Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Bemutatkozás

2010.11.06. 09:38 | Lord_Valdez | 22 komment

Címkék: intro

"Ez errefelé úgy működik, hogy a liberalizmus szitokszó. Akit / amit gyűlölnek, az liberális. Amit pedig nagyon gyűlölnek, az lesz a neoliberális. :-))) Anélkül, hogy - tisztelet a kivételnek - tisztában lennének a szó jelentésével." - max_headroom, kommentelő és posztszerző, Konzervatórium

Kezdjük el...


Üdvözöllek látogató szerény blogomban, ami reményeim szerint idővel blogunkká terebélyesedik.

A nevem Lord Valdez, egy fiktív figura vagyok, egy elfuserált földesúr és egy kiöregedett westernhős sajátos szerelemgyereke.
Van valódi nevem is, de ritkán szoktam publikálni. Ennek oka nem az, hogy orosz/amerikai/izraeli stb. ügynök vagyok, hanem mert nagyra tartom a magánéletet (amellett, hogy elég sok a dilinyós is, akiket nem kívánok közelebbről megismerni). Annyit azonban elárulok,hogy harmincas, magyar, ateista mérnök vagyok és klasszikus liberális.

A politicalcompass.org szerint
Economic Left/Right: 6.00
Social Libertarian/Authoritarian: -3.28
Ez kicsit meglepett, mert sose képzeltem magam ennyire jobbra.

 

 

Mivel úgyis elő fog kerülni hozzáteszem: nem vagyok zsidó és a nemzetközi nagytőke se fizet.

 

 Miért épp most jutott eszembe?

Nem most jutott, de visszatartott pár dolog.

Egyrészről, amit mondani fogok nem lesz népszerű. Sok barátságtalan megjegyzésre számíthat ma Magyarországon az, aki nem átall a gazdasági jobboldalt képviselni és meg van verve egy ilyen rossz jelzővel.

Másrészről lévén műszaki ember a világot is természettudományos felfogással szemlélem. Ez éveken át visszatartott attól, hogy erősen humán témával kezdjek foglalkozni. Úgy gondoltam, hogy vannak erre sokkal alkalmasabb emberek is. Mostanában viszont pár rajtam kívülálló dolog megváltozott és nem érzem úgy, hogy erre reagálnának ezek a bizonyos emberek, ezért kénytelen vagyok én kezdeményezni.

(Harmadrészről hadilábon állok az idővel.)


Hogy miért létezik ez a blog?

 Ha ironizálni akarnék azt mondanám, hogy manapság minden hülye blogot vezet, de én valahogy kimaradtam és ezt pótolni kell, de nem ez az igazság. Én remekül meglennék nélküle.

Van egy nem titkolt célom. Ha úgy tetszik küldetésem: Szeretnék pár dolgot megváltoztatni. Konkrétabban azon szeretnék változtatni, hogy a mai Magyarországon a liberalizmus szó nagyon rossz ízű. Ennek oka nem kis részben, egy meglehetősen szerencsétlen párt, meglehetősen szerencsétlen tevékenysége. Sajnos, ez a párt -eufemisztikusan fogalmazva- nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket, ellenben sikerült egy csomó oda nem illő dologra ráfogni, hogy ez liberális (pl. női kvóta, vagy az aluljárók hajléktalanszállóvá alakítása). Ez mondjuk nem magyar sajátosság, mert a világ több táján is ez történt (erről majd később ejtek pár szót). Sikerült egy totálisan rossz, és fals képet kialakítani arról, hogy mi is az a liberalizmus. Én többek közt ezt szeretném egy kicsit gatyába rázni. Szeretném, ha az emberek tudnák, hogy egyáltalán mi is az a liberalizmus. Ha mást nem legalább annyit elérni, hogy az emberek végre tisztában legyenek azzal, hogy mit utálnak és miért. Sokkal jobb érzés, ha okkal utálnak :) ,mintha mindenféle babona és tévhit alapján.
Illetve van egy nem kevésbé fontos, ám meglehetősen utópisztikus vágyam. Ma Magyarországon elég sokan, beleértve a liberalizmussal egyébként nem szimpatizálók nem elhanyagolható százalékát is, elismeri, hogy szükség lenne egy normális liberális pártra, mint pl. a szlovák SaS, vagy a német FDP. Egy ilyen párt nyilván soha nem jutna hatalomra egy olyan országban, ahol az emberek 80-85%-a baloldali beállítottságú, de legalább hallatná a hangját.
Ha valami "csoda" folytán képes lennék magamhoz vonzani hasonlóan gondolkodó embereket, akkor a talán kialakulhatna egy az általam egyébként példaképnek tekintett Konzervatóriumhoz hasonló blog. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen blogon liberalizmusnak kell folynia a csapból is. Az nagyon unalmas lenne, főleg így a liberális demokráciák korában.

