Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Bevezetés az objektivizmusba

2015.09.06. 20:15 | stoic79 | 15 komment

Ayn Rand rövid bevezetője az objektivizmusról, a következőkben a videó fordítását közlöm (tömörebb verzió itt található).

 

Egy Random House-ban rendezett konferencián, még az Atlas Shrugged publikálása előtt, az egyik könyvkereskedő megkért, hogy el tudnám-e neki röviden mondani a filozófiám lényegét. Megtettem, a következőképpen.

1 - metafizika - objektív valóság.

2 - episztemológia - értelem.

3 - etika - önérdek.

4 - politika - kapitalizmus.

Ha ezt le akarjuk fordítani hétköznapi nyelvre, akkor a következőképpen hangzana.

1 - Ahhoz, hogy uraljuk a természetet, engedelmeskednünk kell a törvényeinek. Vagy másképp, "attól hogy akarjuk, még nem lesz úgy".

2 - "Nem eheted meg a tortát úgy, hogy az meg is maradjon."

3 - "Az ember önmaga célja."

4 - "Szabadságot vagy halált."

Ha ezt a konzisztens koncepciót vallod mint meggyőződésed alapját, akkor egy teljes filozófiai rendszerrel fogsz rendelkezni, ami vezethet életed folyamán. De hogy ezt teljesen konzisztensen meg lehessen tenni - hogy megértsük, definiáljuk, bebizonyítsuk és alkalmazzuk - több kötetnyi anyagra van szükségünk. Éppen ezért nem lehet a filozófiát sem röviden, sem pedig egyrészt-másrészt formában tárgyalni. Ez utóbbi az uralkodó filozófia manapság, különösen a politika terén. Egy tárcában csak az álláspontomnak csak egy tömör összefoglalóját tudom leírni, ami egy viszonyítási pont lesz jövőbeni írásaim számára. A filozófiám - az objektivizmus - szerint:

1 - A valóság objektív létezik - a tények tények lesznek függetlenül az ember érzéseitől, vágyaitól, reményeitől és félelmeitől.

2 - Az értelem (az ember azon képessége, ami azonosítja és egységbe rendezi az érzékszervek által közvetített információt) az ember egyetlen eszköze a valóság érzékelésére, tudásának egyetlen forrása, cselekvésének egyetlen kalauza és túlélésének alapvető eszköze.

3 - Az ember - minden ember - saját maga célja, nem pedig eszköz mások céljainak eléréséhez. Saját magáért kell élnie, nem feláldozva magát másokért és másokat nem feláldozni önmagáért. Racionális önérdekének és saját boldogságának keresése életének legmagasabb erkölcsi célja.

4 - A legideálisabb politikai-gazdasági rendszer a laissez-faire kapitalizmus. Ez egy olyan rendszer, ahol az emberek nem hóhérok és áldozatok vagy urak és szolgák módjára bánnak egymással, hanem mint kereskedők, azaz kölcsönös előnyök szabad és önkéntes cseréjén keresztül. Ez egy olyan rendszer, ahol senki sem juthat semmilyen értékhez erőszak segítségével, és senki sem kezdeményezhet erőszakot más irányába. Az állam a rendőr szerepét látja el, aki az emberek jogait védi; erőszakot csak válaszcsapás formájában alkalmaz és csak azok ellen, akik erőszakot kezdeményeztek, mint a bűnözők vagy megszállók ellen. Egy teljesen kapitalista rendszerben (a történelemben ilyen még nem volt) az államnak és gazdaságnak szét kell válnia hasonlóan és hasonló okok miatt, mint ahogy az állam és az egyház is szétvált.

A kapitalizmus volt az a rendszer, ami kezdetben az Egyesült Államokban volt. Sikerére, fejlődésére és eredményeire nem volt még példa a történelemben. Az amerikai politikai filozófiájának alapja az embernek saját életéhez, szabadságához és boldogságának kereséséhez való jogra alapult, ami azt jelenti, hogy az ember önmagának a célja. Ez volt Amerika implicit erkölcsi normája, de ezt nem fogalmazták meg explicite. Ez volt a hiba az intellektuális pajzson, ami mára megsemmisült. Amerikának és a kapitalizmusnak a megsemmisülése erkölcsi alapok miatt történik.

