Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Raszputyin

2011.03.10. 07:30 | Lord_Valdez | 17 komment

Címkék: gazdaság reform

"There was a certain man in Russia long ago"
- Boney M.: Rasputin


Volt valaha egy befolyásos ember, Grigorij Jefimovics Raszputyin. Személyes karizmájával ujja köré csavarta a cárt, minden nemes és hozzáértő őszinte megrökönyödésére. Sokan varázslatos erőt tulajdonítottak neki, holott csak egy kókler volt. Mégis bármilyen államügyről volt is szó, megkérdőjelezhetetlen tekintélynek számított.
Nekünk ilyenünk nincs. Van helyette Matolcsy Györgyünk.


Azért nevezem őt Raszputyinnak, mert szemmel láthatólag van némi analógia. Orbán Viktor valamiért -minden belső és külső kritika ellenére- olyan mértékű bizalmat táplál iránta, amit nehéz elképzelni fekete mágia különleges karizma nélkül. Ő is valami mágikus charme következtében szokatlan befolyásra tett szert, ami megingathatatlannak látszik a nyilvánvaló bakiözön ellenére is.
Oké, de miért nevezem kóklernek?

Erre egyrészről okot adnak a nyilatkozatai, melyek vagy sértettek, vagy gyakori korrekcióra szorulnak, vagy igencsak nehezen magyarázhatóak a közgazdaságtan eddigi ismereteivel.
Másrészről munkássága már régóta ismert és abban meglehetősen  furcsa gazdasági koncepciók találhatók.
Harmadrészről úgy látszik, hogy ignorálja a gazdasági válság legfontosabb -bár egyébként régóta ismert, de mindig elhessegetett- tanulságát: Az állam nem mindenható. A gazdaság strukturális problémáit nem lehet pusztán monetáris vagy fiskális eszközökkel megoldani.

Mi a konkrét kiváltója írásomnak?
A kormány elszánta magát az államadósság csökkentése mellett, ami feltétlen üdvözlendő (és már régóta várt). Mindemellett feltétlen célja a magas gazdasági növekedés is, ami szintén jól hangzik.
Azonban a dilettáns legfőbb ismérve, hogy tettei ellentétesek a célkitűzéseivel. Az intézkedések nem kis része pont a gazdaság infrastruktúráját szorongatja, amire a növekedésnek épülnie kellene. Most mondhatnánk, hogy na bumm, legfeljebb alacsony növekedéssel csináljuk meg az adósságcsökkentést, de sajnos a tervnek szerves része a magas növekedés, ezért ha a növekedés alulteljesít, akkor az adósságcsökkentés is. Tehát a terv a saját végrehajtását akadályozza.

Úgy gondolom, hogy érdemes lenne beszélni a gazdasági infrastruktúra szerepéről, illetve annak félrekezeléséről (természetesen csak dióhéjban, mert ez egy vaskos könyv is lehetne).

