Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Stefánia vagdalkozik

2012.11.05. 20:43 | Lord_Valdez | 6 komment

Címkék: megmondás

Stefánia a Vastagbőrről és más blogokról ismert kiérdemesült troll nem rég saját blog írásába kezdett. Azt még nem sikerült megállapítanom, hogy ez komoly-e, vagy csak szatíra, mert Poe törvénye oda-vissza érvényes. Poe törvénye azt mondja ki, hogy egy kellően szélsőséges valaminek a paródiája megkülönböztethetetlen magától a szélsőségességtől. Emiatt egy jól sikerült paródiát gyakran tévesztenek össze valódi szélsőséges írással, de ez fordítva is igaz, mert egy tényleg szélsőséges írás is könnyen összetéveszthető a saját paródiájával.
Na így járt a liberalizmus természetéről szóló írása is. Nem sikerült eldönteni, hogy komoly-e, viszont mivel a legfontosabb közhelyeket számba veszi ezért érdemes vele külön is foglalkozni.

Azt írja Stefánia, hogy
A liberalizmus a szabadság ürügyén és az egyenlőség nevében pusztulásba akarja dönteni a világot.
Amennyiben ez így van, nem bizonyult valami hatékonynak. Helyette olyan országokat hozott létre, mint az Amerikai Egyesült Államok. Ráadásul, ha a célkitűzés tényleg a világ elpusztítása, akkor miért nem paktált le a nácikkal, vagy a kommunistákkal? Bár jobban belegondolva igen ellenséges viszonyt ápolt mindig is az ilyen eszmékkel.

A liberalizmus látszólag békés, demokratikus eszközökkel jut uralomra, de ellenfeleinek tömeges ellehetetlenítésével és a széles embertömegek elbutításával tartja fenn uralmát.
Ez alatt a sajtószabadság és a cenzúra tiltása értendő. Ezek teszik lehetővé, hogy az ATV és a Echo TV,  a Népszava és a Barikád is megférjen egymás mellett. Igen sajátos módja ez az uralkodásnak, meg kell hagyni.

A liberalizmus az emberi kultúra halálos mérge. Kiírtja a legnemesebb eszményeket (szétveri a létezés szakrális talapzatát) és felszabadítja a legalantasabb emberi ösztönöket. A liberalizmus uralma  az emberiség erkölcsi lezüllését, szó szerinti elállatiasodását fogja eredményezni.
- Ezt elég nehéz értelmezni, mert túl kevés benne a konkrétum. Ha megnevezett volna valamit az ún. legnemesebb eszmények közül, akkor tudnék vele foglalkozni. Ami az elállatiasodást illeti, az egyik legállatibb viselkedési módunk a lincselés. Ekkor a falka által kifejtett csoportnyomás miatt a lincselő tömeg minden tagja úgy érzi, hogy akkor lesz jó tagja a falkának, ha igyekszik felülmúlni a jelenlévőket. Azaz még felháborodottabbnak kell lenni, mint a többiek. Ez gyakorlatban oda vezet, hogy a külvilági, megszokott viselkedési normák eltűnnek és a pillanatnyi dühös falka pillanatnyi normái élnek, ami a külvilági, megszokott normák szerint barbár cselekményekhez vezetnek. (Utólag egyébként a résztvevők se szokták érteni, hogy mi ütött beléjük.)
Mivel a liberalizmus tilt minden olyan magatartást, amivel mások jogait korlátozod (másnak ugyanolyan jogai vannak, mint neked), ezért pl. ezt a viselkedést tiltja. Ilyen módon igen nehezen értelmezhető, hogy milyen módon támogatja az elállatiasodást.

- A liberalizmus a nők és a szexuális kisebbségek jogaira hivatkozva feldúlja és megsemmisíti a családi életet.
Mivel a liberalizmus a jogok egyenlőségét hirdeti, ezért ez igazából csak a jogfosztás tilalmát mondja ki. Azzal az érdekességgel, hogy a liberalizmus (leginkább Locke) dolgozta ki a kiskorúság intézményét, ami egy sajátos átmeneti jogfosztás. Ez annyiból érdekes, mert a középkorban a gyereket hajlamosak voltak bizonyos kérdésekben kisméretű felnőttként kezelni.
Hogy ez veszélyezteti-e a család életét az igen kérdéses. Ha a család a nő verése nélkül nem tud fennmaradni, vagy, ha az asszony már nem is kell, ha a héten még nem vertél meg egy buzit, akkor igen, de egyébként aligha.

