Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Mit kíván a magyar nemzet?

2012.03.17. 15:33 | mcs | 9 komment

Címkék: szabadság fülke

Nos, forradalmi időket élünk, fülkén belül és kívül egyaránt. Bár magam nem vagyok nagy rajongója a forradalmaknak, de ha már így alakult, nézzük, mit kívánhat egy szabadelvű polgár.

Nem vagyok én telhetetlen, csak olyat kívánok, amely semmibe sem kerül és senkinek nincs kárára, és mindenekelőtt a nemzet minden polgára csak nyerhet vele. És legfőképpen, attól hogy valakinek több lesz, nem lesz senki másnak kevesebb belőle.

Mit kíván tehát a magyar liberális? Csak egy dolgot:

Szabadságot.

Éppenséggel ennek vagyunk leginkább híjján. Picit kifejtem, hátha nem egyértelmű:

1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését: azaz a párthű médiatanács felszámolását, és (kormánytól független) valódi közszolgálati médiát.

2. Felelős minisztériumokat, azaz a közpénzek teljes átláthatóságát, az utolsó tűzőgép beszerzéséig bezárólag. minden közforint útját feltenni a netre, még az elköltése előtt!

3. Szabad országgyűlést, átlátható törvénykezést, azaz teljes és mindenre kiterjedő nyilvánosságot a törvényhozás minden tevékenysége során. az újságírók szabad bejárását az országgyűlésbe, a mostani feudális viszonyok feloldását - valamint a törvényalkotásra vonatkozó szabályok maradéktalan betartását, legfőképpen a társadalmi egyeztetések és nyilvános hatástanulmányok készítését!

4. Vallási és világnézeti szabadságot, azaz ne pár képviselő döntse el, hogy mi számít egyháznak, az egyházak állami támogatásának teljes átalakítását. állami támogatást csak célzottan és teljes nyitottság mellett! (egyházak csak a civilekkel egyforma mértékben kaphassanak támogatást, oktatásra, gyógyításra, műemlékvédelemre, bármire)

5. Törvény előtti egyenlőséget, a megkülönböztetések teljes tilalmát, azaz független bíróságot, és gyors és jól működő jogszolgáltatást, amelynek hiánya a gazdaság egyik legsúlyosabb fékje jelenleg - és mindenekelőtt az alkotmánybíróság jogkörének visszaállítását!

6. Közös teherviselést: egyforma adókat minden ágazatban, a találomra osztogatott kedvezmények és különadók felszámolását, az adórendszer megtisztítását az ideológiától és a szociális kedvezményektől. (Melyeket amúgy sem az adózás hivatott megoldani).

7. A pártállami múlt aktáinak teljes és azonnali nyilvánosságát!

8. A választási rendszer igazságos és fair átalakítását, a pártpénzek teljes nyilvánosságát!

9. Szabad és független Nemzeti Bankot!

10. Az alkotmány mondja ki a társadalmi csoportok és világnézetek egyenlőségét. (Az élettársi viszonyok, világnézet, szexuális orientáció, rassz és minden egyéb megkülönböztetés tilalmát)

11. Kívánjuk a képviselők visszahívhatóságát!

12. Az alkotmány mondja ki az adózással összefüggő képviselet elvét, azaz a választójoggal csak az élhet, aki az országban/nak fizeti az adóját, viszont az minden egyéb feltétel nélkül!

Nos, nekem ez lenne a legfontosabb 12.

El lehetne még bogarászni részterületeken, hiszen minden hatalom imádja korlátozni a polgárok szabadságát, de ez ellen folytonosan harcolnunk kell, ahogyan csak tudunk.

 

Ne feledjétek polgártársak: a szabadság növelése senkinek nem kerül semmibe, a szabadságtól csak a zsarnoki hatalomnak van félnivalója. Aki más szabadságának csökkentését szeretné, az fél, retteg. Annak nincsenek megvitatásra váró ötletei, az nem kormányozni, vezetni szeretne, hanem diktálni és irányítani.

A szabadság, a gondolatok és ötletek korlátlan szabadsága teszi lehetővé, hogy egy problémára a legjobb megoldást találjuk meg. A szabadság korlátozása minden esetben rossz, vagy nem elég jó megoldásokhoz vezet.

Gondolkodjatok, érdemes-e támogatni egy olyan vezért, aki nem kíváncsi a közösség véleményére, aki nem akar egyeztetni, akit nem érdekelnek az ellenvélemények, aki azt képzeli magáról, hogy minden problémára ő a legjobb megoldás.

Vállalható-e egy demokrata számára egy olyan ember, aki egypárti alkotmányt ácsol össze?

