Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Oldaliság

2010.12.02. 21:47 | Lord_Valdez | 9 komment

Egy komment1 felhívta a figyelmem egy problémára, amiről már amúgy is időszerű lenne írni.
A politikai oldalak mibenlétéről. Itt szemmel láthatólag igen nagy a káosz, ami nem is csoda, hiszen négy baloldali párt van a parlamentben, amiből kettőt jobbnak hívunk.


A politikai hovatartozás ábrázolása egy régi probléma, mert nagyon nehéz egy, vagy két dimenzióba sűríteni egy ember különböző dolgokról alkotott véleményét.
Erre a problémára számos grafikontípus született. Én elsőként a legegyszerűbb jobb-bal tengelyt venném szemügyre.
Ez a felosztás még a francia forradalom idején született. A jobboldalon ültek a "régi rend" hívei és balon a változást sürgetők. Ez a felosztás később általánosodott úgy, hogy a jobb és baloldal közti különbség a társadalmi egyenlőtlenségekhez való viszony kérdése lett.
A baloldal társadalmilag minél egyenlőbb embereket szeretne látni, a jobboldal minél különbözőbbeket. Nem meglepő módon ők a nemesség soraiból kerültek ki, míg az előbbiek a polgárság és kisebb mértékben a parasztságéiból. Ennek szélsőséges formája a szélsőbal, ami teljesen egyenlő embereket szeretne. Így kerül ebben a kategóriába két erősen különböző ideológia: az anarchizmus, ami központi hatalom nélkül képzeli ezt el és a kommunizmus, ami totális központi hatalommal.

A jobboldal szélsőséges formái a társadalom rétegződését kívánják megmerevíteni, esetleg fokozni, pl. kasztrendszerrel. A szemfüles olvasó felvetheti, hogy a szélsőjobboldalinak nevezett eszmék rengeteg más baloldallal összefüggésbe hozható elemet tartalmaznak. Nekik igazuk van, azonban a besorolás kizárólag az egyenlőtlenséghez való hozzáállást szimbolizálja, ezért aki hisz abban, hogy egyes embercsoportok alsóbb és mások felsőbbrendűek (nyilván a sajátja:) ), az szélsőjobboldali.

Fontos hozzátenni, hogy ezen kategóriák alapvetően időtállóak, de az origó helyzete nem az. A klasszikus liberalizmus a francia forradalom idején egy nagyon baloldali ideológiának számított, mert olyan követeléseket fogalmazott meg, mint a törvény előtti egyenlőség, ami teljesen elképzelhetetlen volt egy akkori nemes számára.

A XIX. század közepére a legtöbb helyen már felszámolták a jobbágyságot, törvény előtti egyenlőség bekerült a joganyagokba stb. Az egykori baloldali követelések meglehetősen elfogadottá váltak és az origó elmozdult. Most már a klasszikus liberalizmus egy centrista ideológiának számított.

A XIX. század vége felé azonban a jogegyenlőség már kevésnek számított és egyre erősebb lett a nyomás a vagyoni egyenlőtlenségek kezelése terén is. Ekkor jelentek meg az első állami szociális rendszerek, trösztellenes törvények stb. Idővel ezen törekvések polgárjogot nyertek és az origó tovább folytatta útját balra. Így érte el a klasszikus liberalizmus a mostani helyét a jobboldalon, anélkül, hogy elmozdult volna. Eddigre a liberalizmus domináns eleme inkább a vagyoni egyenlősítéssel szembeni, illetve az állam iránti bizalmatlanság lett, lévén, hogy egyéb szándékaik már megvalósultak.

Természetesen, egy dimenzióban ábrázolni összetett gondolatokat nem lehet, ezért különféle többdimenziós skálákat találtak ki. A kettőnél több dimenziós ábrák lehet, hogy jobban megragadják a lényeget, de két dimenzió felett ez nem igazán vizuális, ezért én inkább a két dimenziós ábrákat preferálom.

Ezek közül is szerintem a PoliticalCompass.org módosított Nolan-ábrája a legértelmesebb. Ezen az ábrán a hagyományos bal-jobb tengelyen kívül van egy másik a libertárius-autoriter tengely. Ebben az elgondolásban vízszintesen az egyenlőség kérdése jelenik meg, de általában csak gazdasági vonatkozásban. Természetesen, a nem vagyoni egyenlőtlenségre is ki lehetne terjeszteni, de ez egy amerikai skála és ott ritkán merül fel, hogy egyesek egyes csoportokat jogilag sem tekintenek egyenlőnek. A függőleges tengely egy kulturális tengely az egyéni szabadsághoz és a tekintélyelvhez való viszonyt szimbolizálja.

