Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Ha nincs probléma, csinálunk

2015.04.25. 10:24 | Lord_Valdez | 18 komment

Címkék: fidesz migráció demografia

Orbán megint elemében van. Időnként rájön, hogy ideje megint hülyeségeket beszélni és olyankor elmegy a Kossuth-rádióba, rosszabb esetben Tusványosra. Az előbbit olyankor szokta, amikor valamiről ideje elterelni a figyelmet.
Megint ez történt. Közben látom, hogy mások is rácuppantak erre a fantasztikus kinyilatkoztatásra, de szerintem nem a legfontosabb részére.

Az aktuális téma a bevándorlás és a menekültek. Ennek aktualitást ad mind egy közelmúltbeli szerencsétlenség, amiben rengeteg illegális határátlépő vesztette életét, illetve egy közelgő menekültügyi csúcstalálkozó.
Mitől lesz ez hülyeség? Attól, hogy ha valaki figyelmes, akkor észreveheti, hogy Orbán össze-vissza használja a menekült és bevándorló szavakat. Természetesen, lehet mögötte szándékos manipulációs kísérlet is, de én jobban félek attól, hogy ő maga se tudja, hogy a két fogalomnak vajmi kevés köze van egymáshoz.

Nemzeti konzultációt kíván kezdeményezni a témában, jóllehet a konzultációnak nincs felderítő ereje. A nem reprezentatív mintavétel miatt a kapott eredmény nem tükrözi sem az ország, sem a szavazók, de még a párt híveinek az álláspontját se. Kapsz belőle egy semmi nem jelentő számot.
Arról nem beszélve, hogy sok minden múlik a kérdések megfogalmazásán. Megfelelő megfogalmazású kérdésre, csak egyetlen válasz adható. Na, igen, a demagógiának pont az a lényege, hogy az emberek szájába adjam a gondolatomat és azt higgyék, hogy az az övék.
Egyelőre még csak ezeket a kérdéseket ismerjük, de már ezek is gázak:

  • Egyetért-e azzal, hogy őrizetbe kell-e venni az illegális bevándorlókat?
    Ld. kicsit később
  • Egyetért-e azzal, hogy azonnal vissza kell őket toloncolni?
    Ld. kicsit később
  • Egyetért-e azzal, hogy amíg Magyarországon vannak addig munkát kell végezniük itt tartózkodásuk költségeinek fedezésére?
    Ez a kérdés azért marhaság, mert milyen munkát tudsz adni valakinek, aki még a nyelvet se beszéli. Maximum olyat, mint a közmunka, ami igazából alibi tevékenység. Ennek az a rákfenéje, hogy többnyire veszteséges tevékenység, tehát többe kerül, mintha nem csinálna semmit.

Nézzük meg az idevágó fogalmakat:
1. Illegális határátlépő az, aki engedély nélkül lépi át a határt, bármilyen céllal. Az ilyeneket automatikusan őrizetbe veszik. Ezért az első kérdés máris teljesen felesleges.
2. A menekültek olyan emberek, akik elhagyták otthonukat, mert veszélyben voltak. Az ő befogadásuk nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettség. Amikor valaki megérkezik egy országba, akár illegális határátlépőként, akár mezei turistaként, folyamodhat menekült státuszért. Ezt a magyar hatóságok egy álmos lajhár sebességével elbírálják. Ha úgy döntenek, hogy az illető jogosult menekült státuszra, akkor nem utasítható ki. Amíg az elbírálás tart, nem utasítható ki. Természetesen, amennyiben a hatóság úgy találja, hogy nem indokolt a menekültként való kezelés, úgy kiutasítható. Ez viszont valamiért akár 2-3 évet is igénybe tud venni. Ha egy illegális határátlépő nem folyamodott menekült státuszért, úgy szintén kiutasítható. Tehát a második kérdés is felesleges.
3. Bevándorló az, aki letelepedési engedélyért folyamodik, kvázi jövendőbeli állampolgárok. Ő bármikor elutasítható, de általában nem a fogadó állam nem akarja elutasítani a leendő adófizetőt.
4. Illegális bevándorló, olyan ember, aki kombinálja az illegális határátlépést azzal, hogy letelepszik, de nem kér rá engedélyt. Mivel hivatalos papírjai nincsenek, ezért a fekete/szürkegazdaságban fog tevékenykedni. Ez probléma, viszont nem jellemző Magyarországra .

