Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A genderőrület új fejezete

2023.03.28. 21:53 | Lord_Valdez | 39 komment

Címkék: gender

Vicces jelenet zajlott le a parlamentben. Novák Előd megkérdezte a hadügyminisztert, hogy miért van genderképzés a hadseregben, amiért a miniszter magyarázkodni kényszerült és abban a paradox helyzetbe került, hogy ki kellett állnia a képzés mellett, úgy, hogy közben el is kell utasítania, de mégse és mégis.
Ezt most nem csak azért írom, mert ironikusnak tartom a helyzetet, hanem mert ez alkalmat ad arra, hogy tisztázzak egy téveszmét.

Kezdeném ott, hogy mi a gender és egy kis történeti áttekintés.
Ezért segítségül hívom az Oxford Angol szótárt (3.b.): 
"Psychology and Sociology (originally U.S.). The state of being male or female as expressed by social or cultural distinctions and differences, rather than biological ones; the collective attributes or traits associated with a particular sex, or determined as a result of one's sex. Also: a (male or female) group characterized in this way."
Ahogy a nem kifejeződik az adott szociális, vagy kulturális kontextusban. Azok a kollektív attribútumok és vonások, amiket az adott nemmel asszociálunk.

Ez nevezik társadalmi nemnek. Érdemes felfigyelni, hogy a szótár az első példaként egy 1945-ös hivatkozást hoz. Ezt azért érdemes nagyon megjegyezni, mert 1945-ben még nagyon nem beszélhetünk semmiféle balos ármányról. Zajlik a világháború, szigorúan szegregálva vannak feketék, a homoszexualitás bűncselekmény stb. Hamarosan kezdődik a McCarthy-korszak, ahol aztán végképp semmi helye nem volt semmi balosságnak. A hippik és 68-asok még meg se születtek, vagy kisgyerekek stb.
Tehát a kronológia eléggé inkompatibilis azzal az elképzeléssel, hogy valamiféle marxista összeesküvés állhat mögötte.
Annál több köze van a világháborúnak magának. Egyrészről, az amerikaiak testközelből találkoztak a japán társadalommal, aminek nagyon más elképzelései vannak arról, hogy mit jelent a férfi és a nő. Másrészről, a háború miatti munkaerő hiány miatt nők tömegei végeztek olyan munkákat, amiket korábban csak férfiak. A felborult társadalmi szerepek a kutatókban felvetették, hogy ezek a szerepek nem lehetnek biológiai alapúak, mert ha az lenne, ha nem tudnának nők repülőgépet vezetni. Ma már ezen nem csodálkozunk, de a kor emberének ezek még szokatlan dolgok voltak.

Az ezt követő évtizedekben a társadalmi nem koncepciója szép lassan beszivárgott a társadalom tudományokba, de a közember életére sok hatással nem volt. A nők apránként nyertek teret, de maga a gender koncepciója nem volt benne a köztudatban. Ez akkor változott meg, amikor a 80-as években egy bizonyos Joseph Ratzinger nevű német bíboros nem írt egy esszét arról, hogy mennyire káros az a gondolat, hogy a társadalmi szerepek és a biológia szétválik. Úgy gondolta, hogy az a tény, hogy a társadalmi szerep nem elrendeltetett, hanem egy kulturális, társadalmi termék, azzal jár, hogy vita tárgya lehet. Ha valami mögött nincs más ok, minthogy történelmileg így alakult ki, akkor meg is lehet változtatni, hisz, amit ember alakított ki, azt ember meg is változtathatja. Ez viszont veszélyt jelent a családokra. A 90-es évek közepére ezt a gondolatot a Katolikus Egyház magáévá tette és élesen elutasította a társadalmi nemek koncepcióját.

Ez az elutasítás a legtermékenyebb talajra az Egyesült Államokban hullott, ahol a Republikánus párt szoros kapcsolatot ápolt mindig is a vallásos közösséggel, illetve hamar átterjedt a protestáns felekezetekre.

Snitt.

A transzmozgalom ettől tökéletesen függetlenül fejlődött. Transzemberek mindig is léteztek, bár a kifejezés nem létezett rá. Ezen a ponton hívnám fel a figyelmet Elagabalus római császárra, vagy Jeanne d'Arcra. Általában egyszerűen csak bolondnak tartották őket. Viszont, ahogy a tudomány fejlődött elkezdték jobban kategorizálni a dolgokat. A XIX. század végén felfigyeltek vannak emberek, akik valami okból kifolyólag képtelenek azonosulni azokkal az elvárásokkal, és szerepekkel, amiket elvártak tőlük. Bár a jelenség ekkor nevet még nem kapott. 1917-ben aztán elvégezték az első nemi átalakító műtétet. Itt érdemes felfigyelni a dátumra. 1917, folyik az első világháború, az amerikai hadsereg lepasszolja a franciáknak a fekete katonáit stb. 1930-as években kísérletek folynak méhbeültetéssel (sikertelenül). 1940-ben kapja meg az első transznemű az engedélyt a hivatalos nemváltásra. Az 1950-es években sikerül először működő péniszt létrehozni stb.
Ez a dolog is halad a maga útján, a közvélemény ingerküszöbének átütése nélkül. Lényegében senki nem vett tudomást a létezésükről. Még akkor se, amikor 1995-ben Dana International nevű izraeli transz második helyet ért el az Eurovíziós dalfesztiválon. A transzok nem voltak többek, mint érdekesség.

Snitt.

A tudományos életben van néhány évtizede fennálló, de igen káros trend. Mivel kutatásra végtelen pénzt el lehet költeni, de természetéből adódóan nehezen számon kérhető, jogos elvárás a finanszírozó részéről, hogy ne pocsékolják a pénzt. A tudós ezért kénytelen eredményeket felmutatni, de parancsra nem lehet új dolgokat felfedezni. Ezért kialakult egy olyan gyakorlat, hogy akkor is publikálnak, ha érdemben nincs mit. Ez nem csak a társadalomtudományok területén érhető tetten, hanem mindenhol, beleértve a részecskefizikát, közgazdaságtant, pszichológiát stb. Minden tudós a megélhetéséért küzd, és ezért sok mindenre képes. Vannak, akik konkrétan kutatásokat hamisítanak, de ez ritka. Az viszont gyakori, hogy olyan teóriákkal állnak elő, amik igen gyenge lábakon állnak, illetve nem járulnak hozzá érdemben a tudomány fejlődéséhez. Csak egy N+1. modell ugyanarra, de igazából semmivel nem jobb, mint az eddigi N.
Ha valaki arra kíváncsi, hogy mitől szaporodnak osztódással a társadalmi nemek, hát azért, hogy az illető tudós ne haljon éhen. Nem feltétlenül azt mondom, hogy automatikusan hülyeségek, de sok esetben olyan apró különbségek miatt is hoznak létre új kategóriát, ami semmivel nem visz előre.

Snitt.

Ez a három szál a 2000-es években találkozik először. Azon a ponton, hogy a Republikánus Párt látványosan elutasította a társadalmi nemeket, a politika beteg logikája szerint a Demokrata Párt beállt mögé. Ha az egyik szerint valami rossz, akkor a másik szerint jó. Ha szerinte jó, akkor a másik szerint rossz. Szvsz, ezen a ponton kúródott el a párbeszéd, mert a tudományos térből átkerült a politikai térbe és hitvitává alakult. Egy vallás kontra tudomány kérdésből átalakult és jobb és bal kérdéssé és innentől kezdve lehetetlen volt értelmes döntéseket hozni. Beindult egy licit arra, hogy ki tud szélsőségesebb állításokat tenni.

Ez ekkor még Amerika problémája volt, amivel idehaza maximum csak South Park részekben találkozhattunk.
A magyar politikába a 2010-es évek végefelé lett beimportálva, mint gumicsont, miután a migrációs válság migránsok hiányában válságba került. És, mint általában a politikai gumicsontok, ezt is addig rágták, ragozták, míg totális hülyeségbe nem fulladt az egész.
Mostanra odáig jutottunk, hogy a hadügyminiszter kénytelen magyarázkodni, hogy mivel a jóképességű képviselő string matchinggel működik (, ami egy excel makrótól se nagy teljesítmény), hogy erre igenis szükség van, de mivel a hivatalos ideológiának se mondhat nemet, ezért ezután más néven fogják tanítani ugyanazt.

„Sietek megnyugtatni a képviselő urat, hogy az inkriminált tanfolyamban semmilyen olyan a tipikusan baloldali, nyugati genderideológiához köthető tartalom nincsen, mint ami a kérdésében fellelhető lenne. Személyesen áttanulmányoztam a kérdéses tananyagot, és arra a következtetésre jutottam, hogy az angolban használatos »gender« kifejezést a »nem« szóval értelmezik, és konzisztensen végig az anyagban a teremtett két nem talaján állunk.

