Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Negatív vasút és más állatságok

2012.04.10. 08:39 | Lord_Valdez | 35 komment

Címkék: gazdaság konteo

Az elmúlt hétre már megint összejött pár hajmeresztő gazdasági gondolat, amit szívesen kommentálnék.

Az egyik, hogy kedvenc gazdasági miniszterünk elgondolkodott a pénzügyi tranzakciók adójáról. Ez politikusok között amúgy is rendszeresen visszatérő és újra, meg újra elvetett ötlet.
Tennék egy gyors kitérőt a múltba. Frédéric Bastiat (jobbról a harmadik) másik nagy gondolatkísérlete (az első a törött ablak volt) a negatív vasút.
Tegyük fel, hogy építenek egy vasútvonalat Franciaország és Spanyolország között. Ettől a kereskedelem gyorsabbá és olcsóbbá válik. Biztosak lehetünk abban, hogy mindkét országban találhatóak olyan termékek, amiket a másik ország olcsóbban tud gyártani. Ez ezen termékek árát leszorítja. Ennek a lakosság örül, de az ilyen termékek termelői nem. Ezért mindkét ország ilyen termelői elkezdenek lobbizni a védővámért, azaz mesterségesen megemelni ezen termékek árait a vasút megépítése előtti szintre.
Bastiat két következtetése, hogy egyrészt még, ha a termelők jól is járnának (egyébként ők sem teljesen), a vásárlók biztosan veszítenek, mert őket rákényszeríted, hogy drágábban vásároljanak. Másrészről a vámmal semlegesítetted azt a hasznot, amit a vasúti teherszállítás hozott, ergo pénzkidobás vasutat építeni.
Hogy jön mindez ide? Úgy, hogy a tranzakciók adója is egy ilyen jellegű adó. Azért vezetnék be, mert a technika fejlődése lehetővé tette a gyors és olcsó pénzmozgást. Különféle tranzakciós adók most is léteznek számos országban, ezért hatásukról rendelkezésre áll információ. Azt már tudjuk, hogy a kereskedés volumenét jelentősen visszafogja, arra viszont, hogy stabilizáló hatása lenne csak közvetett bizonyítékok vannak. Matolcsy ugyan most nem beszélt a stabilizáló szerepről, csak pénzbeszedési lehetőségként említette.
Vámosi-Nagy Szabolcs erre említette, hogy ebből tőkekivonás lesz. Én még azzal egészíteném ki, hogy most egy olyan időszakot élünk, amikor a világgazdaság meglehetősen tőkeszegény. Egy ilyen időszakban bevezetni valamit, ami a tőkét elriasztja, eget verő baklövés.

Ugyanebben az esszében elmélkedik arról, hogy több Áfa kulcsra lenne szükség. Bevezetne egy luxuskategóriát is az áfában. Erről eszembe jut Mill (jobbszélső) egyik elmélete.
Mill általában véve ellenezte a nevelőcélzatú adóztatást, pl. ellenezné a dohánytermékek büntetőadóját. Ellenben egyetlen esetben elfogadhatónak tartja. Ez a luxustermék. Úgy érti, hogy a valóban luxus termék, mint a Ferrari, gyémánt. Azért tartja elfogadhatónak, mert ezen termékek igazi értékét pont az adja, hogy nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Ha ezek árát növeljük egy adóval, attól csak még exkluzívabb lesz, azaz még több embert zárunk ki a fogyasztásából, tehát emeli a termék státuszát. Azaz, nem ártottunk vele a piacnak.
Tartok tőle, hogy kedvenc gazdasági géniuszom a luxus kategóriát nem egészen így érti. Ebben az esetben viszont a cigarettacsempészek hálásan köszönik a többletjövedelmet.

