Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Ne segíts,IMF!

2011.06.08. 06:47 | Lord_Valdez | 7 komment

Címkék: gazdaság imf

Nemrég két hír is eszembe juttatta a Valutaalapot. De ebből csak az egyik érdekes.

Az IMF, akit mi hivatalból utálunk, ugyebár, megint megmentett egy országot. Bár két kérdés azért nyitva van: meddig és legfőképp minek?

Görögország újabb hitelt kapott, de miért is?

Ha kicsit körülnézünk az országban, de kisebb mértékben még a világ többi részén is találhatunk egészen megdöbbentő koncepciókat erről a szervezetről1. Ez remekül szemléltethető egy átlagos hozzászólással pl.:

"Hogy mennyire gusztustalan, hogy leminősítéssel, vagy azzal való fenyegetéssel felvetetik a hitelüket!
És, ha nagyon akarják, akkor ők győznek, mert sokkal erősebbek.
A visszafizetéséhez pedig megszorítás kell, magyarul az átlag magyar embert (vagy legyen az portugál, ír, görög) sarcolják meg CSAK azért, hogy nekik, a hitelt adóknak busás haszna még nagyobb legyen.

Ennél egy dolog van, ami bár közel sem ennyire fájó, de még szomorúbb: Hogy sok ostoba ember, akik ráadásul ahhoz a néphez tartoznak, akik a hitel felvételét később megszenvedik, képesek kiállni az IMF mellett, szemben a magyar kormánnyal. Csupán érzelmi okok és párthoz való kötődés miatt.

Az IMF nem feltétlenül csak azt nézi, ami neked, nekünk magyaroknak jó, bazdmeg! "

Ez ragyogóan mutatja, hogy mennyire nem tudjuk hová tenni az Valutaalapot. Ezek az emberek pár dolgot nem szoktak figyelembe venni. Az első és legfontosabb, hogy a Valutaalaphoz tartozni önkéntes. Semmilyen kényszer nincs rá (az önérdeket leszámítva).

A másik, hogy mi is az IMF célja. Nem a profitszerzés. Ha ugyanis profitot akarna, akkor messzire elkerülné Görögországot, csak úgy, mint más hitelezők.

Azért próbálja kihúzni a szarból Görögországot, mert az IMF célja a világ pénzügyi rendszerének stabilitása.

Mondjuk ezen a téren igen gyászosan szerepel. Nem is kimondottan azért, mert nem tudták megakadályozni, vagy csak előrejelezni a válságot, hanem abban, hogy puszta létükkel is aktívan segítik azt.

Az IMF ugyanis hitelez. Olyan államoknak nyújt hitelt, akik rászorulnak. Ezzel idáig nem is lenne baj, csak hogy annak általában oka van, hogy egy állam rászorul a hitelre. Annak meg különösen, hogy ha senki nem hajlandó neki hitelezni.

Ilyenkor lép közbe a Valutaalap és nyújt hitelt. Nem segélyt, hanem hitelt. Ez egyeseket felháborít, hogy a hitelekért cserébe olyan intézkedéseket vár, ami lehetővé teszi a hitelek visszafizetését. Igazából adhatna csak úgy is, de manapság már olyan fasza vegyes tüzelésű kazánok vannak, hogy azokban sokkal hatékonyabban meg tudna szabadulni a felesleges pénzétől.

Nem kétségbe vonva, hogy egy ilyen pénzügyi hitel nagyon hasznos tud lenni, ha valaki átmeneti bajban van (mint ahogy nekünk is nagyon jól jött pár éve), azonban csak tüneti kezelést nyújt. Ha a fizetésképtelenség mögött strukturális gondok vannak, akkor csak súlyosbítja a problémákat azzal, hogy lehetővé teszi azok megoldásának halogatását, plusz még ott lesz egy nagy adag adósság is.