  • Energia.  Az energia az anyag változtatási képessége. Ha át akarunk alakítani valamit valamivé, vagy a helyzetét, hőmérsékletét, formáját atb. akarjuk megváltoztatni, akkor az energiát igényel. Ebből adódóan az olcsó energia megléte minden ipari tevékenység kulcsfontosságú feltétele. Ha nincs olcsó energia, nincs hatékony gyártás. Nem meglepő módon a technika- és gazdaságtörténet több jelentős ugrásszerű változása pont egy-egy új energiaforrás, illetve hordozó hasznosításához köthető (vízkerék, szén, gőzgép, robbanómotor stb.). Sajnálatos módon, azonban az energiaszektor különadója pont az olcsó, hatékony energiaszolgáltatás ellen hat.
  • Szállítás. A hatékony piac egyik szükséges feltétele, hogy az áru könnyen jusson el az egyik helyről a másikra. Szintén nem véletlen, hogy mindig is gazdasági átrendeződéssel járt egy-egy új szállítás mód megjelenése (kerék, kéttengelyű kocsi, kormánylapát, gőzhajó stb). Hovatovább a mostani globalizálódott világunk kulcsa is az, hogy olcsón és gyorsan tudunk nagy tömegű árut szállítani a Föld egyik pontjáról a másikra. Számomra ez adja a kérdést, hogy ha a szállítás ennyire fontos, akkor az útdíj vajon a növekedést és versenyképességet szolgálja-e?
  • Bankok. A gazdaság növekedése szempontjából nagyon fontos, hogy a pénz is megtalálja azt a helyet, ahol a legjobban hasznosul. Ebben játszanak nagy szerepet a bankok. Ők gyűjtik össze a megtakarításokat és juttatják el a hitelt igénylőkhöz. Ahhoz, hogy ez a folyamat gördülékeny legyen, nem elégséges az alacsony jegybanki kamat, de az is kell, hogy a bank merjen hitelezni. Ha a bank nem mer hitelezni, mert pl. a követelési behajthatatlanok (pl. kilakoltatási moratórium), akkor a bank nem hitelez, hanem ráül a pénzre, ezáltal a nagy tőkeigényű műveletek (pl. ingatlanvásárlás, gyárépítés) nem hajthatók végre nehézségek nélkül. A bankadó szintén a kihitelezhető pénzmennyiség rovására megy.
  • Tőzsde. A tőzsde nem más, mint egy gyors működésű piactér, ahol tulajdonjog, illetve nem banki hitelek (kötvények) cserélnek gazdát. Ennek működését szerencsére a kormány tervei nem fenyegetik, bár egyelőre probléma a piac kicsi mérete.
  • Információáramlás. A hatékony piacnak feltétele, hogy a vevő és az eladó könnyen egymásra találjon. Egy több telephelyen működő vállalatnál fontos, hogy az egyes helyek könnyen tudjanak egymással kommunikálni. Mindez gyors, olcsó, információ áramlást igényel. A távközlési cégek megadóztatása viszont pont az olcsóságot és az infrastruktúra korszerűségét veszélyezteti.
  • Jogrend. Bármilyen befektetőről legyen is szól egy idő után szeretne profitot realizálni és lehetőség szerint kiszámítható mennyiségűt. Erre csak akkor van módja, ha a befektetési környezet biztonságos és stabil. Ezt a biztonságérzetet nem erősíti a magántulajdonhoz való jog alkotmányból való kivétele, sem pedig a lehetőség, hogy az állam homályos feltételek mellett átvételheti az irányítást.

A XX. században már megszokhattuk, hogy az állam dolga nem csak a háttér biztosítása, hanem a gazdaság folytonos macerálása (és a következmények enyhítésére újabb macerálás). Ebből a keretből Matolcsy sem lép ki, de úgy tűnik, hogy a háttér biztosításával is gondok vannak, ez pedig igen kockázatossá teszi a tervet. A kérdés, hogy a kudarc esetén elég lesz-e a sárm Raszputyin sorsának elkerülésére? Tartok tőle, hogy az ő esetében igen. Persze, lehet, hogy ez nem csak a sárm hatása, hanem azé is, hogy jó társaságban van. Nagyon elnéző tud lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr742726255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2011.03.10. 09:36:10

Azért az államnak egyéb feladatai is vannak a gazdaság komfortérzetének növelésénél, pl. a tűzoltókat ki kell fizetni.

Amúgy meg a magasságos kormány nem azért van, hogy minden hülyeséget tudjon előre. Kipróbáljuk a rendeletet és meglátjuk az eredményt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 11:40:26

"A kormány elszánta magát az államadósság csökkentése mellett, ami feltétlen üdvözlendő (és már régóta várt). Mindemellett feltétlen célja a magas gazdasági növekedés is, ami szintén jól hangzik."

Attól, hogy valami kívánatos, még nem jelenti, hogy parancsra, vagy tervezéssel megvalósítható.