Az ugyanakkor nagyon fontos, hogy miután tudjuk, hogy az eltérő kultúrákban a nemekhez kapcsolódó magatartásformák lényegesen is különbözőek lehetnek, az iszlám társadalmakban például lényegesen eltérő a miénktől, ezért fontos az, hogy a missziókba menő katonáink ebben a kérdésben a NATO-val összhangban lévő megfelelő képzésben vegyenek részt.”

 Azaz elismeri, hogy más kultúrákban máshogy van, de a teremtésnek se mer nemet mondani, hogy lenyugtassa a kedélyeket mostantól úgy hívják tanfolyamot, hogy Műveleti kulturális tudatosság.

Isten hozott mindenkit Abszurdisztánban.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr9018083046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2023.03.28. 23:22:00

Nyilvánvaló, hogy Józsi bácsinak és Mari néninek a kis faluból a gender, mint fogalom nem nagyon magyarázható el, ezért egyszerűsítik egyfajta hívószóvá. A gender ma a kormány narratívájában egyszerre egy homályos fogalomkör a homokos, a beképzelt karrierista nő, transzvesztita és pedofil témájában.
Hasonló egyébként a migránshoz, ami szintén egy jóval tágabb fogalomkör: ott vannak a mondjuk munkacélból itt élő arab orvosok vagy a kínai éttermesek. Ahogy itt vannak a Magyarországra költözött határontúli magyarok is. Ők mind migránsok, a migráns jelentéstartalmát a politika mára mégis egy pejoratív, a szegénységi-gazdasági migrációt jelképező fogalommá írta át.

A gender alatt megjelölt folyamatok, a kulturális és társadalmi változás viszont valójában jelentősek és sokak szerint - szerintem sem mind pozitívak. Van egy általános "erjedés", ami a nyugat folyamatos térvesztésével, a közösség hanyatlásával jár. A régen a társadalmat összetartó ideológiák, a nemzet, a vallás, a család stb. hanyatlanak és nem nagyon látni semmit helyettük. Ebben nem kis része van olyan jelenségekhez, amelyek a gender kérdéséhez köthetők, legyen szó homoszexualitásról, transzneműségről vagy akár női érdekérvényesítés következményeiről a társadalomban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.03.29. 07:42:25

@MEDVE1978:
Igen, és azzal hívószóvá vált, értelmetlenné is vált.

Azért vagyok szkeptikus ebben a hanyatláselméletben, mert egyrészről, régen sem volt akkora összetartás, mint amit utólag képzelünk. Másrészről, amióta létezik írott történelem, azóta folyamatosan úgy érzik sokan, hogy hanyatlunk.
Én úgy vagyok vele, hogy változás van. Gyors változás, talán ijesztően gyors, de nem élem meg hanyatlásként.
Én se tudom megmondani, hogy mi jön, vagy van helyette, mint ahogy régen se tudták megmondani. Az utókor tudta.

Szerintem a nyugat nagy fölénye mindenképpen egy átmeneti állapot. Ha Kínában Mao előbb meghal, vagy a Koumintang győz, akkor még ennyi ideig se tartott volna.

MEDVE1978 2023.03.29. 10:52:52

A nyugat hanyatlása tényszerű szerintem civilizációs szempontból, tehát úgy, hogy mekkora hatalma van, mennyire irányítja az emberiség fejlődését, mekkora befolyása van.

A nyugat igazából a XVII-XVII. században kezdett el felemelkedni a gyarmatosítás / ipari forradalom kombinációval és a zenitet a XX. század első felében érte el. Akkor gyakorlatilag Oroszország kivételével a befolyása alatt volt Európa és Észak-Amerika mellett egész Ázsia és Afrika is. A gyors hanyatlás a második világháború után kezdődött meg és ma is tart, az Afrika és Ázsia feletti befolyás nagyon jelentős részében eltűnt, ami maradt az versenyez Kínával, valamint egyéb kisebb szereplőkkel és szimplán gazdasági érdekérvényesítésre korlátozott.

Ez a hatalmi szempont. Ezzel együtt a második világháború után jött egy jó kísérlet, ami lényegében a társadalom döntő részét jólétbe emelte, mialatt a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb szabadságjogokat biztosított az egyéneknek. Két fontos folyamatot emelnék itt ki: az egyik a széles középosztályok hanyatlása, ami a hetvenes-nyolcvanas évek óta tart és kihúzza a nyugati társadalmak lába alól a szőnyeget. Ez már önmagában csökkenti a természetes szaporodását ezeknek a közösségeknek, hiszen egyre szélesebb rétegek nem engedhetik meg maguknak a szaporodást.
A másik folyamat az eltérő családmodellek térnyerése. Ez egy elég tág fogalom, mert belefér az a szociológiai változás, ami a női egyenjogúsággal, válások számának megnövekedésével egyszuiülős családok sokaságát hozza létre. De ugyanúgy része a különböző eltérő életmodellek (homoszexuális, transz stb.) normalitásként elfogadása. Ha a társadalom azt sugallja, hogy ez a normalitás és ezek az életmódok általánosan elfogadottá válnak, az további születéscsökkenést okoz.

A nyugati társadalmak ezért válnak "vámpírokká" és bizonyos szinten gyerekellenesekké. A vámpír lét az, hogy mivel most már nagy mértékben csökken a fiatalok száma, ezért valahonnan kell munkaerő, azokat a szegényebb országokból toborozzák, elszívják az életerejüket. (Persze, mivel válogathatnak a német vámpír a magyar fiatalokat szívja el, mert ők képzettebbek, de mondjuk a franciák is Afrikából a képzettebb, gazdagabb diákokat fogják elsőnek behozni). A másik a gyerekellenesség, ami tendenciózusan valósul meg. Ez nem nagy cucc, a nyugati rendszerek demokratikus mivolta miatt alakul ki. Mivel a nyugati társadalmak elöregedők, ezért az idősebbek automatikusan az olyan kormányokra szavaznak, akik őket segítik, pl: nyugdíjat emelnek inflációkövető módon vagy fejlesztik az egészségügyet, de a közoktatást kevésbé stb. A gyerekvállalásra nem adnak adókedvezményt, de mondjuk az időskori öngondoskodásra igen stb. Ez egy a demokrácia természetéből adódó folyamat, azonban ez is hozzájárul ahhoz, hogy a természetes szaporodás csökken.

Végső soron a nyugat hanyatlását a természetes szaporodás csökkenése és az elöregedés okozza ma már és ennek egyik oka a korábbi normák erodálódása. Ezért nem "tetszenek" ezek nekem.

A változásról még: a nagy rendszerek (pl: birodalmak is) általában úgy buknak meg, hogy nagyon specializálttá és bonyolulttá válnak, aztán jön egy addig nem "lekövetett" változás, amit nem tudnak lekövetni és összeomlanak.

Az ókori Róma esetében ez a változás a római asszimilációs képesség gyengülése volt. A római birodalom alapját a légiók adták, rendkívüli fegyelmükkel, szervezettségükkel, hűségükkel. Kezdetben a légiókat csak római polgárokból toborozták, akik hűségesek voltak a birodalom és a római életstílus iránt. A rendszert folyamatos kihívások érték azzal, hogy érkeztek a barbárok a határára. Ezt megoldották specifikus válasszal, ami a törzsek egymás ellen fordítása, illetve betelepítése volt a birodalomba. Viszont egy idő után ezek a törzsek már nem asszimilálódtak és a nem római kultúrájú, értékrendű emberek lettek dominánsak a hadseregben is. Az ötödik század már erről szólt, Flavius Ricimerrel, a barbárok római vezetésbe való beszivárgásával, az elszakadó területekkel.

Ezt a változásra írtam. Igen, változás van és kérdéses, hogy a rendszer le tudja-e reagálni megfelelően, értelmes időn belül. Megszűnik vagy drasztikusan legyengül a közösségek, a társadalmak szövetét korábban adó intézmények (házasság, család, vallás, nemzetállam) jelentősége és egyelőre a helyükre semmi sem lép. Természetesen lehet azt mondani, hogy ez változás és idővel majd kiegyenlíti valami. Közgazdász vagyok, ez nagyon hasonlít arra a neoliberális gazdasági mondásra, hogy a piac kiegyenlítődik automatikusan idővel, lehet, hogy hosszú távon. A válaszom erre ugyanaz, mint John Maynard Keynesnek: hosszú távon mind meghalunk. Ez azt is jelenti nekem, hogy ez egy rossz jelenség rövid távon és érdemes változtatni rajta.