Ha egy állam a kisegítő hitel után gyors változtatásokat eszközöl, akkor ez a hitel áldásnak bizonyul és valóban a stabilitást szolgálja. Azonban az államok nem arról nevezetesek, hogy gyors, mélyreható és minden bizonnyal népszerűtlen reformokat tudnának végrehajtani. Ezért két probléma keletkezik. Az egyik, hogy azáltal, hogy bajban lévő állam pénzhez jutott, általában már nem érzi annyira sürgősnek a változtatást. A gyors pénz  lehetővé teszi annak a gyakorlatnak a folytatását, ami elvezetett ahhoz, hogy sürgősséggel forrásra van szüksége. Magyarul átmenetileg kikapcsolta a következményt. A következmény hiányának eredménye általában az elkurvulás, amit úgy hívnak, hogy morális kockázat. Ha valakinek a tettei következmények nélkül maradnak, akkor az máskor se gondolja meg, hogy elköveti-e.

A másik, hogy egy állam, amelyik eddig se volt képes fizetni a hiteleit, egy újabb adag hitelt se lesz képes jó eséllyel, hacsak nem változtat radikálisan az eddigi költési szokásain, de ha nincs nyomás, akkor miért tenné?

Pontosan ez történt 2000 környék Argentínában is, illetve ez van folyamatban most Görögországban. Görögország újabb mentőcsomagja után most már nem az a kérdés, hogy lesz-e görög államcsőd, hanem hogy mikor.
A kérdésem, hogy nem lenne-e jobb ilyenkor hagyni, hogy túlessen rajta?

  1. Mondjuk érdemes megnézni, hogy miféle emberektől származnak a legdurvább kritikák: pl. Paul Treanor, aki azzal vívott ki komoly elismerést, hogy petíciót nyújtott be, amiben halálbüntetést kért a gazdagokra, vagy Naomi Klein, ismert szocialista aktivista, vagy Noam Chomsky, aki egyébként más területeken komoly szaktekintély, de menthetetlenül anarchista.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr732966782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszterixagall 2011.06.08. 09:38:51

Pedig milyen jó hallgatni Chomskyt, amikor a nyelvészetről beszél.

IdomitottFoka 2011.06.08. 09:45:45

Most már új koncepció is lehet, az IMF-nek (főleg a vezetőinek) a munkásosztály kúrogatása a célja. Uff.

Ha államcsőd lesz Görögbe, akkor nem tudunk odamenni segget áztatni olcsón. Ki/el fogják rabolni a turistáikat. Pedig Korfu szép.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.08. 12:18:45

@IdomitottFoka:
Az IMF-nek az a célja, hogy egy válság ne terjedjen túl. Igazából az, hogy egy ország olajat talál-e, vagy a munkások basztatása árán tartja stabilan magát, az nem érdekli.

iphilosopher 2011.06.08. 19:15:33

Tényleg érdekes kérdés, hogy még mennyiszer lehet megmenteni Görögországot. És ha nem mentik meg, akkor mi lesz? Akkor is kellenek reformok, csak akkor már nem az IMF fogja kikényszeríteni.

IdomitottFoka 2011.06.09. 10:34:16

@Lord_Valdez: Nos én szó szerinti kúrogatást értettem a kommentben. Demagóg vagyok, na.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.06.09. 11:39:13

@Lord_Valdez: érdekes, hogy nekünk valamikor a 90-es években a hitel feltételei között volt, hogy be kell kapcsolni a fényszórókat lakott területen kívül nappal is.

ami egyfelől nem hülyeség, másrészt viszont el nem tudom képzelni, hogy hogyan is kapcsolódik a gazdasági rendbetételhez.

---

valamint a devizahitelesek "megmentése" is nyilván ugyanez a probléma. morális kockázat. döbbenetes, hogy ezt mennyire kevesen értik meg, párttól, értelmi és egyéb képességektől függetlenül.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.09. 17:19:15

@IdomitottFoka:
Most már leesett ;)

@mcs:
Ez jó kérdés. Erről nem tudok.

Bizony.
süti beállítások módosítása