Emellett rájöttem valamire. Távol álljon tőlem, hogy összeesküvés-elméleteket terjesszek, de felmerült bennem, hogy az utalványpiac államosítása mögött egy hátsó szándék munkálkodik.
Azt már régóta tudjuk, hogy a kormány görcsösen kutat újabb elkölthető pénzek után. Ennek esett áldozatául a magánnyugdíjpénztári rendszer és ennek fog a babakötvény. Azt is tudtuk, hogy a jegybanki függetlenség megkérdőjelezése mögött is ez áll. Mivel már korábban is javasolták az inflációs cél megemelését, de senki nem támogatta, illetve a jegybank elnök kifúrására tett kísérletek is kudarcot vallottak, most egy másik unortodox módszer jutott eszükbe.
Van egy kiskapu, amit kihasználva lehet pénzt nyomtatni és a jegybank elnök nem tehet ellene semmit.
Ha egy magáncég utalványt bocsájt ki, akkor köteles a kibocsájtott utalvány névértékének megfelelő összeget letétbe helyezni. Ez biztosítja, hogy utalványokkal nem lehet inflációt gerjeszteni. De ugyanez, nem vonatkozik az államra. Az állam teoretikusan korlátlan mennyiségben bocsájthat ki pénzhelyettesítő eszközöket, azaz az utalványpiac államosítása egy kiskapu. Ezzel megkerülhető a jegybank, akinek feladata az árstabilitás garantálása, tehát nagyon vigyáz a pénzverde kulcsára. Ne legyen igazam, de szerintem a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány elsődleges célja a pénzpumpa.
Ha mégis igazam van, akkor 2014-ben tilos parlamenti választást nyerni. Az emelkedő inflációt ugyanis a jegybank kompenzálni próbálja majd monetáris szigorral, ezt pedig a kormány próbálja majd meg kompenzálni további pénznyomtatással. Ennek végső eredménye: stagfláció. Egy leállt gazdaság, magas inflációval. Azaz a következő kormány nagyon nehéz helyzetből indul.

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr744374762

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem Orbán Viktor a hibás 2012.04.10. 19:10:11

Szinte minden közélet iránti érdeklődéssel beoltott, ellenzéki emberek által alkotott fórumon - baráti sörözés, levelező lista, online fórum, stb. - axióma, hogy Orbán Viktor az oka minden bajunknak, ő a főgonosz, aki tönkreteszi Magyarországot, aki le...

Trackback: A tranzakciós adó előnyei és hátrányai 2012.04.10. 12:28:29

Magyarország a válság miatt már bevezetett egy bankadót, és most a másodikat fontolgatja. (Legalábbis kóstolgatnak minket.) Lássuk mennyiben indokolható és mennyiben csak harácsolás Magyaroszágon a tanzakciós adó és hogy mit tudunk már most is róla.De ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.10. 10:23:01

Kedves szerző!

Kérem, a 7. bekezdés utolsó mondatában az alárendelt mellékmondat állítmányát tegye át a helyes, kijelentő alakba. Jelen állapotában fülsértő.

Ha jól tudom, a 80-as években a svéd (?) tőzsdén be is vezették a tranzakciós adókat, tehát vannak tapasztalataink. Ezek a tapasztalatok elsősorban a skandináv pénzpiaci szereplőknek a londoni tőzsdén történő megjelenéséből állnak, persze és természetesen.

Köszönöm!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.10. 12:37:16

Remek meglátások. Még a konteódban is lehet valami, bár meggyőződésem, hogy ez csak mellékhatás. A valódi oka a mutyi volt, ami a színespapír-iparból lecsíphető százalékocskákért ment, okosba'.

Azon kívül a legdurvább az egészben, h
1) az EU is tervezi - gyanítom, h mi attól függetlenül, szabadon és kurucusan fogjuk csinálni - márpedig ha nem egész európára vonatkozik, akkor elbasztuk.
2) Nem is minden tranzakcióra találták ki. A jótékony hatésait (if any) csak a forex piacon fejtené ki, amennyiben az árfolyam-bizonytalanságokat hatékonyabban tudnák kezelni a jegybankok.

