Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete
  • tesz-vesz: @Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény (2022.10.28. 13:27) Nekünk semmi se jó

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (32) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (13) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A marxizmus szükségszerűen erőszakos

2018.05.05. 21:04 | stoic79 | 4 komment

Címkék: kommunizmus marx baloldal szocializmus diktatúra kollektivizmus marxizmus

Karl Marx születésének 200. évfordulójáról több helyen is megemlékeztek, és ahogy az lenni szokott, előkerültek a marxizmus apologétái is. Eme "nemes" feladatot Jean-Claude Juncker, az Európia Bizottság elnöke vállalta magára, ahol a marxista apologéták egyik kedvenc érvét hozta fel, nevezetesen hogy a marxizmusból nem következnek azok a rémtettek, amiket a különböző kommunista államok vittek végbe.

Ezen írás célja ezt a toposzt cáfolni, és megmutatni, hogy a marxizmusból szükségszerűen következik a majdnem teljes körű erőszak és teljesen lényegtelen, hogy az azt megvalósítók milyen szándékkal próbálják az elméletet implementálni.

Egy hamis felosztás

A marxi társadalomkép fókuszában az emberek két nagy csoportja - tőkések és munkások - közötti konfliktus áll. Marx szerint az igazságtalanság legfőbb oka, hogy a tőkés a munkás kizsákmányolásával szerzi vagyonát, így ennek a konfliktusnak a feloldása az lesz, ha a tőkések vagyona felett a munkások rendelkeznek majd.

Ez a gondolatmenet nagyon szépen hangzik, csak az a probléma vele, hogy olyan szempont szerint osztja ketté a társadalmat, ami szempont inkább folytonosnak tekinthető. Ezt néhány egyszerű példán keresztül könnyű belátni.

Mert az egy dolog, hogy a gyártulajdonos tőkés, de vajon tőkés-e a vegyesbolt tulajdonosa? Vagy az, aki kiadja egy szobáját másoknak? És a kocsma tulajdonosa? Mekkora földednek kell lennie, hogy tőkés legyél? Tíz hektár? Öt? Vagy minden földtulajdonos tőkés?

És mi a helyzet a termelőeszközökkel? A traktort gyártó cég vezetője nyilván tőkés, de tőkés-e a kovácsmester? Vagy akinek több disznója van és azok közül párat elad, az tőkés? Hány malactól számítva nem minősül tőkésnek? Tíz? Öt? (A lenti videóban Hofi Géza malacos vicce nagyon szépen megmutatja, hogy ez miért nem mindegy):

A fenyegetés

Ezekből már következik, hogy miért szükségszerű a marxizmus minél szélesebb körű erőszakos kimenetele. Mert ha odamész a gyártulajdonoshoz, és azt mondod, hogy adja a gyárat a munkásoknak, ő viszont nem adja, akkor mit csinálsz? Ha úgy hagyod, akkor értelemszerűen egy tőkés sem fogja a tulajdonát odaadni, azaz meg kell fenyegetned, hogy erőszakot alkalmazol, ha "önként" nem adja oda.

És miért csak a gyárakkal legyen ez? Az előzőekből látszik, hogy a "tőkés" egy roppant tág fogalom, és a vegyesbolt tulajdonosától kezdve a kovácson keresztül a kulákig rengeteg ember beletartozik, akiket mind meg kell fenyegetni, különben nem adják oda a tulajdonukat.

Persze lehet mondani, hogy valahol meghúzunk egy határt, és nem teljes körű az erőszak, viszont ekkor a nagyobb tőkések ezeket a szabályokat könnyen ki tudják játszani és nem valósul meg a tőkésmentes társadalom.

Konklúzió

A marxizmus alapfeltevéséből következik, hogy erőszakmentesen nem megvalósítható. Nyilván van különbség a különböző megvalósítások között abban, hogy milyen szinten történik ez meg, de nélküle egyszerűen a marxizmus és a szocializmus megvalósíthatatlan.

Az emberek nagy részét azért képesek a szocialisták és a marxisták megtéveszteni, mert nem veszik figyelembe, hogy a "tőkés" csoportban is emberek vannak, és ez sokkal heterogénebb csoport, mint ahogy azt Marx elképzelte. Ez kombinálva azzal, hogy gazdasági és politikai döntéseket nem azok eredményei, hanem szándékai szerint ítélnek meg teszi lehetővé, hogy Marx munkásságát még sokan pozitívan értékelik.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr313894162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.05.05. 22:36:34

Én is gondoltam rá, hogy írok róla, de egész más megközelítésből. Holnap, ha nem leszek rá lusta, talán...

Untermensch4 2018.05.05. 22:44:46

A marxizmus egy hülye vallás a sok közül. Mindegyik szekta qrvára békés egészen addig amíg nem jut elég hatalomhoz hogy várhatóan sikerrel erőszakot alkalmazzon.

camilló 2020.01.12. 16:34:31

@Untermensch4: Gondolkodtam egyáltalán érdemes-e vitába bocsátkozni. Ha már erőszakosság! A Nagy Francia Forradalom teljesen vértelenül zajlott és a nyaktilót csak favágásra használták, a szabadság egyenlőség, testvériség jegyében. Az a gond, hogy el sem tudjátok magatokat helyezni a politikai palettán, mert kevés hozzá az ismeretetek. Nem hibáztatlak Titeket, mert ebbe a hibába még TGM is beleesett, pedig tőle szélesebb látókörű embert nem igazán ismerek. A pacifizmus, nem azonos a liberalizmussal, ha már erőszak. manapság azok akik liberálisnak vallják magukat, valójában neoliberálisak aminek nem sok köze van az eredeti szabadság, egyenlőség, testvériség eszméjéhez. Sokkal inkább a kapitalizmus (ha úgy tetszik Marx szavaival a tőke) mindenekfelettiségének a védelme az ami jellemzi. @Lord_Valdez: Ennek fényében nyugodtan írhatsz Te is a marxizmus erőszakosságáról. Marx alapvetően közgazdasággal foglalkozott. Szeretném ha kifejtenéd, mi az amiben tévedett a tőke működésével kapcsolatban:)
süti beállítások módosítása