Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Szóvicc (Schmitt Pál kontra magyar nyelv)

2010.11.15. 21:31 | Lord_Valdez | 10 komment

Címkék: alkotmány megmondás

"A nyelvében él a nemzet, de a nyelvével még senki se nemzett." - egy kocsma falán olvastam


Szeretett Elnök urunk megint nagyot alkotott. Nem hiába ő az Elnök :).
Belevenné az alkotmányba a nyelv védelmét.

„Az állam alapvető feladata a magyar nyelv ápolása, óvása és fejlesztése.”
Ez első hallásra még akár ésszerűnek is tűnhet, de nem az.

Eltekintve attól, hogy a kiadott dokumentum tele van helyesírási hibákkal, ami egy a nyelv védelmében íródott dokumentum esetén elég ironikus, a gondolat tartalmilag is abszurd.
Sajátos etatista betegség gyötri, miszerint minden az állam dolga. Az állam dolga ápolni és óvni. De kitől kell megvédeni a nyelvet? Az emberektől, akik használják? Merthogy ők "ártanak" neki.

Képzeljük el ennek gyakorlati megvalósítását:
Jön a plázacica és közli, hogy akkor talizunk. Ekkor lecsap a Nyelvőrség, bilincsbe veri és öt év kötél felfüggesztve. Ha nincs Nyelvőrség, akkor ő büntetetlenül törölgetheti a napszemcsijét a türcsijével és fertőzi az ártatlan ifjúságot.
Hogy fáj az, amit a nyelvvel művel? Igen, ez könnyen lehet. Mint ahogy az is, hogy elődeink közt is bőven akadt volna, akinek is fájt volna az, amivé lett a nyelv. (vagy a helyesírásom :) ) A nyelv mégis köszöni szépen, jól van.
Az a nyelv ugyanis, amit használnak, állandó változásoknak és atrocitásoknak van kitéve. Ha nincs valami központi hatóság, ami fellép a helytelen használat vagy mutáció ellen, akkor abban menthetetlenül apró változásokat okoznak a használók. És ez a szerencse.
Nem az üdcsire gondolok, mert az valószínűleg senkinek se hiányozna, hanem más funkcionális szóátvételekre. A világ változik, új dolgok jelennek meg, amikre egyelőre nincs szavunk. Ilyenkor használjuk az idegent, ami idővel vagy meghonosodik, módosul, vagy találunk rá egy jobb magyar szót. Nem várhatunk arra, amíg a hivatal kitalálja a megfelelő kifejezést. Az élet nem várja meg. Ha az állam akadályozza a nyelv evolúcióját, (nem mintha képes lenne rá), akkor a nyelv használhatóságát rontja.
Meg lehet próbálni központilag csinálni, pl.: hogy az Akadémia állandóan próbálja követni a világot és sorra alkotja az új szavakat, de nem életszerű, hogy ez sikerüljön neki. Nem lehet 15 millió az élet legkülönfélébb területein mozgó potenciális "nyelvrongálóval" versenyt futni. Mi marad? Hogy csak fut az események után. Miféle nyelvfejlesztés lesz ez? Nem lenne egyszerűbb rábízni az emberekre, hogy fejlesszék a nyelvet? Megakadályozni úgy se lehet.

Szerintem az államnak a témában egy teendője van: Használja a nyelvet és biztosítja, hogy az emberek használhassák.

(Amúgy sem szeretném, ha az alkotmányba betarthatatlan, jelentés nélküli tartalmak kerülnének.)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr612451166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.11.15. 23:27:03

"Amúgy sem szeretném, ha az alkotmányba betarthatatlan, jelentés nélküli tartalmak kerülnének."

Pedig lesz rá esély, rögtön a preambulumban kezdve.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.16. 06:48:59

@eMeL:
Bár kiélnék magukat a preambulumban (az sem veszélytelen). Attól félek, hogy egy viccet csinálnak az alkotmányból azzal, hogy telepakolják fantazmagóriákkal.

orica 2010.11.16. 09:23:50

Szerintem az államnak ennél egy kicsit több feladata is lenne.Persze áttételesen, pl. az oktatás területén nem vesznek fel magyar tanárnak olyat, aki nem tud beszélni ,közszolgálati TV-ben nem állhat mikrofon elé olyan, aki borzalmasan használja a nyelvet, akárkinek akárkije.Van néhány hátborzongató alak:) Vesszőparipám az óvónő képzés, na ott aztán komoly szűrés kéne, persze a pálya presztizsét is a helyén kéne kezelni.
A mottó zseniális:))

Bloodscalp 2010.11.16. 15:23:51

@Lord_Valdez: hehe, hát nagy tévedés volt idetévednem:) mint ahogy neked is kb "blogolni"(?)

de csak hajrá, probáld elhitetni hogy van konzervatív liberalizmus:) pár szavazatot talán hozol(?)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.16. 20:25:07

@orica:
Ez nem feltétlenül az állam feladat. Ez inkább afféle minőségbiztosítási kérdés, aminek szerintem nem az alkotmányban a helye.