Sőt -bár ekkor már nagyon belelóg a kezem a bilibe- talán egy nap egy párt is elindulhat akár. Jóllehet, ezt nem én fogom véghez vinni, mert jómagam nem vagyok nagy szervezőtehetség.

Na, igen, de milyen is az általam hasonlónak vélt gondolkodás?
Amit én megszeretnék célozni az leginkább a klasszikus liberalizmus körébe tartozik, ami tartalmazhat némi konzervatív liberalizmust, sőt horribile dictu neoliberalizmust is, viszont szociálliberalizmust csak nyomokban, valamint egy fontos komponense a klasszikus értelemben vett republikanizmus. Biztos vagyok benne, hogy kószál még az országban pár ilyen ember, akik esetleg írni is szeretnek.


Miért eme nem túl fantáziadús név?

Első ránézésre pofátlan nyúlásnak tűnhet, de többről van szó. Egyrészről minden tiszteletem a Konzervatórium szerkesztőinek, mégha sokszor nem is értek egyet a szerzőikkel, mert amit összehoztak az egy nagyszerű dolog. Ezért egy részben tisztelgés előttük.

A másik ok, hogy időről időre felbukkanó szóvicc a Liberatórium, illetve Libertórium. Ezzel általában a Konzervatórium szerkesztőit szokták gúnyolni olyan emberek, akik kicsit elvannak tévedve jobb-bal, liberális-konzervatív témában. Így most már van hova átirányítaniuk az eltévedteket :).

Mivel a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik, ezért én most megteszem azt, előrebocsájtván, hogy a posztok ütemezése és tartalma előreláthatón az AS9001 (ahogy sikerül) szabványnak megfelelően fog történni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr412427248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Kilburn 2010.11.06. 16:07:06

Mostanában nincs nagyon időm, sem kedvem kommentelgetni, de most kivételt teszek:

Sikeres blogírást, tartalmas, színvonalas bejegyzéseket és sok-sok olvasót kívánok!

Egy név- és nézetrokon: Lord Kilburn

szerénységem 2010.11.06. 17:26:15

Rendben. Részemről semmi akadálya, hogy elinduljon egyfajta Tea Party mozgalom, a vallásos szósz és az amerikaiakra oly jellemző kissé üres pátosz nélkül. :-)
Rég gondolkodtam én is egy blogon, még lehet, hogy el is indítom, de addig is értelmes vitáknak és ötleteknek állok elébe itt is.
Sok sikert, benézek, ha tehetem, egyelőre én is csak az idővel állok hadilábon. :-)

combo 2010.11.06. 18:49:27

Ezt a posztot akár én is írhattam volna, annyira egyetértek. :-) [Leszámítva, hogy nem mérnök vagyok, és nem harmincas.] Hajrá!

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2010.11.06. 19:31:15

Vissza, vissza térek, mert sajnos egyre kevesebb a színvonalas, olvasásra érdemes fórum.

orica 2010.11.06. 19:54:53

Örülök az ötletnek,és a kényszernek,hogy elkezd(t)ed.Biztos, hogy rendszeres olvasó leszek, ha kommentelő nem is:) Igazán nem bántásból,de megjegyzem,hadilábon állsz az igekötőkkel:))Bocs:)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.06. 20:09:12

Örülök a kezdeti pozitív fogadtatásnak. Még, ha elég szűk körű is.

Na, majd holnap posztolok is valami olyat is, amin lehet vitatkozni. :)

@orica:
Sőt, a vesszőkkel is :), de igyekszem. Sajnos, a blogszerkesztő nem igazán könnyíti meg a leírt anyag átnézését, illetve az ember nehezebben veszi észre a hibát a saját írásában. Sőt, így nagyban elolvasva találtam még hibát.

mizrolist 2010.11.06. 22:04:23

RSS-olvasómba tettelek :)