Boldeone2 2023.03.29. 11:00:50

@MEDVE1978: Van egy általános "erjedés", ami a nyugat folyamatos térvesztésével, a közösség hanyatlásával jár. A régen a társadalmat összetartó ideológiák, a nemzet, a vallás, a család stb. hanyatlanak és nem nagyon látni semmit helyettük."

- Ha erősen torzító, konzervatív szemüvegen át nézzük, nyilván van. Oswald Spengler a "Nyugat alkonyában megírta" több mint 100 éve, pont akkor , amikor a " nyugat " a csúcson volt
Egyáltalán mi az a "nyugat" és mikor volt csúcson? A Brit Gyarmatbirodalom meg USA felemeledése, az mondjuk 19. századra esett, de mi volt a 20. században? Akkor már nem a nyugati társadalmi-gazdasagi rend elterjedése " uralta " a világot? A szovjet típusú rendszerek is terjedtek persze, de annak a világrendnek vége lett, a gyarmati rendszer felbomlott és az "okosabb" országok ott is a nyugatias utat választották
Kína kérdése más, hiszen ott ma már a "kommunizmus " csak ürügy a pártelit diktatórikus hatalmának megőrzésére, gazdaságilag kemény kapitalizmus van ott is...
Kína csak visszahozta a 19. századi világgazdasági részarányát, de a potenciális növekedés ott is lassul, már látni a végét a " kínai csodának " India is jön felfelé, nem csoda, hiszen a GDP fele a fogyasztásból jön, vagyis: sok ember, növekvő fogyasztás
Az orosz- ukrán haború sem a nyugat, hanem Oroszország válságát mutatja- éppen a válság miatt van háború....

Boldeone2 2023.03.29. 11:17:24

@MEDVE1978: Végső soron a nyugat hanyatlását a természetes szaporodás csökkenése és az elöregedés okozza ma már és ennek egyik oka a korábbi normák erodálódása. Ezért nem "tetszenek" ezek nekem."

- Ezek a normális dolgok: az emberiség különböző földrajzi helyeken különböző népesedési ciklusokban van. 2100- ra MINDENHOL még Afrikában is le fog teljesen lassulni a népességszaporodás. A " normák " erodálódása egy természetes folyamat
Vannak új, pozitív normák, csak az még kevés emberhez jutott el

Ezt a változásra írtam. Igen, változás van és kérdéses, hogy a rendszer le tudja-e reagálni megfelelően, értelmes időn belül. Megszűnik vagy drasztikusan legyengül a közösségek, a társadalmak szövetét korábban adó intézmények (házasság, család, vallás, nemzetállam) jelentősége és egyelőre a helyükre semmi sem lép."

- Lényegében - eddig - erről szólt az emberiség történelme: birodalmak, kultúrák, vallások, népek - jöttek, láttak, győztek, majd eltűntek....
Az egyénnek meg mindig kétségei voltak a jövővel kapcsolatban, de "a jó hír az " hogy ami 100 év múlva jön már nem lesz hatással az életedre...

Egyébként a " Szebb Jövő " alapjai már le vannak fektetve , csak a nemzetállami önzés és szűklátókörűség miatt talán soha nem fog érvényre jutni...

A lényeg: nagy globális érdekalkukkal, szinte minden globális probléma lassan megoldható lenne

MEDVE1978 2023.03.29. 12:41:10

@Boldeone2:
"Ezek a normális dolgok:" "természetes folyamat"

Ezek csak lózungok. Mitől normális? Az emberiség több százezer éve létezik, legalább 12.000 éve településeken, városokban élünk, a kisebb törzsek közösségek ki tudja hány ezer éve. Minden egyes közösséget a XX. századig jellemzett az, hogy természetes szaporodással képes pótolni a holtakat vagy növelni a népességet / méretét. Egyébként eltűnt a létezésből. Mitől normális tehát a folyamat? Meredek kijelenteni, hogy ez a normális és nem az, ami több ezer évig volt és nem az, ami száz év óta van.

Mit számít, hogy természetes-e a folyamat vagy logikus-e? Nem sokat, attól még lehet káros. A pestis is természetes módon irtotta ki emberek millióit, mégsem tekintjük pozitívnak. Ahogy a vakbélgyulladásba is simán belehaltak természetes módon pár száz éve, de azt is inkább megakadályoztuk az orvostudománnyal.

"Vannak új, pozitív normák, csak az még kevés emberhez jutott el"
NA ne röhögtess. Azok a woke marhaságok, amit a nyugati elitek vallanak és a globalizációnyertesek mondjuk eljutnak a népesség 10%-hoz, akik talán még vallani is fogják ezeket az elveket. Mi van a többi 90%-al?
De még csak nem is ez, hanem kérdéses, hogy erősek-e ezek az új normák annyira, hogy helyettesíteni tudják a régi normákat?
Szerintem messze nem. Attól, hogy szereted az idegent, tolerálod a homokost, véded a környezetet stb. nem lesz olyan csoportidentitásod, mint amit a család, a nemzet vagy vallási közösség teremtett.

"Egyébként a " Szebb Jövő " alapjai már le vannak fektetve , csak a nemzetállami önzés és szűklátókörűség miatt talán soha nem fog érvényre jutni..."
Erről mindig az jut eszembe, hogy anno folytattak egy vizsgálatot arról, hogy az embereknek hány barátja lehet, illetve hány embert tud érdemben megkülönböztetetten kezelni a közössége tagjaként. Az eredmény emlékeim szerint egy falu lakosságának megfelelő (kb. 1000 fő) lett. A nemzetállami narratíva döntően azt az "illúziót kelti", hogy ők mind a te faludban vannak, mert ugyanolyan kulturális hátérrel, történelemmel rendelkeznek, mint te és ez jobb, mint másoké. A vallás is ehhez hasonlóan működik. Egy vallás, ideológia, kultúra nagyon erős jellemzője, hogy mit tilt, mennyire korlátoz be, ez az adott eszmerendszer, paradigma identitását, jellegét is adja.

Ezért nem működhet a globális alternatíva, mert túlságosan is tág értelmezést mutat, mindenkire vonatkozik. A közösségemet nem korlátozom, mert globálisan mindenkire igaznak tartom. Ez nem ad megfelelően szoros identitás, kapaszkodót, hogy nekem miért kellene szeretnem, szolidárisnak lennem a másik emberrel.

"A lényeg: nagy globális érdekalkukkal, szinte minden globális probléma lassan megoldható lenne" Ez olyan, mintha azt mondanám, ha létezne a Mikulás. Globális összefogás elképzelhetetlen, csak nagyon körülhatárolt néhány esetben, végveszélyben lehetséges. A történelem is ezt mutatja.
Ezért volt teljes mértékben működésképtelen a világ proletárjai egyesüljetek.

Az más kérdés, hogy ha mondjuk az emberiség kilépne az űrbe és 100 másik bolygón is lenne, akkor elképzelhetővé válna egy erősebb földi csoportidentitás. De ez, ha lesz, akkor is évszázadok múlva.

IdomitottFoka 2023.03.29. 12:51:37

@poszt: "hogy tisztázzak egy téveszmét", pff, ne kezd el te is.

IdomitottFoka 2023.03.29. 13:09:57

@MEDVE1978: " Ez nem ad megfelelően szoros identitás, kapaszkodót, hogy nekem miért kellene szeretnem, szolidárisnak lennem a másik emberrel."

De ez a nacionalizmusra is igaz. Ha az 1000 fős kutatást alapul vesszük, akkor két piréz közt sincs szorosabb kapcsolat mint egy piréz és egy pomogács közt. És igazából mitől lenne több közöm egy vadidegen magyarhoz, mint egy vadidegen norvéghoz? A puszta véletlen és a földrajz már elégséges kellene legyen? Ha a globális identitás igazából lebontja a ezeket a nem is valódi kapcsolatokat, mi is veszik el? Egy illúzió. Talán fájdalmas az elvesztése, de a valóság figyelmen kívül hagyása rendszerint még fájdalmasabb.

Btw, a közösségi finanszírozású startup-ok, a nemzetközi segítségnyújtás gyakran hatékonyabb volt az utóbbi időkben mint a nemzeti, pl a török földrengés esetén is. Ha pusztán a globális identitás nem is tesz szolidárissá, elég nyitottá tehet h egyéb okok, pl közös érdeklődés mentén legyenek szolidárisak egyes emberek, és a számosság miatt szélesebb lehet az alap.