Magyarországon a Progresszív Intézet használ egy ehhez nagyon hasonló skálát (és a kérdőívük is nagyon hasonló) és az ő egyik 2008-as felmérésükre hivatkoznék.
Érdemes megnézni az alábbi ábrát.

Több szempontból is rettentő tanulságos (jóllehet semmit nem tudok a módszertanról, ahogyan készült).

Egyrészről remekül megmutatja, hogy a magukat jobb és baloldaliaknak vallók között a törésvonalak nem a klasszikus ismeretek alapján várható helyeken vannak. Magyarországon az, amit jobbnak és balnak hívunk az nem korrelál azzal, amit a világ többi részén neveznek így. Sőt, hogy lássuk, hogy a pártok önmeghatározása mennyire beteg, ironikus módon, a magukat jobboldaliként definiáló emberek balosabbak, mint a magukat baloldaliként. Így lehetséges, hogy a magát jobboldalinak nevező kormányunk a nyugati baloldal példaképe.

Másrészről megfigyelhető, hogy az emberek túlnyomó része baloldalt egy kupacban található. Ez megmagyarázza, hogy miért is van ekkora átjárás az egyes pártok szavazótáborai között.

Végül, de nem utolsósorban megmutatja, hogy mennyire nehéz helyzetben is vagyunk. A szavazóknak kb. 3%-a tartózkodik a megcélzott területen.
Ez azonban nem kell, hogy elkedvetlenítsen, mert idővel változhat, főleg, ha próbálunk változtatni rajta.


1 "érdekes, mivel nyugdíjkérdésben pont hogy nem jobboldali a VV."

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr152489358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szavak, amiket be kéne tiltani 2010.12.27. 19:20:12

Politológiában azt tanítják, hogy a gumi-fogalmak, amik alatt mindenki mást ért, arra jók, hogy politikai csordákat teremtsünk. Úgynevezett politikai felhajtóerővel bírnak. Vegyünk egy példát. Tömeg lézeng. Szónok feláll a fejreállított vödörre. Elke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doki1981 2010.12.02. 22:27:59

Lehet, hogy a társadalom balos gazdaságilag, de attól még lehetne egy olyan párt, amely a dolgozó-adózó marhákat - mint pl. én - képviseli. Ha hozzávesszük a nyugdíjasok azon táborát, akik nem csak a saját érdekeiket nézik, hanem a gyerekeikét is, akkor már egy ilyen párt lehetne a mérleg nyelve.

Meg lehetne csinálni, és ha következetesen képviselné, nem elcsábulva pár százezer parazita szavazatárt, akkor erő lenne. Ennek a pártnak az szimbolikus-ideológiai kérdésekben - pl. Szent Korona, holokauszt, stb - független véleményt kéne képviselnie, tanulva az SZDSZ hibájából, amely úgy akart igazi kapitalizmust, hogy a cigányok és a buzik miatt unszimpatikussá vált.

Mikor lesz ilyen párt?

bryan 2010.12.03. 00:00:03

Újra megcsináltam a polcom tesztet, kicsit jobbra tolódtam gazdasági értelemben, de még mindig balra vagyok az origótól. Még mindig van egy csomó olyan kérdés, amire lehetetlen egyértelmű választ adni, kevésbé triviális példa: szerintem a múzeumokat támogassa pénzzel az állam, de a színházakat ne. A tesztben a kettő együtt szerepelt. Elég sok más kérdés is van, amikor támogatnék egy ötletet, de csak bizonyos feltételek fennállása esetén. Ilyenkor mit kell jelölni?
Viszont az megnyugtató volt, amikor a hasonló, sok ezzel megegyező kérdést tartalmazó NOL compasst töltöttem ki, az a középtől már jobbra sorolt. :)
Lehet egyébként Magyarországon is értelmezni a jobb és baloldal fogalmát, gyakran csak annyi a félrevezető, hogy angolszász definíciókkal operálunk, mondjuk német esetleg francia definíciók helyett.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.03. 21:11:32

@doki1981:
Lehetne, de sok a nehézség. Egyrészről az adófizető (egy el nem ismert) kisebbség. Másrészről túl sok mém kering még mindig a kommunizmusból. Erről is lehetne írni egyet.
Nehéz lesz a parlamentbe jutnia. Én nagyon szeretnék egy ilyet, csak nem tudom megszervezni.

@bryan:
Szerintem rosszabb, ha mindenféle skálát használunk vegyesen. Épp elég félreértés van abból is, hogy pl. az amcsik a szocdemet is liberalnak hívják.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.27. 19:41:33

Nekem úgy tűnt, ez egyfajta suttyóság-tesz és szívesen megnéztem volna kicsivel kevésbé teliszájú kérdésekkel. Olyan fröcsögés-mérő volt, magyar sajátosságokhoz idomítva.
Fenntartom, hogy a jobboldali és baloldali civilizált beszélgetésben csak olyankor hangzik el, amikor az egyik fél vagy nagyon buta, vagy annak tartja a másikat. Ha utalni akarsz egy bizonyos álláspontra, mondd ki mi az, mert ezek a szavak mindnekinek mást jelentenek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.27. 20:46:54

@King Size Lobster:
Nem állítom, hogy értem, hogy mire gondolsz.
Én nem emlékszem a kérdéssorban semmi fröcsögősre.