- A liberalizmus a vidék és a vidéki életforma tönkretételére, sőt ha lehet, teljes megsemmisítésére törekszik. A falusi embert tönkreteszi és rabszolgasorba taszítja. A liberálisok szerint az államnak egyenesen az a feladata, hogy az embereket rávegye a falvak elhagyására.  A beteges liberális világkép szerint falura nincs is szükség: nem versenyképes, a verseny az, ami mindent meghatároz, és ami nem versenyképes, azt meg kell szüntetni.
Ez a legszebb. A liberálisok szerint az állam egyetlen feladata, hogy megvédje az embereket a többi ember ártó szándékától.
Azaz nem célja meghatározni azt, hogy ki hol éljen. Sőt, a dologban még az is ellentmondás, hogy valóban a versenyt hirdeti. Viszont a verseny kizárja azt, hogy központilag mondjuk meg, hogy hogy történjenek a dolgok. A versenynek pont az a lényege, hogy maga a verseny dönti el, hogy ki az életképes és ki nem.
Ennek a versenynek történetesen tényleg vesztese a falu, mert a technika gyors fejlődését hozza magával. A technika fejlődése viszont az urbanizációt. Viszont a technikai fejlődés és vele az urbanizáció folyamata már sokkal előbb elkezdődött, mint a liberalizmus. Mindez viszont színtisztán a mezőgazdasági technológia fejlődésének volt köszönhető, illetve hogy a városi lét azzal az előnnyel járt, hogy nem volt feletted földesúr.

- A liberalizmus jogokat ígér az etnikai kisebbségnek. A valóságban azonban az etnikai tudat teljes megsemmisítésére törekszik.
Alapvetően nem, mert biztosítja a saját etnikai és vallási szokások gyakorlásának jogát, feltéve, hogy nem jár más emberek jogainak korlátozásával. Sőt, mivel ezzel közös platformot hoz létre a különböző etnikumok között, ezért igazából lehetővé teszi a kettős identitás kialakulását is, azaz az etnikai és a nemzeti tudat egyszerre történő megjelenését. Azaz egyszerre lehet valaki spanyol (etnikai értelemben), olasz, zsidó stb. és amerikai.
Míg, ha nincs ez a bizonyos közös platform, akkor a dolog szétesik spanyol, olasz és zsidó negyedekre, mint miniatűr nemzetállamokra, amik közt nincs semmi kapcsolat.
Azaz a liberalizmus lehetővé (,de nem kötelezővé!) teszi a multikulturalizmust. Ami gyakorlatban ugyan nem mindenütt működött túl jó, mert olyanokra is ki akarták terjeszteni, akik nem fogadják el ezt a bizonyos közös platformot, de mindenesetre az etnikai tudatot nem bántja.

- A liberalizmus határtalan gyűlölettel van eltelve a kereszténység iránt. Lejárató kampány alkalmazásával folyamatosan támadja és gyengíti a keresztény egyházakat. A liberálisok mesterségesen generált gyermekmolesztálási ügyekkel akarják megrendíteni az emberek hitét és bizalmát.
A korai liberálisok egytől egyig keresztények voltak. A többségük ma is az, bár csak kis részük katolikus. Ezért aztán a vallásellenesség egyáltalán nem volt rájuk jellemző. Viszont határozottan ellenezték és ellenzik ma is az egyetlen vallás által történő dominanciát. A vallások békés egymás mellett élése nem igazán lehetséges, ha az egyik vallás a többi elfojtására törekszik. Emiatt született meg a vallásszabadság doktrínája, ami a liberalizmus egyik sarokköve. Viszont az is igaz, hogy többek közt ezért is van, hogy már kezdetektől fogva meglehetősen bizalmatlan volt a katolikus egyházzal szemben.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a liberalizmus a szólás szabadságát hirdeti, ami azt jelenti, hogy elutasítja a politikai korrektséget (ami nem liberális találmány). Ebből származnak is konfliktusok, mert a vallásokat se tekinti érinthetetlennek (ironikus módon a PC legádázabb elutasítói elvárják, ha a saját vallásukról van szó). Tehát a vallások is kritizálhatóak, gúnyolhatóak stb. Ezt a hívek a maguk vérmérsékletének megfelelően viselik. Egyes vallások pl. a legtöbb protestáns irányzat jól, míg mondjuk a vahabita, vagy siita iszlám terrorral.
A gyermekmolesztálási ügyekkel igazából nem tudok mit kezdeni. Ehhez aztán végképp semmi közünk. Tetszettek volna elszámoltatni a vétkeseket és nem egyszerre kerül napvilágra 40 év mocska.