Boldeone2 2023.03.29. 16:03:34

@MEDVE1978: Ezek csak lózungok. Mitől normális? Az emberiség több százezer éve létezik, legalább 12.000 éve településeken, városokban élünk, a kisebb törzsek közösségek ki tudja hány ezer éve. Minden egyes közösséget a XX. századig jellemzett az, hogy természetes szaporodással képes pótolni a holtakat vagy növelni a népességet / méretét. Egyébként eltűnt a létezésből. Mitől normális tehát a folyamat? Meredek kijelenteni, hogy ez a normális és nem az, ami több ezer évig volt és nem az, ami száz év óta van."

- Miért lennének lózungok? You have to think outside box!
A XX. század elején volt kb. 1,5 milliárd lakosa a Földnek, most pedig van 8 milliárd! ...és 2100- ra lesz kb 10,5 milliárd !
Azt kell megérteni neked is, egyrészt ez a folyamat már nem folytatható, vagyis ELKERÜLHETETLENEK a nagy globális alkuk a fejlődés keretiről, a megegyezések

Azok a woke marhaságok, amit a nyugati elitek vallanak és a globalizációnyertesek mondjuk eljutnak a népesség 10%-hoz, akik talán még vallani is fogják ezeket az elveket. Mi van a többi 90%-al?
De még csak nem is ez, hanem kérdéses, hogy erősek-e ezek az új normák annyira, hogy helyettesíteni tudják a régi normákat?
Szerintem messze nem. Attól, hogy szereted az idegent, tolerálod a homokost, véded a környezetet stb. nem lesz olyan csoportidentitásod, mint amit a család, a nemzet vagy vallási közösség teremtett."

- Túl sok szélsőjobboldali marhaságot olvasol! A " woke " az csak egy nem iranyadó áramlat a posztmodernbem, annak valós szerepét és társadalmi hatasát csak a szélsőjobb hisztériakeltők nagyítják fel
Miért nem arról beszéltek, hogy 1972 óta , tehát az ENSZ ember és környezet vilagkonferencia óta tudósok tízezrei, kormány és tárcaközi bizottságok dolgoznak a " A nagy globális érdekalkukon "
A Riói ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciara kidolgozták a fenntartható GLOBÁLIS fejlődés alapelveit ( lényegében az " Agenda 21 felel meg"
Ezek már nemcsak környezetvédelmi, hanem globális, fenntarható társadalmi - gazdasági fejlődési elvek

Persze, lehet azt mondani hogy az baromság , mert nincs globális identitás , meg túl sok a különböző partikuláris részérdek
De, a túpnépesedett és globális problémákkal küzdő problémáira úgysem lesz nemzetállami megoldás SOHA
Tehát előbb- utóbb meg kell születni a globális konszenzusnak

MEDVE1978 2023.03.29. 17:35:04

@IdomitottFoka:
Én gyengébbnek érzem az ilyen globális kapcsolatokat, mivel nincs mögöttük közös identitás vagy nagyon kismértékű az. Mondjuk a keményen vallásosak erős identitását, azonosulását a közös hit és annak szentírásai okozzák.
Szerintem nem nagyon van közösségi képző erő a globális jelenségekben.

"A puszta véletlen és a földrajz már elégséges kellene legyen? " A nemzetállamokban nagyon jelentős kulturális tartalom egyesül. A magyar nemzetállamot nézve ott van az összekötő nyelv és annak manifesztációi, az irodalom, a zene, a művészet stb. Ezen túl is vannak összekötő elemek, mint mondjuk a gasztronómia vagy mindenféle népszokások. Ez a földrajztól van részben, hiszen a nemzetállamok egy helyen vannak. Ez helyettesíti valamennyire azt, hogy az 1000 emberben nincs benne valamelyik másik magyar. Nem ismered és jegyzed meg, de a viselkedésre, prefernciáira van tipped.

A vallás még képes ilyet adni, de globálisan nehéz elképzelni más ilyen egyesítőt, közös kulturális talajt. Nem kapcsolódom egy indonéz munkáshoz jobban, mint a sarki pulikutyához. Sajnálnám, ha meghalna vagy ha rosszul él, de menő emberbarátságból, nem azért, mert közvetlenül érdekel a sorsa.

"Btw, a közösségi finanszírozású startup-ok, a nemzetközi segítségnyújtás gyakran hatékonyabb volt az utóbbi időkben mint a nemzeti, pl a török földrengés esetén is." Adományozz a facebookon, hogy jó ember legyél. No persze, csak ez nem strukturált és teljesen egyedi alkalmakhoz kapcsolódik.

"Ha pusztán a globális identitás nem is tesz szolidárissá, elég nyitottá tehet h egyéb okok, pl közös érdeklődés mentén legyenek szolidárisak egyes emberek, és a számosság miatt szélesebb lehet az alap."

Jim, Steve és még 10 társuk Pittsburgben hatalmas Slayer rajongó és én is. Elveszítik a munkáját és pénz kell nekik? Adok nekik? Nem. Legalábbis tendencia szinten nem. Attól még, hogy ugyanaz az érdeklődésük, engem annyira nem mozgat, hogy velük mi történik. A nemzetállam lokális alapot teremt a problémák megoldására. Globálisan a problémák döntő része megoldhatatlan.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.03.29. 21:00:08

@MEDVE1978:
Kétlem, hogy egy civilizációt minőségét a hódítási képesség határozná meg.

" Ez már önmagában csökkenti a természetes szaporodását ezeknek a közösségeknek, hiszen egyre szélesebb rétegek nem engedhetik meg maguknak a szaporodást."
Itt azért tévedsz, mert a gyerekek száma pont fordítottan korrelál a jóléttel.

"De ugyanúgy része a különböző eltérő életmodellek (homoszexuális, transz stb.) normalitásként elfogadása. Ha a társadalom azt sugallja, hogy ez a normalitás és ezek az életmódok általánosan elfogadottá válnak, az további születéscsökkenést okoz."
Itt azért tévedsz, mert azt feltételezed, hogy ezek az emberek szaporodnának, ha üldöznék őket. Pusztán az elfogadottá válásuk nem változtat a szaporulaton, maximum a hangulaton.

Rómát illetően az egy egész hosszú esszé lenne.
"Kezdetben a légiókat csak római polgárokból toborozták, akik hűségesek voltak a birodalom és a római életstílus iránt."
Itt azért, mert a máriuszi reformok egyik sajátossága pont az volt, hogy ettől kezdve a katonák nem Rómához voltak hűségesek, hanem az őket vezető legatushoz. Emiatt volt az, hogy Róma néhány évtizedente átélt egy polgárháborút.
A barbarizáció, mint elmélet egy Edward Gibbons nevű XVIII. századi skót történésztől származik és mára erősen túlhaladott. A hanyatlásnak számos oka volt. Pl. a hadsereg felépítése, az erős függés a rabszolgáktól, az állandó pénzügyi válság és nem utolsó sorban a kereszténység felvétele.
A rómaiak egyébként nem asszimilálták a leigázott népeket. Meg se próbálták. Kaptak római helytartókat, törvényeket és adókat, de ezt leszámítva békén hagyták őket.

Szerintem most úgy gondolkodsz, mint egy idős konzervatív. A házasság nem létezett öröktől fogva. A modern házasság alig 300 éves dolog. A modern családok alig 80. A nemzetállamok alig 200 éve vannak velünk. Vallások meg aztán tényleg jöttek és mentek.
Hiszek abban, hogy ahogy eddig is mindig túléltük a változásokat, ezután is túl fogjuk. Nyilván megrémít a gondolat, hogy milyen világban fogom leélni utolsó éveimet, de nem gondolom, hogy a világnak tekintettel kellene lennie arra, hogy én mit szoktam meg.

Ami az identitást illeti, identitást egy aktív közösséghez való tartozás ad. Na, már most, az, hogy magyar vagy, nem biztos, hogy erősebb, mint az, hogy mondjuk fradidrukker. Nagyon valószínű, hogy egy drukkertársadnak előbb fogsz segíteni, mint egy magyarnak az ország egy távoli zugában.
Úgy gondolom, akár a közös etnikum, akár a közös állampolgárság igen gyenge identitásképző dolog, ha szavakon túl nézzük. Egy közös ellenség, egy közös ügy sokkal erősebb tud lenni, mint egy ilyen absztrakt dolog.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.03.29. 21:04:19

@Boldeone2:
Nem nagyon hiszek abban, hogy létre fog jönni globális konszenzus bármiben, amit nem érez mindenki a bőrén. A klímaváltozás talán ilyen lesz, de pl. a túlnépesedés az inkább lokális probléma. Vannak területek, ahol simán elférne még egy csomó ember és vannak, ahol már most se tudnak mit kezdeni vele.