Lacóka 2010.11.07. 00:06:05

Érdekes ez a kalkulátor... Kitöltöttem, és kirakott Gandhi irányába, bár az origóhoz jóval közelebb. Mivel én magamat liberálisnak, de thatcheri szinten jobboldalinak gondolom, kitöltöttem még egyszer, hátha vmit félreolvastam/fordítottam, de csak egy kicsit sikerült jobbra tolnom (kb semlegesbe). Megkerestem ezt: www.politikaiterkep.hu/
Másfél éve ez [68;38]-at adott, most [68;54]-et, ami annyit jelent, h liberálisodtam (ami szintén kicsit meglep, mióta a liberális leginkább az lmp-t jelenti... :D)
img534.imageshack.us/img534/4427/nvtelenxv.jpg

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.07. 12:24:18

@Lacóka:
Ezt is kitöltöttem. Eszerint: 78,44.
Az LMP sose határozta meg magát liberálisként. Az más kérdés, hogy ez amúgy se jelentene túl sokat.
Ha megnézed ezt:
www.politikaiterkep.hu/survey_display/index.php?display_type=4&showMe=false&datatype=0&group1=86
Ez sokat elárul a magyar pártok és politikai élet önmeghatározásáról, illetve, hogy miért van ekkora átjárás az egyes pártok szavazótáborai között.

Lacóka 2010.11.07. 13:52:29

@Lord_Valdez: persze, nem mondják, mert az _szitokszó_, de a kötöttmellényes, emberijogvédő liberálishoz ők állnak legközelebb

Ez gyönyörű, nem is figyeltem. Elgondolkodtató, h mennyi esélye van egy liberális, jobb oldali pártnak egyáltalán létrejönni, aztán neadjisten parlamentbe kerülni...

HaKohen 2010.11.13. 19:12:44

@Lord_Valdez:

"...manapság minden hülye blogot vezet"...

Úgy, ahogy mondod.

"...nem vagyok zsidó..."

Azért annyira ne szégyelld.

Egyébként jó, hogy blogalapításra vetemedtél. Bár igazán akkor fogok tudni örülni, ha majd műxik, ha nem leszel egyedül, és ha értelmes dolgok lesznek benne - olyanok, amik máshonnan hiányoznak.

Sok sikert (ha ez jelent is valamit).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.13. 19:21:41

@HaKohen:
Tényleg nem vagyok.

Meglátjuk, hogy szerény képességeimből mire futja.

Egyelőre nincs nagy tolongás :(, de nem is számítottam rá, hogy könnyű lesz.

HaKohen 2010.11.13. 19:39:42

@Lord_Valdez:

És megcsináltam a tesztet. Bal/jobb -2,12. Liber./autor. -5,54

Valahol Gandhi és a Dalai Láma tájékán. Ez van.

HaKohen 2010.11.13. 19:42:40

És mivel valamit halványan konyítok az ilyesféle ún. papír-ceruza tesztekhez, ismerem azokat a komoly szakmai-módszertani kételyeket is, amelyek föl szoktak merülni velük szemben. Ezek egy részét én is osztom. Emiatt nem is tartom teljesen reálisnak az eredményemet - de azért úgy en générale megfelel a valóságnak.

HaKohen 2010.11.13. 19:43:38

@Lord_Valdez:

Iróniamétert szerezz be, Lordom!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.13. 20:09:43

@HaKohen:
Akkor ezen a teszten megbuktál, de ne add még fel :)

Mivel ismerlek, amennyire egy ismeretlen kommentelőt ismerni lehet, ezért sejtettem ám és nem is sértődtem meg, de a smiley sokat segít :)

lvjtn (törölt) 2010.11.26. 12:29:25

sok sikert a bloghoz! már a konzervatóriumon is föltűnt jópár érdemleges hozzászólásod, ott nem szívesen nyilatkoznék meg, elvégre pl. vallási&erkölcsi vonalon egy picit más liberálisnak, libertáriusnak (egyszerűbben: szabadelvűnek?) lenni

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.30. 20:08:22

@Holy One:
Akkor te se leszel valami népszerű :)

Más:
Hölgyeim (,ha van egyáltalán) és Uraim, már második napja 100 látogató/nap felett vagyok.
Ha valakinek kedve támadna írni párat, ne fogja vissza magát :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.30. 22:02:52

"Amit én megszeretnék célozni az leginkább a klasszikus liberalizmus körébe tartozik, ami tartalmazhat némi konzervatív liberalizmust, sőt horribile dictu neoliberalizmust is, viszont szociálliberalizmust csak nyomokban, valamint egy fontos komponense a klasszikus értelemben vett republikanizmus."

Áruld el nekem, ha mérnök vagy, hogy jutottál el ehhez? Ez TÚL kerek és egybefüggő. Nem is értem.

Eddig élveztem a hozzászólásaidat, de mostantól gyanús vagy :)))
süti beállítások módosítása