Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete
  • tesz-vesz: @Ződ2000: ez az ulpius teljesen ostoba szegény (2022.10.28. 13:27) Nekünk semmi se jó

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (32) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (13) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (58) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Vesszen a jobbik

2017.04.05. 08:00 | Lord_Valdez | 98 komment

Címkék: protekcionizmus meritokrácia

Én is megszólalnék a CEU ügyben, de mégsem fókuszálnék rá, mert van a magyar belpolitikában egy csomó látszólag független dolog, ami mögött egy közös ok van.

Először nézzük a konkrét ügyet. Azzal az indoklással akarják "megrendszabályozni" a CEU-t, hogy az külföldi diplomát is ad, ezért a többi egyetem hátrányban van vele szemben és ez szükséges a magyar felsőoktatás védelmében.
Tegyük fel, hogy ez így van és hogy ez baj, akkor logikusan adódik a kérdés, hogy a kormány miért nem a többi egyetem külföldi akkreditációjáért kezdett el harcolni. Aki azt hiszi, hogy a válasz az, hogy mert Soros az aktuális ellenség, annak csak részben van igaza.

Ha megnézünk más ügyeket is, akkor ennél sötétebb kép fog kirajzolódni. Ilyen például a 90-es és 2000-es évek örök toposza az állítólagos balliberális sajtófölény.  Erre rengetegszer hivatkoztak mindenféle fórumon, de az okát mindenféle misztikus ármányokban vélték megtalálni, és semmilyen konkrét intézkedést nem tudtak felmutatni. A gondolkodásra képes embereknek már akkor is feltűnt, hogy valami nem igazán stimmel vele. Egyrészről, olyan sajtótermékeket is besoroltak ide, amik valójában totálisan semlegesek voltak. Szimpla bulvárújságírásról beszélünk, mint amilyen a Blikk, vagy a Mai Nap volt. Másrészről, az egyszeri jobboldali (az egyszerűség kedvéért nevezzük annak, még akkor is, ha nagy része valójában nacionalista baloldal) valójában rengeteg sajtótermékből választhatott, a viszonylag normális Magyar Nemzettől, az egészen elborult Magyar Tudatig, vagy Nemzetőrig. Annak az oka, hogy ezek összesített olvasottsága nem érte el a Népszabadságét, vagy Mai Napét, nem az elnyomásban keresendő, hanem abban, hogy erre a tartalomra ennyi volt a kereslet. Ha mondjuk Demokratából tízszer ennyi fogyott volna, akkor tízszer ennyit nyomtattak volna. Ha a HírTV-t tízszer ennyien nézték volna, akkor tízszer ekkora lett volna a nézettsége.

(Apró közbevetés mielőtt valaki rázendít, hogy a Népszabadság piaci okokból szűnt meg, felhívnám a figyelmét pár apróságra, amiket a Stáb elfelejtett megmondani.
1. A Népszabadság a maga 38 ezres olvasottságával még mindig az egyik legjobb volt. Lényegében csak a Bors és Blikk verte, igaz, ők nagyon, de nem is igazán ugyanaz a kategória.
2. Piaci alapon senki nem vásárol meg egy évek óta veszteséges lapot, anélkül, hogy tudná, hogy hogy fog belőle nyereséget kihozni. Márpedig, amikor a klasszikus sajtó egésze leszállóágban van, akkor erre nemigen van remény. Pontosan emiatt nem találtak rá vevőt évekig.
3. Egy lap legértékesebb vagyona a márkaneve, a szerkesztőségi tagjai, illetve az olvasótábora. Egyetlen olyan piaci szereplőt nem találsz, aki megvásárol egy céget, azután a legértékesebb vagyonelemeit eldobja. Ilyet csak az tesz, aki nem a saját pénzét égeti el, vagy teljesen elment az esze. Hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vevő melyik kategória, azt az olvasó fantáziájára bízom.)

Látszólag nem idetartozó téma a kiskereskedelem. Ott bevezettek egy nagy boltokra szabott felügyeleti díjat, bizonyos méret felett boltok vasárnaponkénti kötelező zárva tartását, mostanában a kötelező minimum alkalmazottszámot akarják bevezetni, valamint a parkolóhelyek után fizetendő adót.

Vagy vehetnénk az RTL-klubra kitalált reklámadót, vagy eleinte próbálkoztak azzal is, hogy megtiltották volna, hogy pénzt kérjenek a kábeltársaságoktól. És még hosszasan lehetne sorolni az olyan intézkedéseket, amik mind a sikeresebbeket sújtanánk.

Ezeket nem kisebb és nem kevésbé baljós dolog köti össze, mint az anti-meritokratikus gondolkodásmód. Olyan emberekről beszélünk, akik nem a piacgazdaságban szocializálódtak és nem érzik át annak a jelentőségét, hogy a legjobbak legyenek valaminek az élén. (Semjén és Fónagy kerek-perec meg is mondta, hogy ők nem hisznek a versenyben). Akik úgy gondolják, hogy valami attól lesz kiemelkedő, hogy megkapja a kiemelt titulust (pl. kiemelt egyetemek). Sőt, nem egyszerűen nem értékelik, hanem egyenesen félnek tőle. (Erre, speciel, van is okuk, mert azért ezek az emberek a politikai világon kívül nem kimondottan elismertek (értsd: senkik).)

Azért rettenetesen problémás ez a hozzáállás, mert egyáltalán nem szolgálja a minőség javulását. Sőt, azáltal, hogy bünteti azokat, aki túl jól teljesítenek, és jutalmazza azokat, akik jól törleszkednek a hatalomhoz, azt eredményezi, hogy a kevésbé jól teljesítők kiszorítják a jobban teljesítőket.

Ez a hatalom szempontjából egy nagyon kényelmes helyzet, mert felépít egy hűséges klientúrát, ami segíti a hatalomban maradást, de az országnak egyáltalán nem jó.
Azzal, hogy kiszorítja a jobb termékeket és szolgáltatásokat, nemcsak a lakókat és a gazdaságot fosztja meg a jobbtól és hatékonyabbtól, de egyúttal a saját sírját is ássa közben. Bár ezt általában csak túl későn szokták észrevenni. Az alapprobléma, hogy a kiszorítósdi véget ér az országhatárnál és a világ többi része (ahol nem nyomták el a hatékonyabbakat) közben elmegy mellette.
Ha valaki nem hiszi el az elméletet, akkor forduljon az emlékeihez. Volt nálunk egy KGST, ahol pontosan ezt a versenyképtelenséget rejtegettük évtizedeken át. Aki élt már akkor, az emlékszik, hogy mennyire lehetett örülni, amikor az ember végre hozzájutott egy Daciához, vagy Wartburghoz, és jó is volt, ameddig nem tudtad, hogy a fal túloldalán az emberek Opelekkel és Volkswagenekkel járnak. Aztán leomlott a fal és hova lettek ezek a szocialista autógyárak? A kutyának nem kellettek a fapados, kéthetente javítandó benzintemetőik.
Ez az egész versenyfóbiás berendezkedés addig működik, ameddig egy védett burokban vagy, elzárva minden megmérettetéstől. Csak épp, ahogy nő a különbség a védett és nem fejlődő, illetve nem védett és fejlődő országok között, úgy ezt a burkot évről-évre nehezebb fenntartani (nézd meg, hogy mit kínlódik Észak-Korea is vele). Ráadásul minél régebb óta fennáll, annál nehezebb lebontani, mert a rendszer kegyencei annál inkább ragaszkodnak a status quóhoz. Az ilyen rezsimeket végül csak valami kataklizma szokta tudni kimozdítani a saját maguk által kreált csapdából ld. Japán és Meidzsi-restauráció, az Oszmán birodalom összeomlása stb.
A történelmi tapasztalatok alapján bölcsebb dolog az anti-meritokráciát fel sem építeni.

Visszatérve: azt nem tudom, hogy végül mi lesz a CEU-val. Még az is lehet, hogy a kormány meghátrál az adott ügyben, de a gondolkodásmód marad. Már csak azért is, mert nem kizárólag a Fideszben van jelen, hanem eléggé áthatja a magyar közéletet. A Fidesz legfeljebb annyiban speciális, hogy hatalma is van hozzá, hogy felépítse. Ha a CEU-t sikerülne is megmenteni, az ország sikerének legnagyobb kerékkötője akkor is itt marad: a jobbtól való félelem.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr3112402389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2017.04.05. 09:26:06

Azt hittem (a cím miatt) vhogy megtaposod Vonát vagy Torockait, belevezetve a posztot egy istenes szarviharba, de megint csak a régi nóta...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.05. 20:13:41

@IdomitottFoka:
Ha ez vigasztal, akkor én is unom, de mit csináljak, ha ez az átkozott mentalitás nem bír elmúlni, sőt erősödni látszik.

