Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Az ébredés kora?

2011.06.20. 20:16 | Lord_Valdez | 8 komment

Címkék: gazdaság neoliberalizmus keynesianizmus

A görög államcsődnek lehet, hogy pozitív vonatkozása is. Eljöhet az ébredés a keynesi álomból.

Nemrég elolvastam Lantos Gabriella írását az Indexen és kicsit reménykedni kezdtem. Jóllehet, amikor bekövetkezik Görögország összeomlása azt senki se köszöni majd meg. Csúnya idők  követik majd azt mindenki számára, mégis hosszabb távon jót tehet a világnak. Elhozhatja ugyanis az Ébredés Korát.

"Akik nem emlékeznek a múltra, arra kárhoztatnak, hogy megismételjék."
- George Santayana


Ez alatt nem Orbán Viktor által vizionált új világrendet kell elképzelni. Nem fog feltámadni a kétkezi munka abszolút felsőbbrendűsége. Szóval nem fogunk visszazuhanni a középkorba, ahol mindenki földműves, a többi pedig "élősködő". Inkább csak összetörik egy illúzió.

Hosszú évtizedeken át aktív kormányzati beavatkozással sikerült elkerülni a nagyobb válságok bekövetkezését. De milyen áron? Az árat senki se nézte. Mivel a politika ciklustól ciklusig tart, senki se érdekelt az ár. Az ár hitelek felvétele volt. Mivel demokrácia van, senki se foglalkozott a hitelek visszafizetésével, amíg nem volt feltétlen muszáj. Nézzünk végig a világon és a történelmen. Mindenhol a politika addig halogatta a lépést, ameddig csak lehetséges volt még a demokráciák előtt is. Soha se lépett egy perccel se korábban. Nézhetjük Rómát, a forradalom előtt Franciaországot, vagy Oroszországot, csak úgy, mint a Horn-kormányt, vagy Thatchert. Ugyanazt látjuk. Soha senki nem próbálta meg rendbe tenni a pénzügyeket, amíg nem értek fel a lángok a trónteremig.
Ugyan mely kormány mondaná azt, hogy most meghúzzuk a nadrágszíjat, hogy visszafizessük annak az árát, hogy ennyivel úsztátok meg a válságot? Senki. Maradtak az újabb és újabb hitelek.

Úgy látszik, hogy ennek vége lesz hamarosan, de ez még kevés ahhoz, hogy ébredésnek nevezzem. Ez valóban pofon, de még nem biztos, hogy fel is ébreszt.
Akkor fogom azt mondani, hogy eljött az Ébredés Kora, amikor belátjuk, hogy a döntések felelősséggel járnak. Nem csak állam szinten, hanem egyéni szinten is. Azaz, nem az lesz az első, hogy az állam segítségére siet annak, aki bajba kerül, hanem időnként bizony hagyjuk bukni, mert a bajba kerülés elkerülése elsősorban az állampolgár feladata. Erre jó esély van, mert a nemzetközi hitelpiac befagy. Ez pedig arra kényszeríti az államokat, hogy ne költsenek többet, mint amennyi bevételük van. Azaz, tetszik, vagy sem, kénytelenek lesznek bizonyos kockázatokat az állampolgárokra hagyni. Ez pedig lehetővé teszi, hogy az idővel állampolgárok tényleg állampolgárokká fejlődjenek és ne csak szavazógépek legyenek.
Nem vagyok naiv, ez nem fog könnyen menni. Ha valaki már nagyon megszokta a ketrecet, nem szívesen megy ki a szabadba.
Erre utal, hogy Reagan híres "starve the beast" stratégiája se működött. Elképzelése szerint végrehajt egy adócsökkentést, attól elszáll a hiány és utána könnyebben magyarázhatók az állami kiadások visszafogásai. Gyakorlatban azonban kiderült, hogy könnyebb az emberekkel lenyeletni az adóemelést, mint az állami szolgáltatások csökkentését.