Boldeone2 2023.03.30. 00:16:42

@Lord_Valdez: A globális problémák lokális szinten jelentkeznek először, majd válnak globális problémává. Pl a népességrobbanás hiába zajlik helyi szinten, annak hatásai a globális migráció felerősödésével járnak. Vagy ha csak az elmúlt pár év eseményeit nézzük: a covid-járvány, vagy az orosz-ukrán haború, mindkettő óriasi hullámokat ver(t) globális szinten...
Milyen jó lett volna, ha valóban léteztek volna a " globális konszenzusok" , vagy legalább a nemzetközi jogot betartaná az agresszor ...
Tulajdonképpen az emberiség történelmi hibái játszódnak le újra és újra: túlnépesedés (relatív), környezetpusztítás, népvándorlás, járványok, népek- vallások-civilizációk harca, háborúk...

Csakhogy - pont a magas szinten globalizált világ és a túlnépesedett Föld miatt - egyre nehezebb megmenekülni, elszigetelődni ezektől a jelenségektől
Ezért mondják sokan hogy általános, globális válság van, a jövő a tét, pedig ma már az emberiség egységesebben képes lenne ezekre a káros (?) Jelenségekre válaszolni...A bolygó szempontjából persze ez csak "öntisztulás."..100 millió ember halála csak antropocentrikus nézőpontból- vagy még abból sem számít. Az élet megy tovább...Az emberek önző lények....

Szerintem a jövőben el kellene indulni egy globális egységesülési folyamatnak, ahogy pl az EU működik, de ehhez persze közös alapértékek és valamiféle azonos kultúra kell. Amíg a világ anakronisztikus társadalmakkal van tele, ez nem fog menni ...
Talán egyszer igaza lesz Fukuyamának és valóban " véget ér a történelem" , csak nem most, hanem pár száz év múlva...
Most azért Putyin háborúja jól pofánvágta az olyan utópista, progresszív embereket, mint én...
Azt gondoltam, hogy itt Európában már egy történelmi korszakon túl vagyunk, de nem....

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.03.30. 07:29:25

@Boldeone2:
De ezek egyike se érintett mindenkit ugyanúgy, és ezért nem mindenkinek van meg a motivációja a közös cselekvésre. Különösen, előfordul, hogy valakinek pont, hogy jól jön az, ami másnak probléma.
Ezért azt még el tudom képzelni, hogy egy nap lesz egy az ENSZ-nél hatékonyabb koordinációs testület, de azt, hogy önként fogunk együttműködni mindenféle témában, azt már nehezen.

MEDVE1978 2023.03.30. 09:47:54

@Boldeone2:
"Azt kell megérteni neked is, egyrészt ez a folyamat már nem folytatható, vagyis ELKERÜLHETETLENEK a nagy globális alkuk a fejlődés keretiről, a megegyezések"

Látod, ez a baj az aufklerizmussal, a lángoszlopkodással. Az emberiség egyszerűen nem így működik. Attól még, hogy elkerülhetetlen, a történelem maga mutatja, hogy nem fog működni és nem lesznek globális alkuk. Most is mit látni? Az USA és az EU itt a nagy woke hullámban azt gondolja, hogy majd szépen klímafordulatot csinál. Mindenki más meg nagyban szarik az egészbe. Van globális alku? Nincs. A kínaiak köszönik jól vannak, szennyeznek tovább. Ez egy naív, alaptalan idealizmus.

"A " woke " az csak egy nem iranyadó áramlat a posztmodernbem, annak valós szerepét és társadalmi hatasát csak a szélsőjobb hisztériakeltők nagyítják fel"

A woke a kulturális zászlóshajó. Mikor láttál utoljára olyan amerikai filmet, amiben nincs benne a kötelező néger, a kötelező erős női karakter, a kötelező homokos és a gonosz nem egy fehér férfi? Hogy a BLM jegyében megy a nagy néger áldozatkultusz, meg a defund the police az USA-ban? Hogy a németeknél a kölni erőszakolgatós szilveszter előtt külön kiadták a rendőrségnek, hogy csak kisebb mértékben foglalkozzanak a migránsokkal? Ezer évig lehetne sorolni. A woke missziója, hogy átalakítsa a világot és valláspótlék legyen, ahol a fehér heteroszexuális férfi a bűnös.

"Miért nem arról beszéltek, hogy 1972 óta , tehát az ENSZ ember és környezet vilagkonferencia óta tudósok tízezrei, kormány és tárcaközi bizottságok dolgoznak a " A nagy globális érdekalkukon """

Hát a világ mai állapotát figyelembe véve, eléggé hiábavalóan dolgoznak.

"De, a túpnépesedett és globális problémákkal küzdő problémáira úgysem lesz nemzetállami megoldás SOHA"

Már hogyne lenne. Jelenleg is egy egyensúlyban, ha úgy tetszik megoldásban élünk, amelynek a fő problémája leginkább a környezeti fenntarthatóság hiánya. Ha ma feltalálnának egy a jelenleginél sokkal hatékonyabb új aktív carbon capture technológiát, megállna az éghajlatváltozás és további 50-100 évig a nemzetállami keretrendszer tökéletesen működtetné az egészet. Persze emellett sok nehézség van még, de ezekre nem megoldás a világ proletárjai egyesüljetek.

grundigg 2023.03.30. 10:34:39

"A genderőrület új fejezete"

Mikor apám aggódva felhív, hogy az általános iskolában, ahova az unokáját írattuk, "van-e gender". Diplomás emer, nyugdíj előtt vezető pozícióban dolgozott.

És akkor elgondolkozom, hogy mégis mi az, hogy egy iskolában "van gender". Amikor az én időmben a fiúk barkácsoltak, míg a lányok hímeztek, az nem "gender" volt?

Aztán felmerül bennem, hogy - abban az értelemben, ahogy ő használja ezt a kifejezést - vajon a tudomása szerint melyik magyar általános iskolában "van gender".

És még szomorúan megállapítom, hogy amiatt nem hív fel aggódva, hogy van-e fizika- vagy kémiatanár az unokája iskolájában. Ahogy amiatt se hívott fel, hogy van-e elég szakképzett óvónő az óvodában, csak amiatt, hogy ugye nem a Meseország mindenkiét olvassák a gyerekeknek.

Persze ezeket nem mondom el neki, csak megnyugtatom, hogy ebben az iskolában "nincs gender". Valószínűleg egészen addig nyugodt is marad, míg be nem kapcsolja újra a hírtv-t.

MEDVE1978 2023.03.30. 10:38:10

"Kétlem, hogy egy civilizációt minőségét a hódítási képesség határozná meg."
Hívhatjuk ezt hódításnak vagy befolyásnak, lényegében mindegy. Utóbbi jóval olcsóbb. Az USA jelenleg az EU-t ilyen befolyási övezetében tartja elég nagy mértékben. A britek sem gyarmatosították teljes mértékben Kínát vagy Indiát, hanem teljes befolyást szereztek felette. Ettől még a brit birodalom óriási pénzt szedett ki belőle.

"Itt azért tévedsz, mert a gyerekek száma pont fordítottan korrelál a jóléttel."
Ez érdekes kérdés, a korreláció biztosan ott van, de az is biztos, hogy még az átalakuló modellek mellett is vannak olyan rétegek, akik a pénz hiánya miatt nem vállalnak gyereket. Szerintem itt kettős hatás van jelen.

"Itt azért tévedsz, mert azt feltételezed, hogy ezek az emberek szaporodnának, ha üldöznék őket. Pusztán az elfogadottá válásuk nem változtat a szaporulaton, maximum a hangulaton."

Azért nem értek egyet, mert statikus képpel számolsz. Holott a kép dinamikus. Ez nagyon messze vezet, a lényeg szerintem az, hogy az emberi szexualitás egy skálán mozog. Leegyszerűsítve a skála egyik oldalán a teljesen homoszexuálisok, középen a biszexuálisok a másik végponton pedig a teljesen heteroszexuálisok állnak. A valóságból tudjuk azt, hogy kényszer hatására (internátus, börtön, hadsereg) az ember képes homoszexuális aktusokra, illetve ezek természetes úton visszafelé is működnek számos homoszexuális férfi hosszútávon nőkkel él együtt vagy gyerekei is születnek, mielőtt teljesen homoszexualitásra áll át (csak sztárokat illetően George Michael, Freddie Mercury).
Ez nagyon sokat mond arról, hogy a szexualitás milyen nagy mértékben befolyásolható. Ennek az egyik megnyilvánulása a társadalom / kultúra / reklám.
A fentiekre persze nehéz kutatásokat találni, egyszerűen a téma nagyon nagy mértékű átpolitizáltsága miatt. A wikipedia ezt írja: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_sexual_orientation

Ebben is ott van, hogy a fiatalabb generációk közül többen vallják magukat homoszexuálisnak vagy biszexuálisnak. Volt egy angol kutatás, most nem találtam meg, de itt egy cikk: www.theguardian.com/society/2023/jan/25/young-people-england-wales-twice-likely-identify-lgb-overall-population

A lényeg tehát az a logikai lánc, hogy: 1. megengedő társadalom, a nem heteroszexualitást normaként bemutató média > 2. Több nem heteroszexuálisként élő ember > 3. Kisebb természetes szaporodás.