A Jobbik meg nem érdemel túl sok szót. Vona egy ügyes helyezkedő, Torockai meg egy mezei dilinyós.

Jakab.gipsz 2017.04.05. 22:34:29

A CEU botrány indokolt, mert egy eleve elhibázott, tudomány-filozófia fellegvára.

Mi a különbség a kommunizmus internacionalista ámok futása és ateizmusa, illetve a neoliberalizmus, multikultúrája annak globalizációja és persze az ateista jog-államisága között? A válasz egyértelmű: semmi !

Ha valami úgy totyog és hápog mint egy kacsa, az a valami kacsa!

Nézzetek utána.

Ezt a vackot nem szabad védelmezni, amit a Soros-CEU tudomány cím szóval hablatyol, nem tudomány.

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.05. 22:35:29

Sorosnak és a szervezeteinek azért kell eltünniük, mert minden határt átléptek, amikor az ARABOK mellé álltak a migrikérdésben.

Ennyi, be kell zárni, el kell kergetni az összeset, lehetőleg Sorost pedig átadni egy olyan országnak ahol vadásznak rá.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.04.05. 22:38:16

Jó írás, erre a szempontra nem is gondoltam.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2017.04.05. 23:02:41

Azt nem lehet mondani, hogy írásodnak se vége, se hossza.
Van:
- vége, és
- jó hosszú. tartás.
A jobbtól, egyébként:
- nem szégyen kikapni
- lehet félni
- lehet tartani, sőt ez kötelező is. Mármint a jobbra

VaradiJanos 2017.04.06. 00:10:33

Hiánypótló poszt. A negyvenegyedik a témában.

Beáta Rigóné Szilágyi 2017.04.06. 00:48:56

@IdomitottFoka: Akkor a "jobbik" szót nagy betűvel írta volna a szerző. :)

Robur 2017.04.06. 01:04:38

@Jakab.gipsz: Magánegyetem, magánpénzből magán emberek fizetik a tandíjat. Senkinek semmi köze hozzá. Ha azok tudománynak gondolják az ő dolguk. Ha oda járnak az ő dolguk. Ennyi. Ha annyira nem érne semmit nem járnának oda annyian.

Jakab.gipsz 2017.04.06. 04:26:44

@Robur: Bárcsak ennyire egyszerű lenne ez a tudás dolog, de jó is lenne.

Sajnos nem ez a helyzet, pl. ha valaki megmerte kérdőjelezni az Einstein-i relativitáselmélet egzaktságát azt úgy rúgták ki minden honnan, hogy a lába sem érte a földet.
A hatalom nem pusztán pénzt és politikai hatalmat takar, az igazi hatalom az amikor TE mondod meg, mit szabad tudni és mit nem.

Ez a tudás hatalmának a kisajátítása.

morpho 2017.04.06. 04:33:41

@Jakab.gipsz:

Attól még magánegyetem magánpénzből. Amiről te beszélsz az irreleváns. (attól most tekintsünk el, hogy egyébként hülyeség is)

nu pagagyí 2017.04.06. 05:24:20

@Jakab.gipsz: És ki a fasznak kell a te bigott világnézeted? Lemaradtatok néhány száz évvel. A felvilágosodás és a humanizmus korszaka előtti sötét középkor bontakozik ki a rezsim munkája révén. Az ideológiátok nagyszerűségét remélem zsellérként élvezheted majd ki.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 05:52:22

Nézzük a valóságot! A CEU nem egyeteme, hanem Soros janicsárképzője. Ez a nagy helyzet.

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.06. 06:29:56

Valójában az ellentmondástól fél a Fidesz, meg a másként gondolkodó értelmiségtől és egy ellenzéki véleményformáló rétegtől. Szánalom.

megamedve 2017.04.06. 06:39:26

Jól beszéltél. Tegyük még hozzá azt, hogy mindez nem politika, hanem bűnözés.

jjoey 2017.04.06. 07:28:52

A lapos tv ellen mikor indul a harc? Nem a miénk és sokaknak van. Magyar embernek rendes magyar katodcsoves videoton vagy ff orion tv-t! És hétfőn ne legyen adás!

Stenonis 2017.04.06. 07:32:55

@Jakab.gipsz:
Az a vicces, hogy az Einsteini relativitáselmélet nem egzakt. Kvatum szinten nyugodtan ki lehet dobni. És ezt az összes fizikus tudja. Ezért sehonnan nem rúgnak ki senkit.

Ha annyira szar a CEU, akkor miért veri a nemzetközi felsőoktatási listákon a többi magyar egyetemet?
Miért jönnek ide külföldi diákok, hogy kicsengessék a tandíjat?

Stenonis 2017.04.06. 07:35:10

@MaxVal BircaMan HJCD:
Különösen az alkalmazott matematika képzésük borzasztó. Azok a turbános, papucsos, buggyos nadrágos matematikusok nagyon félelmetesek...

vénkujon 2017.04.06. 07:36:02

kovács z. fid. kormányszóvivő huzogatja a penisét a trambulinon. a fürdővendégek üvöltenek: bele ne hokizz a medencébe!
zoltán visszaüvölt: ti hokiztooooooook!!!! (közben épp fecskendzik a fasza)

:)

2017.04.06. 07:40:31

@Jakab.gipsz: "a Soros-CEU tudomány cím szóval hablatyol, nem tudomány."

Akkor az összes vallási egyetemet is be kell zárni, mert az tényleg nem tudomány, hanem átverés.

Mei Ling 2017.04.06. 07:42:15

2010-ig a ballib médiafölény eleinte 99%-os volt, majd a Hír tv megjelenésével 95-re csökkent. Ez nevezték ők liberális demokráciának. És még így is elzavarta őket a nép.

Netuddki. 2017.04.06. 08:08:53

"a kormány miért nem a többi egyetem külföldi akkreditációjáért kezdett el harcolni"

Mert rombolni sokkal könnyebb mint építeni. Ugyanis az építéshez ész is kell.

Nem különbek ezek a táliboknál és az iszám állatnál. Azok is vallási fanatizmusból lerombolták az emberiség történelmi értékeit. Sok értelme volt annak is...

Netuddki. 2017.04.06. 08:13:03

@Jakab.gipsz: De szerencsére itt vagy te nekünk, a közismert tolvajfideszes, fizetett bértroll, a 8 általánosoddal, amit 10 év alatt végeztél el, hogy megmondd mi a tudomány meg mi nem az.

Muhaha!
Szánalmas kretén, az vagy. Mint a tolvaj fideszetlen fajtád...

vénkujon 2017.04.06. 08:18:44

@MaxVal BircaMan HJCD: felhívom a figyelmed, hogy bulgáriábó nincs rálátásod az ügyeinkre. +ha leválsz a navról akkor automatikusan libsi vagy

Pipas 2017.04.06. 08:31:28

@Stenonis: "Ha annyira szar a CEU, akkor miért veri a nemzetközi felsőoktatási listákon a többi magyar egyetemet?"

A nemzetközi listákon, ahol az egyetemeket hasonlítják össze a CEU nem is nagyon létezik. Persze találni egy-két listát, ahol jó eredményt értek el, főleg olyanokon, ahol bizonyos képzésket hasonlítanak össze, de nyilvánvaló, hogy a komoly listák többsége nem is jegyzi a CEU-t.

