy Kína más, mint az egyéb külföldi tőke stb.

OFF
Életemben először felajánlottam az egy százalékot az SZJÁ-ból, de már nagyon megbántam. Az adóhivatal visszaírt, hogy javítsak valamit és a zseniális SW nem engedi elküldeni nekik, mert ki van töltve az egy százalék, azt töröljem ki. Csak hogy a program azt is látja, hogy már elmúlt május 20, tehát az egy százalék nem módosítható.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.07.02. 16:18:58

@Lord_Valdez: "Talán még Machiavellit is megdöbbentené, pedig ő Cesare Borgián, meg VI. Sándoron nőtt fel."

Téved lordom. Machiavellinél világos, hogy a politikai művészet része a művészet elrejtése.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.02. 16:37:08

@tölgy:
Ennek ellenére ő csak szükséges és időnként elkerülhetetlen rossznak tartja az árulást és kétszínűséget, nem pedig követendő életformának.
süti beállítások módosítása