Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Szeretnél háziállat lenni?

2016.02.20. 21:54 | stoic79 | 2 komment

Címkék: társadalom szabadság filozófia válság egészségügy állam megmondás paternalizmus individualizmus

Quadrille Lobster írásának fordítása.

Megetetnének és sose kéne dolgoznod. A kinézeted miatt tartanának és azért, hogy megsimogathassanak - pont úgy, mint egy trófea feleség esetén. Úgy hallottam, hogy ez a vágyálmok csúcsa, amikor életvitelekről van szó.

De kinek a házi kedvence, kérdezhetnéd, és az aggodalmad teljesen jogos lenne.

Lehet, hogy a gazdád egy őrült macskás nő lenne, akinek van még ezer másik macskája is - és nem venné észre, hogy csak kínoz téged. Lehet, hogy egy programozó, aki csak pizzával etetne, amitől beteg lennél. Lehet, hogy a gazdád valóban szeretne téged és családtagként tekintene rád - de előbb meghalna, mint te, és négy hónap múlva a holtteste mellett feküdve találnának rád. Lehet, hogy simogatna - de nem a megfelelő módon. Úgyhogy igen, a gazda személye igenis fontos.

Mit szólnál egy kevésbé személyes és intim verzióhoz? Mit szólnál intézményesített ellátáshoz? Megkapod az előnyöket, de nem függsz egyetlen személy vágyaitól és józanságától sem. Ha valaki túl sokat simogat, a többiek beavatkoznak. Mint például egy állatkert esetén.

De még mindig tévedsz. Ez ugyanis nem a gazdáról szól, hanem arról, hogy téged birtokolhatnak.

Képzelj el egy beszélgetést egy állatkertben lévő és egy szabad állat között.

- Ki hoz neked ételt?
- Senki, én vadászok.
- De mi van akkor, ha egy reggel nem lesz préda?
- Hát akkor tovább vadászok.
- De mi van ...
- Pofa be!
- De honnan tudod, hogy az étel biztonságos?
- Biztonságos?
- Honnan tudod, hogy mely állatokat kell vadásznod és mely bogyókat enned? Ki ellenőrzi ezt neked?
- Te egy idióta vagy.
- Rendben, akkor mikor vannak a látogatási idők? Sokat kell dolgoznod, hogy fedél legyen a fejed felett?
- Látogatási idő?
- És mekkora a bekerített területed? Azt hallottam, hogy fokozatosan csökken a méretük és nem jutsz hozzá egy megfelelő méretűhöz egy évnyi munkával sem.
- Mi az a bekerített terület?
- Van ingyenes egészségügyi ellátásod?
- Mi a f...?

Viccesen hangzik, de nem az.

Amikor az állatkertre nézel azt gondolhatod, hogy milyen kényelmes is azoknak az állatoknak. Ha bent vagy, akkor a szállás és élelmezés meg van oldva - az összes látható, materiális dolog. És gyorsan hozzáteszed - nem kicsi pátosszal - hogy ez így nem járja. Nincs szabadságuk. Bármit is jelentsen az.

Érdekes módon azon nem akadsz fent, amikor ez veled és a te szabadságoddal kapcsolatban merül fel. Egy pompás, jól ellátott ketrec nagyszerű üzletnek nevezhető az ember-állatok között. Valószínűleg úgy gondolod, hogy ez az öröm csúcsa, trófea feleségnek lenni. Vagy pedig egy vagyonos és nagylelkű jóléti állam tulajdona lenni. Csak az állatok ne tagadják meg természetüket és legyenek szabadok.

De ha úgy gondolod, hogy méltóságon aluli állatkertben élni, akkor várd meg, míg a kamerák és a delegált politikusok elmennek. Amikor már nem lesz elég pénz és a támogatások már nem tudják fedezni a nagyobb-mint-amit-megengedhetünk-magunknak intézmények finanszírozását. De az alacsony árakat törvény garantálja, hogy az embereket megkímélje a szükségleteik valódi árának kifizetésétől.