Tessék egy példa: www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2016

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.06. 08:44:23

Attól, hogy valami nem tetszik egy elborult fideszesnek még nem kell bezártatni. Tudjátok mit, én is szarok a CEU-ra, nem is tudom, hogy mit tanítank ott. De ettől még nem akarom azt, hogy más se járhasson oda. A vallási alapú fideszes soroszás sem érdekel, mert bullshit úgy ahogy van. A mentális károsult narancsosok elhiszik, a normális ember meg nem. Ráadásul ha választani kell Brüsszel és Moszkva között alighanem egyértelmű kell, hogy legyen a választás már csak a történelmi multunk miatt is.
Az enyveskezűségen túl ez a baj a fidesszel, hogy egy rohadt akarnok bagázs. És Magyarország legalja válaszol rá, a honfitársaink közül a primitív akarnok majmok, akik szeretik a gyangébbet rugdosni, akik szeretnek mindenkit rendszabályozni, betiltatni ami nekik nem tetszik stb.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.06. 08:46:32

@MaxVal BircaMan HJCD: Mondja egy bolgár Putyin agitpropos. Köszönjük, hogy a mai napodat is az internet szennyezésével töltöd. Remélem jól élsz belőle és tovább hízlalod azt a tohonya seggedet kedves Azamat Bagatov.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.06. 08:49:05

@Stenonis: "Ha annyira szar a CEU, akkor miért veri a nemzetközi felsőoktatási listákon a többi magyar egyetemet?
Miért jönnek ide külföldi diákok, hogy kicsengessék a tandíjat? "

Jajj, micsoda kérdés ez? Egy hülyefideszest ezzel nem fogsz meg. Hát nyilván azért, mert a felméréseket melyeken a CEU elől végez a Soros pénzeli, és sorosbérencek csemetéi jönnek ide tanulni, hogy utána beépült imerialista ügynkök legyenek. :-)

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 08:53:47

@Stenonis:

"Ha annyira szar a CEU, akkor miért veri a nemzetközi felsőoktatási listákon a többi magyar egyetemet?
Miért jönnek ide külföldi diákok, hogy kicsengessék a tandíjat?"

A CEU-n szinte nincs is fizetős diák, az ott tanulók 90 %-a Soros-ösztöndíjas. Miért jön? Mert kapott ösztöndíjat, azért.

Zalai Béla 2017.04.06. 08:55:12

@Jakab.gipsz: "Mi a különbség a kommunizmus internacionalista ámok futása és ateizmusa, illetve a neoliberalizmus, multikultúrája annak globalizációja és persze az ateista jog-államisága között? A válasz egyértelmű: semmi !"

Egggen, hát ha tetszett volna egyetemre járni, ott tanítják az efféle semmiségeket. Lásd még mi a különbség a kereszténység és a zsidók szisztematikus kiirtása között.

"Ha valami úgy totyog és hápog mint egy kacsa, az a valami kacsa!"

Vagy (például) egy hápogó, totyogó, kétévés embergyerek. De tessen csak levágni, sütőbe vele. A bőre ropogós, a húsa omlós, csak jól kell elkészíteni. Tollazni se kell, és több is kijön belőle, mint a madárból.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.06. 09:10:37

@Jakab.gipsz: A kommunista időkben Kádár János nem tarotta szükségesnek, hogy bezárassa az olyan kollégiumokat, ahol nem a szája íze szerinti tanítás folyik. Ha bezáratja, akkor a fidesz mai vezetésének jó része megmarad kanászlegény szinten. Ma a fidesz bezáratja az ilyen iskolát. Ez a különbség a volt kommunisták és a fidesz között. Mindíg mondom, hogy a komcsik igazi jogutódja a fidesz, de bizonyos téren már túl is tettek rajtuk, példa erre a mostani eset.

Jakab.gipsz 2017.04.06. 09:12:08

@Tibi !: Képzeld el én pedig azon szoktam röhögni, hogy a kárpátok géniuszának is elég volt 8 általános, és a brüsszeliták géniuszának is elég a nyolc általános és még is kancellár szeretne lenni, és azokon is szoktam röhögni akik 100%- os szavazattal egyhangúlag megválasztották. Csupa derű ez az európai unió.

@Stenonis: Kérdezd meg Egely Györgyöt-t, ő tudna róla mesélni, mennyi kutató tűnt el nyomtalanul és véletlenül. Én inkább R. Penrose-re hallgatok szerinte csak egy paradigma, azaz kozmológiai szinten sem igaz, zsidó hablaty, a megoldhatatlan egyenleteikkel egyetemben.

@Ylim: Bezzeg a szcientológusokkal nincs ilyen problémád, (mert az tudomány ), Hi-hi-hi.

@morpho: @nu pagagyí: A sötét középkorban mindenki úgy tudta, a föld lapos aztán jött a fehér felvilágosult keresztény ember és letesztelte, kiderül, hogy egy görbült felület és isten nekik adta Amerikát. Most kezdik a tornyaikat az irigykedők lerombolni. Ugye milyen érdekes?

Hogy ti milyen hulék vagytok, sajna a sok CEU-diplomás barom kezdi át venni a hatalmat, a TI fejetek felett.

vénkujon 2017.04.06. 09:13:24

@Pipas: akkor minek is bezáratni, ha olyan jelentéktelen? akkor miért érdemel külön origós, schmidtmáriás cikket? mindenpénteki orbánt?:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.06. 09:16:22

Amúgy azt vágjátok, hogy Orbán lánya 15 milliós tandíjért egy ugyanolyan konstrukcióban működő iskolában tanult Svájcban, ami miatt Viktor most a CEU-t támadja? Most akkor ostoba, vagy kétszínű görény? Lehet választani.

444.hu/2017/04/05/orban-rahel-svajci-iskolaja-pont-ugy-mukodik-mint-amiert-eluldoznek-a-ceu-t-magyarorszagrol

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 09:26:45

@vénkujon:

Hogyan? Hiszen nem él az országban, nem adózik, azaz szemét jöttment?

legyetek 2017.04.06. 09:38:04

@Stenonis: Einstein és tudásmonopólium témában csak
annyit mondok: Kaluza. Akit érdekel nézzen utána.
Ugyanez az attitűd nyilvánul meg abban, hogy
gendertanszék.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.06. 09:47:53

CEUtanázia?

Az, aki ma élve temet
El egy egész egyetemet,
Tartson maga előtt jelet:
„Sötét középkori lelet”!

Ős patkány most új kórt terjeszt,
S azt, ki kiejteni mer Yes-t,
(Mivel e szó nemzetközi)
Leidegenügynöközi?

CEU-t tönkre sújtó erő
Reméljük, hogy hamar merő
Rosszullétként illan tova,
S kidől, mint a Patás lova*!

Messze hajítja el Böde,
Belepi a múltnak köde,
Nem jön többé hívatlanul,
S aki akar, CEU-n tanul!

*Sanyiii!!! Sanyikáám!!!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2017/04/ceutanazia.html

Duplaxiii 2017.04.06. 09:52:14

Gondoltam elolvasom, hogy szerinted mi az egytelen és valós oka a történetnek (a héten már a huszadik egyetlen és alap okot ismerhettem meg a blogtében...), de amit leírsz, az köszönő viszonyban sincs a valós folyamatokkal.
Te egy kb. 10 évvel ezelőtti mozgalmár konspirációt ismertetsz (újszülöttnek, minden vicc új), de az már idejét múlta, már ezerszer cáfolva lett.
Egy igaz, hogy semmi köze az oktatáshoz vagy soroshoz...
Probálj onnan kiindulni, hogy miért csak egy részhalmazát zaklatják a civileknek? Miért csak egyes multikat próbálnak megszüntetni, korlátozni? Miért a CEU a gond és nem a hazai oktatásipolitika? És tedd szembe a klasszikus diktatúrák működésének az alaptörvényeit! Milyen lábakat kell megszerezni, milyen forrásokat kell elzárni!
.
Nem jó a sajtós példád sem, mert a Blikk még pár említett már régen nem voltak magyar kiadványok, például a Népszabadság nagyon régen nem baloldali politikia kiadvány volt, ahogy a Nemzeti Sport sem sporszakmai napilap, hanem egy svájci bulrvámulti magyar lapjai! A vezér a Blikk, a kisteső meg a Nemzeti Sport és a politikai pályán meg a Népszabi versenyzett. Most utóbbi megszünt, a többi meg egy mozdulattal került a gázszerelőhöz! Ezért kerül azonnal a NS élére a pogácsás szőlősi...
Az felvetésemre igazolás, hogy az egyik láb, a média (tömegtájékoztatás, Göbbelszi, Sztálini jellegű tömegtájékoztatás) megszerezve! A kormány, hatalom, döntéshozás megszerezve! Az igazságszolgáltatás megszerezve!
Az oktatás lezüllesztése, zsarolása is végre lett hajtva, de ott még - ahogy a vállalkozói szférában pár multi miatt - vannak ellenőrzietlen (pénz)csatornák!
Erre koncentrálj és ne gumicsontokon rágódj. Azt ők dobják neked. Ez is egy láb...

