Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Rekviem egy álomért

2012.04.03. 21:15 | Lord_Valdez | 8 komment

Címkék: szellem megmondás

Egyik igen veszélyes népbetegségünk az önáltatásra való hajlam. És pont ezt látom, az új múzeum tervében, amivel a magyar szellem előtt kíván tisztelegni (Orbán mondta).
El kell ismernem, hogy tényleg nagyszerű dolog egy Rubik-kocka alakú múzeum, csak sajnos, az innováció támogatása itt lényegében véget is ér.


Az valahol természetes, hogy mindenki szereti azt hinni, hogy ő különleges, ezért az se meglepő, hogy a népek is szeretik különbnek gondolni magukat másoknál.
Mi azonban ezt a dolgot odáig fejlesztettük, hogy egy teljesen külön alternatív világot építettünk belőle, miközben a valósban kellene élnünk. Ennek megfelelően, miközben az alternatívban nézelődünk, a valósban időnként beleszaladunk egy-egy tasliba.
Az egyik ilyen nagy önáltató mítoszunk a magyar géniusz.

Nézzük meg ezt a videót:

Ez a videó jól példázza, hogy mennyi túlzást tudunk ebbe belevinni.
Ha csak a technika történeti részét nézzük, akkor a lista kb. ennyi:
A számítógépet nem Neumann találta fel. Ő a Neumann architektúrát találta fel. Ez egy programtárolási módszer és a maga korában  tényleg nagy dolog volt, de azért nem a számítógép maga.
A szódavizet Priestly találta fel, Jedlik azt a technológiát, amivel palackozni és tömeggyártani lehet.
(Sztereó) távcsövet már a XVII. században is építettek. Petzválnak számos optikai találmánya volt, de egyik sem a távcső.
Helikopter története több évszázados és ebben Asbóth Oszkár csak egy kísérletező volt a sok közül. Még csak nem is különösebben sikeres.
Igazából Írinyi a zajmentes gyufát találta fel, ami a biztonsági gyufának elődje.

Más hasonló videókban is akadnak erős túlzások. Ezek közül a legdurvább, szerintem, az az állítás, hogy Szilárd Leó találta fel a hűtőszekrényt. A valóság az, hogy Szilárd Leónak volt Einsteinnel egy közös szabadalma, ami az abszorpciós hűtőszekrények egy mozgó alkatrészek nélküli változata, de nem maga a hűtőszekrény. Bánki és Csonka nem a karburátort találta fel, hanem annak egy fejlesztett változatát. És sorolhatnám napestig.

Na, de az igazi probléma a technikatörténeten túl van. Az, hogy bár Orbán szerint "a világraszóló találmányok gazdáit különleges tisztelet övezi hazánkban", a valóság, hogy ez a tisztelet leginkább posztumusz nyilvánul meg. Gondolok itt arra, hogy ezen ötletek közül elég kevés volt, ami Magyarországon született. Puskás Tivadar munkássága Edisont gazdagította, mert ő finanszírozta. A holográfia egy brit vállalatnál született. Számos nagy kutatónk menekülve hagyta el az országot, vagy politikai nézetei, vagy származása miatt (pl. Szilárd Leó, Wigner Jenő vagy Teller Ede zsidók voltak). Mások nem voltak ilyen szerencsések pl. Bródy Imrét munkatáborba hurcolták (ott is halt meg), Aschner Lipótot koncentrációs táborba (ő túlélte, de nem valami jó állapotban).
És a kommunizmus évei sem igazán kedveztek a nagy elméknek. Pl. Bay Zoltán 48-ban emigrált. Ebben a korszakban viszonylag kevés magyar siker született. Ilyen pl. Lovász László munkássága, vagy a Rubik kocka.
Aztán eljött a rendszerváltás és a dolog valahogy csak nem akart rendeződni. A zűrzavar, a pénztelenség, az irigység, korrupció meghozta a gyümölcsét. Jelenleg Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy meglehetősen keveset költ kutatásra, fejlesztésre és azt se feltétlen érdem szerint osztja el. Magyar felsőoktatási intézmény időnként bejut a legjobb 500-ba. Időnként.

De az igazi pofont mégis csak a szabadalmak számai adják:
Németország 405 szabadalom/egy millió lakos. Olaszország 83, Spanyolország 50. Magyarország: 17.

Hangulatjavítónak biztosan jó, de nem vagyok biztos abban, hogy tényleg egy álomképnek kell szobrot állítani. Talán értelmesebb lenne pl. a kutatásfinanszírozást átláthatóbbá tenni. Az lehet, hogy többet használna.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr874362079

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Nobel-mítosz 2012.04.09. 10:36:36

Nekem úgy tűnik, ezek az emberek magyar származásuk ELLENÉRE kaptak Nobel-díjat. Ha nagyon megengedő vagyok, Kertész Imre és Szent-Györgyi Albert volt igazából magyar, míg félig ide sorolnám Lénárd Fülöp, Gábor Dénes és Békésy György nevét. Mert a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.04. 12:45:34

szakmai érintettség okán meg kell jegyeznem, hogy egy rubik kocka alakú múzeum az olyannyira nem nagyszerű dolog, hogy történetesen egy ordas baromság a köbön.

nagyjából mindennek mond ellen, ami egy épület tervezése során fontos.

de hála istennek, jól bevonnak majd szívsebészeket, történészeket, meg egyéb, múzeum tervezésénél jól hasznosítható tudással bíró, derék kormányhű arcokat, szóval csodás lesz.

Deadasfak 2012.04.05. 14:29:43

Mégtöbb kockát budapestre! (csak nekem van herótom a modern építészettől?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.05. 16:00:25

@Deadasfak: kicsit más a helyzet.

budapest meglehetősen híjján van a modern építészet jeleinek.

amitől neked herótod van, az az igénytelen, gyenge minőségű építészet. és jogosan.

Deadasfak 2012.04.07. 01:36:19

@mcs: igazából a külföldön tapasztalt modern épületek sem tudnak meghatni, én inkább az ilyen 19. század vége 20. eleje stílust kedvelem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.07. 08:31:02

@Deadasfak: szinte sejtettem :)

hadd legyek olyan bátor, hogy a figyelmedbe ajánljam egy régi cikkemet:
paralelart.wordpress.com/2011/03/02/miert-etalon-meg-mindig-a-nagykorut/

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.04.09. 10:50:40

@mcs:
Remek írás, egyetértek.
Amúgy egyszer egy egyetemi folyosó falán rábukkantam pár metszetre, ami az említett építészeti (és gazdasági) fellendülés előtti Budapestet ábrázolta. Lovak legelésztek az MTA előtti téren, szó szerint. (Most nemtom, h az MTA ott volt-e már, de mindegy)
Csak sajnos az a fellendülés egy gazdasági globalizáció következménye volt, a bezárkózás nem volt lehetséges és hát nem sok olyan tervezőt és építtetőt találsz, akinek szíp míves magyar neve van.
El is kergettük őket.
Hiába, van olyan, akinek fáj a kitekintés (összehasonlítás) és mindig sikerül valahogy visszarángatni a fejére a takarót, ha lecsúszik vagy valaki lehúzza róla.
Azt hiszem, nem irigyellek. A te területeden lehet talán a legszomorúbb a szembesülés. Kevésbé kézzelfogható területeken még ámíthatják magukat a szakemberek, hogy ha kicsit hunyorítunk, vagyunk mi is olyan jók, de nálatok minden jól láthatóan megmarad. Minden olcsózás, minden ízléstelenség, és persze a fájó összehasonlítás is.
süti beállítások módosítása