Vállalható-e egy konzervatív számára egy olyan jogász, aki visszamenőleges hatályú törvényeket szavaz és szavaztat meg, akár 2 nap alatti törvényalkotással?

Vállalható-e egy hazaszerető ember számára egy olyan vezető, aki megbélyegzi a magyarok közösségének nagy részét? Aki kiszolgáltatottá és nincstelenné teszi a nemzet negyedét-harmadát? Aki mást hazudik a népének és mást hazudik a nemzetközi partnereinknek?

és végül:

Nincs választott képviselőtől aljasabb dolog annál, mint amikor a magánérdeket a közérdek elébe helyezi valaki. Ez megbocsáthatatlan esküszegés.

Ez a kormány megszegte esküjét, és minden ponton, ahol támadni lehet, támadni kell, és ellenében összefogni mindenkivel. Ideje megtanítanunk a politikusokat, hogy ennek az országnak (megyének, városnak, falunak) ne lehessen soha többé esküszegő és hazug kormánya.

Nos, ezek jutottak eszembe, így március idusa kapcsán.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr614322171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LordAngelo (törölt) 2012.03.18. 11:34:40

Alapvetően egyetértek veled, viszont egy-két kiegészítést tudnék javasolni, ami inkább "finomhangolás".

4-es pont: Totális szekularizációt! Jónéhány egyháznak a meglévő intézményrendszere miatt helyzeti előnye van, ami erősebb befolyásolási képességet ad nekik. Ezt a lobbierőt korlátozni kell, hogy ne tudják a saját világnézetüket másokra erőltetni.

5-ös pont: Ne jogszolgáltatást. Igazságszolgáltatást! Pl. ha jogszabály ad lehetőséget alapos gyanú miatt akár egy hétig is előzetesben tartani valakit vádemelés nélkül, az ugyebár jogszerű, de nem igazságos.

6-os pont: Közgazdász lévén, nem értek egyet. Igen, kell közös teherviselés, igen, meg kell szüntetni a különadókat, igen, meg kell tisztítani a rendszert az ideológiáktól. Viszont nem minden működik piaci alapon és vannak szektorok, amiket támogatni kell. Nem hatékony az egyforma adók rendszere.

7-es pont: Bonyolult kérdés, de nem támogatom. Az indoklásom akár oldalakat is kitenne :)

12-es pont: Szerintem az elvet értem, amiért ezt szeretnéd. De sok kérdést vet fel:
-Nyugdíjas ne szavazhasson, holott évekig adózott?
-16 éves diákmunkás szavazhat?
-Itt élő, itt adózó külföldi szavazhat?
-Éppen munkanélküli elveszti a szavazati jogát?
-stb.
Egy nemzet összességében szociális, társadalmi és gazdasági közösség. Nem csak gazdasági.

Véleményem szerint a totális liberalizmus és a totális autokrácia is káoszhoz vezet megfelelő keretszabályozás nélkül.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.18. 15:09:51

@LordAngelo: ó, tudom én, hogy ez a kupac nem annyira reális, hogy bekövetkezzen. messze van jelenleg ez az ország a liberális közhangulattól.

bár, érdekes, hogy a legtermékenyebb, kvázi aranykorunk pont a szabadelvűek térnyeréséhez köthető (kb. 1880-1910) - és mit ad isten, pont ekkoriban voltunk a legnyugatosabbak is, és sok más szempontból a világ élvonalában is (főként budapest, de az nagyon).

hiába, no, amikor őszintén sodródunk európához, az mindig jólétet, amikor távolodunk tőle az meg nyomort hoz.

a derék szélsőjobbos, de intellektuálisan bútorozatlan hőzöngőink is megérthetnék, hogy az únió az nettó nyereség a nemzetnek. a műszálas zászló égetése nem annyira teremt munkahelyeket.

---

szóval a pontokhoz:
5. jog vs igazság. nos, értem én is az elvedet, de bizony az igazság keresése fontos dolog, a bírónak kötelessége is, de a társadalmat a jog és az erkölcs tartja keretek között. az erkölcsöt nem tudjuk számon kérni, a jogot igen.
és az ember -többnyire- jobban jár, ha azt cselekszi, amit tud.

6. adózás. vannak területek, amiket támogatni célszerű. igen. de az adózás a legdurvábban tart a káosz felé, cseppnyi kiszámíthatóságot úgy szerezhetnénk, ha legalább néhány darabja hosszú távon kiszámítható lenne. a mértékek és a kulcsok változnak össze-vissza, legalább a szektorsemlegesség megmaradhatna.