Jakab.gipsz 2017.04.06. 10:15:06

@Zalai Béla: Igen a semmiségeket kell keresni, de melyik egyetemen azokon amiket a komcsik szerveztek, vagy azokon amiket a libbancsok szerveznek, többek között a CEU -n, amikor is kiagyalják, hogyan kell tudományosan gondolkodni .

Igen fején találtad a szöget, ezért szokott a vasorrúbába mézeskalács házat építeni. (a hülye gyerekeknek)

Én inkább félem a görögöket, még akkor is ha ajándékot hoznak.

@Felchutty Bugrisch: Igen a mi Kádárunk egy megvilágosodott pillanatában a következőket mondotta, "elvtársak a kommunizmus egészen biztosan jó dolog, de előtte a szocializmust kell felépíteni, a kommunizmus alapjait" és kifogott az elmebajos bigott komcsikon. Azaz egy őrült hibbant elméletből fabrikált egy vidám barakkot, ( noha nem volt más választásunk), rövidre fogva abban a barakkban még a cigány embereknek is volt annyi méltósága, hogy nem kellett élelmet lopnia az őrizetlen boltok elé kirakott ládákból. Jött ez a libbancs söpredék megszakértette a magyarokat, azóta a cigányok egymástól is lopnak és egymást árulják egy tál lencsért rabszolgának, nyilván valóan azért mert a magyarok rasszisták.

Zalai Béla 2017.04.06. 10:22:56

@Jakab.gipsz: Hogy melyik egyetemen kell, azt kérdezd azoktól a böcsületesmagyar, konzervatív, keresztény értelmiségiektől, akik a CEU-n látták eddig biztosítva a kutatásukhoz és oktatásukhoz szükséges feltételeket - talán mert nem azt nézik, kitől kapják a pénzt, hanem azt, hogy mire költ(het)ik.

Működik jelenleg is káderképző Magyarországon, de sajnos nem külföldi milliárdosok, hanem az adófizetők pénzéből.

Jakab.gipsz 2017.04.06. 10:27:40

@Felchutty Bugrisch:

Ha egy kis esze van Orbánnak, a Svájcban kidobott pénz után a leányát , gyermekeit a magyar-filozófusokra bízza, az "éhenkórász bölcsészeinkre", akik éhbéré is oktatnak, (ezek a magyar-filozófusok, borzasztó emberek, a tanítványokból még azt is kiakarják préselni, amit saját maguk sem tudnak).

Robur 2017.04.06. 10:47:23

@Jakab.gipsz: Az einsteini relatívitás elméletet az egész fizikus társadalom elismeri, de hogy ez hogy jön a CEU-hoz arról halvány lila gőzöm sincs. Arról, hogy egy magánegyetemen ami csak magánpénzből működik ki mit tanít arról pláne nem értem kinek mi köze.

konrada 2017.04.06. 10:50:46

"Piaci alapon senki nem vásárol meg egy évek óta veszteséges lapot, anélkül, hogy tudná, hogy hogy fog belőle nyereséget kihozni."

...ha most eltekintünk attól hogy lap, hanem mint egy porfolió részeként nézzük, akkor rá lehet jönni, hogy de.

Ugyanis egy olyan porflió része volt, amelyben volt sok kisebb nyereséges, és egy nagy veszteséges egység.
Ilyenkor szokás abban a ronda kapitalizmusban likvidátoroknak eladni az egészet, akik a veszteséges egységek bezárásával megtisztítják a porfóliót, és a maradék - nyereségesen üzemeltethetőt - viszik tovább...

...jó én értem, hogy volt benne politikai rész is - hiszen a vevőt biztosították előre arról, hogy reklámmegrendelésekkel a maradék biztosan marad nyereséges, és ez randa mutyi-dolog.
De a lényegen nem változtat: a Népszabadság piaci alapon versenyképtelenné vált, a többi rész - a megyei lapok meg még versenyképesek, de csak akkor, ha pénzzabáló nagy lapot nem kell nekik eltartaniuk...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.06. 11:03:24

A ballib véleménydiktatúra ma is fénykorát éli.

Magyarországon csak 60%-nyi a ballib sajtó fölény, a többi országban 80-90% közelében van.

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.06. 11:08:58

Magyarországon soha senki nem hitt a sajtónak 90 előtt se meg után se, úgyhogy ez ócska kibeszélés.

Andy73 2017.04.06. 11:25:05

A poszter súlyos tévedésben él. A magyar gazdaság most versenyképes, évek óta felszálló ágban van. Az ország most képes arra, hogy nemzetközi piacról finanszírozza magát, 3 százalék alatt van a hiány, és ennek is a nagy részét a korábban felvett hitelek törleszétse teszi ki.
Ellentétben az öszödi böszme ballib vezetésével, amikor a sorozatos megszorítások mellett is csak az IMF-világbank-EU mentőcsomagja tartotta lélegeztetőgépen, végletesen eladósítva az országot és a lakosságot is.

cog3981 2017.04.06. 12:03:50

@Andy73: eees meg veletlenul sem kellettek az EU-s penzek. :D

Tiszteltetem Brüsszelet 2017.04.06. 12:04:56

@cog3981: Mintha nem lettek volna mindig EU pénzek...valahogy ennek ellenére is államcsőd volt

illaim 2017.04.06. 12:15:10

@MaxVal BircaMan HJCD:
Magyar birka balladája

Csak fű legyen, és elég víz!
Ha bepiszkítva, az se baj.
Pállott szájamban az íz,
százhatvan éve nem zavar…?

Jobb a lónak, nincsen szarva,
Rőt sörénye korona,
nem ölik meg készakarva,
sorsa mégis mostoha.

Bár a vize sokkal tisztább,
s becézik, ha jól szalad,
én maradok birka inkább
büdös vagyok, de szabad!

Szabad vagyok, azt hiszem..?
E zöld mező az otthonom.
Kutyák. Őrzik életem…?
Mért ugatnak, nem tudom.

Csak fű legyen, és némi víz!
A sovány magyar falathoz.
Gazdáimból van vagy tíz,
aki rajtam alkudoz’!

A farkasoktól félek én,
Törött szarvam nem hegyes
De ha csendben tűrök én,
lehet, hogy majd mást keres!

Mikor holnap kél a nap,
s én birkamódra bégetek.
Bundámtól megfosztanak,
…s én bámulom a kék eget!

Ha bárányom elviszed,
megsiratom hangosan.
De én mindent elhiszek,
Büszkén adom magamat.

Csak víz legyen!… a zöld füvön
Mert a vértől félek én.
Maradjon a kő kövön!
Csak nyugalmat kérek én.

Elvették a házamat,
bárányomat levágták!
Nem engednek távolabb,
vizemet is megitták.

De még ott a zöld füvem!
Bár ki tudja? Még enyém?
Kölcsön kapott életem
Mondd meg Magyar!- ennyit ér?
Magyar birka balladája

Csak fű legyen, és elég víz!
Ha bepiszkítva, az se baj.
Pállott szájamban az íz,
százhatvan éve nem zavar…?

Jobb a lónak, nincsen szarva,
Rőt sörénye korona,
nem ölik meg készakarva,
sorsa mégis mostoha.

Bár a vize sokkal tisztább,
s becézik, ha jól szalad,
én maradok birka inkább
büdös vagyok, de szabad!

Szabad vagyok, azt hiszem..?
E zöld mező az otthonom.
Kutyák. Őrzik életem…?
Mért ugatnak, nem tudom.

Csak fű legyen, és némi víz!
A sovány magyar falathoz.
Gazdáimból van vagy tíz,
aki rajtam alkudoz’!

A farkasoktól félek én,
Törött szarvam nem hegyes
De ha csendben tűrök én,
lehet, hogy majd mást keres!

Mikor holnap kél a nap,
s én birkamódra bégetek.
Bundámtól megfosztanak,
…s én bámulom a kék eget!

Ha bárányom elviszed,
megsiratom hangosan.
De én mindent elhiszek,
Büszkén adom magamat.

Csak víz legyen!… a zöld füvön
Mert a vértől félek én.
Maradjon a kő kövön!
Csak nyugalmat kérek én.

Elvették a házamat,
bárányomat levágták!
Nem engednek távolabb,
vizemet is megitták.