Természetesen van összefüggés az "üldöztetéssel", de nem ez a lényegi pont. Személyes tapasztalat, hogy a kétezres évek első évtizedében két cégnél dolgoztam, fiatalon, számos munkakörben, rengeteg embert ismertem meg. Egyetlen egy homoszexuális kollégám volt. Azóta máshol dolgozom, ahol eddig 5 homoszexuálissal találkoztam. (A munkahelyek nem különböznek profilban lényegesen, tehát hogy mondjuk az egyik művészekkel lenne tele, a másik meg építkezés. Nem a profil okozza a különbözőséget).

Róma > arra hoztam példának emlékeim szerint, hogy minél bonyolultabb egy rendszer, annál könnyebben jön egy olyan külső kihívás, amitől összeomlik. Persze a tényleges helyzet sokkal bonyolultabb volt, mint a példa.

"Szerintem most úgy gondolkodsz, mint egy idős konzervatív."
Lehet, hogy így látszik, de nem bánom, a címkék semmit nem jelentenek nekem. Inkább úgy érzem, hogy a nyugati civilizáció elért egy zenitet, egy jól kialakított egyensúlyt a jóléti állammal, aztán elkezdett lefele menni a lejtőn. Lehet, hogy azért vagyok konzervatív, mert azt a megoldást tartottam a legjobbnak és az újabbakat pedig egyre inkább hanyatlásnak érzem.

"Ami az identitást illeti, identitást egy aktív közösséghez való tartozás ad. Na, már most, az, hogy magyar vagy, nem biztos, hogy erősebb, mint az, hogy mondjuk fradidrukker. Nagyon valószínű, hogy egy drukkertársadnak előbb fogsz segíteni, mint egy magyarnak az ország egy távoli zugában."

De a fradidrukker egy kisebb, lokális kategória. Pont az ellentétéről beszéltünk, a globálisnál. Én Golden State Warriors szurkoló vagyok, de biztosan előbb segítek egy magyarnak, mint egy amerikai GSW szurkolónak.

"Úgy gondolom, akár a közös etnikum, akár a közös állampolgárság igen gyenge identitásképző dolog, ha szavakon túl nézzük. Egy közös ellenség, egy közös ügy sokkal erősebb tud lenni, mint egy ilyen absztrakt dolog."

Ez nekem kicsit körben járás, mert a közös etnikum vagy közös állampolgárság pontosan, hogy közös ellenségeket és ügyeket hoz magával. Lehet azzal érvelni, hogy ez nem elég erős, de szerintem a különféle globális ügyek és összetartások ennél sokkal gyengébbek.

Boldeone2 2023.03.30. 11:59:07

@MEDVE1978: Van globális alku? Nincs. A kínaiak köszönik jól vannak, szennyeznek tovább. Ez egy naív, alaptalan idealizmus."

- Dehogy vannak jól! Olvass utána jobban: a világ legszennyezettebb városai Kínában és Indiában vannak, nem jó az SENKINEK globálisan sem, ami ott zajlik
Idealista vagyok? Lehet, de szerintem a jelen globális trendek - és ezt mondja a legtöbb tudós - NEM fenntarthatók!

A woke a kulturális zászlóshajó."

- A lófaxt zászlóshajó! Ez csak a szélszőjobb által felszított hisztériakampány! Én járok külföldre is, ott is, itthon is nagyvárosi milliőben mozgok, de SEHOL nem tapasztaltam olyat, hogy a " woke " jelentős hatással lenne a társadalomra
Pl most hétvégen egy fesztiválon voltam, ahol elvileg rengeteg nemileg aberrált emberrel kellett volna találkoznom, de egyet sem láttam! Ezen deviáns emberek többsége láthatatlan a társadalomban, ha akarod - extrém esetekben - láthatod őket
Vidéken meg nagyjából SEMMI
Pont azok az emberek hiszerizálhatók a legjobban, akik még életükben nem jártak az USA- ban, de még nyugaton sem!
Én 2 évet éltem kint, de ott sem láttam egyetlen LMBTQ embert
Hollywood nyilván progresszív lesz, miért lenne más ?
Azt szeretnék, ha Afrikában is megnéznék a filmeket, meg mindenhol a világban...Meg szeretnének politikailag " korrektek lenni "
Üzletileg is ez a rentábilis!

Boldeone2 2023.03.30. 12:08:08

@Boldeone2: Ha ma feltalálnának egy a jelenleginél sokkal hatékonyabb új aktív carbon capture technológiát, megállna az éghajlatváltozás és további 50-100 évig a nemzetállami keretrendszer tökéletesen működtetné az egészet. "

- De ott van a " Ha " egyébként pont azt látjuk, hogy nem működik jól a nemzetállami keretrendszer, nemhogy egy globális problémát nem tudnak szinte megoldani , de teremtik az újat

A nemzetállamok fiatal képződmények, esély van szerintem a nemzetállamok átalakulására. Az EU is valójában egy magasabb szintű integració
Az átlag német ma már inkább " global citizen " , kevésbé német...
Grétáék sokkal jobban megértik már magukat a többi, globális zöldprogi fiatallal, mint egy "hazai " nácival...

Boldeone2 2023.03.30. 12:18:36

@MEDVE1978: Ez nekem kicsit körben járás, mert a közös etnikum vagy közös állampolgárság pontosan, hogy közös ellenségeket és ügyeket hoz magával. Lehet azzal érvelni, hogy ez nem elég erős, de szerintem a különféle globális ügyek és összetartások ennél sokkal gyengébbek."

- Még igen, de nem biztos hogy így lesz ez a jovőben! Nem biztos, hogy pl.egy magyar progresszívnek vannak közös érdekpontjai a magyar szélsőjobbal, a kormányoldallal, hiszen teljesen mást gondolnak a világról, sőt, lényegében - mivel nem demokratikus országban élünk- az egyik oldal brutálisan elnyomja a másikat , így inkább ellenségként tekintenek egymásra
Új identitások jönnek létre majd a jövőben, ami azt jelenti hogy lesznek, már vannak, globális mozgalmak a valós vagy vélt érdekek alapján

MEDVE1978 2023.03.30. 15:40:59

@Boldeone2:
"Dehogy vannak jól! Olvass utána jobban: a világ legszennyezettebb városai Kínában és Indiában vannak, nem jó az SENKINEK globálisan sem, ami ott zajlik"
Persze ez így van. Ettől függetlenül szarnak bele, a saját polgáraik egészségébe is.

"" woke " jelentős hatással lenne a társadalomra" Olvass előbbre, fentebbre a szexualitásról, amit Lord Valdeznek írtam.
Mondjuk az USA-ban a fekete áldozatkultusz, a németeknél meg a migránsok iránti kiemelt félrenézés, finomkodás nem hatás a társadalomra? A kisfiam szól, amikor már a huszadik olyan reklám jön a rajzfilmek szünetében, hogy a "lányok mindenre képesek", a "lányok ügyesek", mondjuk a legónál, hogy apa, miért csak a lányokról beszélnek?
Múltkor nézem a TV-t, valami cipő házhozszállító alkalmazás. A főhős két különböző bantu néger lány. Úgy, hogy ez elvileg a közép-európai piac, ahol mondjuk 0,1% a négerek aránya. Az embernek összeszorul a gyomra, hogy Magyarországot azért kíméli meg egyedül kicsit ez az idióta hisztéria, mert Don Orbán, a maffiafőnök uralkodik. (Persze a megkíméli az nem valós, mert a woke folyamatosan beszivárog a nyugati kultúra fogyasztásán keresztül).

"Azt szeretnék, ha Afrikában is megnéznék a filmeket, meg mindenhol a világban...Meg szeretnének politikailag " korrektek lenni "
Üzletileg is ez a rentábilis!"
Kivéve Kínában, kb. ennyire őszinte ez az egész. Az új (woke) Star Wars trilógiai kínai poszterén a Disney leretusálta John Boyega fekete színészt. (Mivel ő nem menő a kínai piacon, mert a kínaiak nem szeretik a négereket).