Noszogatással (nudge) sem.

De olyan jó azt álmodni, hogy ha állam-apuci végre úgy akarja, minden jobb lesz...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 11:43:17

"az energiaszektor különadója pont az olcsó, hatékony energiaszolgáltatás ellen hat."

Az energiaszektor állami dotálása is az ellen hatott. Soha egyik sötét alaknak sem állt érdekében javítani pl. a 30-40%-os termelési és szállítási veszteségen a távhőnél, mert úgyis szívességet tettek állam-apucinak foglalkoztatással, és mert apuci úgyis nyomta/nyomja beléjük a pénzt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 11:47:22

"A bankadó szintén a kihitelezhető pénzmennyiség rovására megy."

Én azt nem értem, hogy a nyilvánvaló ostobaságokon túl, úgymint CHF-hitelezés rizikójának meg nem értése, miért nem volt képes a nagyokos állam legalább olyna magas labdákat leütni, mint az egyoldalú szerződésmódosítás??? Nem a féktelen neoliberalizmus kötötte gúzsba a kezüket, hanem a saját hitük, hogy a világméretű gazdasági boom az ő seggükből ragyog fel és hogy ha eddig ily sikeresek tudnak lenni, mint politikusok, ezután még jobb lesz minden.

A fogyasztóvédelem szintén rászállhatna a kétezer oldalas, hiperlinkekkel terhelt szerződésekre, különös tekintettel azokra a részekre, amiket a banki ügyintézők sem értenek, csak mondanak valamit, hogy megnyugtassanak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 11:50:31

"A kérdés, hogy a kudarc esetén elég lesz-e a sárm Raszputyin sorsának elkerülésére? Tartok tőle, hogy az ő esetében igen. "

Tolcsy népszerűségi golyófogó.
A vezír nevéhez nem tapadhat széllkálmán és a pénzügy- és nemzeti izé miniszterektől csomagok (kudarca) után meg szoktak szabadulni.

Tolcsy akár az üres fejével is megnyerhette azt a pozíciót. Illene a sorba a sok buta szöszi és szócsőként funkcionáló aranyhal közé. Marionetteket pofozol, Valdez!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.10. 20:22:54

@IdomitottFoka:
Vannak, vagy inkább lehetnek, mert pl. a tűzoltás tradicionálisan egyesületi, később önkormányzati alapon működött. Az a felfogás, hogy jólétet kell mindenkinek biztosítani, vagy hogy neki kell menedzselnie a gazdaságot az XX. századi dolog.

Mindent nem tudhat előre, de vannak dolgok, amiket igen és Matolcsy azokat is kétségbe vonja.
A másik, hogy gyakori, hogy az állam hoz valami intézkedést és annak hatásait egy másikkal próbálja enyhíteni, azét pedig egy harmadikkal. Az eredmény viszont egy drága, hatékonytalan és bonyolult rendszer.

@King Size Lobster:
Matolcsy több annál. Matolcsy egyfajta próféta Viktor szemében. Az ilyentől nem lehet megszabadulni, mert a megjövendölt, de elmaradt világvége is csak a próféta nagyságát bizonyítja.

Az állam azért nem lépett fel sokáig a frankhitelezés ellen, mert az tartotta fent a gazdasági növekedést. Semelyik kormány nem vállalja fel, hogy ő az oka a recessziónak, akkor se, ha ezzel egy nagyobb bajt előz meg később.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.10. 23:56:56

@Lord_Valdez:
Azt akarod mondani, hogy a vezér valakit mégiscsak tisztel ÉS AZ PONT AZ ARANYHAL?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.11. 01:48:37

@Lord_Valdez: azt mondjuk nem igazán értem a mai napig sem, hogy most, hogy 220 körül is jár a frank, miért kellett megtiltani?

mi bajom lehet ha most veszek fel frankhitelt? még egyszer 50%-ot nem fog erősödni, vagy ha igen, akkor már rég bedőlt a fél ország.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.11. 06:41:31

@Quadrille Lobster:
Pontosan.
Matolcsynak nincs a Fideszen belül tábora, őt a vezér viszi magával mindenhova. Sőt, a vezér gazdasági gondolatai is tőle származnak.