De még ott a zöld füvem!
Bár ki tudja? Még enyém?
Kölcsön kapott életem
Mondd meg Magyar!- ennyit ér?

room_101 2017.04.06. 13:00:31

@MaxVal BircaMan HJCD:
CEU diplomával biztosan a tiednél sokkal vonzóbb munkát, és nagyságrenddel magasabb fizetést talál magának.

Más szóval téged fog KIZSÁKMÁNYOLNI, rajtad fog ÉLŐSKÖDNI - szerinted.

Ez pedig kielégíti a Soros-janicsár fogalmát.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.06. 13:27:06

@room_101:

Így igaz: a Soros Alapítványhoz szívesebben felveszik azt, aki a Soros Egyetemen végezett. De ez kit érdekel?

Az Ellenálló 2017.04.06. 14:46:05

Nemcsak a jobbtól félnek, hanem az okosabbtól is. Semjén ugyebár egy IQhiányos idióta barom, aki bizonyára fél attól, hogy valaki okosabb lehet nála.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.04.06. 14:50:38

Szinte hihetetlen hogy a ballib agyhalottak mindent beszopnak amit Soros diktál.

Jelesül senki nem akar bezáratni egyetemet.

Arról van szó, hogy magyar egyetem magyar diplomát adhat.
Ha ad külföldit is, akkor arra államközi egyezmény szükségeltetik.

A másik irány hogy az ELTE meg a többi is adhasson Amrikai diplomát is.
De ezt megengednék az Amcsik az ELTE-nek, vagy csak kizárólag Soros csicskáinak engedik ?

meztelen gyerek pöcse előtti plüssmaci 2017.04.06. 16:12:20

Le kell leplezni és el kell szigetelni a nyugati imperializmus ügynökeinek, híveinek mindenféle ideológiai és egyéb tevékenységét. Népünk gyűlölettel kell hogy tekintsen a hazafiatlan, talajtalan kozmopolitizmus hirdetőire és prókátoraira.

fantázia dús nick 2017.04.06. 16:14:10

@MaxVal BircaMan HJCD: Ahogy téged is felvettek orosz agitátornak, mert szovjet iskolában végeztél.

jeriko 2017.04.06. 17:18:48

@Jakab.gipsz: Még szerencse, hogy nálunk ilyen okos emberek vannak mint te, akik meg tudják mondani a tutit, akár 18 Nobel díjas tudós és közel ezer akadémikus véleményével szemben is. Hála neked, most már tudom, hogy őket mind megvezették, és hülyék egytől egyig!
docs.google.com/document/u/1/d/1KtvxPCQrdK2gUhvgc5s9F5VpmiPux06XwaEkde1GeHw/pub

Pop40 2017.04.06. 18:17:58

Kitűnő poszt, így igaz.

Netuddki. 2017.04.06. 18:20:30

@Legeslegalja: Dikk mán! Egy tolvaj agyhalott ballib agyhalottazik!

Pop40 2017.04.06. 18:23:42

@Andy73:

Versenyképes a lófaszt, eus pénzek nélkül 2 hét alatt bedőlne.

Amire meg nyáladzol, az alacsony kamatok, az igaz, csak a csuti tolvajnak pont semmi köze hozzá, ugyanis világszerte zéró közeli, sőt, néhol már negatívba hajlik a kamatszint, a nagy jegybankok mennyiségi lazítása és extrém laza monteráris politikája miatt.

Ezzel az erővel azzal is házalhatna Viktorkád, hogy ő, csak ő személyesen intézte el, hogy júliusban ne kelljen fűteni.

mizrolist 2017.04.06. 18:31:54

@Legeslegalja: ha az ELTE teljesíti annak az amerikai egyetemnek a feltételeit, amelyikkel együttműködik, akkor simán adhat ott is elismert diplomát. Csakhogy 1. nincs ilyen együttműködése; 2. 90%-os esélyt adok rá, hogy nem tudná teljesíteni feltételeket.
Mondom ezt egykori ELTE TTK hallgatóként.

Alick 2017.04.06. 18:38:56

@Legeslegalja: "Ha ad külföldit is, akkor arra államközi egyezmény szükségeltetik."

Ebből a hirtelen támadt jogi buzgalomból nehéz lesz jól kijönni. Az amerikaiak nem szeretnek hozzájuk képest bolhányi zsarolókkal tárgyalni, inkább majd befagyasztják a kulturális kapcsolatokat, Ponta pedig hasonló jogalappal kidobhatja az erdélyi egyetemeinket.
Ha pedig valamilyen csoda folytán megegyezés és a CEU megmaradása lesz a vége, Viktor nem mossa le magáról, hogy pénzért és kapcsolatokért bármikor képes leszopni Sorost.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.06. 19:33:30

@Duplaxiii:
Mi lett megcáfolva? Hogy az olvasottság az olvasók számától függ? Hogy a Fidesz fél mindennemű megmérettetéstől?
Ezeket aligha lehet cáfolni.

A befolyásszerzés csak a felszíni indíték. A mélyebb indíték (a lopáson túl), hogy félnek attól, hogy valaki jobb náluk, ezért első lépésben maguk oldalára akarják állítani. Második lépésben meg akarják szerezni és, ha az se sikerült, akkor elpusztítani.

Nyilván egy állatvédő-szervezet nem jelent veszélyt a Fidesz számára, mert a Fidesz nem utazik állatokban. A média viszont igen. Az konkurencia, mert alternatív narratívát jelent a Fidesszel szemben, amiben alulmaradhat (,mint ahogy úgy látszik, hogy minden igyekezet ellenére alul is marad. Nagyjából teljesen mindegy, hogy mennyi pénzt nyomnak az MTV-be, TV2-be elég kevesen nézik). A jogvédők igen, mert ellenállhatnak és az értelmiséget mozgósítani tudják.

Nyilván egy autógyártótól nem félnek, mert a Fidesz nem gyárt autót és autógyártó oligarchái sincsenek. Egy banktól félnek, mert a Fidesznek vannak bankár oligarchiái, akiknek versenyezniük kellene vele. A kiskereskedelemtől félnek, mert vannak kiskereskedő oligarchái.

Egyébként nem csak a CEU gond, a hazai alternatív oktatást ugyanúgy visszaszorították, csak abból nem volt nemzetközi balhé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.06. 19:45:17

@konrada:
Azért nem tartom túl életszerűnek, mert
1. likvidátoroknak akkor szokás eladni az egészet, amikor a cég meg akar szűnni. Ha arról van szó, hogy csak egy veszteséges elemet kell megszűntetni és egyébként minden rendben, akkor ezt maga a Mediaworks is megtehette volna. Ehhez nem szükséges az egész céget eladni.
2. ettől függetlenül az új tulajdonos, pont a legértékesebb vagyonelemeket nem használta tovább, ami eléggé gyanús dolog.
3. egyáltalán volt teljesen biztos, hogy a Népszabadságot nem lehetett volna nyereségesen, vagy a nyereség közelében üzemeltetni, elvégre 2015-ben nyereségesek voltak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.06. 19:58:21

@Legeslegalja:
"Ha ad külföldit is, akkor arra államközi egyezmény szükségeltetik."
Nem kell. Ezt a szempontot most találták ki. (A Fidesz már csak így működik. Először dönt, aztán indoklást kreál hozzá)
Te is adhatsz ki akár japán diplomát is, csak épp senki nem fogja elfogadni. Épp ezért az általad kiadott diploma értéktelen lesz a piacon.
Ahhoz, hogy elfogadják az kell, hogy Japánban akkreditáltasd azt a diplomát.
Különösen Amerikában nem kell, ahol nagyon gyenge a szövetségi szintű oktatási adminisztráció. Ott jóformán bárki alapíthat egy "egyetemet" (van egy tucat állam, ahol ez illegális, de mindenütt máshol simány), az más kérdés, hogy körbe fogják röhögni.

Jakab.gipsz 2017.04.06. 20:07:33

@jeriko: Igen nálunk azért is vannak okos emberek, mert nem a nyugatiaktól tanultunk meg gondolkodni beszélni és dolgokat meg álmodni, képzeld el.