- Hogy valóban ilyen a liberalizmus, azt kétségbevonhatatlanul bizonyítják az SZDSZ rémuralmának borzalmas eredményei. A liberális oktatáspolitika által tönkretett nemzeti tudat, a születésszám folyamatos csökkenése, az abortuszok és az öngyilkosságok hihetetlenül magas száma,  a teljesen elhervadt vidék és az élhetetlenné vált városok.
Az SZDSZ sose volt hatalmon egyedül és az SZDSZ nem is igazán reprezentálja a liberalizmust. Afféle magyar narancs volt, kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. Igazából az SZDSZ maga se tudta eldönteni miben is hisz.
Az oktatáspolitika mindig is csak részlegesen volt liberális, mert mindig nagyon sok porosz elemet őrzött meg. Viszont régen rossz, ha a oktatáspolitika határozza meg a nemzeti tudatot. Az azt jelenti, hogy igazából a nemzetnek nincs saját ethosza.
A születésszám természetesen már sok-sok évtizede esik Magyarországon. Hacsak nem akarjuk már a Monarchiát, a Horthy-rendszert és Kádárt is liberálisnak titulálni, akkor nincs sok értelme a liberalizmust hibáztatni miatta. A tendencia igazából a növekvő jóléttel függ össze. Ez világszerte megfigyelhető és kortól, ideológiától független dolog. A pontos magyarázatát még nem értjük.
Fejlett tényignorációs képességét mi sem jellemzi jobban, mint hogy az öngyilkossági ráta 1985 óta esik. Ironikus módon a Fidesz kormányzása (de nem feltétlen miatta!) kicsit emelkedett.

Ami az abortuszok számát illeti folyamatosan esik. A csúcsát a 70-es évek tomboló liberalizmusa közben érte el. Érdekességként említem, hogy egész sajátos földrajzi eloszlása is van.
Hogy vidék elhervadt volna-e, vagy a városok élhetetlenné váltak-e nehéz megítélni. Ez túl szubjektív.

- Ha azt akarod, hogy Magyarország és Európa örökre megszabaduljon ettől a sátáni veszélytől, úgy magyar és emberi kötelességed minden erőddel harcolni a liberalizmus ellen.
Ebben nincs állítás, ezt nem lehet cáfolni.

Akár komolyan gondolta Stefánia, akár nem, mindenesetre köszönöm, hogy összefoglalta a legfontosabb tévhiteket a liberalizmussal kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr624892504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2012.11.06. 09:59:59

Egy kicsit túl sokat foglalkozol az idiótákkal az utóbbi időkben. Kevés a feedback?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.06. 11:02:02

@IdomitottFoka: ez a "nem bírom már elviselni, hogy ennyire hülye vagy, gyere, elmondom" szindróma.
érdekes, hogy ilyen fiatalon is előfordul, többnyire 40 felettieknél diagnosztizáljuk.
nagyon veszélyes, megsemmisíti a szabadidőt.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.06. 18:50:06

Ez is csak egy -izmus. Már bocs, de Stefánia vagy akiket utánoz, azt lát bele, amit akar. És ahogy az lenni szokott, a patás ördögöt látja bele. Levezeti, h mindenről az tehet. Aztán jól elveri.

Ez pszichológia, nem politika vagy filozófia. Egyfajta funkciót lát el, és azt a funkciót észérvekkel nem lehet ellátni. Annyival csőbehúzósabb, mint egy vallás, hogy a cáfolhatóság jeleit nyomokban tartalmazza, de ettől még fasság.

Ha politikus vagy, próbáld meg a saját vitorládba fogni az indulatát. (Ha van gusztusod.) Ha nem, igyekezz távol tartani magad.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.07. 07:22:15

@mcs:
Pontosan így van. Ugyanakkor ez néha jól is jön, mert akkor megy könnyen az írás, ha valaki kicsit felpaprikázza az agyamat előtte.

@Quadrille Lobster:
Lehet, hogy őrültség, de sokan gondolnak hasonló marhaságokat, ezért talán nem haszontalan külön foglalkozni vele.