"De ott van a " Ha " egyébként pont azt látjuk, hogy nem működik jól a nemzetállami keretrendszer, nemhogy egy globális problémát nem tudnak szinte megoldani , de teremtik az újat"

Ahogy azt is láttuk, hogy a Szovejtúnió által vezetett globalizációs kísérlet milyen eredménnyel járult, pedig annak hasonló céljai voltak, mint most a woke-nak.

"Az átlag német ma már inkább " global citizen " , kevésbé német.."
Az a 40-50%, aki a globalizáció nyertese, meg van pénze. Na ő persze global citizen.

"Grétáék sokkal jobban megértik már magukat a többi, globális zöldprogi fiatallal, mint egy "hazai " nácival..."
Ja, ezek a radikálisok. Igen, a magyar nácik is biztosan szívesebben keresik a hasonszőrű német birodalmi polgárok barátságát, mint mondjuk a magyar liberális zsidókét. De a szélsőségek a társadalom kis része.

Magyarországon pont annyi, hogy amikor a nácik becsületnapjukon parádéztak a várban, akkor külföldről kellett segítséget hívniuk, hogy bunyózzanak velük.

Boldeone2 2023.03.31. 00:28:29

@MEDVE1978: Másképp látjuk a dolgokat, de most nem akarok már mindenre válaszolni, mert téged is beszippantottak a széljobb hamis narratívái, amelyek 100x veszélyesebbek mint az " LMBTQ" nem vagy alig létező propagandája ...

hvg.hu/itthon/20230330_leszbikus_par_villamos_tamadas_kes_homofobia

Boldeone2 2023.03.31. 00:38:10

@MEDVE1978: Az embernek összeszorul a gyomra, hogy Magyarországot azért kíméli meg egyedül kicsit ez az idióta hisztéria, mert Don Orbán, a maffiafőnök uralkodik"

- A saját - nem igazolt - paranoiáid foglya vagy ! Valójban Magyarországon van folyamatos hisztéria: "migráns , Soros, Libsi, Brüsszel meg társai..."
A normalitás az még mindig nyugaton van, az emberek is úgy választanak lakóhelyet maguknak!

Nyilván egy belterjes magyar kisvárosban kevesebb dolog fog történni, mint egy német vilagvárosban, ahol napi idegen tízerek fordulnak meg, de vajon Budapest biztonságosabb mint Köln? Kötve hiszen ...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.03.31. 07:51:59

@MEDVE1978:
Hogy csökkenne-e a befolyás? Ha megnézed az Afrikai Uniót, akkor ők az EU-t tekintik példaképnek. Számos harmadikvilágbeli ország próbálja importálni a nyugati intézményeket.

"A valóságból tudjuk azt, hogy kényszer hatására (internátus, börtön, hadsereg) az ember képes homoszexuális aktusokra"
De közben nem válik azzá.

"ezek természetes úton visszafelé is működnek számos homoszexuális férfi hosszútávon nőkkel él együtt vagy gyerekei is születnek"
Igen, de itt jól működő családokról beszélünk, vagy olyanokról, ahol a gyerek valóban megszületik, de végig ott van a feszültség, hogy van valami, amiről senki se mer beszélni.

"Ez nagyon sokat mond arról, hogy a szexualitás milyen nagy mértékben befolyásolható."
Nem igazán. Arról mond sokat, hogy mennyire elfogadott a dolog. Értelemszerűen minél kevésbé elfogadó egy társadalom, annál nagyobb valószínűséggel nem fog valaki coming outolni, vagy annál tovább él hazugságban.

"A lényeg tehát az a logikai lánc, hogy: 1. megengedő társadalom, a nem heteroszexualitást normaként bemutató média > 2. Több nem heteroszexuálisként élő ember > 3. Kisebb természetes szaporodás."
Szigorúan nézve igaz, de mivel azért még így is apró kisebbségből beszélünk, nem ez hozta a nagy változást a szaporulatba.

"Lehet, hogy azért vagyok konzervatív, mert azt a megoldást tartottam a legjobbnak és az újabbakat pedig egyre inkább hanyatlásnak érzem."
Ez igazából egy természetes neurológiai folyamat. A 30-as éveid közepe környékén a világnézeted befagy és nem csak az, hanem a zenei ízlésed, az ételpreferenciáid is. Innentől kezdve ez lesz a Mérce, a Normális, amihez képest nézed a világot és minden ettől való eltérés már romlás.
Épp ezért szoktam (szép magyarosan szólva) cselendzselni ezeket a hanyatlásképeket, mert objektíven nem támaszthatóak alá. Ha megnézed, hogy milyen bűnügyi statisztikák voltak 30-40 éve, vagy ha emlékszel, hogy milyen kosz volt a városokban, akkor nem az látszik, hogy most mennyivel rosszabb a világ. Más, rohadtul más és sok minden idegen, meg jobban szerettem úgy, mint most. Csak ez nem feltétlenül hanyatlást jelent. Ha megkérdezel fiatalokat, ők határozottan nem fogják annak látni.

"Én Golden State Warriors szurkoló vagyok, de biztosan előbb segítek egy magyarnak, mint egy amerikai GSW szurkolónak."
De aktív közösséget alkotsz-e vele. Együtt jártok meccsre minden hétvégén? Együtt isztok utána? Mert, ha csak annyi köt össze, hogy ugyanannak szurkoltok, akkor ti nem alkottok közösséget.

"a közös etnikum vagy közös állampolgárság pontosan, hogy közös ellenségeket és ügyeket hoz magával"
Egyáltalán nem biztos. Pont azért is van ez a nagyfokú megosztottság, mert nem érződik, hogy tényleg közös ügy lenne. Az, hogy a politikus megmondja, hogy legyen ez a közös ügy, attól még lett az. Való igaz, hogy globálisan és még inkább így van.

MEDVE1978 2023.03.31. 18:24:07

@Lord_Valdez:

"Hogy csökkenne-e a befolyás? Ha megnézed az Afrikai Uniót, akkor ők az EU-t tekintik példaképnek. Számos harmadikvilágbeli ország próbálja importálni a nyugati intézményeket."

Afrika gyakorlatilag teljes egészében a nyugat gyarmataiból állt a XIX. századtól a XX. század második feléig. Versenytárs nélkül, tehát nem volt olyan nagy kultúra, civilizáció, ami hatással lett volna rá. A XX. század második felében az oroszok egyértelmű tényezők lettek, a kétezres évektől pedig a kínaiak. Ez mindenképpen a befolyás hanyatlása. Pár napja az iráni-szaúdi békülést Kína hozta tető alá. Ez is a "befolyás hanyatlása".

"A valóságból tudjuk azt, hogy kényszer hatására (internátus, börtön, hadsereg) az ember képes homoszexuális aktusokra"
De közben nem válik azzá."
Igazából lényegtelen, tud úgy viselkedni. Pontosan azt mondom, hogy a szexualitás ha úgy tetszik befolyásolhatóbb, terelhetőbb. Ha ez tényleg így van, akkor viszont a kulturális háttér ezt jelentősen tudja változtatni.

"Szigorúan nézve igaz, de mivel azért még így is apró kisebbségből beszélünk, nem ez hozta a nagy változást a szaporulatba."

Hát a kérdés az, hogy mennyi az a kicsi. A brit fiatalok 50%-a mondta azt egy felmérésen, hogy ő nem 100%-ban heteroszexuális.
"https://yougov.co.uk/topics/society/articles-reports/2015/08/16/half-young-not-heterosexual"

"A 30-as éveid közepe környékén a világnézeted befagy "
Ez így szintén kicsit lózungos. Ismerem ez a folyamatot vagy hallottam már róla. Sokan esküsznek rá, hogy a tinédzserkorban a zenei ízlésed kialakul és örökre az lesz az etalon. Nálam nem ez van, rengeteg más stílusú zenekart fedeztem fel és szerettem huszas, harmincas, negyvenes éveimben. Nem feltétlenül gondolom, hogy ez így van és pont az ember 30-as éveivel vagy akár 40-essel. Elsősorban azért, mert én ezt gondoltam 25 évesen is a "tökéletes gazdasági / társadalmi rendszerről" és az akkor is a jóléti államra hajazott. Én inkább azt mondanám, hogy az változott, hogy nem hiszek már abban, hogy az emberek drasztikusan meg mindenféle nagy eszmék hatására.

grundigg 2023.03.31. 19:47:22

@MEDVE1978: "Pontosan azt mondom, hogy a szexualitás ha úgy tetszik befolyásolhatóbb, terelhetőbb."