Egy elgondolás relevanciáját pedig nem az adja meg, hogy mennyien állnak ki mellette, vagy támadják. A Soros-CEU elgondolása a "Nyitott társadalomról" tudománytalan behaviorista téveszmére épülő fantazmagória, semmi köze sincs a gondolkodás a szabad-bölcsészet, tudományához.

kvadrillio 2017.04.06. 20:23:12

Belföld

Balog: Nem szeretnénk, ha a CEU tovább működne

FELFORGATÓ (POLITIKAI) ÜGYNÖKÖKET KÉPEZNEK A CEU-N ! ::O))))):O)))

MN

2017. április 5., szerda 14:15, frissítve: szerda 19:08

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet
Világhírű magyar kutató kéri Ádert: ne írja alá a CEU-törvényt
CEU: hol az alternatíva?

„Ebben a formában nem szeretnénk, ha a Central European University tovább működne” – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A tárcavezető szerint nem kell kertelni, ezt ki kell mondani.

hirdetés

Balog ugyanakkor – összhangban a kedden elfogadott törvénymódosítás kommunikációjával – különbséget tett a New York államban bejegyzett Central European University (CEU) és a Budapesten működő Közép-európai Egyetem (KEE) közt. Utóbbiról azt mondta: működnek ott olyan tudományos műhelyek, amelyek értékesek és amelyek fennmaradásához magyar érdekek fűződnek.
CEU------CIKKKEL KAP CSOLATOS HOZZÁSZÓLÁS..., NU, EZ A lényeg !!! :O)

nagy zoltán • egy órája

EGYETEMEK BEZÁRÁSÁNAK NEM ÖRÜLÖK!! DE MEGSZOLALT SZANYI KAPITÁNY AKI AZT ÁLLITJA,HOGY CEU-N MINDEN ÉVBEN 1500-an VÉGEZNEK ÉS 90% A VOLT SZOVJETUNIÓ ÚTO´-ALLAMAINAK A POLGÁRA.....................ezek szerint magyar esetleg 150 fiatal.....................Már meglehet érteni ,miért nem vállalta ezt HAVEL !! A VÉGZÖSÖK HAZA MENEK ÉS A SZABADSÁG NEVÉBEN MEGPROBÁLJÁK HAZÁJUKBAN FELFORGATNI A VILÁGOT............................Tegyék!! de miért Magyarországon kell Öket KIKÉPEZNI !! HA TETSZIK AZ OSZTRÁKOKNAK VAGY NÉMETEKNEK VIGYÉK; VAGY A SZABADSÁG BAJNOKA AZ USA IS KIKÉPEZHETNÉ SOROS PÉNZÉN AMERIKÁBA ÖKET, LEGALÁBB MEGISMERHETNÉK AZ IGAZI DEMOKRÁCÁT............................NAGYON BECSÜLETES AZ EUROPAI KÉPVISELÖTÖL SZANYITÓL, HOGY ENNYIR ÖSZINTE VOLT!!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.06. 21:17:18

@Jakab.gipsz: Nem kellene idegen szavakat használnod! Már többször odaégtél, mert kiderült hogy nem érted őket. Tudod, neoliberalizmus!

Tamáspatrik 2017.04.06. 22:22:18

Eléggé mélyre megy a cikk, kelet-európai értelmiségiek folytonos kisebbrendűségi érzése, hogy ők nem elég jók, hogy a versenypályát át kell szabni és másokat kizárni, hogy ők nyerhessenek.
Mint amikor azt szuggerálták volna folytonosan, hogy a cuculista világrendszer fölényben van a rothadó kapitalizmussal szemben... Pici változtatás a mondatban, ugyanott vagyunk mint régen.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2017.04.06. 22:43:48

@Jakab.gipsz: Hát tudás dolgában, a te kommentjeid közel teljesen lényegtelenek. Te akkor vagy érdekes, ha látni akarjuk, hogy miket hoznak össze a középszintű jobbunisták, a fideszes pártállam netcsinálta zsebideológusai. Esetleg még motivációidon töprenghetünk, meg azon, hogy esetleg bérkommentelő lennél-e? vagy ilyen szellemi talajbaállást valaki magától is tud? illetve létezik az, h ha az arra fogékonyak fülére rányomják a a propagandát, akkor a többit már össze lehet haluzni magától is.

pitcairn2 2017.04.06. 22:55:46

@MaxVal BircaMan HJCD:

amennyire tudom az uniós és egyéb szupranacionális intézményekben, lobbicsoportoknál is jó "ajánlólevél", egyébként nem hinném, hogy megszűnne ez a jeles oskola, gumicsontnak, figyelemelterelésnek tűnik ez az egész történet...

legalábbis ez az én abszolút szubjektív magánvéleményem:)

pitcairn2 2017.04.06. 22:59:11

@naphegyi vince:

azért ne feledd el, hogy az Európai Unióban élsz az uniós jog hatálya alatt...

jogi értelemben itt már 2004 május elsején is minden EU kompatibilis volt...

és ez azóta sem változott...

ha a szóban forgó törvény ütközik az EU joggal akkor gondolom az Európai Unió Bíróságán hatálytalanítják az egészet

ez biza így zajlik az unióban...

Gungnir 2017.04.07. 09:47:35

@Jakab.gipsz: "A Soros-CEU elgondolása a "Nyitott társadalomról" tudománytalan behaviorista téveszmére épülő fantazmagória, semmi köze sincs a gondolkodás a szabad-bölcsészet, tudományához."
Ezt kifejtenéd? Pontosan mi a gond a "Nyitott társadalom" koncepciójával?

Untermensch4 2017.04.07. 11:30:43

@Jakab.gipsz: "multikultúrája annak globalizációja és persze az ateista jog-államisága között?"
Ha a jogállam nem "ateista" (ami erős csúsztatás mert a szekuláris jogállam agnosztikus) akkor vallási alapú jogot használ. Az ilyen szövegeléssel mint a fenti, a saria-t bevezetni akarók malmára is hajtod a vizet.
A globalizáció negatív hatásainak nem ellenszere a bezárkózás egy valláskárosultak bunkerébe.

Untermensch4 2017.04.07. 11:33:44

@pitcairn2: "jogi értelemben itt már 2004 május elsején is minden EU kompatibilis volt..."
offtopic, de nem. "Jogharmonizáció" elnevezéssel még 2009-ben is kezdtek tragikomédiát amit aztán évekig folytattak viktorék is.

IdomitottFoka 2017.04.07. 15:51:00

@Lord_Valdez: Elnézésed kérem, tévedtem. A szarvihar mégsem maradt el, és felvonultak, akik fel szoktak vonulni.

Untermensch4 2017.04.07. 15:54:44

@pitcairn2: Igazán ironikus hogy vannak akik úgy állnak ki keményen a "szövetségi kormány-szinten kell államközi oktatási szerződés" mellett akik a saját államszövetségükben a tagállami jogkörök eltipróját látják... meg máskor abban a másik szövetségi kormányban is... :)

IdomitottFoka 2017.04.07. 15:58:46

@Andy73: Ennek is, annak is externáliák a fő okai. 2008-ban egy pénzügyi világválság volt, jelenleg meg a lufi fújása zajlik, a jegybankok gátlástalanul képzik a pénzt és tolják a tőkepiacra -> innen a kedvező(nek tűnő) környezet és az Eu-s kohéziós alapok meg tolják az elkölthető lóvét. Az országszintű pénzügyi kompetencia meg inkább konstansnak vehető, akkor se és most se túl magas...

Stenonis 2017.04.07. 23:33:58

@Jakab.gipsz:
Úristen...
Remélem az alufólia sisakot folyamatosan viseled :)
Neked ajánlom ezt a nótát:
www.youtube.com/watch?v=urglg3WimHA

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.14. 23:50:54

1) "egyúttal a saját sírját is ássa közben."

2) "Ráadásul minél régebb óta fennáll, annál nehezebb lebontani, mert a rendszer kegyencei annál inkább ragaszkodnak a status quóhoz."

Nekem úgy tűnik, hogy ez a két állítás inkonzisztens. (Hogy tegyek egy pozitív állítást is: szerintem a 2-es a helyesebb.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.15. 09:52:51

@neoteny:
Nem egészen. Mind a kettő a rendszer végét jelenti, de nem ugyanúgy. Ez két diszjunkt forgatókönyv.
A lebontás egy szelíd folyamat, bár nem feltétlen fájdalommentes, amit a benne élők tudnak végrehajtani.
A bukás, ami előbb-utóbb elkerülhetetlenül bekövetkezik, viszont valamilyen brutális esemény pl. egy forradalom, egy puccs, vagy egy elvesztett háború, esetleg államcsőd.
Pont az a baj, hogy ahogy a rezsim egyre jobban megcsontosodik, úgy lesz egyre kisebb az esély arra, hogy komoly felfordulás nélkül korrigálják.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.15. 10:53:32

@Lord_Valdez:

Keress rá a "Figure 3.2"-re ebben a könyvben:

www.burmalibrary.org/docs13/The_Dictators_Handbook.pdf

Ebből a grafikonból az tűnik ki, hogy a hatalomra kerülést követő első fél évtől eltekintve az autoriter(ebb) vezetők "túlélési" (hatalomban maradási) esélyei mindig jobbak, mint a demokratikus(abb) vezetőké.