Amúgy most miattad azzal töltöttem a délelőttömet és válasz-posztot írtam:
oriblog.blog.hu/2012/04/10/a_tranzakcios_ado_elonyei_es_hatranyai

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.10. 14:00:09

@Counter: ki is vezették a svédek pár év után, mert azt vették észre, hogy elköltözött a pénzügyi szektoruk.

de természetesen mi majd jól bevezetjük, megmutatva akár a bolond svédeknek is, hogy hogyan is kell csinálni ezt a kapitalizmus dolgot.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.10. 14:15:03

@mcs: Tekintettel arra, hogy a skandináv régióban nem annyira a kapitalista, mint inkább a helyi sajátosságú szocialista társadalomszervezési modell a bevett és bevált, éppenséggel bizonyára van mit mutatni a kapitalizmus gyakorlatából...

Csak ne mi mutassuk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.10. 14:27:41

@Counter: ebben nem értünk egyet.

a skandinávoknál kiválóan működik a piac(gazdaság) és _mellette_ szintén kiválóan működik az állam és a sajátos szociális haló.

de ez utóbbi nem az előbbi kárára, hanem párhuzamosan fut.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.10. 17:12:33

@poszt: egyébiránt ennek az utalványosdinak az inflációs hatásait nem tudom, hogy vizsgálja-e az uniós ellenőrzés, amit az államosítás miatt kaptunk, de remélem van ennyi eszük.

istenem, ilyenkor annyira kedvem lenne népszavazást indítani, hogy a parlamenti képviselők is kapják a fizetésüket bözsi kártyán, legalább 66%-ban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.10. 18:41:19

@mcs:
Az inflációs hatást éppen vissza is foghatja, ha a pénz forgási sebessége (velocity, sorry) csökken, plusz a békés kis 4-5%-ok itt-ott lecsípődnek.

Nincs információm arról, h valóban nem kell-e az államnak letétbe helyezni az "igazi" pénzt valahol, de ha így van, még akkor is csak 1x-es a tőkeáttét, vagyis annyi extra "pénz" van, amennyit nyomtatnak, abból is elvész egy csomó, amit a szerencsétlen áldozat nem tud időben elkölteni, stb.

Addig is az adóemelések és a burkolt inflációs hatások miatt aggódnék, amikből csak annyit látunk, h drágább az élet, de valahogy senkinem hibás. A bírságok, okmányilletékek, stb. például drágulhatnak és ha jól csinálják, nem kerül be az inflációba - miközben csengetjük a bevételt.

Vagy ami még rosszabb, "egyszeri" kiadásaid támadnak, amiről senki nem tehet, mint a gázművek, amelyik árat ugyan nem emelhet, de most teljes kapacitáson, az egész városban társasházanként milliókért tömörtelenség-mentesítenek. Megváltozott egy szabvány vagy mi. Ez a direkt betörjük az alattvalók ablakát tipikus esete, rosszabb, mint a közmunka, de még egy bőrt simán le lehet húzni vele.

És aznap kössük fel az alsónacit, amikor a helyi pénzek is átmennek fractional reserve banking alapra. Mármint hivatalosan. Szerintem de facto már most is azt csinálják, de az csak én vagyok és nincs nagy véleményem a helyi potentátok széplelkéről és segítő szándékáról.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.10. 20:01:22

@Counter:
Melyik az a mondat? Nem találom, pedig már féltucatszor átnéztem.

A magas elvonásokat és újraelosztást leszámítva nagyon is kapitalista a térség. Skandinávia nagyon magas a gazdasági szabadság.

@Quadrille Lobster:
A nyomda apró pénz ehhez képest. Gondolj bele, hogy egy ezer forintos utalván belekerülhet akár 1 forintba is.

