Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Közjogi méltatlanság

2012.03.30. 22:12 | Lord_Valdez | 18 komment

Címkék: belpolitika

Schmitt plágiumügyéről már írtak eleget, de van itt valami még fontosabb. Orbán Viktor kiállt a mundér becsülete mellett, de mellélőtt. Az ugyanis nem most veszett el.


Orbán kiállt amellett, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Ő egy autoritás, egy közjogi méltóság. Ez úgy általában nagyon is rendjén való.
Abban ugyan téved, hogy a sérthetetlenség  automatikusan bírálhatatlanságot is jelent, mert ilyen csak diktatúrákban szokott előfordulni, de most nem ez a fontos.
Az a fontos, hogy nem érti, hogy mi is teszi az autoritást.

Nem a titulus. Hiába is nevezte ki Caligula a lovát szenátornak, nem lett belőle autoritás. Senkiben nem ébresztette a tisztelet csíráját se.
Az autoritásnak szükséges feltétele, hogy önálló legyen. Olyan, aminek tekintélye önmagában is megáll. Elég csak a Médiatanácsra gondolni. Hiába hoz egy adott ügyben szakmailag jogos döntést, az összetétele miatt senki se hisz abban, hogy most egy pártatlan, szakmailag megalapozott döntés született. Azaz a hatalmához nem párosul tekintély is.

Nos, ami az önállóságot illeti, azzal Schmitt Pál sose rendelkezett. Most eltekintve attól, hogy karrierje során minden talpat végignyalt, legyen az vörös, vagy narancssárga, soha egy pillanatra nem mutatta, hogy önálló véleménnyel rendelkezne. Minden megelőző köztársasági elnök, számos jogszabályt vétózott meg, vagy küldte az Alkotmánybírósághoz normakontrollra, még akkor is, hogy ha az őt támogató párt nyújtotta be. Azaz a törvényhozás fékeként viselkedett. Ő azonban kijelentette, hogy nem akar fék lenni, ő motor lesz. Ennek megfelelően, bár jócskán akadtak aggályos jogszabályok, mindet aláírta teketória nélkül.

És ez az a pont, amikor ő megszűnt közjogi méltóság lenni. A szék, amin ül, nem csak azt jelenti, hogy megtestesíti a köztársaságot, de arra is kötelezi, hogy őrködjön a jogállamiság felett. Az a dolga, hogy ha kell, akkor fékezzen. Nem tette. Szerintem ekkor vált méltatlanná a pozíciójára és nem most. Egy elcsalt doktori már csak hab a tortán.
Természetesen, most ez az aktuális botrány, még sokáig fogja mindenki emlegetni, de amin igazából fel kellene háborodnunk az az, hogy Orbán Viktor ragaszkodik hozzá.  Ragaszkodik egy alkalmatlan csalóhoz, és vádol. Azzal vádol minden bírálót, hogy tiszteletlen, holott egy csaló üljön bármilyen trónuson is nem méltó a tiszteletre. És mégis nem a csalás a legnagyobb baj, hanem az alkalmatlanság és az, hogy ez valamiért nem számít bajnak.
Értem én, hogy egy engedelmes báb stratégiailag nagyon fontos, de ha valami árt köztársasági elnök presztízsének, akkor az az, hogy méltatlan emberekre bízzuk. A csalásról a kinevezésekor még nem tudhatott, de arról igen, hogy milyen ember és egy vélemény nélküli ember alapból méltatlan egy ilyen pozícióra.

Bocsánat, de ezt el kellett mondanom.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr404351098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.31. 15:56:12

plagi bácsi akkor bukott meg morálisan és veszítette el a köztársaság elnőkének kijró tiszteletet, amikor még házelnökként megvárta, hogy Sólyom mandátuma lejárjon és saját maga írhassa alá a házelnökként általa is megszavazott törvényt.

azaz a beiktatása pillanatában már alkalmatlan volt a tisztségre.

természetesen az emberi és szakmai alkalmatlansága már tudható volt korábban is és az egész kormánypárti mameluk csorda felelős érte, hogy ide jutottunk.

elképesztő, hogy kövéren kívül senki sem mert szólni ellene, de még ő is megszavazta a pszichés zavarokkal küszködő vezér igen rossz választását.

hiába, no, ha egy szervezeten belül nincs lehetőség a korrekcióra, a belső vitára, az a szervezet menthetetlenül széthullásra van ítélve.
ez természetesen most is így lesz, csak addig még annyi kárt fognak okozni, amennyit talán a kommunisták se tudtak. :(

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.02. 06:51:51

@mcs:
Arra jöttem rá, hogy tulajdonképp örülök ennek az ügynek.
Már régóta nem értem, hogy hogy lehet, hogy az emberek nem látják, hogy micsoda manipulátorokat imádnak. Talán ez segít egy kicsit.
index.hu/belfold/2012/04/01/egy_mondattal_keszult_a_kormany_schmitt-ugyben/

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.02. 10:26:47

@Lord_Valdez: régóta töprengek rajta, hogy milyen közös nevező lenne, ami egyformán fontos minden honfitársunknak, pártállástól és világnézettől függetlenül.