A pusztító az altruizmus erkölcse. Az altruizmus azt tartja, hogy az ember nem létezhet önmagért, hogy mások szolgálata létezésének egyetlen célja, és az önfeláldozás a legmagasabb erkölcsi kötelessége. Az altruizmus politikai megnyilvánulása a kollektivizmus vagy etatizmus. Ez azt tartja, hogy az ember életét és munkáját az állam, a társadalom, a csoport, a banda, a faj, a nemzet birtokolja, és ami bármilyen módon rendelkezhet felette függően attól, hogy mit tart a törzs közjónak.

Kezdetektől fogva Amerika politikai rendszerét folyamatosan cincálta szét az altruista erkölcs. A kapitalizmus és az altruizmus nem kompatibilis egymással; nem létezhetnek egymás mellett akár ugyanazon emberen, akár ugyanazon társadalmon belül. Mára ez a konfliktus a végső stádiumába lépett. A választás egyértelmű: vagy egy, az önérdekre épülő új erkölcs, melynek következményei a szabadság, igazság, fejlődés és az ember boldogsága, vagy az altruizmus ősi erkölcse, aminek következményei a rabszolgaság, a nyers erő, a folyamatos terror és az áldozati oltár.

Az altruizmus és az etatizmus gyakorlati következményeit mindenki megfigyelheti, ha körbenéz a világban. Mint a Szovjetunió munkatáborai, ahol 21 millió politikai fogoly dolgozott állami beruházásokon, és akiket tervezetten éheztettek halálra, mivel az emberi élet olcsóbb volt, mint az étel. Vagy a gázkamrák és tömegmészárlások a náci Németországban. Vagy a terror és éhezés a kommunista Kínában. Vagy a hisztériára Kubában, ahol a kormány embereket ad el. Vagy a Kelet-Berlinnél lévő fal, ahol emberi lények ugranak át a növényzeten vagy másznak csatornában, hogy elmenekülhessenek, míg az őrök menekülő gyerekekre lőnek. Figyeld meg ezeket és kérdezd meg magadtól, hogy ez mind lehetséges volna-e, ha az emberek nem fogadják el az ember áldozati állat voltát, aki feláldozható a "közjó" érdekében. Olvasd el ezeknek az országnak a vezetőinek politikai beszédeit és kérdezd meg magadtól, hogy milyen érvek maradnának számukra, ha a "feláldozhatóság" nem erkölcsi eszmény lenne, hanem ami valójában, egy emberellenes gonoszság. És ezek után hallgasd meg a jelenleg hivatalban lévők beszédeit és tedd fel magadnak ugyanezt a kérdést.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr447765528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gungnir 2015.09.06. 21:51:16

Az a gondom az objektivizmussal, hogy bár nevét is a valóságról alkotott elképzeléséről kapta, episztemológiai szempontból (amihez az itt metafizika szekciókra vonatkozó szempontok is csatolandók) kissé túlságosan leegyszerűsítő. Az akadémiai gondolkodókat gyakorlatilag ignorálva nem foglalkozik a terület problémáival, amelyek pedig igenis érintik gondolatrendszere egyes elemeit.
Sokkal komolyabb liberális gondolkodók is vannak ezen a téren, például számomra Polányi Mihály sokkal meggyőzőbb ilyen szempontból.
Rövid összefoglaló az ő nézeteiről ezen a téren: en.wikipedia.org/wiki/Michael_Polanyi#All_knowing_is_personal

IdomitottFoka 2015.09.07. 12:48:03

"A kapitalizmus volt az a rendszer, ami kezdetben az Egyesült Államokban volt. "

"Ez egy olyan rendszer, ahol senki sem juthat semmilyen értékhez erőszak segítségével"

Kivéve ha csak vmi koszlott indiánokról van szó. Elég képzeletbeli az egész, mitől több ez Tolkiennél? Azért a komcsi és náci diktatúrák legnagyobb szörnyűségeit az altruizmus nyakába varrni kb olyan mint Mannlicher vagy Nobel urakra kenni.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.09.07. 13:38:02

@IdomitottFoka:

"Kivéve ha csak vmi koszlott indiánokról van szó."

Erre ez az objektivista válasz (bár ezzel nem tudok maradéktalanul egyetérteni): https://en.wikipedia.org/wiki/Objectivism's_rejection_of_the_primitive

"Azért a komcsi és náci diktatúrák legnagyobb szörnyűségeit az altruizmus nyakába varrni kb olyan mint Mannlicher vagy Nobel urakra kenni."