Az EU nem tervezi, csak időnként szóba hozzák ott is. Több tagállam is ellene van, pl. UK, aki nem kis részben abból él, hogy a világ egyik pénzügyi központja, vagy Svédország, ahol már volt alkalmuk megtapasztalni az áldásait.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.10. 21:21:55

@Lord_Valdez: "Egy ilyen időszakban bevezetni valamit, ami a tőkét elriassza, eget verő baklövés."

Az "ami a tőkét elriassza" almondatban a kijelentő mód elegendő: "ami a tőkét elriasztja". Nem célhatározói mellékmondat, sima leíró.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.11. 17:43:23

@Quadrille Lobster:

na, már jön is az unorthodox zseni:
www.origo.hu/gazdasag/20120411-a-hiteltorlesztes-es-a-sarga-csekk-utan-is-adot-szedne.html

végülis mindenre fog vonatkozni, csak a forex kereskedésre nem.

hahh!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.11. 17:48:20

index.hu/gazdasag/magyar/2012/04/11/mindenki_fizetheti_matolcsy_uj_adojat/
Mit is mondhatnék erre?
Az okos ember más kárán tanul. Az ostoba a sajátján se...

iphilosopher 2012.04.11. 20:04:07

Ez a pénzügyi tranzakció adó egészen más lenne, mint amiről korábban az EU tárgyalt (forex, tőzsde). Annak értettem a lényegét, előnyeivel és a hátrányaival.
De most ez egy könnyű pénz behajtás akarna lenni, ezt tudom előnyként felhozni. Aztán utána lehetne sopánkodni majd, hogy külfödre megy a tőke, nő a készpénzforgalom, meg a feketepiac virágzik, stb. Ennyire idióták nem lehetnek. Vagy tényleg csak ahhoz értenek, hogy hogyan lehet másoktól gyorsan elvenni minél több pénzt, ez a kormány gazdaságpolitikája?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.11. 20:33:02

@iphilosopher: de, lehetnek.
azt hiszem az ősi dakota bölcsesség alkalmazandó: ha valami úgy néz ki, és úgy működik, mint egy szimpla pénzbehajtás, akkor az bizony erősen valószínű, hogy az.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.11. 23:50:28

@mcs:
"végülis mindenre fog vonatkozni, csak a forex kereskedésre nem"

Kicsit szégyellem magam. Túl sokat feltételeztem matolcsyról, amikor véleményeztem a tervét. Fura érzés. Új még nekem.

IdomitottFoka 2012.04.12. 09:08:02

Komolyan az lenne a furcsa, ha vmi értelmeset csinálnának.

f.domino 2012.04.12. 11:10:30

A közgazdaságtanhoz elég zokni vagyok, bár próbálok kupálódni, többen között ilyen blogok által. Matolcsy abban különbözik tőlem, hogy ő nem olvas blogokat. (Vagy ha igen, akkor nem érti.) De nem is ez a lényeg. Cserélhető figura.
Nekem is van egy konteóm. Főhőse S. Lajos (és itt nem a 77-es vecsési rendőrgyilkosság elkövetőjére gondolok), aki gazdasági zseni hírében áll. És módszerei kimondottan unortodoxak. Magam részéről biztos vagyok benne, hogy létezik egy NAGY TERV (N.T.), amelyet rajta kívül senki sem ért. Viktor sem, Matolcsy meg pláne nem. Ők csak bábuk, fogaskerekek. És ha a N.T. sikerül, az senki másnak nem lesz jó, csak S. Lajosnak, de neki viszont nagyon.
Szerintem tehát egy dolog visz közel a megoldáshoz: ha valaki (aki szintén közgazdasági zseni, és rendelkezik némi háttérinformációval is) rájön, mi az, ami jó lehet S. Lajosnak, de senki másnak.