Mondod, csak nem bizonyítod. Nem lehet összehasonlítani egy olyan helyzetet, amikor 15 évre összezárnak egy zárkába 4 másik férfival, és azt, amikor a társadalmi közeg megengedő.

Nem bizonyítod azt sem, hogy ez az egész összefügg a demográfiával. Az idézett brit felmérés után 7 évvel a termékenységi ráta az Egyesült Királyságban 1,57. Ez kb. annyi, mint nálunk, és magasabb, mint pl. Lengyelországban az LMBT-mentes övezetivel.

És persze a legnagyobb kérdés, hogy még ha igazak is a feltevéseid, mégis milyen módszerekkel kellene mások szexuális irányultságát a "helyes" irányba befolyásolni?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.04.01. 09:45:47

@MEDVE1978:
Lehet, hogy itt érdemes lenne a befolyás szót több rétegre választani.
Kína kulturális befolyása semmiképp se terjed túl Kelet-Ázsián. A gazdasági súlya vitathatatlan, hisz a második legnagyobb gazdaság és az olcsó termékek legnagyobb exportőre.
Európának és az USA-nak viszont a kulturális befolyása vitathatatlan. Annyira, hogy még Kínában is a kosárlabda a legnépszerűbb sport. Kínában is sorban állnak az amerikai filmekért, de fordítva ez nem jellemző.

Egyáltalán nem lényegtelen, hogy azért eszel kenyeret, mert kenyeret akarsz enni, vagy azért, mert nem lehet húst kapni. Ettől nem kezded el szeretni, csak elviseled.
Illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy a börtönben lévők többsége nem létesít homoszexuális kapcsolatot, ezért valószínűbb az, hogy nem megváltoztak, hanem csak felszínre jött az a bizonyos már eleve meglévő "nem 100%-ban heteroszexuális" hajlam.

"A brit fiatalok 50%-a mondta azt egy felmérésen, hogy ő nem 100%-ban heteroszexuális."
Ettől azért nem kell olyan nagyon megijedni, mert ez kb. annyit takar, hogy egy lány néha szájon csókol egy másikat, meg talán a börtönben. Ettől nekik még lesz gyerekük később.

Nyilván nem mindenkinél ugyanolyan sebességgel történik a neuroplaszticitás csökkenése, de a jelenség létezik. A saját fiatalkorod az etalon és emiatt a hanyatlásérzés szubjektív. Erre akkor jöttem rá, amikor megfigyeltem, hogy a különböző konzervatív gondolkodók máshoz viszonyítják a hanyatlást, de igazából mindegyikük a saját fiatal korához.

MEDVE1978 2023.04.01. 18:11:52

@grundigg:

"Mondod, csak nem bizonyítod. Nem lehet összehasonlítani egy olyan helyzetet, amikor 15 évre összezárnak egy zárkába 4 másik férfival, és azt, amikor a társadalmi közeg megengedő."

Igen, általában ez a standard válasz. A probléma csak az, hogy ha a felméréseket nézed, akkor azokat kb. a 90-es évektől készítik. És azokban még 2-3-5% a nem heteroszexuálisok aránya. A 90-es években már senkit nem fenyegetett a börtönbüntetés + ezek a felmérések általában anonimek, mint minden nagyon személyes témát érintő felmérés.
És azóta van növekedés, jelentősen. A megadott wikipedia linken pl:
Kanada 1988 2% nem hetero 2012 5,3%.

A többi nyugati ország hasonló tendenciát mutat.

"Nem bizonyítod azt sem, hogy ez az egész összefügg a demográfiával. Az idézett brit felmérés után 7 évvel a termékenységi ráta az Egyesült Királyságban 1,57. Ez kb. annyi, mint nálunk, és magasabb, mint pl. Lengyelországban az LMBT-mentes övezetivel."

Jelenleg lassan az Y generáció van nyugaton szülési életkorban, a Z még nem. Leginkább a Z generációt jellemzi ez. Tehát még nem látszhat nagyon az eredményeken a beesés. Józan ésszel végiggondolva egyébként az egésznek össze kell függnie a demográfiával. Ha a fiatalabb generációkból mondjuk 25% buzinak vallja magát, ez a szám viszont korábban csak 5% volt, az biztosan hatással kell legyen a természetes szaporodásukra.

MEDVE1978 2023.04.01. 18:23:10

@Lord_Valdez:

"Lehet, hogy itt érdemes lenne a befolyás szót több rétegre választani."
Ebben az esetben is egyértelmű a hanyatlás, mert mit látunk: a nyugat gazdasági dominanciája a XX. század közepéig gyakorlatilag teljes. Van még rajta kívül gazdaságilag törpe Ázsia, egy szegény Szovjetunió. A katonai dominancia a francia, holland, brit gyarmatbirodalmakkal, az USA-val teljes.
A kulturális dominancia is, az indiaiak talán örökre a brit vasúthálózatot tekintik majd etalonnak, ahogy még ma is az identitásuk egy részére rányomták a britek a bélyegüket.

Ehhez képest ma már nem ez van. Kulturális dominancia talán jobban megmaradt, de katonai már messze nincs: az orosz-kínai tengely egyenértékű, a gazdasági befolyás alól kikerült Kína és Ázsia.

A görögök kulturális dominanciája a térségben az ókorban akkora volt, hogy túlélte a birodalmuk bukását és lényegében Róma is nagy részben görög kulturális mintán ment egy darabig. Hatalomként mégis eltűntek.

"Ettől azért nem kell olyan nagyon megijedni, mert ez kb. annyit takar, hogy egy lány néha szájon csókol egy másikat, meg talán a börtönben. Ettől nekik még lesz gyerekük később."
Ezt az igazolná, ha nem csökkene tovább a természetes szaporodás.

"Erre akkor jöttem rá, amikor megfigyeltem, hogy a különböző konzervatív gondolkodók máshoz viszonyítják a hanyatlást, de igazából mindegyikük a saját fiatal korához."
Hát ebből a szempontból nem feltétlenül gondolom magamat a szabályt megerősítő példának. A jóléti állam ugyanis csak koraszülött formájában létezett Magyarországon, illetve amire kiléptem a gyerekkorból már véget is ért....

Ebből

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.04.02. 10:24:41

@MEDVE1978:
Azért vegyük észre, hogy nem az történt, hogy a Nyugat visszaesett, hanem hogy a többiek felzárkóztak. Ez azonban nem annyira meglepő dolog, ha ismered a közgazdaságtant. Ez maximum relatív hanyatlás, de az lett volna csoda, ha ez nem történik meg.

"Ezt az igazolná, ha nem csökkene tovább a természetes szaporodás."
Nem csökken. Beállt egy kb. konstans szintre. Nézz meg hosszabb görbéket. Mindenhol azt fogod látni, hogy a 80-as évek elejére zuhan nagyot, utána valamennyit visszamászik és azóta itt nagyjából ott van. A Covid alatt beesett, de ezt leszámítva a nem látszik csökkenő trend.

IdomitottFoka 2023.05.05. 15:20:48

Amúgy igaza van, mert nem lesz itt semmiféle haderő, most h prüsszeltől már nem tud lopni és vlagyimirtől se kap, kénytelen az országot kifosztani.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.05.07. 13:01:00

@IdomitottFoka:
Ez csak egy talpnyaló, neki nem dolga, hogy gondolatai legyenek.
Ellenben érdekelne, hogy mit értett az új vezérkari főnök a szittya gondolkodásmód alatt.

IdomitottFoka 2023.06.06. 08:44:40

@Lord_Valdez: az csak elírás. Nem szittya hanem szittyó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2023.06.11. 16:09:03

Azon gondolkodtam, hogy melyik az ijesztőbb: Hogy politikai szempontok alapján választották ki a vezérkari főnököt és nem a legalkalmasabb embert nevezték ki vagy az, hogy ő volt a legalkalmasabb.

IdomitottFoka 2023.06.13. 08:46:22

@Lord_Valdez: a szakértelem ócska bolsi trükk, minttuggyuk. nem az ember itt a lényeg, hanem h ez a szerepkör is h kiürült. bármelyik militarista és/vagy autokrata állam vezérkari főnöke legalább vki, aki számít (vagy legalább egy közeli hozzátartozója számít) itt meg egyre súlytalanabb alakok tűnnek fel, lehet bárki csak könnyen félreállítható legyen. én már kósalalin se csodálkoznék.

Tesz vesz IV · www.kkbk.blog.hu 2023.07.22. 14:37:25

@grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézheti mellé a hír tévét ha akarja, ha diplomás, és maradt még benne értelem akkor nem lesz nehéz összeegyeztetni hogy melyik a valóság
süti beállítások módosítása