Akkor erre mi a reakció? "Olvasd el ezeknek az országnak a vezetőinek politikai beszédeit és kérdezd meg magadtól, hogy milyen érvek maradnának számukra, ha a "feláldozhatóság" nem erkölcsi eszmény lenne, hanem ami valójában, egy emberellenes gonoszság."

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.09.07. 13:40:53

@Gungnir:

"Az akadémiai gondolkodókat gyakorlatilag ignorálva nem foglalkozik a terület problémáival, amelyek pedig igenis érintik gondolatrendszere egyes elemeit."

Pedig ez a része az, ami relatíve egyszerűbb, ugyanis nem arról van szó, hogy a valóságról alkotott modelljeink közül hogyan válasszuk ki a megfelelőt, hanem hogy létezik egy objektív valóság. Példa: arra, hogy az ember miért nem tud úgy repülni, hogy a saját karjával elkezd úgy csapdosni, mint a madár, nagyon sokféle modellt fel lehet állítani. De maga az a tény, hogy ezt nem tudod megtenni, az objektív valóság része és független a modelltől, véleménytől, vágyaktól.

IdomitottFoka 2015.09.07. 13:49:04

@stoic79: Az altruizmus önfeláldozás, nem mások feláldozása. Félremagyarázni persze bármit lehet, ehhez egy pszichopatának nincs szüksége valóságtartalomra.

Untermensch4 2015.09.07. 19:55:40

@stoic79: Nekem nem világos hogy a repüléses példa hogyan kapcsolódik a terület problémájához.
"Egy teljesen kapitalista rendszerben (a történelemben ilyen még nem volt)"
Itt van egy halvány gyanúm hogy nem annyi a párhuzam mint a "valójában még nem volt kommunizmus" esetével ahol eleve nem passzol az elmélet az emberi faj megfigyelhető viselkedésével. Ahhoz hogy a szabadság és jogegyenlőség biztosíttassék, egy állam létét feltételezi ami mégiscsak egy terrorszervezet, ha a verseny miatt funkcionál jól akkor megindul a kartell-->monopólium fejlődési irány miközben a verseny küzdelmes időszakában előfordulhatnak a "cél szentesíti..." jellegű kilengések (lásd elvileg keresztény államok a történelemkönyvekben). Az ember viszont olyan hogy önérdekből kifolyólag szeretheti ha hatalma van mások felett hogy neki több joga és anyagi lehetősége legyen, ha a torta véges akkor pedig ha egyvalaki sokat eszik akkor nem maradhat meg a torta hogy másoknak is jusson.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.09.07. 20:29:43

@Untermensch4:

"Nekem nem világos hogy a repüléses példa hogyan kapcsolódik a terület problémájához."

Itt elsősorban Gungnir linkjére reagáltam, ahol a címben a lényeg ("all knowing is personal"). Az objektivizmusnak az alapjai ezzel teljesen összeegyeztethetőek (erről szólt lényegében a példám).

"Itt van egy halvány gyanúm hogy nem annyi a párhuzam mint a "valójában még nem volt kommunizmus" esetével ahol eleve nem passzol az elmélet az emberi faj megfigyelhető viselkedésével."

Pontosan. Az írásban szerepel is, hogy szerinte ez mit jelent a valóságban: "Egy teljesen kapitalista rendszerben ... az államnak és gazdaságnak szét kell válnia hasonlóan és hasonló okok miatt, mint ahogy az állam és az egyház is szétvált." Az már más kérdés, hogy ennek milyen reális alapjai vannak.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2015.09.08. 08:20:02

@IdomitottFoka: "Az altruizmus önfeláldozás, nem mások feláldozása. Félremagyarázni persze bármit lehet, ehhez egy pszichopatának nincs szüksége valóságtartalomra. "

Ha megnézed az említett rezsimeket, sosem az volt az állítás, hogy azokat az embereket fel kell áldozni. Az érvelés fordított volt: mivel az említett csoportok nem voltak hajlandóak az önfeláldozásra (a nép/nemzet stb. érdekében), ezért büntetést érdemelnek. De ugyanez van napjainkban is. Aki pl. nem fizet adó - azaz nem mond le önként saját vagyonának egy részéről a társadalom javára -, azt erőszakkal kell rávenni az altruista magatartásra.

