Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Társadalmi igazságosság

2015.03.14. 22:14 | stoic79 | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság társadalom állam propaganda baloldal megmondás paternalizmus társadalmi igazságosság szociálisrendszer

Az alábbiakban Jonah Goldberg társadalmi igazságosságról szóló videójának fordítását közlöm.

Próbáld ki ezt a következő bulin. Kérd meg a barátaidat, hogy definiálják a társadalmi egyenlőség fogalmát. Igaz, hogy ez nem barkóba vagy twister, de érdekes beszélgetés kerekedhet belőle, különösen akkor, ha a vendégek politikailag baloldaliak. Mivel azon az oldalon rendszeresen beszélnek társadalmi igazságosságról, elvárható, hogy képesek legyen definiálni, nem igaz? De kérdezz meg tíz liberálist arról, hogy mit értenek társadalmi igazságosság alatt és tíz különböző választ fogsz kapni. Ez azért van, mert a társadalmi igazságosság mindig azt jelenti, amit támogatói szeretnének, hogy jelentsen. Szinte kivétel nélkül minden szakszervezet, egyetem, alapítvány és jótékonysági intézmény céljai között szerepel a társadalmi igazságosság minél szélesebb körben történő terjesztése. Itt az AFL-CIO küldetésnyilatkozata, ami lehetne több ezer hasonló szervezet küldetésnyilatkozata is:

"Az AFL-CIO célja, hogy javítson a dolgozó emberek családjainak életszínvonalán, hogy gazdasági igazságosságot biztosítson a munkahelyen, és társadalmi igazságosságot országos szinten."

Röviden, a "társadalmi igazságosság" egy kód minden olyan dologra, amik mellett nem kell érvelni - és amiket senki nem mer megkérdőjelezni.

Ez nagyon zavarta a kiváló közgazdászt, Friedrich Hayeket. Ezt írta 1976-ban, két évvel azután, hogy megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. "Erősen az az érzésem, hogy a legnagyobb szolgálatot azzal tehetem embertársaimnak, hogy miden egyes alkalommal, amikor valakinek a szájából elhangzik vagy leírja azt, hogy "társadalmi igazságosság", mélységesen elszégyellje magát."

Miért zavarta Hayeket ennyire egy pozitív, és nyilvánvalóan vitathatatlan kifejezés? Azért, mert Hayek, mint oly' sokszor, a dolog mélyére látott. És amit ott látott, az igazán megrémítette. Hayek megértette, hogy a "szociális igazságosság" politikai opportunizmusa és szellemi lustasága mögött egy ártalmas filozófia állt, nevezetesen hogy a szabadságot fel kell áldozni a jövedelem újraelosztásának érdekében. Végső soron a "társadalmi igazságosság" azt jelenti, hogy az állam egyre hatalmasabb lesz annak érdekében, hogy "jó dolgokat" vigyen véghez. Mik ezek a jó dolgok? Hát, amit a társadalmi igazságosság harcosai épp kitalálnak a héten. De először, végső soron és mindig a gazdasági újraelosztás oka lesz. A Társadalmi Igazságosság doktrínájának értelmében akiknek van, annak túl sok van, akiknek nincs, azoknak sosincs elég. Nem kell persze csak az én szavamra hagyatkozni ez ügyben. Egy társadalmi igazságosságról szóló ENSZ tanulmány pontosan így határozza meg a fogalmat:

"Általános értelemben a társadalmi igazságosság a gazdasági növekedés gyümölcseinek igazságos és méltányos újraelosztása. A társadalmi igazságosság nem lehetséges az állami intézmények jelentős és következetes újraelosztó politikája nélkül."

Ismételjük meg: "az állami intézmények jelentős és következetes újraelosztó politikája nélkül." És egyre rosszabb lesz. Az ENSZ tanulmány tovább megy, és azt javasolja, hogy "A jelenkorban az erényeket és igazságosságot - amit egy abszolút igazságban vett hit határoz meg - hirdetők nem kívánatos partnerei a társadalmi igazságosság védelmezői számára." Fordítás: ha azt hiszed, hogy az igazság és az igazságosság olyan fogalmak, amik függetlenek a baloldal által hirdetett progresszió programjától, akkor a társadalmi igazságosság ellen vagy. Az együttérzés - vagy társadalmi igazságosság - az, amikor az állam elveszi a pénzed és odaadja valaki másnak. A kapzsiság az, ha meg akarod tartani.

A társadalmi igazságosság támogatása a szabad társadalom elítéléséhez vezet. Azt sugallja, hogy minden igazságtalanságot, katasztrófát vagy gazdasági igényt egy újabb állami beavatkozással kell orvosolni, hogy megoldja az igazságtalanság, katasztrófa vagy gazdasági igény problémáját. Csak annyit kell tennünk, hogy kimondjuk a varázsszavakat - "társadalmi igazságosság"  - és már indulhatunk is. A társadalmi igazságosság támogatói mindig abból indulnak ki, hogy a megfelelő emberek - a kiváltságos kevesek - képesek tisztességet, felvirágzást és más jó dolgokat kikényszeríteni. És az egyetlen intézmény, ami képes társadalmi igazságosságot kikényszeríteni, az állam. És ne felejtsük, hogy a hagyományos liberális elitek álláspontja szerint a konzervatívok azok, akik rá akarják kényszeríteni elveiket másokra.

A társadalmi igazságosság önjelölt harcosai azt hiszik, hogy az állam nem csak képes, hanem köteles a problémákat orvosolnia. Bárki, aki ezzel nem ért egyet ellensége lesz minden jónak és igazságosságnak. Ebből következően az államnak ki kell kényszerítenie mindazt, ami társadalmilag igazságos. És ez, ahogy Hayek is megjósolta, már nem egy szabad társadalom. Valóban egy ilyen társadalomban akarsz élni? Ha nem, akkor óvakodj mindattól, ami a társadalmi igazságosság nevében fog történni.

Jonah Goldberg vagyok az Amerikai Befektetők Intézetétől és a Prager Egyetem Országos Folyóiratától.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr597270209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása