Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Mit tudott Napóleon?

2020.06.06. 14:54 | Lord_Valdez | 3 komment

Címkék: protekcionizmus

Megjelent az index gazdasági blogjában egy érdekes kérdés. Napóleon a háborújával elvágta Franciaországot az olcsó textiltől és felfejlődött a francia textilipar. Amikor a kommunisták tették ugyanezt, nem fejlődés lett belőle, hanem sorvadás. Miért? Mit tudott Napóleon, amit a kommunisták nem?
Erre a kérdésre a blog nem ad választ, de én megteszem.

Napóleon azt tudta, hogy ezt nem szándékosan csinálta. Szándékosan nem sikerült volna.
Egy Robert Lucas nevű közgazdász fogalmazta meg, azt ami amúgy is triviális kellene, hogy legyen, hogy ha csinálsz egy gazdasági szabályozást valamilyen gazdasági helyzetre, akkor annak a hatása egyáltalán nem biztos, hogy az lesz, mint ami logikusnak látszik a múltbeli ismeretek alapján. Ez azért van, mert a te múltbeli gazdasági adatokra épülő modelledben olyan paraméterek is meg fognak változni, amikre nem számítasz. Magyarul a szabályozás érvényteleníti a modellt, amire a szabályozást kidolgoztad.

Már korábban is írtam, hogy ha valamit ki kellett volna függeszteni a minisztériumokban, akkor az nem a NER nyilatkozat, hanem 3 egyszerű szó, hatalmas betűkkel: "Az emberek alkalmazkodnak".
Hozz bármilyen szabályt, az emberek megváltoztatják a viselkedésüket. Úgy változtatják, hogy mindenki individuálisan a legjobbat hozza ki maga számára, függetlenül a szabály alkotójának elképzeléseitől.
A szabályt be fogják tartani, csak nem feltétlenül úgy, ahogy te vártad.
Azt kapod, amit kérsz, nem azt, amire vágysz. Ha te azt mondod, hogy legyen több diplomás, akkor az egyetemek leszállítják a felvételi és vizsga kritériumokat. Több diplomás lesz, de több tudás nem. Ha te azt mondod, hogy legyen a GDP 2%-a elköltve a hadseregre, akkor el lesz költve. Jó eséllyel hülyeségekre, de el lesz.

Ha a francia textiliparosok tudtak volna arról, hogy mostantól ők mindig is védve lesznek az angol textilipartól, akkor nem kezdtek volna bele hatalmas fejlesztésbe, mert nincs rá motivációjuk. Egy cég se költ többet fejlesztésre annál, mint amennyit szükséges, hogy megőrizze, vagy kicsit javítsa a relatív pozícióját. Miért javítsam a termelékenységet, ha a magasabb árat meg tudom fizettetni a fogyasztóval? Inkább zsebre teszem, nem?
A napóleoni háborúkról azonban nem lehetett tudni, hogy meddig fog még tartani. Ez a bizonytalanság arra sarkallta a francia textilipart, hogy fejlesztésre használja ki a megnövekedett profitot.

A kommunisták, illetve sok más állam a különböző protekcionista intézkedéseket örök életűnek szánták, vagy ha nem is, de nem mernek hozzányúlni. Ennek megfelelően az iparági szereplők ehhez alkalmazkodtak. Gyenge verseny = magas profitok, alacsony termelékenység mellett. Ld. amerikai acélipar.

Friss esemény, hogy a hazai fertőtlenítőgyártás hihetetlen gyorsaság futott fel. Azért történt, mert elakadt az import lehetőség. Ezzel megnőttek a profitlehetőségek. A magas profitlehetőség meg vonzza a befektetésre váró tőkét.
Ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy ez nem is tart majd örökké.
Ha örökké tartana, akkor nem kellene sietni. Akkor senki se fizetné ki a gyorsított ütemű kapacitásbővítéssel járó extra költségeket, hanem belőnék az optimális költség-haszon arányt és szépen komótosan építkeznének.
Még rosszabb a helyzet, hogy ha ez nem a piaci helyzet nyomán alakul ki, hanem állami szabályozás által.
Ekkor a helyi iparosok az államhoz fordulnak, hogy minél több számukra kedvezőbb szabályváltoztatást lobbizzanak ki, illetve támogatásokért kezdenek el kuncsorogni, és végül az egész a korrupció melegágyává válik. Ez azért történik, mert az állami szabályok, beavatkozások számára kedvező irányba történő hajlítása több profittal kecsegtet, mint a versenyképesség fejlesztése.

Na, kérem, Napóleon azt tudta, mint a koronavírus. Piac sokkot okozott az állami szabályozás megváltoztatása nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2815745988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2020.06.11. 11:13:53

Milyen termékeny lettél hirtelen.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.06.11. 17:01:22

@IdomitottFoka:
De most megyek sörözni a kollégákkal és remélhetőleg elmúlik :)

G. Nagy László 2020.08.27. 09:04:10

Érdekes, hogy erről az apróságnak tűnő, de annál fontosabb körülményről milyen ritkán esik szó...
süti beállítások módosítása