IdomitottFoka 2015.09.08. 10:57:47

@stoic79: Ha nem találták volna fel a lándzsát, nyilván leszúrni se lehetett volna vele a szarvast vagy a szomszédot. Miért az altruizmus hibája, hogy egy pszichopata számonkéri és gyilkol a nemzet nevében?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.09.08. 21:02:05

Némileg vegyes érzéseim vannak a téma iránt.
Fontos és jó megállapítások, de nem túl eredetiek. Rand nem tett mást, mint a jó öreg jangista etikát összeturmixolta Adam Smith-szel és némi szcientizmussal.
Illetve egyes részei kicsit légből kapottak, vagy egyenesen cáfolhatóak.

Szerintem rosszul használja az altruizmus szót. Az altruizmus önkéntes. Amiről ő beszél, az az, amikor az önfeláldozás elvárássá válik és megszűnik önkéntesnek lenni, de ezzel együtt megszűnt altruizmusnak is lenni. Nem az altruizmusnak, hanem ennek a speciális esete, amikor a kollektíva vezetése (nem a kollektíva!) áldozza fel az embereket a kollektíva nevében.
Épp az önkéntesség miatt nem inkompatibilis a kapitalizmussal. Hiszen semmi akadálya annak, hogy valaki számára jó érzés legyen adni másnak, tehát hasznosságot vásárol a jótékonysággal.

Untermensch4 2015.09.10. 20:07:37

@Lord_Valdez: Annyiban nevezhetjük altruizmusnak hogy a stockholm-szindróma miatt a túszul ejtett tömeg tagjai (szerintük) "önként" és "altruizmusból" cselekszenek, legalábbis sztem többen fogják így érezni közülük mint úgy hogy jobbággyá váltak.
Ez lesz a sok szubjektív valóság ahogyan demokratikusan "igazsággá" válik (és lesznek deviánssá akik nem látják ezt be). Objektív szempontból viszont igazad vagyon.

Untermensch4 2015.09.10. 20:17:25

@stoic79: Az állam és a gazdaság szétválasztására az egyik mód olyasmi lehetne amit Platon feszegetett a filozófusok által irányított állammal. Vszeg hasonló módon korcsosulna el mint ahogy a jogászok által irányított állam, nincs garancia hogy bölcsek helyett ne egy kontraszelektált és a valóságtól fejben egyre jobban eltávolodó uralkodó kaszt irányába torzuljon el a dolog. Esetleg egy erő-kultuszos katonai diktatúrába, vagy teokráciába (mert isten kiválasztottjainál aztán biztos hogy senki nem tudhatja jobban...).
Ha viszont az államok "közműcégekké" alakulva kezdenek működni akkor csak felolvadnak a gazdaságban, vagy a bizonyos méret feletti cégek kezdenek "államiasulni", vagy egy-egy vallás/szekta tör a hatalmi űr kitöltésére.
Még abban látnék fantáziát hogy azonos területi hatályal három-négy állam versenyezzen, "kőbe vésett" alkotmánnyal és erre specializált szekta legyen az "alkotmánybíróság" (egyensúly a verseny és a felügyelet, a szekta fékje a korlátozott mérete ami lehetetlenné teszi a domináns hatalomgyakorlást) de ez a vonat is ki tudna siklani... :(

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.09.11. 07:05:39

@Untermensch4:
Az adófizetést relatíve kevesen gondolják önkéntesnek. A legjobb esetben is maximum kötelességnek.

Untermensch4 2015.09.11. 21:59:52

@Lord_Valdez: Svédekről hallottam hogy amikor felvetődött az adócsökkentés, kezdtek szervezkedni hogy ne legyen. Abból a megfontolásból hogy ha kevesebb az adó akkor annak az lesz a vége hogy elkezdik megnyirbálni a szociális rendszert ami nekik ennyiért megfelel, nem akarják megkockáztatni hogy rosszabb ár/érték arányút kapjanak. Ez eléggé önkéntesnek tűnt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.09.11. 22:41:14

@Untermensch4:
Arról nem hallottam. Svájcban volt ilyen, hogy leszavaztak adócsökkentést.
süti beállítások módosítása