@mcs:
Jó a kérdés.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.11. 14:21:29

@mcs:
Úgy érted, szerinted nem fog erősödni a frank.
Nézzük a másik oldalt: ha a forint gyengülne, az jót tenne az exportnak. Ha infláció törne ki, az megkönnyítené az adósságok kifizetését és elmismásolná az államadósság egy részét. A forint leértékelése a default kevésbé egyenes alternatívája.
Szóval a kormánynak minden szempontból érdeke, hogy a saját valuta gyengüljön, ha az általuk firtatott keynesi állami beavatkozást nézed. Eddig azért nem tehették meg, mert a frankhitelesek visszatartották őket.
De ha ez utóbbi nem lenne....
Írtam erről odahaza, nem megyek most bele, de minden vektor ebbe az irányba mutat. A hitelesség nincs magasan a kormány aggodalmai között, a hitelezőkkel szemben pedig minden eszköz megengedett. A protekcionizmus király és már a manyupok (hazai befektetők) sem rendelkeznek államkötvényekkel. Amint azok vagyonát szépen felszámolják, minden együtt lesz egy leértékeléshez. A frank ülhet ahol van. A forint fog gyengüli.
Helyesbítek: a forintot fogják gyengíteni.
A külföldön nyaralók senkit nem érdekelnek, ugyanígy a gonosz importőröksem, akik ősi magyar gazdákat taszítanak ki, pedig mily remek minőségre képes a hun mezőgazdaság!
Az exportőröknek jó lesz, az államadósság tehre enyhül, mindenki jól jár. Ezért kell megkötni a frankhiteleket még most.

@Lord_Valdez:
Az, hogy nincs saját tábora, még azt is jelentheti, hogy épp ezért könnyű megszabadulni tőle.
Nekem úgy tűnik, ő inkább egy üres edény, ami átveszi a vezér alakját.

Szerintem tehát ki lesz rúgva, amint a fagyi visszanyal. A rendőrök már idegesskednek, nélkülük meg nem lehet fenntartani a rendet, ha a megszorítás beüt.

Szerinted meg akkor is marad? Fogadunk?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.11. 19:08:11

@Quadrille Lobster:
Nézd. Viktor a fideszes elit akarata ellenére beerőszakolta a csúcspozícióba. Ha konfliktus keletkezik Viktor mellé áll és nem a régi harcostársai mellé.
Nehezemre esik elképzelni, hogy ez a kapcsolat könnyen felbomlana. Szerintem előbb állítja félre Pokornit, Navrasicsot, mint Matolcsyt.

Sajnos nem ilyen egyszerű. Az infláció valóban növeli a kormány mozgásterét, de egyáltalán nem olyan jó a gazdaságnak.
És a lakosságnak sem, mert az import nagyon megdrágul. Mély fájdalom, de minden területen van importfüggőségünk. Hogy mást ne mondjak az üzemanyag, ami minden termék árát megnöveli. Arról nem beszélve, hogy a mezőgazdasági exportot leszámítva többnyire import nyersanyagokkal dolgozunk, tehát az export nyereség nem olyan nagyon nagy.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.03.12. 11:18:20

@Lord_Valdez:
Én is úgy gondolom, h az infláció rossz a gazdaságnak és politikai instabilitást okoz. De nem tagadhatod, h a hunok vezérének dédelgetett nézete szerint kizárólag az a baj, h nem hagyják kézzel irányítani a gazdaságot.
Aztán pár olyan majom is székel a minisztériumokban, akik szerint az import drágításával a szenttehén hazai termelők kerülnének pozícióba.
A protekcionizmus pedig nem ördögtől való, hanem magától a jézuskától, csak a gonosz imperialisták mindenféle eladósító nemzetközi szervezeten keresztül megpróbálják megakadályozni. De miért is nem hagyják? Hát mert az jó lenne nekünk!