@Bloodscalp:
Semmi gond, az egyet nem értő véleményeket is szívesen látom.

A XIX. században még volt, pl. Széchenyi, Tocqueville
Ma már valóban egzotikum. Nem is tudnék kortárs példát mutatni. Ha ma valaki konzlib akar lenni, arra minimum furcsán néznek. Viszont én nem akarok, úgyhogy ez nem érint :)

HaKohen 2010.11.16. 20:48:25

@Bloodscalp:

Ha most én lennék a Nemzet Golyóstolla, kitüntetnélek a Nemzeti Rosszindulat Érdemrendjével.

HaKohen 2010.11.16. 20:56:53

@orica:

Az oktatás szerepét meg a mikrofon- és kameraengedélyek újra bevezetését én is fontosnak tartanám - de hát ez tényleg nem állami feladat, hanem a rádió- és tévécsatornák vezetésének, a tulajok és vezetők értékrendjének stb. kérdése. Az újságok stílusáról és nyelvhelyességéről sem a parlament törvénykezik (szerencsére és még).

Az óvópedagógusokról (nem csak óvónőkről) pedig jobb véleményem van. Többéves tapasztalatom szerint (bár mindig kívülről néztem) ők a pedagógustársadalom legkreatívabb, legnyitottabb, leggyermekközpontúbb csoportja. Persze ez csak inkább tendencia, nem abszolút vélemény.

HaKohen 2010.11.16. 21:12:43

@Lord_Valdez:

Egyetértünk, két megjegyzéssel részemről.

Bár némileg gyermekded gügyögésnek tartom a talit, a salit, a palit (nem a közt.eln., hanem a palacsinta rövidítése) és társait - no de majd kinövik. A nagyobb baj, hogy azért óvni kellene a legfontosabb nyelvi szabályokat. Pl. igeidők és -módok, alany-állítmány egyeztetése, ékezetek, központozás - valamint az elfogadható magyar stílus stb. Ez azért nem szűkíthető le az idegen szavak befogadására és hasonlókra. Tudom, hogy bizonyos szabályok eltűnőben vannak (pl. helyiség-helység; ikes igeragozás 1. szám 1. személyben, bizonyos anglicizmusok elhatalmasodása stb.), amiket sajnálok. Dehát én már - eléggé el nem ítélhetően - ilyen ókonzervatív nyelvi csökevény vagyok.

A másik: a nyelvművelés, minőségirányítás (jajjjjjj, csak a minőségbiztosítást - quality insurance???? - ne kellene többé olvasnom), ami valóban csak nagyon kis arányban és nagyon közvetetten lehet állami feladat. Viszont vannak és mindig is voltak referenciaszemélyek ebben is: színvonalas írók, színművészek, újságírók és más csepűrágók, akiket érdemes lenne lanszírozni, mert elég nagy a nyelvművelő hatásuk. Régebben pl. olyan nyelvjátékosok, mint pl. Karinthy vagy Kosztolányi, manapság Esterházy Péter vagy Sajó László. Persze mások is, akik önkéntelenül is befolyásolhatják olvasóikat (ha vannak még ilyenek). És persze a pedagógusok is.

Na, elég a bölcselkedésből és a közhelyekből (ez nekem szólt).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.23. 21:52:55

@HaKohen:
Én abba se vagyok biztos, hogy a szabályokat óvni kellene.
Bizonyos szabályváltozásoktól én is a falra mászok, de kétlem, hogy helyes lenne ilyen szinten kanonizálni a nyelvet. Már csak azért is, mert vannak dialektusok, ahol az egyes szabályok másként érvényesülnek és nem hiszem, hogy jó ötlet központilag kikényszeríteni egy dialektust.

Egy Magyar Nyelvért, vagy hasonló ösztöndíjat el tudnék képzelni. Mintha lenne is ilyen.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.30. 22:27:31

Hű, képzeljétek, mit érez a brit állam, amikor az angolt töri a sok mocskos bevándorló, meg a gyarmati tömegek! SOHA nem lett volna szabad megengedni nekik, hogy összerongálják az ékes anyanyelvet.

Az angolokkal meg sosem történt még jobb dolog, minthogy lingua franca lettek. Itt is hasznát vennék egy páran, ha a magyart más is tanulná.

Btw, mégis miért kell védeni azt a nyelvet, aminek a beszélői úgysem beszélnek másikat?
süti beállítások módosítása