Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Magyar ugar

2012.06.20. 08:00 | Lord_Valdez | 18 komment

Címkék: társadalom megmondás

Sokan sértve érzik magukat a magyar ugar emlegetésétől. Ez azért van, mert nem értik a mondanivalóját. Azt hiszik, hogy itt most valami lesajnálás van, pedig nem. Sokkal rosszabb: kritika. Kőkemény kritika.

Tegyük fel, hogy te egy amcsi milliárdos vagy. Úgy gondolod, hogy jó ötlet lenne egysínű vasutat építeni München, Becs, Győr, Budapest, Debrecen stb. útvonalon.

 

Az egysínű vasút nagyon korszerű dolog. A megépítése drága ugyan, de sokkal olcsóbb az üzemeltetése, mint a hagyományos vasúté. Emellett nem zavarja felszíni közlekedést, nagyobb sebességeket is el lehet érni vele és még biztonságosabb is.


 

Nos, neki fogsz az építésnek. Németországban beszerzed az engedélyeket, talán meg állami támogatást is kapsz. Ausztriában már nem menne ilyen simán. Ott már a helyi politikusok szítanának elégedetlenséget, a nép morogna, és még korrupciós botrányok is előfordulhatnak (némi kenőpénzre is szükség lehet), de ennek ellenére valószínűleg súlyosabb gond nélkül felépítened a szakaszt pár hónap csúszással.

Aztán eljössz Magyarországra és már az első önkormányzat elkezd zsarolni, hogy vagy építesz egy állomást náluk, vagy nem viheted ott át. Az oszlopokhoz szükséges földterületek bár nem nagyok, de rejtélyes módon az önkormányzati képviselők tulajdonában vannak és még rejtélyesebb módon nem rég kerültek oda. Szerencsére pont eladók, csak épp a piaci ár háromszorosáért.

Arra is számítanod kell, hogy a szükséges engedélyek beszerzése évekig fog húzódni. A vasúti hivatal közli hogy nincsenek ismeretei az egysínű vasutakkal kapcsolatban, ezért elmennek külföldi tanulmányútra. Nem is számítasz rá, de bejelentkezik a katasztrófavédelem, a munkaügy, az adóhivatal és még ki tudja, hogy kicsoda. Ha eddig nem kötötted fel magad, akkor beérsz Budapestre. Itt féltucat önkormányzat küzd majd azért, hogy a sín ne rajtuk keresztül menjen, de az állomás azért ott legyen. A lakók aláírásokat fognak gyűjteni a zaj miatt, ezért zajvédőfalat is fel kell majd húznod.
Ez az egész hajcihő kellemesen megemeli a már amúgy is horribilis beruházási költségeket. Szerencsére akadni fog pár segítőkész hivatalnok, illetve helyi potentát, aki hajlandó meggyorsítani az ügyintézést némi ellenszolgáltatásért cserébe.
A kormány ki fogja kötni, hogy csak az általa kijelölt alvállalkozók építhetik, közmunkásokkal. Hiába is erőlködsz azon, hogy semmi tapasztalatuk az ilyen építmények terén. A Vegyépszer autópályai is milyen szuperek lettek, nem?

Végül nekikezdesz a tényleges építkezésnek. A régészeti feltárás során találsz egy cserépdarabot és hónapokra lezárják a területet, de a munkát nem kezdik meg, mert nincs rá pénz. Azt előbb ki kell kalapoznia a múzeumnak. Aztán amikor a régészek végeztek, előkerül pár környezetvédő, aki az oszlopok árnyéka miatt nem növekedő növények miatt kezd aggódni. Miután őket leszerelted, lesznek páran, akik elkezdenek aggódni a tájképért. Kiharcolják, hogy változtasd meg az útvonalat. Ha azt hiszed most, hogy á, biztos csak túlzok. Nézd csak meg az M0-s körgyűrű dicsőséges történetét!

A dolgot még tovább komplikálja, hogy az al-alvállalkozók rendszeresen beszüntetik a munkát, mert nem kapják meg a pénzüket. Őket kifizeted zsebből és pereled a közvetlen alvállalkozóidat.

 

Aztán mikor már ezt is kiheverted valahogy és már kezd összeállni a pálya, akkor feltűnnek pártok, akik amiatt kezdenek el aggódni, hogy elviszed az utasokat a MÁV vonalairól. Ezért fizetned kell majd hozzájárulást a MÁV fenntartásának költségeihez.
Majd szépen eljönnek a választások és előkerül, hogy külföldi vagy, tehát kiviszed a profitot, ezért különadót vetnek ki rád. Valójában csak a kormány akarta javítani az újraválasztási esélyeit, de ez nem igazán vigasztal.

A választás után kiderül, hogy az előző kormány által beígért csodák nem valósíthatóak meg, ezért kivetnek rád egy kis különadót, hogy befoltozzák a lyukakat a költségvetésben. Emellett, mivel megígérték, hogy olcsó lesz a jegy, rád kényszerítenek egy tarifát is.