Orbán olyat is mondott, hogy Európának nincs szüksége menekültekre, helyette családpolitika stb.  Ebből az első résszel nem is nagyon lehet vitatkozni, mert Európának tényleg nincs szüksége menekültekre. Nem is azért jönnek, mert szükség van rá. A menekült mindenki, még a menekült számára is, maximum egy szükséges rossz.
A második rész viszont azt sugallja, hogy összekeverte a menekültet és a bevándorlót. A menekült ugyanis, nem akar letelepedni, hanem csak túlélni. Pláne nem Magyarországon. Ezt mutatja, hogy a menekült státuszért folyamodók 70%-a megszökik még az egyébként tényleg nagyon lassú eljárás vége előtt.
Amellett, hogy Európának menekültekre nincs, de bevándorlókra van szüksége. Pont a rossz demográfia és a munkaerőhiány miatt. Az nagyon szép, hogy helyette családpolitika. Jól is hangzik (azt most ne feszegessük, hogy mennyi köze van az államnak ahhoz, hogy ki-kivel él és milyen viszonyban), de számos kutatásból ismert, és én is demonstráltam korábban, a családpolitikának vajmi kevés hatása van a népesedésre.
Azóta eltelt pár év és lám, a mutatók ugyanabban a szűk sávban ugrálnak, mint előtte.

tfr1.png
Forrás:  http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsdde220&plugin=1

A másik nagy probléma a munkaerőhiány. Igen, hiány van. Nem azért működtek Törökországban német toborzóirodák, mert a németek annyira szeretik a törököket, hanem ahogy a vicc is tartja: "Hány német kell egy villanykörte becsavarásához? Egy se, az ilyesmit török vendégmunkások végzik.". Egyszerűen vannak munkák, amikre nem találsz helyi munkaerőt. Mindezt úgy, hogy egyébként pedig rengeteg munkanélküli is van.
Értem én, hogy a bevándorlók, illetve vendégmunkások szuboptimális megoldása a munkaerőpiac tökéletlenségének, de a kitiltása se visz közelebb a megoldáshoz. Meg kellene inkább vizsgálni, hogy miért létezik egyszerre a hiány és a felesleg. Persze, ebből olyan dolgok jönnének ki, amik nem hoznak túl sok népszerűséget pl. a legális munka magas költsége, a rendelkezésre álló munkaerő nem megfelelő képzettsége stb.

Sőt  mindez még tovább fog ám romlani, mert az erőforrásokat egy nem létező probléma (a bevándorlás) megoldására próbálják meg fordítani, és közben elfeledkeznek a valóban létezőről, a kivándorlásról.
 
emmig1.png
Ez csak a hivatalos kivándorlás, a valós helyzet ennél rosszabb, csak nem tudjuk mennyivel. Tudjuk azt is, hogy a kivándorlók tipikusan nem a képzetlenek közül kerülnek ki, tehát már most előrevetíti azt, hogy súlyosbodni fog a hiány nálunk is. Erre a kormány hivatalos álláspontja az, hogy

Tehát összefoglalva, a kormány nagy erővel neki esik megoldani egy olyan problémát, ami nincs, miközben a homokba dugja a fejét egy olyannal kapcsolatban, ami viszont van. Szívből gratulálok!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr577397456

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lord Valdez: Ha nincs probléma, csinálunk 2015.04.27. 18:13:01

Orbán össze-vissza használja a menekült és bevándorló szavakat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.25. 10:46:55

Hát, a kormányzás problémák megoldását jelenti. Jól kormányozni a problémák megoldását jelenti.

Ne akadjunk le azon az apró részletkérdésen, hogy MELY problémák megoldásáról van itt szó :-) és ezt már Cervantes is pedzegette valahol, úgy rémlik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.04.25. 20:33:51

@Lord_Valdez: Veled még nem fordult elő, hogy fel kellett volna porszívóznod, de inkább elmosogattál, felmostál és lepucoltad az ablakokat, csak hogy ne kelljen a gyűlöletes feladathoz nyúlnod?

Na ugye.
:-P

Untermensch4 2015.04.25. 21:21:08

@Lord_Valdez: "Úgy fogalmazott: 350 ezer magyar már megmutatta, hogy csak dolgozni jönnek Ausztriába."
Amennyit tudok az osztrákok xenofóbiájáról, ha pontosan így fogalmazott azzal nem sok szavazatot szerez. A törökök-arabok jobb célpont, igaz nem valószínű hogy Burgenlandban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.25. 22:03:30

@Counter:
De, de, de. Nem is kinevettelek, hanem egyetértően mosolyogtam :)

@Untermensch4:
Ez érdekes dolog. A többség azt utálja, amivel már találkozott. Csak egy fantáziadúsabb kisebbség képes azt gyűlölni szívből, amit még nem is látott.

