Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Amerika hanyatlása?

2013.10.09. 07:30 | Lord_Valdez | 2 komment

Címkék: választás külpol

Egy véleménycikk jelent meg az indexen, ami szerintem egy valós probléma totális félrediagnosztizálása.

Az Egyesült Államok kormányzata napok óta bénult állapotban van, mert a két párt nem tudott megegyezni a költségvetésről. A demokraták ragaszkodnak egy igen nagyvonalú és nem kicsit kétséges kimenetelű egészségügyi reformhoz, a republikánusok viszont semmi esetre sem akarják, hogy kötelező legyen az egészségbiztosítás, mert az csökkentené az amerikai vállalatok versenyképességét, illetve durva eladósodáshoz vezetne.
Ez már nem az első eset, hogy a két párt nem volt képes megállapodni és emiatt nem sikerült időben elfogadni a költségvetést.
Mindezek okát a cikk írója tévesen a fékek és ellensúlyok rendszerében véli megtalálni. Nem mintha nem lenne igaza abban, hogy a bénító patthelyzet a rendszerbe van kódolva. Abban téved, hogy a fékek és ellensúlyok fogalmát alkalmazza tévesen. Az ugyanis nem a pártok hatalmának korlátozását jelenti más pártok által, hanem pártok hatalmának korlátozását intézmények által. Sőt, intézmények hatalmának korlátozása intézmények által.

A fékek és ellensúlyok nem más, mint a hatalmi ágak szétválasztása. Klasszikusan egy törvényhozói, egy végrehajtó és egy bírói ágra. Távolról nézve ez valóban ugyanazt a célt szolgálja, mint a többpártrendszer, azaz, hogy ne legyen túl sok hatalom egy kézben. Azonban ez nem szereplők szerint választja szét, hanem szerepek szerint. A cél az, hogy ne ugyanaz legyen a jog alkalmazója, mint a jog alkotója. Ez jelentősen korlátozza a visszaélés lehetőségét.

Azt is érdemes látni, hogy a konkrét helyzetben a bénultság nem két hatalmi ág konfliktusából adódik, hanem a konfliktus a törvényhozó hatalmon belül van. A törvényhozás áll a republikánusok által uralt Képviselőházból és demokraták által uralt Szenátusból, és ez a két kamara képtelen együttműködni. De még ebből sem érdemes túl messzemenő következtetést levonni, mert a történelemben számos példa volt már arra, hogy az egykamarás törvényhozás sem immúnis a bénultságra.
A bénultsághoz az kell, hogy minden félnek épp elég félnivalója legyen a többiektől, ugyanakkor egyik félnek se legyen eszköze arra, hogy a többieket kompromisszumra, vagy elfogadásra bírja. Ilyenkor nem marad más, mint húzni az időt és megakadályozni, hogy bármilyen döntés elfogadásra kerüljön.

Ha viszont nem a fékek és ellensúlyok ennek az oka, akkor mi? Megmondom: az amerikai választási rendszer. Az amerikai választási rendszer olyan, hogy hatékonyan kinyírja a kicsi pártokat. Ez kétpárti rendszerhez vezetett és ahol csak két szemben álló párt van, ott nagyon nehéz megállapodni. Ott két eset van, vagy a pillanatnyilag erősebb lenyom bármit a gyengébb torkán, vagy patt. Ha van több párt is, akkor lehetséges egy ilyen helyzetből oldal irányba is kitérni. Akkor lehetséges az adott ügyben alkalmi szövetséget kötni. Amellett, hogy a többpártiság miatt nem polarizálódik annyira egy téma. Két párt esetén szinte belehajszolják egymást abba, hogy minden kérdés mentén egymás tükörképei legyenek. Több párt esetén meg tudnak jelenni köztes álláspontok is, amik az adott esetben elfogadható kompromisszumot jelentenek az egyik fél számára.

Természetesen, egy párt totális uralma is feloldja ezt a helyzetet, viszont ez egyrészről nem kívánatos, másrészről nehéz megvalósítani, mert a másik az utolsó leheletéig fog küzdeni ellene.

Tehát, ha valahol érdemes hanyatlást keresni, akkor az ott van, hogy ha egyszer kialakult egy ilyen kétpárti dominancia, akkor onnan nincs visszaút. Ez a két párt soha nem fog megegyezni egy olyan választási rendszerben, ami többszínűvé tenné ismét a törvényhozói hatalmat. Innen csak akkor lehet kijutni, ha az egyik párt szétszakad, vagy totálisan lenullázódik. Ez viszont ritkán történik meg, ezért az ilyen vergődés hosszú ideig el tud húzódni. Én itt látom Amerika hanyatlásának esélyét, nem a fékekben és ellensúlyokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr55557734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gungnir 2013.10.11. 19:38:09

Többnyire igazad van, de az amerikai kétpártrendszer tekintetében tévedsz.
Magyarországon (főleg manapság) persze elég brutális a pártfegyelem, de az amit itt a Fidesz csinál a parlamentben az az USA -ban elképzelhetetlen lenne(ma még legalábbis). Ott alapból van egy pártosodással szembeni nézet, nagyon sok belső frakció van, s gyakran az azonos párton belül is egymás ellen szavaznak a képviselők.
en.wikipedia.org/wiki/Factions_in_the_Republican_Party_(United_States)
en.wikipedia.org/wiki/Factions_in_the_Democratic_Party_(United_States)

calabria007 (törölt) 2013.10.14. 22:36:18

@Gungnir:

ebben lehet vmi, hiszen egyes politikusok kifejezetten érdekes dolgokkal töltötték az idejüket:)

End the Fed | Ron Paul
www.youtube.com/watch?v=NwHdSl1ASbA
süti beállítások módosítása