úgy tűnik a lopott doktori, a csalás és az erről való folyamatos hazudozás (talán) az.

egyébként szenzációs, hogy a kedves vezető ezt nem ismeri fel, és szerintem még most sem hiszi el, hogy ebbe belebukhat.

végülis logikus, ha 3000 millirád ellopása miatt nem volt balhé, akkor miért lenne ügy egy szutyok kis doktoriból?

---

erősen fogalmazódik bennem egy hosszabb írás erről. :]

IdomitottFoka 2012.04.02. 15:52:20

Kövér László autoritás? Mert most esélyessé vált.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.02. 17:09:02

@IdomitottFoka: inkább legyen egy elfogult és végletekig nepotista ember az elnök, mint egy kesztyűbáb.

kövérnek talán valamiféle belső mércéje és aszerint jár el (és ez még akkor is becsülendő, ha egyetlen rezdülésével sem értek egyet), palika csak egy üres lufi volt egy tollal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.02. 19:26:57

@IdomitottFoka:
Nekem sem tetszik Kövér László, de neki legalább van véleménye. Az egy másik kérdés, hogy ki meri-e majd mondani, mert azért a karrierje továbbra is Viktortól függ ám.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.02. 23:27:28

megírok félig egy közpolitikai cikket, erre mi történik? a rendszerváltás óta elsőként mond le egy vállalhatatlan helyzetbe került politikus.

oké, hogy nem magától, honnan is lenne önálló gondolata egy zoknibábnak, nade akkor is.

mi a fene folyik itt? orbán viktorra rárúgta az ajtót a valóság?

azt hittem ezen a héten folytatódik még az önégetőshow, erre rövidre zárják. (az megvan azért, hogy perel is a kisdoktoriért, meg újat is ír? ha ügyes, akkor kettő lesz neki?)

közben breaking: kövér nem vállalja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.03. 06:54:27

@mcs:
Nehéz a bloggerélet :). Újságírók közt van egy mondás, miszerint nincs régebbi, mint a tegnapi újság.

Amúgy ne aggódj, még bőven lehet önégetni, pl. Tőkés László jelölésével.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.03. 09:56:12

@Lord_Valdez: egy pillanatig nem aggódom a derék kormány önégetési potenciáljáért, elég nagy ahhoz, hogy vigyázzon magára.

pl. körülnéztem a jobbklikken, és egészen észvesztő, hogy milyen világban és gondolatkörökben mozognak a viszonylag értelmes kormánypárti sajtómunkások.

már-már riasztó, hogy mennyire el lehet távolodni a valóságtól _anélkül_ hogy elmeorvosi esetként diagnosztizálják az embert.

IdomitottFoka 2012.04.03. 11:47:55

@mcs: Bizonyos szempontból kár, hogy nem vállalja, mert nem hiszem, hogy Schmittet megelőző KE-khöz kaliberű embert fognak jelölni, Kövér legalább nem egy lomtárból előhúzott figura lett volna. De nem is meglepő, Kövér simán riválissá válhatna.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.03. 13:19:12

@IdomitottFoka: dehiszen nincs olyan, aki hozzá mérhető.

a mai nap legkeményebb híre:

kepviselofunky.blog.hu/2012/04/03/schmitt_pal_jezus

a kdnp nem kispályán játszik.

IdomitottFoka 2012.04.03. 15:11:05

@mcs: zsír :)

sztem a kdnp-sek nem hisznek semmiben, vagy egyenesen sátánimádók, ilyen blaszfém állatságokat összehordani... pedig nekik azért elvileg van félnivalójuk ilyen dolgok miatt

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.03. 15:16:18

@mcs:
És nem értik, hogy miért nézzük őket hülyének.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.03. 20:34:46

@Lord_Valdez: @IdomitottFoka:

teszik mindezt a kulturális és az erkölcsi fölény biztos -és megrendíthetetlen- tudatában.

asszem a valóság fogja a bőröndjét, és indul ausztria felé.

Avatar 2012.04.13. 12:27:56

"A csalásról a kinevezésekor még nem tudhatott"

Na azért erről nem vagyok meggyőződve. Lehet, hogy (többek közt) ez az info biztosította, hogy ne remegjen Pali bácsi keze, amikor gyorsan alá kell írni valamit, csak beesett egy ellenséges gyújtóbomba a lőszerraktárba. Ugye emlékszünk, hogy Orbán épp Bulgáriában nyaralt, amikor Schmittet jelölte... Biztos, hogy csak nyaralt?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.14. 18:25:48

@Avatar:
Én nem hiszem, hogy Schmittet nagyon zsarolni kellett volna. Van, akinek a talpnyalás a vérében van.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.15. 09:34:49

@Avatar: @Lord_Valdez:

azt hiszem, az a rosszabbik forgatókönyv, ha orbán őszintén jó ötletnek vélte a kinevezést, a nemzet gojóstolla pedig egy pillanatig sem aggódott, hogy gondok lesznek a korábbi stiklijeiből.

Avatar 2012.04.17. 10:35:25

@Lord_Valdez: Van olyan, igen. De mégis biztosabb úgy sétáltatni a kutyát, hogy rajta van a póráz, még ha erősen hiszek is benne, hogy anélkül is láb mellett jönne hűségesen.
süti beállítások módosítása