Nézd meg az állatkertet, miután összeomlik a rendszer. Ukrajnában 2014-ben. Észak-Koreában. Romániában Ceausescu idején. Kalinyingrádban 1990 után. Jemen, Gáza, Kabul, Jakarta, Athén. Vagy csak nézd meg ott, ahol még úgy működik, ahogy kéne, például Dániában.

Nem feltétlenül a pénz vagy a háború miatt. Lehet kegyetlenség, aminek fő oka a teljes függőséged. A hatalom az emberek fejébe száll még akkor is, ha az egy állat feletti hatalom. És az emberek jobban szeretik az állatokat, mint más embereket. Mi lehet a probléma?

Tévedés ne essék, ezek nem kirívó események vagy háborús övezetek (nem mintha a háború bármilyen szinten is szokatlan vagy valószínűtlen lenne). A szörnyű végkimenetel nem a mellékhatás. Ez a logikus következménye annak, hogy más könyörületére vagyunk tartva. Azért, hogy mások vágyainak eszköze legyünk ahelyett, hogy saját magunkért élnénk.

Ami velük megtörtént veled is megtörténhet. Amikor a szolgáltatások nem lesznek elérhetőek, mert a gondozóid elmentek. Vagy nem mentek el, de nincs elég pénzük, hogy friss gyümölcsöt vegyenek neked, amit aranyos kis jégkockákba hűtve biztosítanának neked a nyári hőségben. Vagy meghaltak. Vagy te csak egy fölösleges zsiráf lettél, akit az oroszlánok elé vetnek - akiket meg más oroszlánok elé fognak vetni.

Sose értettem azokat az embereket, akik a függőséget valamilyen fajta luxusként élik meg. A jóléti állam által eltartottnak lenni azt jelenti, hogy még azelőtt kell meghalnod, mielőtt kifogy a pénz - mint egy állatkertben. Hasonlóan egy gazdag férfi általi eltartottnak lenni annyit jelent, hogy a kedvében kell járnod és remélni, hogy őneki mindig lesz pénze és vonzódik majd mindig hozzád - mint egy háziállat, akit rendszeresen meg is dugnak.

Ez csak rabszolgák és idióták számára üzlet. Állandóan csak abban reménykedsz, hogy előbb halsz meg, mielőtt a következmények láthatóak lesznek és valaki benyújtja a számlát. Ha szerencsés vagy, akkor az egész életed leélheted a fenntarthatatlan növekedés évei alatt, és szerencsés emberként halsz majd meg. Imádkozz, hogy időben haljál meg. 

Mindenképpen legyen egészségbiztosításod. De mindig legyen választásod váltani arra az esetre, ha a szolgáltatás nem megfelelő, különben akkor valójában az nem lesz a tied. Ha "ingyen" adják neked, akkor az az életedbe is kerülhet. És sok pénzbe is fog kerülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr848407372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.02.21. 12:03:47

"Vagy te csak egy fölösleges zsiráf lettél, akit az oroszlánok elé vetnek -"
A természetben élő zsiráfot is megeszik végül.
"mint egy háziállat, akit rendszeresen meg is dugnak."
Kurvákra mindig lesz kereslet, ha kihal mellőle a monogám vevője akkor is ott az egész piac. Ha nem érné meg jobban trófea-feleségnek lenni akkor az összes kurva átállna "mennyiségi gyártásra".
"Ha szerencsés vagy, akkor az egész életed leélheted a fenntarthatatlan növekedés évei alatt, és szerencsés emberként halsz majd meg."
Ez a gazdaság növekedését meghaladóan növő pénzmennyiséggel működő gazdasági rendszerre is igaz?

pitcairn2 2016.02.22. 10:02:51

@Untermensch4: @quadrille lobster

speciel egészséges felnőtt zsiráffal nem szoktak kekeckedni az oroszlánok (életveszélyes móka ez számukra is...)
süti beállítások módosítása