Lehet, hogy az ébredés végül elmarad és helyette magasabb adók jönnek. Az államok továbbra is azzal foglalkoznak majd, hogy még a fing hőmérsékletét is szabályozzák, még ha mindez még többe is kerül az adófizetőknek, viszont újra el tudjuk halasztani a szembe nézést. Nem kétséges, hogy ez az út oda vezet, hogy a kelettel szembeni versenyképességünk tovább romlik, azaz még nehezebb lesz kitermelni a szükséges adókat. Ez pedig azt vetíti előre, hogy amint elmúlik a hitelszűke az eladósodás újrakezdődik. Egyes kormányok a szűkös forrásokat bankópréssel igyekeznek pótolni és újra beköszönt a stagfláció kora. Magas infláció, magas munkanélküliség és magas adósság.
Egyszer ez a táptalaj már megszülte azt, amit ma úgy átkoznak, hogy a neolib, de kétségeim vannak, hogy másodszorra is feltámadna. (Bár azt hozzá kell tennem, hogy első megszületésekor is csak addig tündökölt, amíg a válság tartott. Utána kényelmesebb irányba fordultak a gondolkozás.) Ezúttal sokkal messzebbre mentünk, innen még fájdalmasabb a visszatérés. Nem is kicsivel, hanem sokkal. Innen nem elég kirúgni innen pár embert, ott privatizálni valamit, amott bezárni ezt. Itt sokkal többre van szükség. Olyan dolgokra, amiket már nagyon megszoktunk. Ez arra ösztönözheti a kormányokat, hogy nem egyszerűen a szőnyeg alá seperjék a problémát (nagyon púpos már az a szőnyeg), hanem még rátoljanak egy szekrényt is. Félő, hogy inkább protekcionista intézkedésekkel próbálják elfedni a versenyképtelenséget, szigorú korlátozásokkal elnyomni a korrekciós kísérleteket. Hogy közmunkával próbálnak majd úgy tenni, mintha lenne munka. Hogy tiltásokkal és ellenőrzésekkel próbálják majd elnyomni az emberek döntéseit. Azaz ébredés helyett még mélyebben süppedünk majd az álomba.

Én mégis reménykedek egy kicsit. Hátha tanultunk valamit a történtekből...

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr353001196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pandava 2011.06.21. 10:16:18

Üdv! Ha jól tudom, a világ országai együttvéve kb. 65 000 mrd dollárnyi államadóssággal rendelkeznek. Ennek a mennyiségnek kisebb része a központi bankoknál van, de nagyobbik nem. Tehát jelentős megtakarítások vannak a világban, aminek kell valamilyen megtakarítási forma. Érdekes kérdés az, hogy ha tegyük fel 20 ezer mrd-al csökkentenék a föld államai az adósságukat, hova áramolna ez a 20 ezer mrd megtakarítás?

iphilosopher 2011.06.21. 17:04:27

Elég elkeserítő a helyzet, nem túl jó belegondolni, hova vezethet mindez. De a jelenlegi túlfogyasztás tényleg nem mehet a végtelenségig.

pandova: a megtakarítás is el tud fogyni. Megeszik?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.06.21. 20:03:53

@pandava:
Egy része inflációba, más része ki tudja. Gyanítom, hogy fogyasztásba.
Illetve minden bizonnyal a rossz befektetések fenntartására, illetve újabbak kialakulására fordítódna. Általában a könnyen jött pénz nem tesz jót a megfontolt befektetéseknek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.07.08. 12:34:30

@Lord_Valdez: egy usa államcsőd azért meglepően érdekes fejlemény lenne.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.08. 19:22:33

@mcs:
Az tuti, de szerintem Kína nem hagyná. Azzal ők túl sokat buknának.
Az egyes amerikai önkormányzatok már más kérdés. Ott szerintem még sok meglepetést fog hozni a következő pár év.

kronstadt (törölt) 2011.07.08. 20:35:39

No és mi van a 600 ezer milliárd USD-s derivatív piaccal?

pl. konkrétabban a görög államadósság kapcsán kibocsátott credit default swaps-okkal?

pl. azokkal amiket az AIG bocsátott és ezen keresztül az USA szövetségi kormány áll jót értük?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.08. 21:07:41

@kronstadt:
Izgalmas hónapok elé nézünk. Én meg nem sokára megyek Görögországba :)
süti beállítások módosítása