A végén ott fogsz állni, hogy van egy félkész vasúti pályád több éves csúszással, amiről nem várható, hogy valaha is behozza az árát. És hálát adsz az égnek, hogy Ukrajnáig nem jutottál el.

 

Na, ezt jelenti a magyar ugar. Nem azt, hogy tahók vagyunk, hanem minden előremutató szándékot ellehetetlenítünk a rövidlátó önzésünkkel. (Még mindig nem hiszed el? Nézd meg, amikor a villamos megáll, hogy a vezető átállítsa a váltót. Elkezdenek leugrálni az emberek és nem tud újra elindulni.)
Erre írta Ady, hogy a gaz lehúz. Ha megpróbálsz jobb lenni, mint mások, akkor visszahúznak azok, akik érdekeltek a jelenlegi helyzet fenntartásában. Nyilvánvaló, hogy egy lassú és drága vasút nem érdeke az országnak se, de meg fogják akadályozni, hogy gyorsabb és olcsóbb legyél, mert rövidtávon az államnak több hasznot hoz, ha nem válik munkanélkülivé a sok vasutasa.

 

Bátor embereknek ajánlom még Ady Endre Menjünk vissza Ázsiába című publikációját 1902-ből....

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr374599054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LordAngelo (törölt) 2012.06.20. 09:47:50

Sajnos a poszt fedi a valóságot. Ingatlanbefektetésekkel foglalkozom és nap, mint nap átélem azokat a dolgokat amiket leírtál. Így működik...(illetve NEM működik)
Még annyi kiegészítést tennék, hogy a régészeti feltáráshoz nem kell a múzeumnak összekalapozni a pénzt. Az egészet kötelezően a beruházó fizeti. A múzeum célja az időhúzás és pénzlehúzás, te pedig fizeted, közben pedig összekulcsolt kézzel reménykedsz, hogy nem találnak semmit, mert ha találnak, ugrott az egész project. Itt egy apró telek esetében is több tízmillió forintról beszélhetünk+ÁFA.

De akár a többi részről is órákig tudnék mesélni rémtörténeteket.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.20. 12:00:00

kb. jól foglaltad össze.

vannak még olyan ínyencségek, hogy az engedélyezés alatt (többször) megváltozó szabványok, kormányrendeletek, törvények és eljárásrend, amik miatt ugyan új engedélyezést nem kell(ene) lefolytatnod, de használatba-vételi engedélyt nem fogsz kapni.

és a visszaható hatályú mókákról nem is szóltunk.

csodálom, komolyan, hogy van olyan külföldi befektető, aki mindezek ellenére bepróbálkozik nálunk.

LordAngelo (törölt) 2012.06.20. 16:12:57

@mcs:
Jelenleg éppen a beruházók kivéreztetése folyik, mivel teljes mértékben ellehetetlenítenek bármilyen fejlesztést a már sokat emlegetett válságon felül.
Szóval van a válság, adminisztráció növelése és folyamatos változtatás, fokozott NAV vizsgálatok, korrupció, ÁFA visszatartás, politikai akadályoztatás, "kedves" szomszédok akadékoskodása, bankhitel hiánya, leendő bérlők csökkenő száma, alacsony bérleti díjak. Tömören ennyi.

Egy közepes méretű építkezés közvetve és közvetlenül kb. 10-15 ezer embernek ad munkát. Illetve most már nem ad. Meg lehet nézni az építőipar volumenét, negyedévente 6-10 %-ot csökken. Így nehezen lesz jövőre tündérmese a gazdaságban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.20. 16:24:22

@LordAngelo: egy kicsiny rálátásom van nekem is az építőiparra, (nem kell túlragoznod) és ja, kb. itt tartunk.

a közgépet leszámítva halódik a teljes beruházási ágazat.

illetve a fél szakma átment a szürkéből feketébe, szóval ez se fogja kirántani a költségvetés szekerét a kormány kátyújából.

LordAngelo (törölt) 2012.06.20. 17:53:09

@mcs: Nem akartam túlragozni :)
Minden probléma eredőjeként a bankszektor ellehetetlenítését tartom, a többi inkább reakció a helyzetre. Nem elég, hogy padlót fogott, még központilag is rugdossák.
Valami Széchenyi István írogatott a hitel fontosságáról, sajnos nem kötelező olvasmány.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.20. 18:02:32

@LordAngelo: az mennyire bájos már, hogy Széchenyi gazdasági filozófiájának 100%-ban ellentmondó kormányprogram kellős közepe egy róla elnevezett terv.

se hitel, se értékesíthető föld, se lebontott protekcionalizmus, se modern ipar, se kiművelt emberfők.

csak egy jól csengő, de üres brand lett az öregből. konzervatívok, ja.

valaki76 (törölt) 2012.06.21. 09:47:21

@LordAngelo:

a Széchenyi sztori azzal kezdődött, hogy a bécsi bank a dúsgazdag Széchenyita hitelbírálati eljárás keretében HITELKÉPTELENNEK nyilvánította, mivel az ősiség értelmében nem tudott jelzálogjogot bejegyezni a birtokaira.