Fehéroroszországban Lukasenko már vagy 24 éve birtokolja a hatalmat (és úgy tűnik, hogy dinasztiát is kíván létrehozni). Oroszországban Putyin már vagy 17 éve birtokolja a hatalmat (persze csinált helycserés támadást Medvegyevvel, de senki nem vonja komolyan kétségbe azt, hogy ki volt mindig is a "gazda" attól függetlenül, hogy épp' melyikük töltötte be melyik hivatalt). Törökországban Erdogan már vagy 14 éve birtokolja a hatalmat, és ugye holnap lesz a népszavazás ott arról, hogy alkotmányosan is kiterjessze a jelenlegi pozíciójának hatalmát. Biztos vagyok abban, hogy egyes csoportok számára egyértelműnek tűnt, hogy az említett rezsimek "egyúttal a saját sírjukat ássák közben" -- csak épp' másfél-két és fél évtizedek távlatában sem készültek el azok a sírok.

És nekem úgy tűnik, hogy OV ezeket a vezetőket tekinti követendő példának, legalább is ami a saját személyét illeti.

Mindezekből következően úgy gondolom, hogy az 1-es állításod közel sem annyira általános érvényű, mint amennyire gondolod (vagy reméled), míg a 2-es állításod inkább korrelál a gyakorlattal.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.15. 11:38:20

@neoteny:
Válasszuk szét a vezetőt és a berendezkedést. Egy demokratikus berendezkedésben a vezető cserélődése nem jár együtt a berendezkedés bukásával. Választanak egy másik miniszterelnököt és a show megy tovább.
Egy autokratikus rezsim viszont ritkán éli túl a vezetőt.

De amiről én beszélek az nem ez, hanem az antimeritokratikus rendszerek. Az autoriter rendszerek csak egy speciális esete az antimeritokráciának.

Minden antimeritokrácia szenved attól, hogy szép lassan lemarad az őt körülvevő világtól. Ez egy szükségszerű következménye annak, hogy ha valaki elnyomja azokat, akik a legtöbbet tudnának tenni az országért.
Ez alól egyébként nem kivétel Putyin Oroszországa és Erdogan Törökországa sem. Amikor épp alacsony az olajár, akkor nagyon jól látszik, hogy Oroszország gazdasága valójában harmatgyenge. Olaj, gáz, fegyver és nagyjából ennyit tud.
Törökországban is azért ugrál Erdogan, mert komoly gazdasági problémák vannak. Zsugorodó gazdaság, növekvő eladósodás, magas munkanélküliség, infláció stb.
Ettől függetlenül, persze, egy ilyen rezsim életben tud maradni nagyon sokáig is, akár évtizedekig (a Szovjetuniónak 70 év kellett hozzá, hogy megdögöljön), sőt régebben volt, hogy évszázadokig fennállt (az Ottomán birodalom 600 évig húzta), de mindegyik lépésről lépésre az összeomlás felé haladt.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.15. 12:14:33

@Lord_Valdez:

Írod:

1) "Az autoriter rendszerek csak egy speciális esete az antimeritokráciának."

Aztán:

2) "Minden antimeritokrácia szenved attól, hogy szép lassan lemarad az őt körülvevő világtól. Ez egy szükségszerű következménye annak, hogy ha valaki elnyomja azokat, akik a legtöbbet tudnának tenni az országért."

Az 1-es állításodból az következik, hogy léteznek olyan antimeritokráciák, amelyek nem autoritariánus rendszerek. De a 2-es állításod második mondatában hivatkozol "valakire", aki "elnyom" -- ami végül is autokráciát feltételez.

Tudnál mutatni olyan antimeritokráciát, amelyik nem autoritariánus? Esetleg arra a tendenciára gondolsz, ami Skandináviában a "Jante-törvény" ( en.wikipedia.org/wiki/Law_of_Jante ) néven ismert, amikor is nem a politikai hatalom birtokosai nyomják el azokat, akik kiemelked(né)nek az átlagból, hanem a társadalom, ti. a politikai hatalommal nem rendelkező "átlagemberek" csoportnyomás (peer pressure) alkalmazásával?

"Ettől függetlenül, persze, egy ilyen rezsim életben tud maradni nagyon sokáig is"

No de épp' ez a kérdés: ha egy ilyen rezsim képes életben maradni nagyon sokáig is, akkor milyen jelentősége van annak a megállapításnak, hogy "egyúttal a saját sírját is ássa közben"? A "rendszer kegyencei" akkor is hasznot húznak a rendszer fennállásából és üzemeléséből: ezért is támogatják az ilyen rezsimet szavazatokkal, pénzzel, és végszükség esetén közvetlen erőszak alkalmazásával, ilyen módon meghosszabbítva a rezsim/rendszer életét.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.15. 16:38:17

@neoteny:
Jól látod, léteznek nem autokratikus, de antimeritokratikus berendezkedések is, pl. egy teokrácia.

Az elnyomó nem feltétlenül egyetlen személy, de még csak nem is feltétlenül egy szűk kör. Erre jó példa ez a bizonyos "Jante-törvény".

Az a jelentősége, hogy miközben a rezsim próbál életben maradni, az országot egyre mélyebbre taszítja. És, igen, igaz, hogy a végén vele bukik, de ez szerény vigasz mindenki más számára az országban.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.15. 18:30:41

@Lord_Valdez:

Egy teokrácia lehet autokratikus is, oligarchikus is: csupán a hatalom végső forrásaként Istent (vagy az isteneket) jelöli meg.

Szigorúan véve az autokrácia egyszemélyi hatalmat jelent. Persze mivel minden egyszemélyi uralkodónak is szüksége van hatalmi struktúrákra amiken keresztül gyakorolni tudja a hatalmát, nehéz világosan megkülönböztetni az autokráciákat az oligarchikus rendszerektől.

"miközben a rezsim próbál életben maradni, az országot egyre mélyebbre taszítja"

Egyrészt ez nem szükségszerűen van így: ld. pl. a Harmadik Birodalmat, ahol a rezsim megszüntette a munkanélküliséget. Putyin alatt is komoly gazdasági növekedésen ment át Oroszország, legalább is uralmának az első tucat évében. Erdogan miniszterelnöksége idején Törökország GDP növekedése (ránézésre) többet volt pozitívban, mint negatívban:

cdn.tradingeconomics.com/charts/turkey-gdp-growth.png?s=tugpcoqs&v=201704040527t&d1=19170101&d2=20171231

De még ha igaz is, hogy egy autokratikus/authoritáriánus rezsim károkat okoz egy ország gazdaságának (amely tézissel egyetértek), ez nem jelenti azt, hogy a társadalom (elég nagy része) ezt az összefüggést felismeri. Azért találták fel a politikai propagandát, hogy a felelősséget el lehessen hárítani: a "háttérhatalmakra", a "gyarmatosítókra", a "gazdasági erőfölényre", a "kizsákmányolásra", a "vadkapitalizmusra" és így tovább. Se vége, se hossza azoknak a "magyarázatoknak", amikkel egy rezsim képes másokra mutogatni, mint a bajok forrására. Sőt a súlyosbodó gazdasági viszonyokat felhasználhatja az ostrom alatt állás érzetének növelésére, és így a "nemzeti egység" szükségességének hangsúlyozására.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.15. 22:16:03

@neoteny:
(Néha az a gyanúm, hogy te kimondottan a vitatkozás kedvéért vitatkozol.)
Természetesen, egy teokrácia is lehet autokratikus, de nem feltétlenül.
Természetesen, minden autokratának van jobbkeze és egy rétege, aki segíti. Attól lesz autokrácia, hogy egy személy hozza a döntéseket és senkinek nem felel. Ezért pl. Irán teokrácia, de nem autokrácia. Az iráni vezetőt a tanács leválthatja. Ezért szigorúan nézve Irán oligarchia.