12. választójog.
nos, ez az én véleményem, mondjuk elvi állásfoglalásom az ügyben. az egyik legszebb jogi elv számomra a képviselet és az adózás összekapcsolása.
a nemzetiségek, kultúrák, vallások és népek szabad hömpölygésében, melyet nem kívánok és nem is tartom kívánatosnak a szabályozását, nos a végén egy végső rendezőelv marad, amely egy közösséget összefűzni tartozik: a közösen összedobott költségvetés, és ennek a költségvetésnek a befizetők általi ellenőrzésére megszavazott -egymást is kölcsönösen ellenőrző- csoportok.

tulajdonképpen a demokrácia technikai része az adózás és annak felügyelése. az összes többi az eszme, elv, ideológia, erkölcs, hagyomány és sok-sok-sok butaság keveréséből álló folyamatosan változó massza.

nyilván kevés a szaktudásom ahhoz, hogy a technikai részleteit kellően alaposan kidolgozzam - meg ez amúgy is pártközi alkukon dől el - nem is történhet másként. mindenesetre az alapelv szerint vannak adózó közösségek, család tipikusan, őstermelők, egyebek, aki ehhez tartozik, mondjuk a gyerek, amíg tanul, az anya (vagy apa), amíg gyermeket nevel.

kétszintű választásnál (ogy, önkormányzat) egyszerű különválasztani: a helyi lakosok szavaznak a helyin (amúgy is oda fizetik a helyi adót) - mondjuk itt viszont már 16 éves kortól simán, és igen, az inaktívaknak is, mert a helyi adót ők is fizetik (ingatlanadó).
az országgyűlési választáson meg azok játszanak, akik adnak be itthon adóbevallást, éljenek bár a világ bármely pontján.

a nyugdíjasok kérdése is egyszerű: amíg adózik, addig szólhat bele az adók eldöntésébe.

tessék adózni. legyen ez egy fontos mérce, olyan, amelyik közösségbe érdemes bejutni, mert onnantól beleszólhatsz a dolgokba. íme: az adózók közössége, légy büszke tagja!
vagy azt is lehet, hogy nem adózol, de akkor ne szólj bele abba, hogyan költjük el.

a népszavazáson, mivel adóról úgyse szólhat, azon természetesen részt vehet mindenki.

hát, kb így.

LordAngelo (törölt) 2012.03.18. 20:10:54

@mcs:
Nagyon tetszik ez az "intellektuálisan bútorozatlan" jelző, jót mosolyogtam rajta :)

Az úgynevezett kiegyezés utáni időszak szerintem is történelmünk egyik legszebb időszaka lehetett. A történelem folyamán folyamatosan megfigyelhető volt a nyugat (Európa) dominanciája és látszik is az életvitelükön, gondolkodásmódukon, és nem utolsó sorban a gazdaságukon. Mosolyognom kell azokon akik összehasonlítják Kína 5%-os GDP (4200 USD/fő) növekedését és Németország szerény 0,5%-os (42.000 USD/fő) növekedését ami számszerűen ugyanannyi, de zongorázni lehet a különbséget. Szóval inkább a nyugattól kellene még tanulnunk.

De vissza a pontokhoz:
5-ös:
A jog nem más, mint intézményesített erkölcs, amit a közösség egyetértése alapján általánosan kötelezővé tesznek (mivel egyetértés van a követésében). Szóval a jog keletkezése az általánosan elfogadott erkölcsi normák alapján történik. Ez az alulról jövő építkezés.
Jelenleg a jogszabályok forrása többnyire felülről irányított elvek alapján történik, önös, vagy vélt érdekek alapján. (folyamatos hivatkozással a zemberek által adott 2/3-ra)
Innentől fogva nem elfogadott és a jogkövetés is kérdéses.
Emiatt érzem fontosabbnak az igazságszolgáltatást (erkölcs), mint a tiszta jogszolgáltatást.

6-os: Az elmúlt kb. 200 évben, mióta az adórendszerek kialakultak, folyamatos az elmozdulás az általános (egykulcsos) adórendszer felől a differenciált (többkulcsos) adórendszerhez és vissza. Mint egy jo-jo. Az általános egyszerű és átlátható, viszont nem igazságos, a többkulcsos viszont bonyolult és folyamatos lobbizásnak ad teret. A kettő között sejteném valahol az arany középutat. Pl. ha nincs autóm, jogos, hogy nem fizetek súlyadót. Ha viszont tízszer annyit keresek, mint amennyi a megélhetésemhez kell, akkor ne csak tízszer annyit fizessek, mint amennyit valaki, aki éppen annyit keres amennyiből meg tud élni, mivel esélyesebb, hogy államilag támogatt színházba én elmegyek, a másik pedig nem. Vagy az én gyerekem igénybe fogja venni a felsőoktatást, az övé pedig nem.
Ráadásul az adószedés célja is folyamatosan változik, így a kulcsoknak is kell változniuk. Pl. ha már minden út megépül akkor csökkenteni kell az útalapba folyó adót arra a szintre ami a fenntartást fedezi. Szóval bonyolult az adózás kérdése...