pandava 2012.04.12. 13:14:25

Szerintem ez az utalványosdi nem alkalmas pénznyomtatásra. Az állam kibocsátja az utalványt, megkapják a munkavállalók, elmennek a CBA-ba és elköltik. A CBA pedig az államnál jelentkezik az utalvány ellenértékéért. Valós pénz kell hozzá, ezért ez csak pénzhelyettesítés.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.12. 18:26:18

@pandava: a melegétel csekknél tényleg viszonylag gyors a forgás (de ott is 2-5 hónap lehet, mire visszaér az elszámolás a végére) viszont az üdülési, pihenési, könyvutalvány meg hasonló marhaságok, amiket mind bele akarnak vonni, annál már lazán lehet éven túli is az elszámolás, és addig is azt a pénzt a kormány forgatja, kozmetikázza vele a költségvetést, vagy akármi.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.12. 23:39:23

@pandava:
Nem pénznyomtatás, hanem pénzhelyettesítő-nyomtatás.
Amennyi kupon van, annyival több pénz van forgalomban, ami az áron meglátszik.
Arról már nem is beszélve, hogy az állam sávos védelmi pénzt szed a beváltóheylektől. Akit utál, attól 90 forintért vesz meg 100 HUF névértékű kupont. Akit szeret, attól 100-ért. Akit nagyon szeret, attól meg lehet, h 110-ért.
A kereskedő választhat, h kimarad, vagy perkál.
Te meg nem választhatsz, h hol költöd el a pénzed. megint egy kicsivel kevesebb dologról dönthetsz magad, de tudom, te amúgy is pont így akartad.

pandava 2012.04.12. 23:55:31

@Quadrille Lobster: "Te meg nem választhatsz, h hol költöd el a pénzed. megint egy kicsivel kevesebb dologról dönthetsz magad, de tudom, te amúgy is pont így akartad."

Ezt meg hogy értsem, kedves Lobster?

Avatar 2012.04.13. 14:16:22

@pandava: Értsd úgy, hogy hiába szereted a sarki pékségnél sült kenyeret, azt nem veheted meg a bözsi cetlikért, mert (ha nem álltak be a sorba) ők nem fogadják el a játékpénzt, hanem el kell menned a legközelebbi CBAba/Tescoba és ott jutsz érte kenyérhez. Ami nyilván rosszabb ár/érték aránnyal rendelkezik számodra, mint a kedvenced, de a jegyrendszerrel rá lehet szorítani a fogyasztót, hogy ezt vegye.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.14. 12:12:12

@pandava: szvsz nem volt benne offense, viszont kihallatszott. :)

pandava 2012.04.14. 13:12:41

@mcs: Lehet.:)
De csak azért, mert a kormány egy intézkedése kapcsán nem osztom az ellen oldal legsötétebb értelmezését (pénzteremtés), már rögtön narancs-huszározni?! mindegy

Amit pedig fentebb írtál, azzal egyetértek, ez trükközés (lehet). De ez nem a klasszikus értelemben vett pénznyomtatás ami évről évre az indoltnál jobban megnöveli a forgalomban lévő pénz mennyiségét, ezzel többlet inflációt okozva.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.14. 14:29:08

@pandava: minél nagyobb az utalvány alá behúzott szolgáltatások köre annál inkább inflál. és simán kialakul a cucc feketepiaca, tehát egyre inkább pénzként viselkedik. igenis valós a veszély. gondolj csak bele, mivan, ha a közműveket is kötezik az elfogadásra? márpedig ha ezen jön a CSP, akkor logikus lépésként ez jön.

úgy vélem, ha erről a kormányról a legrosszabbat feltételezed, még mindig túl optimista vagy.

