Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

panem et circenses

2010.12.29. 13:43 | Lord_Valdez | 2 komment

Címkék: morgás

"[A nép] most visszafogja magát és csak két dolgot remél aggódva: kenyeret és cirkuszt" - Decimus Iunius Iuvenalis

Nem terveztem, hogy az idén még írok bármit is, de úgy tűnik, hogy a témák mennyisége nem hagy nyugodni.
Ezúttal a Fidesz kommunikációs géniusza azt jelentette be, hogy vizsgáló bizottságot hozna létre az államadósság emelkedésének kivizsgálására. Ez akár dicséretet is érdemelhetne.

 

 

Egy ilyen bizottság rendkívül hasznos lenne, de csak akkor, ha tanulságokat vonnának le belőle a jövőre nézve. Ha megtudnánk, hogy mely lépéseket kellene a jövőben elkerülni és megfogadnák, mint tanácsot. Viszont, amiket le lehetne vonni a konkrét esetben, azok a tanulságok nem tetszenének a mostani kormánynak. Azok a tanulságok nagyjából azok lennének, hogy nem célszerű a szociális kiadásokat az egekig emelni, ha nincs rá fedezeted. Nem célszerű adót csökkenteni, amikor amúgy is úszol az adósságban, a magas minimálbér árt a versenyképességnek stb. Ezek a tanulságok viszont mind a gazdasági ortodoxiát erősítenék, amikről ugyebár tudjuk, hogy pfuj. (Az népnyúzás, meg különben is az hozta össze a válságot és hasonló zöldségek.)

A tanulságok igénye nélkül az egész a kezdeményezés a legnagyobb jóindulat mellett is l'art pour art időtöltés.
Kicsit kevesebb jóindulattal viszont viszont van okunk azt feltételezni, hogy tisztán aktuálpolitikai manőverről van szó. A vizsgálat célja puszta figyelemelterelés, illetve bűnbakkeresés. Lássuk be, van miről elterelni a figyelmet. Pont a nyugdíjmizéria kezdetén vagyunk, hamarosan megismerkedünk az új árakkal stb.
Erre utal az első gyanús jel, hogy a témában már születtek tanulmányok, ezért nem valószínű, hogy bármi újat felszínre hozhatna egy ilyen vizsgálat. Különösen, hogy politikusok fognak vizsgálódni.
A második gyanús jel, hogy a bizottság hatáskörét gondosan lehatárolják a 2002-től kezdődő időszakra. Alighanem azért, hogy ne merüljenek fel kínos kérdések azzal kapcsolatban, hogy bizonyos dolgok esetleg nem 2002-ben kezdődtek. Például senki nem merje firtatni, hogy a lakástámogatások mibe kerültek (a közvetett hatásai még izgalmasabbak), vagy hogy az utolsó pillanatokban hozott 4,5%-os nyugdíjemelés mennyibe került.
Ez azért erősen megkérdőjelezi a vizsgálat komolyságát.

E mellé jön az általános szkepticizmusom a bizottságosdit illetően. Tudom, hogy ez a bizottság még fel sem állt, tehát korai pálcát törni felette, de hány vizsgálóbizottságnak volt idáig bármi értelme? Tudom, ez most más lesz, mert egy párt adja a bizottság 5/9-edét (és ekkor már a KDNP-t függetlennek tételeztem fel, ami megmosolyogtató). Ebből vagy nagyon gyors meghurcolás lesz, vagy elhúzódó tökölődés. Mindenesetre egyik sem az, aminek túl sok értelmét látom.

 

Mellesleg -kicsit komolytalanabbra véve szót- ismeri valaki a Kolumbusz Kristóf című musicalt? Abban van egy jelenet, melynek szövege (videót nem találtam) igen találó.

Nos lássuk a tervet, mit tehetünk vele, szedjük szét hát elemeire.
Hiszen mi vagyunk a bizottság, nálunk van az igazság, szívünk csupa nyitottság, hisz mi vagyunk a bizottság.
Ki ez a fickó? Spanyol ez egyáltalán? Talán?
Ha de ha zsidó? Talán? Talán?
Micsoda ötlet, micsoda út, hogy aki erre megy az végül arra jut. Vagy aki balra megy az jobbra ér, micsoda ötlet ez, micsoda őrület.
Ki ez a fickó? Uraim, nem az a dolgunk, hogy véleményünk legyen, Úgy is csak az a fontos, hogy jó keresztény-e ő?
Uraim, Granada áll és a háború folyik, és addig semmi pénz sincs, a kincstár sem üres. Így hát nem az a dolgunk, hogy véleményünk legyen.
Ki ez a fickó? Micsoda ötlet?
Mondom, nem az a dolgunk, hogy véleményünk legyen.
Hiszen mi vagyunk a bizottság, nálunk van az igazság, szívünk csupa nyitottság, hisz mi vagyunk a bizottság.
Uraim, két éve ülésezünk, szerintem megpihenhetünk.
Majd, ha Granada elesett, adhatunk rá pénzt, de keveset. Kérdés mi lesz az egyház érdekével.
Örület, hogy aki balra megy az végül jobbra téved, gondolom mégse babra megy, a felség minket arra kért fel, hogy: mi legyünk a bizottság, nálunk van az igazság, szívünk csupa nyitottság, hisz mi vagyunk a bizottság.
Uraim, négy éve ülésezünk, szerintem megpihenhetünk. Jubidubá..
Ki ez a fickó? Micsoda őrület? Lássuk a tervet mit tehetünk vele, szedjük szét hát elemeire.
Uraim, hat éve ülésezünk, szerintem megpihenhetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr792546088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.30. 14:42:32

“If you want to kill any idea in the world, get a committee working on it.”

“If computers get too powerful, we can organize them into a committee - that will do them in”

A camel is a horse designed by committee.
Alec Issigonis

A committee is a group of people who individually can do nothing, but who, as a group, can meet and decide that nothing can be done.
Fred Allen

A committee is a group of the unprepared, appointed by the unwilling to do the unnecessary.
Fred Allen

A committee is a group that keeps minutes and loses hours.
Milton Berle

A committee is an animal with four back legs.
John le Carre

And everything is controlled and everybody is a member of some committee, because then their watchdogs placed in the committees can control everything, what this person says or how this person think(s), you know.
Milos Forman

“The world is proof that God is a committee”

It is impossible to imagine the universe run by a wise, just and omnipotent God, but it is quite easy to imagine it run by a board of gods. ~H.L. Mencken

Kissinger: "The illegal we do immediately; the unconstitutional takes a little longer."
süti beállítások módosítása