Szerintem is rossz ez a politika. Én csak azt mondom, h nagyon is összeáll a nemzeti-protekcionista-kínamajmoló-colbertista kép egyesek ostoba kis fejében a keleti széllel és a nyugatgyűlölettel. ONNAN nézve teljesen egyben van a kép.

Csak eddig nem hagyták, hogy a jó vezér megmentsen minket, de most minden hatalom visszakerül a nemzeti vezetés kezébe. ű

Az energiaimportot meg eddig is dotálták, az a probléma nem az első lépésben nyilvánvaló, ergo nem is létezik. A mezőgazdaságba például nem is kéne annyi üzemanya, ha a sok tökétvakargató, urbánus értelmiségi elmenne inkább kapálni. Úgysem végez rendes munkát, aki nem arat vagy ércet kovácsol. Materilaizmus, apám, nem mindenféle szolgáltatások meg értelmiségi nyüszögés!

Ettől az állandó akadékoskodástól nem megy előre az ország, Lordom! Hinni kell, és merni álmodni, nem kell ez a liberálkapitalista akadékoskodás :DD

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.03.13. 07:27:51

Matolcsy azért kellett Orbánnak, hogy a délibábos gazdasági vízióval kétharmados többséget szerezhessen. Hogy mindenkihez eljusson a nézete, hogy megszorítások nélkül is rendbe lehet hozni a gazdaságot. Hogy minden jó lesz, csak harminc markos legény kell, aki rendbe hozza a gazdaságot. Hogy csak jól kell szavazni és másnap már másik Nap kel fel. Hogy ne az emberekkel fizettessék meg!
Az egyszerű nép pedig benyalta.
Mindehhez azért ragaszkodnak még most is, amennyire csak lehetséges, mert még nincs hatályban az új alkotmány.
Miután a régit úgy törlik el, mintha sosem lett volna, majd jön a feketeleves.
Azután Orbán meneszti Matolcsyt, de addigra az ország már a markában lesz és nem lesz semmilyen menekülőút.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.13. 10:16:57

@Quadrille Lobster:
Sajnos, attól tartok, hogy a legtöbb ember fejében tényleg nem sokkal összetettebb a világkép.

@NaP:
Kicsit konteó szagú, de nem mondom, hogy elképzelhetetlen. viszont akkor nem nyeri meg 2014-et és szerintem ő nagyon meg akarja, különben ellenzékben lenne a haza, az meg ugyebár nem lehet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.03.13. 21:57:31

@Lord_Valdez: nekem egyre nagyobb a gyanúm, hogy az alkotmány elfogadása után, vagy körül lesznek előrehozott választások. azaz kb. 1 év múlva.

addig mehet a mézesmadzag, meg lehet szavazni mindenfélét, de hatása semminek nem lesz a hajót meg viszi a mellébeszélés szele.

akkor meg ugye jön a következő 4 év, azaz kb. 16-ban lesznek újra választások.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.06. 22:14:18

Úgy látom, hogy újabb csapást kívánunk mérni mindarra, amire a növekedést építeni akarjuk:
index.hu/belfold/budapest/2012/03/06/bkv-mento_csomag_extraado_kozmu-_es_kommcegeknek/

Gungnir 2014.01.05. 15:37:51

"Most mondhatnánk, hogy na bumm, legfeljebb alacsony növekedéssel csináljuk meg az adósságcsökkentést, de sajnos a tervnek szerves része a magas növekedés, ezért ha a növekedés alulteljesít, akkor az adósságcsökkentés is."
Így utólag visszanézve egész jól belőtted a dolgokat, tényleg gyakorlatilag ez történt, és bár Matolcsy már nem gazdasági miniszter, de inkább felfelé bukott, mint lefelé.
süti beállítások módosítása