Untermensch4 2015.04.26. 13:11:12

@Lord_Valdez: Vajon a többség, úgy ausztria-szerte magyarokkal vagy törökökkel-arabokkal találkozott inkább. Vajon a "gorenje-invázió" és a mostani helyzet (ahol a kreolabb népek látványosabb megjelenése eltereli a figyelmet a színre kevésbé feltűnőekről) hogyan befolyásolja az attitűdjeiket? Bécsben nyilván máshogy dolgozzák fel a tapasztalataikat mint olyan kisebb településeken ahol idővel az alaposabb megfigyelés ellentmond(hat) az előítélet(ek)nek.
Az ominózus felmérés előtt felénk se láthattak pirézeket...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.26. 19:09:54

@Untermensch4:
Hát, ez jó kérdés. Gyanítom, hogy nekik több bajuk van velünk, mint a törökökkel, de nem tudhatom. Van osztrák kollégám, de kicsit félek megkérdezni ilyesmiről.

De a pirézeket nem is tudjuk annyira szívből gyűlölni, mint azt, amiről valamennyit már tudunk. Valahogy úgy képzelem, hogy amit nagyon ismersz és amit csak egyáltalán nem, azt nem tudod annyira gyűlölni, mint amit egy kicsit már ismersz.

pitcairn (törölt) 2015.04.26. 20:06:53

@Lord_Valdez:

nekem vmi olyan felmérés rémlik, mely szerint az osztrákok a németek után a magyarokat találták a legszimpatikusabbnak a szomszéd népek közül

pitcairn (törölt) 2015.04.26. 20:10:51

@Lord_Valdez:

ki veszi ezeket még komolyan a Hypo Alpe Adria fiaskó után?!

"The Hypo bonds were underwritten in the boom years before the Lehman crisis by Austria’s populist leader Jorg Haider, then governor of Carinthia,"

Eurozone faces first regional bankruptcy as debt debacle stalks Austria's Carinthia
www.telegraph.co.uk/finance/economics/11447805/Eurozone-faces-first-regional-bankruptcy-as-debt-debacle-stalks-Austrias-Carinthia.html

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.26. 22:03:00

@pitcairn:
Lehet. Mondjuk, valószínűnek tartom, hogy nem mindegy, hogy melyik régiót kérdezed.

Untermensch4 2015.04.27. 11:00:41

@Lord_Valdez: Az én forrásom a bécsi helyzetről beszélt xenofóbia-ügyben. Legyél bátor és kíváncsi, kérdezd már meg azt az osztrákot légy oly szíves mert sokkal autentikusabb lenne. Még olyan vicceset is hallhatsz mint amikor egy szlováktól olyat hallottam mondani hogy "buta tótok"... :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.27. 19:15:48

@Untermensch4:
Megkérdeztem. Azt mondja, hogy a magyarokkal szemben semleges a hangulat. Sokkal inkább a románoktól, és bolgároktól tartanak. Illetve irritálja őket, hogy mi nem teszünk meg mindent a schengeni határok őrzéséért.

Untermensch4 2015.04.27. 23:19:57

@Lord_Valdez: Ez úgy hangzik mint általában előítélet-mentes de a politikusainkról sejtik hogy nem a legjobban csinálnak bizonyos dolgokat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.04.28. 06:55:49

@Untermensch4:
Azért előítéletmentesnek nem nevezném, mindenesetre a 90-es évek elejével szemben ma már a civilizált népek közt tartanak számon minket.

Toportyán Zsóti 2015.04.28. 08:00:02

Csuti pocakmutyi gondosan felépített nemzeti mítosza mára teljesen széthullott most hogy a lajos kihúzta alóla a média varázsszőnyeget.Anélkül annak is látszik ő és siserehada amik,analfabéta tákmatyik és bukott brókerek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.06.05. 19:56:07

Hmm. Ez érdekes:
pcblog.atlatszo.hu/2015/06/04/idezetek-az-orban-kormany-migracios-strategiajabol/

Ezek szerint maguk is tisztában vannak azzal, hogy amit mondanak, az nem igaz. Ez valahol megnyugtató. Jobban félnék, hanem hazudnának, hanem tényleg ennyire hülyék lennének...

Untermensch4 2015.06.06. 23:11:11

@Lord_Valdez: A szépen hangzó jogszabályokról két dolog jut eszembe: 1) a SZU-nak is, papíron nagyon humánus alkotmánya volt
2) a törvényekhez tartozik végrehajtási utasítás is

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.06.25. 07:22:56

Hogy mit kell megérnem: az al Jazeera egyik bloggere oktat ki minket emberjogi kérdésben...
www.aljazeera.com/blogs/europe/2015/06/hungary-migrants-150624032410795.html
süti beállítások módosítása