A Rejtelmes Torony Mérnöke 2012.04.15. 20:07:10

Addig nem kell aggódnunk, amíg az utalványbeváltó-hely kp-t kap az utalványaiért (persze ismerve mondjuk a MÁK vagy az APEH visszautalási gyakorlatát, ez tényleg beletelhet pár hónapba, ami alatt a kereskedő ingyen hitelez a ktg.vetésnek). Nem akarok ötleteket adni, de ha pl. a foglalkoztatottak közterheit a kereskedő az állam felé fizethetné Erzsébet-utalványban, akkor tényleg körbeérne a rendszer és tenyleg lehetne maxon pörgetni a pénzjegynyomdát.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.15. 22:49:32

@A Rejtelmes Torony Mérnöke: vagy az áfát, ja.

sőt, a fülkeforr utáni új idők jegyében én meglépném, hogy az államadósságot is bözsi utalványban fizetném ki, az aggódó gaz imperialisták megnyugtatása végett +10% felárral, ami pont a beváltási jutalék lenne, és a haza fényre derül.

igaz, a cba univerzumon kívül sehol sem lenne érvényes, de ugye, ami a cba-ban nem kapható, azt nem is érdemes megvenni, tehát befoghatják a pofájukat a hőzöngő (hanyatló) nyugati karvalytőkések.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.16. 06:43:01

@mcs:
Az lenne csak nemortodox lépés.
Megnézném a Societe General és társainak képviselőjének az arcát, amikor hozza az államkötvényt visszavásárlásra.
Kár, hogy többet nem állnának szóba velünk.

Avatar 2012.04.17. 11:40:17

@mcs: Nekem az jutott eszembe, hogy a kormány fizetését is Bözsiben kéne kiadni jóféle forintok helyett. Megnézném Orbán, vagy Matolcsi arcát, mikor a 20-30 ezres hétvégi bevásárlás után számolgatja az 500-as címleteket a pénztárnál, vagy mondjuk épp csak 1 kiflit vesz Selmeci Gabika (na jó ez scifi, inkább sutyiban betolja a boltban), és a boltos közli, hogy "utalványból sajnos nem adhatunk visszajárót".

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.17. 14:49:15

hopp kibújt belőlem a magóg:

'egyetért-e Ön avval, hogy az OGY képviselők fizetésük 50%-át kapják Erzsébet utalványon?'

Avatar 2012.04.17. 15:32:13

@mcs: Szerintem simán elfogadnák azzal a kitétellel, hogy csak a következő OGY tagjaira vonatkozik majd...
Bezzeg ha más f@szával kell verni a csalánt, akkor simán előírják, hogy visszamenőleg is.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.24. 10:56:59

egyébként túlgondoltuk. nincs mögöttes szándék, masterplan, ördögi terv.

hvg.hu/gazdasag/20120424_erzsebet_utalvany_csp

sima, mezei, ostboa, korrupt ad-hoc törvénykezés és gazdaságpolitika van. azaz: hogy nincs.

--

az egész valahogy félelmetesen és döbbenetesen amatőr és primitív, egy iskolás kölyök előrelátóbb és megfontoltabb. olyan foka ez a bénázásnak, hogy egyszerűen nem veszi be az ember agya. az nem lehet, hogy ilyen gárda irányítja az országot. oszt mégis.

erdészpista 2012.05.27. 12:38:42

A luxustermékes részhez fűznék hozzá valamit: Az a baj ezzel, hogy ami tegnap luxus volt, az ma már nem az, mint pl. mikrohullámú sütő vagy laptop. 10 éve apám szerint a mobiltelefon luxus volt, szerencsére nem volt törvényhozó pozícióban, hogy magas adókkal hátráltassa a mobilok fejlődését és elterjedését. :D

A mai bizsuékszerek is luxustermékek voltak vagy lettek volna x évvel ezelőtt. A gyémántra is hasonló sors vár, ha elég nagy a készlet és fejlődik a technológia, vagy mesterségesen sikerül olcsón előállítani valahogy (csak idő kérdése szerintem).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.27. 18:59:52

@erdészpista:
Jó felvetés. Kicsit valószínűbb példa, hogy kicsit több, mint 100 éve III. Napóleon alumínium evőeszközökkel kápráztatta el a vendégeit.
süti beállítások módosítása