Nem egy konkrét álláspontra utaltam. Túl gyakran hangzik olyan kijelentés, hogy a "baloldal"/"jobboldal" így meg úgy, ahhoz, hogy konkrét álláspontra reflektáljak. A jobb és baloldalisággal kapcsolatot tájékozatlanság, sajnos, népbetegség.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.27. 22:00:15

@Lord_Valdez:
Én arra mondtam, hogy fröcsögős, hogy:
Egyetért-e azzal, hogy a homoszexualitás bűn, hogy trianont vissza kellene csatolni, hogy a mai fiatalok nem talunják meg hollalkik a jósiten, hogy az életünket titokban nagy összeesküvések uralják, stb.
Ez nekem nem annyira metodológiának tűnik, mint inkább tekintélyelvűség-tesztnek. Azt mérték, mennyire igaz, amit (szerintem) a teszt szerkesztői maguk is utálnak a magyar közbeszédben. Erre mondtam, h fröcsögés, tudományt keveset vagy alig láttam benne.
Amúgy hozzád képest liberális vagyok :P
Csak tudnám, mit jelent az.

Szerintem nem a "jobb és baloldalisággal kapcsolatot tájékozatlanság" a probléma, hanem h ezek a szavak eleve úgy jöttek létre, hogy bármit bele lehessen érteni. Ergo szerintem ilyen nincs. Legjobb esetben is azt érti alatta a polgár, amit az ő országában a két nagy párt magáról mondani szokott, csinált, ilyesmi. Az meg ugye mindenhol, minden történelmi korban és minden ember szájából valami mást jelent.
Igazából fárasztó ezt hallgatni, én inkább kiszállok a beszélgetésből, ha valaki rákezdi és nam hajlandó megmondani, pontosan melyik policy-ről beszél, csak úgy véleményezi a jobboldalt meg a balolbalt.
(Különben most láttam híres jobboldali - most tanultam - zenészünket, Demjén Rózsit részegen makogni a hírtévén, hogy nem baj, ha baloldali vagy, csak merd kijelenteni. De nem biztos, h erre gondolt, mert úgy nézett ki, mint Jacko a rendőrségi fotón, csak napszemüvegben. Na, ettől akadok ki.)
És csak mert a tévében is csinálja a tévépolitológus, attól sem lesz vmi igaz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.27. 22:47:34

@King Size Lobster:
Mivel az egyik tengely a tekintélyelvűséget is méri, nem látok ebben ellentmondást. Az angol változatban: libertarian - authorian szerepel.

"Amúgy hozzád képest liberális vagyok :P"
Ez nem olyan nehéz. Pl. egy anarchista tutira feljebb van, mint én.

Valaha ennek volt értelme, még talán most is van, de csak, ha tisztázzuk, hogy mit értünk alatta. Épp ezért láttam fontosnak tisztázni, hogy ez az egyenlőtlenséghez való viszonyt jelenti, mert itt mindenfélét bele szoktak magyarázni. Nálunk ezek a kategóriák teljesen önálló életet élnek. Sokszor csak azt a célt szolgálják, hogy megbélyegezzenek, vagy, hogy megkülönböztessék magukat. Ennek így semmi értelme.

Demjén... Jaj...

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.28. 01:51:06

@Lord_Valdez:
Gyanús vagy te nekem, én nem láttam az angol verziót... Igen, ha konzervatív = authoritarian, akkor értem. De hogy a liberális az egynlőséghez való viszony lenne a teszt szerint? Azt hittem, az a gazdasági jobb és baloldal témája.
Na, innen látszik, h baj van. Nekem ez a szakmám, de inkább nem firtatom.
Úgyhogy inkább nem használom, mert azt a megoldást, hogy mindenkinek magyarázzuk el, szerintünk mit jelent, nem tartom járhatónak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.28. 09:28:17

@King Size Lobster:
Ööö... Itt félreértés van. A vízszintes tengely a bal, jobb és az az egyenlőtlenség kérdése.
A függőleges a libertarian (nagyjából individualista, racionalista stb) / authorian (tekintélyelvű, ami magában foglalja a konzervatívot is, de pl. nácit is)

Csak nem politológus vagy?:)

Járhatónak nem járható, de az se sokkal jobb, ha mindenki mást ért alatta.
süti beállítások módosítása