A Harmadik Birodalom gazdaságpolitikája zsákutca volt. Valóban felszámolta a munkanélküliséget, viszont közben rendesen eladósodott. Nem is beszélve a nem háborús célokat szolgáló iparról, ami közben alig fejlődött.
Majd vess egy pillantást az orosz GDP-re és az olajárra. Nagyon szépen együtt mozognak.
Törökország valóban többet volt pluszban, mint mínuszban, de nem sokat mond arról, hogy mekkora strukturális gondok vannak. Illetve átlagban is viszonylag szerény.

Tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen rezsimek nagyon sokáig képesek másokra kenni a problémákat, de ez nem változtat azon, hogy a problémák közben halmozódnak és egy idő után kezelhetetlenné válnak.
Persze, van, hogy ez se segít, ld. Argentína, ahol több államcsőd után is még mindig csak a lakosság egy negyede hiszi, hogy nem a világ van ellenük, hanem esetleg valamit ők is elronthattak.

Untermensch4 2017.04.16. 08:26:02

@neoteny: "miközben a rezsim próbál életben maradni, az országot egyre mélyebbre taszítja"

Egyrészt ez nem szükségszerűen van így: ld. pl. a Harmadik Birodalmat, ahol a rezsim megszüntette a munkanélküliséget."

Úgy emlékszem hogy a mezőny átlaga körüli valutatartalékkal kezdte létezését a 3.Bir, a "remek gazdaságpolitika" eredményeként már az osztrák széf is jól jött, a csehek kizsebelése nélkül legkésőbb 1940-re elérték volna az államcsődöt. Teljes foglalkoztatottság a szu-ban is volt, és most is van kubában...

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.16. 09:11:55

@Untermensch4:

"Teljes foglalkoztatottság a szu-ban is volt, és most is van kubában..."

Csak épp' a Harmadik Birodalom kezdetekor kb. 30%-os munkanélküliség volt Németországban. _Annak_ a kb. 3 év alatt történt felszámolása _akkor_ nem volt tekinthető az ország egyre mélyebbre taszításának -- semmiképpen nem a 6 millió munkanélküli szempontjából.

Persze a németek végső soron megfizették az árat: csaknem ugyanannyi német halt meg a II. vh-ban, mint amennyi munkához jutott 1933-36 között.

Adam Tooze, aki egy egész könyvet (The Wages of Destruction) írt a Harmadik Birodalom gazdaságtörténetéről, ezt (is) írta a témáról:

One should not jump to the conclusion that the restoration of full employment was by itself a guarantee of mass support for Hitler's regime. The evidence on working-class attitudes towards Hitler's regime is surprisingly ambiguous. Public confidence in the regime's handling of economic affairs was severely shaken by the currency crises of 1934 and 1936. The restriction of consumption opportunities after 1934 was sorely felt. And by the late 1930s severe shortages of labour resulted in complaints of overwork and rancorous discrepancies in wage and salary scales, not to mention the discomfort of overcrowding in the boomtowns of the armaments drive. Nevertheless, it is undeniable that once the regime had weathered the storms of 1934 it was able to avoid major setbacks, while satisfying at least the basic material aspirations of most German workers. And there can be little doubt that this contributed to winning over the active support of at least a substantial minority of the population, perhaps particularly among the younger generation.

Untermensch4 2017.04.16. 16:43:12

@neoteny: "a Harmadik Birodalom kezdetekor kb. 30%-os munkanélküliség volt Németországban. _Annak_ a kb. 3 év alatt történt felszámolása _akkor_ nem volt tekinthető az ország egyre mélyebbre taszításának -- semmiképpen nem a 6 millió munkanélküli szempontjából."
Az a helyzet hogy a közmunka-program-izé már hitlerék hatalomra kerülése előtt elkezdődött, a munkanélküliség felszámolásához nem volt elkerülhetetlen a 3.bir kialakítása. (*)
De a párhuzam találó, az akkori német szavazók a mai magyarokhoz hasonlóan többségükben "praktikusan baloldaliak" (=szeretnének állami szociális garanciákat) és már a diplomáciai készségek is kezdik felénk a birodalmit másolni, sajnos a mi mai nyers modorunkhoz nem áll a diplomáciai testület mögött akkora gazdasági-katonai erő ami bárkit is nyomasztana.

A "holnap nem leszek munkanélküli"-nél nagyobb távlatokban gondolkozásra egy korabeli érdekesség. A japánok tudták hogy az usa elleni háború vagy befejezhető 6 hónapon belül egy nekik megfelelő békével vagy veszítenek mert az ipari kapacitásbeli fölény miatt az idő mindenképpen az amerikaiaknak dolgozik. Nálunk meg olyan optimisták voltak (értelmiségiek) az usa elleni hadba lépésünkkor hogy "nem probléma, az usa-nak kisebb hadserege van mint romániának". Akkor amikor hadat üzentünk, tényleg kisebb létszámú volt...

(*) a "szociáldarwinista meritokrácia" pedig a háború alatti nyersanyaghiány közepette a maga erőforrás-pazarlásával hátráltatta a hadiipart. A rendszerhű (ohne meritokrácia) káderek pedig óriási erőforrásokat öltek megalomán projektekbe amik saját politikai céljaikhoz jók voltak, az ország sikeres háborús szereplését viszont hátráltatták.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.17. 03:17:25

@Lord_Valdez:

"Tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen rezsimek nagyon sokáig képesek másokra kenni a problémákat, de ez nem változtat azon, hogy a problémák közben halmozódnak és egy idő után kezelhetetlenné válnak."

De mivel azt is állítottad, hogy "[e]ttől függetlenül, persze, egy ilyen rezsim életben tud maradni nagyon sokáig is", az "egy idő után" semmitmondó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.04.17. 10:16:41

@neoteny:
Mivel nem létezik két azonos ország, két azonos rezsim és két azonos kor, nem lehet megmondani, hogy mennyi időt vesz igénybe, hogy végül maga alá temesse a saját hülyesége. Mindazonáltal kurvára nem mindegy egy ország sorsára nézve, hogy meddig ér a szar. Még akkor se, ha közben van kire mutogatni.

neoteny · http://word.blog.hu 2017.04.17. 11:07:29

@Lord_Valdez:

"nem mindegy egy ország sorsára nézve, hogy meddig ér a szar"

Ez feltételezi, hogy az ország sorsa egységes: hogy az emelkedő szar ugyanazon szinten állókat lep el, lényegileg egyforma mértékben. De ez nem így van: a szóban forgó (autokratikus vagy oligarchikus, de általánosságban autoritariánus) rezsimeknek vannak kedvezményezettjei ("a rendszer kegyencei"). Mindaddig, amíg a rezsim ilyen támogatói úgy gondolják, hogy a status quo jobb számukra, mint egy meritokratikus(abb) rendszer -- mert abban nem jutnának annyi javakhoz, mint a status quoban, ahol a politikai lojalitásukért cserébe jutnak javakhoz, nem a képességeik következményeként --, a rezsim fenn fog maradni. Még az is lehet, hogy a csúcson lévő fejek változnak, de az antimeritokratikus rendszer tovább él.

kotyesz 2017.08.15. 19:07:55

@Jakab.gipsz: A sötét középkor a nagyon sötét ókor közvetlen leszármazottja ahol egyiptomi, perzsa, görög, arab gondolkozói iskolák tényként kezelték a bolygónk alakját és a naprendszer működését! A felvilágosodásnak nevezett szellemi irányzat egyik fő csapásiránya volt a középkor besötétítése, ami talán a saját fényezéséhez kellett !

A CEU pedig nem a kulturmarxizmusnak is nevezett, amerikából visszacsempészett ideológia terjesztője az ENSZ-hez hasonlóan a világ (itt.európa) amerikai ideológiával való átnevelését szolgálja? Mivel deklaráltan az elitek elitjét (kelet-középeurópa egyetemeiről) a jövő vezetőrétegét célozza meg felkészíteni, hogy hazáját az USA említett körei számára alakítsa át hatalomba kerülése után. (gumicsontok: P.C. beszéd, GENDER-ideológia, a hab pedig a társadalmi tudományok tana amitől kelet-európa egyszer már csömört kapott. )

Hungryhorse 2020.04.03. 15:32:39

Szélsőlibbant, kultórmarxiata propaganda, no kitől?
Persze.
Egy kultórmarxista komancstól.
süti beállítások módosítása