Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Ó,Pardon!

2011.05.14. 13:57 | Lord_Valdez | 4 komment

Címkék: fidesz populizmus paternalizmus

Úgy hallom, hogy országzászlót kívánnak állítani a Zöld Pardon helyére.

Nekem ez a dolog partikulárisan nem fáj, mert sok éve nem jártam benne és soha nem volt a kedvencem, viszont szerintem kevés ennél nagyobb baromságot nemigen követhet el egy rezsim.


Egyrészről két jól menő és népszerű szórakozó helyet veszít vele a város, ami nem csak a népszerűségüknek árt, hanem az adóbevételeiknek is. És mellesleg a terület valószínűleg csövestanyaként végzi. Nagyjából olyannak képzelem a jövőjét, mint mondjuk ahogy most a Köztársaság tér kinéz.


Másrészről az öntömjénezés viszonylag kevés emberből vált ki szimpátiát. A helyén egy országzászlót emelnének, ahol megünnepelnék azt, hogy elfogadták az új alkotmányt. Ez az alkotmány viszont egy olyan dolog, amire a Fideszen kívül senki se büszke, illetve az ország további sorsa szempontjából a jelentősége igen szerény. Azt csak zárójelben teszem hozzá, hogy egy ilyen zászlót már állítottak 2006-ban utalva 1956-ra. Mivel az új alkotmány 56-ból is eredezteti legitimitását, igen kézen fekvő lenne ott tartani, leszámítva, hogy azt még egy másik kormány emelte.
 

A legizgalmasabb mégis a harmadik rész.
Volt egyszer egy ember Firenzében, Girolamo Savonarola. Egy domonkos rendi szerzetes volt, aki a körülmények egybeesése következtében 1 igen befolyásos emberré vált. Miután a francia király elkergette Firenze addigi urait, Savonarola került hatalomra.
Betiltott mindent, mit erkölcstelennek vélt. A kocsmákat, a táncot, a tükröket, a díszes ruhákat, hangszereket, a kártyát, de még a sakkot is. Emberei házról házra járva gyűjtötték össze az erkölcstelen könyveket, festményeket és szobrokat és egyéb tárgyakat. Mindent, amiről úgy gondolta, hogy földi hiúságok a Signoria előtti téren felállított hatalmas máglyákon pusztítottak el.
A nép fokozatosan meggyűlölte Savonarolát és pár év múlva zavargások törtek ki. A nép megrohamozta a palotát és emberei nagy részét megölték. Őt magát pedig átadták a pápának, aki más ügyek miatt korábban már eretneknek nyilvánította és másfél hónap múlva egy ugyanolyan máglyán, ugyanott égették el, mint pl. Botticelli képeit...

Ez a garnitúra kísértetiesen hasonlít valamiben rá. Utál mindent, amit az emberek szeretnek. Minden olyat, amit az emberek maguktól választanak és nem a Hatalom adja oda nekik.
Történetesen igaz, hogy a nép olyan alpári dolgokért rajong, mint a vásárlás, az alkoholfogyasztás, a félmeztelen nő a címlapon, a valóság show, hangos zene egy füstös, sötét diszkóban félrészegen stb. Nem valami hű, de magasztos dolgok, ez nem kétséges, viszont az emberek szeretik. Ha valaki ezt elveszi tőlük, akkor azt nem fogják kedvelni. Ha valaki tanulja a történelmet és nem megismételni akarja, akkor érdemes szem előtt tartania, hogy kevés rezsim szerette meg magát eddig azzal, hogy elvette az emberektől azt, amit szívesen csinálnak. Nem véletlen, hogy bizonyos dolgokat még Kádár se mert betiltani. Puszta hatalmi ösztön.
Na most, számomra az a kérdés, hogy miért utálják ennyire a spontán választott dolgokat. Ne áltassuk magunkat, itt nem csak az aktuálisan erkölcstelennek tartott dolgokról van szó. Minden spontán választott dologról. Azért is szeretik az állam által meghatározni a dolgokat, a piac helyett. A piacon ugyanis az emberek döntenének. Természetesen, mindezt a felebaráti szeretet, illetve szolidaritás álcája mögé rejtik, de én ezt nem veszem be.

Számomra ez egészen mást jelent. Az egyelőre nem tudom, hogy ez tulajdonképp csak hatalomvágy az emberek felett, vagy félelem az emberektől, esetleg undor az emberektől? Talán ezek kombinációja? Logikus lenne mindegyik. Én a kombinációra szavazok. Létezik valamiféle felsőbbrendűségtudat, ami alapján világosan jobban tudják, hogy mi is jó a Zembereknek. Az igazi rejtély, hogy ez itt miért is nem zavarja eléggé az embereket? Lehet, hogy még halmozódott elég sérelem? De lehet, hogy csak a Kádár-rendszer nagyon magasra emelte az ingerküszöbünket...

 

  1. Közeledett a nevezetes dátum 1500 és egy új betegség a szifilisz tizedelte a lakosságot, ez nagyon kedvezett az apokaliptikus próféciáknak, illetve a bűnről való prédikációnak.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr652903201

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tényleg bezár a Zöld Pardon? 2011.08.19. 16:19:39

Helyszín #01: 1117 Bp., Goldmann György tér Helyszín #02: 1113 Bp., Zsombolyai utca 5. Látogatás: 2011. július 14. és július 25. > A hivatalos álláspont...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.05.14. 18:25:35

egy krvanagy zászlót rakni a "bulizós", erkölcstelenül szórakozó fiatalok kedvenc helyére, nos, ez túl nagy kísértés volt. A nemzeti/keresztény oldal főemberei majd, amikor mennek át a Petőfi hídon, elnézik a kutyaszaros-csöveses üres teret a ZP helyén, elmosolyodnak, és ezt mondják: "most megmutattuk ezeknek."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.14. 19:38:09

@misc:
"elmosolyodnak, és ezt mondják: "most megmutattuk ezeknek.""

...aztán kiszállnak az audikból és körbepisilik ők is :D

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.05.16. 14:23:24

én is a kombinációra szavazok.
Én is utálom az embereket, de vagyok olyan szerény, hogy a valós életükbe ne zavarjak nagyon bele, csak elméletben találjam ki az ideális világot.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.05.16. 17:21:02

meglásstok, feleim, a piros-fehér-zöldpardon esete lesz az a mérföldkő, amikortól a kormány bukását számítják majd sok év múlva az elemzők.

kevés dolog tudja jobban mozgósítani az egyébként totálisan apolitikus fiatalokat, mint a kedvenc bulijuk, drogjuk, találkahelyük beszántása sóval + ennek a kormányzati ünneplése, zászlóval, síppal, dobbal.

tüntetni nem fognak, de kurvára megjegyzik.

egyébként pont ma hallottam kávézás közben huszonéves kiscsajokat (andragógia szakos egyemisták, vagy mik voltak) arról beszélgetni, hogy a köztársaság tér valami elvis, vagy wass albert, vagy milyen tér lesz. egyikük szerint II. benedek pápa tér, de lehurrogták, hogy na az aztán biztos nem, dehülyevagyklára, méghogy pápa, marhaság.

:)
süti beállítások módosítása