Széchenyi világában csak az juthatott hitelhez aki jelzáloggal meg nem terhelt, KISAJÁTÍTHATÓ INGATLANT tudott FEDEZETKÉNT felajánlani

A többieknek maradt a zálogház

Széchenyi nagyon KONZERVATÍV volt a pénzügyekben

valaki76 (törölt) 2012.06.21. 09:49:07

@mcs:

szvsz

Széchényi mai szóhasználattal radikális libertariánus volt.

LordAngelo (törölt) 2012.06.21. 09:57:31

@mcs: Sokszor viccelődünk a baráti körömben a szómágiával. Valahogy mindent úgy neveznek el, ahogy szeretnék, hogy működjön, de úgy cselekszenek, hogy véletlenül se sikerüljön.
Gondolok itt a nyugdíjvédelemre, minden hivatal most már "Nemzeti", az utca, tér, híd és egyéb átnevezésekre, meg a többi kommunikációs trükkre a nemmegszorításról, szuverenitásról stb.
Az is milyen bájos, hogy úgy harcolunk az EU-val, hogy évek óta megszorításokkal próbáljuk elérni az EU által támasztott követelményeket (deficit) azért, hogy megkapjuk az EU pénzét. Ez legalább olyan vicces, mint harcolni a békéért, vagy dugni a szüzességért.
Amúgy a Széchenyi terv nem más mint az EU kohéziós alapjának a szétosztása, csak ezt nem igazán reklámozzák.

Egyrészt az Orwell-i duplagondol jut eszembe, másrészt pedig sajnálom, hogy Kafka nem most él. Nagyon jókat tudna írni.

LordAngelo (törölt) 2012.06.21. 10:05:50

@valaki76: Szerintem pénzügyekben nincs konzervatív, vagy liberális. Két szélsőérték, a kockázatkerülő és kockázatkereső között van mindenki, a mérték elfogadása egyénileg változó. Ilyen szempontból Széchenyi igencsak kockázatkereső volt, mivel ősi birtokainak elvesztését merte kockára tenni, azért, hogy hitelt kapjon és fejleszteni tudjon.
Ezt a viselkedést én nem hívnám konzervatívnak :)

valaki76 (törölt) 2012.06.21. 10:13:29

@LordAngelo:

OK, igazad van, a kor kontextusában nézve tényleg nem a legszerencsésebb a "konzervatív" szó használata.

Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy a mai bankrendszertől elborzadna...

PS: a hitel sztori pedig úgy indult el, hogy 10 ezer aranyforintot akart felvenni birtokfejlesztésre, azért szerintem óvatos duhaj volt:)

LordAngelo (törölt) 2012.06.22. 11:09:51

@valaki76: Nem tudtam az összeget. Ez alapján tényleg nem egy szerencsejátékos típus.
Szerintem a mai politikai rendszertől hamarabb tébolyulna meg :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.22. 17:21:11

"féltucat önkormányzat küzd majd azért, hogy a sín ne rajtuk keresztül menjen, de az állomás azért ott legyen"

Meghalok a röhögéstől!
De tényleg :DD Belőled ugye a tapasztalat beszél?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.23. 09:32:17

@Quadrille Lobster:
Részben. Nem az építőiparban dolgozom, de a mentalitást nagyon jól ismerem. A velejáró előnyök mindenkinek kellenek, de áldozatot hozni senki nem akar.

lvjtn (törölt) 2012.06.26. 23:38:57

@valaki76: "PS: a hitel sztori pedig úgy indult el, hogy 10 ezer aranyforintot akart felvenni birtokfejlesztésre, azért szerintem óvatos duhaj volt:) "

ha tényleg aranyforintot és nem ezüst vagy papírforintot akart kölcsönözni, akkor mai áron számolva százmillás a nagyságrend. nyilván, sz.i. vagyonához képest elenyésző ez az összeg, de az a vagyon ugye holt tőke volt

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.06.27. 07:38:00

@lvjtn:
Mivel tudlak meggyőzni, hogy csatlakozz pár jóra való ifjú libsi "szerzőgárdájához"? :)

kronstadt (törölt) 2012.06.30. 12:33:02

@lvjtn:

mivel bimetallikus standardról volt szó arany, ezüst, ill. papír is lehetett

Széchenyi pedig az akadémia megalapításkor 60 ezer forint éves jövedelemmel rendelkezett (ennyit ajánlott fel)

a forint akkori vásárlóereje ezek szerint igen magas lehetett...

kronstadt (törölt) 2012.06.30. 12:55:28

nagyon magas lehetett, Makó város jegyzője - mint a legjobban fizetett helyi potentát - pl. évi 250 forintot keresett 1834-ben

www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_4/007_g_mako_varos_kozseggazdalkodasa.htm
süti beállítások módosítása