12-es:
Pár barátommal már eljátszottunk az általunk differenciált, vagy súlyozott választójog gondolatával. (Ami tudtommal még sehol nem létezik a világon). Ez alapján mindenki választhat és választható, viszont végzettség alapján, életkor alapján, bevallott vagyoni helyzet alapján szorzószámokat kellene megállapítani. Ezzel biztosítva azt, hogy a tájékozott, hozzáértő, gazdaságilag nem befolyásolt (szóval nem szegény) voksolók szavazatát ne lehessen felülmúlni szimpla demagógiával, és szavazatvásárlással. Ez talán jobban biztosítaná a hozzáértést az ország közügyevel kapcsolatban. Ez az elmélet még természetesen nem kiforrott :)

Szinte minden eszme, ami született az elmúlt évszázadok alatt, az emberi jólétet és boldogságot volt hivatott szolgálni. De mivel sajnos emberek csinálják, ezért az önös érdekek folyamatosan torzították őket és intézményesítve silány lett a megvalósítás. A liberalizmus sem kivétel.

Azzal viszont, hogy DOLGOZZ, ADÓZZ és TANULJ, maximálisan egyet tudok érteni. A hass, alkoss, gyarapíts után jó lenne, ha ez lenne az új kor jelszava.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.18. 22:01:01

@LordAngelo: szavazat témában: a populista zavaró hatásokat kizáró zseniális ötlete volt Suliknak (szlovák libsi, asszem) - szóval, hogy kiszámolta, hogy kb. 8 euró egy ember szavazatának feldolgozásának költségigénye, feltette a kérdést:
jóember, ehun kesbe 8 euró, ha üres cetlit dobsz be. vidd, idd el. akinek a haza sorsa többet számít 8 eurónál, azok meg szavaznak, oszt jónapot. a költségigény nem változik, de egy kellemesnek tűnő szűrőként működne.

LordAngelo (törölt) 2012.03.19. 10:55:44

@mcs: Jó ötlet. Bár titkos, anonim szavazásnál nem lehetsz benne biztos, hogy tényleg üres cetlit dob be.
Én a facebook like-olásnál vezetném be, hogy csak úgy támogathatsz valamit, ha automatikusan levonnának 1000 forintot a bankszámládról. Fogadjunk, hogy kevesebb hülyeség indulna útjára.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.19. 12:02:17

@LordAngelo: asszem az ottani projektben valami olyasmi volt, hogy megkapta a tag a 8 eurót, aztán aláírta a választási ívet és mehetett. a cetli közelébe sem engedték (volna).

pocaklakó minimanó 2012.03.23. 01:43:32

Most így, egy kis kiadós munka után örömmel olvasom, hogy milyen nagy "egyetértésben vitáztok" is itt és milyen precízen rátapintottatok arra, hogy mi hiányzik a magyar közéletből.

Nem tudom, elrontható-e ez a hatalmas harmónia azzal, ha ideírom: meg fogtok lepődni (persze nem), hogy más nézetek is vannak.

Ja, tudom: az trollkodás. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.03.23. 10:49:49

@pocaklakó minimanó: gondolom majd gyün a magyar közélet, oszt jól elmondja nekünk, hogy mi nyomja a szüvit neki.

eddig legalábbis ez volt szokásba.

demán a mi magyar közéletünk igen szégyellős fajta, mögbúvik mindenféle kommentelők háta megett. oszt onnan leskel.

hát mégis, hogyen legyen ez így már? hát pásztora vagyok én a közéletnek? terelnem kell őt, mer búvósféle?
de megette a fene, bizon, mert se sípom, se furulyám, de még hallásom se nagyon.

nomármostan. ha csak az árnyékát látom annak a hát megett bújdosónak, akkor azt biza igön nehéz eldönteni, hogy mellik a sötétség, és mellik az árnyék azokbúl.

nem is meresztem a szemöm, mer nem arra való az.

pocaklakó minimanó 2012.03.24. 00:12:50

@mcs:

Igazából csak mulattam egy picit a belterjességen.

Sebaj! :)
süti beállítások módosítása