2012.11.07. 13:45:21

@mcs: @Lord_Valdez:
Ez így van sajnos. Én pl már kajakra távol tartom magam az ilyen vitáktól, bár még néha elgyengülök és be-benézek ilyen blogszerűségekbe.(pl malacz :D)
Nekem ez olyan mint anno a dohányzásról való leszokás volt. Nem megy egyről a kettőre, de jó úton vagyok.
Pókerozok és onlány rulettezek PÉNZBE!
Ezt azért kell hangsúlyoznom, hogy nem játékból, mert a jó, működő bankroll managementhez olyan hihetetlen, szinte vérfagyasztó fegyelem kell, ami kizárja, hogy ennyire fegyelmezett valaki hagyja magát eltéríteni és hiábavalóságokkal (mondjuk "politikai" tartalmú blogokban kommenteléssel)tölteni az idejét.
Egyébként ha meg akarsz ismerkedni a Stefi nézeteit sokkal "komolyabb" színvonalon és mélyebb ismeretelméleti alapokon taglaló egyedekkel - attól függetlenül, hogy a következtetéseik lényegében ugyan azok, akkor kukucskálj be mondjuk a delphoijosda.blog.hu/ -ra.
Megsúgom, vitázni azokkal is teljesen felesleges és hiábavaló.

krepler 2012.11.17. 15:32:07

a kereszténység az egyik alapja a liberalizmusnak. kár, hogy sok keresztény nem tud róla :(
magyarázatul talán had' idézzem az egyik jézusi példabeszédet (Mt 13,24-30) A mennyek országa hasonlít ahhoz az emberhez, aki jó magot vetett a földjébe. 25Amikor szolgái aludtak, jött az ellensége, és konkolyt szórt a búza közé, aztán elment. 26A vetés szárba szökött és kalászt hányt, de a konkoly is felütötte a fejét. 27A szolgák elmentek a gazdához és megkérdezték: Uram, ugye jó magot vetettél földedbe? Honnét került hát bele a konkoly? 28Az így válaszolt: Ellenséges ember műve. A szolgák tovább kérdezték: Akarod, hogy elmenjünk és kigyomláljuk? 29Nem - válaszolta -, nehogy a konkolyt gyomlálva vele együtt a búzát is kitépjétek! 30Hagyjatok, hadd nőjön mind a kettő az aratásig! (aztán végül persze aratáskor tűzre vetik a konkolyt).
egy nem-liberális gazda (isten) nyilván azt mondta volna, "remek ötlet fiúk, pusztuljon a férgese, húzzátok ki a gazt!)
az utóbbi években-évtizedekben (leginkább a II. vatikáni zsinat óta) a katolikusok is dicséretes (bár még nem elégséges) buzgósággal válnak toleránsabbá, liberálissá és a szólásszabadság támogatóivá. (ok, magyarországon sajna még lassabban, ugye az elmúltnegyvenév... - vagy egyszerűen csak ebben is le vagyunk maradva)
az viszont nem igaz, hogy a liberálisok ellenzik, hogy mindenki egy vallás híve legyen. bár ez inkább csak megfogalmazásbeli ügyetlenség. a helyes mondat (szerintem): "a liberálisok ellenzik, hogy bármely világnézet erőszakkal dominálja a többi embert." de cseppet se lehetetlen, h mindenki szeretettel egyetért és katolikus, zsidó, buddhista, vagy ateista legyen. (amúgy még ez se teljesen igaz, mert mondjuk az agressziv vallási (bármilyen nézeti) megnyilatkozást a liberalizmus (is) ellenzi. hiszen bármennyire hozzátartozik vki hitéhez, h a saját világnézetét tűzzel-vassal terjessze, mégis korlátozza a liberális társadalom (is) - mivel ez már mások szabadságfokát is sérti.
és a közjó érdekében még egy csomó korlátozást lehet említeni, amit a liberálisok (is) akarnak (pl éhinség idején nem pocsékolhatom korlátlanul az élelmiszert, hiába vagyok nagyon-millárdos) - de ezek a dolgok épp a megbeszélhető, értelmes gondolkodás részei.
egyébként remek írás, köszönjük Lord Valdes, kincs minden szó - eztán ide irányítom sok ismerősöm, szépen össze van szedve minden.
ps. csak érdekesség: a falu az újabb technikai fejlődéssel megint kezd versenyképessé válni a városal :) csak azt nem tudom, hogy ez most a liberálisok bűne vagy erénye ;)
süti beállítások módosítása